Bästa ekologiska schampot – rengör ditt hår på bästa möjliga sätt

1
Hair Growth & Repair Shampoo

För dig som vill investera i ett riktigt, riktigt bra ekologiskt schampo kan vi inte annat än rekommendera Hair Growth & Repair Shampoo. Detta schampo ger dig i princip allt du vill ha, det vill säga utan att innehålla de ämnen du vill undvika! Därför måste du välja Hair Growth & Repair Shampoo Vi kan inte nog tala för hur bra detta ekologiska schampo faktiskt är. Det finns en uppsjö av anledningar till att just…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Hair Growth & Repair Shampoo##
John Masters Organics Spearmint & Meadowsweet Scalp Stimulating Shampoo##
Urtekram Tea Tree Therapy Shampoo 59 kr. eleven
Meraki Skincare Pure Shampoo##
KaliFlower Organics Ekologiskt Schampo Nässla 159 kr. Skogsro Spa

Schampo är något som de allra flesta av oss använder konsekvent, och det flera gånger i veckan. Något som många däremot inte tänker på är att schampo många gånger innehåller ingredienser och ämnen som inte är så bra varken för oss eller för vårt hår. Somliga innehåll kan till och med vara skadliga, även för vår miljö.

För dig som bryr dig om vad du använder på din kropp, hur dessa produkter påverkar ditt yttre, välmående och vår miljö kan det med andra ord vara dags att göra ett lite mer noggrann val av schampo. Närmare bestämt kan det vara bra att göra sig av med sitt gamla schampo och istället köpa ett ekologiskt schampo.

Ekologiska schampon innehåller inte dessa ämnen och ingredienser som vi (och vår miljö) inte mår bra av, det vill säga parabener och sulfater. För att du ska hitta det bästa ekologiska schampot för dig har vi valt ut de 5 varianter som anses vara bäst på marknaden!

Hair Growth & Repair Shampoo – bäst i test ekologiskt schampo

För dig som vill investera i ett riktigt, riktigt bra ekologiskt schampo kan vi inte annat än rekommendera Hair Growth & Repair Shampoo. Detta schampo ger dig i princip allt du vill ha, det vill säga utan att innehålla de ämnen du vill undvika!

Därför måste du välja Hair Growth & Repair Shampoo

Vi kan inte nog tala för hur bra detta ekologiska schampo faktiskt är. Det finns en uppsjö av anledningar till att just denna modell är vår bäst i test vinnare, och det säger vi utan att överdriva.

Till att börja med är detta ett ekologiskt schampo som innehåller mängder av proteiner, något som i sin tur kommer vara avgörande för hur ditt hår mår, hur det ser ut och hur det växer. Proteinerna i schampot bidrar till att ditt hår byggs upp och återhämtas på ett naturligt sätt, samtidigt som olika växtextrakt verkar återfuktande.

Denna kombination kommer i sin tur att leda till att ditt hår blir mjukare, glansigare och mer följsamt, samt att det blir naturligt starkare och friskare. Upplever du problem med att ditt hårt är trasigt, tunt, torrt eller att det ofta trasslar sig eller går av kan alltså detta vara som en räddare i nöden.

Tränger ner i håret för att ge långvariga resultat

Ingredienserna ser till att tränga ner längst ner i hårets kärna och i hårrötterna så att du kan få maximala resultat som håller länge. Schampot innehåller även ett flertal ingredienser som skyddar håret mot fria radikaler, som vårdar och som har en antibakteriell verkan vilket är bra för en irriterad och känslig hårbotten.

Du behöver, till skillnad från de vårdande ingredienserna, inte oroa dig för att detta schampo innehåller något dåligt. Detta är nämligen så kallat SLS-fritt, vilket innebär att det varken innehåller sulfat, ftalat, parabener eller silikoner. Produkten är vegansk och ekologisk certifierad, och dessutom så prisvärd!

