Bästa foundation 2022 – så får du jämn och fin hy på ett kick

1
Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup SPF 10

Detta är utan tvekan den absolut bästa foundation 2021, och det på alla olika sätt. Det är en täckande, byggbar och dryg foundation som är lätt att applicera på ett naturligt men utjämnande sätt. Oavsett vilken hudtyp och vilka hudproblem du har kan denna bli en stor favorit. Otrolig hållbarhet, och så skön. Vi är helt sålda! Därför måste du välja Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup SPF 10 Vi vet inte riktigt var vi…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup SPF 10
Ikke på lager
L'Oréal Paris True Match Liquid Foundation
Amazon.se
BareMinerals Original Foundation SPF 15
Donna Beauty
Clinique Even Better Makeup SPF 15
Cocopanda SE
Maybelline FIT Me Foundation
Parfym se
Max Factor Facefinity All Day Flawless 3 in 1 Foundation
Falinas.se
The Ordinary Serum Foundation
Harmoniq
Lumene Natural Glow Fluid Foundation SPF 20
Apotek Hjärtat

Med en foundation kan du på bara några minuter få till en perfekt bas som både slätar till och jämnar ut din hud. Oavsett om du har torr hy, fet hy, normal hy, blandhy eller känslig hy så kan du hitta en foundation som passar dig och som får din hud att se ut på det sätt som du önskar.

Du kan täcka orenheter, pigmenteringar och ojämnheter i huden, samtidigt som en foundation kan bidra med mer lyster eller matta ner din hy om den är oljig. Den gör även att resterande smink lägger sig bättre, finare och mer jämnt för en mer trivsam helhetslook.

I denna text har vi samlat de 8 bästa foundation på marknaden, just för att det ska bli lättare för dig att hitta en favorit som matchar dig och din hy. Det finns något för alla, det gäller bara att du ska hitta rätt. Vi hoppas att vår guide och våra bäst i test rekommendationer kan hjälpa dig på vägen!

Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup SPF 10 – foundation bäst i test

Detta är utan tvekan den absolut bästa foundation 2021, och det på alla olika sätt. Det är en täckande, byggbar och dryg foundation som är lätt att applicera på ett naturligt men utjämnande sätt. Oavsett vilken hudtyp och vilka hudproblem du har kan denna bli en stor favorit. Otrolig hållbarhet, och så skön. Vi är helt sålda!

Därför måste du välja Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup SPF 10

Vi vet inte riktigt var vi ska börja när det kommer till att förklara varför denna foundation är en självklar bäst i test vinnare i detta test. Låt oss börja med att säga att detta är en foundation som minst sagt är en favorit bland många, och då menar vi många.

Mångsidig formula som funkar för alla hudtyper

Den främsta fördelen att vi känner oss så säkra på att utnämna denna produkt som storvinnare är att den kan användas på alla olika hudtyper – oavsett hudtyp och hudproblem kan denna funka galant. Tack vare dess Double Wear- effekt sitter den som berget trots att din hy är oljig, om du svettas eller till och med om du badar. Den är också oljefri.

Bästa täckande foundation som inte blir kakig

Däremot behöver du inte oroa dig för att den blir torr eller kakig om du har torr hy. Utan snarare tvärtom så smälter den enkelt in i huden och känns väldigt lätt, som en andra hud fast bättre. Den är enkel att applicera, enkel att bygga upp och lägger sig otroligt fint. Du kan själv välja vad du vill täcka och hur det ska täckas.

Svårslagen hållbarhet

Detta är också en foundation som, som tidigare nämnt, har en svårslagen hållbarhet. Det står att den ska hålla i 24-timmar, och det skulle vi faktiskt vilja påstå att den kan göra. Dess matta formula känns lätt men håller samtidigt allt i schack. Perfekt för en arbetsdag följt av middag och fest – det finns inget som står i vägen för denna produkt!

