Dagkräm med SPF 2023 – Se de 5 bästa ansiktskrämerna med solskydd + guide

1
Kiehl's Ultra Facial Cream SPF 30

Varför du ska välja Kiehl's Ultra Facial Cream SPF 30 Kiehl's har skapat en dagkräm med SPF som är lätt och läcker och som återfuktar huden (i 24 timmar!) utan att täppa till porerna. Den är också lätt att fördela och neutraliserar "solskyddslukten" med en fräsch men mild hint av citrus. Förutom att den återfuktar är den också en utmärkt mjukgörare och fungerar bra för hudtyper med lite torra och grova partier här och där.…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Kiehl's Ultra Facial Cream SPF 30 675 kr. Parfumdreams.se - SE
Nivea Q10 Plus Anti Wrinkle Extra Protection Day Cream SPF 30 132,80 kr. Apotek Hjärtat
Estée Lauder Revitalizing Supreme + Global Anti-Aging Cell Power Creme SPF 15 1.091 kr. Notino SE
Clinique Superdefense Fatigue + 1st Signs of Age Multi-Correcting Gel SPF 40 479 kr. Shopping4net SE
La Roche-Posay Rosaliac UV Light 154 kr. Dermalution

Läs vidare för att ta reda på vilken som är den bästa dagkrämen med SPF! Vi testar 5 populära krämer med SPF och väger för- och nackdelar utifrån parametrar som konsistens, solskyddsfaktor och hudtyp. 

Du har insett att dagkräm med SPF är det bästa sättet att skydda din hud från solens strålar varje dag. Men du tvekar fortfarande eftersom tanken på strandnära ansiktsuttryck i ditt dagliga liv inte är så tilltalande. Det finns hjälp att få här! Vi har fått tag på 5 olika dagkrämer med SPF, och de är alla utformade för att skydda din hud från solen utan att göra ansiktet kladdigt. Vi tittar på SPF-egenskaper, konsistens och anti-ageing när vi testar våra 5 krämer. 

I vår köpguide berättar vi om skillnaden mellan kemiska och mineraliska UV-skydd och vilka behov och hudtyper de passar bäst för. 

Du kan också se de 5 krämerna i testet i vår jämförelsetabell här. 

Kiehl’s Ultra Facial Cream SPF 30 – Bäst i test dagkräm med SPF

Kiehl's Ultra Facial Cream SPF 30

Varför du ska välja Kiehl’s Ultra Facial Cream SPF 30

Kiehl’s har skapat en dagkräm med SPF som är lätt och läcker och som återfuktar huden (i 24 timmar!) utan att täppa till porerna. Den är också lätt att fördela och neutraliserar “solskyddslukten” med en fräsch men mild hint av citrus.

Förutom att den återfuktar är den också en utmärkt mjukgörare och fungerar bra för hudtyper med lite torra och grova partier här och där. Trots det blir den inte fet i varmt väder, och den mängd du behöver använda för att täcka hela ansiktet är minimal. Kiehl’s har definitivt träffat rätt med denna SPF-dagkräm, som både återfuktar och skyddar till perfektion, och som för närvarande går om alla andra ansiktskrämer med SPF 30.

Det vi liker:
 • Bredspektrum återfuktande dagkräm med hög solskyddsfaktor
 • Lämplig för alla typer av hud
 • Tränger snabbt in i huden och lämnar ingen vit hinna.
 • Bra för torr hud – återfuktar lite mer än andra dagkrämer med SPF
 • Lätt att applicera smink ovanpå
Det vi ikke liker:
 • Innehåller linalool och limonen – kan vara allergiframkallande om du har mycket känslig hud.

Nivea Q10 Plus Anti Wrinkle Extra Protection Day Cream SPF 30 – Bästa billiga dagkräm med SPF

Nivea Q10 Plus Anti Wrinkle Extra Protection Day Cream SPF 30

Varför du ska välja Nivea Q10 Plus Anti Wrinkle Extra Protection Day Cream SPF 30

Om du har normal hud som kan vara speciellt utsatt under de kalla vintermånaderna, då är denna Nivea Q10 med SPF 30 något för dig! Här får du en effektiv blandning av uppstramande ingredienser och bra skyddsfaktor på SPF 30 mot solens skadliga strålar – det blir inte mycket bättre än så för mogen hud.
Nivea Q10 Plus Anti Wrinkle Extra Protection Day Cream SPF 30 är en rik återfuktande fuktkräm som inte torkar ut under dagen och fungerar även bra för lite känsliga hudtyper.