Det vi liker:
 • Ekologiskt schampo med mängder av proteiner och vårdande växtextrakt
 • Ser till att håret återhämtas och byggs upp för ett starkare, friskare resultat
 • Tränger djupt ner i hår och hårbotten för att ge skydd och motverka känslighet

John Masters Organics Spearmint & Meadowsweet Scalp Stimulating Shampoo – bästa djuprengörande ekologiska schampo

Detta är ett riktigt bra val av ekologiskt schampo för dig som vill ha en variant som verkligen rengör på djupet. Med detta schampo kan du både vårda och rengöra din känsliga hårbotten för att få ett starkare, friskare och finare hår. Exklusivt och lite dyrt, men samtidigt så bra.

Därför måste du välja John Masters Organics Spearmint & Meadowsweet Scalp Stimulating Shampoo

Frågar du oss skulle vi utan tvekan säga att John Masters Organics Stimulating Schampo är ett av de bästa ekologiska schampon som finns på marknaden, och det inte minst på grund av vilken effekt det kan ha på ditt hår. Faktum är att detta är det absolut bästa alternativet som vi skulle rekommendera då du är i behov av att rengöra ditt hår på djupet.

I och med att det är något som de flesta av oss vill ha möjligheten att göra då och då, det vill säga utan att applicera skadliga eller irriterande innehåll, kan detta schampo funka bra för alla. Med ett innehåll av endast sex helt ekologiska ingredienser ser detta schampo till att även en känslig hårbotten både rengörs och vårdas på bästa möjliga sätt.

Stimulerar hårbotten och låser in fukt

Samtidigt är detta schampo mycket bra på att stimulera och återfukta hårbotten, där innehållet av sojaprotein även ser till att denna fukt låses in för långvarig verkan. Pepparmynta och grönmynta stimulerar hårets tillväxt, medan extrakt har en effekt som kan motverka håravfall.

Utöver dessa ingredienser innehåller schampot också eukalyptusolja som har en antiinflammatorisk effekt som dödar bakterier och skyddar din skalp. Zink är bra för känslighet då det dämpar irritation samt ger ett bra skydd. Du får med andra ord allt du behöver för att ditt hår ska må prima.

Kontinuerlig användning ger friskare hår

Efter kontinuerlig användning kommer du uppleva att du hår är renare än aldrig förr. Det kommer även kännas starkare, friskare och din hårbotten kommer både se och kännas riktigt bra. Håret får även mer volym, blir glansigare och kan växa sig längre. Det doftar också friskt av den fräscha mintdoften. Så behagligt!

Det vi liker:
 • Schampo som rengör och vårdar på djupet
 • Innehåller sex ekologiska ingredienser som boostar håret på bästa sätt
 • Känns friskt och fräscht med en god mintdoft

Urtekram Tea Tree Therapy Shampoo – bästa budgetval

Om du skulle fråga oss om vårt bästa tips när det kommer till billiga, välgörande och lättanvända ekologiska schampon skulle vi säga Urtekram och deras Tea Tree Therapy Schampo. Detta är nämligen både billigt och bra då det har en lugnande, stärkare effekt som gör sig riktigt bra på irriterad hårbotten.

Därför måste du välja Urtekram Tea Tree Therapy Shampoo

Att vi valde just Urtekram Tea Tree Therapy Shampoo som vårt bästa budgetval beror inte bara på att detta är ett väldigt billigt schampo, det vill säga i förhållande till dess kvalité. Utan vi valde även detta schampo som en vinnare i test om bästa ekologiska schampo då det gör ett mycket bra jobb när det kommer till att reducera irritation.

I och med att detta är en effekt som just vanliga schampon, de som innehåller otrevliga och skadliga ämnen, kan bidra med så anser vi att denna irritationsdämpande egenskap är rätt avgörande. Och det är just det här schampot en riktig fena på!

Med ingredienser som tea tree, lavendel, magnoliabark och aloe vera kommer din hårbotten att bli så lugn och återställd som den bara kan bli. Samtliga ingredienser har en vårdande, återfuktande och stressreducerande effekt som bidrar till att håret kan återhämta sig för att sen bygga upp sig själv på nytt.

 Utöver en välmående hårbotten kommer ditt hår se väldigt mycket friskare ut. Du kan även känna dig säker med att detta schampo är så bra och trygg som det låter då det är ekologiskt certifierat av EcoCert. För schampots pris är vi minst sagt imponerade!