Exklusiv men prisvärd

Det enda du bör tänka på är att foundationen kan torka in rätt snabbt när du applicerar den. Det gäller alltså att inte dra ut på appliceringen för länge. Kort sagt skulle vi vilja påstå att det inte finns så många andra foundations som är lika bra som denna. Trots en något dyr prislapp är den så prisvärd.

Det vi liker:
 • En foundation som kan anpassas efter alla behov
 • Fri från doft, gluten och uttorkande ämnen
 • Svårslagen hållbarhet i upp till 24 timmar
 • Lätt att applicera och bygga upp
 • Känns naturlig men täcker riktigt bra
Det vi ikke liker:
 • Något dyr
 • Torkar rätt snabbt vid applicering

L’Oréal Paris True Match Liquid Foundation – bästa foundation för torr hud

Vill du köpa en foundation som funkar bra, framförallt för torr hy, men som inte kostar överdrivet mycket? Då kan vi tipsa om denna foundation från L’Oréal Paris. Deras True Match liquid Foundation är specifikt utformad för dig med torr hy. Den ger en naturlig finish och ett lysterfyllt resultat som kan byggas upp. Prisvärd och behaglig.

Därför måste du välja L’Oréal Paris True Match Liquid Foundation

True Match från L’Oréal Paris är en stor favorit hos många där ute. Och det inte bara på grund av dess väldigt överkomliga pris. Utan True Match Liquid Foundation är en vinnare för många på grund av att den känns naturligt samtidigt som den täcker bra, och så är det en foundation som ger ett fint lyster.

Väldigt bra färgskala för alla hudtoner

En annan fördel som väldigt många uppskattar med just denna foundation är att den finns i otroligt många färger och olika nyanser. Därav namnet True match – alla ska kunna hitta sin perfekta matchning oavsett hudfärg. Det ger vi ett stort plus för.

Mycket behaglig formula

Sen är det ju inte heller en negativ aspekt att detta är en foundation som knappt känns på huden. Kombinationen av bra täckning, lättarbetad formula och den lättsamma finishen gör att detta är en produkt som kan användas när som helst, var som helst, och även hur som helst. Huden får andas samtidigt som den blir slätare och jämnare.

Bra för huden

Till råga på det så kan du glädjas av att denna foundation inte bara känns bra på huden, utan den gör även gott för huden. Det då den innehåller Vitamin E och Glycerol, två fuktgivande ingredienser som ser till att huden håller sig mjuk och följsam hela dagen. Detta oavsett om du väljer att applicera den tunt eller lite tjockare.

Bäst för dig som har torr hud

Något vi däremot vill poängtera är att foundationen bör användas av dig som har en torr hudtyp. Produkten är nämligen utformad för att, som sagt, återfukta och lägga sig naturligt men med lyster. Därmed kan den upplevas som glansig på oljig hy, och inte särskilt hållbar om du svettas. Se dock till att preppa med extra mycket fukt innan om du är väldigt torr.

Det vi liker:
 • Prisvärd foundation med vårdande formula
 • Ger ett naturligt resultat som kan byggas upp
 • Fin, behaglig finish med lite lyster
 • Mycket bra utbud av olika nyanser
 • Lätt att bygga upp
Det vi ikke liker:
 • Gör sig bäst för dig med torr hy
 • Inte överdrivet lång hållbarhet
 • Kan bli glansig efter en stund

BareMinerals Original Foundation SPF 15 – bästa mineralfoundation i puderform

Har du tidigare inte testat BareMinerals och deras klassiska mineralfoundations i puderform är det dags att göra det nu! Gjord av 100% rena mineraler kan du känna dig säker på att din hud mår bra och får andas. Foundationen är ultralätt, smälter snabbt in i huden och ger riktigt fina resultat som håller länge. Byggbar och passar alla hudtyper och hudtoner.

