Bästa hårfönen 2022 – en samling av bäst i test för salongsresultat hemma

1
GHD Helios

Ghd kallar denna hårfön för “Drottningen av hårfönar” och det stämmer faktiskt bra. Den ger snabbt och enkelt en utföning som ser ut som om den gjorts av ett proffs, och håret blir glansigt och mjukt på minimal tid. Därför måste du välja Ghd Helios Ghd Helios är ett uppdatering av Ghd Air och ger fantastiska resultat på nolltid. Den borstfria motorn kommer upp i 120km/h om du väljer det högsta av de två inställningarna,…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
GHD Helios##
OBH Nordica Björn Axén Tools 5195 AC 2000W 1.119 kr. Sothie
Dyson Supersonic##
Remington AC9140 ProLuxe##
Braun Satin Hair 1 HD180##
Ghd Air Hair Dryer##
Philips ThermoProtect HP8230##
GHD Flight##

Det är lätt att tänka att en hårtork gör ett jobb och de flesta gör det ungefär lika effektivt. Men tekniken på hårtorkar har kommit långt, och det går att hitta riktigt bra hårfönar som både torkar ditt hår på rekordfart, ger mer glans och mindre friss, och samtidigt torkar mer skonsamt än äldre eller mindre bra varianter.

En bra hårfön gör också mycket mer än bara torkar ditt hår – du kan styla håret under tiden du fönar, om du ska locka eller platta håret sen får du bättre resultat, och föning lämnar håret glansigt och det lägger sig fint.

Beroende på din budget och hur ofta du använder en hårtork finns det olika alternativ som fungerar bra. Vi har samlat några av de hårtorkar som fått bäst i test i olika prisklasser så du kan hitta den bästa inom din budget.

Resultatet? Du kommer se ut som om du precis varit hos frisören varje gång du fönat håret hemma, och det med mindre bry och slit än någonsin. Så läs vidare innan du ska köpa en hårfön för att hitta det bästa alternativet för ditt hår!

GHD Helios – den bästa hårfönen

Ghd kallar denna hårfön för “Drottningen av hårfönar” och det stämmer faktiskt bra. Den ger snabbt och enkelt en utföning som ser ut som om den gjorts av ett proffs, och håret blir glansigt och mjukt på minimal tid.

Därför måste du välja Ghd Helios

Ghd Helios är ett uppdatering av Ghd Air och ger fantastiska resultat på nolltid. Den borstfria motorn kommer upp i 120km/h om du väljer det högsta av de två inställningarna, vilket ger dig en av de snabbaste föningarna du någonsin upplevt. Fönen har ett ergonomiskt handtag som gör den lätt att hålla i och har Aeroprecis teknik som är gjord för att ge dig full kontroll över din styling. Den kan blåsa lika effektivt med kall luft vilket sätter din frisyr på plats och ger extra glans.

Ghd Helios har en avancerad jonisk teknik som effektivt tar bort friss och håret får upp till 30% mer glans än lufttorkat hår. Resultatet blir lent, glansigt och slätt hår och många användare upplever att de inte ens behöver sin plattång efter att ha fönat håret med Ghd Helios. Den har en extra lång sladd på 3 meter för enkel styling

Dessutom har denna proffsiga hårfön en väldigt snygg design, som kommer i olika eleganta färgkombinationer från vitt och guld till svart och silver.

Det vi liker:
 • Motorn har en hastighet på 120km/h för snabba resultat
 • Ghds lättaste hårfön
 • Aeroprecis teknik ger dig mer kontroll och enklare styling

OBH Nordica Björn Axén Tools 5195 AC 2000W – effektiv hårtork med överhettningsfunktion

En bra hårfön till ett rimligt pris, som går att ställa in på tre olika värmelägen och även kalluft. Den kommer med olika munstycken för bl.a. volym eller slätare föning och har joniserande effekt som tar bort friss och lämnar håret glansigt.

