Bästa ekologiska mascaran 2022 – få fina fransar med naturliga mascaror

1
Estelle & Thild Long Lash Mascara 12ml

En riktigt bra, förlängande mascara som lever upp till namnet “long lash” och fungerar utmärkt även för de mest känsliga ögon, och ger fina, långa fransar.  Därför måste du välja Estelle & Thild Long Lash Mascara Estelle & Thild är ett svenskt ekologiskt märke med kvalitétsprodukter som ändå kommer till rimliga priser. Om du är ute efter att använda mer ekologiska smink och hudvårdsprodukter är detta ett bra märke att välja!  Deras Long Lash mascara…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Estelle & Thild Long Lash Mascara 12ml##
Dr. Hauschka Defining Mascara 6ml##
Inika Organic Mascara Bold Lash Black 359 kr. Apotek Hjärtat
RMS Beauty Volumizing Mascara 4.82g##
True Glue Organic Mascara 369 kr. Apotek Hjärtat
Avril Organic Bio Mascara 7g##
Lily Lolo Natural Mascara##
Lavera Volume Mascara 4.5ml 106 kr. Med24

Ekologisk mascara är ett bra val, självklart för miljön men även för dina ögon och ögonfransar. Många har känsliga ögon och kan ha svårt att använda vanlig mascara, som kan irritera. Ekologisk mascara ger dessutom bara mer än svarta fransar – de är berikade med naturliga, vårdande oljor, som ger dina fransar fukt och näring. Inga mer torra fransar som lätt tappas alltså!

Det är viktigt att välja rätt mascara, då det kan variera i kvalite och även hur naturliga de faktiskt är. Vi har därför satt ihop en lista på de allra bästa ekologiska mascaror du kan hitta just nu, så att du kan hitta en trygg, bra mascara som inte kompromissar på resultatet! Oavsett om du tycker om att ha långa fransar, naturligt mörkare fransar, eller volym och effekt, finns det bra alternativ för dig.

Estelle & Thild Long Lash Mascara 12ml – Bästa ekologisk mascara även för känsliga ögon

En riktigt bra, förlängande mascara som lever upp till namnet “long lash” och fungerar utmärkt även för de mest känsliga ögon, och ger fina, långa fransar. 

Därför måste du välja Estelle & Thild Long Lash Mascara

Estelle & Thild är ett svenskt ekologiskt märke med kvalitétsprodukter som ändå kommer till rimliga priser. Om du är ute efter att använda mer ekologiska smink och hudvårdsprodukter är detta ett bra märke att välja! 

Deras Long Lash mascara är ekologiskt certifierad och fungerar utmärkt för alla, även för dig med känsliga ögon som lätt blir irriterade av vanliga mascaror. 

Mascaror har ofta olika fokus, antingen volym, böj eller längd, och den här ger riktigt bra längd åt fransarna som även blir fint separerade. 

Formulan är krämig, rikt pigmenterad med hjälp av mineraler, och ger fin definition åt fransarna. Bonus att mascaran även innehåller en massa vårdande ingredienser som sheasmör som återfuktar och tillför vitamin c- och e, carnubavax och acacagummi som tillsammans återfuktar, vårdar och förtjockar fransarna. 

Du får vackra, vårdade fransar som ger fin definition åt dina ögon hela dagen! Long lash indeed!

Det vi liker:
 • Ger riktigt långa, separerade fransar
 • Ekologiskt certifierad
 • Bra för känsliga ögon

Dr. Hauschka Defining Mascara 6ml – Bästa för fin definition

En mild och naturlig mascara som lägger sig fint på fransarna och både skyddar och definierar varje frans, så att du får öppna, pigga ögon. Dr. Hauschka är ett stort märke inom naturlig hudvård och mascaran innehåller 100% naturliga ingredienser.

Därför måste du välja Dr. Hauschka Defining Mascara

Om du gillar fransar som ser naturligt definierade och separerade ut är detta mascaran för dig. Den våta formulan lägger sig snabbt på fransarna och ger ett separerat, markerat intryck, samtidigt som fransarna känns mjuka och inte stela eller falska. 

Mascaran innehåller vårdande bivax och växtextrakt, och borsten är gjort för att fånga upp varje ögonfrans och både skydda och definiera den. 

Den är testad även på känslig hud, och fri från silikon, mineraloljor, parabener och silikoner. Aldrig testad på djur. 

Ett bra val för fina, naturliga fransar som ger dig ett piggt utseende hela dagen! Kommer även i andra färger som blå och lila, som är diskretare än de låter och kan sättas själva eller ovanpå svart mascara för variation.