Det vi liker:
 • Billigt men välgörande ekologiskt schampo
 • Innehåller lugnande och vårdande ingredienser som dämpar irritation
 • Bidrar med fukt för ett mjukare, glansigare och friskare resultat

Meraki Skincare Pure Shampoo – bästa ekologiska schampo utan doft

Om du är ett fan av produkter som verkar bra utan att dofta kan vi rekommendera dig att kolla in detta ekologiska schampo från Meraki. Deras Skincare Pure Schampo är både närande, vårdande och har en stärkande effekt, utan varken dåligt eller skadligt innehåll. Bra och prisvärt!

Därför måste du välja Meraki Skincare Pure Schampo

Meraki Skincare Pure Schampoo är en produkt som vi tror att väldigt många kan komma att tycka om. I och med att det är ett ekologiskt schampo, som både är fritt från skadliga kemikalier, dåliga ingredienser och doft finns det väldigt mycket som talar för att detta är ett mångsidigt schampo som kan funka för alla.

Det framförallt om du i de flesta fall föredrar just doftfria produkter. Istället innehåller det här schampot ingredienser som vårdar, reder ut, mjukgör och stärkar ditt hår. Här är innehåll som Betain, ekologisk aloe vera, olivbladsextraka och gurka några av de mest framstående. Dessa gör även ett riktigt bra jobb för din känsliga hårbotten!

Om vi har något att kommentera på så är det att schampot kan vara något svårt att få till ett bra lödder med. Däremot är det en egenskap som är svår att hitta hos ekologiska schampon då det ofta är de ”dåliga” ingredienserna som gör att det löddrar. Däremot är det enkelt och behagligt att tvätta håret med ändå. Vi är riktigt nöjda.

Det vi liker:
 • Ett neutralt, doftfritt och ekologiskt innehåll som funkar för alla
 • Vårdande och stärkande ingredienser som bygger upp håret
 • Dämpar och lugnar irritationer för ökad komfort

KaliFlower Organics Ekologiskt Schampo Nässla – bästa näringsrika ekologiska schampot

Är du ute efter ett schampo som både är ekologiskt, näringsrikt och så naturligt som möjligt? Kanske kan då KaliFlower Organics Ekologiska alternativ bli din nya favorit! Med innehåll av vildplockade nässlor, spirulina, lavendel och citrongräs ser till att ditt hår vårdas och stärks på djupet.

Därför måste du välja KaliFlower Organics Ekologiskt Schampo Nässla

Som du kan tyda på titeln är detta ett ekologiskt alternativ till schampo som innehåller nässla. Närmare bestämt innehåller denna produkt vildplockade nässlor, vilket har en förvånansvärt bra effekt då man vill boosta håret med näring och väcka det till liv. Nässlor stimulerar hårväxten och bidrar med ett starkt och friskt hår.

Nässlor har även en lugnande verkan på hud som är känslig, irriterad och kliar, samt vid mjäll och andra utslag. Utöver innehållet av nässla hittar du här även ingredienser som spirulina, lavendel och citrongräs. Dessa har även de en lugnande, vårdande effekt som motverkar torrt hår och obehag i hårbotten.

Vid användning känns schampot både tryggt, trivsamt och riktigt behagligt. Det är hyfsat lätt att jobba med och ger mycket fina, glansiga och följsamma resultat. Schampot ger också rikligt med lödder, är väldigt drygt och saknar innehåll av samtliga ämnen som du vill undvika. 

Det finns ingen tvekan om att detta schampo ger en riktigt näringsboost! Dessutom luktar det otroligt fräscht och kan användas av i princip alla som vilda ta hand om sitt livlösa, torra och slitna hår. 

Det vi liker:
 • Innehåller vårdande, lugnande nässlor för ett starkare resultat
 • Mycket näringsgivande schampo som rengör skonsamt men på djupet
 • Håret blir följtsamt, mjukt och glansigt

GUIDE: så hittar du det bästa ekologiska schampot för dig

Att använda ett schampo som är klassat ekologiskt är, som ni i detta skede förhoppningsvis fått ett grepp om, något som kan göra stor skillnad. I och med att ett sådant schampo ofta innehåller ingredienser som både stärker, bygger upp, vårdar, lugnar och återfuktar både hår och hårbotten kommer ditt hår växa sig så mycket bättre.