Därför måste du välja OBH Nordica Björn Axén Tools 5195

Den effektiva AC motorn med jonisering gör att det går snabbt och enkelt att föna håret, som blir mjukt och glansigt och håller sig fint hela dagen. En AC motor har även extra lång livstid, så räkna med att det här är en hårfön som håller!

Den är lätt och bra att använda och det är praktiskt att den kommer med olika munstycken för olika sorters styling, bland annat för volym. Den har ett väldigt bra kalluftläge som verkligen blir svalt vilket hjälper stänga till hårstråna och ge massor av glans.

Fönen har tre olika värmelägen och två olika hastighetsinställningar, vilket gör den bra för olika hår typer och längder. Fungerar bra även på lockigt hår. Skulle för mycket fastna i filtret och den bli för varm stängs den automatiskt av, vilket är ett stort säkerhetsplus. Filtret går även lätt att ta av och rengöra. Den har en lång sladd på 2,8m och ergonomiskt handtag. En hårfön med bra resultat och som gör det enkelt att torka håret.

Det vi liker:
 • Effektiv AC motor
 • Har 3 olika värmelägen
 • Stängs automatiskt av vid överhettning

Dyson Supersonic – bästa premiumval

Detta är kanske en av de mer välkända hårtorkarna som finns ute just nu. Dyson Supersonic är en otroligt lätt hårfön som använder joniseringsteknik och en AirMultiplier-teknin för att torka håret snabbare och med hjälp av mindre värme, för skonsammare resultat. Håret blir fantastiskt glansigt, slätt och fritt från frissighet.

Därför måste du välja Dyson Supersonic

Detta är verkligen lyxvarianten bland hårtorkar, som har ett helt eget sätt att torka håret på. Med hjälp av Dysons egna AirMultiplier teknik skapas ett luftflöde från den omgivande luften, behöver Dyson Supersonic inte använda lika hög värme som vanliga hårfönar. Det går dessutom snäppet snabbare, och ger upp till 75% slätare hår och 132% glansigare hår. Ditt hår blir verkligen slätt, mjukt och glansigt och det är lätt att föna håret med den ergonomiska, lättviktiga fönen. Att motorn sitter i handtaget gör att det blir mindre tungt att hålla i torken när du fönar, och risken att hår fastnar i fläkten är minimal.

Hårfönen kommer med olika tillbehör för all från precis styling med ett smalt munstycke till en diffuser för lockigt hår. Den har tre hastighetsinställningar och fyra värmeinställningar och ett system som konstant kontrollerar att temperaturen hålls jämn. För kall luft får du även där en jämn temperatur, på 28°C som sätter håret efter styling.

Den här hårtorken är riktigt bra val, speciellt för dig som har tjock, lockigt eller långt hår som tar lång tid att föna och styla med andra hårfönar.

Det vi liker:
 • Använder lägre värme än de flesta hårföner
 • Lätt och kraftfull motor som sitter i handtaget för lättare styling
 • Kommer med magnetiska tillbehör som är lätta att byta

Remington AC9140 ProLuxe – bästa hårtorken för långvarig glans

Tack vare extra många negativa joner ger den här hårfönen fantastisk glans som om du varit och fått håret både fönat och glansbehandlat hos frisören. Håret blir fritt från friss och får en vacker look som håller hela dagen.

Därför måste du välja Remington AC9140 ProLuxe

Den här hårfönen kan räknas till en av de bästa – den har en kraftfull AC motor på 2400W och OptiHeat teknik som gör att värmen fördelas jämnt för bättre styling. Den har även 90% fler joner än tidigare Remington modeller vilket ger extra mycket glans och glöm att håret blir frissigt efter den här. Du får salongsresultat snabbt och enkelt och det håller hela dagen. Deras Style Shot funktion gör att du kan applicera extra värme på de delar av håret som är lite bångstyriga och kan behöva lite mer, utan att för den delen behöva utsätta hela håret för samma värme. Rankad nummer 1 av hårfönar på Prisjakt.nu.

