Bästa handkrämen – slipp torra händer 2022

1
Clarins Treatment Hand & Nail Cream 100ml

Clarins handkräm tillför ordentligt med fukt och näring men är ändå lätt och sjunker in otroligt  snabbt. Den är ett lite dyrare alternativ men eftersom den är väldigt dryg håller den länge - det räcker med en liten klick och händerna känns genast mjuka.  Krämen mjukgör dessutom även naglarna vilket ger en mjukare, fräschare känsla och ett fint helhetsintryck. Den blev utvald till bäst i test av Damernas Värld 2019. Därför måste du välja Clarins…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Clarins Treatment Hand & Nail Cream 100ml##
Elizabeth Arden Eight Hour Hand Treatment 75ml 118,17 kr. Parfum Zentrum
Atrix Intensive Protection Cream 100ml 29 kr. Miixi
Urtekram Aloe Vera Hand Cream 75ml 47,20 kr. Happy Green
O`Keeffés Working Hands 100ml##
Perspirex Hand & Foot Lotion 129 kr. Notino SE
L:A Bruket 221 Hand Cream 70ml##
Nivea 3 In 1 Anti-Age Q10 Hand Cream 100ml 39 kr. Apotea

De flesta kan inte vara utan en handkräm i väskan eller hemma, då handkrämen trots allt är ett enastående medel mot torra och spruckna händer. Det är dock långt ifrån alla handkrämer som tillför huden den optimala mängd fukt, vård och näring den behöver. Och då vissa människor kan ha behov av mer eller mindre fukt än andra, så är det viktigt att hitta rätt handkräm som passar ens egna behov. 

Men var hittar man då den bästa handkrämen? Fortsätt läsa nedan så hittar du några av de bästa handkrämerna som finns ute nu. Vi har samlat och listat 8 av de produkter, som har klarat sig bäst i tester av handkräm. På det sättet kan du lugnt lita på att krämen lever upp till dina förväntningar, och vi guidar dig även till vilken kräm som är bäst till olika hudtyper. Här hittar du allt från den bästa handkrämen för dig med extremt torra händer till en kräm som hjälper mot svett och lukt.

Clarins Treatment Hand & Nail Cream 100ml – bäst för både händer och naglar

Clarins handkräm tillför ordentligt med fukt och näring men är ändå lätt och sjunker in otroligt  snabbt. Den är ett lite dyrare alternativ men eftersom den är väldigt dryg håller den länge – det räcker med en liten klick och händerna känns genast mjuka.  Krämen mjukgör dessutom även naglarna vilket ger en mjukare, fräschare känsla och ett fint helhetsintryck. Den blev utvald till bäst i test av Damernas Värld 2019.

Därför måste du välja Clarins Treatment Hand & Nail Cream

Clarins handkräm är i topp i de flesta tester och du kan inte gå fel med den här krämen. Det är en lyxig, dryg kräm som ger lena, sköna händer utan att vara extremt dyr. Shea butter och sesamolja återfuktar på djupet, och myrra har en stärkande effekt. Den lägger sig som en osynlig handske som gör att din egen hud känns naturligt mjuk och len och samtidigt skyddar mot yttre påverkan. Det är ett stort plus att krämen även mjukgör och vårdar torra nagelband vilket förhindrar att de blir fnasiga, torra, och t.om. såriga. Doften är mjuk och fräsch. Krämen sjunker snabbt in och känns aldrig kladdig. Kan även användas på torra armbågar. Detta är en dryg, återfuktande, len kräm med lyxig känsla som ger ett långvarigt resultat väl värt investeringen.

Det vi liker:
 • Skapar en skyddande barriär
 • Mjukgör och stärker naglarna
 • Återfuktande

Elizabeth Arden Eight Hour Hand Treatment 75ml – bästa handkrämen för extra torr hud

Lider du av torra händer? Titta då närmare på Elizabeth Ardens klassiska 8 Hour Hand Treatment, handkrämsvarianten av den välkända och prisade ansiktskrämen. Den mjuka krämen absorberas snabbt och bibehåller fukten i huden i upp till 8 timmar efter applikation.

