Bästa mascaran 2022 – hitta din nya favorit

1
Clinique Lash Power Mascara Black-Onyx

Här får du längd som håller genom allt! Clinique har tagit fram en mascara som håller upp till 24 timmar och ger dig långa, definierade fransar utan klumpar. Dessutom är deras produkter allergivänliga och går att använda även av de med känsliga ögon. Därför måste du välja Clinique Lash Power Mascara Detta är en så kallad “tubing mascara” - dessa produkter ligger någonstans mitt emellan vanliga mascaror och vattenfasta varianter. De håller genom fukt och…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Clinique Lash Power Mascara Black-Onyx 215 kr. eleven.se
Lancôme Hypnôse Mascara 264 kr. Cocopanda SE
Maybelline New York Volume Express Lash Sensational Mascara 111 kr. Bangerhead
Loreal Paris Volume Million Lashes Mascara 102 kr. Bangerhead
IDUN Minerals Mascara Eir Waterproof 10 ml 219 kr. Bangerhead
Diorshow Iconic Overcurl Mascara 372,49 kr. DressInn
Clarins Wonder Perfect Mascara 4D 199,20 kr. Skincity SE
MAC Extended Play Gigablack Mascara 337,16 kr. Bloomingdales

Mascara är något många av oss inte vill vara utan. Men det kan vara svårt att hitta en man är riktigt nöjd med. Det finns otroligt många alternativ och de har många olika fördelar, långt utöver färg. 

Mascara ger ögonen ett piggare, större uttryck, och kan få oss att se yngre ut än med osminkade ögon. Med volym och längd på fransarna får du öppna, markerade ögon. Rätt mascara ska inte rinna, inte klumpa sig, och ge just det resultat du är ute efter. 

Det finns mascaror som gör fransarna långa och separerade, andra ger volym och fyllighet, vissa ger dina fransar ordentlig böjning. En del är vattenfasta, andra vattenresistenta. 

För att hjälpa dig hitta rätt typ av mascara som ger dina fransar vacker definition, har vi samlat några av de som är bäst i test och ger även lite tips på vad du ska leta efter i en mascara och hur du på nya sätt kan applicera den för bättre resultat.

Clinique Lash Power Mascara Black-Onyx – bästa mascaran i test

Här får du längd som håller genom allt! Clinique har tagit fram en mascara som håller upp till 24 timmar och ger dig långa, definierade fransar utan klumpar. Dessutom är deras produkter allergivänliga och går att använda även av de med känsliga ögon.

Därför måste du välja Clinique Lash Power Mascara

Detta är en så kallad “tubing mascara” – dessa produkter ligger någonstans mitt emellan vanliga mascaror och vattenfasta varianter. De håller genom fukt och ger långvarigt resultat, men sitter inte lika hårt som en vattenfast mascara och är lättare att ta bort. Det bästa av två världar helt enkelt!
Cliniques Lash Power mascara har en lång, smal borste som förlänger dina fransar oavsett hur korta de är naturligt. Det är lätt att få till ett naturligt resultat utan klumpar, och du får öppna, pigga ögon med vackert definierade fransar som håller hela dagen. 

Formulan gör att mascaran sitter på plats genom både regn, fuktigt klimat, svett och tårar, vilket gör att du slipper svarta rester under ögonen. Cliniques produkter är även formulerade för att fungera bra även för personer med känslig hud och ögon, så mascaran fungerar bra även för dig som lätt blir irriterad i ögonen eller bär kontaktlinser. 

Tricket att sen få bort mascaran på ett skonsamt sätt är att skölja försiktigt flera gånger med varmt vatten, eller blöta en bomullsrondell i varmt vatten, pressa mjukt mot ögat, och dra sen försiktigt över mascaran för att ta bort sminket. Det varma vattnet löser upp formulan utan att du behöver gnugga.

Det vi liker:
 • Håller genom svett, tårar och regn i upp till 24h
 • Bra för känsliga ögon
 • Den smala borsten ger långa, fina fransar

Lancôme Hypnôse Mascara – bästa mascaran för intensiv volym

Om det är volym och fyllighet du är ute efter är Lancôme Hypnôse det bästa valet för dig! Mascaran är gjord för att ge mycket volym och enkelt kunna byggas upp för intensiva, fylliga fransar.

