Bästa ekologiska hårfärgen 2022 – Ekologisk hårfärg bäst i test

1
Cultivators Ekologiska Örtfärg

Glöm att permanent hårfärg är slitsamt - detta är en ekologisk hårfärg som består till 100% av ekologiskt certifierade ingredienser, och ger permanent resultat skonsamt genom att lägga sig som ett lager runt hårstråna. Fantastisk färg på ett naturligt sätt! Därför måste du välja Cultivators Ekologiska Örtfärg Det behöver inte slita på håret att göra permanent färgning - du kan faktiskt få just det, med härliga färger som ger fylligt och glansigt hår, med denna…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Cultivators Ekologiska Örtfärg##
Radico Colour Me Organic Sun Blonde 100g 143 kr. Naturligt Snygg
Tints of Nature 4CH rich chocolate brown 198 kr. Hälsokosten
Khadi Naturlig Örthårfärg, 100 g 143 kr. Naturligt Snygg
MacUrth Henna Hårfärg 79 kr. Jordklok
Logona örthårfärg##

Vill du färga håret, antingen för att täcka grå hårfärg, fördjupa din egen färg eller förändra dig, men helst vill undvika att ha kemikalier i hår och hårbotten? Är ditt hår väldigt slitet, eller har du väldigt känslig hårbotten?

Då ska du välja ekologisk hårfärg – du kan få samma vackra hårfärg men utan skadliga ämnen som kan irritera. En del ekologisk hårfärg håller som en toning i kanske 4 6 veckor, andra länge som en permanent hårfärg.

Vi blir allt mer medvetna om vad som finns i de produkter vi väljer, och så även med hårfärg. Färgen vi normalt hittar i butik kan ge fina resultat men färgen är ofta slitsamt för håret och innehåller ingredienser som ammoniak och peroxid.

Ekologiska färger innehåller ekologiskt certifierade ingredienser som är bra och skonsamma mot håret, som faktiskt kan få vård och bli bättre av dem. De består av naturliga ingredienser som örter, henna och många har även vårdande ingredienser som aloe vera.

All ekologisk hårfärg är inte densamma, så läs igenom vårt ekologisk hårfärg test för att hitta den bästa ekologiska hårfärgen för dig!

Cultivators Ekologiska Örtfärg – Bästa ekologiska hårfärgen

Glöm att permanent hårfärg är slitsamt – detta är en ekologisk hårfärg som består till 100% av ekologiskt certifierade ingredienser, och ger permanent resultat skonsamt genom att lägga sig som ett lager runt hårstråna. Fantastisk färg på ett naturligt sätt!

Därför måste du välja Cultivators Ekologiska Örtfärg

Det behöver inte slita på håret att göra permanent färgning – du kan faktiskt få just det, med härliga färger som ger fylligt och glansigt hår, med denna naturliga, milda hårfärg. Istället för att tränga sig in i hårstråna som en traditionell vanlig hårfärg, lägger sig färgen som ett lager runt hårstråna vilket ger extra glans och fyllighet. 

När du färgar håret med Cultivators Ekologiska Örtfärg får du samtidigt många vårdande ingredienser för både ditt hår och hårbotten. Ingredienser som aloe vera och kamomill har en lugnande effekt och minskar irritation i hårbotten. 

Det är en naturlig hårfärg, en hårfärg av örter, som består av 100% ekologiska ingredienser som henna, indigo, cassia och amla. 

När du färgar håret kan du välja mellan hela 20 olika vackra nyanser och lugnt veta att hårfärgen är helt fri från kemikalier, ammoniak, peroxider, parabener osv. 

Cultivators certifierad ekologiska hårfärg är dessutom en miljövänlig hårfärg och förpackningen är koldioxidneutral. Om du vill täcka grått hår kan du välja att färga håret två eller tre gånger, vilket inte sliter på håret, och du kan färga om redan nästa dag.

Det är helt enkelt en av de bästa ekologiska hårfärger som finns att hitta!

