Bästa deodoranten

1
Biotherm Deo Pure Roll-On

sär och väskan är för många av oss en riktigt bra deodorant. Den motverkar något av det mest motbjudande - svettlukt. Man vill ju inte behöva välja mellan ett fartfyllt liv och att lukta gott, och det dilemmat kommer en bra deodorant in och löser! Den lilla detaljen ligger dock bara i “bra” - för inte alla deodoranter gör jobbet. Därför har vi i detta test samlat hela 12 stycken av marknadens bästa deodoranter. De…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Biotherm Deo Pure Roll-On 178 kr. NiceBeauty
Vichy 48Hr Intensive Antiperspirant Treatment Roll-On##
Clarins Gentle Care Roll-On 199 kr. eleven
Dr Organic Aloe Vera 79 kr. Amazon
Moss & Noor After Workout##
Eucerin Anti-Transpirant Roll-On 55 kr. DOZ Apotek
Kiehl’s Superbly Efficient Anti-Perspirant & Deo Cream##
Weleda Citrus Deo Spray 104 kr. Parfumdreams
Vichy Mineral 72H Stress Resist Roll-On##
Schmidt’s Charcoal + Magnesium Deo Stick##
Dove Go Fresh Cucumber & Green Tea Deo Spray##
Löwengrip Body Care Count On Me##

Ett måste i såväl badrumsskåp, som necessär och väskan är för många av oss en riktigt bra deodorant. Den motverkar något av det mest motbjudande – svettlukt. Man vill ju inte behöva välja mellan ett fartfyllt liv och att lukta gott, och det dilemmat kommer en bra deodorant in och löser! Den lilla detaljen ligger dock bara i “bra” – för inte alla deodoranter gör jobbet.

Därför har vi i detta test samlat hela 12 stycken av marknadens bästa deodoranter. De skiljer sig åt på vissa punkter, såsom doft, pris, roll-on eller spray. Det samtliga har gemensamt är att de låter dig hålla fokus på det som är viktigt, och inte störas av huruvida du avger en oangenäm odör eller plötsligt ger din tröja en ny design i form av mörka svettringar under armarna.

Vi guidar dig även till hur du väljer bland dem, samt vad som är skillnaden mellan deodorant och antiperspirant och svarar på vanliga frågor.

Biotherm Deo Pure Roll-On – Deodorant bäst i test

Letar du efter en deodorant som är allergivänlig och effektiv även på känslig hud? Då kan Biotherm Deo Pure Roll-On vara perfekt för dig. Den är mycket mild och skonsam, och innehåller en mängd ämnen och mineraler för en vårdande och effektiv effekt mot svettlukt. Allt som allt en mängd egenskaper som gör att detta är den bästa deodoranten!

Därför ska du välja Biotherm Deo Pure Roll-On

Många av oss har känslig hud, och speciellt under armarna. Huden här kan vara sårbar för många och lätt bli irriterad om vi använder för starka produkter. Biotherm Deo Pure Roll-On är speciellt utvecklad för att vara effektiv samtidigt som den är skonsam mot känslig hud, då den innehåller till exempel aluminium och en rad bra ämnen för din hud som verkar närande och skonsamma. 

Denna produkt innehåller ett aktivt mineralkomplex som gör deodoranten både långvarig och mycket effektiv mot svett – vilket innebär att den motverkar svett/vätska och lyckas hålla borta svettlukten. Detta under mer än en hel dag! Du kan känna dig trygg i ett helt dygn! Din hud lämnas härlig och mjuk samt med en fräsch doft.

Som om inte allt detta vore nog lämnar den inga vita fläckar på dina kläder, och den torkar snabbt i och med att den absorberas snabbt i din hud. Till sist vill vi lyfta att den är fri från alkohol och parabener. Sammantaget den deodorant som är bäst i test!

Det vi liker:
 • Fri från alkohol och parabener
 • En långtidsverkande antiperspirant
 • Effektiv mot svett och motverkar dålig lukt

Vichy 48Hr Intensive Antiperspirant Treatment Roll-On – Bästa för känsliga

När du använder Vichy 48Hr Intensive Antiperspirant Treatment Roll-On får du en mild och mycket effektiv deodorant. Denna deodorant placerar sig högt i vårt test tack vare dess långvariga och effektiva effekt även mot mer intensiv svettning. Dessutom säljs denna deodorant till ett bra pris.