Därför måste du välja Lancôme Hypnôse Mascara

Det här är din bästa vän om du vill ha volym och möjligheten att bygga på för en mer dramatisk look. Mascaran har en våt, krämig formula som lyfter och ger volym och fyllighet åt fransarna, och går lätt att lägga i flera lager för extra effekt. Den är lätt att applicera, fransarna blir fint separerade utan klumpar. Den är också berikad med vitamin b5 som ger näring åt dina fransar. Fri från sulfater. Du kan själv välja att lägga på ett lager med den böjda, täta borsten för en mer naturlig look eller sätta flera lager för dramatiska fransar med hög definition.

Det vi liker:
 • Lätt att bygga upp för dramatiskt resultat
 • Separerar och ger fyllighet år fransarna
 • Berikad med vitamin B5 som ger näring åt fransarna

Maybelline New York Volume Express Lash Sensational Mascara – bästa budgetmascaran

Du får mycket volym för pengarna med denna mascara från budgetfavoriten Maybelline. Borsten har en unik uppbyggnad för att kunna nå alla fransar och ger intryck av fylligare, tjockare fransar.

Därför måste du välja Maybelline New York Volume Express Lash Sensational Mascara

Du får intensiv volym till ett bra pris med den här mascaran. Den unika borsten med 10 rader och 6 olika sorters borsthår gör att du inte missar några fransar och även de minsta får ett lager mascara. Detta ger en väldigt fyllig effekt och ger intryck av tjocka, täta fransar. Borsten fångar också upp fransarna ändå från fästet ut i topparna och ger dem ett rejält lyft med mycket volym. Mascaran är formulerad med närande nyponrosolja som gör att fransarna känns mjuka. Den passar även för kontaktlinsbärare.

Det vi liker:
 • Täcker effektivt alla fransar för extra fyllighet
 • Lyfter och ger mycket volym
 • Väldigt prisvärd

Loreal Paris Volume Million Lashes Mascara – bästa mascaran för definierade fransar med volym

En mascara som separerar och ger längd och volym åt fransarna. Går att bygga upp och håller hela dagen med hisnande volym.

Därför måste du välja Loreal Paris Volume Million Lashes Mascara

En prisvärd mascara med en bra borste som fångar upp alla fransar, separerar, och ger en definierad look med mycket volym. Den är berikad med collagen och förpackningen är gjord så att du får lagom mycket produkt vid varje användning. Mascaran är byggbar och du kan själv välja hur mycket volym du vill ha. Oavsett hur många lager du väljer blir fransarna definierade och får en jämn volym som håller hela dagen.

Det vi liker:
 • Separerar och definierar fransarna
 • Hållbar volym som går att bygga upp
 • Berikad med collagen

IDUN Minerals Mascara Eir Waterproof 10 ml – bästa vattenfasta mascaran

En bra vattenfast formula som ger dig långa fransar med volym som håller tills du tvättar bort den. Mascaran är fri från parfym, konserveringsmedel och silikoner och passar även de med känsliga ögon och kontaktlinsbärare.

Därför måste du välja IDUN Minerals Mascara Eir Waterproof

Här har du ett perfekt alternativ om du är ute efter en vattenfast mascara, som samtidigt innehåller många naturliga, milda ingredienser och vårdar dina ögonfransar. Mascaran ger intensiv färg med hjälp av högpigmenterade mineraler och ger dig långa, definierade fransar. Den är vattentät och håller hela dagen utan att lägga sig under ögonen. Du får separerade fransar utan klumpar och mascaran kan byggas upp från naturlig till mer intensiv volym. Den  är helt fri från parfym, konserveringsmedel och parabener och är vegansk. Den är även passande för de med känsliga ögon och kontaktlinser.

Det vi liker:
 • Ger definierad, hållbar volym
 • Innehåller närande solrosolja och vitamin E
 • Kan byggas upp för mer effekt

Diorshow Iconic Overcurl Mascara – bästa lyxvarianten

En riktig klassiker bland mascaror, som ger både volym längd och fin böj på fransarna. Den förbättrade formulan gör att mascaran nu sitter på plats i upp till 24h med samma fantastiska resultat som innan.

