Bästa ansiktskrämen 2022 – fräscha upp din hy med rätt kräm

1
Dermalogica Prisma Protect SPF30

Prisma Protect är, med sin blandning av skyddande och reparerande antioxidanter, återfuktande egenskaper och solskyddsfaktor 30, en perfekt dagkräm som passar alla hudtyper. Förutom att skydda och återfukta har krämen också en unik ljusaktiverande teknologi som ger lyster till huden. På grund av att den täcker så många områden och är bra för alla hudtyper är den vårt val som bästa ansiktskrämen 2020. Den gör helt enkelt allt en ansiktskräm ska göra och lite till.…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Dermalogica Prisma Protect SPF30 629 kr. Donna Beauty
Biotherm Aquasource Rich Cream Dry Skin 355 kr. eleven
Filorga Oxygen-Glow Cream 249 kr. Donna Beauty
NIVEA Q10 Plus Anti Wrinkle Moisturizing Cream 110 kr. MiaCris
Clinique Moisture Surge 311,53 kr. Perfumelite
Ole Henriksen Truth C-Rush Brightening Double Cream 585 kr. eleven
Ecooking Anti-Redness Cream##
Lumene Nordic Hydra Day Fluid Spf 30 159 kr. DOZ Apotek

Ansiktskräm är en grundläggande del av din hudvårdsrutin för att se till att ge din hy det fukt den behöver. När du rengör ditt ansikte tvättar du även bort hudens naturliga oljor, och därför är det viktigt att använda en ansiktskräm för att hålla huden mjuk och motverka torrhet. Hyn är i desperat behov av fukt för att undgå torrhetslinjer, rynkor och obehag, som på längre sikt resulterar i slapp och trött hud som kan få dig att se äldre ut. Dessutom är ansiktskrämen en viktig grund till en fin och felfri makeup.

Men vilken ansiktskräm ska du välja? Först och främst beror det på din hudtyp och din huds behov. Tänk efter lite på hur din hy känns – känns det lite fetare eller oljig, är det en bra idé att välja en kräm som inte är oljebaserad. Om din hy är känslig och har en tendens att bli röd, är det en oparfymerad kräm för känslig hy som fungerar bäst för dig. Känns huden torr och stram, är den bästa krämen för dig troligast en extra fet och fuktgivande kräm.

Oavsett hudtyp finns det idag många olika alternativ inom varje kategori, så vi har därför samlat ihop åtta av de bästa alternativen på marknaden just nu för att göra det lite lättare för dig att hitta den ansiktskräm som passar just dig.

Prisma Protect är, med sin blandning av skyddande och reparerande antioxidanter, återfuktande egenskaper och solskyddsfaktor 30, en perfekt dagkräm som passar alla hudtyper. Förutom att skydda och återfukta har krämen också en unik ljusaktiverande teknologi som ger lyster till huden. På grund av att den täcker så många områden och är bra för alla hudtyper är den vårt val som bästa ansiktskrämen 2020. Den gör helt enkelt allt en ansiktskräm ska göra och lite till.

Därför måste du välja Dermalogica Prisma Protect 

Alla hudtyper bör ha solskyddsfaktor dagtid, året runt, för att skydda den känsliga huden på ansiktet mot solens strålar som kan göra att huden åldras i förtid och ge solfläckar. Prisma Protect skyddar inte bara mot solen utan även det blåa ljus som vi utsätts för ofta i dagens samhälle, såsom från mobiltelefoner och datorer. Det är en multifunktionell kräm som håller huden återfuktad hela dagen, och är full av antioxidanter som skyddar hudens celler från föroreningar. En speciell teknologi aktiveras av synlig ljus och ger huden glöd och lyster, och fuktmagneter ger fukt och en jämnare hudton. Kombinationen av skydd och reparerande egenskaper gör den till en klar vinnare.

