Bästa håroljan 2022 – få glansigt, välmående hår

1
Wella SP Luxe Oil Chroma Elixir 100 ml

En blandning av olika oljor som lämnar håret mjukt, återfuktat och skyddat. En fantastisk och samtidigt väldigt prisvärd olja som förbättrar kvalitéten på håret och ger en härlig doft. Fick Bäst i Test av Damernas Värld 2020. Därför måste du välja Wella SP Luxe Oil Chroma Elixir En produkt som ofta får bäst i test på grund av hur mjukt och glansigt den gör håret. Oljan är dryg och det räcker ofta med ett pump…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Wella SP Luxe Oil Chroma Elixir 100 ml 175 kr. Bombola
Davines Oi Oil 135ml 349 kr. Bombola
L'Oreal Source Essentielle Nourishing Radiance Oil 70ml##
Olaplex No.7 Bonding Oil 30ml 224,49 kr. Parfum Zentrum
LANZA Keratin Healing Oil Combing Cream 140ml 207,20 kr. Sothie
Kérastase Elixir Ultime L'Hulie Légére 100ml 364 kr. Hair247.se
Maria Nila True Soft Shampoo 350ml 191,37 kr. Parfum Zentrum
MoroccanOil Original Oil Treatment 100 ml 383,16 kr. Frisør Shoppen

Hårolja är räddaren i nöden för torrt, skadat hår och även ditt bästa val för mjukt hår med glans. Det finns många olika håroljor och du väljer bäst rätt för dig genom att gå efter vad du vill ha ut av din hårolja. Det finns varianter som innehåller silikoner som sluter sig runt hårstråna och skyddar dem från värmebehandling,  sen finns det andra oljor som ger extra glans åt håret. Har du tunt hår finns det många lite lättare alternativ som inte tynger ner håret.

En bra hårolja återfuktar dina toppar för ett välmående hår med glans och vem vill inte ha det? Läs vidare för att hitta några av de bästa håroljorna som finns att hitta just nu!

Wella SP Luxe Oil Chroma Elixir 100 ml – bästa håroljan

En blandning av olika oljor som lämnar håret mjukt, återfuktat och skyddat. En fantastisk och samtidigt väldigt prisvärd olja som förbättrar kvalitéten på håret och ger en härlig doft. Fick Bäst i Test av Damernas Värld 2020.

Därför måste du välja Wella SP Luxe Oil Chroma Elixir

En produkt som ofta får bäst i test på grund av hur mjukt och glansigt den gör håret. Oljan är dryg och det räcker ofta med ett pump av den praktiska flaskan för hela håret. Oljan försvinner snabbt in i topparna och lämnar dig med silkesmjukt, glänsande hår.

Genom att skydda håret mot skadliga UV strålar bevaras din hårfärg, eftersom solen sliter på både hår och färg. Alltså är detta är extra bra val för dig med färgat hår. Det är en fantastisk olja som ger massor av lyster och glans utan att tynga ner håret. Blandningen av arganolja, jojobaolja och mandelolja ger ditt hår näring, vitaminer, fukt och stärker hårstråna. Oljan gör alltså inte bara håret mjukt och glansigt utan ger det extra styrka och ger dig välmående hår. Den är även fri från parabener. Oljan kan appliceras antingen i fuktigt eller torrt hår. Värm upp några droppar i handflatorna och applicera försiktigt på topparna och dra sen resterna genom längderna för lyster i hela håret.

Med den här håroljan får du mjukt hår med lyster och en 100 ml flaska till ett fantastiskt pris. Att oljan även doftar underbart är ett extra plus!

Det vi liker:
 • Blandning av arganolja, jojobaolja, och mandelolja
 • Färgbevarande
 • Underbart doft

Davines Oi Oil 135ml – bästa håroljan med silikoner

Davines olja ger håret skydd och gör det samtidigt mjukt och glansigt. En multifunktionell olja som motverkar frissigt hår och passar alla hårtyper. Innehåller silikoner som effektivt skyddar och tar hand om håret som blir glansigt och mjukt.

