Bästa hårborsten 2022 – ett måste för dig som vill undvika tovor och knutar

1
Tangle Teezer Original Pink Fizz

Tangle Teezer och  deras Original Pink Fizz är utan tvekan den absolut bästa hårborsten på marknaden. Detta är en revolutionerande produkt som reder ut håret och slätar till det utan att vare sig slita eller göra ont. Den kan dessutom användas såväl i vått som torrt hår! Därför måste du välja Tangle Teezer Original Pink Fizz När Tangle Teezer släppte sina hårborstar på marknaden skapades som en slags sensation kring deras produkter. Det då de…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Tangle Teezer Original Pink Fizz 106 kr. ComputerSalg
GHD Paddle Brush 305,10 kr. Baresso
Mason Pearson Handy Bristle 1.053,24 kr. Landys Chemist
GHD Ceramic Vented Radial Brush 239 kr. Bangerhead
HH SIMONSEN Wonder Brush 159 kr. Cdon
TANGLE TEEZER The Large Wet Detangler##
BJÖRN AXÉN Wet Hair Brush Detangling & Blowout##
Acca Kappa Mini Paddle Brush Kotibe Wood 100% Boar Bristles##

Oavsett vilken hårtyp du har är en hårborste något som alla bara måste ha hemma! Det då du med en hårborste kan reda ut ditt hår och få bort tovor och knutar på ett enkelt, bekvämt och smidigt sätt. Samtidigt ser en hårborste till att ditt hår blir glansigt, mjukt och lent, så att det ser mer hälsosamt och friskt ut.

Med en hårborste kan du även förbättra din hårväxt, motverka torrhet och obalans, samt massera din hårbotten för en behagligare upplevelse. Oavsett vad just du önskar att din hårborste ska göra finns det mängder av alternativ att välja bland.

Däremot är det inte alltid helt lätt att veta vad man själv är i behov av, inte minst när det kommer till att anpassa hårborste efter hårtyp. För att hjälpa dig på traven när du vill hitta favorit hårborste har vi samlat de 8 borstarna på marknaden i vår bäst i test guide nedan!

Tangle Teezer Original Pink Fizz – bäst i test hårborste

Tangle Teezer och  deras Original Pink Fizz är utan tvekan den absolut bästa hårborsten på marknaden. Detta är en revolutionerande produkt som reder ut håret och slätar till det utan att vare sig slita eller göra ont. Den kan dessutom användas såväl i vått som torrt hår!

Därför måste du välja Tangle Teezer Original Pink Fizz

När Tangle Teezer släppte sina hårborstar på marknaden skapades som en slags sensation kring deras produkter. Det då de rent ut sagt är en revolutionerande form av hårborste som skonsamt, enkelt och tryggt reder ut både tovor och knutar utan minsta problem. Att borsta håret med denna är en ren fröjd då det både går snabbt och smidigt utan smärta. 

Tack vare att hela borsten, inklusive piggarna, är tillverkad av plast finns det ingen risk för att borsten fastnar i håret. Piggarna är mjuka och flexibla och glider därmed otroligt lätt och smidigt genom håret, samtidigt som de reder ut och gör håret glansigt och mjukt. Det bästa är dock att piggarna är så pass tunna och följsamma att det inte gör ont alls!

Funkar lika bra för alla hårtyper

Oavsett om du har tjockt och lockigt hår, platt och tunt hår, rufsigt och tovigt hår eller om du har en öm och känslig hårbotten kommer denna borste funka riktigt bra. En Tangle Teezer tar sig igenom allt utan minsta problem. Kort sagt är detta en unik borste som inte liknar något annat. 

En annan väldigt unik egenskap är att den kan användas lika bra i vått som i torrt hår. Det tack vare dess specifika material och utformning som möjliggör skonsam och vårdande borstning oavsett situation och hår. 

Du behöver aldrig mer slita eller dra i håret för att reda ut det om du investerar i en Tangle Teezer. Dessutom är borsten rätt billig. Helt klart den bästa hårborsten 2021!