Det vi liker:

 • SPF 30 som skyddar hyn mot framtida solskador
 • Fullpackad med antioxidanter
 • Ger naturligt lyster

Biotherm Aquasource Rich Cream Dry Skin – bästa krämen för torr hy

Som namnet antyder är detta en tjock, rikligt återfuktande kräm, perfekt för dig som lider av torr hud och vill tillföra extra mycket fukt. Den gör huden mjuk och återfuktad i upp till 48h och har en lyxig, härlig konsistens. Den är även rik på vitaminer, mineraler och aminosyror.

Därför måste du välja Biotherm Aquasource Rich Cream Dry Skin

För dig med torr hy är detta det bästa valet av ansiktskräm då den återfuktar på djupet och håller huden mjuk hela dagen och natten. Den sjunker snabbt in i huden och ger lyster och mjukgör. Den patenterade ingrediensen mannose ger intensiv fukt länge och ger ett silkeslent resultat. Krämen är tillverkad utan parabener och mineraloljor och är inte testad på djur. Hud som får tillräckligt med fukt blir inte bara mjukare utan även mer strålande och redan efter några dagars användning av Biotherm Aquasource är huden märkbart hälsosammare.

Det vi liker:
 • Håller huden fuktig och fräsch i 48h
 • Absorberas snabbt
 • Gör mer strålande och välmående

Filorga Oxygen-Glow Cream – den bästa krämen för omedelbart lyster

Känner du att din hy ser trött och glåmig ut? Då är den här krämen ett bra val för att kunna återställa lyster och liv till trist hy. Den återfuktar, mjukgör och jämnar ut hudtonen och ger ett glow som håller i hela dagen.

Därför måste du välja Filorga Oxygen-Glow Cream 

Den optiska HD teknologin ger ett omedelbart lyster och utjämnande effekt som piggar upp direkt och håller länge. Krämen innehåller även peptider för jämnare hudton, och ett speciellt L-enzym som är en stark antioxidant med avgiftande effekt. Hyaluronsyra fyller i fina linjer och plumpar upp huden. Resultatet är ett fräschare, piggare intryck som håller i upp till 24h. Krämen fungerar både natt och dagtid. Den är bra för alla hudtyper, men har man riktigt torr hy kan man behöva något lite mer fuktgivande eller lägga till ett fuktgivande serum.

Det vi liker:
 • Photo Perfector HD ger ett jämnare, fräschare intryck
 • Hyaluronsyra plumpar upp huden
 • Ger omedelbart och långvarigt lyster

NIVEA Q10 Plus Anti Wrinkle Moisturizing Cream – bästa dagkrämen som är effektiv mot ålderstecken

Q10 är en ingrediens i hudvård som blir mer och mer populär när det kommer till att motverka och förbättra intrycket av ålderstecken som rynkor och slapp hud. Krämen aktiverar hudens metabolism inifrån och bekämpar på så sätt ålderstecken. Med spf 15 ger den även skydd mot solen och framtida skador.

Därför måste du välja NIVEA Q10 Plus Anti-Wrinkle Moisturizing Cream

Krämen innehåller Q10 och kreatin, ämnen som finns naturligt i huden men vars nivåer minskar med åldern. Rynkor fylls effektivt i och resultat kan ses inom 3-4 veckor. Detta är krämen för dig som har börjat se ålderstecken och vill föryngra, och samtidigt skydda mot sol och yttre påverkningar som kan ge framtida skador. Den är även en effektiv fuktgivare som fungerar för olika hudtyper. Nivea är ett budgetvänligt val och ett självklart val för den som vill bekämpa ålderstecken utan att behöva lägga stora summor på dyra krämer! Då den innehåller spf är det en dagkräm.