Därför måste du välja Davines Oi Oil

En riktigt bra hårolja som passar alla hårtyper. Den motverkar väldigt effektivt frissighet och gör håret lättare att reda ut om du använder den på fuktigt hår innan du ska kamma eller borsta det. Oljan innehåller roucouolja som är rikt på mineraler och betakaroten som stimulerar hårväxt och ger håret fyllighet och förbättrad elasticitet, samtidigt som det skyddar mot UV strålar och fria radikaler. Silikoner lägger sig runt hårstråna och skyddar dem från värmebehandling och gör att håret bättre behåller fukt. Håret blir slätare och glansigare och fritt från friss. Den har en diskret doft som känns fräsch men inte överväldigande.

Oljan kommer i en praktisk sprayflaska – applicera 1-3 spray i håret och dra ut med fingrarna för jämn fördelning. Håroljan gör även att håret torkar fortare, vilket är väldigt praktiskt!

Det vi liker:
 • Roucouolja stimulerar hårväxt
 • Reducerar friss ordentligt
 • Skyddar håret från yttre påverkan och uttorkning

L’Oreal Source Essentielle Nourishing Radiance Oil 70ml – bästa budgetvalet

En vegansk olja med naturliga ingredienser som tar hand om håret och ger glans utan att irritera. Full av näring och återfuktar effektivt torrt och frissigt hår. Du får mycket produkt till ett bra pris!

Därför måste du välja L’Oreal Source Essentielle Nourishing Radiance Oil

Här får du en bra olja till ett bra pris! Den innehåller enbart naturliga ingredienser som skyddar och tar hand om håret. Vårdande oljor återställer skadat, torrt och frissigt hår på ett skonsamt sätt. Det doftar gott av lavendel och jasmin och du får mjukt hår länge. Ett bra val, du får lite mer för lite mindre, och speciellt bra för dig med slitet hår då du får mycket näring med naturliga ingredienser som inte irriterar hårbotten eller torkar ut. Den här oljan går åt det lite tunnare hållet vilket gör den mest passande för dig med tunt eller normaltjockt hår som lätt kan bli nedtyngt av för feta produkter. Oljan är 100% vegansk.

Det vi liker:
 • Bra för torrt och skadat hår
 • Naturliga, skonsamma ingredienser
 • Vegansk

Olaplex No.7 Bonding Oil 30ml – bästa lätta oljan

En väldigt dryg olja som är otroligt lätt och tynger inte ner håret alls, vilket gör den passande för alla hårtyper. Den ger effektivt värmeskydd vilket gör den till ett bra val innan styling.

Därför måste du välja Olaplex No. 7

Olaplex är ett hårvårdsmärke av hög kvalité och deras produkter jobbar för att reparera kluvna hårtoppar och återställer slitet hår. Deras No. 7 olja är väldigt koncentrerad vilket för att endast en liten mängd behövs för att göra håret glansigt och mjukt. Oljan ger nytt liv till torrt och skadat hår och ger alla hårtyper friskare, mer välmående hår. Ett bra val för typiskt skandinaviskt hår då den är fjäderlätt och inte tynger ner även tunt, fint hår. Håret får en fantastisk glans och mjukhet som blir bättre med regelbunden användning.

Oljan ger även värmeskydd upp till 230 grader, så den passar bra att använda innan du stylar håret för att undvika slitage.

Det vi liker:
 • Värmeskydd upp till 230 grader
 • Extremt dryg
 • Ger långvarig glans

LANZA Keratin Healing Oil Combing Cream 140ml – bästa oljan som underlättar utkamning

En vårdande olja som tar bort frissighet och minskar friktionen när du kammar igenom håret, vilket gör det mindre slitsamt. Oljan är väldigt lättviktig och ger håret studs och ett friskt utseende. Ett bra val för dig med trassligt eller skadat hår!

