Bästa ansiktsmasken 2022 – Ta din hudvårdsrutin till en ny nivå med den bästa

1
Avène Tolerance Extreme Mask 50ml

Därför ska du välja Avène Tolerance Extreme Mask 50ml För dig som vill ge din hud det allra bästa kan vi glädja dig med att säga att det är precis vad du får här. Avène Tolerance Extreme Mask är nämligen precis så extremt bra som dess namn utlovar. Det du får är en återfuktande och mjukgörande ansiktsmask som också lugnar huden. Den kan användas av alla hudtyper. Den passar dock lite extra bra för de…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Avène Tolerance Extreme Mask 50ml##
Clarins Beauty Flash Balm 50ml 319 kr. eleven.se
Biotherm Life Plankton Mask 75ml 619 kr. Buyersclub
Acasia Skincare Start me Up Sheet Mask 99 kr. Lyko
Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask 150ml 392 kr. Notino SE
Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask 100ml 315 kr. Med24
Filorga Meso Mask 50ml 337 kr. Amazon.se
The Body Shop Himalayan Charchoal Purifying Glow Mask 75ml 195 kr. Åhléns
The Ordinary Direct Acids AHA 30% + BHA 2% 100 kr. Boozt
Kiehl’s Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque 125ml##

En ansiktsmask är det ultimata inom self care på många sätt. Inte minst ger dig din hud extra näring och vård, och samtidigt dig en lugn, avkopplande stund. Du kanske tänker – jamen räcker det inte med min vanliga kräm? Nja, säger vi då – du kommer långt med det du gör i din dagliga hudvårdsrutin, men att lägga till en ansiktsmask en gång i veckan eller så fyller andra fina syften. Inte minst går en ansiktsmask går på djupet på ett näst intill oslagbart sätt!

På marknaden finns en mängd olika ansiktsmasker att välja bland. Medan det kan vara kul och bra med många valmöjligheter, kan det också göra det svårt för dig att välja rätt mask. Därför presenterar vi i denna artikel de 10 bästa ansiktsmaskerna på marknaden, så att du kan hitta rätt för dig och din hudtyp. De skiljer sig åt då det kommer till typ av mask, när man ska använda masken och huruvida den är fokuserad på att vara en återfuktande ansiktsmask eller en djuprengörande mask, och så vidare. Vi guidar dig till hur du väljer bland dem, och svarar på frågan “när och hur ska man använda masken?”

Avène Tolerance Extreme Mask 50ml – Ansiktsmask bäst i test

Avène Tolerance Extreme Mask 50ml

Därför ska du välja Avène Tolerance Extreme Mask 50ml

För dig som vill ge din hud det allra bästa kan vi glädja dig med att säga att det är precis vad du får här. Avène Tolerance Extreme Mask är nämligen precis så extremt bra som dess namn utlovar. Det du får är en återfuktande och mjukgörande ansiktsmask som också lugnar huden. Den kan användas av alla hudtyper. Den passar dock lite extra bra för de känslig, hyperkänslig och allergisk hud. Vi rekommenderar att du provar att använda masken efter en dag i solen, hårt väder eller efter en dermatologisk behandling. 

Ansiktsmasken har en krämig formula som ej stelnar vid användning. Således känns den alltid skön mot din hud. En av de stora anledningarna till maskens välgörande och anti-irriterande effekt är att den innehåller få men fina ingredienser för att minimera riskerna för att irritera huden. Du får bland annat ta del av sheasmör och tistelolja som verkar barriäruppbyggande och mjukgörande. Allt som allt marknadens bästa ansiktsmask!

Det vi liker:
 • Passar alla hudtyper – inte minst de med känslig hy
 • Krämen håller sig steril tack vara sin unika förpackning
 • Verkar mjukgörande, lugnande och återfuktande
Det vi ikke liker:
 • För de som vill ha en särskild doft på sin ansiktsmask kanske denna parfymfria inte är det bäst valet

Clarins Beauty Flash Balm 50ml – Bästa för dagen

Clarins Beauty Flash Balm 50ml

Därför ska du välja Clarins Beauty Flash Balm 50ml

Denna ansiktsmask från Clarins kallas för en “Askunge-creme” – och då får du en utmärkt indikation på den fina lyster som väntar. Den ger ett exeptionellt skönhetslyft värd en prinsessa. Detta då den eliminerar tecken på trötthet genom att ansiktsdragen efter användning genast piggare, mjukare och ungdomligare ut. Huden känns helt enkelt spänstig och skön!

