Bästa fotkrämen 2023 – 6 vårdande fotkrämer med guide

1
CeraVe SA Renewing Foot Cream 88ml

ektiva vården för torra fötter? Läs vidare när vi tar en titt på de allra bästa fotkrämerna på marknaden. Välskötta och mjuka fötter är ett måste i sandaler på sommaren, men även på vintern, eftersom lyckliga fötter uppnås genom regelbunden vård. Detta kan du uppnå genom att använda fotkräm och applicera en läcker fotkräm året runt. En bäst i test fotkräm ska återfukta, mjukgöra och ge näring åt dina fötter samt kanske exfoliera, men det…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
CeraVe SA Renewing Foot Cream 88ml 80,10 kr. MEDS
Lavera Basis Sensitive Foot Cream 75ml##
Pudderdåserne All in One Foot Cream 100ml 199 kr. Med24
O'Keeffe's Healthy Feet Foot Cream 85g 90 kr. Hygienshoppen
Australian Bodycare Foot Cream 100ml 102 kr. Medea
CCS Cracked Heel SOS 75ml 69 kr. Medea

Letar du efter den bästa fotkrämen och den mest effektiva vården för torra fötter? Läs vidare när vi tar en titt på de allra bästa fotkrämerna på marknaden. Välskötta och mjuka fötter är ett måste i sandaler på sommaren, men även på vintern, eftersom lyckliga fötter uppnås genom regelbunden vård. Detta kan du uppnå genom att använda fotkräm och applicera en läcker fotkräm året runt.

En bäst i test fotkräm ska återfukta, mjukgöra och ge näring åt dina fötter samt kanske exfoliera, men det finns stora skillnader mellan ingredienserna och egenskaperna i olika fotkrämer. Vi har därför tagit en titt på de olika fotkrämerna som finns på marknaden just nu och valt ut de 6 bästa, som du kan läsa om nedan. Vi har också tagit fram en köpguide och ger dig goda råd om hur du kan ta hand om dina fötter. Om du vill ha en snabb överblick kan du ta en titt på vår jämförelsetabell.

CeraVe SA Renewing Foot Cream 88ml – Bäst i test fotkräm med bästa exfolierande effekt

CeraVe SA Renewing Foot Cream 88ml

Varför du ska välja CeraVe SA Renewing Foot Cream 88ml:

Vår testvinnare är denna härliga fotkräm från CeraVe, som är fullspäckad med bra ingredienser som niacinamid, salicylsyra, urea och hyaluronsyra som har en regenererande och reparerande effekt på den väldigt torra huden på fötterna. Testets bästa exfolierande fotkräm är formulerad för att exfoliera utan att förstöra hudens naturliga barriär. Den mjukar upp förhårdnader och är återfuktande på huden med lugnande egenskaper för att förbättra hudens struktur. Efter bara några dagars användning känns hård hud redan mjukare. De aktiva ingredienserna i krämen förskönar naglarna på fötterna.

Krämen är också dermatologiskt testad och parfymfri och är lämplig för personer som lider av keratosis pilaris. Den är inte fet och absorberas snabbt, vilket är en riktigt trevlig bonus. Slutligen har den utvecklats med CeraVes smarta MVE Delivery Technology, vilket innebär att krämen fungerar med en delayed release-effekt – det vill säga att den återfuktande effekten förlängs i upp till 24 timmar.

Det vi liker:
 • Exfolierande och mjukgörande fotkräm
 • Närande innehåll
 • Återfuktande kräm
 • Lugnande inverkan
 • Dermatologiskt testad
Det vi ikke liker:
 • Tuben är liten, men krämen är långsam att använda.

