Bästa leave in balsam – få mjukt hår fritt från trassel

1
Davines OI All In One Milk 135ml

Det här är ett härligt leave in balsam som gör håret silkesmjukt och innehåller olja som ger håret en fin lyster. Du kan använda det både för att tillföra håret extra fukt och som stylingredskap Därför måste du välja Davines OI All In One Milk Låt inte “milk” avskräcka dig - detta är ett lätt spraybalsam som gör håret mjukt, glänsande och välmående. Det kallas multifunktionellt just för att det har många olika egenskaper -…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Davines OI All In One Milk 135ml 299 kr. Amazon.se
Maria Nila Palett Structure Repair Leave In Cream 200ml##
SACHAJUAN Leave-In Conditioner 250ml 198 kr. Beautystore
Kevin Murphy Staying Alive Conditioner 150ml 199 kr. Extendshoppen
TIGI Bed Head Ego Boost Leave-in Conditioner 200ml 119 kr. Elgiganten
REF Leave In Treatment 125ml 142 kr. Parfymklipp.se
Eco.kid Daily Tonic Leave-In Conditioner 500 ml##

Vårt hår är ofta ganska utsatt av allt från färgning och blekning till UV-strålar och fria radikaler. Ett leave in balsam tillför en mängd extra fukt och du kommer märka en större skillnad än om du bara använder vanligt balsam, just eftersom du inte sköljer ur det.

Ett leave in balsam tillför inte bara fukt utan gör också håret mindre trassligt och lättare att borsta ut. Du reder enkelt ut knutor och den extra fukten gör att håret känns mjukare och friskare. 

De flesta kan ha nytta av ett leave in balsam, men speciellt de som har väldigt torrt, processat, färgat eller trassligt hår. Lockigt och blonderat hår är ofta extra torra och kan ha mycket nytta av ett leave in balsam som kan ge håret nytt liv och skyddar från mer skada.

Alla leave in balsam är inte lika bra, du vill ha en produkt som ger fukt och gör håret lent och mjukt men utan att tynga ner och kladda.

Vi har samlat några av de bästa leave in balsamen som gör just detta – läs vidare för att hitta ett som passar ditt hår och din budget!

Davines OI All In One Milk 135ml – bästa leave in balsam

Det här är ett härligt leave in balsam som gör håret silkesmjukt och innehåller olja som ger håret en fin lyster. Du kan använda det både för att tillföra håret extra fukt och som stylingredskap

Därför måste du välja Davines OI All In One Milk

Låt inte “milk” avskräcka dig – detta är ett lätt spraybalsam som gör håret mjukt, glänsande och välmående. Det kallas multifunktionellt just för att det har många olika egenskaper – det gör ditt hår mjukt, glansigt, lättare att reda ut, det tillför fukt och näring, skyddar mot värme, och kan användas vid styling. 

Balsamet innehåller roucuolja som är rikt på mineraler och betakaroten och håret får alltså gott om näring från detta leave in balsam, samtidigt som det blir mjukt. Detta balsamspray ger även ett skydd mot skadliga UV strålar och fria radikaler. Produkten är helt fri från sulfater, parabener, mineralolja och silikoner. 

Davines förpackningar är återvinningsbara, klimatkompenserade, innehåller stor andel återvunnet plats, och endast certifierad palmolja. Så alltså ett bra val för dig som tänker på miljön!

Just att Davines balsam gör så mycket utan att tynga ner, och lämnar dig med skyddat, härligt mjukt hår gör det till det bästa leave in balsam i vår lista.

Det vi liker:
 • Används av professionella frisörer
 • Kan också användas som stylingprodukt
 • Innehåller vårdande ingredienser

Maria Nila Palett Structure Repair Leave In Cream 200ml – bäst för väldigt torrt/skadat hår

Ett krämigt leave in balsam med alger som går in på djupet och reparerar kluvna toppar. Ett superval för dig med väldigt torrt och skadat hår då det reparerar och mjukgör effektivt med naturliga ingredienser. Vårdar håret för mjukt, följsamt resultat.