Därför måste du välja BareMinerals Original Foundation SPF 15

Det finns väldigt många anledningar till varför du ska välja BareMinerals Original Foundation då du vill investera i en mineralfoundation i puderform. Framförallt då detta är en foundation som låter din hud andas. Det då den är tillverkad av 100% naturliga mineraler, och saknar innehåll som talk, vax och olja som kan täppa igen porer.

Finns två olika varianter för olika hudtyper

Just av den anledningen är detta en produkt som kan användas av alla, oavsett hudtyp och hudton. Den finns i två varianter – originalet som ger lite lyster och passar bäst för dig med torr hy, och så deras matta variant som är speciellt bra för dig med lite mer oljig hy som även tenderar att få finnar och liknande. De båda har ett naturligt UV-skydd med SPF 15.

Ultralätt formula som kan byggas upp för varierande resultat

Ett faktum är dock att oavsett vilken som används så gör foundationen ett bra jobb när det kommer till att släta till och jämna ut. Dess ultralätta formula är otroligt lätt att arbeta med, där den kan lämnas väldigt naturlig eller byggas upp för lite mer täckning. Rätt borste är dock viktigt för att appliceringen ska bli felfri.

Det enda negativa är att just denna variant, deras original foundation, kan bli något för glowig. Gillar du inte det kan den matta vara att rekommendera. Annars har vi inte mycket att klaga på. Det är en bra foundation för känslig hy såväl som för andra hudtyper. Den känns knappt på huden men håller ändå rätt länge.

Det vi liker:
 • Mineralfoundation som låter huden andas
 • Innehåller naturligt UV-filter med SPF 15
 • Funkar på alla olika hudtyper och för alla hudproblem
 • Otroligt lätt formula som knappt känns
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas som lite för glowig
 • Kan bli lite torr om du har väldigt torr hud
 • Kräver rätt borste för att få bra resultat

Clinique Even Better Makeup SPF 15 – bästa foundation till vardags

Clinique Even Better Makeup är en foundation som gör sig riktigt bra för dig som gillar mer naturliga, hudliknande resultat. Detta gör att den enligt oss är den bästa foundation att använda till vardags. Den känns lätt men bidrar samtidigt till att din hud ser jämnare och slätare ut. Produkten återfuktar och ger mycket fina resultat.

Därför måste du välja Clinique Even Better Makeup SPF 15

Om du föredrar att använda produkter som ger en ”your skin but better” effekt skulle vi verkligen rekommendera dig att testa denna foundation från Clinique. Detta är nämligen en otroligt lätt och fräsch foundation som lägger sig som ett andra hudlager. Trots det jobbar den för att släta till och jämna ut hudtonen.

Hudvårdande, aktiv formula som motverkar pigmenteringar

Och det inte bara när du applicerat foundationen. Utan denna produkt verkar även hudvårdande för att minska pigmenteringar och andra ojämnheter på sikt. På så sätt bidrar den till en jämnare hudton både vid användning och överlag. Det kallar vi en bra produkt som jobbar aktivt.

De främsta egenskaperna för denna funktion är det bredspektrika solskyddet på SPF 15, samt produktens stay-true-pigment som jämnar ut hudtonen och motverkar pigmenteringar. Det ger en viss täckning utan att det varken syns eller känns. Vill du kan den också byggas upp, åtminstone lite grann.

Mycket lätt formula som knappt känns

Vi gillar verkligen hur denna produkt återfuktar och ger vård till huden. Dess lätta formula i kombination med det fina, fräscha resultatet den ger gör att det knappt känns som du har smink på dig. Samtidigt får din hy en fin lyster där din hy får lysa igenom på bästa sätt.

Foundationen blir allt annat än kakig trots att du har torr hud. Även på oljig hy gör den sig fint. Resultaten är långvariga, och det krävs väldigt lite produkt för att du ska få resultat. Det gör detta till en dryg och prisvärd foundation. Kort sagt en produkt som de flesta kan få glädje av, speciellt om du gillar naturliga sminkningar.