Nivea Q10 Plus Anti Wrinkle Extra Protection Day Cream SPF 30 har en lite tung och pudrig doft, men om du kan hantera detta är Nivea Q10 en av de bästa SPF-dagkrämerna med SPF 30 som finns tillgängliga till ett budgetpris.

Det vi liker:
 • Dagkräm med kreatin och Q10 som aktiva ingredienser – förutom SPF 30 får du även anti-aging vård för huden
 • Dermatologiskt testad
 • Testat bland en grupp kvinnor år 2020 – krämen visade synlig rynkreducerande effekt på mogen hud efter 4 veckors användning.
 • Förpackningen är 100 % återvinningsbar och tillverkad av 50 % återvunnet material.
Det vi ikke liker:
 • Inte bra för fet hud
 • Tar en viss tid att tränga in i huden
 • Inte så bra i fuktiga klimat om du inte har väldigt torr hud.

Estée Lauder Revitalizing Supreme + Global Anti-Aging Cell Power Creme SPF 15 – Bästa premium dagkräm med SPF

Estée Lauder Revitalizing Supreme + Global Anti-Aging Cell Power Creme SPF 15

Varför du ska välja Estée Lauder Revitalising Supreme + Global Anti-aging Cell Power Creme SPF 15

Med denna dagkräm med SPF 15 från Estée Lauder får du en hel del föryngrande hudvård. Förutom SPF 15 är den här burken fullpackad med effektiva ingredienser. Här får du anti-ageing vård med många andra aktiva ingredienser. Dagkrämen innehåller bland annat moringaextrakt, Omega-3 och aminosyror som stramar upp och minimerar synliga ålderstecken och fina linjer på mogen hud. Så det är dubbelt upp på skönhetsvård här, där alla hudtyper kan ta del av.

Det är en rik återfuktande fuktkräm som trots sin krämiga konsistens är enkel att smörja in och känns läcker och väldigt lätt på huden. Solskyddet får stå tillbaka, men den här dagkrämen kan verkligen ge näring, minska på fina linjer och vitalisera huden med mycket fina resultat. Om du letar efter en dagkräm med SPF för mogen hud som minskar fina linjer, är det här förresten något för dig.

Det vi liker:
 • Oljefri anti-age ansiktskräm med SPF 15 – skyddar mot UVA- och UVB-solstrålar
 • Krämen innehåller C-vitamin – hjälper till att ge en jämn hudton.
 • Kan även användas som en regenererande nattkräm
 • Lämplig för hals och dekolletage, kan minska fina linjer
 • Icke-komedogen och dermatologiskt testad
Det vi ikke liker:
 • Låg solskyddsfaktor
 • Har en stark parfymerad doft

Clinique Superdefense Fatigue + 1st Signs of Age Multi-Correcting Gel SPF 40 – Bäst i test dagkräm med SPF 40

Clinique Superdefense Fatigue + 1st Signs of Age Multi-Correcting Gel SPF 40

Varför du ska välja Clinique Superdefense Fatigue + 1st Signs of Age Multi-Correcting Gel SPF 40

Clinique skyddar mot solen med SPF 40, rynkreducerande egenskaper och en omedelbar vitaliserande effekt, vilket är en imponerande kombination i sig.

Här är en dagkräm med SPF som känns lätt och har en lätt kylande effekt på huden. Det är en bra dagkräm som fungerar bra i ett varmare klimat och som generellt sett gynnar alla normala hudtyper.

Kanske inte så återfuktande som Clinique påstår, men definitivt en fantastisk dagkräm med utjämnande egenskaper och supereffektivt solskydd.

Det vi liker:
 • Anti age dagkräm med extra högt SPF solskydd
 • Bredt spektrum (UVA + UVB) och oljefri
 • Dagkrämen innehåller E- och C-vitamin – bra skydd mot yttre påverkan och för tidigt åldrande.
 • Ger en jämn hudton
 • Stärkande och återfuktande dagkräm
Det vi ikke liker:
 • Kan irritera redan känslig hud
 • Kan kännas lite klibbig
 • Lämnar en fin film på huden

La Roche-Posay Rosaliac UV Light – Bäst i test dagkräm med SPF för känslig hud

La Roche-Posay Rosaliac UV Light

Varför du ska välja La Roche-Posay Rosaliac UV Light

La Roche-Posay är framtagen som bästa dagkräm med SPF för alla som lider av eksem, rodnad och akne. Och denna Rosaliac UV Light är dagkrämen som ger extra skydd för dem med känslig hud. Det är en parabenfri, lätt fuktkräm med SPF 15 som också skyddar huden från potentiella utbrott och effektivt lindrar irritation.