Det vi liker:
 • Innehåller det effektiva anti-age ämnet Q10
 • Spf 15
 • Billig men effektiv dagkräm

Clinique Moisture Surge – bäst för torr, känslig hy

Clinique är ett klassiskt märke och passar just för de som har känslig hy, då deras produkter är allergitestade och inte innehåller någon parfym. Denna kräm är en riktig fuktbomb som ger huden den fukt och näring den behöver, och hjälper huden att själv ha balans och skapa fuktreserv. Oavsett om du har torr hy eller behöver lite extra fukt vid vinterhalvåret är detta en bra kräm, och gel-konsistensen gör att den inte är för tjock även för fet hud.

Därför måste du välja Clinique Moisture Surge

De flesta hudtyper kan bli lite torra och frasiga till vinterhalvåret och då är den här krämen alltid en räddare i nöden. Moisture Surge binder all fukt vid huden och har en formula som hjälper huden stärka sitt eget reservlager av fukt, vilket gör att huden håller sig mjuk och återfuktad även efter att man tvättat ansiktet. Eftersom det är en gelkräm fungerar den bra för alla hudtyper, även fet hud. En bonus är att krämen går att sätta även ovanpå smink, så ifall det dyker upp torra områden efter att du satt smink är det bara att försiktigt dutta på lite kräm och låta den sjunka in. Den går även att använda som en 5-minuters mask. Då sätter du ett extra tjockt lager och låter bli att trycka in det i huden. Efter fem minuter går det bra att massera in den resterande krämen i ansiktet. Att den är parfymfri och allergitestad gör den bra även för känslig hy. Denna klassiker har fått sin titel av en anledning!

Det vi liker:
 • Återfuktar länge och på djupet
 • Bra för torr och känslig hud
 • Går att använda både under och över smink

Ole Henriksen Truth C-Rush Brightening Double Cream – den bästa ansiktskrämen under smink

Ole Henriksens hudvårdsserie Truth har c-vitamin som huvudingrediens, en vitamin som ger lyster och jämnar ut hudtonen. Detta är en rik dagkräm som både återfuktar och är en 24h kräm, bekämpar ålderstecken och jämnar ut och ger en frisk hudton. Krämen har en svag persikofärgad nyans för att ytterligare jämna ut hudtonen men går bra att använda även på natten.

Därför måste du välja Ole Henriksen Truth C-Rush Brightening Double Cream

Detta är en bra ansiktskräm för dig som känner att din hy är lite trött och har tappat elasticitet och behöver piggas upp. Med hjälp av collageninslag blir huden mer spänstig och får tillbaka sin elasticitet igen, antioxidanter ger skydd mot föroreningar, och hyaluronsyra hjälper till att binda fukt. Den svaga persikofärgen är diskret nog att passa alla hudfärger men hjälper till lite extra att jämna ut hudtonen och ge ett fräschare intryck. Detta är en ansiktskräm främst tänkt som dagkräm och fungerar väldigt bra som bas för smink, och gör att det både sitter längre och får mer lyster, men går att använda morgon och kväll.

Det vi liker:
 • Piggar upp trött hud
 • Fyller i fina linjer och rynkor
 • Ger bra bas för smink

Ecooking Anti-Redness Cream – bäst för känslig, lättirriterad hy

Har du känslig hy som lätt blir röd, irriterad och eventuellt acnebenägen? Då är detta en kräm som passar dig. Känslig hy kan reagera på för starka ingredienser och parfym och kan behöva en kräm speciellt anpassad för just sån hud. Ecookings Anti-Redness kräm är lugnande och kan minska rodnader i huden, och innehåller milda ingredienser som inte irriterar.

Därför måste du välja Ecooking Anti-Redness Cream

Ecooking är ett danskt, ekologiskt märke med tanken att produkter ska vara som mat för huden. Därför innehåller deras krämer gott om näring och naturliga ingredienser som är mjuka och skonsamma mot känslig hud. Denna kräm innehåller Kamomill, vars  antiinflammatoriska egenskaper gör den speciellt bra för känslig och aknebenägen hud. Ingredienserna i krämen skapar en utjämnande och matt effekt vilket gör att hyn ger ett mjukare och jämnare intryck, och porer ser mindre ut. Det är lätt att vända sig till foundation för att täcka hy som lätt blir rödflammig, men bra hy börjar med bra hudvård och den här tar hand om just känslig hud på ett bra sätt. Krämen inriktar sig på att på flera olika nivåer minska rodnad, allt ifrån rodnad från akne till irritation. Den ger dessutom mycket fukt vilket också stärker hudens försvar och gör den friskare.

