Mascara bäst i test – 5 populära mascaror med fyllighet och förlängande effekt 2023

1
Lancôme Lash Idôle Mascara #01 Black

Varför du ska välja Lancôme Lash Idôle Mascara Håll mascaran på hela dagen med denna lätta och droppfria formula från Lancôme. Den innovativa borsten ger längd och lätt, flerskiktad volym på alla fransar utan att det blir kladd här och där. Den lätta kurvan på den nedre delen av applikatorn gör det också extra lätt att uppnå en franslyftsliknande effekt, och den tunna änden gör att du enkelt kan fixera både inre och nedre fransar.…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Lancôme Lash Idôle Mascara #01 Black 254 kr. Parfumdreams
Maybelline Lash Sensational Sky High mascara 104,80 kr. Lyko
Helena Rubinstein Lash Queen Feline Black Waterproof 349 kr. Parfumdreams
L'Oreál Paris Volume Million Lashes Mascara Extra Black##
Sensai Mascara 38°C Volumising Black 304,83 kr. echarme

Hoppa på tåget här när vi testar vilken mascara är årets bäst i test mascara. Vi tittar på egenskaper såsom borstform och konsistens när vi bedömer de 5 mascarorna i testet med för- och nackdelar i åtanke.

Kanske har du varit med om det: dina väninnor är galna i en viss mascara, och självklart sveper du iväg efter den, bara för att inse att den inte är bra för dig. Det är irriterande och det går att undvika, och vi är här för att hjälpa dig.

Vi har fått tag på 5 av de bästa mascarorna på marknaden just nu och testar dem i denna recension. Vi tittar bland annat på hur de är att applicera och vilken effekt de ger. Och vill du veta ännu mer kan du läsa vidare i vår köpguide, där vi hjälper dig att hitta rätt mascara – en som passar den typ av ögonfransar du har. Vi avslutar också med en steg-för-steg-guide så att du kan applicera den perfekta mascaran. Du kan få en översikt över de 5 mascarorna i testet i vår jämförelsetabell här.

Lancôme Lash Idôle Mascara #01 Black – Bäst i test

Lancôme Lash Idôle Mascara #01 Black

Varför du ska välja Lancôme Lash Idôle Mascara

Håll mascaran på hela dagen med denna lätta och droppfria formula från Lancôme. Den innovativa borsten ger längd och lätt, flerskiktad volym på alla fransar utan att det blir kladd här och där. Den lätta kurvan på den nedre delen av applikatorn gör det också extra lätt att uppnå en franslyftsliknande effekt, och den tunna änden gör att du enkelt kan fixera både inre och nedre fransar.

Den ultralätta konsistensen i kombination med fransborstens design gör att du får effekten med bara ett enda drag – och att du kan intensifiera looken utan klumpar i fransarna. En fantastisk mascara som med både borstform och konsistens kan skapa en vacker effekt på i stort sett alla typer av ögonfransar – hurra!

Det vi liker:
 • Volumiserande mascara med en innovativ formula – känns extra lätt på fransarna
 • Gummiborste med 360 mikroborsthår – utformad för att fånga alla franshår
 • Den lätta svängningen och formen på fransborsten hjälper till att lyfta och ge en cat-eye-effekt.
 • Lätt att separera fransarna med
 • Den kladdar inte och orsakar inte svarta ringar under ögonen – för en mascara utan vatten är den här formulan riktigt bra!
Det vi ikke liker:
 • Kan vara svårt att tvätta bort
 • Det kan ta lite tid att vänja sig vid att tillämpa

Maybelline Lash Sensational Sky High mascara – Billig mascara bäst i test

Maybelline Lash Sensational Sky High mascara

Varför du ska välja Maybelline Lash Sensational Sky High mascara

Hitta din perfekta franslook med denna bäst i test mascara! Maybelline Lash Sensational Sky High mascara är testvinnare i den billiga kategorin och denna bästa mascara som blivit väldigt populär på grund av sina utmärkta egenskaper.. Maybelline Lash Sensational ger dina fransar maximal “ Maybelline Sky High” längd från alla vinklar! Maybelline Lash Sensational Sky High mascara är en omtyckt mascara som ger ögonfransarna en kombination av ljuvlig volym och oändlig längd.

Maybelline Lash Sensational är en förlängande mascara som är lämplig för känsliga ögon i en svart nyans. Fransarna lyfts upp, förlängs och får massor av volym och längd med Maybelline Sky High. Den långa, flexibla mascaraborsten ger extra längd till varje frans från rot till topp. Maybelline Lash Sensational mascarans formula med bambuextrakt och fibrer ger långa, fylliga fransar som känns lätta.

Maybelline Lash Sensational Sky High mascara är en mycket prisvärd mascara som är lätt att applicera och som passar bra för känsliga ögon. Denna Sky High mascara Maybelline har gett oss är också enkel att ta bort.

