fbpx

Hårvax är den produkt som ger dig bäst stadga och hållbarhet till din frisyr. Traditionellt är det lätt att tänka att det bara är för män och dig med kort hår, men hårvax kommer i olika former och kan ge fantastiska resultat även på längre hår. De är inte längre lika stela och svåra att tvätta ur som de en gång var, så var inte rädd för att du ska få stelt och spretigt hår!

Vad som gör hårvax till en så bra produkt är förmågan att hålla en frisyr på plats men att du samtidigt kan förändra din frisyr och enkelt kan köra igenom fingrarna genom håret.

Nyckeln till hårvax är också att använda en väldigt liten mängd produkt – lite räcker långt, och du kan lätt forma håret som du vill även med en liten klick som du värmt i händerna.

Ett vattenbaserat vax är vad du ska välja om du har medellångt eller längre hår, då det ger mer glans och mjukare fasthet. För kort hår och mer stadga välj en med matt finish, som ger bättre stadga och ger dig stora valmöjligheter att få till en naturlig frisyr som sitter bra sen.

Läs vidare för att hitta rätt hårvax för just ditt hår!

#1 Uppercut Deluxe Easy Hold 90g – riktigt bra hårvax för alla hårtyper

Bäst i test just för att den här hårvaxet passar alla hårtyper, och ger mjuk stadga som inte tynger ner tunt hår. Den är vattenbaserad och ger ett matt resultat.

 • Passar alla hårtyper och längder
 • Ger stadga och textur
 • Matt resultat med volym

Därför måste du välja Uppercut Deluxe Easy Hold

Detta är ett hårvax som passar alla hårtyper och längder, och är extra bra för tunt, skandinaviskt hår då det inte tynger ner och ser kladdigt eller fettigt ut. Istället får du bra, medium stadga som är lätt att styla och håller sig på plats hela dagen. Du kan enkelt skapa volym och frisyrer med detta vattenbaserade hårvax. Konsistensen är mjuk och den glider lätt igenom håret och håller det på plats men är alldeles viktlös och omärkbar. Det gör den till det bästa hårvax för många då den på alla hårtyper ger ett osynligt men effektivt resultat, vilket är det ultimata målet. Applicera i torrt eller fuktigt hår. Har en diskret doft av tobak och trä.


#2 LANZA Healing Style Urban Molding Paste 200ml – hårvax med värmeskydd

Ett väldigt populärt hårvax av en anledning – du får både fin stadga som håller länge, värmeskydd, och antioxidanter i denna produkt som många rekommenderar.

 • Stärkande och fuktgivande
 • Håller i både tunt, tjock, kort och långt hår
 • Ger värmeskydd upp till 260C

Därför måste du välja LANZA Healing Style Urban Molding Paste

Håret får både mer stadga och känns fylligare och tjockare med detta hårvax. Det passar perfekt för de med tunt, fint hår då det innehåller panthenol som stärker håret och ger fukt, samtidigt som den ger volym med PVP. Innehåller också antioxidanter som förhindrar att håret bryts av lika lätt. Kan användas i fuktigt eller torrt hår, och ger ett bra värmeskydd mot upp till 260C. Detta är en populär produkt som fått bra recensioner av både de med tunt hår som upplever att det får volym och stadga, men även de med tjockare hår som tycker att det håller bra. Har kontroll 6 av 10, så medium stadga.


#3 Kevin Murphy Free Hold 100g – stylingcream med naturlig glans

Håret blir blankt, mjukt och smidigt och får medelstark stadga av den här stylingkrämen. Du får fin glans och en fylligare känsla, och doftar härligt av bergamott och vanilj.

 • Naturlig finish
 • Håret får fin glans och fyllighet
 • Ger stadga utan att kännas flottig

Därför måste du välja Kevin Murphy Free Hold

Ett hårvax med lanolinvax som mjukgör både ditt hår och hårbotten och ger en naturlig glans till håret. Det är en dryg produkt som går att jobba med även efter att den satt sig, och du får en väldigt naturlig finish med fin glans. Krämen innehåller essens av vanilj och bergamott vilket ger det en härlig doft. Den är rik på aminosyror och vitaminer och karnaubavax gör att håret känns fylligare och glansigare utan att bli flottigt. Helt fri från parabener.


#4 D:fi Distruct 150g – hårvax med krämig konsistens

En återfuktande krämig stylingprodukt som hjälper binda fukt i håret och göra det mjukt och välmående, samtidigt som du enkelt kan få till en hållbar frisyr.

 • Krämig konsistens
 • Återfuktande
 • Förbättrar hårets elasticitet

Därför måste du välja D:fi Distruct

Ett bra val om du har torrt hår, då den innehåller extrakt från sockerrör som har en naturlig förmåga att hjälpa binda fukt i håret, och återfuktande kaktusextrakt som även förbättrar hårets elasticitet. Lanolin ger bra stadga åt frisyren och resultatet är relativt matt, med långvarig hållbarhet. Den krämiga konsistensen gör att detta hårvax känns mjukt och återfuktande för torrt hår och är lätt att använda, speciellt på topparna.