Det vi liker:
 • Innehåller vårdande bivax och mineralpigment
 • Skyddar känsliga fransar
 • Ger intryck av naturliga fransar

Inika Organic Mascara Bold Lash Black – Bästa veganska mascaran

En 100% vegansk och cruelty free mascara från Inika som inte kompromissar på resultatet – du får långa, tjocka fransar utan klumpar, och den sitter på plats hela dagen!

Därför måste du välja Inika Organic Mascara Bold Lash Black

Om du vill ha lite mer drama på ögonen ska du välja Inika Organic Mascara Bold Lash Black – märket har fantastiska mascaror som håller sig på plats hela dagen utan att klumpa eller hamna under ögonen, och de är dessutom 100% veganska, cruelty free och gjorda på naturliga ingredienser. Inika mascaran är berikad med närande magnolia, E Vitamin och solrosfröolja. 

Den har en lite torrare konsistens vilket gör att den sitter som berget, men går samtidigt bra att bygga upp för ännu mer drama, och den känns inte uttorkande. Fransarna får dramatisk, uppbyggbar volym och längd och mascaran ger en fjäder effekt med hjälp av den bra, stora borsten. 

Inika är ett Australienskt organic beauty företag med fokus på naturliga och ekologiska ingredienser som är veganska, cruelty free och tillverkade med miljön i åtanke.

Det vi liker:
 • Ger dina fransar dramatisk fjäder effekt
 • Ekologisk, vegansk och cruelty free
 • Sitter på plats hela dagen

RMS Beauty Volumizing Mascara 4.82g – Bästa lyxmascaran

Du får fin längd och volym med den här mascaran från RMS. Ögonen blir fint öppnade och pigga men ser samtidigt naturliga ut. En riktigt bra vardagsmascara!

Därför måste du välja RMS Beauty Volumizing Mascara

RMS Beauty har blivit stora inom ekologiskt smink. Deras produkter ger ofta en mer naturlig look, men framhäver ditt ansikte, vilket även denna volymmascara gör. Du får fin färg, längd och volym, och du kan bygga upp för mer färg om så önskas. Fransarna känns mjuka och ser naturligt långa och öppna ut. 

Mascaran är baserad på bland annat bivax och solrosfröolja och känns skön på, utan klumpar eller kladd. Du får bra med färg och volymen kan byggas upp, så detta är den perfekta vardagsmascaran!

Det vi liker:
 • Ger fin längd
 • Fransarna blir ordentligt svarta och definierade
 • Baserat på ekologiska växtoljor

True Glue Organic Mascara – Fungerar även på lösfransar

En närande, ekologisk mascara som går bra att använda både på naturliga ögonfransar och lösfransar eller fransförlängning utan problem. 

True Glue var först ute med att skapa lim för lösfransar som består av helt naturliga ingredienser, och de har följt upp succén med en mascara som även den är både naturlig och sitter riktigt bra. 

Därför måste du välja True Glue Organic Mascara

Praktiskt nog fungerar mascaran utmärkt ihop med både deras och andra märkens lösfransar, och även fransförlängning, så om du tycker om att göra det är detta ett bra val för extra effekt.  

Mascaran klumpar inte och sitter riktigt stadigt på fransarna, och ger dem fin volym och längd hela dagen. 

Produkten är vegansk, cruelty free, och består av 100% ekologiska ingredienser. Med hjälp av vårdande ingredienser som aloe vera och e-vitamin blir dina fransar mer välmående efterhand du använder den, och den hjälper fransarna bibehålla en bra fuktbalans så de inte blir uttorkade. Den är fri från irriterande ingredienser och fungerar bra även för dig med känslig hy. Fina resultat och vårdande för dina fransar!

Det vi liker:
 • Sitter på plats hela dagen
 • Fri från irriterande ingredienser
 • Vårdar fransarna samtidigt som de får volym

Avril Organic Bio Mascara 7g – Bästa mascaran för böjda fransar

En ekologisk mascara bestående av 98% naturliga ingredienser och ger bra svärta, som passar alla ögonfärger och ramar in ögonen fint. 

Därför måste du välja Avril Organic Bio Mascara

Avril Organic är ett franskt märke med prisvärda ekologiska produkter. Deras mascara består av en stor del ekologiska ingredienser och 98% naturliga ingredienser, och färgar dina fransar en intensiv svart färg och gör att de ser längre ut och får bättre böjning. 

Om du börjar med att använda en ögonfransböjare får du ännu bättre resultat! 

Borsten är en spiralborste som effektivt separerar dina ögonfransar för en intensiv effekt. Lätt att applicera och bra resultat! 

