Bästa dagkrämen 2022 – håll huden återfuktad hela dagen

1
Clinique Moisture Surge 72H Auto-Replenishing Hydrator 50ml

kåp. Oavsett om du har torr hy eller fet hy, har en blandad eller mycket känslig hy är det viktigt att du boostar din hud med ordentligt med fukt. Det kan du göra genom att applicera en dagkräm. Den både återfuktar, skyddar och reparerar huden, vilket i sin tur gör att den håller sig smidig, följsam och stark. En djupverkande dagkräm kan även ha en effekt av anti age. Vill du minska tecken på åldrande,…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Clinique Moisture Surge 72H Auto-Replenishing Hydrator 50ml##
Dermalogica Age Smart Dynamic Skin Recovery SPF50 50 ml 1.039,99 kr. Rabattklubb
Nivea Q10 Plus C Anti-Wrinkle & Energy Day Care SPF15 50 ml 127,20 kr. MEDS
Clarins Super Restorative Day Cream All Skin Types SPF20 50ml##
Exuviance Multi-Protective Day Cream SPF20 50g##
Maria Åkerberg More Face Lotion 100 ml 299 kr. Fot & Hälsokliniken
Lumene Valo Light Day Cream SPF15 50 ml 130,20 kr. DOZ Apotek
Biotherm Aquasource 24h Replenishing Gel Cream Normal/Comb Skin 50 ml 1.022,90 kr. Cdon

En dagkräm, eller day cream, är en produkt som alla borde ha i sitt badrumsskåp. Oavsett om du har torr hy eller fet hy, har en blandad eller mycket känslig hy är det viktigt att du boostar din hud med ordentligt med fukt. Det kan du göra genom att applicera en dagkräm.

Den både återfuktar, skyddar och reparerar huden, vilket i sin tur gör att den håller sig smidig, följsam och stark. En djupverkande dagkräm kan även ha en effekt av anti age. Vill du minska tecken på åldrande, så som fina linjer och rynkor, och istället hålla huden ungdomlig och pigg ska du använda dagkräm.

Om du är intresserad av att hitta den bästa dagkrämen för dig har du kommit rätt! Vi har samlat de dagkrämer som är bäst i test på marknaden just nu. Boosta din hud med fukt för att hålla den smidig, stark och ungdomlig med hjälp av en dagkräm!

Clinique Moisture Surge 72H Auto-Replenishing Hydrator 50ml – bäst i test dagkräm

Clinique Moirsture Surge 72H Auto- Replenishing Hydrator 50ml är vår bäst i test vinnare! Krämen återfuktar på djupet samtidigt som dess aktiva formula bevarar hudens fukt i 72 timmar. Din hy blir full av lyster, känns fräsch och fyllig. Passar alla hudtyper.

Därför måste du välja Clinique Moisture Surge 72H Auto-Replenishing Hydrator 50 ml

För dig som är på jakt efter en mycket mångsidig fuktkräm som kan användas på alla hudtyper kan vi varmt rekommendera vår bäst i test vinnare Clinique Moisture Surge 72H Auto-Replenishing Hydrator 50 ml.

Denna kräm är enligt oss, och väldigt många andra, den absolut bästa dagkrämen på marknaden. Det inte minst på grund av att den är utformad för att ge en rejäl fuktboost som håller i 72 timmar.

Krämens auto-replenishing-teknologi, med aktivt aloevatten i ledningen, möjliggör för din hud att skapa en egen fuktreserv. Vid applicering av denna kommer alltså din hud ha ett lager av fukt att ta av då den är i behov av att återfukta sig själv. Det i kombination med krämens innehåll av hyaluronsyra som ser till att fukten bevaras länge – mycket effektivt!

Utöver det är detta en bra dagkräm mycket behaglig att applicera, och det på alla hudtyper. I och med att den både är allergitestad, 100% oparfymerad och utan parabener finns det ingen risk för att den skapar oönskade reaktioner trots att du har känslig eller torr hud.

Den funkar även bra för oljig hud och blandhy då den både är oljefri och icke-acnegen. Dagkrämen kan alltså användas av alla hudtyper och ge samma djupverkande effektiv för en fräsch och fyllig hy full av lyster och glöd. Använd när din hud är i behov av en fuktboost!