Därför måste du välja Maria Nila Palett Structure Repair Leave In Cream

Om ditt hår är väldigt torrt och/skadat behöver det extra mycket fukt och näring. Maria Nilas leave in balsam har en krämig konsistens som genast gör att håret känns mjukare. Balsamet går djupt in i hårstråna och sluter kluvna toppar. Håret får mycket fukt och näring från bl.a. alger. Balsamet ger också skydd från värmestyling, UV strålar och fria radikaler, vilket även ger längre varighet för färgat hår. Ett lite tjockare, krämigare, vårdande leave in balsam som återställer skadat hår och skyddar från framtida skador. Maria Nilas produkter är klimatkompenserade och innehåller naturliga, ekologiska, veganska ingredienser. Fritt från parabener och sulfater. Extra bra för dig med riktigt torrt eller skadat hår, eller lockigt hår som ofta är lite torrare och har nytta av lite fetare produkter.

Det vi liker:
 • Sluter kluvna hårtoppar
 • Ger mycket fukt och näring
 • Krämig konsistens med närande alger

SACHAJUAN Leave-In Conditioner 250ml – leave in spray som även vårdar hårbotten

Ett fjäderlätt spraybalsam som vårdar både håret och hårbotten. Innehåller ingen olja och kan lätt användas i hela håret utan att tynga ner. Ger riktigt fin glans och fyllighet till ditt hår!

Därför måste du välja SACHAJUAN Leave-In Conditioner 

Ett balsamspray som underlättar daglig styling. Det är oljefritt och har en väldigt lätt konsistens som lägger sig fint i håret och ger mycket glans och extra fyllighet. Håret blir lättare att reda ut och kamma och borsta. Ett plus att det även är närande för hårbotten, som lätt kan bli torr av väder och produkter. En bra produkt som ger en perfekt grund för stylingen och tillför extra glans och fyllighet till din frisyr. Passar för alla hårtyper.

Det vi liker:
 • Oljefritt
 • Ger extra glans och fyllighet
 • Reder ut håret

Kevin Murphy Staying Alive Conditioner 150ml – bäst för färgat, skadat hår

En lätt leave in conditioning spray som ger nytt liv till färgat, kemiskt behandlat, och skadat hår. Håret blir genast mjukare och får fin stadga, samtidigt som det efter regelbunden användning blir hälsosammare.

Därför måste du välja Kevin Murphy Staying Alive Conditioner

Detta är ett vårdande leave in balsam som återställer skadat eller färgat hår som ser livlöst ut. Silkesproteiner vårdar och hjälper till att reparera skador, medan olivbladsrot och nyponolja skyddar och en blandning av botaniska extrakt ger fukt. Spraya på vått eller fuktigt hår. Produkten är helt fri från parabener och sulfater och passar alla hårtyper. 

Håret får verkligen nytt liv av denna spray, som är en speciellt bra produkt för färgat eller på andra sätt kemiskt behandlat eller skadat hår. Du kan använda den på morgonen för att liva upp andra dagen hår, eller när som helst ditt hår känns lite trist och frissigt.

Det vi liker:
 • Botaniska extrakt skyddar och återfuktar håret
 • Viktlös spray
 • Ger nytt liv till processat, färgat hår

TIGI Bed Head Ego Boost Leave-in Conditioner 200ml – bästa budgetvalet

Ett billigt men bra balsamspray som reparerar kluvna toppar med hjälp av keratin och ger fukt och glans åt håret. Ger extra styrka och elasticitet till håret och skyddar från yttre påverkan.

Därför måste du välja Tigi Bed Head Ego Boost

Här får du mycket för pengarna – 200ml spray räcker långt, och ger håret fukt och näring. Använd i topparna för att reparera och återfukta och förhindra framtida skador. Sprayen går även att använda i torrt hår och kan då motverka flygigt och statiskt hår och göra det lättare att reda ut. Sprayen sluter sig om hårstråna och ger dem näring och slätar till för en finare finish. Håret blir glansigt och får en lätt, mjuk känsla.