Det vi liker:
 • Ger mycket naturliga, fina resultat
 • Kan byggas upp till medel täckning vid behov
 • Återfuktande och vårdande med bra skydd
 • Lätt och fräsch på huden
 • Dryg formula som håller relativt länge
Det vi ikke liker:
 • Något dyr
 • Inte bra för dig som gillar fulltäckande resultat
 • Kan bli något glansig om du har oljig hy

Maybelline FIT Me Foundation – bästa foundation budgetval

Därför måste du välja Maybelline FIT Me Foundation

Enligt oss finns det ingen tvekan om att detta är bästa foundation i budgetvaletet. Det beror framförallt på att det här är en foundation som både är billig och bra. Den är mycket lätt att applicera och jobba med, den ger fina men naturligt resultat, och så kan den användas av de flesta.

Billig produkt som gör ett bra jobb

Trots ett billigt pris funkar denna produkt alltså väldigt bra i det stora hela. Speciellt bra är den för dig som vill få lite mer naturliga resultat, där din egen hud syns igenom och får andas samtidigt som den får en jämnare och finare ton. Produkten täpper inte igen men kan ändå byggas upp en aning om du vill.

Funkar på de flesta hudtyper

En stor fördel är också att den, som sagt, kan användas på i princip alla hudtyper. Det även de mest känsliga. Dess vattniga formula gör att den smälter in riktigt bra utan att störa eller irritera huden. Samtidigt får du ett fint glow som håller länge.

Viktigt att poängtera är dock att din hud bör preppas ordentligt för att den ska göra sig som bäst. Annars kan den lägga sig i porer, fina linjer och fastna på torra partier, samtidigt som den kan bli oljig om du har fet hy från början. Med rätt förberedelser är dock detta sällan ett problem. Överlag en riktigt prisvärd produkt som gör det som utlovas.

Det vi liker:
 • Finns ett enormt utbud av olika nyanser
 • Otroligt lätt och naturlig formula
 • Huden får andas för trivsamma resultat
 • Lättarbetad produkt som ger ett fint glow
Det vi ikke liker:
 • Kan bli torr och oljig om huden inte preppas
 • Kan inte byggas upp så mycket i täckningen
 • Något lite för vattnig formula

Max Factor Facefinity All Day Flawless 3 in 1 Foundation – bästa foundation för fet hy

Har du problem med att din foundation blir glansig, oljig och ojämn efter ett par timmars användning? Då kan vi ha den bästa lösningen för dig här! Denna foundation är nämligen specifikt utformad för oljig hy, där den med en inbyggd primer och lätt formula lägger sig mycket skönt på huden samtidigt som den håller länge. Helmatt, dryg och långvarig.

Därför måste du välja Max Factor Facefinity All Day Flawless 3 in 1 Foundation

Denna foundation från Max Factor är av flera anledningar en stor favorit bland de som har oljig och fet hy. Detta då produkten är utformad med en 3-i-1 formula som agerar både primer, foundation och solskydd i ett. På så sätt kan du känna dig trygg med att denna foundation får maximalt grepp på din hud för otroligt långvariga resultat.

Foundation som håller hudens oljor i schach

Här är det framförallt produktens innehåll av mikrokorrektorer som håller hudens oljor i schack. Dessa förhindrar oljor och svett att förstöra resultatet samtidigt som glans dämpas. Huden håller sig matt hela dagen!

Lätt att arbeta med trots riktigt bra täckning

Trots dess långvariga formula är Max Factor foundation väldigt behaglig att både bära och applicera. Den känns lätt och tunn för ökad komfort, men är samtidigt en täckande foundation som kan byggas upp. Vill du täcka finnar, porer, ärr, ojämnheter och allt däremellan gör den alltså ett mycket bra jobb även där.