Det vi liker:
 • Permanent färg som inte tvättas ur
 • 100% certifierad ekologisk
 • Lugnar hårbotten

Radico Colour Me Organic Sun Blonde 100g – Lättandvänd naturlig hårfärg

Radico Colour Me Organic är en ekologisk och vegansk hårfärg med örter som är lättare att använda än många naturliga hårfärger då man kan välja hur mycket pulver man blandar ut för olika styrka på färgningen.

Därför måste du välja Radico Colour Me Organic

Du får medium täckning av grått hår med den här naturliga hårfärgen från Radico Colour Me Organic. Den är både vegansk och ekologiskt certifierad, och dessutom mycket prisvärd. Det är en hennabaserad ekologisk hårfärg, som lägger sig runt hårstråna utan att gå in i håret och ger fina färger med mycket glans och lyster. 

Färgen kommer i pulverform som ska blandas ut, vilket gör det ganska simpelt att själv kunna kontrollera mängd och spara om man vill. Du kan färga om håret efter 24h om du te.x. vill täcka grått lite extra eller redan har färgat hår. 

En bra ekologisk hårfärg som inte irriterar hårbotten och med hjälp av örter får till riktigt bra resultat. Håller i 4 6 veckor.

Det vi liker:
 • Skonsam färgning med henna
 • Färgen kommer i många nyanser
 • Prisvärd

Tints of Nature 4CH rich chocolate brown – För salongsresultat hemma

Tints of Nature är ett riktigt bra naturligt alternativ till vanliga hårfärger, och färgen är permanent och håller lika väl som en färgning hos frisören, men utan skadliga kemikalier.

Därför måste du välja Tints of Nature 4CH rich chocolate brown

Om du gillar resultatet av permanent hårfärg hos frisören men vill ha något med mindre kemikalier och som du kan göra hemma själv, är Tints of Nature den ekologisk hårfärg du ska välja! Tints of Nature är en ekologisk hårfärg av hög kvalite. Färgen täcker bra och ger riktigt hållbara resultat, men fritt från skadliga kemikalier och parabener. 

Tints of Nature innehåller lugnande och återfuktande ingredienser som kamomill och är lätt att få till bra resultat hemma. Den kommer i 24 olika nyanser som även kan blandas, chocolate brown är en härligt djup, varm brun färg för dig som vill fördjupa ditt bruna hår eller prova på något nytt, men det finns även gott om andra färger att välja på från platinablont till svart! Användare upplever att Tints of Nature täcker även gråa hårstrån väl.

Det vi liker:
 • Hållbara resultat
 • Ger bra täckning och fin färg
 • Gjord för hemmabruk

Khadi Naturlig Örthårfärg, 100 g – Helt växtbaserad örthårfärg

En 100% växtbaserad hårfärg som skonsamt och milt ger dig en fin, glansig färg. Fri från skadliga ämnen, så du kan känna dig riktigt lugn med denna hårfärg helt baserad på naturliga ingredienser som ayurvediska örter och henna.

Därför måste du välja Khadi Naturlig Örthårfärg

Khadi Naturlig Örthårfärg är en riktigt naturlig örthårfärg, som är till 100% växtbaserad och fritt från kemiska och skadliga ämnen. Med hjälp av henna ger hårfärgen riktigt bra täckning, som täcker även utväxt och grått hår. Riktigt bra för en naturlig örtfärg alltså! Du får intensiv färg och fylligare, glansigare hår med helt naturliga ingredienser. 

Denna örthårfärg består av en blandning av henna och ayurvediska örter av högsta kvalité. Kan vara lite svårare att blanda till, men användare är väldigt nöjda med resultatet som ger håret både en härligt djup och vacker färg, och dessutom får det att kännas mer välmående och fylligt. Färgen är permanent och ger mycket glans. 

Det tar hårfärgen ca 24-48h att fullt utvecklas så ha tålamod! För bästa vård och resultat från din örthårfärg rekommenderar Khadi att sen använda deras Color Care Hair Oil.