Därför måste du välja Dioshow Iconic Overcurl Mascara

Denna mascara kommer med en böjd borste som lyfter fransarna ändå in från fästet och ger fantastiskt böj åt dem. Genom att använda denna får du volym, längd och böj allt i ett. En mascara som ständigt får bra betyg och mascarans formula är uppdaterad för att ge extra långvariga resultat – den sitter där den ska i upp till 24h. 

Den har fått bäst i test av bl.a. Damernas Värld just för att den ger extra volym och separerade fransar utan att det blir spretigt eller klumpigt. Du kan med fördel sätta flera lager för mer effekt. Priset gör den till en mer lyxvariant men en bra sådan. Den är berikad med bomullsnektar vilket ger mjuka, skyddade fransar. Kommer även i en vattenfast version.

Det vi liker:
 • Bäst i test av Damernas Värld
 • Nya formulan sitter bättre
 • Ger både volym och längd och böj till fransarna

Clarins Wonder Perfect Mascara 4D – bästa mascaran för en false lash look

Speciellt formulerad för att ge både längd, böj, volym och starkt pigment för en effekt som om du nästan har lösögonfransar. Mascaran innehåller även näring som vårdar dina fransar.

Därför måste du välja Clarins Wonder Perfect Mascara 4D

4D står för de fyra dimensioner du får av den här mascaran från Clarins – dina fransar får längd, böj, fyllighet och definition. Resultatet blir tjockare, längre fransar som är fint böjda och öppnar upp ögonen rejält. Rosvax gör att mascaran sitter länge och den täta borsten gör att du inte missar några fransar. Ett bra alternativ till lösfransar! Sätt minst två lager och du får en false lash look. 

Detta är en högpigmenterad mascara med extrem volym som ger även dig med väldigt ljusa eller väldigt korta fransar pigment, fyllighet och längd. Formulan innehåller också vårdande panthenol som kan ge dig längre, starkare fransar även utan mascara. 

Det vi liker:
 • Den täta borsten fångar upp alla fransar för volym
 • Vårdar dina fransar och ger starkare, längre fransar även utan mascara
 • Bästa valet för dig som vill ha effekt av lösfransar

MAC Extended Play Gigablack Mascara – bäst för nedre fransraden

En liten, prisvärd mascara med en mindre smalare borste som enkelt kommer åt även de korta stråna på den nedre fransraden. Den sitter även på plats genom det mesta så du behöver inte oroa dig över att den ska hamna under ögonen.

Därför måste du välja MAC Extended Play Gigablack Mascara

En väldigt liten mascara som är lätt att ha med sig och ger fint resultat utan klumpar. Du får svärta och långa, separerade fransar som håller i upp till 16 timmar. Den lilla borsten gör det lätt att få till längd även på de allra kortaste fransarna, som nedre fransraden och längst in vid ögat. Med den kan du få långa nedre fransar för en effekt av ett riktigt öppet öga om du sveper nedåt. För en mer naturlig look kan du dra längs med fransraden för en jämn fördelning istället. Formulerad för att sitta ordentligt på plats vilket också gör den till ett bra val för dig som brukar sätta mascara på nedre delen, då du inte riskerar pandaögon efter halva dagen. Resultatet av denna praktiska lilla mascara blir väldigt naturligt med fin böjning och längd, och fantastisk hållbarhet.

Det vi liker:
 • Förlänger fransarna med naturligt resultat
 • Håller i upp till 16h
 • Den lilla borsten ger bra precision

Välj den bästa mascaran för dig

Det finns mycket att tänka på när du väljer rätt mascara för dig. Vad är dina behov och önskemål och vilken mascara uppfyller dem? Att välja rätt mascara kan göra underverk för dina ögon och hela din look. Här hittar du några tips på vad du ska tänka på innan du bestämmer dig:

Borsten

När du tittar på en ny mascara, lägg extra uppmärksamhet på mascarans borste. En bra borste gör stor skillnad på applikationen och vilket resultat du får. Mascaraborstar med många borststrån i olika storlekar är bra för att få mascara på alla fransar vilket ger ett fylligt intryck. 