Mascaran är rik på vårdande oljor som solrosolja, jojobaolja och marulaolja och även hallonvatten. Fransarna får vård och skydd och mascaran håller böjen och klumpar inte. Tvätta gärna bort med en oljebaserad ansiktstvätt för att lösa upp all mascara. 

Prisvärd och bra ekologisk svart mascara!

Det vi liker:
 • Spiral borsten separerar fransarna
 • Rik på vårdande oljor
 • Ger bra böj och svärta åt fransarna

Lily Lolo Natural Mascara – Bästa hållbara mascara

En naturlig mascara som verkligen håller sig på plats hela dagen, och ger fina, långa fransar med volym. Bra även för känslig hud och ögon.

Därför måste du välja Lily Lolo Natural Mascara

En bra mascara som är lätt att applicera och komma åt alla fransar med hjälp av en bred, avsmalnande borste. Den är helt fri från farliga kemikalier och andra irriterande ingredienser som alkohol, parfym och kisel. 

Detta gör den till ett bra val även för dig med känslig hud eller ögon! Mascaran har en krämig konsistens när du applicerar, och torkar sen snabbt och ger en fin matt svart färg, som verkligen sitter där den ska hela dagen. 

Fransarna blir långa och separerade med fin volym. Passar utmärkt som vardagsmascara men byggs även enkelt upp med ett eller flera extra lager om du ska gå på fest! Den är både naturlig och vegansk. Har vunnit pris för Green Beauty. En naturlig mascara du kan lita på håller sig på plats! 

Det vi liker:
 • Snabbtorkande
 • Fri från doft, alkohol och kisel
 • Ger en matt svart färg

Lavera Volume Mascara 4.5ml – Bästa budgetmascaran

Att välja naturligt behöver inte vara dyrt – den här mascaran från Lavera är riktigt bra och kommer till ett bra pris, så att du kan få fina fransar på ett naturligt sätt även om du har en tight budget!

Därför måste du välja Lavera Volume Mascara

En vegansk, cruelty free mascara till ett bra pris som ger fin färg och volym åt dina fransar. Den kommer med en tunn fin borste med korta strån som ger enkel applikation och bra längd och volym. Mascaran är dermatologiskt och oftalmologiskt testad och passar känsliga ögon och kontaktlinsbärare. 

Den kommer i svart och brun och ger ett mjukt resultat, som kan byggas upp till önskad effekt. Ett plus för att den är så lätt att ta bort, det räcker med ljummet vatten för att få bort mascaran på kvällen. 

Med hjälp av jojoba och vildrosextrakt blir dina fransar ordentligt återfuktade och känns aldrig hårda eller torra med denna mascara på. Mineraloljor gör fransarna långa, svarta och fina. Ett bra budgetalternativ om du vill ha ekologisk mascara!

Det vi liker:
 • Budgetvänlig
 • Lätt att ta bort med bara vatten
 • Dermatologisk och oftalmologiskt testad

Välj den bästa ekologiska mascara för dig

Mascara har en given plats i sminkväskan, men trots den markanta ökningen av ekologiskt smink har mascara varit lite på efterkälken.

Tidiga ekologiska mascaror var ganska rinniga och svåra att få till, men efterhand som även de ökat i popularitet har de fått till formulan bättre och nu kan du hitta riktigt bra alternativ till vanliga mascaror som kan ha en rad onödiga, syntetiska ingredienser.

Oavsett varför du väljer ekologiskt smink och vill ta steget till att även prova ekologisk mascara, om det är ett miljöval eller för hälsans skull, finns det numer riktigt bra produkter att hitta!

Ekologiska mascara har förbättrats rejält det senaste årtiondet, och forskare har hittat ett bättre balans med de ekologiska oljor som ofta används.

Att tänka på när man väljer ekologisk mascara:

Precis som med vanliga mascaror skiftar det lite mellan vad olika ekologiska mascaror gör bäst. Vissa ger volym, andra längd, en del både och, etc. Tänk på det här när du väljer rätt produkt för dig:

 • Borste: Borste till mascara gör otroligt stor skillnad på hur lätt och bra det går att applicera mascaran utan klumpar och med fint separerade fransar. Det gör också skillnad på hur fransarna blir – en lång, smal borste förlänger och separerar, medan en tjockare, tätare borste ger mer produkt åt fransarna som ser fylligare ut och får mer volym.
 • Ingredienser: Titta igenom ingredienslistan, och om du är känslig välj bort smink med parfym och gärna alkohol med. Man brukar även säga att ju längre ingredienslista desto sämre, då naturliga produkter inte innehåller så många ingredienser och medel. 
 • Certifiering: För att vara säker på att din mascara verkligen är till stor del bestående av ekologiska och naturliga ingredienser, leta efter certifieringar som bekräftar det
 • Effekt: Välj mascara efter vad du vill ha ut av den; volym, längd, böjning etc.
 • Veganskt: Alla ekologiska mascaror är inte veganska och cruelty free, men det framgår tydligt på beskrivningen om de är det så är det något du prioriterar titta efter de begreppen
 • Vattenfast/inte vattenfast: Läs mer nedan om varför du inte bara ska ha en vattenfast mascara till hands, men det kan absolut vara något att ha hemma i sminklådan

Varför ska jag använda ekologiskt smink?