Lavera Basis Sensitive Foot Cream 75ml – Bäst i test billig fotkräm

Lavera Basis Sensitive Foot Cream 75ml

Varför du ska välja Lavera Basis Sensitive Foot Cream 75ml:

Lavera är ett tyskt varumärke som prioriterar naturliga ingredienser. Den här fotkrämen för känslig hud från Lavera är baserad på läckra ekologiska ingredienser som macadamia och terra amena, som verkar för att motverka förhårdnader och mjuka upp väldigt torra fötter. Krämen har en uppfriskande och kylande effekt och absorberas snabbt av huden. Huden känns mjuk och lugnad under lång tid efteråt.

Sammansättningen av ingredienser är också utformad för att absorbera oönskade lukter. Den har en härlig doft och absorberas snabbt, vilket är mycket praktiskt om du behöver fortsätta med andra uppgifter snabbt efter användning.

Det vi liker:
 • Mjukgörande
 • Återfuktande
 • Vegansk
 • Ekologiskt
Det vi ikke liker:
 • Återigen, tuben är inte så stor, men priset kommer med det.

Pudderdåserne All in One Foot Cream 100ml – Bästa fotkräm i premium-kategorin

Pudderdåserne All in One Foot Cream 100ml

Varför du ska välja Pudderdåserne All in one Foot Cream 100ml

Denna testers bästa fotkräm i premium-kategorin från Pudderdåserne har en härligt lätt konsistens, men är samtidigt rik på näring för huden. Den absorberas snabbt och lämnar huden mjuk och smidig.

Pudderdåserne All in one Foot Cream är formulerad med fem aktiva ingredienser som arbetar tillsammans för att motverka hälsprickor, hård och torr hud och oönskad lukt från sura tår. Dessa inkluderar den växtbaserade återfuktande ingrediensen Acticire, som kombinerar jojoba-, mimosa- och solrosvaxer.

Pudderdåserne All in one Foot Cream krämen innehåller dessutom både karbamid och hydrasalinol, som kommer från saltört och stimulerar hudens egen produktion och bevarande av urea. Detta säkerställer upprätthållandet av vattenbalansen och är återfuktande. Pudderdåserne All in one Foot Cream ökar hudens fukthalt med upp till 6000 %. Jag tycker att det talar för sig självt. År 2019 vann krämen priset som årets kroppsvårdsprodukt vid Danish Beauty Awards.

Det vi liker:
 • Återfuktande
 • Mjukgörande
 • Närande
 • Oparfymerad
 • Innehåller karbamid
Det vi ikke liker:
 • Krämen kommer med ett lite besvärligt skruvlock och inte ett flip-top lock eller en pump som du är van vid från den här typen av fotkrämer.

O’Keeffe’s Healthy Feet Foot Cream 85g – Bäst i test fotkräm för intensiv fotvård

O'Keeffe's Healthy Feet Foot Cream 85g

Varför du ska välja O’Keeffe’s Healthy Feet Foot Cream 85g

Har du extremt torr hud på fötterna? Denna testets bästa fotkräm för intensiv vård är en rik fotkräm och en klassiker från den amerikanska marknaden. O’Keeffe’s Healthy Feet Foot Cream fungerar genom att öka hudens fuktnivå samtidigt som den bildar ett extra skyddande lager på hudens yta, och ger mjuka och lena fötter.

Det skyddande lagret hjälper till att förhindra ytterligare fuktförlust som kan resultera i torr hud, förhårdnader, hälsprickor etc. O’Keeffe’s Healthy Feet Foot krämen är otroligt effektiv, så den är perfekt för dig som verkligen behöver ge fötterna en kärleksfull och intensiv behandling. O’Keeffe’s Healthy Feet Foot Cream fungerar för alla hudtyper och är bra för torra fötter i allmänhet, eftersom den är mycket återfuktande, vilket gör fötterna mjuka och förebygger förhårdnader.

Det vi liker:
 • Mjukgörande
 • Reparation av
 • Återfuktande
 • Oparfymerad
Det vi ikke liker:
 • Det är en mycket rik kräm, så du kan inte gå runt på fötterna direkt efter att du har applicerat den.
 • Krämen kan sticka något efter applicering.