Därför ska du välja Vichy 48Hr Intensive Antiperspirant Treatment Roll-On

Denna antiperspirant är milt parfymerad, och både män och kvinnor kan använda den tack vare att den har en neutral och mild doft. När du använder den kommer du att märka att den också är mild i sin formula, inte bara har en mild doft, och därför även kan användas direkt efter rakning i armhålan, då den tunna huden där är extra känslig. På så sätt sparar du både på din hy och din tid.

Denna deodorant innehåller aluminium som gynnar deodorantens effekt över tid – för tänk efter, att vara skyddad mot svett i upp till två dygn är en riktig prestation! Du kan känna dig trygg en hel dag på jobbet. Dess sammansättning av ingredienser har en speciell effekt på starka lukter orsakade av svett. 

Så, den kan hålla i upp till 48 timmar, tack vare dess näringsrika och effektiva ämnen, och motverkar samtidigt mer svettlukt. Vad mer kan man önska sig? Inte mycket – men ett bra pris kanske skulle sitta fint? Ja, så utöver detta har denna deodorant ett bra pris. Bäst i test för de med känslig hy!

Det vi liker:
 • Antiperspirant som varar upp till 48 timmar – långt mer än en hel dag
 • Kan användas efter hårborttagning
 • Deodorant som inte irriterar – bra för de med extra känslig hy

Clarins Gentle Care Roll-On – Bästa parfymfria

Clarins Gentle Care Roll-On

Denna deodorant från det prisbelönta märket Clarins är vår bästa deodorant utan parfym. Den är mild, utan att för den sakens skull ha någon som helst svag effekt på effekten mot svett och svettdoft. Nej, denna produkt kombinerar fin mildhet med att den innehåller aluminium och en rad effektiva och näringsrika ämnen. Den är dessutom mycket effektiv även under träning!

Därför ska du välja Clarins Gentle Care Roll-On

Clarins Gentle Care Roll-On är detta tests bästa deodorant utan parfym. Det betyder att den är mild, men den är ändå väldigt effektiv, tack vare sitt fina innehåll av näringsrika och effektiva ämnen och ingredienser. Den håller dessutom hela dagen, även under tuffa träningspass. 

Vidare har den har en stor kula för roll-on, som gör den lätt och snabb att applicera och som täcker mer eller mindre hela armhålan, och den torkar dessutom väldigt snabbt – vilket gör att du säkert kan klä på dig direkt utan att behöva oroa dig för vita fläckar på kläderna. 

Denna produkt innehåller aluminiumklorhydrat som minskar porerna, vilket bidrar till den fina effekten på svettning och svettdoft. Clarins Gentle Care Roll-On innehåller även ämnen som rosmarin som har en lugnande effekt för att ännu bättre förhindra irritation vid applicering. Till sist vill vi även lyfta att den inte innehåller alkohol, vilket bidrar till att du inte torkar ut huden. Så ja, huden kommer att tacka dig! 

Det vi liker:
 • Håller svettlukten borta även under ett pass på gymmet
 • Utan alkohol och parfym – helt neutral i doften
 • Ger inga gula fläckar på kläderna

 

Dr Organic Aloe Vera – Bästa aluminiumfria

Dr Organic Aloe Vera

Bara av att höra på namnet förstår man att här har vi en väldigt bra deodorant – pålitlighet från Dr Organic och möjlighet att ta del av aloe verans fina effekter. Denna deodoranten passar således utmärkt för de som vill ha en naturlig deodorant, fri från aluminium.

Därför ska du välja Dr Organic Aloe Vera

För den som prioriterar det naturliga i sina hudvårdsprodukter, men kanske inte uppskattar sin naturliga doft från svett särskilt mycket (och, hur förståeligt är väl inte det?!), är denna deodoranten från Dr Organic ett utmärkt val. Med hjälp av en praktisk roll on-deodorant tas såväl normal som känslig hy hand om, för att på bästa sätt skydda dig mot oönskad svettning.

Med en så fin effekt kanske man kan förvänta en lång ingredienslista full av massa suspekta ämnen och kemikalier, inte sant? Det behöver du dock inte oroa dig för här, utan här har Dr Organic tagit fram en effektiv deodorant utan kemikalier och aluminium, men med ekologisk aloe vera, som hjälper till att lugna huden under armarna. Det är alltså en optimal deodorant för dig som har känslig hy eller ofta rakar dig.