Denna ansiktsmask är inte minst kanon att använda om du har en lång arbetsdag framför dig, eller som uppfräschare innan du går ut på kvällen. Detta tack vare att den ger ett långvarigt resultat, lite som om du hade smink på dig. För att fortsätta på sagospåret kan vi nämna att den bland annat innehåller något så fint som trollhassel, men även olivextrakt, algextrakt, bisabolol och risstärkelse. Marknadens bästa ansiktsmask för lyster!

Det vi liker:
 • Ger ett riktigt lyft och lyster
 • En mask du inte behöver skölja av – applicera smink direkt efter om du vill, perfekt om du ofta ska iväg
 • Fina ingredienser som trollhassel, olivextrakt och algextrakt
Det vi ikke liker:
 • Innehåller inte SPF, vilket är önskvärt i dagkrämer

Biotherm Life Plankton Mask 75ml – Bästa för natten

Biotherm Life Plankton Mask 75ml

Därför ska du välja Biotherm Life Plankton Mask 75ml

Man skulle kunna säga att plankton är något av en näringsbomb i havet – och det indikerar kvaliteten på denna ansiktsmask från Biotherm. Det är en riktigt bra ansiktsmask i premiumklass, för dig som gärna lägger lite extra på din hudvård. Samtidigt är masken dryg och kommer i en större burk än våra två tidigare presenterade ansiktsmasker, så det är helt klart en bra investering.

Vad är då Life Plankton™ Mask? Jo, en vårdande och närande återfuktande ansiktsmask. Perfekt om du vill använda ansiktsmask på natten. Den har en underbart fräsch gel-konsistens, som sjunker in i huden skönt och fint. Den passar för alla hudtyper, inklusive känslig hud. Masken innehåller bland annat algen Life Plankton™, därav dess namn, som finns i de varma källorna i Frankrike. Detta har en vårdande, återfuktande och lugnande effekt på huden. Denna ansiktsmasken är bäst i test som är en räddare i nöden mot glåmig hud medan du sover!

Det vi liker:
 • Nattmask – applicera på kvällen och låt verka hela natten
 • Innehåller vårdande algen Life Plankton™
 • Stor burk som räcker länge
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett jämförelsevis högt pris

Acasia Skincare Start me Up Sheet Mask – Bästa sheetmasken

Acasia Skincare Start me Up Sheet Mask

Därför ska du välja Acasia Skincare Start me Up Sheet Mask

Vi ser dem lite överallt numera – bilderna på sociala medier där tjejers (och killars!) ansikten förbyts mot något spöklikt och lite “halvtokigt”. Alltså en typ av mask som kallas sheet mask. Denna underbara typ av återfuktande ansiktsmask! Här kommer Acasia med en underbar modell. Det är alltså en engångs-ansiktsmask i ett ark som du placerar på ansiktet.

Tack vare att Start Me Up Sheet Mask innehåller aktivt kol och retinol tas orenheter i huden aktivt bort, parallellt med att porerna får det de behöver. Huden lämnas med fin spänst och lyster – en start på något bra! Allt som allt bäst i test på sitt sätt!

Det vi liker:
 • Aktivt kol och retinol tar aktivt bort orenheter i huden
 • Ger en skön svalkande känsla på huden – som en mask ska kännas
 • Lämnar extra serum som du masserar in i huden
Det vi ikke liker:
 • Inte optimal för väldigt torr hy

Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask 150ml – Bästa exfolierande

Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask 150ml

Därför ska du välja Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask 150ml

Att exfoliera huden med jämna mellanrum är en kanonväg mot hälsosam och strålande hy. På så sätt kan du ta bort döda hudceller, och cellförnyelsen kan stimuleras. Denna ansiktsmask från hudvårdsgurun Peter Thomas Roth ger dig något av en tre-i-ett-lösning när det kommer till hudvård: exfoliering, peeling och polering.

