Ansiktsvatten bäst i test 2023 – Testets 5 bästa ansiktsvatten 2023 som rengör, balanserar och ger lyster

1
Dr Hauschka Clarifying Toner

tsvattnet när vi testar fem olika produkter. Vi tittar på parametrar som rengöring, anti-ageing och lyster när vi bedömer varje produkt med för- och nackdelar. Ansiktsvatten - onödig produkt eller pricken över i:et i din hudvårdsrutin? Ansiktsvatten, eller skin tonic eller toner, har tagit plats i hudvårds universumet med sin anti-age effekt, och i den här artikeln tar vi en närmare titt på varför. Vi testar 5 olika ansiktsvatten och tar reda på vad var…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Dr Hauschka Clarifying Toner 219 kr. Skanstulls Hälsokost
Pixi Glow Tonic 209 kr. eleven
Dermalogica Multi-Active Toner 385,50 kr. Beautycos
Ole Henriksen Glow20H Dark Spot Toner 247 kr. Lyko
Lancôme Tonique Confort 299 kr. Amazon

I den här artikeln väljer vi det bästa ansiktsvattnet när vi testar fem olika produkter. Vi tittar på parametrar som rengöring, anti-ageing och lyster när vi bedömer varje produkt med för- och nackdelar.

Ansiktsvatten – onödig produkt eller pricken över i:et i din hudvårdsrutin?

Ansiktsvatten, eller skin tonic eller toner, har tagit plats i hudvårds universumet med sin anti-age effekt, och i den här artikeln tar vi en närmare titt på varför. Vi testar 5 olika ansiktsvatten och tar reda på vad var och en av dem kan göra för olika hudtyper. Hur ska man använda ansiktsvatten? Och du kanske frågar när ansiktsvatten ska användas?Vi följer upp med en köpguide där vi frågar och svarar på frågor om ansiktsvatten är värda hypen. Dessutom guidar vi dig så att du vet vilka ingredienser en skin tonic bör innehålla och vilka hudtyper som behöver vad. Du kan också få en överblick över våra 5 favoriter genom att klicka på vår jämförelsetabell här.

Dr Hauschka Clarifying Toner – Bäst i test ansiktsvatten

Dr Hauschka Clarifying Toner

Varför du ska välja Dr Hauschka Clarifying Toner

Denna Dr Hauschka ansiktsvatten är för dig med fet och lätt problematisk hy som behöver balanseras dagligen. Den undviker onödiga kemikalier och erbjuder istället en ren och välbalanserad formula med naturliga ingredienser för huden. Det är ett uppfriskande ansiktsvatten som ger en lätt och uppstramande känsla utan att vara uttorkande. Den är lugnande och starkt stimulerande för huden där talgproduktionen är lite avstängd.

Det är också ett vårdande ansiktsvatten som du enkelt kan spraya dig själv med under dagen vid behov. Dessutom gör doften, som är något skönt och lugnande botanisk, att man vill spraya sig med den hela tiden. Utan tvekan ett effektivt ansiktsvatten som kan ta hand om de flesta hudtyper och ger en skön och naturlig boost till det trötta ansiktet.

Det vi liker:
 • Oljefritt och talgreglerande ansiktsvatten – särskilt bra för oren och oljig hy.
 • Minimerar synliga porer och lugnar flammig hy
 • Vegansk och dermatologiskt testad
 • Stimulerar hudens naturliga förnyelseprocesser – ger en fin lyster till ansiktet
 • Sprutas direkt på huden – du undviker att bomullen absorberar det mesta av det.
Det vi ikke liker:
 • Stimulerar och balanserar huden men verkar inte ha någon rengörande effekt.
 • Innehåller rena naturliga ingredienser och kan irritera vissa hudtyper.

Pixi Glow Tonic – Bästa ansiktsvatten i den prisvärda kategorin

Pixi Glow Tonic

Varför du ska välja Pixi Glow Tonic

Pixi glow avlägsnar porer, fixerar huden och ger dig en vacker, fräsch lyster. Innehållet av glykolsyra ger en lätt och skonsam kemisk exfoliering som resulterar i en jämnare hudton med färre blemmor.

Kombinationen av exfolierande och vårdande ingredienser gör att den kan jämna ut praktiskt taget alla typer av torra fläckar, röda fläckar och andra ojämnheter, och för det förtjänar den mycket beröm. Om du dessutom är benägen att drabbas av så kallade pormaskar kommer denna formula att bli din nya bästa vän. Den har också en sammandragande effekt på huden och kommer därför också att ha en mild uppstramande effekt. För exfolierande och utjämnande ansiktsvatten – och till ett mycket konkurrenskraftigt pris – får du inget bättre än denna Pixi Glow-flaska!