Med denna dagkräm lyckas La Roche-Posay kombinera solskydd på SPF 15 och vårdande ingredienser i lika delar – och utan att göra krämen tung och svår att smörja in. Du får inte maximal återfuktning eller hög SPF med denna dagkräm som har SPF 15, men istället får du ett skonsamt skydd (mot solen) och en vårdande omsorg som inte täpper till porerna.

Det vi liker:
 • Lätt fuktgivande kräm med SPF med brett spektrum och lugnande egenskaper.
 • Mot klåda för alla hudtyper
 • Ljusar upp och hjälper till att jämna ut hudtonen
 • Stärker hudbarriären med vitamin B5
 • Kan lindra vissa typer av svåra eksem
Det vi ikke liker:
 • Låg solskyddsfaktor
 • Inte så långsam att använda
 • Kan smulas sönder på torrare hud

Hur man väljer den bästa dagkrämen med SPF – köpguide

Det finns bara goda skäl att använda en dagkräm med SPF, och i den här köpguiden berättar vi varför. Vi har samlat all viktig information och sammanställt den här nedan.

Ansiktskrämer med solskyddsfaktor

Solskydd är onekligen en viktig del av varje skönhetsrutin, men många av oss undviker fortfarande att använda det i vår dagliga rutin. Solskyddsmedel är feta och kan lämna en vit hinna på hudens yta. Och även om det är bra för en söndag på stranden, håller det inte i vardagen. Därför är många av oss lite försiktiga när en ansiktskräm innehåller solskyddsmedel.

Den goda nyheten är att de flesta ansiktskrämer med solskyddsfaktor finns i versioner som inte är feta och som inte lämnar en vit hinna i efter sig på hyn.

Och om du ser till att använda en icke-komedogen och/eller oljefri ansiktskräm med solskyddsfaktor är du nästan 99 % säker på att du undviker att se fet ut.

SPF – solskyddsfaktor

När en solkräm skyddar mot UVA- och UVB-strålar kallas den för bredspektrum. De ultravioletta UVB-strålar är de som kan orsaka brännskador, medan UVA-strålarna går djupare (efter långvarig exponering i solen) och orsakar hudens förtida åldrande och cancerrisk. Du bör därför alltid sträva efter att få skydd mot båda typerna, oavsett om det är en dagkräm med SPF eller ett helt solskydd.

Dagkräm med solskyddsfaktor för din hudtyp

Välj en dagkräm med SPF precis som en vanlig ansiktskräm. Vi vet att SPF-innehållet ibland kan förändra konsistensen lite, men det brukar inte göra någon större skillnad i slutändan. Om du till exempel har torrare hud bör du ändå se till att hitta en fuktgivande dagkräm.

Solstrålar och rynkor

I den eviga diskussionen om rynkor och åldrande inom skönhetsvård förklaras det alltid att solskydd är det mest effektiva anti-age-medlet som finns. Och vi kan inte nog understryka hur viktigt det är att skydda huden mot solen – även i Danmark, där det är moln på himlen många dagar på året. Men även under molniga dagar kan UV-indexet vara högt, så du måste fortfarande skydda dig.

UV-strålarna från solen bryter ner hudens kollagenproduktion och förstör befintliga kollagenceller. Detta påskyndar den naturliga åldrandeprocessen och leder till att huden blir rynkig och slapp. Dessutom har solstrålarna en kraftig uttorkande effekt, vilket orsakar de ökända solrynkorna. Du kanske har haft turen att få en glimt av dessa när du tittar i spegeln efter ett långt solbad vid poolen.

Personer som alltid har tillbringat mycket tid utomhus i alla slags väder kommer vanligtvis att visa tecken på mogen hud vid en relativt tidig ålder (vanligtvis i mitten av 20-årsåldern). Samma sak ses också ofta hos surfare som började utöva sporten tidigt i livet. Kombinationen av de många timmarna i havet och under solstrålarna är hård mot ansiktshuden, och det kan vara en utmaning att uppnå 100 % UV-skydd hela tiden.

Dagkräm med SPF solskyddsfaktor eller vanlig solkräm för ansiktet.

Ansiktskrämer med SPF testas enligt samma standarder som vanliga solskyddsmedel, så de ger samma skydd som solkräm med SPF mot solens skadliga strålar.

Den stora skillnaden är dock att dagkrämer med SPF inte är vattenresistenta, svett- eller vattenavvisande som vanliga solskyddsmedel.