Det vi liker:
 • Speciellt anpassad för känslig hud
 • Lindrar klåda
 • Anti-inflammatorisk

Lumene Nordic Hydra Day Fluid Spf 30 – den bästa lättare ansiktskrämen

Detta är en ultralätt dagkräm med hög solskyddsfaktor som håller huden skyddad och återfuktad hela dagen. Med hjälp av syre främjande mineraler hjälper den huden att binda syre vilket ger friskare, fräschare hy. Den silkeslena konsistensen lämnar trots spf ingen synlig vit hinna.

Därför måste du välja Lumene Lahde Nordic Hydra Oxygenating Day Fluid Spf 30

För dig som har mer fet hy och inte är ute efter en rik kräm som kan kännas kladdig och oljig på hyn, är detta ett bra alternativ. Genom att använda en specifik day cream med spf har du redan tagit ett stort steg för bättre hy genom att skydda din hud från skadliga UV strålar, och krämen går snabbt in i huden utan att kännas kladdig och ger ett matt resultat. Om du har mer torr hy se till att använda en nattkräm med mycket fukt. Lumene använder ofta nordiskt källvatten som har ett pH-värde nära hudens egna, vilket är fördelaktigt. Deras produkter är veganska och testas ej på djur.

Det vi liker:
 • Spf 30
 • Lätt konsistens
 • Återfuktar utan att kännas kladdig

Välj den bästa ansiktskrämen för dig

Hur ska du då välja vilken kräm som fungerar bäst till din hy? Fundera på vad du är ute efter mest, vilken hudtyp du har (torr, fet, lätt att få akne, känslig, åldrande) och läs igenom vår lista för att hitta den kräm som uppfyller dina behov. Allas hy är olika och de aktiva ingredienserna i en hudkräm kan skilja sig ganska mycket. 

Tänk på din hudtyp

En ansiktskräm hjälper till att hålla dina hudceller friska och skydda dem från irritation. Någon som t.ex. har problem med akne och finnar kanske tror att det är bättre att torka ut huden, men tvärtom kan det bli så att uttorkad hud istället börjar överproducera olja vilket i sin tur kan leda till mer akne och en oljig t zon. Med rätt produkter kan man bibehålla en bra balans i huden, och en ansiktskräm hjälper bibehålla en bra fuktnivå. När huden får tillräckligt med fukt kan den skapa nya celler och resultatet är fräsch hy med lyster. Har du känslig hy är det viktigt att använda en kräm gjord speciellt med det i åtanke, då ingredienser som parfym kan irritera och förvärra istället för att förbättra. Fundera och ta reda på vad din hudtyp är innan du investerar i en ny ansiktskräm. 

Det finns många alternativ och vad som fungerar för någon med torr hy är inte nödvändigtvis ett bra val för något med fet hud. En bra ansiktskräm ska skydda, återställa balans och fukt, tillföra mycket näring, och innehålla aktiva ingredienser som kan hjälpa ge mjukare, friskare och spänstigare hy med mer lyster.

Vilka ingredienser är viktiga i en ansiktskräm?

Det kan kännas som en hel vetenskap att hålla reda på alla olika ingredienser som ska finnas i en ansiktskräm så att den passar till dina behov. Det kan vara svårt att hålla reda på, så vi har därför beskrivit några av de viktigaste, och vanligaste ingredienserna du kan hitta i en ansiktskräm, och vilka ingredienser du bör leta efter för just din huds behov:

Hyaluronsyra

En av de viktigaste fuktgivande ingredienserna är hyaluronsyra. Den är en naturlig del av vår kropp, och en av många proteinämnen, också kallade sockermolekyler, som vi alla föds med. Produktionen av hyaluronsyra blir dock mindre och mindre ju äldre vi blir, och därför är det viktigt att tillföra det till huden genom sin hudvårdsrutin. Hyaluronsyra hjälper till att binda vätska i huden, och den kan faktiskt binda vatten upp till 1000 ggr sin egen vikt. På så sätt hjälper hyaluronsyran till att återfukta och tillföra elasticitet till huden.