Det vi liker:
 • Mycket produkt till ett budgetvänligt pris
 • Reparerar kluvna toppar
 • Återfuktar håret

REF Leave In Treatment 125ml – bästa produkten att värmestyla med

Detta leave in balsam ger värmeskydd vilket gör det till ett perfekt val innan du ska föna eller styla håret med värmeprodukter. Innehåller 100% veganska ingredienser som ger näring, fukt och glans.

Därför måste du välja REF Leave In Treatment

Ett bra val innan styling, speciellt för hår som inte bara behöver skydd men också extra fukt. Spraya i fuktigt hår och håret blir lätt att reda ut och skyddat när du sen fönar det. 

Balsamet innehåller quinoa protein vilket är ett naturligt keratin som har en stärkande effekt på håret. Det är en lätt spray som tränger in i håret och ger mycket fukt utan att tynga ner. Sprayen skyddar både mot UV strålar, fria radikaler, och slit från hårtvättar och gör att färgat hår håller färgen längre. Naturliga botaniska extrakt och proteiner vårdar håret och ger en fuktboost. Sprayen är också 100% vegansk.

Det vi liker:
 • Ger värmeskydd och extra fukt inför styling
 • Skyddar mot UV-strålar och fria radikaler
 • Med stärkande keratin

Eco.kid Daily Tonic Leave-In Conditioner 500 ml – bästa leave in balsam för barn

Ett extra milt, naturligt leave in balsam med 98% ekologiska ingredienser. Gör det lätt att reda ut barns hår och är även effektivt för att hålla löss borta (och vem vill inte det!)

Därför måste du välja Eco.kid Daily Tonic Leave-In Conditioner

Till barn vill man ju vara extra noga med att använda bra, naturliga ingredienser som inte irriterar. Eco.kid Daily Tonic är ett spraybalsam som gör att håret blir lätt att reda ut från knutar och trassel, och blir mindre flygigt och oredigt. Det innehåller 98% ekologiska ingredienser och övriga ingredienser är naturliga. Balsamet doftar gott, men doften är speciellt utvecklad för att stöta bort löss vilket är en stor bonus. Du får en stor flaska som är lätt och trygg att använda på barn för mjukt, följsamt hår.

Det vi liker:
 • Gör håret mjukt och lätt att reda ut
 • Naturliga och ekologiska ingredienser
 • Har en god doft men som stöter bort löss

Välj det bästa leave in balsamet för dig

Behöver du ett leave in balsam? Det är inte ett måste, men idag utsätts vårt hår för väldigt mycket och blir lätt torrt och trist med kluvna toppar. Allt från att färga, slinga och bleka håret till styling med värmeprodukter som hårfön och plattång sliter på håret. Dessutom påverkas det av miljön – yttre påverkan så som föroreningar, UV-strålar, och fria radikaler. 

En leave in conditioner eller balsam kan skydda håret mot yttre påverkan, samtidigt som det vårdar och reparerar skador och återfuktar för hälsosammare hår som löper mindre risk att kluvas och skadas. Det är dock inte en ersättning för vanligt balsam – de flesta hårtyper mår bra av att använda balsam i duschen eftersom det hjälper till att återsluta hårstråna. Leave in balsam är inte lika tunga som vanliga balsam, så har du väldigt tunt hår kan det vara ett bättre alternativ om du känner att ditt balsam tynger ner. 

Ett leave in balsam ger mer långvarig näring än ett vanligt balsam då det inte ska sköljas ur. Det hjälper dessutom till att göra håret lätt att reda ut om du använder det innan du ska kamma eller borsta. Ju mer vi sliter och drar i håret desto mer slitet blir det ju, så det är viktigt att komma igenom hela håret med en kam eller borste ordentligt utan att fastna och dra. Produkterna kan också hjälpa mot flygigt hår och friss, och ge extra glans.

Så även om det inte är absolut nödvändigt är det en produkt som kan göra stor skillnad på ditt hårs välmående och utseende. 

Så vilket leave in balsam ska du välja för just ditt hår? Här har vi listat några saker olika balsam kan ge ditt hår och vad som är viktigast för dig beror på vad ditt hår är mest i behov av:

Fukt

Är ditt hår väldigt torrt? Välj då ett leave in balsam som är extra återfuktande, gärna en krämig variant som verkligen lägger en skyddande, mjuk hinna runt topparna. 