Australian Bodycare Foot Cream 100ml – Bäst i test fotkräm mot lukter

Australian Bodycare Foot Cream 100ml

Varför du ska välja Australian Bodycare Foot Cream 100ml

Australian Bodycare tillverkar läckra produkter som ofta är baserade på traditionella australiska naturläkemedel. Denna Australian Bodycare Foot Cream är en mycket vårdande och läcker kräm som utvecklats med tea tree-olja, som Australian Bodycare förklarar har använts av aboriginerna i mer än 1000 år.

Denna unika och naturliga ingrediens har en unik antibakteriell effekt. Tea tree-olja ser till att smuts och bakterier inte sätter sig på huden, och i deras Australian Bodycare Foot Cream hjälper detta också till att förhindra dålig lukt från fötterna och tårna. Förutom den effektiva behandlingen från tea tree oil får du även en härligt mjukgörande och vårdande effekt från sheasmör och urea som lindrar torr hud.

Det vi liker:
 • Närande
 • Mjukgörande
 • Reparation av
 • Vegansk
 • Dermatologiskt testad
Det vi ikke liker:
 • Tea tree-olja avger en ganska stark lukt, vilket inte nödvändigtvis passar alla.

CCS Cracked Heel SOS 75ml – bäst i test fotkräm mot hälsprickor

CCS Cracked Heel SOS 75ml

Varför du ska välja CCS Cracked Heel SOS?

CCS Cracked Heel SOS är testets bästa fotkräm för hälsprickor och extremt torra och spruckna fötter. CCS fotvårdssalva är dermatologiskt testad och utvecklad för för mycket torra fötter, som ofta har både hälsprickor och förhårdnader som behöver extra återfuktande och mjukgörande vård. CCS Cracked Heal SOS mjukgör och vårdar väldigt torra hälar, förhårdnader och nagelband. Användning av CCS fotvårdssalva ger resultat på tre dagar. Enligt användarkommentarer har CCS Cracked Heel SOS krämen påvisat synliga och kännbara resultat redan efter två dagars användning, särskilt bra inverkar CCS fotvårdssalva på extremt torra och spruckna häl-partier.

Det vi liker:
 • Exfolierande
 • Mjukgörande
 • Återfuktande
 • Stärker hudbarriären
 • Läker hälsprickor
Det vi ikke liker:
 • Inte vegansk

Hur väljer man den bästa fotkrämen?

Letar du också efter botemedel mot torra fötter och förhårdnader? En bra fotkräm är nyckeln till mjuka och smidiga fötter, så länge den är formulerad på rätt sätt.

Ingredienser

Den bästa fotkrämen återfuktar först och främst dina torra fötter. För det andra ska en fotkräm också ge närande och mjukgörande egenskaper för att ge näring till dina fötter och mjuka upp fötterna genom att öka hudens egen motståndskraft för att få en smidig hud.

En bra fotkräm bör dessutom innehålla antibakteriella ingredienser för att på bästa sätt förhindra smärtsamma infektioner och obehag orsakade av förhårdnader på fötterna.

UREA

Det senare finns ofta i form av ingrediensen UREA, som är en naturlig karbamid som ofta används i fotkrämer. Karbamid fungerar med en antiinflammatorisk effekt och är mycket effektiv mot spruckna hälar samtidigt som den skyddar mot bakterier.

Om du ofta lider av illaluktande fötter kan du också leta specifikt efter den bästa fotkrämen med urea och karbamid mot dålig lukt. En fotkräm som motverkar bakterier hjälper vanligtvis också till att motverka lukten av sura tår.

Pepparmynta

Pepparmyntolja används ofta i fotkrämer eftersom mentol har en kylande och lugnande effekt, vilket är riktigt skönt och uppfriskande för trötta fötter. Den hjälper också till med blodcirkulationen och kan lindra svullnad och rodnad.