Därför måste du välja LANZA Keratin Healing Oil Combing Cream

En bra olja för dig med trassligt eller skadat hår, eftersom den genom fjällskiktsbindning motverkar friktion vid kamning vilket förhindrar skador. Oljan gör det lättare att reda ut håret och håret blir mjukt och trasselfritt. Den är effektiv mot frissigt hår och har fullt UV skydd, vilket gör den färgbevarande. Den minskar torkningstiden med upp till 75%. Oljan ger även ett bra värmeskydd, massera in innan du fönar eller värmestylar håret för skydd för upp till 260 grader och mjukare resultat.

En bra, stärkande olja som bygger upp håret och gör att det blir mjukt och studsigt. Om du använder oljan innan du stylar håret med värmeprodukter kan du enkelt och mindre slitsamt borsta eller kamma igenom håret, och du får en fantastisk finish.

Det vi liker:
 • UV-skydd
 • Värmeskyddande upp till 260 grader
 • Motverkar friss och friktion

Kerastase Elixir Ultime Fine Hair Oil 100 ml – bästa valet för dig med tunt hår

En näringsrik, mjukgörande hårolja som doftar härligt och inte tynger ner tunt, fint hår. Ger långvarig lyster och mjukhet och nytt liv till torrt, trist hår. Oljan sjunker snabbt in och känns aldrig kladdig eller fet.

Därför måste du välja Kerastase Elixir Ultime Fine Hair Oil

Kerastase är ett klassiskt märke när det kommer till hår, och deras produkter vårdar fantastiskt och har dessutom en härlig, mjuk doft. Deras Elixir Ultime Fine Hair Oil är gjord specifikt för dig med lite tunnare, finare hårstrån – alltså ett perfekt val för typiskt skandinaviskt hår! Formulan går djupt in i stråna och återfuktar och ger näring, och livar upp trist, livlöst hår. Den är tyngdlös och gör att håret blir mjukt och glansigt utan att göra det platt eller fett. Sprayflaskan gör det lätt att få ut lite i taget och inte göra håret oljigt eller slösa produkt. Skaka flaskan och spraya sen i handdukstorkat hår, eller sätt i topparna på torrt hår, och oljan ger långvarig lyster och en härlig doft. Innehåller en blandning av myrraextrakt, argan, amla, kamelia och majsgroddarolja som motverkar frissighet och ger massor av näring. Ett utmärkt val för dig med tunt hår som trollar bort kluvna toppar och torrt hår för ett lent, väldoftande resultat.

Det vi liker:
 • Perfekt för tunt till normalt hår
 • Tyngdlös
 • Djupgående näring och återfuktning

Maria Nila Palett True Soft Argan Oil 100 ml – bästa ekologiska håroljan

Maria Nilas hårolja är gjord på mjukgörande arganolja och innehåller endast ekologiska, veganska ingredienser. Den är fri från sulfater och parabener och ger dig på ett naturligt sätt mjukt, välmående hår med glans.

Därför måste du välja Maria Nila Palett True Soft Argan Oil

Arganolja återfuktar effektivt både håret och hårbotten och ger ett mjukt, följsamt resultat. Alla ingredienser är 100% ekologiska, veganska och naturliga, så det är ett speciellt bra val för dig som vill ha en naturligt effektiv produkt, fri från parabener och sulfater. Oljan absorberas snabbt in i håret och ger ett mjukt, smidigt resultat utan frissighet. Den innehåller ett Color Guard Complex som skyddar ditt hår från skadliga UV strålar och förlänger livet på din hårfärg då den förhindrar att den bleks från solen. Oljan doftar gott och håret blir lent och blankt. Flaskan på 100 ml är dryg och håller länge. Maria Nilas förpackningar är dessutom klimatkompenserade vilket gör dem till ett miljövänligt val. Passar alla hårtyper.

Det vi liker:
 • 100% ekologiska ingredienser
 • Återfuktar på djupet
 • Vegansk och miljövänlig

MoroccanOil Original Oil Treatment 100 ml – det klassiska valet som aldrig är fel

Det var här allt började – MoroccanOil var en av de första produkterna med olja till håret, och fick folk att inse alla fördelar med håroljor. Den är fortfarande en av de bästa håroljorna som ger massor av glans och ett silkeslent resultat. Återfuktar utan att tynga ner och doftar gott.