Dessutom innehåller den välgörande E-vitamin och sheasmör, så du behöver inte oroa dig för torr och kliande hud. Du behöver inte heller oroa dig för märken på kläderna. Det är således en grym deodorant utan aluminium – bäst i test i den kategorin!

Det vi liker:
 • Innehåller huvudsakligen ekologisk och välgörande aloe vera
 • Fri från kemikalier och aluminium – naturliga och fräsch känsla
 • Med E-vitamin och sheasmör lämnas huden mjuk och utan irritation

 

Moss & Noor After Workout – Bästa veganska

Moss & Noor After Workout

Vi alla vet tyvärr att inom kosmetika och hudvård är olika former av djurförsök förekommande, men något de allra flesta av oss vill undvika. Väljer du denna deodorant från Moss & Noor får du det bästa av två världar, i och med att du blir svettfri på ett snällt sätt. Ingen ska väl behöva lida för att du ska vara torr?

Därför ska du välja Moss & Noor After Workout

Eftersom att djurförsök inte alltid går snällt till, skulle vissa människor kunna kompromissa med effekten på sin deodorant bara med vetskapen om att inga djur har kommit till skada. Men visst vore det väl fantastiskt om det går att få en säker och effektiv deo, som samtidigt är vegansk? Moss & Noor möjliggör detta. 

Moss & Noor After Workout Deodorant är en anti perspitant som står emot intensiva svettningar. Den är kraftfull och speciellt utvecklad för dig med aktiv livsstil. Du ska inte luras av att den heter “efter träning”, utan den kan lika gärna ge dig den effekt på svettningar som du vill ha innan och till och med under träning. Detta är en så kallad Clinical Strength-deodorant, som verkar kraftfullare än en vanlig deodorant.

Den är dessutom full av naturliga och närande ingredienser, som din hy (och omgivning) kommer att tacka dig för. Du får bland annat ta del av provitamin B5 som verkar fuktbevarande, lugnande och har läkande effekt på huden, samt ricinolja som, i form av kallpressad olja från ricinfrön, är mjukgörande.

Det vi liker:
 • 100% vegansk och fri från färgämnen, mikroplaster och parabener
 • Producerad i Sverige med naturliga ingredienser
 • Somrig och fräsch doft av mynta – yes, fräsch hela dagen

Eucerin Anti-Transpirant Roll-On – Bästa billiga

Eucerin Anti-Transpirant Roll-On

Man ska inte behöva välja mellan att känna sig fräsch under armarna hela dagen och en hållen budget, eller hur? Det håller Eucerin absolut med om, som med sin roll-on deodorant, på ett högst prisvärt sätt, håller dig torr och doftfri i upp till hela 48 timmar – håller hela dagen i två dagar.

Därför ska du välja Eucerin Anti-Transpirant Roll-On

Själva idén om att inte behöva spendera en massa pengar på en deo kan snabbt gå i kras om det är så att det krävs flera lager för att man ska få bra effekt. Så är inte fallet här! Utan denna deodoranten från Eucerin är kraftfull och effektiv, och räcker således länge. Också med tanke på att du inte behöver applicera den särskilt ofta – utan den har förmågan att skydda dig i upp till så mycket som 48 timmar. Den håller hela dagen – i två dagar.

Deodoranten är faktiskt speciellt framtagen för personer som har kraftig svettning, och det är verkligen så att den reducerar kraftig svettning och dålig lukt länge. Effekten kan bland annat hänföras till att den innehåller en hög koncentration av aluminiumklorhydrat som förebygger svett och kroppslukt.

Innebär då detta att ingredienslistan är full av ämnen som du inte känner igen, än mindre knappt kan uttala? Nej, utan denna deodoranten är fri från såväl alkohol som konserveringsmedel och färgämnen. På så sätt kommer din hud inte heller att torkas ut på ett icke önskvärt sätt. Snarare får du här precis det du önskar dig om du är ute efter en prisvärd, pålitlig och effektiv deo!