Det vi liker:
 • OptiHeat teknik gör att värmen fördelas bättre
 • Kraftfull AC motor på 2400W
 • Ger glansigt hår som håller sig fint hela dagen

Braun Satin Hair 1 HD180 – budgetfön som är otroligt lätt

Detta är en otroligt lättviktig hårfön med ergonomisk design som är väldigt bekväm att använda. Du får en riktigt bra hårtork till ett väldigt bra pris, som torkar håret på ett väldigt skonsamt sätt. Perfekt för dig med tunt och slitet hår.

Därför måste du välja Braun Satin Hair 1 HD180

Den här hårtorken gör vad den ska – den torkar snabbt hela håret och fördelar värmen jämnt för snabbare och mindre slitsam styling. Braun Satin Hair har högt lufttryck för skonsammare styling som ändå går fort och ger ett silkeslent resultat. Den väger nästan ingenting jämfört med många hårfönar och designen är kompakt och ergonomisk. Den har två olika lägen för hastighet och tre olika värmeinställningar. Det går snabbt och lätt att få rakt hår med den här hårfönen som även har kalluftsknapp för att avsluta din styling.

Det vi liker:
 • Lätt och kompakt
 • Torkar snabbt håret utan att slita
 • Prisvärd och effektiv hårfön

Ghd Air Hair Dryer – för snabbt resultat

En effektiv och supersnabb hårfön som med hjälp av en avancerad joniseringsteknik ger mjukt, glansigt hår dubbelt så snabbt. Du ser ut som om du nyss varit hos frisören och slipper platta håret efteråt.

Därför måste du välja Ghd Air Hair Dryer

Precis som Ghd Helios får du en helt annan nivå av hårstyling med Ghd Air Hair Dryer. Ett perfekt val om du har lockigt hår, då den kommer med en diffuser som torkar håret utan att störa hårets naturliga vågmönster, samtidigt som den minimerar friss. En avancerad joniseringsteknik låser in fukt och gör håret slätare och mjukare med härlig glans. Om du vill få håret rakt utan att behöva stå med en plattång länge efter föningen kan du se hitåt, då tekniken i hårfönen ger väldigt slätt, glansigt hår och de flesta hårtyper kan skippa plattången. För bästa släta resultat använd en paddle brush, för volym använd en rund borste. Har cool shot knapp för kalluft, en 3 meter lång sladd, och 2100W i den starka, långlivade AC motorn.

Det vi liker:
 • Upp till dubbelt så snabbt resultat
 • Använder avancerad joniseringsteknik
 • Ger salongskvalite med minimalt slitage

Philips ThermoProtect HP8230 – för en skonsam föning

Detta är en prisvärd hårfön som ser dyrare ut än vad den är. Den har en snygg design, effektiv motor och sex olika inställningar. Du får snabbt till fint fönat hår utan bekymmer.

Därför måste du välja Philips ThermoProtect HP8230

Detta är en bra, skonsam hårfön med en ThermoProtect inställning speciellt för extra skonsam styling, vilket gör den ultimat för dig med skadat eller tunt hår. Tål ditt hår mer värme finns det sex olika inställningar av värme och hastighet, så du kan få en effektiv föning oavsett hårtyp. Den har en kombination av hög hastighet och effektiv värme vilket ger snabb, skonsam styling och det är svårt att vara missnöjd med denna snygga hårfön som kommer till ett bra pris. Fönen har ett smalt munstycke för bra precision vid föning och en kalluftsknapp. Motorn är en kraftig 2100W.

Det vi liker:
 • Håret blir snabbt och enkelt torrt
 • ThermoProtect skyddar håret från överhettning
 • Du kan enkelt och snabbt styla håret på ett skonsamt sätt

GHD Flight – bästa resevänliga hårtorken

Om du reser mycket i jobbet eller privat, eller enkelt vill kunna ta med dig din hårfön till gymmet, är Ghd Flight perfekt för dig! Det är en väldigt lätt men samtidigt snabb och effektiv hårtork, som ger dig perfekt resultat var du än befinner dig och lätt viks ihop och transporteras.