Därför måste du välja MoroccanOil Original Oil Treatment

MococcanOil innehåller antioxidantrika arganolja som mjukgör och vårdar håret för härlig glans. Den gör håret mjukt och följsamt, med en silkeslen känsla. En bra hårolja som fungerar för alla hårtyper, från torrt och skadat till tjockt eller färgat hår. Den fungerar även bra på löshår och ger glans åt det. Håroljan reder ut ditt hår, motverkar friss, och ger långsiktigt bättre kvalité och ett friskare, mjukare hår. Du får fin glans oavsett hårtyp – för tjockare eller väldigt frissigt hår ta lite extra, för tunt hår börja med en liten mängd olja. Andra håroljor har följt denna klassiska håroljan men den håller sig stark och får fortfarande höga betyg i test. Håroljan sjunker snabbt in i håret, gör att det torkar fortare, och reparerar kluvna toppar. Finns även i en lättare variant för tunt hår men originalet går bra för finare hårstån med, se bara till att använda en mindre mängd produkt. Du får lättviktig lyster och fukt utan någon klibbighet alls!

Det vi liker:
 • Silkeslent hår med härlig glans
 • Vårdar skadat hår och motverkar kluvna toppar
 • Förbättrar hårets kvalité

Hitta den bästa håroljan för dig

Få produkter ger så glansigt, välmående hår som en hårolja. Order olja kanske får dig att tänka på kladd och fettig hårbotten, men håroljor är gjorda för att lätt sjunka in i håret och efterlämna lyster samtidigt som de reparerar dina strån. Det är alltså svårt att hitta anledningar att inte använda en!

När du ska köpa en hårolja, utgå från dina egna behov. Har du slitna toppar? Mycket friss? Behöver du ett värmeskydd som samtidigt ger vackrare stylingresultat?

Fint hår

Det är lätt att tänka att just tunt hår kanske inte kan ha olja utan att bli platt och se smutsigt ut, men det stämmer inte alls. Det som är viktigt att tänka på med just tunt hår är att inte ta för mycket produkt, och börja alltid med ett litet pump och känn efter. Ett tips är att bara sätta oljan i topparna och sen dra resterna som är kvar i handflatan lätt över hårlängderna. På så sätt blir det inte för mycket olja i håret.

Sen är det en bra idé att välja en olja som är väldigt lätt, gärna en som är gjord specifikt för tunt hår. Många håroljor säljs även i en variant för finare hårstan, titta efter flaskor där det står “fine hair” på.

Lockigt hår

Lockigt hår är ofta lite torrare än andra hårtyper. För bästa resultat på lockigt hår, välj därför en hårolja som innehåller kokosolja eller avokadoolja. De absorberas lättast in i hårstråna för ordentligt med fukt och ett resultat fritt från friss.

Torrt och skadat hår

Håroljor kan vara fantastiska för skadat och torrt hår och mer vårdande än många andra produkter. För att reparera är få oljor så effektiva som arganolja. Den är även populär som hudprodukt, och ger massor av fukt och E-vitamin till topparna som blir hälsosammare och har mindre risk att bli kluvna.

Vad är fördelarna med att använda hårolja?

Vår hårbotten producerar naturligt olja, men idag behandlar vi håret på så många olika sätt med färgning, blekning, värmestyling och även miljön och UV strålar påverkar håret. Så vi kan alla ha behov av att lägga till lite extra olja för att hålla håret mjukt och fräscht.

Så hur hjälper hårolja håret?

