La Roche-Posay Cicaplast Lips
Varför du ska välja La Roche-Posay Cicaplast Lips Denna lilla tub med Cicaplast är för dig med torra och fnasiga läppar som behöver närande och intensiv vård utöver det vanliga. Konsistensen i testets bästa läppbalsam är krämig utan att vara tung och lämnar en lätt skyddande film på läpparna. Den håller de medeltorra läpparna mjuka samtidigt som den reparerar och lugnar irriterade och flagnande samt torra läppar som svider. Denna bästa läppbalsam är idealisk att…
Kolla Priset →Hitta ditt nästa och bästa läppbalsam i den här artikeln där vi testar 5 olika bäst i test läppbalsam. Vi tittar på för- och nackdelar med läppbalsam utifrån parametrar som konsistens, innehållsförteckning och typ.
Oavsett om du är en läppbalsam-junkie eller bara letar efter något att smörja dina spruckna läppar med några gånger om året har du kommit till rätt ställe när vi går igenom fem bäst i test alternativ.
I den här artikeln testar vi 5 av de bästa läppbalsam-produkterna på marknaden så att du vet vad du kan skydda läpparna med året runt. Vi zoomar in på hur de olika läppbalsamen passar olika behov och grader av torrhet. I vår köpguide tar vi dig ett steg längre och går igenom olika välkända element i läppbalsam så att du vet hur du undviker torra läppar. Vi avrundar med 3 olika DIY (och helt naturliga!) läppbalsam som du kan göra hemma. Du kan också se testets 5 bästa läppbalsam i vår jämförelsetabell här.
La Roche-Posay Cicaplast Lips – Bäst i testet
Varför du ska välja La Roche-Posay Cicaplast Lips
Denna lilla tub med Cicaplast är för dig med torra och fnasiga läppar som behöver närande och intensiv vård utöver det vanliga. Konsistensen i testets bästa läppbalsam är krämig utan att vara tung och lämnar en lätt skyddande film på läpparna. Den håller de medeltorra läpparna mjuka samtidigt som den reparerar och lugnar irriterade och flagnande samt torra läppar som svider.
Denna bästa läppbalsam är idealisk att ta med sig på den långa flygresan så att läpparna inte blir helt uttorkade, och den gör ett utmärkt jobb som en vårdande läppbalsam för natten. Om du har en tendens att få torr hud på läpparna är denna La Roche-Posay den helande formula du behöver. En av de absolut bästa läppbalsam som finns för stressade och torra läppar som behöver bra, ger läpparna gedigen näring och vård, och en klar favorit i det här testet.
Det vi liker:
- Närande och mjukgörande läppbalsam för extra torra läppar
- Återskapar skadade läppar
- Lämplig för känsliga läppar
- Lugnar och lugnar läpparna med termiskt källvatten
- Också bra för barn
- Hygieniskt läppbalsam i tub – undviker feta fingrar
Det vi ikke liker:
- Brukar bli lite vattnig efter ett tag
Lavera Basis Lip Balm – Bästa billiga
Varför du ska välja Lavera Basis Lip Balm
Med ekologiska ingredienser i form av ekologisk jojoba- och mandelolja får du ett läppbalsam som behåller och binder fukten i läpparna och skyddar dem väl. Lavera Basis Lip Balm innehåller allt som lätta till medeltorra läppar behöver när det gäller fukt och vård, och den håller relativt länge jämfört med många andra läppbalsamstick.
Lavera Basis Lip Balm har också en fast konsistens, så du behöver inte oroa dig för att den ska smälta i byxfickan. Sammantaget är Lavera Basis Lip Balm ett bra läppbalsam för alla som behöver ett bra läppbalsam som kan motverka torrhet och ge lite extra mjukhet till läpparna.
Det vi liker:
- Binder och behåller fukt i läpparna med naturligt bivax
- Håller inte fast
- Utan parabener
- Bra allround läppbalsam för alla väder
Det vi ikke liker:
- Inte så bra för torra, flagnande och stickande läppar – den återfuktar inte lika djupt som andra läppbalsam gör.