Är borsten däremot lång och smal ger den separerade, definierade fransar med längd. Så har du korta fransar är detta idealet. 

Om du vill ha ett mjukt intryck med böjda fransar ska du välja en borste som följer fransarnas form och böjer dem för ett mjukare intryck.

Själva skaftet på borsten är också viktigt när det kommer till användning. Kommer du enkelt åt alla fransar? Är den lätt att hålla i handen även när du ska sätta mascara? Välj en som passar dig så du slipper irritera dig varje gång du ska sätta mascara. 

Vård av fransar

Kom ihåg att det är viktigt att ta hand om dina fransar. De blir slitna när du använder mascara, sminkborttagning och ögonfransböjare varje dag. Vill du därför vara extra varsam med dina ögonfransar ska du välja en mjukare borste och kanske överväga ett fransserum, extra mild sminkborttagning, eller en mascara som innehåller närande ingredienser för dina fransar. 

Om du vill ta hand om dina fransar samtidigt som du framhäver dem, ska du kika närmare på formulan på mascaran. De flesta får med tiden både slitna och kortare fransar. Därför kan det vara en bra idé att leta efter en vårdande produkt, som kan hjälpa dina fransar bevara sin fyllighet och längd. Du kanske väljer en produkt utan parabener, eller en med aktiva ingredienser som till exempel E-vitamin för att vårda dina fransar. Många reagerar mot olika ämnen och kanske väljer en allergivänlig mascara, eller så kanske du är ute efter en mascara med naturliga ingredienser. Om du är osäker fråga gärna någon i affären om hjälp.  

Volym

Många av oss vill ha mer volym på våra fransar. Då är det viktigt att välja just en mascara, som har volym som fokus. Borsten spelar stor roll för volymen – leta efter en mascara med en borste med många olika stora borsttrån, som kan nå alla fransar och ge hela fransraden ett lyft. Resultatet blir fylligare fransar med ordentlig volym. Vill du ha dramatisk volym eller kunna få lite extra till kvällen, välj en mascara som kan läggas i flera lager.

Hur använder jag mascara för bästa resultat?

Det är lätt att tro att mascara bara kan användas på samma sätt alltid, och fastna i en rutin både med sin produkt och sin applikation. Men det finns faktiskt gott om tips för hur du kan få ut mer av din mascara och variera din look! Här går vi igenom både hur du applicerar mascara som bäst och lite tips som kan ta dina ögon till nästa nivå.

För allra bästa resultat, investera i en bra ögonfransböjare. Det är svårt att få till så fin och långvarig volym som en ögonfransböjare kan ge med endast mascara. Se den som din mascaras bästa vän! De fungerar även utmärkt till dagar du inte vill sminka dig men ändå se lite piggare ut. 

Mascaran kommer sist, efter eyeliner, ögonskugga och övrigt ögonsmink. Det kan vara en bra idé att vänta med att sätta din bas innan du är färdig med ögonen för att enkelt kunna ta bort fläckar. 

 • Som ett extra steg kan du välja att sätta en ögonfransprimer. De separerar fransarna och får din mascara att hålla längre. Använd en primer bara längst ut på fransarna för att undvika att fransarna klumpar ihop sig. 
 • När du ska ta ut din mascaraborste gör det samtidigt som du snurrar den lite för att det inte ska komma in extra luft in i förpackningen och torka ut. Dra sen av överflödig produkt på kanten för att undvika klumpar. 
 • Övre fransraden: Börja vid roten och vicka lite fram och tillbaka innan du ser drar upp mot toppen av fransarna. Om du vill ha mer effekt vänta lite och sätt sen ett lager till. 
 • Nedre fransraden: Var extra försiktig att inte få för mycket produkt här. Använd samma teknik att vicka borsten fram och tillbaka men längst ut på fransarna, detta för att det lätt blir för tjockt och klumpigt för de nedre fransarna om du drar neråt i sektioner. Du kan också välja att använda en separat mascara med smalare borste på nedre fransraden för bättre precision på de kortare stråna. Ett annat tips är att vända borsten så du använder endast toppen av borsten på nedre fransraden. 