Därför ska du välja Elizabeth Arden Eight Hour Hand Treatment

Vare sig om du lider av torra, spruckna händer, eller har behov av extra fukt vid vinterhalvåret, är Eight Hour Hand Treatment en riktigt bra handkräm. De flesta kan behöva extra fukt när kylan slår till och det faktum att krämen återfuktar i upp till 8 timmar gör den till en räddare i nöden för torr hud. Du behöver inte smörja händerna flera gånger om dagen för att hålla dem mjuka och lena med den här krämen. Det är ett bra val också för att tillföra lite extra fukt på natten och ge händerna en chans att reparera sig. Trots att den är så återfuktande har den en len konsistens som sjunker in utan kladd. En klassiker av en anledning!

Det vi liker:
 • Lyxig, len kräm
 • Bra för torra händer och vintertorr hud
 • Återfuktar i upp till 8 timmar

Atrix Intensive Protection Cream 100ml – bästa valet för irriterad hud

Atrix handkräm är ett budgetval fullpackat med fukt. Den har en klassisk handkrämsdoft känns det kanske som ett tråkigt val men krämen är både lugnande och vårdande och fungerar bra även för dem med känslig hud. Huden känns genast mjukare efter första användningen.

Därför ska du välja Atrix Intensive Protection Cream

Denna handkräm innehåller lugnande kamomillextrakt och Provitamin 5 som hjälper stärka hudens barriär och att bibehålla fukt, och skyddar den från irritation. Den är väldigt prisvärd med tanke på sitt låga pris och generösa förpackning. Den är mild och vårdande och sjunker in snabbt, och håller händerna mjuka länge. Den här krämen är kanske inte speciellt flashig men tar väl hand om händerna och både vårdar intensivt och skyddar huden. Har man lätt att få irriterad hud är den ett solklart val, då en mild formula som denna inte irriterar extra och dessutom skyddar mot irritation.

Det vi liker:
 • Innehåller lugnande kamomillextrakt
 • Vårdande
 • Budgetvänlig
 • Skyddar från irritation

Urtekram Aloe Vera Hand Cream 75ml – bästa billiga handkrämen

Denna handkräm från det ekologiska märket Urtekram finns att hitta i flera olika dofter, så du kan själv hitta en doft som passar dig. Oavsett vilken variant du väljer av denna handkräm, kommer du doppa fingrarna i en billig handkräm som snabbt hjälper mot spruckna händer. Produkten innehåller nämligen en ordentlig mängd fukt och har en regenererande verkan.

Därför ska du välja Urtekram Aloe Vera Hand Cream

Du känner kanske till danska Urtekram för deras ekologiska och miljövänliga produkter. Detta gäller givetvis även för deras läckra handkrämer – och de sälj dessutom till ett väldigt budgetvänligt pris, som de flesta kan ha råd med. Du ska därför inte känna att du kompromissar med din handkräms uppbyggnad eller ingredienslista, bara för att det inte kostar plånboken.

I detta test har vi inkluderat Aloe Vera handkrämen från Urtekram, men det finns även andra varianter ute, som också har optimal verkan. Du kan t.ex. hitta krämer med doft av lavendel, kokos, rosor m.fl., och det finns även ett oparfymerat alternativ. 

Krämen i vårt test innehåller fuktgivande Aloe Vera och har en doft av solmogna apelsiner. Aloe Vera är känt för att tillföra huden optimal fukt och vård, och denna krämen gör att dina händer känns mjuka och väldoftande efter användning. Den är även regenererande så sprucken och torr hud får nytt liv. Produkten är både ekologisk och vegansk.

Det vi liker:
 • Har regenererande verkan och tillför optimal fukt till händerna
 • Är berikad med ekologiska produkter och utan parabener
 • Budgetvänligt pris
 • Finns i flera dofter

O`Keeffés Working Hands 100ml – bästa krämen för dig som jobbar med händerna

Namnet säger allt – detta är en handkräm speciellt framtagen för dig som jobbar mycket med händerna och därför har behov av en vårdande, pH-vänlig kräm som hjälper huden läka. Den är parfymfri, hypoallergisk och fri från parabener och fungerar därför bra för känslig eller skadad hud.