Därför måste du välja Ghd Flight

Här behöver du verkligen inte kompromissa med resultaten även på resan – Ghd Flight är kompakt, hopfällbar och 50% lättare än Ghd Air, men har ändå 70% av dess kapacitet.

Det finns tre värmeinställningar, inklusive en kalluftsinställning, och är otroligt lättviktig. Handtaget går att vika in så du kan packa ner den i handbagaget eller handväskan och få salongsstyling var du än är! Den kommer med en praktisk påse att transportera den i och har dual voltage så att du kan använda den över hela världen. Ghd Flight är nu även försedd med en säkerhetsfunktion kallad Safeguard som gör att hårtorken automatiskt stängs av om den kommer för nära håret. På så sätt utsätt håret inte för alltför extrem och nära värmestyling vilket är ett stort plus. Det bästa valet för den som reser mycket!

Det vi liker:
 • Hopfällbar för att få plats i packningen eller väskan
 • Stängs av automatiskt om den kommer för nära håret
 • Dual voltage gör att den fungerar överallt i världen

Vad ska jag tänka på när jag väljer en hårtork?

Det kan vara värt att lägga lite extra pengar på just en hårfön då du får så mycket mer än billigare varianter, men det finns även helt okej hårfönar till mer rimliga priser. Fönar du inte håret speciellt ofta gör det kanske inte så mycket att det tar längre tid osv, men om du däremot kommer att använda din hårtork relativt frekvent så är det värt att investera i en riktigt bra fön.

Tid

En bra hårfön kan dra ner din stylingtid till halva tiden – det gör stor skillnad i ens rutin! Att slippa stå länge och hålla på gör också att du inte behöver utsätta ditt hår för värme lika länge, och det är troligare att du orkar använda den lite oftare om det går snabbt. Den snabbare torkningen ska inte vara på grund av extremt varm luft utan snarare en jämn, effektiv värmefördelning och moderna tillägg som keramisk beläggning som gör torken effektivare.

Utforming

Du vill gärna undvika en hårfön som är alltför tung och klumpig, då det självklart gör det jobbigare att hålla i den länge. Speciellt om du har långt eller tjockt hår som tar längre tid att torka.

Kalluft

Har du hört tipset om att blåsa kalluft på håret när du är färdig med att torka det? Det fungerar faktiskt – den kalla luften gör håret mycket glansigare och gör att det bättre behåller den frisyr du har skapat. De flesta hårtorkar har en knapp för kalluft och det är en superbra funktion, så se till att din hårfön fungerar bra även med kalluft.

Ionisering

En hårtork med joniserande funktion neutraliserar den positiva energin som kan finnas i håret som skapar friss och ger statiskt, flygigt hår. På så sätt får du hår med mer glans och mindre friss. En joniserande hårfön kan torka håret med mindre värme och är på så sätt mindre slitsam, vilket gör den till bäst för dig med typiskt skandinaviskt, flygigt hår med fina hårstrån. De är de mest effektiva hårtorkarna mot statisk elektricitet. Men om du te.x. har väldigt tjockt och lockigt hår och vill föna det platt kan du behöva mer värme än så.

Det finns många hårfönar som även har en kombination av en vanlig motor men även joniserande teknik för att motverka friss och statisk elektricitet samtidigt som de snabbt gör håret torrt med varmluft.

Keramisk hårtork

Keramisk beläggning fördelar värme mycket jämnare än vanliga hårfönar, vilket ger en effektivare föning som tar mindre tid och kräver mindre värme, vilket är skonsammare för ditt hår. Det kostar dock mer, så det beror lite på din budget. Många keramiska hårtorkar använder även joniseringsteknik vilket gör dem ännu mer skonsamma.

Borste

Olika borstar kan hjälpa dig styla ditt hår på olika sätt. Om du vill använda din hårfön till att göra håret platt och slätt, är en så kallad paddle brush det bästa alternativet. Det är en stor, bred borste som är bra på att reda ut håret och ihop med din hårfön ger ett slätare resultat.

För volym är det en rund borste man ska välja, som lätt lyfter upp håret från rötterna så att du kan föna underifrån och få optimal volym i hela håret.