 • Elasticitet: Olja ökar hårets elasticitet vilket förebygger skador
 • Fukt: Olja ger en skyddande barriär runt hårstråna vilket gör att de bättre behåller fukt, vilket motverkar frissigt hår
 • Fylligare hår: Eftersom hårolja stärker håret och gör att färre strån går av, vilket ger ett fylligare intryck
 • Värmeskydd: Många håroljor skyddar naturligt håret från värme eftersom de lägger sig som ett skyddande lager runt hårstråna
 • UV skydd: På liknande sätt som med värme skyddar oljor naturligt håret från UV-strålar genom den skyddande barriär de skapar. Det gör att de skyddar både ditt hår och din hårfärg om du färgar eller slingar håret
 • Motverka torr hårbotten och mjäll: Hårolja ger fukt även till din hårbotten, vilket motverkar att den blir torr och mjäll eventuellt bildas
 • Stimulera hårväxt: Hårolja stimulerar hårbotten och ökar blodcirkulationen, vilket leder till hälsosammare hår som t.o.m kan växa bättre
 • Snabbare torktid: Håroljor som innehåller silikoner gör att håret torkar fortare, eftersom silikonerna skapar en vattenavvisande barriär.
 • Extra glans: För extra glans, välj en olja med jojobaolja eller betakaroten, som ger fin lyster och glans.

Silikoner – ja eller nej?

Många undviker silikoner i sina produkter, men rent generellt är det helt okej att använda hårolja med silikoner. De gör ingen skada, tvärtom så skapar de en skyddande barriär som hjälper håret behålla fukt och skyddar mot yttre påverkar. Det du ska tänka på är att inte använda en olja med silikoner för många gånger mellan hårtvättar, då det är viktigt att tvätta bort dem så de inte lagras i hårbotten och tynger ner håret.

Hur använder jag hårolja?

Det finns några olika sätt man kan applicera hårolja för bra resultat. Om du applicerar den i fuktigt hår gör det att håret blir lättare att reda och vissa ger värmeskydd. På torrt hår återfuktar den och gör trist hår glansigare och mjukare. Du kan sätta i olja både som en skön, mjukgörande behandling, och för extra glans och mindre friss när du stylar håret.

Som hårinpackning:

Massera in håroljan i hela håret innan du ska tvätta håret. Sätt upp det och ta en varm dusch, och låt det sitta i 5 minuter för att ångan ska öppna upp hårstråna så de kan ta in oljan ordentligt. Skölj sen ur och schamponera och använd balsam som vanligt. Du kommer ut ur duschen med fin glans och väl återfuktat hår!

Varm inpackning:

Du kan blanda din olja med balsam och värma upp blandningen. Applicera sen över hela håret och hårbotten (se till att det inte är för varmt!) och sitt sen under en värmemössa eller tork i 20 minuter. Denna metod går att få hos vissa frisörer och ger nytt liv till torrt, glåmigt hår i stort behov av fukt.

Som stylingprodukt:

Börja alltid med väldigt lite produkt innan du är van och vet vad som fungerar på ditt hår. Man ska aldrig använda för mycket olja i håret då det då kan bli, ja, oljigt. Ta lite i taget och applicera ut i håret med fingrarna med fokus på topparna. Om du har tunt hår ska du undvika hårbotten, men lite tjockare hår kan du ofta ha i olja över hela håret utan problem.

Du kan själv välja om du vill ha i hårolja i fuktigt hår eller torrt hår. De oljor som ger värmeskydd kan med fördel appliceras innan hårföning och ger både starkare och glansigare hår efter styling.

FAQ

Vilken hårolja är bäst i test?

Vår bäst i test av hårolja är Wella SP Luxe Oil Chroma Elixir 100 ml. Du får mjukt, lent hår med lyster och en fantastisk doft! Bland annat argan och jojobaoljor ger håret massor med näring och ditt hår blir med tiden mer välmående och vackert.

Hur använder man hårolja?

Du kan använda hårolja både när du stylar håret och som en närande inpackning - se våra tips ovan för att lära dig mer om hur du bäst använder din hårolja!

Hur ofta ska man använda hårolja?

En hårolja som innehåller silikoner ska inte användas alltför ofta, då det är viktigt att skölja ur dem ordentlig för att undvika att de lagrar och gör håret tungt och smutsigt. Annars kan du med fördel använda hårolja på topparna dagligen.