Det vi liker:
 • En multifunktionell hårborste som reder ut håret direkt
 • Väldigt skonsam hårborstning utan smärta
 • Funkar lika bra i vått som torrt hår

GHD Paddle Brush – bästa hårborsten för att reda ut håret

Här har vi en optimal hårborste för dig som gillar de lite mer stora, rejäla modellerna. GHD Paddle Brush är både rejäl, stadig och riktigt behaglig att använda. Tack vare det breda huvudet funkar denna lite extra bra för dig med tjockt och långt hår där utredningen går snabbt, enkelt och tryggt.

Därför måste du välja GHD Paddle Brush

Det finns ingen tvekan om att denna hårborste från GHD, deras Paddle Brush, är en av de bästa på marknaden. Det framförallt om du är på jakt efter en stor, rejäl hårborste som minst sagt underlättar hårborstningen. Har du mellanlångt till långt hår kommer borsten göra sig lite extra bra. 

I och med dess generösa och rejäla borsthuvud kan du borsta igenom ditt fylliga svall på bara ett par sekunder. Den breda ytan gör att du kan ta dig igenom större sektioner vilket även underlättar om du ska platta eller föna håret med hjälp av borsten. Detta känns lyxigt och praktiskt på samma gång.

Du behöver dock inte oroa dig för att borstningen sliter på håret – precis som vår bäst i test vinnare Tangle Teezer är GHD’s paddle brush gjord helt av plast, även piggarna. På så sätt glider den lätt och skonsamt genom håret utan att varken slita eller dra. På så sätt minskar även smärtan vilket är bra för dig som är känslig eller om du har tovigt hår.

Med de små knopparna som sitter längst ut på piggarna kan du även få till en mycket behaglig hårbottenmassage utan risk för att borsten rivs eller skadar dig. Det greppvänliga handtaget ger dig ett stabilt grepp för trygg och behändig hantering. Sist men inte minst är detta en borste som kan hjälpa dig med hårets volym och bidra med glans. Så bra!

Det vi liker:
 • Extra stor hårborste för mellanlångt till långt hår
 • Greppvänligt handtag som möjliggör enkel hantering
 • Känns lyxig och skonsam

Mason Pearson Handy Bristle – bästa hårborsten för välmående hår

Det är väldigt många som håller med om att Mason Pearson Handy Bristle är hårborstarnas Rolls Royce! Trots att denna borste kommer till ett otroligt exklusivt pris är det värt en investering alla dagar i veckan – borsten har en kvalité som slår allt, samtidigt som dess användning är behaglig och resultaten riktigt bra.

Därför måste du välja Mason Pearson Handy Bristle

När det kommer till hårborstar så finns det egentligen bara en variant av hårborste som kan slå allt annat, och det är denna från Mason Pearson. Deras Handy Bristle är en riktig klassiker för de som är insatta i skönhetsvärlden, där denna borste tar hårborstandet till nästa nivå.

Här får du en hårborste som håller högsta möjliga kvalité på alla plan, något som i sin tur gör att den både känns, ser ut och är väldigt exklusiv. Det inte minst om man tittar på dess pris. Men, trots att du måste avvara tiotals hundralappar för att få tillgång till denna produkt anser vi att det är värt det. För som sagt så finns det inget annat som slår en Mason Pearson!

Trygg och behändig användning på alla hår

Dess modell känns väldigt trygg att använda då den både är rejäl och lätthanterlig. Den lägger sig riktigt skönt i handen och ser till att du snabbt och smidigt kan borsta igenom såväl tjocka, långa och toviga hår som tunna, platta och korta hår. Den gör sig riktigt bra för alla hårtyper.

Det enda som kan vara värt att tänka på är att borsten är utformad i liknande stil som en svinborste, fast utan de allra tätaste piggarna. Därmed blir resultatet väldigt lent och glansigt, något som på väldigt tunna och platta hårtyper kan upplevas som lite fettigt och lite för platt. Men har du inte ett problem med det och använder borsten på rätt sätt ska du se att det blir otroligt fint.