Det vi liker:
 • En riktig fuktboost som håller i 72 timmar
 • Effektiv formula med hyalyronsyra
 • 100% oparfymerad och allergitestad

Dermalogica Age Smart Dynamic Skin Recovery SPF50 50 ml – bästa day cream mot anti age

En mycket avancerad fuktkräm med SPF50 från Dermalogica som ser till att skydda och reparera huden utifrån och in. Dagkrämen har föryngrande egenskaper som motverkar åldrande och bidrar till ökad spänst, lyster och följsamhet. Perfekt för dig som vill förnya huden med en boost!

Därför måste du välja Dermalogica Age Smart Dynamic Skin Recovery SPF50 50 ml

När du kommer upp i åren är det helt naturligt att din hud åldras. Det resulterar i rynkor, förlorad spänst och minskad lyster. Upplever du att din hud är i behov av en ungdomlig boost har vi det bästa tipset för dig – Dermalogicas Age Smart Dynamic Skin Recovery! 

Detta är en mycket bra ansiktskräm som är speciellt anpassad för dig som lider av hudåldrande. Oavsett om du bara vill ge din hud en fuktboost, skydda mot slitage och påfrestningar eller förbättra hudens spänst och lyster avsevärt kommer denna kräm att göra jobbet.

Tack vare dess avancerade formula ser den till att skydda din hud mot allt det som bidrar till åldrande. SPF50 är en viktig egenskap som gör stor skillnad i fråga om anti age. Samtidigt är ansiktskrämen utformad för att reparera och bygga upp huden på nytt, för ett resultat med mer spänst, lyster och ökad följsamhet.

Arginin (lysin-polypeptid) och Glukosamin ser till att din kollagena fibrer inte korslänkar, något som i sin tur verkar föryngrande. Ojämna pigmenteringar jämnas ut tack vare ingredienser som stimulerar bildningen av kollagen och hyaluronsyra. Vid användning av denna dagkräm kommer du se stor skillnad när det kommer till hudens ungdomlighet.

Det vi liker:
 • Skyddar och reparerar huden
 • Krämen innehåller SPF50
 • Motverkar hudåldrande för en ungdomlig look

Nivea Q10 Plus C Anti-Wrinkle & Energy Day Care SPF15 50 ml – bästa billiga dagkräm

Nivea Q10 Plus C anti-wrinkle & Energy Day Care SPF15 är en mycket prisvärd och bra dagkräm fylld av näringsrika och effektiva ingredienser. Med en kraftfull kombo av Q10 och C Vitamin väcks din hy till liv på nytt. Fukten tränger in på djupet för en fräschare, piggare och jämnare hy. 

Därför måste du välja Nivea Q10 Plus C Anti-Wrinkle & Energy Day Care SPF15 50 ml

Trots att denna kräm från Nivea kommer till ett väldigt generöst pris anser vi, och många andra, att den gör ett fantastiskt jobb. Detta är nämligen en dagkräm utformad med ett flertal riktigt näringsrika ingredienser som verkar för att tränga djupt ner i huden för att ge maximal effekt.

Kombinationen av de kraftfulla antioxidanterna Q10 och Vitamin C är minst sagt en vinnare här. Tillsammans ser de till att väcka din trötta hy till liv på nytt – säg hejdå till din livlösa och hängiga hud, och säg hej till ditt nya, fräscha, pigga jag! Brist på sömn och ordentligt hudvård kan alltså räddas med Niveas ansiktskräm med Q10.

Både Q10 och Vitamin C har även en djupt återfuktande effekt som tränger djupt ner i dina hudlager och bidrar till att jämna ut hudtonen. Din hud hålls återfuktad och följsam, vilket i sin tur bidrar till en synbart fräschare, friskare och mer smidig hy.

Tack vare att ansiktskrämen även är utformad med ingredienser som verkar effektivt för att skydda huden utifrån kan du känna dig trygg med att krämen ger bästa möjliga barrikad i alla led. SPF15 kombinerat med UVA och UVB motverkar såväl som bearbetar redan befintliga ålderstecken. Rynkor och fläckar kommer vara ett minne blott.

Välj Nivea Q10 Plus C Anti-Wrinkle & Energy Day Care med SPF15 om du vill vakna upp med återfuktad, pigg och frisk hy, fylld av energi utifrån och in. 