Den ger också en mycket igenkännbar doft när den kombineras med de övriga ingredienserna i fotvård – vissa människor uppskattar den, medan andra är mindre förtjusta i den. Oavsett om du är ett fan av det ena eller det andra är det en bra idé att även uppmärksamma doften när du letar efter din nästa fotkräm som gör fötterna mjuka.

Allergener

Numera finns det många fotkrämer som är baserade på naturliga ingredienser. Du kan också lätt hitta en vegansk fotkräm om du lever enligt veganska principer och letar efter ett botemedel mot torra och förhårdnade fötter.

Om du har känslig hud är det också viktigt att vara medveten om alkoholhalten eller andra allergener som parfym. Det är också bra att leta efter en dermatologiskt testad fotkräm för att undvika irriterad hud.

Konsistensen av fotkrämen

Det är stor skillnad mellan olika krämernas konsistens och tjocklek. Det är alltid bra att använda en fotkräm som absorberas snabbt in i huden och gör fötterna mjuka. Detta är särskilt värt att leta efter om du inte gillar känslan av att ha fötterna täckta av fotkräm.

Med en lätt mjukgörande kräm som absorberas snabbt in i huden kan du också fortsätta dina aktiviteter snabbare.

Men om du lider av mycket torra fötter och torra hälar är det särskilt viktigt att ge intensiv vård med en vårdande fotkräm, som kan ge en extra mjukgörande effekt till dina fötter och göra dem mjuka och lena. Här är en extra rik kräm särskilt fördelaktig och du bör använda den ofta. Du bör också vara noga med att undvika bakterier, och därför är det en bra idé att investera i en fotkräm med antibakteriella egenskaper.

Ge dina torra fötter intensiv vård

Ett bra sätt att ge dina fötter intensiv vård är att applicera en extra rik fuktkräm före sänggåendet och låta den verka över natten. Morgonen därpå kan du använda en mindre fet kräm som absorberas snabbt och du är redo att fortsätta dagen. Om du använder fotkräm på morgonen skyddar du dina fötter från tryck och slitage under dagen.

Tips för att ta hand om dina fötter

Hur ofta tänker du på dina fötter? När de börjar göra ont?

Våra fötter bär oss runt hela dagen, så de förtjänar mycket vård och kärlek. För att hålla dem friska handlar det om att ge dem näring med alla de goda ingredienser som finns i en återfuktande fotkräm. Om du inte tar hand om dina fötter regelbundet kan det leda till skadade och torra fötter med förhårdnader och hälsprickor samt sprucken hud, vilket i slutändan kan vara smärtsamt.

Lyckligtvis kan du förebygga torr och hård hud och spruckna hälar med en vårdande och återfuktande fotkräm. Fotkräm är en problemlösande hudvårdsprodukt som alla borde ha i sin hylla, eftersom den mjukgör och återfuktar torr och förhårdnad hud. Som en extra bonus förskönar de aktiva ingredienserna i en fotkräm naglarna på dina fötter.

Det är bäst att smörja fötterna med en fotkräm varje dag, eller två gånger om dagen om du har torra fötter och har en tendens att bilda förhårdnader och hälsprickor. Förebyggande och regelbundenhet är vägen framåt om du drömmer om att ersätta extremt torra fötter med mjuka, glada och välvårdade fötter. Du kommer snabbt att märka en skillnad efter en kort period av regelbunden vård.

Ge dina fötter ett fotbad

Det finns dock en stor skillnad mellan förebyggande och terapeutisk fotvård. Om du redan lider mycket av förhårdnader och spruckna hälar är det särskilt viktigt att ta hand om dina fötter. Ett bra fotbad följt av att smörja fötterna med en näringsrik fotkräm är det bästa sättet.

Du bör inte hoppa över fotkrämen efter ett fotbad, eftersom fotbadet i sig kan vara uttorkande om fötterna inte får rätt vård efteråt. Som tur är kan du läsa vidare här om du vill ha tips om bästa fotvård och hur du gör det bästa fotbadet för dina fötter.