Det vi liker:
 • Exfolierande och uppljusande ansiktsvatten med 5 % glykolsyra – jämnar ut och slätar ut huden
 • Ger en strålande hy för alla hudtyper
 • Ger näring och vård med aloe vera, ginseng och andra botaniska extrakt.
 • Fri från parabener och alkohol – och inte heller testad på djur.
 • Ger en hälsosam och omedelbar lyster åt huden
Det vi ikke liker:
 • Bör inte användas på mycket känslig hy

Dermalogica Multi-Active Toner – Bästa ansiktsvatten i premium-kategorin

Dermalogica Multi-Active Toner

Varför du ska välja Dermalogica Multi-Active Toner

Letar du efter ett uppfriskande skin tonic som kan ge lite extra till den rengjorda huden och göra din efterföljande ansiktskräm mer effektiv? Då är denna Dermalogica Multi-Active Toner något för dig. Det är en tonicspray som återfuktar, stramar upp och optimerar hudens förmåga att absorbera efterföljande hudvårdsprodukter, vilket är ganska smart.

Den är ultralätt men ger samtidigt en bra mängd fukt som snabbt absorberas av huden. Eftersom den har en antiseptisk effekt kommer den att vara särskilt bra för hudtyper som tenderar att blossa upp. Den är också bra som en “pick me up”-spray under dagen, eftersom den återfuktar och har en lätt svalkande effekt.

Det vi liker:
 • Återställer hudens fukt med antibakteriell verkan – lugnar och rengör huden med lavendelextrakt.
 • Innehåller citronmeliss och aloe vera – har en uppfriskande effekt
 • Gör huden mjukare
 • Milt ansiktsvatten som passar för irriterad hy
 • Idealisk för fet och kombinerad hy – återställer hudens fukt utan att kännas tung
Det vi ikke liker:
 • Om du lider av stora porer är andra produkter bättre för dig
 • Kan ge en lätt stickande känsla vid applicering.

Ole Henriksen Glow20H Dark Spot Toner – Bästa ansiktsvatten för mörka fläckar

Ole Henriksen Glow20H Dark Spot Toner

Varför du ska välja Ole Henriksen Glow20H Dark Spot Toner

Med en fräsch doft av söt citrus är detta effektivt skin tonic som kan rengöra och stänga porerna i din lite orena och oljiga hy, och kan jämna ut och jämna ut med bra resultat!  Dessutom får du väl avvägda mängder av lakritsrot, sandelträ och kamomill som lugnar och lugnar din hy samtidigt – härligt. Denna toner ska användas endast på kvällen.

Här har vi mycket uppfriskande ansiktsvatten som har en sammandragande effekt på huden och är ett absolut must för alla som lider av ojämn hudton. Och som alltid med Ole Henriksen-produkter får man som vanligt utjämnande egenskaper med i köpet här, och det är en bonus!

Det vi liker:
 • Exfolierar med två typer av AHA (glykolsyra och mjölksyra)
 • Avlägsnar överflödigt talg från hudens yta
 • Lättar upp och jämnar ut mörka fläckar
 • Rengör huden utan att torka ut den
 • Ökar hudens fuktnivåer och ger omedelbar lyster
Det vi ikke liker:
 • Om du letar efter ett milt ansiktsvatten, är detta inte för dig.
 • Passar endast för användning på kvällen

Lancôme Tonique Confort – Ansiktsvatten bäst i test för torr och känslig hud

Lancôme Tonique Confort

Varför du ska välja Lancôme Tonique Confort

Detta mjuka och rosafärgade bra ansiktsvatten från Lancôme med intensivt återfuktande egenskaper rengör och ger näring på ett skonsamt sätt. Medan andra ansiktsvattens är 100 % vattniga i konsistensen är den här något tjockare och känns nästan som en rengöringsmjölk. Det är en relativt mild ansiktsvatten som lämnar dig med en härlig känsla av återfuktad hud. Dess innehåll av akaciahonung har även en lugnande effekt på extra torr eller känslig hy och lätt irriterad hud.

Den kan ha utvecklats för mycket torra hudtyper, men för normal hud med tendens till vintertorrhet är den också ganska genial.

Det vi liker:
 • Återfuktar och ger näring med hyaluronsyra och mandelextrakt.
 • Skyddar huden med antioxidant E-vitamin.
 • Har en mycket mjukgörande effekt
 • Har en härlig doft av rosor
Det vi ikke liker:
 • Innehåller parabener

Hur man väljer det bästa ansiktsvattnet

I dag kan du få ansiktsvatten eller toner som passar alla hudtyper och för alla speciella behov, och de har många hudvänliga fördelar. Du ska använda ansiktsvatten som passar din hudtyp och har de specifika egenskaper som du behöver.