Det vi liker:
 • Säljs till ett lägre pris än många andra deodoranter
 • Unisex och god doft som passar både dam och herr
 • Passar bra för känslig och rakad hud

Kiehl’s Superbly Efficient Anti-Perspirant & Deo Cream – Bästa premium

Kiehl’s Superbly Efficient Anti-Perspirant & Deo Cream

En deo som heter ‘Superbly Efficient’ bara måste ju vara ett kanonval, eller hur? Friskt vågat, allt vunnet skulle vi säga! För ja, här får du en deo som ger det lilla extra, och därmed befinner sig i marknadens premium-segment.

Därför ska du välja Kiehl’s Superbly Efficient Anti-Perspirant & Deo Cream

Utöver att denna deodoranten Kiehl’s Superbly Efficient är enastående effektiv kan vi i namnet läsa ut att det är en kräm. Visste du att det finns deodoranter som är något annat än roll-on? Om detta är nytt för dig kan man lätt konstatera att ribban sätts högt direkt från första mötet, just i och med att denna deo cream är så pass effektiv.

Den första frågan som kanske dyker upp i huvudet är ju såklart om den är så lätt att applicera som man vill att en deo ska vara, och vi kommer här och glädjer dig med att det inte är några problem. Tvärtom, för med hjälp av Kiehl’s unika, ergonomiska applikator applicerar du smidigt en liten mängd av crèmen direkt i nytvättade armhålor i ett jämnt lager. Precis som då du duschar och tar lite tvål.

Vidare är denna premium-deo från Kiehl’s fylld av de bästa av ingredienser, bland annat i form av extrakt från apelsin, citron och linfrö. Formulan är mycket mild, men ändå mycket effektiv. Det innebär att huden lämnas mjuk och smidig, men med ett bra skydd mot svett och lukt. Precis vad man kan önska sig!

Det vi liker:
 • Innehåller välgörande extrakt från apelsin, citron och linfrö
 • Mild men effektiv formula som lämnar huden mjuk och smidig
 • Effektiv applicering av krämen

Weleda Citrus Deo Spray – Bästa ekologiska

Weleda Citrus Deo Spray

Weleda Sage Deo Spray är deodoranten för dig som prioriterar det naturliga och värnar om miljön kopplat till alla hudvårdsprodukter du använder. Denna produkt är vegansk, innehåller ekologiska ingredienser och kommer även i en återvinningsbar glasflaska med en praktisk spraypump.

Därför ska du välja Weleda Citrus Deo Spray

Detta är en produkt som inte innehåller aluminium, parabener eller zirkonium – inget “läskigt” onaturligt alltså. Vad den istället är fylld av är naturliga ämnen såsom citron, salvia, rosmarin, lavendel, pepparmynta och ylang-ylang. 

Vad som även är fint med denna deodorant är att istället för att blockera svett jobbar denna deodorant med din hud genom att neutralisera lukter och låta huden andas. Du slipper alltså att porerna täpps till. Du kan även känna dig säker i din användning, då den är dermatologiskt testad, samt fri från aluminiumsalter och ftalater.

Vad dess härliga ingredienser och konsistens även gör är att ge en omedelbar känsla av friskhet. Just appliceringen som en spray är väldigt smidig, och att det inte är någon roll-on eller liknande som behöver komma i kontakt med huden gynnar hygienen. Kanske gör det denna deo till den bästa att ha med på resan med andra, då ni ju praktiskt taget kan dela?

Det vi liker:
 • Vegansk deodorant som inte innehåller aluminium
 • Innehåller ekologiska örter för fin effekt och näring
 • Neutraliserar lukt och låter huden andas hela dagen

Vichy Mineral 72H Stress Resist Roll-On – Bästa long lasting

 Vichy Mineral 72H Stress Resist Roll-On

Vichy är ett av de ledande varumärkena för hudprodukter på marknaden. Och det är inte utan anledning. I deras sortiment hittar du en rad bra produkter och deodoranten Vichy Mineral 72H Stress Resist Roll-On är inget undantag. Här får du en mycket bra deodorant som är effektiv och håller rekordlänge – upp till 72 timmar. Dessutom innehåller den inte aluminium.

Därför ska du välja Vichy Mineral 72H Stress Resist Roll-On

Letar du efter en effektiv deodorant som motverkar obehagliga svettningar och dålig lukt, flera dygn i sträck? Någon som fungerar precis lika bra i armhålorna som på händerna och fötterna? Då kan du med fördel välja Vichy Mineral 72H Stress Resist Roll-On. 