Det vi liker:
 • Kraftfull kombination av näringsrika ingredienser
 • Väcker trött hy till liv
 • solskyddsfaktor 15 för skydd utifrån

Clarins Super Restorative Day Cream All Skin Types SPF20 50ml – exklusiv dagkräm mot åldrande

Vill du att investera i lyxig hudvård som ger din hud den exklusiva anti age behandling den förtjänar? Ta då en titt på Clarins Super Restorative Day Cream All skin Types 50 ml. Med SPF20, mikropärlor, Harungana-extrakt och Tetrapeptider motverkas hudens åldrande på bästa möjliga sätt!

Därför måste du välja Clarins Super Restorative Day Cream All Skin Types SPF20

Vi har hittat en av de absolut bästa hudkrämerna när det kommer till att motverka hudåldrande. Trots att denna inte är en av våra 2021 bäst i test vinnare hamnar den väldigt högt upp på listan bland våra favoriter. 

Clarins Super Restorative Day Cream All skin types med solskyddsfaktor 20 är det perfekta valet för dig som vill investera i en lyxig och mycket bra dagkräm fylld av näringsrika och kraftfulla ingredienser mot anti age. 

Dess formula är specifikt anpassad för kvinnor i 50-årsåldern som vill förbättra hudens spänst och fyllighet genom att motverka djupa rynkor, ojämnhet och pigmenteringar. Här verkar bland annat Harungana-extrakt och mikropärlor tillsammans med hyaluronsyra, sheasmör och C-vitamin derivat för att på bästa möjliga sätt motverka och balansera hormonellt åldrande. 

Dessa ingredienser ökad hudens elasticitet, minskar lagerbildning, fyller ut och minskar rynkor, förebygger och reparerar åldersfläckar, samt bidrar med fukt och näring. På så sätt får din hud en maximal boost som slätar ut, ljusar upp, piggar till och bidrar till mer lyster. Din hud kommer se ung, slät och jämn ut.

Krämen innehåller även SPF 20 som skyddar huden mot slitage utifrån. Det gör att huden håller sig stark väldigt mycket längre. Applicera den mjuka men djupgående dagkrämen varje morgon efter rengöring för bästa resultat.

Det vi liker:
 • Fylld av näringsrika ingredienser
 • Djupverkande mot anti aging
 • Kan användas av alla hudtyper

Exuviance Multi-Protective Day Cream SPF20 50g – bästa dagkräm för känslig hud

Är du i behov av en mild dagkräm som verkar lugnande och återfuktande på känslig hud? Då kan Exuviance Multi- Protective Day Creme med SPF20 vara ett mycket bra val för dig. Med ingredienser som PHA och SPF20 har denna hudkräm en djupt vårdande effekt som skyddar, återfuktar och piggar upp huden.

Därför måste du välja Exuviance Multi-Protective Day Cream SPF20 50g

Exuviance är ett medicinskt utvecklat hudvårdsmärke som är välkända för sina exklusiva men mycket prisvärda produkter fullproppade av fördelaktiga ingredienser. Just denna hudkräm, Exuviandce Multi-Protective är en mild day cream utformad med SPF20 som ger extra skydd inifrån och ut.

SPF20 kombinerat med den aktiva ingrediensen PHA verkar tillsammans mycket vårdande för alla hudtyper. Oavsett om du har känslig eller torr hud, mogen hud eller normal hud kommer denna dagkräm göra susen – den är dermatologiskt testad och har bevisad lugnande effekt. I och med att den är oljefri funkar den även bra för dig med oljig hy.

Dess milda men samtidigt djupgående innehåll kan ha en positiv inverkan för dig som lider av hudproblem som rosacea och eksem, torra fläckar eller djupa rynkor. Här är fukt extra viktigt.

Vid kontinuerlig användning kommer du även se att din hud blir ljusare och ser friskare ut. En lugn och trygg boost som kan komma till stor användning i de flesta badrumsskåp.

Det vi liker:
 • Mångsidig kräm som skyddar
 • Kan användas av alla hudtyper
 • Har en uppiggande och uppljusande effekt

Maria Åkerberg More Face Lotion 100 ml – rik day cream för mogen hud

Face Lotion More är en mycket rik dagkräm från Maria Åkerberg, specifikt utvecklad för att behandla mogen hud. Med kraftfulla anti-aging egenskaper passar den riktigt bra för dig som vill förbättra och öka hudens spänst, elasticitet och fuktnivå. Mild och balanserande även för känslig hud.

