Hårolja bäst i test – 7 håroljor för olika hårtyper och behov 2023

1
Olaplex No.7 Bonding Oil

Varför du ska välja Olaplex No.7 Bonding Oil Olaplex No.7 reparerar och stärker ditt hår från första droppen, och du kommer att se en förbättring av strukturen och spänningen efter bara några få användningar. Det är en superhårolja som håller vad den lovar och är svår att byta ut när du väl har provat den. Vi älskar den och hoppas att den aldrig, aldrig någonsin går ur produktion. En ultralätt olja som inte tynger ner…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Olaplex No.7 Bonding Oil 218,94 kr. Parfum Zentrum
Weleda Nourishing Hair Oil 129 kr. Parfumdreams.se - SE
Moroccanoil Original Oil Treatment 383,20 kr. Enly
Davines OI Oil Absolute Beautifying Potion 349 kr. Bombola
L'Oréal Professionnel Mythic Oil Original Oil 202 kr. Deloox
Redken All Soft Argan-6 Oil 225 kr. By Jacobs
Wella Oil Reflections Luminous Smoothing Oil 161 kr. Deloox
Lanza Keratin Healing Oil Treatment 279 kr. Lyko

Den bästa håroljan ger ditt hår en hälsosam och välvårdad look utan att det känns fett eller tungt. Vi har testat 7 av de bästa håroljorna på marknaden så att du kan hoppa över Google-sökningarna. Vi fokuserar på för- och nackdelar med konsistens, applicering och effektivitet när vi testar oljorna på torrt och vått hår.

Alla hårtyper kan dra nytta av rätt hårolja – ja, även de med fett hår. Läs vidare för att ta reda på varför. Vi testar 7 bra håroljor som gör lite av varje och passar för olika hårtyper. I vår köpguide diskuterar vi vad en bra hårolja ska innehålla, hur du hittar din bästa hårolja och hur du undviker en fet look när du använder den. Om du behöver en överblick kan du klicka på testets jämförelsetabell här.

Olaplex No.7 Bonding Oil – bäst i test hårolja

Olaplex No.7 Bonding Oil

Varför du ska välja Olaplex No.7 Bonding Oil

Olaplex No.7 reparerar och stärker ditt hår från första droppen, och du kommer att se en förbättring av strukturen och spänningen efter bara några få användningar. Det är en superhårolja som håller vad den lovar och är svår att byta ut när du väl har provat den. Vi älskar den och hoppas att den aldrig, aldrig någonsin går ur produktion.

En ultralätt olja som inte tynger ner håret

Du måste vara försiktig med håroljor eftersom de lätt kan ge en lätt fet look. Det behöver du inte oroa dig för med den här eftersom den är så lätt och luftig att den känns nästan viktlös i håret. Ja, det stämmer – detta gula hårelixir lägger sig så fjäderlätt och verkar så snabbt att det känns som en magisk förtrollning. Oljan är så lätt att den inte tynger ner håret (inte ens fina hårtyper), och den tillför fin glans och mjukhet som bara Olaplex-produkter kan göra. Konsistensen är lite som en torr olja eller ett serum och den är lätt att applicera i håret och den absorberas snabbt.

Ger silkesmjukt mjukt hår för alla hårtyper

En annan sak med håroljor är att inte alla är lika bra för samma hårtyper. Men även här ligger Olaplex i framkant, eftersom denna 30 ml är bra för alla typer. Just för att det är en reparerande och mycket återställande olja (med Olaplex patenterade molekyl) kan ingen hårtyp gå fel här. Dessutom är doften lätt och nästan anonym, så du behöver inte oroa dig för att den ska ge dig huvudvärk.

Långsam i användning

Det bör betonas att du förmodligen behöver mindre än du tror.

Du får inte den vanliga oljiga känslan med den här, så det är lätt att bara hälla ut den. Det krävs till exempel bara lite olja, cirka 2-3 droppar, för att mjuka upp mellantjockt medellångt hår.

Så förutom att det är Guds gåva till håret får du mycket hårolja för pengarna här. Och den kombinationen gör denna Olaplex-olja till en av de absolut bästa håroljorna på marknaden just nu.