Detta är en deodorant som har ett rimligt pris och är mycket effektiv. Du kan nästan själv höra på namnet hur den utlovar fin effektivitet oavsett utmaning. Vi har alla varit där – en redovisning i skolan eller på jobbet framför massa människor, en rusch till bussen, eller vilken annan stressig situation som helst – och svetten börjar direkt rinna. Detta motverkar denna deo!

Den håller länge, långt mer än hela dagen – ända upp till 72 timmar. Det är 3 dygn vilket är mer än de flesta deodoranter! Den är alltså även perfekt att ta på innan man ska ut på en vandring i några dagar och behöver minimalt med packning, då man kanske hellre prioriterar lite mat framför en deo. Vidare har även testats på hud som är känslig, och passar både de med känslig och torr hud. Till sist ska vi lyfta att den torkar snabbt och lämnar inga vita märken.

Det vi liker:
 • Effektiv mot svåra svettningar i armhåla, händer och fötter
 • Kontrollerar lukt i upp till 72 timmar – långt mer än hela dagen
 • Innehåller mineraler och är testad på känslig hud

Schmidt’s Charcoal + Magnesium Deo Stick – Bästa unisex

Schmidt’s Charcoal + Magnesium Deo Stick

Såväl män som kvinnor brukar kunna ha fin användning av att använda en deodorant, och medan effekten hos dem vilar på samma tekniker och grunder är det ofta på doften som de olika skiljer sig åt. Vill du dock åt något av en neutral och god doft som passar både män och kvinnor levererar Schmidt’s här en superbra unisex deodorant.

Därför ska du välja Schmidt’s Charcoal + Magnesium Deo Stick

Klassiska dofter på deodoranter för kvinnor brukar dra åt det blommiga och citrusfruktiga hållet, medan klassiska dofter på deodoranter för män brukar vara mer intensiva hållet, kanske med basnoter av läder. Många kan därmed uppleva att andra deodoranter är lite väl “intetsägande”, och vill därför öka mystiken. Schmidt’s unisex deodorant har en fräsch doft som påminner om nyfallet regn. Det kanske låter långsökt för en deo, men det är ju en doft som kan slänga en in i den härliga känslan man har efter ett sommarregn.

Du, och för all del – omgivningen, får här ta del av en doft som beskrivs som ångande, mild och luftig. Den passar perfekt för de med känslig hud, och appliceras enkelt som en deo stick. Den torkar snabbt ger en fett- och klibbfri känsla, som inte lämnar vita fläckar på kläderna.

Ingredienserna i denna deo stick är effektiva och naturliga – mycket med växt- och mineralursprung. Det är nämligen Schmidt’s prisbelönta, certifierat veganska formler som hjälper till att neutralisera lukt och hålla dig fräsch. Håller länge – långt mer än hela dagen!

Det vi liker:
 • Deo stick som torkar snabbt med en fett- och klibbfri känsla
 • Är något fastare än de flesta deodoranter, vilket många uppskattar
 • En fräsch doft som ökar spänning och mystik – man, kvinna eller både och – var den du vill vara!

Dove Go Fresh Cucumber & Green Tea Deo Spray – Bästa sprayen

Dove Go Fresh Cucumber & Green Tea Deo Spray

Dove är älskad av kvinnor världen över då de utvecklar hudprodukter för den “normala kvinnan” med “normala behov”. Deras deodoranter är därför också utvecklade med fokus på de problem du möter i vardagen, såsom en stressig vardag, svett och träning.

Därför ska du välja Dove Go Fresh Cucumber & Green Tea Deo Spray

Dove Go Fresh Cucumber & Green Tea Deo Spray skyddar dig mot svettningar och oangenäm doft, samtidigt som din hy tas om hand om. Detta skydd håller i så mycket som upp till 48 timmar. Den har en läcker doft av gurka och grönt te för att ge en behaglig och lätt doft som gör att du känner dig fräsch hela dagen – utan att doften blir för dominerande. Detta gör den inte minst helt optimal att bära på gymmet, där starka dofter från deodoranter inte alltid är det bästa. 