Därför ska du välja Maria Åkerberg More Face Lotion 100ml

Som en av Maria Åkerbergs bästsäljande dagkrämer kan Face Lotion More bli en storfavorit för dig som är i behov av en mild, balanserade ansiktskräm för mogen och känslig hud. I och med att den har djupverkande men samtidigt mycket mild och lugnande effekt på huden kan den användas av de flesta som vill normalisera hudens fuktbalans.  

Fullproppad med ingredienser som rödklöver, eteriska oljor från ros, bergamott och patcholi, samt gurkörtsolja och nyponfröolja bidrar krämen till ökad spänst och elasticitet. Tillsammans ser de till att din hud får en jämnare, slätare hudton och en friskare look.  

Krämen hjälper även huden att bevara den fukt som är nödvändig för återhämtning och reparation på egen hand. Här är gurkörtsolja en betydande ingrediens då den har en naturlig effekt som ökar cellernas förnyelse och syreupptagning. På så sätt hålls din hud återfuktad, smidig och följsam, vilket i sin tur bearbetar uppkomsten av rynkor och torr hy.

Kort sagt en mycket välgörande och vårdande dagkräm där tillverkarna lyckats kombinera en uppsjö av hudvårdande fördelar i en liten och smidig tub. Prisvärd, renande och väldigt behaglig att använda.

Det vi liker:
 • Anti-aging dagkräm för mogen och känslig hud
 • Fullproppad av näringsrika ingredienser
 • Bidrar till ökad spänst, lyster och smidighet

Lumene Valo Light Day Cream SPF15 50 ml – bäst i test lystergivande hudkräm

Detta är en mycket bra ansiktskräm för dig som vill ha en lätt men återfuktande day cream gjord på naturliga ingredienser. Ingredienser som C, B5 och E Vitamin, SPF15 samt extrakt från hjortron bidrar med mängder av näring för en glowig och fyllig hy. 

Därför ska du välja Lumene Valo Light Day Cream SPF15 50ml

Är du i behov av att fylla på hudens fuktförråd utan att varken tynga ner eller täppa igen huden och dess porer? Valo Light Day Cream 50 ml är en mycket lätt dagkräm som återfuktar rejält utan att kännas tung, kladdig eller svår att arbeta med. Den sjunker in i huden direkt vid applicering. 

Kombinationen av dess balanserande formula, fullt berikad med mängder av vårdande vitaminer och antioxidanter, möjliggör för huden att reparera sig och återhämta sig ordentligt. Ingredienserna består av Vitamin C, B5 och E, SPF15, samt fröolja och fröextrakt från nordiska hjortron.

Dessa har även en skyddande effekt på huden, vilket i sin tur gör att hudens barriär mot yttre påfrestningar från solen och luften blir väldigt stark. Din hud hålls spänstig, fräsch och frisk, medan ljusreflekterande pigment bidrar med mängder av lyster. Krämen ger riktigt bra resultat och är mycket prisvärd.

Det vi liker:
 • Lätt dagkräm med mycket fukt
 • Innehåller flera vitaminer och antioxidanter
 • Bidrar med mycket lyster

Biotherm Aquasource 24h Replenishing Gel Cream Normal/Comb Skin 50 ml – bästa dagkräm för fet hud

Biotherm Aquasource 24h Replenishing Gel Cream är bäst i test när det kommer till dagkräm för fet hy. Dess behagliga och lättsamma gelkonsistens sjunker snabbt in i huden för att lugna och ge intensivt med fukt. Huden känns fräsch, frisk och mjuk.

Därför ska du välja Biotherm Aquasource 24h Replenishing Gel Cream Normal/Comb Skin 50 ml

Att hitta en återfuktande ansiktskräm som känns behaglig och trivsam på oljig eller fet hy är inte alltid helt lätt. Du vill inte ha något tungt eller kladdigt, samtidigt som den heller inte får vara för lätt. Stämmer detta in på dig? Då kan vi ha hittat en möjlig favorit!