Djupt vårdande egenskaper för friskare hår

Detta är också en av de egenskaperna som bidrar till att borsten ger det resultat den gör. Vid användning kommer du på såväl kort som lång sikt se väldigt stor skillnad när det kommer till hårets fräschör och välmående. I takt med att borsten både rengör håret, stimulerar hårbotten och ökar blodflödet kommer håret behandlas på bästa möjliga sätt.

På så sätt bidrar borsten till att håret vårdas och återhämtar sig själv på djupet, vilket även leder till att håret blir starkare, friskare och mer glansigt. Denna borste är otroligt behaglig att både borsta och massera med då den glider igenom håret samtidigt som den stimulerar. Sist men inte minst är denna snygga borste även lätt att rengöra

Det vi liker:
 • Högsta möjliga kvalité och exklusivitet när det kommer till hårborste
 • Rejäl men lätthanterlig modell som underlättar användning i alla hårtyper
 • Behaglig att använda för ett friskare och fräschare hår

GHD Ceramic Vented Radial Brush – bästa fönborsten

Är du på jakt efter en kvalitativ, lättanvänd och riktigt välgörande fönborste? Då kan vi verkligen rekommendera denna modell från GHD. Med deras Ceramic Vented Radial Brush får du snabbt och enkelt till ett salongsliknande resultat när du fönar håret, det med extra volym och följsamhet.

Därför måste du välja Ceramic Vented Radial Brush

Här har vi utan tvekan ett av de bästa alternativen av borste när det kommer till fönborste. Till skillnad från en vanlig hårborste är denna borste utformad för att ge extra volym och fyllighet till håret, det oavsett om du fönar det som vanligt eller om du fönar det för att få en viss form. Håret kommer bli riktigt mjukt och följsamt men samtidigt få en viss stadga.

Detta beror inte bara på borsten storlek och form. Utan den smidiga användningen med trivsamma resultat beror också på att detta är en fönborste av otroligt hög kvalité. Dess keramiska material är behagligt att hålla i, ger en lättare vikt och bidrar med ett fast grepp. På så sätt är borsten enkel och smidig att hantera.

Tack vare borstens hålrum i mitten går det också snabbare att få till ett fönat resultat utan att du måste slita eller dra. I och med att borsten tar ett bra grepp om håret utan att fastna kan du enkelt borsta och föna samtidigt. Därmed är det inte heller ett problem att använda borsten om du har väldigt mjukt och lent hår.

Beroende på vilken hårtyp och hur långt tid hår är kan det dock passa olika bra med olika storlek på själva borsthuvudet. Som tur är finns GHD Ceramic Vented Radial Brush i fyra olika storlekar så att du kan anpassa ditt val. Överlag är vi otroligt nöjda med denna rundborste. Du kan snabbt och enkelt få till riktigt snygg styling!

Det vi liker:
 • Bra storlek som ger volym och följsamhet
 • Riktigt bra och kvalitativ fönborste
 • Ger ett bra grepp utan att fastna i håret

HH SIMONSEN Wonder Brush – bästa hårborsten för minskat slitage

HH Simonsen Wonder Brush är en hårborste som är specifikt framtagen för att vårda och ta hand om din hårbotten. Tack vare dess unika Smartflex- borstpiggar som både är flexibla och mjuka minskar du risken om att bryta av hårstrån eller skada topparna. Perfekt för dig med trassligt hår.

Därför måste du välja HH SIMONSEN Wonder Brush

När vi säger att detta är en bra hårborste så menar vi verkligen att det är en bra hårborste. Det speciellt för dig som upplever problem med att ditt hår ofta går av eller går sönder i topparna. HH Simonsens Wonder Brush är nämligen specifikt utformad för att vara extra skonsam mot både hår och hårbotten.

Tack vare borstens unika piggar, så kallade Smartflex-piggar, minskar risken för att du under borsten skadar eller tar sönder håret. Det då dessa piggar är riktigt flexibla och mjuka – de följer håret och tar sig varsamt igenom stråna för att reda ut på det mest försiktiga sätt. Håret blir dock utredd på riktigt, även tovor och knutar oavsett om det är blött eller torrt.

