Allt du vill veta om gellack

Har du funderat över att göra dina egna naglar hemma, eller känner du att ett besök hos nagelsalongen är lockande? Då kan denna text vara mycket användbar för dig. I och med att det idag finns så pass många olika varianter av nagelprodukter kan det vara svårt att veta vilket av alla alternativ man ska välja då man själv vill göra sina naglar.

Just av den anledningen tänkte vi gå igenom ett av dessa alternativ – gellack – för att förhoppningsvis hjälpa dig att hitta den nageltyp som kan passa dig bäst. Gellack är ett mycket populärt val att göra såväl hemma som på salong, det framförallt då du med gellack kan få fina naglar som håller i flera veckor. Det vill säga utan att du behöver bättra på dem.

Oavsett om du vill använda lösnaglar eller om du vill måla på dina egna naglar kan gellack funka riktigt bra. De kan nämligen användas både på lösnaglar (i både akryl och gelé) och dina egna naglar. Känner du att gellack kanske kan vara ett bra val även för dig när du ska göra dina naglar – hemma eller på salong – kan du läsa mer om gellack nedan!

Vad är gellack?

Gellack är som en blandning av gelé och vanligt nagellack. Som du säkert förstår då är gellack alltså en rätt tjock, men samtidigt flytande och formbar, variant av nagellack som användas för att måla och skapa designs på naglar. I och med lackets specifika formula är det även ett alternativ som håller väldigt länge.

Lackets hållbarhet beror dock även på att man vid applicering härdar gellacket med hjälp av en uv lampa eller led lampa, som då i sin tur gör att lacket sitter som berget på naglarna. Det samtidigt som de skyddar dina naglar riktigt bra.

Fast formula som håller länge

Trots att gellack har en mycket tjock och fast formula kan man vara mycket kreativ och forma det som man önskar (innan det har härdats). I och med att gellack är en typ av nagellack kan du också själv välja precis vilken färg du vill ha, samt hur designen ska se ut och hur naglarnas form ska vara.

Det är möjligt att applicera gellack både på lösnaglar och vanliga naglar – där är det upp till dig att avgöra vad som passar och vad du känner dig bekväm med. Oavsett vad du föredrar är det ett faktum att gellack kommer med väldigt många fördelar för dig som vill slippa måla om naglarna var och varannan dag på grund av att färgen lossnar.

Gelenaglar och naglar med gellack är inte samma

Något som kan vara rätt förvirrande är att gelenaglar och naglar med gellack inte är samma sak. Trots att det kanske låter som att det är samma sak så är det faktiskt två rätt olika typer av naglar.

Gelenaglar, eller gelnaglar, är nämligen en form av lösnagel som du man skulpterar efter ens egna naglar med hjälp av plasttippar eller liknande. Detta precis som när man skapar akrylnaglar, som även de är gjorda av akrylater.

Gellack är istället en typ av nagellack som du kan måla på lösnaglar eller dina vanliga naglar. Det genom att du målar på flera lager och därmed bygger upp ett tjockare resultat. De båda två anpassas alltså efter dina naglar, men appliceras på olika sätt och ger olika resultat.

Fördelar med gellack

Gellack, tillsammans med dess appliceringsmetod med en uv lampa eller led lampa, är framförallt ett nagellack som erbjuder dig att ha fina naglar i flera veckor. Detta kan innebära flera fördelar, och det i flera olika situationer och för olika personer.

Utöver att det passar bra för dig som upplever att nagellacket kanske inte fastnar ordentligt eller som har problem med att färgen trillar av efter ett par dagar är gellack ofta också ett lack som kan lämpa sig för dig som arbetar mycket med händerna.

Bra vid slitsamma arbeten

Trädgårdsarbete, städ, matlagning och liknande arbeten är ofta väldigt slitsamma för naglarna, vilket i sin tur kan medföra att möjligt nagellack inte sitter kvar. Badar du ofta eller simtränar kan gellack också göra sig riktigt bra då dessa klarar av rätt mycket. Vatten och att tvätta händerna ofta kan nämligen vara mycket slitsamt.

I och med att gellack är något som blivit otroligt populärt, inte minst bland manikyrister, finns det idag också ett enormt utbud av gellack i alla olika färger och nyanser. Oavsett om du ska göra gellack hemma eller om du vill besöka en salong finns mängder av valmöjligheter.

Gellack för hemmabruk

Något som dock är bra att veta om är att de gellack som finns att köpa för hemmabruk kan skilja sig rätt mycket från gellack som kan köpas för professionella nagelsalonger. De man kan köpa då man jobbar på eller har en nagelsalong håller ofta lite högre kvalité, vilket då innebär att de även brukar vara mer slitstarka och även lite enklare att arbeta med.

Att gellack för salongsbruk ger bättre resultat beror även på att salonger använder mer effektiva uv lampor som därmed ger mer hållbara och skyddande resultat. Däremot finns det idag även gellack för hemmabruk som funkar mycket bra. Trots att dessa kanske inte är lika slitstarka som de för salong så kan du uppnå hållbara resultat som tål mycket.

Använda gellack hemma

Vill du göra naglar med gellack hemma kan du alltså lyckas rätt bra genom att köpa ett gellack och en uv lampa för hemmabruk. Viktigt att tänka på är dock att gelnaglar som gjorts hemma brukar hålla i ca 1 vecka, medan de man gör på salong kan hålla i 3-4 veckor. Kvalitén du får hemma är alltså inte riktigt lika bra, men det funkar ändå!

Att köpa ett kit med både gellack, lampa och tillbehör kostar såklart en slant, men i och med att du kan använda allt väldigt många gånger så är det en investering som kan löna sig på sikt. Det inte minst om du brukar göra dina naglar hemma ofta.