Biotherm har nämligen tillverkat en dagkräm vid namn Aquasource 24h Replenishing Gel Cream, som är specifikt utformad för just kombinerad och/eller fet hy. Tack vare dess lättsamma gelkonsistens sjunker krämen snabbt in i huden utan att lämna en fet eller kladdig känsla.

Samtidigt är krämen berikad med mängder av vårdande ingredienser som lugnar huden och bidrar med långvarig fukt. Efter bara ett par dagars användning upplevde jag själv tydliga skillnader i hudens välmående – den får fullt av lyster och blir mjuk, följsam och jämn.

Ålderstecken och besvär med utslag och känsliga partier dämpas. Oavsett om du har normal hy, kombinerad hy eller fet/ oljig hy kommer denna att göra susen då du vill ge huden bra med fukt. Perfekt för ungdomlig hy som är i behov av något lätt.

Det vi liker:
 • Lugnande kräm för kombinerade och feta hudtyper
 • Behaglig gelkonsistens som sjunker in snabbt
 • Intensivt återfuktande för ökad lyster

Välj den bästa dagkrämen för din hud

Dagkräm är en produkt som bör användas av alla olika hudtyper. Det spelar ingen roll om din hy är torr, känslig, normal, balanserad, fet eller oljig – vi alla är i behov av fukt! Fukt är A och O för att huden ska hållas i balans, vilket i sin tur är avgörande för att huden ska kunna återhämta sig och reparera sig.

Genom att applicera en dagkräm som sista steget i din morgonrutin kan du även säkerställa att din hud håller sig fräsch och frisk hela dagen. En bra sådan lägger sig som ett återfuktande skyddslager, som även ser till att de andra produkterna du applicerat får chansen att tränga ner på djupet.

För att dagkrämen ska prestera så bra som möjligt är det dock viktigt att du använder rätt typ av fuktkräm. Det vill säga, när du ska köpa en dagkräm är det viktigt att du väljer en variant som är anpassad efter din specifika hudtyp. Annars är risken stor att du inte kan dra nytta av dagkrämens fulla potential om din hud inte gillar vissa specifika ingredienser.

Men hur vet man vilken som är den bästa dagkrämen för en viss hudtyp? Det går vi igenom nedan!

Dagkräm för oljig/ fet hy

Typiska kännetecken för oljig eller fet hud är du ofta blir blank och glansig, framförallt i din t-zon. Stora porer, pormaskar, finnar och acne är också vanligt.

Många som har oljig hy gör misstaget att undvika återfuktning av huden. Det är absolut inte ovanligt att man tror att oljiga hudtyper måste torkas ut för att överskottet av talg ska balanseras. Detta stämmer dock inte alls.

Trots att din hy är blank och fet är det otroligt viktigt att din hy får fukt, och då menar vi rätt typ av fukt. Här gäller det att välja lätta dagkrämer som inte täpper till porerna. Gelkrämer eller vattenbaserade sådana är ofta att föredra då de ger fukt utan att öka talgproduktionen ytterligare. Kolla efter oljefria, renande alternativ.

Dagkräm för blandhy

Upplever du att din hud är oljig och fet samtidigt som den på vissa partier kan vara rätt torr och stram? Då har du mest sannolikt den hudtyp som kallas för blandad hud.

Den så kallade blandhyn kan vara något svår att behandla i och med att det just är en blandning av två olika hudtyper – torr hud och oljig hud. Du som har blandhy kan ofta uppleva att din t-zon blir blank, medan partier som kinder och hals är torra.

I och med att olika partier i ansiktet kan ha olika behov är det i vissa fall nödvändigt att använda två olika dagkrämer. Det finns dock varianter anpassade för blandhy, som inte är för feta men som samtidigt ger tillräckligt med fukt. Gelkrämer är även har att föredra.

Dagkräm för torr hud

De mest typiska kännetecknen för en torr hudtyp är att huden känns väldigt torr och stramande. Fina linjer och rynkor är också vanligt för torra hudar.

Lider du av din torra hy? Då är det extra viktigt att du investerar i en dagkräm som ger en riktig fuktbomb. Ingredienser som hyaluronsyra, PHA, glykol och mineralolja är att föredra då de hjälper huden att binda och bevara fukt långsiktigt. Krämer som är lite extra feta och dryga kan göra susen för dig som har väldigt torr hud.