Det kommer även se och kännas mycket friskare, med en hälsosam lyster och med en hårbotten som är i balans. Ekologiska varianter av schampon är dock inte bara bra för vårt hår och vår hårbotten. Utan i och med att sådana schampon saknar allt vad heter skadliga ämnen och ingredienser har de även en positiv påverkan på vår miljö.

För dig som är intresserad av att köpa ett ekologiskt schampo, eller varför inte både ett schampo och balsam (!?), finns det mängder av varianter att välja bland idag. Det kan dock vara något svårt att guida sig själv genom den stora djungeln. För att du ska hitta din favorit har vi listat de absolut viktigaste sakerna att tänka på inför köpet:

Vad behöver ditt hår?

Som ni säkert redan vet om är det viktigt att man vid köp av “vanligt” schampo anpassar valet efter det behovs som ens eget hår har. Det vill säga, en person som har ett väldigt skadat eller torrt hår har ett helt annat behov av schampo än vad en person med ett redan balanserat och välmående hår har.

Precis samma sak gäller då du ska köpa ett schampo som är ekologiskt. Trots att många sådana schampo generellt innehåller ingredienser som både vårdar, lugnar, rengör och mjukgör kan det finnas olika varianter som ger mer eller mindre av vissa egenskaper. Tänk på det då du ska göra ditt val – vad är just ditt hår i behov av?

Innehåll

Sen är framförallt innehållet i ett ekologiskt schampo otroligt viktigt. Det är nämligen som så att bara för att det klassas som ett ekologiskt schampo så kan graden av ekologiskt innehåll variera – en del schampon är 100% ekologiska medan andra kanske bara är 50 eller 70%.

Detta är såklart avgörande för den effekt schampot ger både på ditt hår, dess välmående och vår miljö. Det viktigaste är dock att det klart och tydligt står att schampot är fritt från ämnen som sulfater, parabener och ftalater. Dessa är de ämnen som har absolut värst påverkan både på ditt hår och din omgivning. Ju mer naturligt desto bättre!

Pris

Det kan även vara bra att tänka på priset då du ska köpa ett ekologiskt schampo. Idag finns  det både billiga och dyra sådana produkter, vilket innebär att det i princip bara är upp till dig att välja vad just du känner att ett ekologiskt schampo är värt. I vårt test ovan har vi listat både billiga, lite dyrare och mellanklassade schampon av ekologisk sort.

FAQ

Vilket ekologiska schampo är bäst i test?

Enligt oss, och väldigt många andra, är det absolut bästa ekologiska schampot Hair Growth & Repair Shampoo. Om du däremot inte anser att vår bäst i test vinnare erbjuder det som du önskar finns det mängder av andra alternativ att välja bland - vi listar våra favoriter och storsäljare längre upp!

Vad är ett ekologiskt schampo?

Precis som namnet utlovar är ett ekologiskt schampo ett sådant schampo som innehåller ekologiska ingredienser - dessa är bättre både för ditt hår och för vår miljö. Det är dock viktigt att man kommer ihåg att även ekologiska schampon kan innehålla ingredienser som är skadliga och farliga, så se till att de är fria från sulfater och parabener för bästa effekt.

Varför använda ett ekologiskt schampo?

Det finns väldigt många anledningar till varför du bör använda schampon som är ekologiska. I och med att de inte (ska) innehålla särskilt stor andel av skadliga eller dåliga ingredienser kommer håret rengöras och vårdas på djupet utan att slitas eller torkas ut - resultaten blir då balanserade, mjuka, glansiga och välmående hår som växer bra.

Hur använder jag ett ekologiskt schampo på bästa sätt?

För att ditt ekologiska schampo ska ge bäst effekt, både rengörande och vårdande, är det viktigt att du tvättar håret två gånger med rikligt med vatten. Det då sådana schampon inte är lika starka eller aktiva som “vanliga” schampon, och för att ingredienserna då ska verka på djupet krävs det lite mer ansträngning från din sida.