En annan fördel med dessa piggar är att du slipper oroa dig för att borstningen ska göra ont. Detta oavsett hur du borstar då dessa piggar kombinerats med en 3D- konvexa kudde som ger optimal effekt i alla lägen. Du kan fokusera på att ta dig igenom håret så enkelt som möjligt, eller välja att ge din hårbotten lite massage.  

Piggarna spetsar är runda och mjuka vilket gör att de varken skadar, gör ont eller är i vägen. Att stimulera hårbotten med denna borste är alltså både skönt, enkelt och riktigt bra. Oavsett om du har tjockt, lockigt hår eller om ditt hår är platt och långt kommer denna borste göra susen. Dessutom är den lätt att rengöra.

Det vi liker:
 • Vårdande hårborste utformad för att vara extra skonsam
 • Motverkar risken för kluvna toppar och hår som går av
 • Lätt att använda både för att borste och ge massage

TANGLE TEEZER The Large Wet Detangler – bästa detangling brush för blött hår

Här har vi helt klart det absolut bästa alternativet för dig som vill köpa en detangling brush. Precis som Tangle Teezers Original hårborste är deras The Large Wet Detangler mycket skonsam och behaglig att reda ut håret med. Denna funkar dock lite extra bra för just blött hår.

Därför måste du välja TANGLE TEEZER The Large Wet Detangler

Denna variant av Tangle Teezer skiljer sig något från deras Original hårborste. Till skillnad från deras originalmodell är deras Large Wet Detangler utformad för att vara extra skonsam då du borstar blött hår. Det tack vare dess material i plast som möjliggör för de mjuka, flexibla piggarna att enkelt glida igenom håret utan att skada.

Samtidigt är borsten en riktig fena när det kommer till att reda ut tovor och knutar, det även när håret är blött eller fuktigt. Ska du exempelvis applicera en hårmask och vill se till att masken lägger sig jämnt i hela håret kan denna funka perfekt. Det även om du ska borsta håret efter duschen. 

En annan sak som skiljer just den här borsten från deras vanliga modell är att denna är något större. Den kommer även med ett handtag som underlättar användning lite extra, där det är lättare att få ett bra grepp om borsten. Vi är otroligt nöjda med borsten och anser att den passar lika bra för alla hårtyper och ändamål. Så prisvärd!

Det vi liker:
 • Specifikt utformad för att vara skonsam för vått hår
 • Större borste med greppvänligt handtag
 • Lätt att använda utan smärta och slit

BJÖRN AXÉN Wet Hair Brush Detangling & Blowout – bästa 2-i-1 borsten

Vill du ha möjligheten att reda ut håret och få till en mycket snygg styling på samma gång? Då ska du kolla in denna 2-i-1 hårborste från Björn Axén. Denna modell är nämligen specifikt utformad för att ge dig skonsam och behaglig utredning och snygg, enkel och snabb styling i ett. Det är en riktigt bra investering.

Därför måste du välja BJÖRN AXÉN Wet Hair Brush Detangling & Blowout

Björn Axén Wet Hair Brush Detangling & Blowout är en unik hårborste utformad för att arbeta som en 2-i-1 produkt. Tack vare dess specifika design kan du använda denna borste såväl för att reda ut och borsta håret som för att föna och styla det. Det är med andra ord ett mångsidigt alternativ som alla kan få användning för.

Precis som dess namn utlovar är den tillverkad för att funka lika bra på torrt hår som på blött hår. Det just för att det inte ska kännas som ett problem att borsta ditt hår med denna när du ska styla det då det fortfarande är fuktigt. Det flexibla borsthuvudet har mjuka piggar och strån för att ge en så skonsam behandling som möjligt.

Det känns också väldigt bra att använda borsten, även i hårbotten. Den glider lika lätt genom håret oavsett om du har långt eller kort hår, tunt eller tjockt hår. De mjuka piggarna gör verkligen ett bra jobb. Tovor och knutar är inte ett problem, och de gör inte heller ont att få bort. 