Det är till exempel ingen idé att använda ansiktsvatten för djuprengöring om din hud egentligen behöver en mild och lugnande balanserande behandling.

I följande guide kan du ta reda på vilka som gör vad och hur de olika ingredienserna fungerar.

Vad är ansiktsvatten?

Ansiktsvatten är en tunn flytande fuktkräm för ansiktet som närmast liknar vatten. I din hudvårdsrutin kommer den efter ansiktstvätten och före serumet, oljan eller krämen.

Ansiktsvatten har varit (och är fortfarande) en lite förvirrande hudvårdsprodukt för många av oss – vad är det egentligen bra för och när ska man använda ansiktsvatten?

Vissa anser att ansiktsvatten är onödigt om du redan använder en ansiktsrengöring, medan andra svär på att de används dagligen.

Förr i tiden var ansiktsvatten formulerat för att balansera hudens pH-värde efter en något hård ansiktstvätt med tvål. Numera har nästan alla ansiktstvättar ett pH-värde som är balanserat och som normaliserar hudens pH-värde och efterföljande ansiktsvatten kan verka överflödigt. Men, och det finns ett “men” – för ansiktsvatten har, jämfört med andra produkter,  andra fördelar förutom balansering av hudens pH-värde, och det finns faktiskt några av dem.

Ansiktsvatten har ytterligare fördelar

Kanske har du provat det, kanske inte, men om du torkar ansiktet med en fuktad bomullsrondell efter att ha tvättat ansiktet, blir det ofta lite smuts kvar. Det är här ett bra ansiktsvatten kommer in, eftersom det är den produkt som kan ta bort alla tvålrester och kvarvarande smuts från ansiktet.

Dessutom kan ansiktsvatten hjälpa till att ytterligare rengöra porerna och göra dem mindre synliga. Många ansiktsvatten har också antiinflammatoriska och lugnande egenskaper, vilket i allmänhet är helt perfekt efter en ansiktsrengöring.

Vad gör ansiktsvatten?

Ansiktsvatten fungerar genom att rengöra och exfoliera ansiktet som ett extra steg efter ansiktstvätten, medan andra har mer återfuktande och vårdande egenskaper.

Ansiktsvatten med rengörande egenskaper kan vara bra för alla som dagligen utsätts för rök och ångor från trafiken, eller för hudtyper som producerar mycket olja och lider av överskott av talg. Här är en toner ett bra sätt att avlägsna porerna och ta bort de sista döda hudcellerna, och passar oftast att använda både morgon och kväll.

Ansiktsvatten som är formulerade för att stimulera och balansera är bra för hudtyper som behöver en glöd och fräschhet i sin dagliga hudvårdsrutin. Dessutom är toner ofta också bra för hud med milda obalanser, till exempel lätt oren hud eller kombinerad hud med grova porer. Dessutom har många skin tonics också en lätt uppstramande effekt vid regelbunden användning som gör att huden får en liten anti-age kick.

Skin tonics och anti-age

Många ansiktsvatten innehåller nästan alltid en rad ingredienser som återfuktar och ger extra fukt, stärker och förbättrar ojämn hudton. Det handlar alltså inte längre bara om den extra rengörande effekten som ansiktsvatten kan ge.

Med ansiktsvatten idag är det mycket mer fokus på de närande, vårdande och föryngrande delarna, vilket är anledningen till att de kan göra så mycket mer än att bara ge extra rengöring för fet eller oren hud morgon och kväll.

Skin tonic är dock inte nödvändiga för alla hudtyper, men de har olika fördelar för olika hudproblem – du behöver bara veta vilka ingredienser som passar just dig.

Vad du ska leta efter i en ansiktsvatten

Beroende på din hudtyp finns det några olika huvudingredienser som ditt bästa ansiktsvatten bör innehålla. Vi har samlat några av de bästa nedan för att hjälpa dig att veta vilka du ska leta efter i ingrediensförteckningen.

Glykolsyra (glykolsyra)

Glykolsyra – även känd som AHA-syra – är drottningen av kemisk exfoliering och hudföryngring. Glykolsyra avlägsnar försiktigt det allra översta lagret av överflödigt talg och döda hudceller och har därmed en utjämnande och mycket mjukgörande effekt på huden som behöver lite extra..

Glykolsyra är det bästa alternativet till hårdare ansikts scrubs och kan användas på torr hy.

Salicylsyra

Ett ansiktsvatten med salicylsyra hjälper till att lösa upp olja och talg och är perfekt för dig med oren och fet hy, samt hud som är benägen för akne och akneutbrott.