Masken exfolierar nämligen med pumpaenzymer, peelar med Alpha Hydroxy Acid och polerar med aluminiumoxidkristaller. På så sätt kan matt och trött hy återställas, och hudtonen jämnas ut medan fina linjer och rynkot minimeras. På så sätt lämnas du med en lenare, yngre och mer strålande hy!

Det vi liker:
 • 3-i-1-lösning – exfoliering, peeling och polering, en quick fix när det är som bäst
 • Lämnar huden lenare, yngre och mer strålande
 • Hjälper till att jämna ut hudtonen och jämna ut linjer och rynkor
Det vi ikke liker:
 • Inte alltid optimal för känslig hy

Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask 100ml – Bästa billiga

Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask 100ml

Därför ska du välja Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask 100ml

Det är mycket man “måste ha” i sin hudvårdsrutin – allt från rengöringsprodukter till krämer och serum, och så ansiktsmask såklart. Det kan lätt dra iväg prismässigt, så då kan det vara på din plats med ett budgetalternativ. Så vad kan då vara bättre än denna fuktmask från Beauté? 

Denna fuktkur stabiliserar på bästa sätt fuktbalansen i huden. Detta utan att ruinera dig – eller såhär, inköpspriset är per se inte jättelågt, men du får mycket för pengarna. Den innehåller fuktighetsbevarande ämnen som bibehåller tillförd fukt och som bygger upp en skyddande barriär i hudens yttersta lager. Du kan vinka hejdå till torrhetsrynkor på torr hy och hej till att göra huden mjuk – plus att huden får ökad smidighet. 

Det vi liker:
 • En riktig fuktboost som kan användas som nattmask för fin vård hela natten
 • Prisvärd – mycket fukt till ett relativt lågt pris
 • Innehåller A-vitamin och andra ingredienser för återfuktad hud
Det vi ikke liker:
 • De som vill ha någon doft från sin mask saknar det här, då den är doftfri

Filorga Meso Mask 50ml – Bästa anti-age

Filorga Meso Mask 50ml

Därför ska du välja Filorga Meso Mask 50ml

Fukt, fukt och ännu mera fukt! Är det något allt fler har fått upp ögonen för, är det vikten av en återfuktad hud – oavsett om du har normal eller torr hud från början. Medan du kan komma en bra bit på vägen genom att återfukta inifrån genom att till exempel dricka mycket vatten, är en fuktboost utifrån på sin plats. Då kommer Filorga till undsättning! Samtidigt kan för mycket fukt tynga ner huden – men här är fuktnivån optimalt balanserad för att ha fina anti-age-effekter, mot såväl torr hud som åldrad.

Filorga Meso Mask kan beskrivas som en ansiktsmask som ger lyster och klarhet. Med fina ingredienser bygger den upp huden. Med hjälp av kollagen och elastin blir huden dessutom mer jämn. Skulle du vara utsatt för rodnad har även denna möjlighet att minskas. Allt som allt en mycket bra ansiktsmask – bäst i test på sitt sätt.

Det vi liker:
 • Återfuktande och lystergivande – som en quick fix för lyster och motverkan av torr hy
 • Kollagen och elastin gör att huden blir jämnare och minskar ålderstecken
 • Fin och stilren design på burken
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett relativt högt pris

The Body Shop Himalayan Charchoal Purifying Glow Mask 75ml – Bästa för glow

The Body Shop Himalayan Charchoal Purifying Glow Mask 75ml

Därför ska du välja The Body Shop Himalayan Charchoal Purifying Glow Mask

The Body Shop är kända för att tillverka schysst och naturlig hudvård, ofta med fräscha dofter. Denna ansiktsmask, Himalayan Charchoal Purifying Glow Mask, är inget undantag. Här får du en ansiktsmask för hud som längtar efter att bli av med orenheter och istället få fram en fräsch och naturlig lyster. Inspirationen kommer från ayurvediska traditioner, och du kan nästan känna hur kraftfulla ingredienserna är, både symboliskt och också genom hur den kan kännas lite som att masken pirrar skönt. 