Därför ska du välja O`Keeffés Working Hands

Huden naturliga skyddsbarriär kan lätt skadas, speciellt om händerna utsätts för mycket i vardagen. Detta leder till att huden förlorar fukt, vilket i sin tur leder till torra, spruckna händer. Den här krämen skapar ett skydd som tätar och bibehåller fukt, och drar även in extra fukt för att reparera och mjukgöra. Krämen innehåller en hög koncentration av glycerin som drar in och håller kvar fukt, som reparerar och stimulerar läkningen av spruckna händer. Den justerar och restorerar även pH-balansen i huden, vilket är viktigt för att huden naturligt ska kunna stå emot yttre påverkan och skyddar från fuktförlust.

Det vi liker:
 • Gjord speciellt för den som jobbar mycket med händerna
 • Stimulerar läkning av sprickor
 • Restorerar pH balansen i huden

Perspirex Hand & Foot Lotion – bästa anti-perspirantkrämen

Svettiga händer kan vara ett stort problem för många, speciellt i sociala sammanhang där man ofta skakar hand och kan känna sig obekväm. Perspirex har därför framtagit en kräm speciellt för hand-och fotsvett som ger långvarig anti-perspiranteffekt till din hud.

Därför ska du välja Perspirex Hand & Foot Lotion

Om du känner att du ibland lider av handsvett, eller kanske vill ha något att ta till vid speciella tillfällen då nerverna kan spela en ett spratt och händerna blir glatta och svettiga, är det bra att ha den här handkrämen hemma. Det är aldrig kul att ha blöta eller illaluktande handflator men Perpirex håller effektivt händerna torra och därmed luktfria. Den är gjord för att bekämpa svettproduktionen i händerna vilket ger en långvarig effekt vid regelbunden användning. Effekten håller i upp till tre dagar så krämen behöver bara appliceras ett par gånger i veckan eller vid behov för att vara till hjälp. Den är parfymfri och fungerar för alla hudtyper, men ska ej appliceras på skadad hud. Använd på kvällen och vakna upp till torra händer hela dagen.

Det vi liker:
 • Ger långvarigt (upp till 3 dagar) skydd mot svett
 • Kan även användas på fötter
 • Speciellt formulerad för att hålla händerna torra och fria från dålig lukt

L:A Bruket 221 Hand Cream 70ml- bästa handkrämen för känslig hud

Känslig hud behöver extra vård och det är viktigt att undvika för starka, irriterande ingredienser och parfym. L:A Brukets handkräm är gjord på naturliga, milda ingredienser och fungerar bra för hela familjen. Den ger intensiv fukt och ett lent resultat.

Därför ska du välja L:A Bruket 221 Hand Cream 

L:A Bruket är ett svenskt märke som blev populärt när deras snyggt förpackade tvålar dök upp i alla badrum och kök på instagram. Men det som gör det här märket värt att investera i är deras naturliga, milda produkter, tillverkade med naturens egna fantastiska ingredienser istället för starka kemikalier. Deras handkräm innehåller eteriska oljor som mjukgör utan att irritera. Eftersom de är fria från kemikalier passar de bra till alla hudtyper och åldrar. Den kommer (såklart) i en snygg förpackning som är både fin i badrummet och lätt att ha med sig i väskan. Att märket använder ekologiska och naturliga ingredienser gör det till ett bra val för den miljömedvetne. Lite dyrare än många alternativ men dryg.

Det vi liker:
 • Naturliga ingredienser som inte irriterar känslig hud
 • Passar bra för alla hudtyper och åldrar
 • Praktisk förpackning att ha med i väskan

Nivea 3 In 1 Anti-Age Q10 Hand Cream 100ml – bäst för åldrande hud

För den som har börjat se ålderstecken på sina händer är Niveas 3 in 1 ett perfekt val. Krämen förebygger och motverkar rynkor och lämnar dig med mjukare, slätare händer. Den här produkten innehåller både anti-age ingredienser och solskyddsfaktor och är extra bra för den som vill föryngra och åtstrama huden på händerna. Den är både lätt och mjukgörande och fungerar bra för normaltorr hud.