Det vi liker:
 • Innehåller värmeskydd och är pH-balanserad – perfekt före styling
 • Lämplig för alla hårtyper
 • Kan användas i torrt och vått hår
 • Gör håret mjukt och glansigt och tar bort frissighet
 • Vegansk, grymfri och kemikaliefri – till och med glutenfri!
Det vi ikke liker:
 • Kan ha svårt att tämja frissighet i mycket tjockt och tungt hår

Weleda Nourishing Hair Oil – Bästa billiga hårolja

Weleda Nourishing Hair Oil

Varför du ska välja Weleda Nourishing Hair Oil

Produkten Weleda Nourishing Hair Oil är för dig som söker lite mer än “bara” en bra hårolja.

Weleda Nourishing Hair Oil ger torrt hår fin glans och mjukhet utan skuggan av kemikalier eller konstiga molekyler. Men kanske ännu bättre är att denna Weleda Nourishing Hair Oil olja hjälper till att återställa balansen i din hårbotten.

En bra oljebehandling för hår och hårbotten

Om din hårbotten är irriterad eller om ditt hår är tunnare och svagare är det troligt att denna rosmarinbomb kan hjälpa dig. Förutom att återfukta och ge näring till torra och kluvna toppar kommer rosmarininnehållet att öka blodcirkulationen i din hårbotten.

Det är en läcker hårolja som förmodligen fungerar bäst som en mjukgörande behandling för hår och hårbotten som tvättas ur efteråt.

Aromaterapi hårolja

Rosmarin har aromaterapeutiska egenskaper, så ta inte miste på alla fördelarna med denna multifunktionella olja.

Använd den för massage av hår och hårbotten, eller som en hårbehandling som du kan låta verka medan du slappnar av och kopplar av.

Det vi liker:
 • NATRUE-certifierad silikonfri hårolja – med naturliga oljor och fri från oönskade kemikalier.
 • Lugnar och balanserar irriterad hårbotten
 • Bra för torrt och frissigt hår
 • Stimulerar hårväxten och stärker håret med rosmarin
 • Kan även användas som en behandling för hår och hårbotten.
Det vi ikke liker:
 • Stark doft av rosmarin
 • Är ganska fet i konsistensen.
 • Fungerar bäst som en behandling för hår och hårbotten

Moroccanoil Original Oil Treatment – Bästa premium hårolja

Varför du ska välja Moroccanoil Original Treatment

Moroccanoil Original Treatment är en favorit bland många och definitivt en av de bättre håroljorna som finns – den är återfuktande, fyllig och doftar gott. Det är en multifunktionell olja som kan ge näring och återuppbygga även de mest sköra hårstråna, och kan få torra längder att glänsa av välbefinnande. Moroccanoil Original Treatment snabbar också upp torktiden dramatiskt om du använder den innan du fönar håret.

Rik på antioxidanter

Med arganolja i en välbalanserad kombination med linfröextrakt får du ultimat skydd (mot fria radikaler) och näring för ditt hår. Arganolja är rik på E-vitamin och är därför en särskilt stark antioxidant som är bra för både hud och hår. Om du upptäcker att du har lite överflödig olja i händerna efter användning kan du smörja handryggarna med resterna.

Mycket bra för tjockt och frissigt hår

Om du har stort, tjockt hår som känns stelt och har en tendens att flyga åt alla håll, är Moroccanoil Original Treatment hårolja ditt nya mirakel i en flaska. Det är, utan tvekan, den bästa håroljan för ostyriga höstackar som trasslar till sig och saknar lyster. Förutom att vara en mycket fuktgivande olja har Moroccanoil Original Treatment Hair Oil  mycket att erbjuda när det gäller studs och glans. Och den har dessutom en ganska galen mjukgörande effekt – bonus!

Det vi liker:
 • Innehåller arganolja (argan spinosa kernel oil) som ger näring och fukt på djupet.
 • Ger fin glans till trött och livlöst hår
 • Har en bra anti-friss effekt
 • Bra för torrt och uttorkat hår
 • Återuppfyller kluvna toppar och återuppbygger skadat och slitet hår
Det vi ikke liker:
 • Kan tynga ner håret, om det är fint
 • Är fetare än det känns och lätt att överdosera

Davines OI Oil Absolute Beautifying Potion – Bäst i test hårolja med anti-friss effekt

Varför du ska välja Davines OI Oil Absolute Beautifying Potion

Davines har skapat en hårolja för frissigt, törstigt hår som behöver få fin glans.

Konsistensen på Davines OI Oil är lätt och serumliknande och sprutar in i händerna utan att kännas kladdig. Davines OI Oil är en av de oljor som omedelbart samlar ihop dina flygande älvhår och lugnar ner dina frissiga lockar, och som inte tynger ner ditt hår det minsta.