Dagkräm för känslig hy

Det är väldigt vanligt att ha känslig hud. Däremot är det inte alltid helt självklart att det är just känslighet det handlar om – detta är nämligen något som kan visas på väldigt många olika sätt, och även för olika hudtyper.

De med oljig och fet hy kan lida av känslighet, precis på samma sätt som de med torr hy. Vanligt är dock att huden är stram, irriterad och röd, samt att den ofta reagerar på olika produkter eller ingredienser. Just av den anledningen kan det vara rätt svårt att behandla känslig hy.

Våra bästa tips är att hålla sig borta från allt som heter aktiva ingredienser, starka kemikalier och parfym, och leta istället efter milda och lugnande dagkrämer som är parfymfria, allergitestade och utan parabener. Ju färre ingredienser desto bättre. Att du återfuktar på rätt sätt är också lite extra viktigt. Milt men djupgående.

Natt- och dagkräm – vad är skillnaden?

Har du svårt att förstå skillnaden mellan en dagkräm och en nattkräm? Det är inte så konstigt, för trots att de två krämerna egentligen fyller två helt olika syften finns det mycket som talar för att de verkar för samma saker.

De båda bidrar till att återfukta, skydda och reparera huden med ett antal ingredienser som passar bra för en specifik hudtyp. Samtidigt är det två krämer som används vid olika tider på dygnet, vilket i sig innebär att de är utformade på olika sätt och med olika egenskaper.

Dagkräm

En dagkräm är ofta en lite lättare kräm som sjunker snabbt in i huden utan att kännas kladdig, tung eller fet. På så sätt är den behaglig att bära och applicera samtidigt som den gör sig bra under smink. Dagkrämer är ofta också utformade med någon form av SPF för att ge skydd mot påfrestningar utifrån.

Nattkräm

Det till skillnad från en nattkräm som ska verka mycket djupgående när du ligger och sover, det vill säga när huden får en chans att återhämta sig. Just av den anledningen är en nattkräm vanligen fullproppad av aktiva ingredienser som jobbar som allra bäst bra då huden inte utsätts för slitage utifrån, så som solljus eller föroreningar.

Nattkrämer är även ofta lite fetare och mer fylliga i sin textur just för att de ska ge huden maximalt med fukt, så att huden kan återhämta sig och reparera sig från allt som den utsatts för under dagen.

Skulle det visa sig att du använder en dagkräm eller nattkräm dygnet runt är det dock ingen större fara. Det enda som händer är att din hud inte kan dra nytta av de olika egenskaperna anpassade efter hudens olika faser. Vill du maximera din hudvårdsrutin kan det dock vara bra att skilja på dag- och nattkräm.

Dagkräm med SPF?

Att använda dagkräm med SPF är otroligt viktigt om du vill att din hud ska hålla sig ungdomlig och fräsch även när du blir äldre – solskyddsfaktorn gör stor skillnad. Solens skadliga strålar har nämligen en väldigt stor påverkan på hudens åldrande då du kan få solskador i form av rynkor, pigmenteringar och fläckar, samtidigt som diverse hudproblem kan förvärras.

Vill du bevara hudens spänst, elasticitet och lyster bör du alltså använda en dagkräm med SPF. Den ger riktigt bra skydd både mot solen och andra yttre påfrestningar, vilket i sin tur är avgörande för att din hud ska hålla sig ung, fräsch och pigg. Genom att köpa en dagkräm som innehåller SPF slår du två flugor i en smäll – fukt och skydd!

FAQ om dagkräm

2021 bäst i test dagkräm - vilken är den bästa dagkrämen?

Clinique Moisture Surge 72H Auto-Replenishing Hydrator 50ml är enligt oss den bästa dagkrämen på marknaden då den är mångsidig, otroligt återfuktande och lätt i sin konsistens. I vårt bäst i test guide ovan tipsar vi om fler favoriter när det kommer till dagkräm!

Hur använder jag en dagkräm?

En dagkräm används som avslutande steg i din hudrutin på morgonen. Applicera den på din hud efter du använt rengöring, toner, serum och olja. Glöm inte halsen.

Varför är det viktigt att återfukta huden?

Fuktbrist innebär inte bara att din hud blir torr och kan strama. Utan återfuktar du inte din hud kan det också bidra till att din hud tappar sin spänst, fyllighet och lyster. Fukt skyddar också huden och hjälper huden att reparera sig.