Det vi liker:
 • Ger extra lyft och fin längd
 • Lätt att tvätta bort
 • Flexibel borste
 • Passar för känsliga ögon
Det vi ikke liker:
 • För tätare look behövs några appliceringar
 • Inte så bra på att separera fransarna

Helena Rubinstein Lash Queen Feline Black Waterproof – Bästa premium mascara och vattenfast mascara bäst i test

Helena Rubinstein Lash Queen Feline Black Waterproof

Varför du ska välja Helena Rubinstein Lash Queen Feline Sort Waterproof

Premium med stort P och en intensiv look som utstrålar exklusivitet och Gucci-vibbar – det är ingen skämt att denna HR-mascara kallas Lash Queen. Mascarans borste separerar fransarna exceptionellt bra, den kommer åt överallt och har en förlängande effekt, som vid det andra lagret förvandlas till en uppsättning förföriska och mycket voluminösa fransar.

Här når kvaliteten på fransborsten, den enkla appliceringen, förpackningens design och naturligtvis mascarans formula en högre nivå, vilket ofta bara är något man får när prisklassen är lite högre. Å andra sidan spelar det verkligen in här, och denna Lash Queen Feline är kanske den bästa vattenfasta mascaran på marknaden just nu och den håller bra hela dagen samtidigt som den gör det lätt att få extra volym och längd.

Det vi liker:
 • Vattenfast mascara
 • Mycket volymgivande mascara som ger både volym och längd
 • Läcker konsistens – klumpar inte ihop sig och är lätt att komma åt fransarna och att arbeta med.
 • Ger bra längd för mycket korta fransar – och extrem volym för täta och långa fransar
 • Smulas inte sönder – håller hela dagen
Det vi ikke liker:
 • Svårt att få bort eftersom det är en bra vattenfast mascara

L’Oreál Paris Volume Million Lashes Mascara Extra Black – Mascara bäst i test för känsliga ögon

L'Oreál Paris Volume Million Lashes Mascara Extra Black

Varför du ska välja L’Oréal Paris Volume Million Lashes Mascara Extra Black

För dig som vill ha en volymgivande mascara som fångar alla dina fransar och ger bra volym bättre än de flesta – här är L’Oréal Paris Volume Million Lashes Mascara Extra Black! Med denna Volume Million Lashes Mascara kan du gå från en diskret och naturlig look till en med mycket volym. Och du kan göra det utan att klumpa ihop dina fransar, för mascaran separerar fransarna och ger volym samt längd “all-in-one”.

Medan de flesta mascaroror ofta kräver att överflödig produkt avlägsnas från borsten, gör den här gummiborsten det nästan av sig själv. Så det är svårt att gå fel med denna design från L’Oréal Paris.

Definitivt en av de bästa mascarorna för att bygga vild volym, och en som är särskilt bra på att separera och försköna alla typer av fransar.

Det vi liker:
 • Volymmascara med specialdesignad gummiborste – du kan fånga alla fransar och få vackra separerade fransar med mer volym utan klumpar
 • Extra svart mascara – bra för naturligt mörka fransar
 • Lämplig för känsliga ögon
Det vi ikke liker:
 • Har en tendens att stänka och kan gnugga bort lite i slutet av dagen.

Sensai Mascara 38°C Volumising Black – Mascara bäst i test för extra volym

Sensai Mascara 38°C Volumising Black

Varför du ska välja Sensai Mascara 38°C Volumising Black

En mascara som får det att se ut som om du har fler fransar? Ja tack! Här är en mascara som ger fransarna täthet och är vattenfast utan att vara vattenfast. Mascaran sitter som berget, tills du tvättar bort den med över 38 grader varmt ljummet vatten. Så inga pandaögon här, oavsett hur oljig och fuktig din dag har varit, och det är vi ganska imponerade över.

Den innovativa utformningen av hårstråna på den böjda borsten och mascarans avancerade formula gör att de separerade fransarna blir tjockare och mascaran håller dem på plats. Applicera ett enda lager för en fin, mjuk look, och bygg upp den för en dramatisk, dramatisk effekt som påminner om falska fransar – på ett bra sätt.

Det vi liker:
 • Innovativ volymmascara som kan tas bort med varmt vatten
 • Utvecklad med en speciell volymgivande formula som omsluter varje enskild frans.
 • Håller hela dagen i alla väder – perfekt för sportentusiaster
 • Kan ge en mycket dramatisk look
Det vi ikke liker:
 • Tenderar att klumpa ihop sig
 • Kan ta tid att få bort med varmt vatten – tålamod är en dygd.
 • Torkar snabbt – om du applicerar mascaran i flera lager måste du vara snabb.