Diffuser

Du kanske har hört ordet diffuser, men har du inte självlockigt hår vet du kanske inte vad det är. Det är ett munstycke som följer med vissa hårfönar och kan köpas till andra, som är runt och gjort speciellt för att skonsamt torka håret utan att störa hårets naturliga vågmönster. Du får med andra ord ha kvar dina vackra lockar men slipper vänta halva dagen på att håret ska torka.

Värmeskyddande produkter

Detta är ett måste i samband med all värmestyling – glöm aldrig att först sätta värmeskydd i håret innan du räcker dig efter din hårfön! Även skonsamma hårtorkar applicerar värme på håret vilket sliter, och det är viktigt att lägga en skyddande barriär med värmeskydd för att inte slita på håret i onödan. Många värmeskydd kan dessutom ge hållbarare frisyr och extra glans!

Pris

Är det värt att investera i en dyr hårfön? Det beror som alltid mycket på hur ofta du kommer att använda din hårtork – ju mer frekvent du använder den, desto mer prisvärd blir en dyrare variant och desto viktigare är det att ha en hårfön som är skonsam mot håret. Snabbare styling med en kraftigare motor gör att håret inte behöver utsättas för värme lika länge. Joniserande teknik gör också att du kan få håret torrt på ett mycket mer skonsamt sätt, men kostar oftast mer. Likaså ger keramisk beläggning en skonsammare styling då värmen är bättre fördelad för ett jämnare, snabbare resultat.

De bästa produkterna är oftast lite dyrare, men kommer med hållbara AC motorer och ger håret mer skonsam styling. Om du däremot fönar håret ganska sällan, och inte har väldigt tjockt eller lockigt hår som tar lång tid att styla, finns det bra mellan och budgetalternativ som gör jobbet och ger fint resultat.

Hur fönar jag håret?

A och o är att börja med värmeskydd. Spraya eller applicera i hela håret och låt torka snabbt innan du sätter igång.

 • Skonsam föning: Det bästa sättet att föna så skonsamt som möjligt är att se till att du har en effektiv hårfön, inte använda för hög värme, och inte hålla fönen för nära håret. Allra bäst är om du låter håret självtorka till ca 70% och sen fönar med din hårtork ca 15 cm ifrån håret och på kalluft, då sliter det minimalt.
 • Vanlig föning: Använd ett smalt munstycke, det ger precis styling vilket gör att du slipper föna samma sektion om och om igen vilket är tidskrävande och slitsamt för håret.
  Ta sen en sektion i taget, börja i rötterna och jobba dig sen ner längs med håret ut i topparna. Sätt gärna upp resten av håret medan du jobbar med en sektion. När du är färdig byt till kalluft och föna över hela håret. Då sätter sig din frisyr på plats och du får mer glans.
 • Föna för extra volym: Du kan köra det gamla tricket att föna håret upp och ner för ordentlig volym, och en volymborste är också din bästa vän för att få ett bra lyft i rötterna.
 • Föna lockigt hår: Använd en diffuser för att skonsamt torka dina lockar utan att platta till dem.

FAQ

Vilket är den bästa hårtorken?

Om du ska köpa en hårfön är Ghd Helios allra bäst - du får snabbt och enkelt salongsresultat med glansigt, mjukt hår som håller sig fint väldigt länge. Men beroende på budget och behov finns det flera olika bra alternativ, så läs igenom vår bäst i test guide för att hitta rätt för dig!

Skadas håret av hårtorkar?

Så länge du inte har för hög värme för din hårtyp, håller hårtorken på bra avstånd och låter håret självtorka lite först, är det inte så slitsamt för håret att använda hårtork. Viktigt att komma ihåg är förstås att alltid använda värmeskydd först.

Kan man föna lockigt hår utan att det blir platt?

Svaret är ja - köp en hårtork med ett diffuser munstycke, eller köp en diffuser till, för att kunna torka ditt lockiga hår utan att göra det rakt. Se våra tips för mer information om det fungerar!