#5 John Masters Organics Sculpting Clay 60g – bästa ekologiska hårvax

Du behöver inte offra bra resultat för ekologiska ingredienser – detta är ett riktigt bra hårvax, som fungerar på alla hårtyper och längder, och återfuktar håret samtidigt som den skyddar från värme.

 • Kombination av naturliga oljor och bivax
 • Ger fast men flexibel stadga till frisyrer utan att bli tungt
 • Unisex doft

Därför måste du välja John Masters Organics Sculpting Clay

En dryg produkt, lite räcker långt, och du får bra stadga utan fetting resultat, oavsett hårtyp. Både män och kvinnor kan med fördel använda detta hårvax som också gör håret fylligare och med mer volym. En riktigt bra produkt som fungerar lika bra på lite längre hår som på kort hår. Det suger upp överskottsfett i hårbotten vilket gör att håret ser renare och fräschare ut, och ger även värmeskydd. Formulan består av 70% ekologiska råvaror och innehåller tre naturliga leror som ger bra stadga och volym till din frisyr.

Den innehåller också ekologiskt bivax och solrosolja som ger hållbarhet och skyddar håret och hårbotten. Populär bland både män och kvinnor och ett bra val för dig med långt hår som kan ha svårt att hitta rätt bland hårvax, men lika bra för korta, busiga frisyrer med stadga. När du ska använda den ta en liten mängd produkt och värm i handflatorna innan du jobbar in den i håret. Vaxet har en fräsch doft av mint som passar de flesta.


#6 Fudge Matte Hed 75ml – hårvax med UV skydd

En praktisk förpackning och ett vax med extra matt, hållbart resultat som inte torkar ut håret. Att den innehåller UV-skydd är ett stort plus, speciellt för dig med färgat hår. Detta är ett hårvax med ordentlig stadga som trots det ändå känns lätt och viktlöst.

 • Hindrar håret från att tappa fukt
 • Ger fast, matt stadga (9 av 15)
 • UV-skydd mot solens strålar

Därför måste du välja Fudge Matte Hed

Om du har kort hår och vill kunna forma det ordentligt är detta produkten för dig. Du får ordentlig stadga, 9 av 15 i Fudges egen skala, men du får ändå ett fjäderlätt, matt resultat. Den slätar ut hårfibrerna vilket ger slätare, glansigare hår, och du får fasthet och kan lätt skapa busiga frisyrer som håller hela dagen (och natten om du så vill!) men samtidigt har naturlig rörlighet och aldrig känns tungt. Produkten innehåller också skydd mot solens strålar, vilket är bra för alla hår men speciellt dig med färgat hår då det skyddar mot färgförlust. Gnugga först i handflatorna innan du applicerar i torrt eller fuktigt hår.


#7 American Crew Fiber 50g – bästa hårvaxet för kort hår

En fiberliknande produkt som ger volym och fyllighet till kort hår, som blir enkelt att styla och får en väldigt matt finish med minimal glans. Rekommenderas för hår kortare än 10cm och ger ordentlig stadga. American Crew Fiber vax är en av de bäst säljande hårstylingprodukterna som finns och fungerar även som balsam som ger näring och fukt till håret.

 • Innehåller lanolin som formar håret på ett mjukt sätt
 • Ger en väldigt matt stadga åt kort hår
 • Håret ser tjockare och fylligare ut

Därför måste du välja American Crew Fiber

American Crew är ett klassiskt märke för hårprodukter och American Crew Fiber vax är en bästsäljare gjord speciellt för väldigt kort hår, som blir lätt att fixa hur du själv känner för och du får ett väldigt matt resultat. Det innehåller lanolin och bivax som hjälper bibehålla fukt och ge bra struktur till håret. Den doftar gott och gör att håret känns mjukt. Arbeta in en liten mängd från rötterna och ut och du får märkbar volym och fyllighet med bra stadga.

Den är gjord för hår kortare än 10 cm och ger bra hållbarhet och stylingmöjligheter och håller håret på plats hela dagen. Håret får struktur av vaxet och känns tjockare, och fibrerna gör det lätt att forma håret till vilken frisyr som helst. Produkten är lätt att tvätta ur med vatten. Det här hårvaxet är bäst för dig med kort hår och du behöver bara lite för att få hög stadga. På längre sikt känns håret mjukare och mer återfuktat.


#8 Bumble And Bumble Brilliantine 50ml – för en perfekt nyvaken look

En klassiker som ger dig en sexig, “jag vaknade såhär” look med glans och fritt från friss. Fungerar bra för olika hårtyper, speciellt för normalt till tjockt hår, och även till torrt hår. Ger fin definition åt lockar, både naturliga och stylade.