Åsikterna är delade om doften av denna Davines Oi Oil – vi tycker att den är lyxig och luktar som en miljon dollar, men den har också karaktär. Den fungerar helt fantastiskt på handdukstorkat hår och kan verkligen ge glans och studs till vågiga lockar. Davines OI Oil är en fantastisk olja som inte är fet och lämnar dig med vackert, välvårdat hår utan friss och flyaway hårstrån.

Det vi liker:
 • Doftande och mer vårdande hårolja för frissigt och vågigt hår
 • Kan användas på torrt och handdukstorkat hår
 • Bra för lockigt hår
 • Gör håret glansigt och spänstigt
 • Lätt konsistens som sprids lätt
Det vi ikke liker:
 • Stark lukt
 • Innehåller en medium-light silikon

L’Oréal Professionnel Mythic Oil Original Oil – Bäst i test hårolja med värmeskydd

L'Oréal Professionnel Mythic Oil Original Oil

Varför du ska välja L’Oréal Professionnel Mythic Oil Original Oil

Om du letar efter en vårdande hårolja som gör bra och skyddar ditt hår från värme när du börjar använda hårfön eller locktång, har du hittat rätt här! L’Oréal’s Mythic Oil är en gammal favorit på marknaden, och den är fortfarande lika bra.

L’Oréal Professionnel Mythic Oil är en lätt och luftig olja som är riktigt bra för finare hårtyper, där topparna behöver återfuktas och samlas utan att bli feta. Samtidigt lyckas L’Oréal Professionnel Mythic Oil reducera frissighet ganska tillfredsställande i de lite tyngre hårtyperna. Det är bra att använda L’Oréal Professionnel Mythic Oil innan du stylar ditt hår, och det är faktiskt det som den fungerar bäst för.

Det vi liker:
 • Innehåller arganolja – återfuktar, ger näring och ger glansigt hår
 • Innehåller värmeskydd som skyddar håret mot heta stylingverktyg med upp till 230 C
 • Gör håret glansigt och ger en hälsosam look
 • Även bra för fint och tunt hår
Det vi ikke liker:
 • Tunn och svår att hålla reda på
 • Gör inte mycket för tjockare hår
 • Har nästan ingen effekt om du använder den på torrt hår

Redken All Soft Argan-6 Oil – bäst i test hårolja för torrt hår

Redken All Soft Argan-6 Oil

Varför du ska välja Redken All Soft Argan-6 Oil

Redken har skapat en formula med arganolja som ger intensiv näring och återställande fukt för alla torra och ömtåliga hårtyper. Oljan är multifunktionell och du kan använda den för att reda ut trassligt hår, som en hårbehandling, stylingolja eller bara som en superfuktgivare för kluvna toppar.

Den kan verkligen mjuka upp och vårda hår som sticker ut i alla riktningar, vilket vi inte hade förväntat oss. Det är dock värt att nämna att du bara bör använda den på de yttre topparna om du har tunt och fint hår, eftersom den tynger ner håret.

Om du har skadat eller slitet hår är den perfekt som leave-in över natten – oavsett hårtyp.

Det vi liker:
 • Mycket närande hårolja med arganolja
 • Innehåller Redken’s Moisture Complex – extra fukt och näring för ditt hår
 • Kan användas på torrt och fuktigt hår
 • Kan även användas som en intensiv behandling över natten.
 • Ger håret en extra glans
Det vi ikke liker:
 • Innehåller två typer av silikon
 • Stark parfymlukt

Wella Oil Reflections Luminous Smoothing Oil – Bästa utjämningsolja

Wella Oil Reflections Luminous Smoothing Oil

Varför du ska välja Wella Oil Reflections Luminous Smoothing Oil

Wella Oil Reflections är oljan som gör ditt hår mer lätthanterligt, får det att dofta fantastiskt och ger en imponerande mjuk och glansig finish till din styling.

Trots sina feta oljor (avokado och macadamia) känns den relativt lätt i händerna och om du använder den på tjockare och torrare hår är den riktigt bra. Om du däremot använder den på fint eller tunt hår kan det vara svårt att dosera rätt, eftersom den helt enkelt är mer fet än du tror.

Om du gör rätt är det en fantastisk olja som känns lyxig och ger ditt hår en vild glans och en välvårdad look.