Det vi liker:
 • Färgen täcker grått hår och utväxt
 • 100% örtfärg
 • Håret får fin glans

MacUrth Henna Hårfärg – Bästa hennafärgen

Det här är en naturlig hårfärg helt baserad på henna, som kan antingen fördjupa eller framhäva din egen färg. Finns i blont, brun, röd och svart nyans. 

Därför måste du välja MacUrth Henna Hårfärg

Dessa hennafärger är ekologiska och du får definitivt en hårfärg utan kemikalier med det här naturliga, växtbaserade alternativet. Henna kan fördjupa din egen hårfärg och göra håret fylligt och vackert glansigt och välmående. Det är en skonsam ingrediens, så länge du gör ett provtest först då en del kan få allergiska reaktioner mot just henna. 

Tål du det är det ett bra sätt att färga håret naturligt! Finns i brun hårfärg, svart, röd och även blond, och framhäver din egen färg. Den ger håret vård och håret får mer intensiv färg ju längre du låter det sitta i. Just med henna ska färgen sitta i ganska länge jämfört med vanlig hårfärg för att ge bra resultat när du färgar håret.

Det vi liker:
 • Ekologiska färger gjorda på henna
 • Skonsam och naturlig
 • Framhäver eller fördjupar din hårfärg

Logona örthårfärg – Skonsam vegetabilisk hårfärg

En mycket mild och skonsam hårfärg, som lägger sig runt hårstråna och den färg du får baseras på din egen hårfärg. Färgen blir glansig och ger vackert resultat med volym.

Därför måste du välja Logona örthårfärg

En bra hårfärg av örter som henna och andra växtfärger. Den innehåller även vårdande vegetabiliska fetter. Du kan färga håret hemma helt naturligt och fritt från kemikalier, och färgen ger mycket glans åt håret samtidigt som det färgar väldigt skonsamt. 

Till skillnad från vanlig hårfärg torkar denna örthårfärg inte ut håret och sliter på det. Färgen tränger inte in utan lägger sig som ett skyddande laget runt håret. Ditt hår mår bra och känns fylligare och glansigare med briljant färg. Helt fri från syntetiska färgämnen och konserveringsmedel.

Det vi liker:
 • Skonsam örthårfärg helt gjord på växtbaserade ämnen
 • Tränger inte in i håret
 • Hållbar färg och glans

Välj bäst ekologisk hårfärg för dig

Att färga håret kan både vara ett kul sätt att förändra sitt utseende lite och prova på något nytt, och ett effektivt sätt att dölja grått hår. Du kan också färga håret i en färg som ligger nära din egen för att fördjupa färgen och ge ny glans och dölja eventuell utväxt.

Vi väljer allt mer ekologiskt i vår vardag, från frukt och grönt till våra hudvårdsprodukter. Att välja ekologisk hårfärg är även det ett självklart val för den som vill undvika att utsätta kropp och hud för onödiga kemikalier och håret för slitsam färgning. Växtbaserade och ekologiska hårfärger är fria från ämnen som kan vara skadliga och finns i allt från hårtoning till mer permanent färg.

Sen vill vi ju givetvis ändå få en fin färg även när vi färgar håret med ekologisk hårfärg. Vilken av alla ekologiska hårfärger passar då dig bäst? Här har vi samlat några vanliga frågor och annat du kan tänka på när du väljer.

Vad är skillnaden på ekologiska hårfärger och vanlig hårfärg?

Ekologiska hårfärger är, som namnet antyder, gjorda till stor del av naturliga, ekologiska ämnen. Det som utmärker dem från vanliga hårfärgningar är att de oftast är helt fria från ingredienser som ammoniak och peroxid, som sliter på håret. De har också mycket mindre del kemiska ämnen och består istället av naturliga örter och ämnen som henna.

Vad innehåller ekologiska hårfärger?