Därför ska du välja Nivea 3 in 1 Anti-Age Q10 Hand Cream

Q10 är ett koenzym som finns naturligt i kroppen. När det tillsätts genom hudvård går den in på djupet och reparerar och förbättrar hudens elasticitet. Nivea 3 in 1 har anti-age effekt genom att stärka huden på händerna på tre sätt – genom att mjukgöra och återfukta, genom att skydda mot skadande UV strålar som kan orsaka åldersfläckar, och genom att ha en åtstramande verkan. Resultatet är smidigare, mindre slapp hud vilket gör att händerna ser finare och yngre ut. Den är riktad mot dig som redan börjat se tecken på ålder på händerna och ett bra val speciellt på sommaren om du är utomhus mycket. Krämen innehåller ingen alkohol och är dermatologiskt testad. Den kommer i en praktisk tub som är lätt att ha med sig.

Det vi liker:
 • Innehåller Q10 som bekämpar rynkor
 • Skyddar händerna med spf
 • Förebygger uppkomsten av åldersfläckar

Vad ska du tänka på när du letar efter den bästa handkrämen för dig?

Det kanske låter extremt att påstå att alla handkrämer inte är lika bra för alla människor, men det är sant! Precis som krämer till kropp och ansikte har köp av handkräm först och främst att göra med din hudtyp och vad just din hud har behov av. Händerna får utstå mycket i vardagen och påverkas mycket av hur mycket tid man tillbringar utomhus, tvättar händerna, använder händerna till grovt arbete osv., så det är en annan faktor att se till i valet av handkräm. En riktigt bra kräm ska sjunka in i huden och ge en mjuk, len känsla länge utan att vara kladdig. 

När du ska välja en handkräm tänk på att se efter om produkten innehåller vatten och alkohol och i så fall hur mycket – båda kan nämligen i för stora mängder torka ut huden. Istället vill man ha vårdande, återfuktande ingredienser som glycerin, hyaluronsyra, shea butter, vitaminer, och ceramider. Ingredienser är listade i ordning så kommer alkohol och vatten högt på listan finns det bättre alternativ. Du vill även undvika allt för starkt parfymerad kräm som också kan irritera och torka ut. 

Målet med din handkräm är ju att göra händerna mjuka och fina, vilket är ett resultat av att händerna fått den rätta mängd vård, näring och fukt de behöver. En handkräm kan därför verka ”dålig” om den inte tillgodoser just din huds behov.

Här under läsa lite mer om olika sorters handkräm som finns att hitta så att du kan hitta just den som passar dina egna behov. 

Anti-age

En handkräm med anti-ageing egenskaper är speciellt bra för dig, som börjar se ålderstecken på dina händer. De flesta krämer med denna egenskap har en uppstramande och utslätande verkan, vilket hjälper dig få en finare och mer jämn hud. Några av dessa krämer kan också hjälpa mot pigmentfläckar etc., men det beror lite på handkrämens uppbyggnad. Vi rekommenderar inte att vem som helst ska välja en anti-age handkräm. Ung hud har inte behov av en sån kräm och det kan göra mer skada än nytta – precis som i ansiktet eller på resten av kroppen. Av den anledningen ska du inte välja en kräm med anti-age egenskaper förrän du är 30+, och de flesta kan vänta längre än så.

Vård

De flesta handkrämer är ordentligt vårdande, då de tillför huden mycket av den näring som den behöver. Du kan dock hitta handkrämer med extra vårdande egenskaper och dessa kan vara särskilt bra för dig som upplever att du har väldigt grov händer eller som önskar mjukare och slätare händer. De extra vårdande handkrämerna finns i många varianter och du kan alltid hitta en kräm med ingredienser speciellt framtagna för dina önskemål. Du kan t.ex. fundera på om du mest är ute efter en kräm med en god doft, eller om du har behov av en tjockare, fet kräm med mycket näring.

Fuktgivande

Precis som med vårdande handkrämer, så finns det fuktgivande ingredienser i de flest handkrämer som säljs. Därför tillför du fukt till huden i princip oavsett vilken handkräm du väljer. Lider du av väldigt torra händer kan det ändå vara en bra idé att leta efter en kräm som är extra fuktgivande. Torrhet beror nämligen oftast på att händernas fuktbalans inte är optimal, och huden kan därför inte stå emot vind och väder. I värsta fall leder torra händer till spruckna händer, vilket kan vara smärtsamt i längden. De extra fuktgivande handkrämerna kan även vara ett bra val för kliande händer, ifall kliandet beror på brist av fukt.