Salicylsyra verkar genom att bryta ner döda hudceller och på så sätt öppna (och rensa) tilltäppta porer. Dessutom kan den hjälpa till att balansera hudens talgproduktion, vilket minskar finnar och akne-liknande utbrott. Salicylsyra är ett måste om du lider av mycket fet hy.

Niacinamid

Om du har extra torr eller känslig hy är niacinamid något du bör leta efter. Niacinamid är fuktgivande och verkar lugnande för alla typer av torr hy och känslig hy.

Faktum är att den här ingrediensen gynnar alla hudtyper, vilket är anledningen till att den förekommer i många olika hudvårdsprodukter, inklusive anti-age-produkter.

Mjölksyra

Mjölksyra är liksom glykolsyra också en AHA-syra. Den är bara mildare. Detta är den ingrediens du ska välja om du vill ha en ultra-mild kemisk exfoliering och utjämning av hudens yta. Om du till exempel har knölig hy hjälper mjölksyra till att  huden känns slätare.

Mjölksyra är också bra om du letar efter en toner för att jämna ut din hudton och minska mindre pigmentskillnader och fina linjer.

Återfuktande och lugnande ingredienser

Förutom niacinamid är hyaluronsyra en fuktgivande ingrediens som du bör inkludera i din toner. Leta också efter aloe vera, glycerin och rosenvatten eftersom dessa är utmärkta fuktgivare med lugnande och balanserande egenskaper. Dessutom har rosvatten och aloe vera också en lugnande och läkande effekt på stressad hud.

Ansiktsvatten för torr hy

Om du har torr hud bör du leta efter ett ansiktsvatten som återfuktar huden och samtidigt lämnar den ren utan risk för torrhet. Oljor som jojoba och nyponfrö eller botaniska extrakt som aloe vera är alla bra ingredienser i fuktgivande hudtoner. Om du vill ha en mild exfolierande effekt är ett innehåll av låg glykolsyra eller mjölksyra det mest uppenbara valet. Om du har extra torr hud kan ansiktsvatten som också har en lugnande effekt vara en fördel.

Ansiktsvatten för kombinerad hud

Om du har den här hudtypen kan du behöva två olika ansiktsvatten, en för sommaren och en för vintern. Under sommarmånaderna, när huden känns fetare, bör du använda oljefritt ansiktsvatten för att fräscha upp din hud. På vintern ska du välja en ansiktsvatten som både återfuktar och lugnar huden, eftersom din kombinerade hudtyp troligen kommer att ha en tendens att bryta ut lite när det är extra kallt.

Mjölksyra, niacinamid och helst även aloe vera- eller havrekärnextrakt utgör en effektiv kombination som också är skonsam mot huden och får huden att lugna sig.

Ansiktsvatten för fet hud

Även om du har oljig hy och fet hy bör du undvika torkande alkohol i dina hudvårdsprodukter. Leta efter ingredienser som tillför fukt utan att tynga ner dig (till exempel hyaluronsyra). Dessutom är lätta exfolierande ingredienser som AHA- och BHA-syror idealiska eftersom de rengör huden skonsamt. Samtidigt ger de en skön uppstramande känsla utan att balansera hudens naturliga oljeproduktion.

Ansiktsvatten för känslig hud

Känslig och känslig hud bör undvika de flesta syror. Om du har känslig hud och ändå vill rengöra huden kan du prova ett milt ansiktsvatten med mjölksyra. Se också till att använda ansiktsvatten som innehåller antioxidanter som E-vitamin, som verkar lugnande. Undvik syntetiska parfymer och var medveten om att rena naturliga ingredienser och eteriska oljor kan irritera den känslig huden.

Hur ofta du ska använda ansiktsvatten

Du behöver inte använda ansiktsvatten varje dag efter din ansiktsrengöring, och du behöver inte heller använda den både morgon och kväll. Du kan använda den ett par gånger i veckan de dagar då din hud har varit särskilt utsatt för förorenad luft eller när du verkligen behöver en rengörande omstart.

För ansiktsvatten med mildare och eventuellt också mer vårdande formler är daglig användning ofta en stor fördel, eftersom dessa tonics har en fin och glow-boostande effekt på huden.

VANLIGA FRÅGOR

Vilket är testets bästa ansiktsvatten?

Testets bästa ansiktsvatten är Dr Hauschka Clarifying Toner! Den balanserar och fräschar upp huden samtidigt som den minimerar grova porer och rengör och lugnar orenheter med en lätt uppstramande effekt på huden.

Är ansiktsvatten bra för huden?

Daglig eller regelbunden användning av ansiktsvatten kan ha en positiv effekt i form av mindre porer och stramare hud. Om du har en ojämn hudton kan ansiktsvatten också hjälpa till att jämna ut den.