Tämja flygigt hår

Har du flygigt hår som lätt blir statiskt fungerar ett spraybalsam bra. Spraya på torrt hår istället för vått. Tänk på att det ska vara en lätt spray som inte tynger ner håret. 

Kluvna toppar

Många leave in balsam hjälper att sluta igen och dölja kluvna toppar. Sätt i handdukstorkat hår och använd dagligen för bäst effekt.

Värmeskydd

En del leave in balsam ger även värmeskydd. Det är speciellt bra för dig som har torrt hår och fönar eller värmestylar ofta, då de ger ditt hår både värmeskydd och extra fukt samtidigt.

UV-skydd 

Många balsam ger också skydd mot skadliga UV-strålar och fria radikaler. De kan slita på allt hår men speciellt på färgat hår, som tappar färg om det utsätts för solens strålar utan skydd. 

Reda ut

Alla leave in balsam gör håret lättare att reda ut, och hjälper dig att på ett skonsamt sätt borsta eller kamma ut håret som blir fritt från knutor. Sätt leave in balsam i handdukstorkat hår, låt det sitta i lite grann, sen kan du enkelt kamma ut håret. 

Tämja friss

Leave in balsam hjälper mot frissigt hår genom att hålla in fukten i hårstråna och släta ut håret. 

Välj rätt för din hårtyp:

Tunt hår – du ska helst välja ett lätt balsam som inte tynger ner

Lockigt hår – ditt hår mår bäst av ett krämigt balsam med naturliga oljor som ger mycket fukt

Färgat hår – välj en produkt med UV skydd som skyddar din färg, och undvik sulfater som kan slita på färgen

Om du värmestylar håret ofta – välj ett balsam med värmeskydd

Skadat hår – välj leave in produkter med mycket fukt och näring

Hur använder man leave-in balsam?

På fuktigt hår:

Tvätta först håret och skölj ur ditt vanliga balsam och handdukstorka sen. 

Om den har sprayflaska kan du spraya balsam över hela håret med mest fokus på topparna, och fördela lite genom att dra fingrarna genom. Är det en krämvariant kan du ta en liten klick på fingrarna och sprida ut på handflatorna och sen dra försiktigt först över topparna, sen genom håret. 

Har du väldigt tjockt hår kan du använda lite extra balsam, medan de med mindre hår ska vara lite mer försiktiga. 

Låt sitta i ca 15 sekunder innan du sen kammar eller borstar igenom håret.

På torrt hår:

Om ditt hår känns flygigt, frissigt eller torrt kan du sätta i lite leave in balsam även i torrt hår. Håret blir genast mjukare och slätare. Lockigt hår kan må speciellt bra av det. Ett tips om du ska sätta i torrt hår är att spraya i handflatorna och sen köra dem genom håret. 

Nyckeln är att som namnet antyder sen inte skölja ur det utan låta det vara kvar i håret! Leave-in produkter är lätta och tynger inte ner håret, och ger mer långvarig fukt än ett vanligt balsam kan.

Du kan med fördel sätta lite leave-in balsam i vått hår innan du går och lägger dig så det kan återfukta under natten och förhindra att håret blir trassligt. Om du har lockigt hår och inte vill borsta igenom det kan du köra igenom det med fingrarna efter att du satt balsam.

FAQ

Vilket leave-in balsam är bäst i test?

Bäst i test är Davines Oi All in One Milk - det ger svårslagen återfuktning och näring, kontrollerar friss, gör håret mjukare och lättare att kamma ut och styla, och det skyddar ditt hår från värme.

Hur använder man leave-in balsam?

Leave-in balsam kan användas på många sätt. Läs våra bra tips i artikeln

Får man inte fett hår av ett leave-in balsam?

Leave-in balsam är mycket mer lättviktigt än vanligt balsam, så det tynger inte ner och gör att håret ser fettigt ut. Du behöver inte mycket produkt, och har du tunt hår fokusera på hårtopparna.