Det är en lermask, vilket många tycker är skönt och känns effektivt. Ingrediensmässigt har den förfinats på bästa sätt. Den innehåller träkol av bambu, givetvis från kullarna vid foten av Himalaya, och blad av grönt te från Japan samt Community Trade-producerad ekologisk tea tree-olja från Kenya. Dessa fina beståndsdelar gör att den rengör huden på djupet och låter dig bli av med överflödig olja. Detta samtidigt som du får njuta av höga halter av antioxidanter och katekiner som hjälper till att exfoliera huden. 

Det vi liker:
 • Ger klarare hud utan överflödig olja för att motverka torr hud
 • 100 % vegansk och med ekologiska ingredienser
 • Lämnar huden len och mjuk, bland annat genom att vara en exfolierande mask
Det vi ikke liker:
 • Doften kan upplevas som lite väl stark

The Ordinary Direct Acids AHA 30% + BHA 2% – Bästa syran

The Ordinary Direct Acids AHA 30% + BHA 2%

Därför ska du välja The Ordinary Direct Acids AHA 30% + BHA 2%

Detta alternativ från The Ordinary är i sig inte en klassisk ansiktsmask, utan istället en slags lösning som fungerar som en peelande syra. Genom att ha en fin kombination med aktiva ingredienser AHA-syra och BHA-syra får huden ta emot en djupare exfoliering. Alfahydroxisyror (AHA) exfolierar hudens yttersta lager för att ljusa upp och jämna ut hudytan, medan betahydroxisyra (BHA) också exfolierar huden samt har en ytterligare funktion i att motverka tilltäpptheter.

Resultatet är därmed motverkade orenheter och ökad lyster. Använder du den kontinuerligt kan du även få ta del av förbättrad och utjämnad hudstruktur vilket minskar fina linjer. Syrorna härstammar från exempelvis mjölk, vin och citron, samt salicylsyra. Du får även ta del av hyaluronsyra, copolymerer, Vitamin B5, svart morot och tasmansk peppar. 

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Effektiv exfoliering med AHA- och BHA-syror – fina aktiva ingredienser
 • Motverkar orenhet och linjer/rynkor, och ger fin lyster och jämn hudyta
Det vi ikke liker:
 • Ska inte användas på känslig hy, eller sådan som ska ut i solen

Kiehl’s Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque 125ml – Bästa djuprengörande

 Kiehl’s Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque 125ml

Därför ska du välja Kiehl’s Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque 125ml

Att ha en hy som fullkomligt lyser av glow har i det närmaste exploderat i popularitet de senaste åren, men ofta ska man ju faktiskt kunna styra över glowet, och helst inte bara glänsa av överflödigt fett. Vi vill att huden ska se hälsosam ut, full med lyster men utan stora porer! Där kommer Kiehl’s Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque in i bilden. Den har nämligen förmågan att rengöra på djupet i form av att vara en riktigt bra djuprengörande mask. Vissa som vill ha en djuprengöring av porerna vänder sig till en peel off-mask, men medan en peel off-mask kan göra ont och sakna vissa egenskaper såsom att vara fuktgivande, är denna mask från Kiehl’s väldigt intäckande.

 

Så, detta är en rengörande lermask som absorberar överskottssebum och ger huden en fräsch känsla. Du behöver bara applicera masken på de feta partierna i ansiktet en eller två gånger i veckan, och låta den vita leran från Amazonas verka. Den passar bra för de med normal eller fet hy, och låter dem njuta av mineraler med efterföljande mjukhet.