- Kan kännas lite tjock och vaxartad vid applicering
Elizabeth Arden Eight Hours Cream Lip Protectant Stick SPF 15 – Bäst i test läppbalsam i premiumkategorin
Varför du ska välja Elizabeth Arden Eight Hour Cream Lip Protectant Stick SPF 15
Med Elizabeth Ardens klassiska Eight Hour Protection får du här ett läppbalsam som får läpparna att kännas välvårdade och mjuka året runt. Inte kladdigt som Eight Hour-krämen, men med lika bra egenskaper, och det är ett stort plus! Förutom E-vitamin är petrolatum ceratets andra huvudingrediens, vilket gör den extra bra om du vill undvika torra läppar på vintern.
Den har en behaglig konsistens som lämnar en lätt men fast film på läpparna – och den är relativt långsam att applicera. Förutom sina vårdande egenskaper lämnar den också läpparna med vad som bäst kan beskrivas som en “skir nyans”.
Det är ett läckert cerat, ett av de bästa, som kan bekämpa torrhet bättre än de flesta andra, samtidigt som det ger dig mjuka, vackra, kyss-klara läppar!
Det vi liker:
- Mycket återfuktande läppbalsam med solskydd
- Bra läppbalsam för torra läppar
- Återfuktar läpparna och lägger ett skyddande lager på dem – utmärkt fuktighetskräm vid kallt väder.
- Innehåller vitamin e – skyddande anti age egenskaper
- Kan användas som ett spot stick på andra torra områden i ansiktet.
Det vi ikke liker:
- Luktar precis som den klassiska Elizabeth Arden Eight Hour-krämen – en distinkt och medicinsk doft.
- Kan orsaka allergiska reaktioner – rekommenderas inte för känslig hud.
Dr Hauschka Lip Care Stick – Bästa naturliga cerat
Varför du ska välja Dr Hauschka Lip Care Stick
Dr Hauschka är din garanti för läppvård med det bästa som naturen har att erbjuda, och här får du det i en praktisk stick-version. Med detta läckra läppbalsam får läpparna en perfekt kombination av bland annat bivax, sheasmör, mandel- och aprikoskärnolja. Den lugnar och lugnar och har en mild doft av honung och örter, vilket ger en härlig känsla av att det faktiskt är ett helt naturligt läppbalsam du applicerar på läpparna. Dessutom har den en härlig konsistens som känns sammetsmjuk och ger läpparna en fin och ultralätt glans. Det är ett riktigt bra och vårdande läppbalsam som garanterar mjuka, vackra och välvårdade läppar hela dagen.
Det vi liker:
- Dermatologiskt testat läppbalsam med rena naturliga ingredienser
- Bra för torra och fnasiga läppar – återfuktar och ger näring
- Gör läpparna mjuka och fyller på med essentiella fettsyror som sheasmör och aprikoskärnolja.
- Inte testad på djur
- Balanserande och friska läppar
Det vi ikke liker:
- Inte så långvarig – om du behöver smörja läpparna flera gånger om dagen kommer detta stick att hålla i högst ett par månader.
- Den är något mjuk och därför lätt att bryta eller stryka ut.
Ecooking Lip Balm Neutral – Best i test ekologiska cerat
Varför ska du välja Ecooking Lip Balm Neutral?
Om du prioriterar ekologi är detta bäst i test Ecooking Lip Balm Neutral läppbalsam från Ecooking ditt bästa läppbalsam! Med alla möjliga läckra och miljösäkra ingredienser får du ett läppbalsam som kan återfukta och ge näring även till de torraste läpparna. Konsistensen i detta bästa Ecooking Lip Balm Neutral är fyllig och faktiskt något klibbig, varför den för vissa personer kommer att passa bättre som ett vårdande läppbalsam för natten. Med det sagt, Ecooking Lip Balm Neutral är ett supereffektivt läppbalsam för både läppar och mindre torra områden i ansiktet och på kroppen. Om du inte är så förtjust i dess naturliga doft finns denna modell av Ecooking Lip Balm även med mynta och granatäpple.
Det vi liker:
- Närande läppbalsam med E-vitamin och ekologisk arganolja – fukt och skydd av högsta kvalitet.
- Ger näring och fukt till extremt torra och fnasiga läppar
- Dermatologiskt testad och fri från parfym och parabener
- Lämnar läpparna mjuka och glänsande
Det vi ikke liker:
- Känns klibbigt
- Har en något märklig lukt av ull
Hur man väljer det bästa läppbalsamet – köpguide
Läppbalsam ska ge fukt och näring åt torra och fnasiga läppar och ska kunna motverka fuktförlust. Precis som det finns olika grader av torrhet på läpparna finns det naturligtvis också olika typer av läppbalsam; vissa återfuktar milt och ger näring, medan andra återfuktar, ger näring och återuppbygger. Men vilka ingredienser i ett läppbalsam gör egentligen vad, och hur hittar du rätt läppbalsam för dig?