Det enda vi vill förvarna dig om med denna produkt är att resultatet inte blir alls lika bra om du har torr hud. Då kan den istället lägga sig i fina linjer och bli lite kakig. För dig som har blandhy eller oljig är den dock svårslagen. Den känns inte kladdig, ger en fräsch och fin finish, skyddar huden, och så är den dryg. Helt klart en vinnare i detta test!

Det vi liker:
 • Perfekt för dig med blandhy eller oljig hy
 • Ger riktigt bra täckning trots lätt formula
 • Innehåller primer och solskydd
 • Prisvärd foundation som håller och räcker länge
Det vi ikke liker:
 • Inte bra för torr hud – kan lägga sig i linjer och bli kakig
 • Vissa anser att den är lite för matt

The Ordinary Serum Foundation – bästa lätt täckande foundation för normal hud

Detta kan bli en självklar favorit för dig som har normal hud och som gärna applicerar en lättsam, naturlig foundation. The Ordinary Serum Foundation är nämligen, precis som namnet utlovar, en foundation som känns som ett serum. Det gör att den lägger sig mycket lätt på huden, att den blandar sig jämnt och att den känns väldigt behaglig.

Därför måste du välja The Ordinary Serum Foundation

Trots att The Ordinary är ett märke som fått blandad kritik skulle vi vilja säga att deras serum-foundation är en av de produkter som de gjort väldigt bra. Dess tunna, serum-liknande formula känns otroligt lätt och behaglig på huden. Din hud får en jämnare, något slätare ton tack vare att produkten är enkel att applicera och smälter in så bra.

Går snabbt och enkelt att applicera

För dig som gillar när sminkningen går snabbt och enkelt, och där resultaten blir naturliga, kan denna foundation passa riktigt bra. Pumpflaskan doserar foundationen jämnt och gör att du får lagom med produkt. Har du normal hud krävs det inte så mycket för att resultatet ska bli bra. Dessutom är den väldigt billig.

Viktigt med rätt förberedelser för bästa resultat

Något som däremot är värt att veta om är att denna foundation i de flesta fall inte är det bästa valet för dig med torrare eller mer oljig hy. För torr hud kan den nämligen lägga sig i linjer, rynkor osv. För dig med oljig hy kan resultatet snabbt bli rätt glansigt och oljigt samtidigt som den inte håller så bra.

Preppar du inte huden på rätt sätt – enligt det som passar din hud – är risken stor att du inte får det resultat du önskar. I och med att produkten är rätt ”vattnig” i sin formula är prepp och förberedelse även viktigt om du har normal hy. Gör du det kan det bli mycket bra. Produkten är dryg och som sagt väldigt billig.

Det vi liker:
 • Mycket lättsam och behaglig formula
 • Bidrar till en jämnare, slätare hud utan att det känns
 • Enkel att applicera
 • Riktigt bra för normala hudtyper
Det vi ikke liker:
 • Inte så bra för torr eller oljig hy
 • Väldigt vattnig
 • Inte överdrivet långvarig

Lumene Natural Glow Fluid Foundation SPF 20 – bästa lystergivande foundation

För dig som har torr hy och önskar köpa en foundation som lägger sig fint samtidigt som den ger lyster kan Lumene Natural Glow Fluid Foundation passa mycket bra. Denna foundation är både lätt och luftig samtidigt som den bidrar med glow och vårdande ingredienser. Perfekt för den vardagliga ”no makeup- makeup” effekten där huden får andas.

Därför måste du välja Lumene Natural Glow Fluid Foundation SPF 20

Natural Glow foundation från Lumene är ett mycket bra val för dig som vill ge din torra hy en extra boost. Dess lättsamma och luftiga formula lägger sig väldigt tunt på huden, vilket gör att den känns behaglig och naturligt. Det är enligt oss en perfekt foundation till vardags, samt till dig som föredrar smink där din egen hud framhävs. 