Det vi liker:
 • Rik på mineraler, och innehåller vit lera från Amazonas
 • Minskar porer och ökar renhet samt lyster, bra alternativ till peel off-mask
 • Hållbar förpackning med 100 % återvunnet material​ (PCR)
Det vi ikke liker:
 • Inte optimal för de med känslig hy som ändå vill ha djuprengöring

Så väljer du marknadens bästa ansiktsmask för dig

Som du märker finns det en mängd olika ansiktsmasker där ute på marknaden. Målet för de alla är detsamma – att ta din hudvårdsrutin till nästa nivå och ge din hud den extra behandling den förtjänar. Hur detta uppnås skiljer sig dock mellan de olika – gällande allt från form och formula, till vilken hudtyp den passar, när ansiktsmasken ska användas och dess pris. Vi lyfter några tankar kring vad som kan vara extra bra att tänka på nedan, så läs vidare.

Egenskaper

Det finns en stor marknad för ansiktsmasker och alla olika ansiktsmasker har sina egna egenskaper. Det är därför viktigt att du vet vilka fördelar du är ute efter med en ansiktsmask. Om du vill bli av med pormaskar, håll koll på att masken ska vara exfolierande och kunna “lösa upp” igensatta porer med dess orenheter.

Om du letar efter en av marknadens ansiktsmasker som verkar mer återfuktande, håll koll på att masken innehåller bra och naturliga ingredienser för din hud. Det är också en bra idé att vara medveten om om masken kan ha flera användningsområden. Du kan även använda vissa ansiktsmasker som ett serum, gärna med C-vitamin, eller som en djupgående nattkräm.

Ska den vara återfuktande?

För de allra flesta av oss är en fuktmask bra. Huden för oss alla behöver fukt, men speciellt en mer mogen hud kan bli extra hungrig efter lite fukt. Det beror på att huden i sig inte producerar lika mycket naturlig fukt som hos yngre. När huden återfuktas blir den mjukare och ser mer fräsch och levande ut.

Samtidigt gör en återfuktande mask huden mer elastisk och spänstig – vilket gör att den framstår som mer ungdomlig och attraktiv. Genom att återfukta din hud med en fuktboost till ansiktsmask kan du förebygga rynkor och få en fräsch lyster.

När använder du en ansiktsmask?

Har du någonsin tänkt på att det är viktigt att tänka på när på dagen du använder din ansiktsmask? Du borde göra det. Eller snarare, fundera på vad du ska göra efter att du har lagt ansiktsmasken. Det handlar inte bara om att hitta sina 10 minuter eller 20 minuter, eller vad ansiktsmasken nu kräver, och sedan är allt bra. Nej, det finns faktiskt en del aktiva ingredienser i en ansiktsmask som kan göra huden lite upprörd eller irriterad, såsom om den exfolierar huden och/eller innehåller syra. Även om detta är bra för huden är det därför bra att hålla sig borta från solen eller träna och svettas. Det beror på att din hud kan vara lite extra känslig efter att du har använt en sådan typ av ansiktsmask. Det smartaste är att lägga ansiktsmasken när du har en hemmadag, eller på kvällen.

Hur använder du en ansiktsmask?

Nu när du kommer närmare att välja rätt typ av mask för dina behov och bestämt dig för en bra tid, är det också viktigt att använda den på rätt sätt. En ansiktsmask ska ge din hud en boost, och arbeta djupt ner i huden – på ett sätt som din dagliga ansiktskräm, dag- som nattkräm, inte gör. Det är därför viktigt att förbereda din hud rätt, så att den blir mer mottaglig för de aktiva ingredienserna i ansiktsmasken och du får bästa möjliga effekt av den. Vi går igenom några viktiga steg nedan.

Börja med att rengöra huden

Under dagen samlas bakterier, fett, föroreningar och annat på din hud. Detta täpper till porerna och hindrar din hud från att andas. Det är av stor vikt att du rengör huden med din rengöring och ljummet vatten innan du applicerar masken kommer masken. Den kommer då att absorberas bättre och arbeta djupare in i huden.