Vidare innehåller denna deodorant  en rad bra ingredienser och ämnen, och mycket av dess starka effekt kan hänföras till dess aluminium. Deodoranten är även uppskattad tack vare det den inte innehåller, vilket är parfym. Att den är parfymfri bidrar till en ökning i hur den är skonsam mot huden. 

Eftersom att detta är en deodorantspray snarare än roll-on eller stick, är den även enkel, hygienisk och snabb att applicera. En annan av de bästa egenskaperna hos denna deodorant är dess låga pris. Således en av marknadens bästa deodoranter!

Det vi liker:
 • En läcker och behaglig doft av gurka och grönt te
 • Alkoholfri deodorantspray för enkel applicering som torkar snabbt och går in i huden där den luktar gott
 • En praktisk storlek som passar bra i väskan

Löwengrip Body Care Count On Me – Bästa designen

Löwengrip Body Care Count On Me

“Räkna med mig” kan du verkligen säga till alla de aktiviteter och vänner du vill ha i ditt liv, utan att låta svettningar stå i vägen om du väljer just “Count On Me” från Löwengrip. Detta snabbväxande och uppskattade skönhetsmärke ger dig här en effektiv och fin roll-on deo som passar lika bra i badrumsskåpet som ute på tur.

Därför ska du välja Löwengrip Body Care Count On Me

Vem har sagt att inte en deodorant ska ha en snygg design? Det är absolut något att ta med i beräkningen när man väljer sin nästa, både i egenskap av att den smälter in bra bland ens andra fina krämer i badrumsskåpet och är fin att ta fram lite här och var. Medan man kanske skäms över att flagga med en klassisk deodorant i väskan, kan detta lika gärna vara en handkräm. Kanske gör det denna deo också till en bra och välanvänd present till tjejen?

Samtidigt är det ju så att effekten på svettningar och icke önskade dofter är det viktiga, och även på den fronten presterar denna roll-on deo mycket bra. Samtidigt som den motverkar svett och dålig lukt är det en återfuktande deo som vårdar armhålorna. 

Anti perspirant håller armhålorna torra och fräscha utan att torka ut huden, mycket tack vare en av dess fina ingredienser i form av sheanöt. Den doftar fräscht av lotus, bergamott och mysk och passar alla hudtyper, även känslig hud. Här är du fräsch hela dagen!

Det vi liker:
 • En av Löwengrips mest sålda produkter – och det av en anledning
 • Exklusiv design som inte “skriker steril deo”
 • Doftar fräscht och elegant av lotus, bergamott och mysk

Så väljer du den bästa deodoranten

Som du märker på listan ovan finns det något av en djungel av olika deodoranter ute på marknaden. Bland de bästa finns allt från roll-ons till krämer och sprayer, och allt från blomdoftande till unisex-doftande och doftfria.

Det kan alltså vara svårt att veta hur man ska bära sig åt för att hitta en deodorant som är bäst för en själv. Vi har därför försökt göra det lite lättare genom att guida dig igenom vad du bör tänka på. Högsta prio är givetvis att den minskar dina svettningar och svettdoft, men därefter finns några överväganden att göra.

Din hudtyp

I grund och botten bör du tänka på vad din hud behöver. Detta gäller varje gång du behöver hitta nya hudvårdsprodukter, men kanske lite extra då du väljer en deodorant med tanke på den känsliga huden i armhålan.

Har du normal hy tål du de flesta produkter, men om du kämpar med känslig hud, allergier eller olika hudsjukdomar måste du vara mer försiktig med vilken deodorant du väljer. Visst att lukt och svett kan hämmas, men det kommer inte hålla i längden om du dagligen irriterar huden. Lider du av torr hud kan du behöva välja en deodorant som säkerställer fukt åt huden, medan du med fet hy bör undvika en deodorant som innehåller mycket oljor.

Kemikalier och parfymer

Med ‘Kemikalier och parfymer’ menar vi givetvis att du ska vara extra uppmärksam kring dessa, och gärna i stor utsträckning undvika dem. För oavsett om du har känslig hud eller inte så finns det många vinster att hämta från att reducera eller minimera parfymer, färgämnen, parabener, sulfater och liknande. Dessa är några av de ämnen som kan påverka din hud, till exempel genom irritation. Dessutom är de inte särskilt miljövänliga.