Bidrar med glow till den torra huden

Samtidigt är detta en produkt som bidrar med ett mycket fint glow till din hud. Har du torr hy och vill ge den en fräsch, frisk och pigg boost kan denna alltså göra ett mycket bra jobb. Tack vare produktens innehåll av Lumenes Skinarctic- komplex vårdas och återfuktas huden. Din hud får andas i samband med att den jämnas ut.

Väldigt lätt formula som är snäll mot huden

Skulle du vilja kan denna lättsamma foundation byggas upp en del. Den kommer inte täcka allt, men det är fortfarande en lätt täckande foundation som kan ge något mer än ”ett extra hudlager”. Produkten är snäll mot huden, känns absolut inte tung och kan användas av de flesta. Den innehåller SPF 20 för extra skydd.

Det enda vi vill invända på är att detta är en produkt som kräver en hel del hudvård innan applicering. Har du väldigt torr hy kan nämligen produkten lägga sig i porer och rynkor trots att den bidrar med glow. För oljig hy kan den ”glida runt” och bli glansig. Hudvård och prepp innan är alltså viktigt. Annars lägger den sig fint och håller länge.

Det vi liker:
 • Lätt att dosera med pumpen
 • Innehåller vårdande ingredienser som låter huden andas
 • Jämnar ut huden och bidrar med lyster
 • Med rätt prepp håller den hela dagen
 • Dryg
Det vi ikke liker:
 • Kan lägga sig i linjer och bli glansig
 • Inte så bra täckning
 • Inte så många olika nyanser

Olika foundations för olika hudtyper – vilken passar bäst för mig?

För att en foundation ska göra sig så bra som möjligt för dig är det viktigt att du anpassar köpet efter din hudtyp. Det precis som du gör när du väljer olika hudvårdsprodukter. I och med att foundationen utgör din sminkbas kommer även den påverka resterande sminkning. Att lägga lite tid och energi på att hitta rätt foundation är alltså mycket smart.

Foundation för oljig hy/ blandhy

För dig som har oljig hy eller blandhy är det oftast bättre att vända sig till foundations i puderform. Alternativt foundations som är specifikt utformade för att hålla sig matta länge, som är fria från oljor och andra ingredienser som bidrar med glans och kan leda till tilltäppta porer. Även lättare (men inte för flytande) formulas är att föredra.

Foundation för normal hy

Har du normal hy skulle vi säga att du kan använda det mesta. Här är det alltså bättre att utgå från det resultat du vill åt – mer täckande eller lite mer lätt och naturligt? Matt eller glowigt? Puder eller kräm?

Foundation för torr och mogen hy

Känns det som att alla foundations du testat bara blir kakiga, lägger sig i linjer och framhäver dina rynkor? Då kan det bero på att du har använt foundations som inte är gjorda för torr hy. Det samma gäller för dig med mogen hy som ofta upplever att dina ålderstecken framhävs.

Torra (och mogna) hudtyper bör nämligen använda lite mer lättsamma, återfuktande foundations som håller huden mjuk och följsam. Att föredra är därmed flytande foundations som enkelt glider på huden och som lämnar den lysterfylld och återfuktad. Håll dig borta från foundations som är matta och oljekontrollerande.

Foundation för känslig hy

Att hitta en bra foundation för känslig hy är inte alltid helt lätt då många av ingredienserna i foundations kan bidra till oönskade reaktioner. Vi skulle därmed vilja tipsa dig med känslig hy om att testa mineralfoundations. Dessa finns i både puderform och flytande form beroende på vilket resultat du önskar.

Hitta rätt nyans på foundation

När du hittat en foundation som passar din hudtyp är det nödvändigt att du väljer en foundation som passar din hudton. Även färgen på din foundation är avgörande för resultatet. Oavsett önskat resultat och hudtyp bör den vara så lik din egen hudfärg som möjligt! För att hitta rätt nyans är det viktigt att du gör på följande sätt:

Underton

Steg 1 är att utgå från den underton du har i huden. Kallare undertoner (rosa eller blå) har oftast blå blodådror, medan varmare undertoner (gul eller grön) har gröna blodådror. Har du en neutral underton har du ofta både gröna och blå blodådror.