Tips för att förändra din look:

 • Smokey eye – Vill du ha riktigt fylliga fransar med mörk effekt? Fokusera då din mascara på fransroten, och istället för att dra ut hela vägen ut för längd, rör din borste sida till sida för extra mycket produkt som ger dramatiskt mörka ögon. 
 • Kattögon – Om du vill ha kattögon effekt, dra en volymmascara utåt de yttre kanterna när du applicerar istället för uppåt. 
 • Fläkteffekt – sätt först mascara i kanterna, och dra borsten upp och utåt kanterna samtidigt för att öppna upp ögat. När du sen sätter mascara i mitten, dra uppåt som vanligt. På fransarna längst in drar du upp och smått inåt. Detta ger en effekt av en fläkt och ger dig riktigt öppna, pigga ögon. 
 • Storslagen volym – För riktig volym och både längd och fyllighet, börja med en vanlig eller förlängande mascara och sätt ett lager. Applicera sen en volymmascara i kanterna och i mitten av ögonen för långa fransar med fantastisk volym. 
 • Extra lyft – Efter att du satt mascara på övre fransraden, använd ditt pekfinger till att lyfta fransarna försiktigt underifrån. Håll kvar i 5 sekunder. På så sätt får du lite extra lyft på fransarna. 
 • Fylligt intryck – för extra effekt, sätt kajal på den övre vattenlinjen. Dina fransar ser genast ännu fylligare ut från mascaran.
 • Mer färg – efter att du satt ett lager på undersidan av övre fransraden, kan du välja att sätta ett lager på ovansidan med. På så sätt får du mer produkt och färg på fransarna.

Vattenfast, vattenavvisande, eller vanlig?

Ska du välja en vattenfast mascara eller inte? Och vad är skillnaden på vattenfast och vattenavvisande?

Vanlig mascara är lätt att tvätta bort, vilket sliter mindre om du slipper gnugga. Vattenfast mascara däremot sitter hårt och du ska helst inte använda det varje dag. Om du har nytta av en vattenfast mascara kan det vara värt att investera i olika mascaror, och spara den vattenfasta till speciella tillfällen. 

Vad en vattenfast mascara kan ge är dels att den kan ge mer böjning åt fransarna, speciellt för dig som har väldigt raka ögonfransar, och dels att den håller sig på plats hela dagen, även om du hoppar i poolen. 

Vad är då en vattenavvisande mascara? Dessa mascaror ligger någonstans mitt emellan en vanlig och vattenfast formula. De tål fukt och vatten, men inte samma temperatur och mängd som en vattenfast mascara gör. Vanligast för en vattenlöslig så kallad tubmascara är att den sitter bra genom regn, fukt, tårar och svett, men inte ett bad. Du kan lätt tvätta bort den med hjälp av ljummet vatten vilket gör den mycket mindre slitsam för ögonfransarna än en vattenfast mascara.

Så vad ska du välja? Älskar du resultatet av vattenfast mascara och har behov av det vid tillfällen, satsa då på olika mascaror och använd en annan till vardags. 

Om vanlig mascara har en tendens att rinna och få dig att se ut som en panda, kan en vattenlöslig mascara vara det perfekta valet för dig och går bra att använda dagligen.

FAQ

Hur länge håller en mascara?

Generellt sägs det att en öppna mascara håller i ca 6-8 månader från att du öppnade den. En oöppnad kan hålla i upp till tre år.

Vilken mascara är bäst?

Vår bäst i test är Cliniques Lash Power Mascara. Den är vattenavisande och håller sig på plats, den irriterar inte känsliga ögon och det är en mascara som ger fantastiskt långa och separerade fransar.

Hur får jag bort vattenfast mascara?

Skaffa ett bra sminkborttagningsmedel som fungerar även på vattenfast mascara. Blöta en bomullsrondell med den, och tryck mot fransarna i ca 30 sekunder. Dra sen försiktigt ner den över fransarna. Försök undvika att dra och slita!