Det finns många anledningar till att allt fler väljer ekologiskt inte bara i mataffären utan även när det kommer till hudvård och smink. Det finns olika termer, allt från ekologisk hudvård, organic beauty till clean beauty eller grön hudvård.

Var noga med att välja bra produkter från ett pålitligt märke, då det är relativt enkelt att märka en produkt som grön även om den kanske bara innehåller en ekologisk ingrediens. Titta efter ekologisk eller organisk certifiering för att hitta de bästa produkterna!

Hälsan

Vi har blivit mer medvetna om hur skadliga många kemikalier kan vara för vår kropp, och hur mycket av dem som kan absorberas genom huden. Det finns många kemikalier och skadliga ämnen som är tillåtna i sminkprodukter, och vi vet inte hur de kan reagera med varandra och vara skadliga vid långtidsanvändning.

Dessa ämnen kan vara hormonstörande och till och med cancerframkallande, och kan även störa hudens naturliga balans.

Ögon

Även ögonsmink är något att tänka på då kemikalier, parfym och annat kan irritera känsliga ögon. Många har känsliga ögon, som kan bli irriterade av ögonsmink som innehåller en lång lista av kemikalier.

Smink hamnar så nära ögonen, och det är lätt att en del produkt även kommer i ögat, som kan bli rött, irriterat och klia.

Det slutar med att du kliat mascaran som nu sitter under ögonen som är röda och obekväma. Även ögonlocken kan bli irriterade och puffiga av fel produkter.

Att välja en ekologisk mascara är ett smart val för att få svarta fransar med fin längd på ett naturligt sätt, speciellt om du har känsliga ögon eller använder kontaktlinser.

Hy

Det är många som gått över till att använda ekologisk hudvård och smink, och få som ångrar det. Marknaden för ekologiska produkter växer rejält då industrin har märkt att efterfrågan finns, och det har även gjort att forskningen bakom har blivit mer omfattande och produkternas kvalite har ökat.

Många av de som valt ekologisk hudvård har blivit positivt överraskade över hur deras hy har förbättrats efterhand när den vant sig vid de mer naturliga produkterna. De kan ge huden en bättre balans då de inte innehåller störande och irriterande ingredienser.

Huden runt ögonen är väldigt tunn och känslig, så även här är det viktigt att välja bra produkter som inte irriterar!

Miljön

Genom att välja ekologiskt väljer du produkter som inte tillverkas med syntetiska ingredienser som släppt ut i miljön både vid odling, produktion, och även när du tvättar bort sminket som försvinner ut i rören och tillbaka till naturen.

Ekologiska produkter är därför ett riktigt bra val för miljön! Dessutom är många företag med ekologiskt tänk även bra på att välja klimatvänlig produktion med minimala utsläpp och bra utvinning av råvaror.

Ska du har vattenfast mascara eller inte?

Vattenfast mascara kan vara väldigt bra, speciellt om du ska vara i en mer utsatt situation som sport eller träning, regn, bad eller för speciella tillfällen som bröllop eller fest då du vill kunna lita på att mascaran inte rinner.

Dock är det ganska slitsamt att ta bort vattenfast mascara från fransarna och den kan vara uttorkande, så använd inte vattenfast mascara dagligen utan spara den till speciella tillfällen.

FAQ

Vilken är den bästa ekologiska mascaran?

Vår tycker att bäst i test är prisvärda Estelle & Thild Long Lash Mascara. Den ger ett väldigt bra och hållbart resultat, fransarna blir långa och separerade, och Long Lash Mascara fungerar utmärkt även för dig med känsliga ögon.

Hur tar jag bort min ekologiska mascara?

Vanlig sminkborttagning fungerar bra, men för att välja naturligt även här kan du prova att använda en olja som jojobaolja, kokosolja eller mandelolja. De fungerar speciellt bra för att lösa upp mascara!

Är naturligt smink och hudvård samma som ekologisk?

Nej - naturligt innebär att ingredienserna inte är syntetiskt tillverkade, men de kan ändå ha odlats med hjälp av kemikalier. Ekologiska ingredienser tillverkas utan kemikalier och skadliga ämnen.