I följande guide tittar vi på några av dessa olika ingredienser i testets bästa läppbalsam, hur de fungerar och vilka grader av torrhet de är bäst lämpade för. Detta kommer att hjälpa dig att få en bättre uppfattning om vad du faktiskt applicerar på läpparna och varför vissa fuktighetskrämer kanske passar dig bättre än andra.
Läppbalsam – i stick, tub eller tub
På en mycket grundläggande nivå måste du tänka på vilken typ av läppbalsam du vill att ditt läppbalsam ska vara. Av hygieniska skäl kan det vara en fördel att ha ett läppbalsam i stickform. Å andra sidan kan sticks ha en tendens att gå sönder om du skruvar ut för mycket när du använder den, eller om konsistensen är på den mjukare sidan. Om du lider av mycket torra och eventuellt även spruckna läppar kan det vara en fördel att applicera ett läppbalsam i stickform så att du kan applicera ett tjockt lager utan att behöva använda fingrarna. Detsamma gäller för läppbalsam i tuber. Nackdelen med dessa kan dock vara att du klämmer ut för mycket produkt och ändå måste använda fingrarna för att fördela läppbalsamet ordentligt.
Fuktgivande ingredienser
Listan över återfuktande ingredienserna i ditt bästa läppbalsam är nästan oändlig. Som tur är finns det några favoriter som du aldrig kan gå fel med.
Dessa inkluderar bivax, lanolin, sheasmör, kokosolja och andra växtbaserade oljor och smör. Dessutom finns ingredienser som petrolatum (vaselin), tokoferol (E-vitamin) och ibland även hyaluronsyra.
Vi har samlat några av de vanligaste fuktkrämerna när det gäller mjuka läppar.
Ricinolja
Ricinolja har länge använts i olika återfuktande krämer och oljor – både för hud och hår – och är särskilt effektiv för djupgående återfuktning. Ricinolja tränger in i huden bättre än andra vegetabiliska oljor och har en lugnande effekt på mycket torra läppar.
Lanolin
Lanolin är ett fettvax som kan hjälpa till att lugna irriterade läppar (och hud i allmänhet) eftersom det binder och bibehåller fukt.
Trots sina återfuktande egenskaper kan lanolin orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer. Om du väljer en läppbalsam som innehåller lanolin rekommenderar vi att du använder ett med minimalt innehåll.
Petrolatum
Petrolatum (vaselin) och mineraloljor är välkända ingredienser när det gäller cerat och andra former av skydd för mindre hudområden. Dessa kan, liksom lanolin, binda och behålla fukt genom att utgöra ett skyddande lager på huden på läpparna. Eftersom dessa mineraloljor lägger sig på huden och kan täppa till porerna hos vissa personer bör du inte använda dem under längre perioder. Om du har lite extra känsliga läppar bör du undvika mineraloljor helt och hållet.
Kakao- och sheasmör
Både kakao- och sheasmör är naturliga ingredienser som är bra för både torra och spruckna läppar. De är rika på essentiella fettsyror och vitaminer och har skyddande, läkande och mjukgörande egenskaper. De motverkar också fuktförlust och är idealiska ingredienser i ett balsam för alla typer av torrhet i läpparna.
Tocopherol (vitamin E)
E-vitamin är en av de bästa och mest använda antioxidanterna i kosmetiska produkter. Tocopherol har skyddande och stärkande egenskaper och i kombination med bra återfuktande innehåll utgör den en effektiv cocktail av mjukgörande och stärkande ingredienser för läpparna.
Bivax
Naturligt bivax behåller fukten och har utmärkta antibakteriella egenskaper. Dessutom är bivax återfuktande och skyddande om du har mycket känsliga läppar.
Pantenol
Panthenol, som kanske är mer känt som vitamin B5, har ett antal vårdande egenskaper. Pantenol har både en lugnande och återfuktande effekt på huden och stärker samtidigt hudbarriären.
Zinkoxid och titandioxid
Dessa två är de bästa ingredienserna som gör att ditt balsam skyddar mot solen. De blockerar solens UV-strålar och är de välkända ingredienserna i både balsam och vanliga solskyddsmedel. Precis som med dagkrämer är det alltid bra att ha en mjukgörande läppbalsam som innehåller SPF/solskydd.