Hitta en ansiktsmask som passar din hudtyp

Det låter kanske lite självklart, men hitta rätt ansiktsmask för din hud. Många har säkert fått gratisprover, eller snabbt slängt i några ansiktsmasker i varukorgen som de är nyfikna på. Men har dem det din hud vill ha? Eftersom att en ansiktsmask är en ganska så kraftfull behandling (tänk t.ex. på att den bara ska användas 1 – 2 gånger i veckan, och runt 10 minuter – 20 minuter) är det viktigt att den är anpassad efter din hud. Exempelvis ska torr och känslig hy inte ha för mycket syror, och för en fet hy räcker inte en vanlig återfuktande mask.

Så, fundera på om du har torr hy eller fet hy, om du har pormaskar eller oren hy – och välj en mask därefter. Vi förstår om det kan kännas lite förvirrande, men som tur är – det finns masker för de flesta! Vi går igenom mer specifikt vad du med olika hudtyper kan tänka på nedan.

 • Fet hud. Om du kämpar med fet hud bör du välja en oljefri ansiktsmask. Din hud har redan en överproduktion av talg, vilket är anledningen till att din hud är fet/blank. Av denna anledning är det inte det bästa att tillsätta ännu mer olja till det översta lagret av huden.
 • Torr hy. En fuktgivande ansiktsmask bör användas för torr hy. Med en återfuktande mask kommer du att återställa fuktbalansen i huden vilket minskar risken för uttorkning men ökar chansen för glow och lyster. Ser du att en ansiktsmask innehåller hyaluronsyra är denna en keeper för dig med torr hy.
 • Känslig hud. Om du har känslig hud måste du vara väldigt försiktig med vilken ansiktsmask du väljer. Det räcker inte att bara hitta en bra ansiktsmask. Man måste få tag en variant som är skonsam mot huden – och gärna utan parabener, parfym etc. men med en lugnande och antiinflammatorisk effekt.
 • Blandhy. Personer med blandhy har ofta en fet T-zon, men antingen torr eller normal hud på kinderna. Dessa bör därför satsa på ansiktsmasker som är oljefria, ger näring till huden och säkerställer bra fukt. Du kan använda två olika produkter om du har svårt att hitta en ansiktsmask som passar din hud.
 • Mogen hud. Du kan vända dig till ansiktsmasker med en uppstramande effekt om du är lite äldre. Masken kan därmed hjälpa till att minska rynkor och pigmentförändringar. 
 • Normal hy. Har du normal hy är det praktiskt taget fritt fram på alla hyllor. Men givetvis – välj ändå en bra ansiktsmask så att du inte förstör balansen i huden – och på så sätt skapa hudproblem för dig själv.

Glöm inte andra produkter

Till sist vill vi lyfta att du kommer en bra bit på vägen mot fin lyster och hälsosam hud med en ansiktsmask 10 minuter till 20 minuter, eller en hel dag eller natt, en till två gånger i veckan, men det du gör på daglig basis med de andra hudvårdsprodukterna i din rutin är givetvis också viktigt. Ansiktsmasken ska ju vara en del av din hudvårdsrutin, i vilken alla produkter samverkar.

Vi har redan nämnt att du bör rengöra din hud med ljummet vatten och din rengöringsprodukt innan du applicerar masken, men kom även ihåg att vårda din hud efter masken. Vissa ansiktsmasker kan vara exfolierande, och vissa har ingredienser som aktiverar huden lite extra – och då gäller det att lugna huden efteråt. Kom därför alltid ihåg att använda serum och/eller kräm efter att du tagit bort ansiktsmasken. Detta är dock inte nödvändigt om du har använt en nattmask – men faktum kvarstår, vad du gör efteråt, gällande allt från produkter till livsstil spelar in för att få en välmående hy.

FAQ

Vilken är marknadens bästa ansiktsmask?

Avène Tolerance Extreme Mask 50ml är den ansiktsmask som är bäst i test. Den passar alla hudtyper och ger fin mjukhet och näring med naturliga ingredienser. De andra produkterna är bra på sina sätt!

Hur många gånger i veckan kan man använda ansiktsmask?

Hur många gånger i veckan man kan använda ansiktsmask skiljer sig åt beroende på ansiktsmask och dina behov. Generellt rekommenderas dock 1 - 2 gånger i veckan. Prova och se hur din hud mår!