Testa

Steg 2 är att testa olika nyanser. Detta gör du på bästa sätt i dagsljus, där du applicerar ett streck av foundationen längs käklinjen och ner en bit på halsen. Den nyans som smälter bäst in i huden (och knappt syns) är den du bör välja.

Ta hjälp och anpassa foundation efter årstid

Känns detta svårt att hitta kan du ta hjälp av butikspersonal eller göra test online. Tänk på att din hudton ofta skiftar mellan sommar och vinter – att ha en sommarfoundation och en vinterfoundation är alltså inte fel.

Applicera foundation – hur gör jag?

Precis som att det är viktigt att du väljer rätt foundation baserat på hudtyp (och hudton) är det även viktigt att du vet hur en foundation ska appliceras för att du ska kunna uppnå bästa resultat. Det behöver inte vara svårt, utan det krävs bara att du vet hur och med vad. Nedan går vi igenom hur du applicerar din foundation på bästa sätt, steg för steg.

1. Preppa huden

Steg nummer ett är att preppa huden innan du ska applicera ditt smink. Detta är A och O för en perfekt bas! Huden förbereder du genom att rengöra huden följt av att du applicerar en ansiktskräm anpassad efter din hudtyp.

Innan foundation kan det även vara bra att applicera en primer. Det framförallt om du har väldigt torr eller oljig hy. Tänk dock på att inte applicera överdrivet mycket kräm eller primer.

2. Applicera foundation

Nästa steg är att applicera din foundation. Även här bör du tänka på att arbeta i tunna lager, samt att du inte applicerar mer produkt är nödvändigt. Vill du få mer täckning på något område behöver du inte bygga upp formulan i hela ansiktet. Ett tips är också att jobba inifrån och ut för att fokusera täckningen rätt.

Beroende på vilken foundation du valt, vilken hudtyp du har och vilket resultat du önskar kan olika redskap vara olika bra. En borste är ofta bäst för foundations i puderform, medan en sminksvamp kan vara att föredra för dig som vill applicera en flytande foundation. Fingrar erbjuder dig att jobba snabbt och enkelt.

Tänk dock på att oavsett redskap så bör du ”dutta” in din foundation snarare än att måla på den. Då får du naturliga, felfria resultat utan linjer, streck och skarpa kanter, där allt smälter samman och blir jämnt.

3. Avsluta rätt

För att din foundation ska hålla sig fin och jämn hela dagen är det viktigt att du avslutar sminkningen på rätt sätt. Detta gör du genom att sätta din foundation med puder eller ett setting spray. För torr hy och puder foundation rekommenderar vi settingspray, och för oljig hy och flytande foundation rekommenderar vi puder. Lite räcker dock lång väg.

FAQ

Vilken foundation är bäst i test?

Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup SPF 10 är utan tvekan den foundation som är bäst i test på marknaden. Om det inte är en personlig favorit för dig kan du ta del av en uppsjö av andra foundations, som även de anses vara bäst i olika kategorier, i vårt test ovan.

Vilken är den mest täckande foundation?

I vårt test av bästa foundation skulle vi säga att vår bäst i test vinnare, Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup SPF 10, samt Max Factor Facefinity All Day Flawless 3 in 1 Foundation är mest täckande foundation.

Vilken foundation passar bäst för torr hy?

Både L'Oréal Paris True Match Liquid Foundation, Clinique Even Better Makeup SPF 15 och Lumene Natural Glow Fluid Foundation SPF 20 är riktigt bra foundtions för dig som har torr hud. Dessa bidrar med fukt och glow för långvariga, fina resultat.