Solkräm och finnar

Om du får finnar eller utbrott efter att du använt solskydd eller dagkräm med SPF i ansiktet är orsaken oftast en av två saker: 1) krämen innehåller kemiska UV-filter eller 2) krämen är oljebaserad och komedogen (och kan täppa till porerna i huden).

När det gäller den sistnämnda typen av hud uppstår utbrottet oftast hos personer som redan har fet hud. Om du tillhör denna hudtyp ska du leta efter krämer som förutom att vara icke-komedogena är lätta och mycket flytande eller gelliknande. Skaffa en ansiktskräm som absorberas snabbt i huden och som inte har en alltför krämig konsistens.

Kemiska UV-filter innebär att krämen absorberar solens UV-strålar och omvandlar dem till värme. Denna typ av solfilter kan orsaka eksem hos vissa personer, men detta händer sällan med dagkrämer som inte är renodlade solskyddsmedel. Kemiska UV-filter är inte heller alltid lämpliga för personer med oreflekterad hud.

Lyckligtvis finns det ett alternativ, och det är mineral-UV-skydd. Denna typ av skydd sitter ovanpå huden och “stöter bort” solens strålar.

När det gäller dagkrämer med SPF är det dock kemiska UV-filter som oftast används. Detta beror på att denna typ av solskydd möjliggör mycket lätta formuleringar som är bekväma att applicera i ansiktet och lätta att kombinera med andra hudvårdsprodukter.

Skillnaden mellan kemiskt och mineraliskt solskydd

Solskyddande dagkrämer med mineraliska komponenter fungerar så snart du applicerar dem på huden. Eftersom mineraliska ingredienser stöter bort solens strålar skyddar de också mot både UVA- och UVB-strålar.

Mineraliska UV-filter

Solskyddsingredienserna i en ansiktskräm med mineral-UV-skydd är vanligtvis följande:

 • Titandioxid
 • zinkoxid

Fördelar

 • Icke-komedogen – täpper inte till hudens porer
 • Är mer skonsam mot huden eftersom den inte tränger in i den.
 • Kan användas av gravida kvinnor och spädbarn
 • Har en längre hållbarhetstid
 • Skyddar huden med brett spektrum (UVA + UVB)

Nackdelar

 • Kan kännas tung
 • Kan lämna en glänsande yta på huden
 • Måste appliceras med jämna mellanrum
 • Inte så lätt att sprida – du måste använda mycket för att få ett optimalt resultat.

Kemiska UV-filter

Ansiktskräm med SPF med kemiska UV-filter är vanligtvis lätta och lätta att sprida och fördela på huden. Detta gör dem idealiska för daglig användning, och det är därför som denna typ av solskydd också är den vanligaste i dagkrämer med SPF.

Kemiska UV-filter som ofta används:

 • Butylmetoxidibenzoylmetan
 • Octokrylen
 • Octisalat

Fördelar

 • Lämnar ingen vit film på huden
 • Skyddar med brett spektrum (UVA + UVB)
 • Sprider sig lätt på hudens yta
 • Lätt att använda i kombination med andra hudvårdsprodukter

Nackdelar

 • Kan irritera extra torr och känslig hud
 • Kan vara problematisk för acnebenägen och blemmad hud
 • Det tar cirka 20 minuter för kemiska UV-filter att börja verka.
 • Kan innehålla andra kemiska ingredienser som inte nödvändigtvis är hälsosamma för huden (detta är dock sällsynt).

Vilken typ av SPF i din dagkräm ska du leta efter?

Generellt sett skyddar ansiktskräm med kemiska UV-filter inifrån, medan mineraliska UV-filter skyddar ovanpå. Vilken som är bäst för dig beror på några saker.

Dagkräm med mineral-UV-skydd är bäst för dem som

 • har känslig hud
 • Ingen svettning i ansiktet
 • Är gravid

Dagkräm med kemiskt UV-skydd är bäst för dem som

 • Använder smink
 • Har normal till torr hud
 • Brukar svettas i ansiktet – kemiska UV-filter är inte feta och inte tunga för huden.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken är den bästa dagkrämen med solskyddsfaktor i testet?

Den bästa dagkrämen med SPF i testet är Kiehl's Ultra Facial Cream SPF30! Detta mirakel av en ansiktskräm är bra för alla dagar på året, som är återfuktande och skyddar utan att vara fet eller lukta solskydd.

Är dagkräm med solskyddsfaktor tillräckligt för att skydda?

En dagkräm med solskyddsfaktor ger samma skyddsfaktor som en vanlig solkräm. Skillnaden är dock att ansiktskräm med solskyddsfaktor inte är vattenavvisande och därför mindre motståndskraftig.