Genom att köpa ett komplett kit – eller att själv sätta ihop ett kit med uv lampa, underlack, gellack och överlack, samt diverse tillbehör – kan du få till riktigt fina, glansiga och skyddande resultat som håller länge. Och det precis som du själv önskar. Tänk på att du vid användning av gellack hemma måste låta det torka längre än 30 sekunder som på salong.

Gör du dina naglar hemma är det dock upp till dig att helt bestämma hur du vill att designen och formen ska vara. Detta är såklart manikyristerna experter på, men gillar du att vara kreativ och skapa så kan naglar vara roligt att syssla med. Du väljer själv om gellacket ska appliceras på lösnaglar eller om målar direkt på dina egna naglar.

Hur göra naglar med gellack?

Känner du dig sugen på att testa gellack hemma? Då är vi här för att hjälpa dig! Att göra naglar med gellack hemma behöver inte alls vara så svårt, utan så länge du har rätt verktyg, rätt lack och rätt lampa så finns det inte mycket som kan gå fel. Är du dessutom van vid att måla dina naglar kommer du lära dig snabbt.

Däremot finns det ett par saker att tänka på som kan öka dina chanser om att lyckas. Nedan går vi igenom steg för steg hur du bör gå tillväga då du ska använda gellack hemma:

 1. Förbered dina naglar precis som du brukar göra inför nagellacksmålning, det vill säga tvätta händerna, klipp, fila och forma till naglarna, osv.
 2. Rengör dina naglar ordentligt med nagellacksremover eller liknande
 3. Applicera sen baslacket (specifikt utformat för gellack) på en nagel i taget och låt det härda i ca 2 minuter.
 4. När samtliga naglar har ett lager av baslack är det dags för det färgade gellacket. Gör samma sak där – applicera på en nagel i taget, där du arbetar i tunna, jämna lager.
 5. Upprepa appliceringen av gellack i 2-3 lager tills du fått den färgintensitet du vill ha.
 6. När du målat färg på alla naglar och låtit dem härda kan du placera alla naglar (på en hand åt gången) under lampan för att ge lite extra härdning.
 7. Avsluta sen med topplack precis som du gjorde med baslacket.
 8. För att skapa en salongsliknande känsla kan du applicera lite nagelolja och handkräm för att återfukta och mjukgöra både naglar och händer.

UV lampa eller LED lampa?

UV lampa är det som länge varit mest känt som alternativ då man ska göra gellack, det både hemma och på salong. Under senare år har det dock blivit vanligt att använda led lampa för att härda nagellacket. Det finns blandade åsikter om vilken av dessa två alternativ som är bäst.

Somliga menar att UV lampa är att föredra då de ger mer hållbara och slittåliga resultat då UV lampor ofta är lite kraftigare. Detta är även den lampa som de flesta salonger använder sig av. Däremot är det många som påstår att LED-lampa är det bättre alternativet för hemmabruk, och det på grund av diverse faktorer.

Framförallt är LED-lampa det lite säkrare alternativet hemma då de inte blir lika varma eller jobbar lika effektivt, vilket innebär att dessa lampor inte kan bli överhettade. I och med att lampor med LED-ljus också är ett konstgjort ljus som ofta används i skolor och på arbetsplatser är det ett helt ofarligt ljus.

Det till skillnad från UV-ljus som är kraftigare och mer intensivt, och som till viss mån kan vara skadligt. Du kan däremot, trots att LED-ljus är lite mildare, få väldigt bra och hållbara resultat. Det finns alltså för- och nackdelar med båda alternativen. Vilket som är bäst beror helt enkelt på hur erfaren du är och vad du känner dig mest trygg med.

Ta bort gellack

En rätt stor nackdel med gellack är att det är väldigt svårt att få bort det när man väl applicerat det och härdat det under lampan. Detta är dock inte så svårt att förstå, och inte heller särskilt oväntat om man tänker efter. För syftet med gellack är ju just att det ska hålla extra länge. Det innebär också att det krävs mer för att det ska försvinna.

Om du däremot skulle vilja ta bort ditt gellack – det vill säga innan det att det växer ut med dina naglar – kan det alltså krävas lite extra arbete. Trots att det vid första anblick kan kännas väldigt svårt att göra själv så finns det en metod som kan underlätta väldigt. Vanlig nagellacksremover räcker dock inte!

Så avlägsnar du gellack på egen hand

Känns det alldeles för svårt eller tidskrävande att ta bort gellacket hemma så rekommenderar vi att du gör det på salong. Du ska nämligen inte ta bort nagellacket genom att dra eller fila bort det då det är otroligt slitsamt för dina sköra naglar. Denna metod kan göra att de skadas rejält.

För att ta bort gellack på bästa möjliga sätt, som inte heller är överdrivet slitsamt för naglarna, går du tillväga på följande sätt:

 1. Riv av en bit av aluminiumfolie till varje nagel, i fyrkanter tillräckligt stora för att vira runt och täcka varje nagel
 2. Ta en fram en bomullspad och dränk den i aceton
 3. Placera denna genomdränkta bomullspad ovanpå din nagel
 4. Vira sen in nageln och bomullspaden med aluminiumfoliet, som ett litet paket som håller bra
 5. Upprepa detta steg på alla naglar
 6. Låt sen detta sitta på naglarna i minst 10 minuter, helst lite längre
 7. Efter en stund kommer gellacket att lösas upp, och då kan du försiktigt gnugga bort det med bomullspaden
 8. Upplever du att det fortfarande sitter kvar nagellack på nageln kan du upprepa stegen ovan, 1-5 gånger enligt behov
 9. När du är färdig med nagellacksborttagningen är det viktigt att du tvättar dina händer noggrant.
 10. Avsluta med att återfukta händer och naglar med nagelolja och handkräm!