 • Håret får struktur och glans
 • Lätt att få naturlig textur på håret
 • Passar bra för lockigt hår

Därför måste du välja Bumble and Bumble Brilliantine

Ett riktig bra hårvax som försvinner in i håret men ger det struktur och glans och framhäver din frisyr. Kan användas i fuktigt hår och minskar frissighet och ger ett fantastiskt resultat när du fönar håret, eller i torrt hår som en stylingprodukt. Oavsett ser håret väldigt naturligt ut men är lätt att jobba med och få en busig look. Produkten är väldigt dryg så du får mycket för pengarna. För bästa resultat, börja med väldigt liten klick och arbeta in i fuktigt eller torrt hår, och ta mer vid behov. Ger fantastiskt glansig finish till både kort och långt hår, och återfuktar och slätar till hårstråna även på riktigt tjockt eller torrt hår.

Produkten är vegansk och testas aldrig på djur. Fungerar bra för olika hårtyper men är speciellt bra för normalt till tjockt hår. På lockigt hår tar produkten bort friss och ger definition åt dina lockar. Ett bra val om du vill ha lite extra glans samtidigt som du enkelt kan forma håret, och extra bra för dig med långt hår.


GUIDE: Välj rätt hårvax för just dig

Det finns många olika hårvax, och många olika sätt att använda dem. Generellt ger de längre och fastare hållbarhet än andra typer av hårprodukter och ger dig många olika styling möjligheter.

Skillnaden på hårvax och andra liknande produkter som hårgel och pomade är att de ger lite mer stadga och ett mer matt, naturlig resultat som inte ser slickat eller överdrivet glansigt ut även på kort hår.

På långt hår fungerar hårvax bäst om det är vattenbaserat, de är lite mjukare och följsammare och lite mindre matta, vilket fungerar bra i längre och lockigt hår.

Med kort hår fungerar det oftast bäst med medium stadga eller fast stadga i ett hårvax.

Är hårvax dåligt för håret? Svaret är nej, så länge du inte överdriver mängden vax och använder det ända in i hårbotten där det kan binda fett och ge ett flottigt resultat. Börja alltid med lite, du behöver inte mycket produkt med en hårvax och gå inte ändå in i hårbotten när du applicerar. Sen är det alltid bäst att tvätta ur hårvax innan du går och lägger dig. Vissa går lätt att tvätta ur med vatten, men många kräver schampo för att håret ska bli riktigt rent.

Är hårvax bra för håret då? Vissa är faktiskt det – många av dagens hårvax, och våra testvinnare, har närande och återfuktande egenskaper och kan ge dig mjukare, mer välmående hår i längden. En del har även andra fördelar som att de ger värmeskydd, vilket gör dem till ett bra val för dig som ofta fönar eller värmestylar håret, då de samtidigt kan hjälpa dig få till en snygg frisyr.

Hur använder jag hårvax?

Viktigt att tänka på med hårvax är att alltid ta en liten mängd produkt i handflatorna och värma den innan du applicerar på håret. Du behöver inte mycket av dessa produkter för att kunna forma håret som du vill, med vax räcker lite långt.

De flesta hårvax fungerar bäst på helt torrt hår, men en del, speciellt de mer mer glans, fungerar även på handdukstorkat hår och innan föning. Om du sätter det i fuktigt hår, koncentrera dig på topparna och använd inte för mycket.

Kort hår:

Hårvax är det ultimata verktyget för att kunna styla kort hår – du kan välja att bara busa till håret, dra det bakåt, forma topparna, ge definition åt vågor, osv osv. Oavsett vilken frisyr du väljer kommer hårvaxet att hålla den på plats, men du kan samtidigt dra fingrarna igenom och förändra det enkelt när som helst.

Långt hår:

Värm hårvaxet i händerna och sätt sen där håret ser frissigt ut eller är flygigt för att släta ut. Du kan även krama in lite i hela håret för att få en busig, nyvaken look eller bara i topparna för att släta ut dem.

Lockigt hår:

Du kan få till fin definition och stadga till dina lockar genom att applicera en liten mängd av hårvax med fingrarna. Vaxet kan hjälpa dig bli av med friss och få fina, studsiga lockar med lite extra glans hela dagen.

Flätat hår:

Hårvax gör att håret blir något strävare och lättare att jobba med, så det är perfekt att använda om du ska fläta håret, speciellt lite svårare flätor som inbakade flätor. Du får lättare grepp om håret och flätan håller perfekt sen. För extra hållbarhet använd en hårspray efteråt.

FAQ

Vilket hårvax är bäst?

Det bästa hårvaxet i vår lista är Uppercut Deluxe Easy Hold – den passar alla hårtyper och längder och är viktlös och ger dig stor möjlighet till styling utan att tynga ner alls. Men läs igenom vårt test för att hitta rätt vax för just ditt hår!

Hur använder jag hårvax?

Värm en liten mängd produkt i handflatorna och fördela sen i topparna för att släta ut eller närmare rötterna för att skapa volym. Du kan även fördela i hela håret för att enkelt kunna styla det.

Är hårvax svårt att tvätta ur?

Så länge du inte använder för mycket produkt är det inga problem att tvätta ur hårvaxet med schampo och balsam. Skulle du ha fått för mycket kan du börja med att sätta balsam i håret när det fortfarande är torrt, låta det sitta lite, sen skölja ur och följa upp med schampo.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.