Smaksatta läppbalsam
Ett läppbalsam som också smakar gott kan låta trevligt. Men smaksatta balsam innehåller ofta syntetiska tillsatser som inte nödvändigtvis är bra för läpparna. Dessutom är det inte meningen att du ska äta ditt läppbalsam.
Om du letar efter ett läppbalsam med smak är ett bra tips att leta efter ett som innehåller naturliga oljor som mynta, vanilj och apelsin.
Hemmagjort läppbalsam med naturliga ingredienser
Om du bara vill ha ett helt naturligt mjukgörande läppbalsam kan du göra det själv. Det finns många alternativ när det gäller DIY-läppbalsam, och det kan vara svårt att välja.
Därför har vi sorterat bland massorna och hittat 3 olika recept på läppbalsam som du enkelt kan göra i ditt eget kök!
Innan du börjar, här är några viktiga tips och tricks:
- De burkar och behållare du använder ska vara rena och torra. På så sätt undviker du risken för att balsamet blir dåligt. Tänk på att dessa recept är 100 % naturliga och inte innehåller konserveringsmedel. Av samma anledning är det bäst att förvara läppbalsamet i kylskåpet. Du kan enkelt ha med dig ceratet i väskan, men om du till exempel har gjort flera åt gången bör du förvara de du inte använder i kylskåpet.
- Krossa bivaxet i mindre bitar innan du smälter det – det går snabbare!
- Låt balsamet svalna helt i rumstemperatur innan du ställer det i kylskåpet. Förvara aldrig läppbalsamet i frysen – det förstör ceratets egenskaper.
- Gör gärna flera åt gången – ett hemmagjort läppbalsam är också en perfekt present!
- Experimentera med smak, doft och färg – använd dina eteriska favoritoljor och/eller tillsätt olika färger som gurkmeja, rödbetor eller kakaopulver.
- Kakaosmör är perfekt för torra läppar på vintern!
- Bivax, kakaosmör och kokosolja har ett naturligt solskydd, så se till att du har minst en av dem i ditt läppbalsam.
Det enkla läppbalsamet
Du behöver:
- Bivax
- Kokosolja
- Mandelolja
- Liten hink/behållare med skruvlock
Så här gör du:
Använd samma mängd av varje ingrediens.
Blanda och smält ingredienserna tillsammans i en kastrull, häll över i en burk och låt svalna, och voilà – ditt läppbalsam är redo att användas!
Läppbalsam med färg och rosenolja
Du behöver:
- 1 sked bivax
- ½ sked ricinolja
- 3 skedar rosolja
- 1 tesked vaniljeextrakt (om du vill ha smak)
- 1 sked kakaosmör
- ¼ tesked alkannarotpulver (ger en fin rosa färg).
- 1 liten burk/behållare med skruvlock
Så här gör du:
Smält bivaxet i en metallskål och lägg det i en kastrull eller större skål med kokande vatten, tillsätt ricinolja, kakaosmör och rosenolja och rör om.
Tillsätt och justera med vanilj och alkannarot och rör om igen.
När blandningen har svalnat lite, häll den i en burk och låt den svalna till rumstemperatur innan du ställer den i kylskåpet.
Läppbalsam med sheasmör
Du behöver:
- 1 sked sheasmör
- 1 sked bivax
- 1 sked kallpressad kokosolja
- 1 tesked honung
- 4 – 5 droppar eterisk citronolja
Så här gör du:
Blanda sheasmör, bivax och kokosolja i en metallskål och ställ den i en kastrull med kokande vatten så att ingredienserna smälter ihop. Rör om för att blanda.
Tillsätt sedan honung och eterisk olja och rör om igen.
Låt blandningen svalna innan du häller den i en burk eller tub och du har ett läckert läppbalsam redo att användas.
VANLIGA FRÅGOR
Vilket läppbalsam är bäst i testet?
Det bästa läppbalsamet i detta test är La Roche-Posay Cicaplast Lips! Den ger rätt mängd fukt till torra och fnasiga läppar och är dessutom ett vårdande och mjukgörande läppbalsam som kan förebygga irritation.
Vad är bäst för torra läppar?
Ett läppbalsam som återfuktar och behåller fukten är bäst för torra läppar. Leta efter mjukgörande ingredienser som ricinolja, bivax, panthenol, sheasmör och kakaosmör.