Det viktigaste är vad de bästa ekologiska hårfärger innehåller utan vad de inte innehåller (skadliga och kemiska ämnen) men det finns några naturliga ingredienser som ofta används för att få till den ekologiska hårfärgen:

 • Henna: Många olika märken av ekologisk hårfärg innehåller henna, då det är ett av de bästa ekologiska ämnena som på ett naturligt sätt färgar håret. Det finns dock dem som får allergisk reaktion på just henna, så gör alltid ett test innan du sätter en produkt med henna i håret om du inte har använt det tidigare. Om du redan vet att henna inte är för dig välj då noga en ekologisk hårfärg utan henna.
 • Cassia: Ett alternativ till henna för den som inte tål eller vill ha en röd ton som henna ger. Kan användas på ljusare hår för att ge en gulaktig ton.
 • Indigo: Ger en blåaktig ton men blandat med henna kan man få till bruna och röda toner.

Vem ska välja ekologisk hårfärg?

Vem som helst kan färga håret med ekologiska hårfärger, och det är något många väljer för att slippa kemikalier som eventuellt kan vara farliga, och att slita på håret i onödan.

Om ditt hår är väldigt slitet och du vill färga det är ekologisk örthårfärg utmärkt, då det istället för att torka ut och slita ger ditt hår vård och fukt, samtidigt som färgen kan bli precis lika snygg.

Så har du väldigt slitet hår, eller känslig hårbotten, eller är miljömedveten, är ekologiska hårfärgen färgen för dig!

Grått hår då?

Många som färgar sitt hår gör det för att täcka gråa hårstrån, och det är lätt att tro att mildare naturliga produkter och ekologisk örthårfärg inte räcker till just det, men det stämmer inte. Vissa ekologiska hårfärger täcker inte grått hår fullt ut, men det finns många alternativ som gör.

Läs ordentligt om produkten för att välja den bästa för dig som kan täcka det gråa.

En del alternativ kräver att du färgar håret två eller tre gånger för att färgen ska täcka allt, men det är inget problem då de inte sliter på håret.

Att tänka på när man färgar håret med ekologiska hårfärger

Att färga håret med ekologisk hårfärg är lite svårare än vanliga hårfärger. Den ekologiska hårfärgen behöver sitta i mycket längre än vanlig hårfärg, och det kan verka lite mer komplicerat att blanda ihop och applicera i ditt hår första gången, men när du väl fått snits på det är det inte så svårt! Den exakta processen kan skifta en del så följ noga instruktionerna för just den ekologiska hårfärgen du valt.

 • Glöm inte att se på förpackningen hur mycket som behövs – har du långt eller tjockt hår rekommenderar många märken att du köper två eller fler förpackningar!
 • Gör alltid ett allergitest först!
 • Ha gott om tid – många ska blandas med te.x. fingervarmt vatten och sen sitta ett tag, ibland flera timmar
 • Använd handskar – som med all färg kan det färga av sig på händerna
 • Ha tålamod – naturlig hårfärg sitter i mycket längre, ofta mellan 60-90 minuter
 • Skölj ur håret och använd eventuellt schampo och balsam som brukar följa med ekologisk hårfärg
 • Repetera om du vill ha mer färg eller djupare täckning för grått hår – naturliga hårfärger är milda och bra för håret, så du kan göra om färgningen efter 24h om du så önskar för mer färg
 • Voila! Njut av resultatet – nyfärgat, välmående och vackert hår med glans och extra fyllighet

FAQ

Vilken är den bästa ekologiska hårfärgen?

Cultivators Ekologiska Örtfärg är enligt oss den bästa ekologiska hårfärgen 2021 - du får fantastisk täckning som håller lika länge som en vanlig hårfärg, och kan välja mellan 20 vackra nyanser.

Kan man färga grått hår med ekologisk hårfärg?

Ja, men inte alla så läs noga om produkten innan du köper! Du kan behöva färga ett par gånger inom några dagar för att få full täckning.

Finns det 100% naturlig hårfärg?

Ren hennafärg är helt naturlig, annars har de flesta en liten andel andra ingredienser för att ge bra resultat. Dock består de till största delen av ekologiskt certifierade ingredienser!

Kan jag färga håret med ekologisk färg efter vanlig färgning?

Om du nyligen har färgat håret med vanlig hårfärg är det bättre att vänta, resultatet blir troligtvis inte det du är ute efter och det är bättre att ge håret en paus.