Hur gör man det bästa fotbadet?

Det finns inget bättre än ett varmt fotbad när du kommer hem efter en lång dag. Om du sedan tar hand om dina trötta fötter och ömma fotsulor med en vårdande fotkräm, som du försiktigt masserar in i torr hud, får du mjuka, tacksamma fötter och en känsla av välbefinnande.

 1. Först och främst bör vattnet inte vara för varmt, eftersom det torkar ut huden och kan leda till ytterligare ojämnheter, vilket är precis vad vi vill ha.
 2. Tillsätt lite eterisk olja i badvattnet för extra självförstöring. Eteriska oljor ger en doftande och avkopplande atmosfär.
 3. Kom ihåg att ha ett par bomullsstrumpor, en handduk, en fotfil och själva fotkrämen vid din sida innan du sänker ner fötterna i vattnet.
 4. Låt fötterna ligga i vattnet i 15-20 minuter. Detta kommer att lösa upp förhårdnaderna och mjuka upp dem.
 5. Använd en fotfil för att ta bort förhårdnader, men var försiktig så att du inte är för hård, eftersom du bara vill ta bort de döda hudcellerna, inte den friska huden. Om du lider av många förhårdnader kommer det att ta tid och flera behandlingar för att bli av med dem. Tålamod och regelbunden vård är nyckeln här.
 6. När fötterna är rena och torra kan du massera in fotkrämen i den torra huden tills krämen absorberas. Om din hud känns fet efter användning kan det bero på att din kräm är för fet, men det kan också mycket väl bero på att du har använt för mycket kräm. Så försök att applicera en mindre mängd nästa gång innan du drar slutsatsen att det inte är en bra kräm.
 7. Därefter tar du på dig ett par bomullsstrumpor på fötterna. Det hjälper fuktighetskrämen att tränga in och återfukta fötterna ännu bättre och får fötterna att bli supermjuka.

OBS: Tvätta och torka alltid fötterna innan du använder fotkrämen. Fotkrämen ska appliceras på rena och torra fötter. Dina fötter får inte heller vara våta när du tar på dig strumpor. Fukten från våta fötter kan utgöra grunden för utvecklingen av svamp. Om du upplever smärtsamma obehag i fötterna bör du alltid söka läkare.

Skor och strumpor

Förutom att ta dig tid att vårda dina fötter med fotkräm är det också viktigt att du bär bra skor som passar för de aktiviteter du gör i vardagen. Om du går långa sträckor eller rör dig mycket är det ingen idé att bära ett par spetsiga skor med höga klackar om de inte är bekväma. Dåliga skor kan orsaka obekväma problem för dina fötter, till exempel liktornar och förhårdnader. Tänk därför alltid på bekvämligheten när du väljer skor som du vet att du kommer att använda mest i dina dagliga aktiviteter. Om du har svårt att släppa tanken på de vackra men lite för snäva skorna för arbete eller liknande kan det också vara en bra lösning att ha ett par bytesskor i väskan.

Förutom att tänka på dina skor bör du också tänka på ditt val av strumpor. Det är en bra idé att välja strumpor av ull eller bomull, eftersom båda materialen låter fötterna andas. Ull är särskilt bra på vintern för att hålla värmen, och bomull är lysande på sommaren eftersom det kan hjälpa till att hålla fötterna svala.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken fotkräm är bäst i testet?

Den bästa fotkrämen i testet är CeraVe SA Renewing Foot Cream 88 ml. Det är en bra och vårdande fotkräm som effektivt skyddar huden och mjukgör fötterna.

Varför får man hälsprickor?

Hudens naturliga barriär binder fukt, vilket förhindrar sprickbildning. När huden utsätts för slitage och uttorkning blir resultatet hård hud och torra hälar, vilket kan leda till hälsprickor. Därför är en vårdande fotkräm ett effektivt botemedel mot hälsprickor.