Det vi liker:
 • Vårdar och ger näring med makadamiafrö- och avokadoolja
 • Gör håret mjukt och glansigt samt lätthanterligt
 • Gör det lättare att reda ut trassligt hår
 • Ger mycket glans och hjälper till att motverka kluvna toppar
 • Doftar gott
Det vi ikke liker:
 • Konsistensen kan bedra – det är lätt att använda för mycket.

Lanza Keratin Healing Oil Treatment – bäst i test hårolja med UV-skydd

Lanza Keratin Healing Oil Treatment

Lanza Keratin Healing Oil Treatment är en mångsidig vårdande olja som återställer hårets naturliga fuktbalans och ger glans och flexibilitet. Lanza Keratin Healing Oil Treatment gör dina lockar mjukare, slätare och ger ett vackert glänsande hår. Lanza Keratin Healing Oil håroljan passar alla hårtyper.

Det vi liker:
 • Hjälper till att reparera skadat hår
 • Förhindrar att håret går sönder
 • Innehåller många näringsämnen som främjar hårväxt
 • Återfuktande effekt
 • Effektivt skydd mot UV-strålarDet kan vara lätt att använda för mycket olja
Det vi ikke liker:
 • Det kan vara lätt att använda för mycket olja

Hur man väljer den bästa håroljan – köpguide

Du måste välja en hårolja som passar din hårtyp och ditt hårs tillstånd. I den här köpguiden får du den kunskap du behöver för att välja rätt hårolja för dig.

Vad du ska leta efter i en hårolja

Precis som med skönhetsprodukter i allmänhet måste du veta vilken effekt du vill ha – och vilken du inte vill ha – och med vilka ingredienser du kan uppnå den önskade effekten.

Välj alltid en vårdande och stärkande hårolja utan starka ingredienser, tunga silikoner eller starka dofter. Du vill att oljan ska vara lätt att fördela i håret – både vått och torrt – och att oljan absorberas snabbt. Oljan ska ge håret en boost av glans och spänst.

Ingredienser i hårolja

Det är ingen överraskning att feta oljor kan tynga ner håret, så var uppmärksam på konsistensen när du väljer.

Om ditt hår är fint eller tunt bör du alltid undvika tjockflytande och tunga oljor. Omvänt kommer de med tjockt och tungt hår att få bäst resultat med dessa.

Arganolja

Arganolja har länge varit erkänd som en av de bästa konditionerande oljorna för hår. Det är en mycket närande olja, rik på mättade fettsyror och vitaminer, och är utmärkt för att reparera och återuppbygga skadat hår och/eller kluvna toppar. Det är en relativt tung olja som fungerar bäst på torrt och frissigt hår.

Jojobaolja

Jojobaolja är en lätt och lätt olja som kan passar alla hårtyper. Jojobaolja ger god återfuktning och har samtidigt en fin mjukgörande effekt. Jojobaolja förekommer på ingredienslistan i många hårprodukter, men som olja är den bäst för hår som inte är för torrt eller skadat. Den är bra för att samla och definiera flygande toppar i tunt och fint hår.

Kokosolja

Liksom arganolja är kokosolja också bra för skadat hår. Kokosolja är också en välkänd naturlig olja som du kan använda till både hud och hår. Den kan hjälpa till att reparera, ge näring och ger glans åt håret, och den fungerar utmärkt som hår- och hårbottenbehandling.

Men tänk på att kokosolja är en medelfet olja som endast bör användas i topparna och längderna på alla hårtyper. Välj en kallpressad ekologisk kokosolja för att vara säker på att du får full nytta av alla dess goda egenskaper.

Squalane

Squalane är en annan ingrediens som är lika bra för huden som för håret.

Den har en mycket lätt och transparent konsistens och är idealisk för användning på tunt, oljigt och fint hår.

Squalane binder fukt och stärker håret. Det är också frissreducerande och bra för frissigt och lockigt hår.

Hårolja för hår och hårbotten

Vissa håroljor fungerar både som en hår- och hårbottenbehandling, som Weleda-håroljan i det här testet. Sådana håroljor är vanligtvis växtbaserade och mellanfeta och brukar vara särskilt bra för torrt, skadat och slitet hår.

Växtbaserade oljor har många positiva egenskaper för hårbotten och kan hjälpa till att stärka ditt hår oavsett kondition. Om du lider av torr och fjällig hårbotten och sprött hår är en veckovisa håroljekur bra för dig.

Om du är osäker på om du kan använda en olja i hårbotten kan du alltid välja en naturlig hårolja – då är du på den säkra sidan.