Det kan vara svårt att hitta en bra deodorant som är parfymfri om du svettas mycket. I så fall kan det vara så att den naturliga doften inte dränker svettlukten. I ett sådant fall, överväg med dig själv vad som är viktigast.

Naturliga ingredienser

Denna punkt hänger ihop med den ovan – om du vill vara säker på att investera i en hälsosam deodorant som är bra för din kropp, prioritera då sorter med naturliga ingredienser.

Dessa kan med fördel vara både ekologiska och veganska. På så sätt kan du också vara säker på att de inte innehåller ovanstående kemikalier. Ofta kommer naturligt förekommande deodoranter också att göras utan parfym.

Roll-on, kräm, stick eller spray

De flesta som tänker på deodoranter ser framför sig en klassisk roll-on. Samtidigt som den är just klassisk och den vanligaste, mycket tack vare att den är smidig och lätt att applicera finns det olika varianter.

Såväl en kräm som en spray är exempelvis mycket bra alternativ om du inte vill att själva deon och huden kommer i kontakt med varandra. Nackdelen med en spray är att innehållet riskeras att sprayas över hela rummet och över flera delar av kroppen snarare än bara in i armhålan, men bara du har kontroll borde det inte vara några problem.

Med kräm gäller att det såklart är lite krångligare att applicera kräm snarare än deodorant på kula eller som stick, då detta måste göras med fingrarna. Däremot har du full kontroll över hur mycket produkt som kommer på huden. Detta ger dig också en bättre möjlighet att spara på innehållet – eller hitta rätt mängd för dig, så att du får det bästa skyddet under dagen.

Deodorant eller antiperspirant

Flera gånger i artikeln har utöver deodorant termen antiperspirant kommit upp. Vad är då dessa för tungvrickare? Jo, en deodorant dödar bakterier och motverkar svettlukten, medan en antiperspirant minskar svettproduktionen.

Det finns många kombinationer av antiperspirant- och deodorant på marknaden, vilket ju därmed ger dig best of both worlds – om det är det du behöver. Återigen, tänk på dig och dina behov.

Märken på kläderna

Både svett i sig och sämre deodoranter kan ge märken på kläderna. Det är irriterande att få gula fläckar på kläder när man använder deodorant, men det går att motverka. Vi har tips på hur du uppnår inga fläckar!

För att uppnå just “inga fläckar” behöver du tänka på om deodoranten är riktigt torr eller inte när du klär på dig. Fundera därför över om du vill ha en deodorant som torkar extra snabbt, eller om du hinner låta produkten absorbera ordentligt i huden.

Pris

Eftersom att de flesta använder sin deodorant dagligen kan man tänka att det är något man måste lägga mycket pengar på. Visst finns det premium-produkter som ligger något högre i pris, vars kvalitet givetvis är superb.

Men, måste man då satsa på en deodorant till ett högt pris för att den ska vara effektiv? Nej, är det korta svaret. Många budgetvarianter är effektiva även dem. Då du framför allt bör överväga att välja en deo av lite högre kvalitet är om du är känslig eller har torr hud, för att säkerställa de bästa ämnena i deodoranten.

Kan man använda deodorant direkt efter rakning?

Till att börja med kan man säga att huden i armhålorna är väldigt känslig och tunn, och din hud där kan mycket väl vara ännu känsligare när den precis har rakats. Av den anledningen kan det vara bra att vänta lite innan du applicerar deodorant under armarna – speciellt om den innehåller parfym.

Om du vill raka dig är ett tips att du rakar armhålorna kvällen innan så har huden hela natten på sig att lugna sig. Rakar du armhålorna på morgonen bör du åtminstone välja ett alternativ i form av en deodorant som är mer skonsam mot huden och som tillför fukt, näring och vård till huden. Detta kommer att ha en stor effekt på din hud under armarna, samtidigt som du säkerställer att du luktar gott hela dagen.

FAQ

Vilken deodorant är bäst i test?

Biotherm Deo Pure Roll-On är deodoranten som är bäst i test. Den håller dig svett- och luktfri i upp till 48h, samtidigt som den är snäll mot huden. De andra produkterna är dock bra på sina sätt!

Hur fungerar en deodorant?

En deodorant fungerar genom att motverka svettproduktionen och dämpa bakterietillväxten i huden, vilket leder till att en deodorant både gör en torr och gör så att man doftar gott.