Lindrande

En lindrande handkräm är speciellt bra för dig som redan har spruckna händer med sår – eller är nära att få det. En lindrande kräm går in i huden och har en lugnande effekt, och skyddar samtidigt huden mot vind och väder, så att torrheten inte förvärras. Dessutom ger de optimal näring och fukt, vilket dina händer har stort behov av i sådana lägen.

Känslig

Om du har känslig hud, kan du ofta ha nytta av krämer med de ovanstående egenskaperna, då de ger huden den näring och fukt den behöver. Det du vill vara extra noga med om du har känslig hud är att en kräm inte kommer irriterade den mer. Många bra krämer kan ha egenskaper som parfym som inte går bra ihop med just känslig eller allergisk hud. I såna fall kan ingredienserna i ”vanliga” krämer möjligtvis förvärra problemet, då de irriterar huden. Leta efter en handkräm som är fri från parfym, parabener, alkohol, och färgmedel, och det ska gärna stå ”allergitestad” på den för att se till att den är väldigt mild och allergivänlig. Det kan vara ett bra val att prova naturliga, ekologiska krämer om du vill vara extra noga med att det är bra ingredienser som inte förvärrar problemen.

Varför ska jag använda handkräm?

Händerna kan visa tecken på ålder tidigare än resten av vår kropp just för att de utsätts för så mycket tvätt, sol, väder och annan påfrestning, men trots det behandlar vi dem inte alltid lika noga som vårt ansikte. Att använda en handkräm regelbundet ger mjukare, finare händer och förebygger ålderstecken. Har man redan börjat se tecken på ålder finns det dessutom bra alternativ för att motverka dessa. 

Har du svårt att välja en kräm?

Om du inte är helt säker på vilken typ av kräm som passar dig, rekommenderar vi att du provar dig fram. Du kan t.ex. ofta få testa en liten klick av olika handkrämer i butiker, eller låna lite att smörja in dig med av vänner för att testa vad de använder. På det sättet kan du få insikt i vilken typ av handkräm du själv gillar och som fungerar bra för dina händer. Du kan såklart även välja en handkräm från vår lista av de bästa produkterna, så kan du vara säker på att du kommer hem med ett riktigt praktexemplar!

Så undviker du torra händer

 •  Använd en handkräm som tillgodoser din huds behov dagligen, eller minst ett par gånger i veckan. Du kommer garanterat se en förändring, när huden får den näring, fukt och vård den behöver.
 • Använd gummihandskar när du städar. På så sätt undviker du att utsätta dina händer för kemikalier eller starka rengöringsmedel.
 • Försök att undvika att tvätta händerna för ofta (men tvätta dem självklart när det är nödvändigt!)
 • Använd en mild handtvål
 • Undvik att gnugga dina händer på handduken – klappa händerna torra mot handduken istället 
 • Även händerna kan må bra av att exfolieras ibland. Använd en skrubb med jämna mellanrum för att få bort döda hudceller.
 • Överväg att investera i en handkräm med anti-ageing eller utslätande egenskaper, om dina händer börjar visa tecken på åldrande

Du kan dessutom med fördel skifta mellan olika handkrämer för att tillföra dina händer olika vitaminer, antioxidanter, mineraler osv. Det kan också vara en fördel att välja handkräm efter årstid, så dina händer alltid får den vård den är i behov av, oavsett om den är utsatt för sol, vind, eller kyla.

Ett bra tips på en snabb hemmagjord exfoliering!

Allt du behöver för att ge dina händer en hemmagjord skrubb som tar bort döda hudceller är olivolja och socker, vilket de flesta brukar ha hemma.

 1. Häll lite olivolja i handen (stå över en vask, det kan bli kladdigt annars!)
 2. Strö ett par teskedar på olivoljan och skrubba genast händerna
 3. Se till att skrubba hela händerna ordentligt innan du tvättar av skrubben med varmt vatten
 4. Efterår kommer händerna kännas extra mjuka. Glöm inte att smörja in händerna direkt för att ta vara på den nya, fräscha huden.