Peptider

Peptider är sammansatta komplex, som bland annat stimulerar produktionen av kollagen. Om man tillför många peptider till huden ger de en slätare, åtstramad, starkare hud med reducerade linjer och rynkor.

A-vitamin

A-vitamin, också kallat Retinol, bidrar till normal hud och är en ingrediens som gör att vi kan påverka hudcellernas beteende. Ju äldre vi blir, och ju mer vi utsätter vår hud för solljus, desto mer faller nivåerna av A-vitamin i huden. Efter en viss ålder är det därför bra att tillsätta A-vitamin till huden med hjälp av retinolprodukter. A-vitamin förbättrar hudens struktur, hjälper mot oren hy, rynkor och solskador som pigmentfläckar. Den kan även hjälpa mot torr hud.

Antioxidanter

Faktorer som rökning, stress och UV-strålar ökar antalet fria radikaler, som är skadliga för kroppen. Fria radikaler i kroppens ämnesomsättning som stjäl syreatomer från andra molekyler och förstör dem. Antioxidanter hjälper till att skydda mot och neutralisera fria radikaler genom att lura dem att äta dem, istället för de viktiga molekylerna. Man tillför alltså antioxidanter i hudvård för att skydda hudens funktioner och reparera eventuella skador i huden.

FAQ 

Vilken ansiktskräm är bäst?

Vårt förstahandsval är Dermalogica Prisma Protect Cream (nr 1). Detta är en multifunktionell kräm som både jämnar ut och fyller i rynkor, återfuktar, och skyddar huden mot skadliga UV strålar och även från de skärmar vi ofta spenderar mycket tid framför. Det finns ingen hudvård som kan fullt reparera skada som redan orsakats och därför är det grundläggande i en bra hudvårdsrutin att göra till vana att alltid ha solskyddsfaktor på ansiktet. Det enklaste sättet att få till det, speciellt på stressiga vardagsmorgnar, är att ha en dagkräm som Prisma Protect som både tar hand om din hy och förbättrar den, samtidigt som den har inbyggt spf. Dermalogica är ett välkänt märke med substantiell vetenskap bakom sina produkter.

När ska jag använda en ansiktskräm?

Redan i tidig tonår är det bra att börja använda ansiktskräm. Då räcker det oftast bra med en simpel, fuktgivande kräm. När man sen kommer upp i 25+ är det oftast bra att så smått lägga till anti-aging produkter i sin hudvårdsrutin, och se till att huden får all den näring och fukt den behöver. Ju äldre man blir desto lättare får man torr hud och så småningom ålderstecken, men man kommer långt med en förebyggande kräm. Viktigt är att komma ihåg daglig solskyddsfaktor, året runt! Det finns inget bättre skydd mot framtida rynkor och pigmentfläckar än spf så se till att antingen välja en bra dagkräm med spf eller lägga till en solskyddskräm efter din ansiktskräm.

Varför det är viktigt att använda ansiktskräm?

All hud tappar fukt under dagens gång, och mår bra av en ordentlig klick ansiktskräm morgon och kväll som hjälper huden behålla fukt. Ansiktskrämer innehåller gott om näring för huden och har ofta antioxidanter som skyddar mot föroreningar. Torr hud kan strama och ge obehag, och får lättare tidigare ålderstecken. En ansiktskräm kan hålla huden i balans vilket kan förhindra både att huden blir för torr eller för oljig, vilket båda kan leda till akne och andra problem.