Varför ska man använda hårolja – och hur ska man använda den

Alla hårtyper kan dra nytta av en vårdande och stärkande hårolja. Håroljor är inte bara till för dem som har benhårt och skadat samt slitet hår – bra håroljor gör håret friskare och har en närande effekt på topparna av ditt hår, oavsett vilken typ av hår du har. Dessutom kan de skydda ditt hår när du använder heta stylingverktyg, och många av dem ska ge håret skydd mot fria radikaler och solens strålar.

Men hur ska du använda en hårolja och hur mycket ska du använda?

Här är några tips om hur du får ut det bästa av din hårolja.

Hårolja för oljigt, tunt och fint hår:

Använd aldrig olja i hela håret om ditt hår är oljigt och har en tendens att klumpa ihop sig.

Applicera istället bara håroljan på de nedre hårstråna och topparna och använd inte för mycket. Mindre är mer när det gäller oljor och du som har fint hår bör använda mindre än du tror. Se dessutom till att använda en lätt olja (helst squalanbaserad) och applicera den med fingertopparna i stället för med handflatorna. Undvik alltid feta växtbaserade oljor.

Hårolja för tjockt, torrt och frissigt hår:

Om du har torrt och frissigt hår kan du (oftast) lätt applicera hårolja på dina mellanlängder utan att håret blir fett. Värm oljan i händerna innan du applicerar den och kläm in den. Om du använder en lätt olja kan du även applicera den nära hårbotten. För hårtyper med mycket frissighet kommer det ibland att vara nödvändigt att applicera så nära hårbotten som möjligt (så länge oljan inte är för fet).

Glöm inte att när håret känns återfuktat är det också mer mottagligt för hårolja. Tänk dessutom på att vissa håroljor kan ha svårt att tränga in i tjockt hår som är helt handdukstorkat.

Vegetabiliska eller silikonbaserade håroljor

Det finns en viss debatt om huruvida en hårolja ska vara växtbaserad eller silikonbaserad.

Flera håroljor innehåller en liten mängd silikon, men det är oftast en mycket lätt typ av silikon. Det innebär att den är lättare att tvätta ut än de traditionella och “tjockare” typerna av silikoner. Silikon lägger en ultrafin skyddande film på håret och ger en glansig finish. Silikon har inga närande eller konditionerande egenskaper, men det kan hjälpa till att hålla fast och mjuka upp håret.

Om du väljer en hårolja med silikon rekommenderar vi att du ser till att det är en lätt typ av silikon som används i oljan. Dessutom är det viktigt att du använder ett bra schampo som kan rengöra håret från eventuella silikonrester.

Växtbaserade oljor tillverkas vanligtvis av kallpressade oljor. Kokosolja, jojobaolja, arganolja och avokadoolja är några av de vanligaste oljorna. Växtbaserade oljor som dessa innehåller många vitaminer och hälsosamma fettsyror, och kommer att vara lika bra för din hud som för ditt hår.

Vilken hårolja är bäst i testet?

Den bästa håroljan i testet är Olaplex no. 7 Bonding Oil. Här får du en reparerande hårolja för alla hårtyper som inte är fet och lämnar håret silkeslent och spänstigt.

Är hårolja hälsosamt för håret?

Många håroljor innehåller vårdande och konditionerande ingredienser som är hälsosamma för håret och hjälper till att göra det starkare. När ska man använda hårolja? Den bästa tiden att applicera den på håret varierar från olja till olja. Många håroljor kan användas på både handdukstorkat och helt torrt hår.

Hur länge ska oljan lämnas i håret?

Många håroljor är leave-in-oljor som ska appliceras på topparna och längderna i torrt eller fuktigt hår och behöver inte sköljas ur utan kan lämnas in i håret.

Kan du sova med olja i håret?

Du kan sova med olja i håret. Om du använder oljan som en hårkur, tvätta ut den nästa morgon

Hur tvättar man bort olja ur håret?

Fet och oljigt hår rengörs bäst med ett klargörande schampo. Kom ihåg att avsluta med balsam.

Hur många gånger i veckan ska jag använda hårolja?

Det finns inga regler för hur ofta du ska använda hårolja. Hårolja kan användas så ofta som det behövs.

Kan man använda rapsolja i håret?

Rapsolja kan användas i håret. Du kan använda den för att återfukta och ge näring till längder och toppar, eller så kan du använda den som en behandling av hår och hårbotten innan du tvättar håret.

Hur avfettar man håret?

Avfetta håret genom att tvätta det ofta eller genom att tvätta det i ett djuprengörande schampo.