Borsten är som tidigare nämnt även ett optimalt val då du vill föna det håret, antingen torrt eller blött. Tack vare borsten lufthål går det snabbt att torka håret samtidigt som resultaten blir snygga och hållbara. Du får ett bra och stabilt grepp runt handtaget för smidig hantering. Vi kan inte annat än att säga att vi är nöjda.

Det vi liker:
 • Hårborste för utredning och styling i ett
 • Flexibelt borsthuvud med mjuka piggar för skonsam användning
 • Lufthål för effektiv föning och hållbara resultat

Acca Kappa Mini Paddle Brush Kotibe Wood 100% Boar Bristles – bästa hårborsten i mindre format

Vill du investera i en riktigt bra hårborste i ett lite mindre format? Ta då en titt på denna modell från Acca Kappa. Detta är en miniversion av svinborste som med dess mjuka kudde och stadiga piggar ger en skonsam utredning och bidrar med mängder av glans. Håret blir så mjukt och fint!

Därför måste du välja Acca Kappa Mini Paddle Brush Kotibe Wood 100% Boar Bristles

Om svinborstar är en favorit när det kommer till hårborstar skulle vi verkligen rekommendera dig att kolla in den här modellen från Acca Kappa. Deras Mini Paddle Brush Kotibe Wood 100% Boar Bristles är liten och smidig att såväl använda som att ta med sig och förvara.

Samtidigt är den specifikt utformad för att vara vårdande och skonsam mot håret. Dess flexibla men stadiga piggar ser till att reda ut håret på ett varsamt sätt utan att det gör ont. Samtidigt kan du massera och stimulera hårbotten för ökat blodflöde. Det bidrar till ett mer välmående hår med mer glans och lyster.

Piggarna och dess placering är också i sig utformade för att göra håret extra mjukt och glansigt. Ditt hår kommer bli så lent och följsamt! Borstens mjuka kudde av naturgummi ser till att borstningen blir så trygg och mjuk som det bara går, oavsett hur mycket du tar i. Det finns ingen risk för skador eller smärta.

Det skadar inte heller att denna borste både ser och är behaglig att använda. Dess design är riktigt snygg och rejäl vilket gör att den ser exklusiv ut. Därav kommer denna borste till ett dyrare pris. Frågar du oss är det dock utan tvekan värt investering!

Det vi liker:
 • Mindre modell av svinborste
 • Skonsamt alternativ för att reda ut håret
 • Gör håret mjukt, följsamt och glansigt

FAQ

Vilken hårborste är bäst i test?

Den hårborste som vi, tillsammans med många andra, anser är bäst i test är utan tvekan Tangle Teezer Original Pink Fizz. Om du däremot är på jakt efter en hårborste som är mer anpassad för andra ändamål än att reda ut såväl torra som blöta hår på ett skonsamt sätt kan du ta del av vår köpguide för bästa hårborsten ovan!

Varför ska jag använda en hårborste?

Om du vill ha ett välmående, friskt och starkt hår om både ser och känns bra är det nödvändigt att använda en hårborste. Tack vare att hårborsten reder ut håret blir det följsamt och glansigt, samtidigt som hårborsten även kan stimulera hårbotten för en mer långvarig effekt.

Hur använder jag en hårborste?

Att använda en hårborste är inte alls svårt, utan det krävs egentligen bara att du borstar ditt hår upp och ner precis som du gör med en kam. Oavsett om du är känslig eller inte är det dock bäst att borsta igenom olika partier med start i topparna - det minskar risken för slitage och att håret går av, samtidigt som det är behagligare och lättare.

Hur vet jag vilken hårborste som är bäst för mitt hår?

För att hitta den borste som är bäst för ditt hår måste du utgå ifrån vilken hårtyp du har, om du har några specifika hårproblem samt vilket resultat du vill uppnå med borsten. För dig som har känslig hårbotten, är känslig mot smärta eller som upplever att topparna ofta går av är det extra viktigt att välja en skonsam hårborste som arbetar varsamt.