Hur man väljer den bästa mascaran – köpguide

Precis som hud- och hårtyper är ögonfransar olika. Den bästa mascaran för dig är kanske inte den bästa mascaran för din kompis.  Att använda en borste och mascara som är särskilt anpassad för dina fransar på rätt sätt kan göra stor skillnad. Sedan finns det extra funktioner som en mascaraborste kan ha, till exempel att ge dina fransar en uppåtriktad böjning. Det finns en uppsjö av olika typer av mascaror att välja.

Många människor inser inte hur stor skillnad det faktiskt kan vara mellan olika mascaror.

Men det är bra att du har oss – vi guidar dig genom följande för att hjälpa dig att förstå vilka mascaraborstar som passar till vad och varför.

Korta och fina ögonfransar

Korta fransar gynnas mest av att använda en relativt smal/tunn borste med tätt sittande borst som kan ta tag i alla fransar. Med ett sådant borsthuvud är det lättare att nå ända ner till fransarnas rötter för att skapa extra längd på de korta ögonfransarna. Samtidigt är det lättare att kontrollera den här typen av fransborste som ger långa fransar, för att undvika en klumpande effekt som kan tynga ner de redan fina ögonfransarna.

Starka och täta fransar

Om dina ögonfransar är tjocka och böjda uppåt (som en fransböjning) är en tjock och helst lite större fransborste idealisk. En fyllig borste med tättslutande borst kan öppna upp ögonen och ge dig en fantastisk effekt. På samma sätt kan du med det stora borsthuvudet lättare få med alla franshår om du behöver applicera lager på lager för extra volym. Om du inte är så mycket för den täta och dramatiska looken kan du också enkelt använda en tunnare fransborste för mera separerade fransar.

Ögonfransar som inte är täta

Om du inte har så många fransar att arbeta med är det bra att använda en dubbelböjd/ timglasformad borste med tättslutande borst. De olika borstlängderna på den här typen av fransborste hjälper till att separera ögonfransarna och gör att mascaran inte klumpar ihop sig. Formen gör det lättare att bygga upp effekten längs hela fransarnas längd, så att du kan få fylligare fransar med stor intensitet.

Om du har svag franstillväxt eller om dina fransar inte växer särskilt tjockt kan du uppnå fantastiska resultat med en dubbelböjd fransborste.

Ögonfransar som går rakt fram

Om du har “raka ögonfransar”, dvs. fransar som inte har någon uppåtriktad krökning, är det första du ska göra att använda en ögonfransböjare innan du applicerar mascara. Med en ögonfransböjare kan raka fransar få en bättre och mer långvarig effekt.

Om du också har långa ögonfransar är det bra att böja ögonfransarna i sin fulla längd; den första böjen nära fransraden och den andra böjen lite längre bort längs ögonfransarna. Krama försiktigt ihop fransböjaren och håll den nedtryckt i 5-10 sekunder vid varje böjning.

Använd en curl mascara där borsten är böjd och relativt smal. Undvik att applicera mascaran väldigt nära fransraden, eftersom det kan tynga ner fögonransarna så att de inte håller den uppåtriktade kurvan. Ett annat knep är att hålla ögonfransarna uppåt med ditt finger precis innan mascaran torkar. På så sätt ser du till att dina ögonfransar håller sig på plats hela dagen. Använd ditt pekfinger på längden för att hålla alla ögonfransar uppåt samtidigt.

Ögonfransar av olika längd

Ögonfransar med mycket olika längd är ofta resultatet av slitage – till exempel när du använder fransförlängningar. I det här fallet är en fransborste med en spetsig ände och som är relativt stor bäst. Med den spetsiga änden kan du vara mer detaljerad och skapa extra längd på de minsta fransarna, och du kan enkelt sprida och ställa in de yttre fransarna (som ofta är längre) för att matcha resten.

Om du kämpar med slitna ögonfransar är en mascara med vårdande ingredienser extra bra för dig. Leta också efter mascaror som innehåller antioxidanter som E-vitamin för att skydda dina ögonfransar.

Långa ögonfransar

Förstärk dina långa fransar med en mascara som lockar upp dem. En mascara med en böjd borste kan ge dina fransar ett vackert lyft och öppna upp dina ögon. Koncentrera dig på de yttre fransarna för att skapa en effekt. Om du vill ha den ultimata cat-eye-looken utan att använda eyeliner, applicera flera lager.

Vattenfast mascara

Fuktigt klimat, en mascara som smulas sönder eller vattniga ögon – det finns flera anledningar att välja en vattenfast formula. Den enda nackdelen med vattenfasta mascaror är att i vissa fall kan det vara svårt att få bort vattenfast mascara

Färger och nyanser

Är du förvirrad över skillnaden mellan nyanser som svart, intensiv svart och extra svart? För mörkbruna och svarta ögonfransar kan en extra eller intensiv svart färg faktiskt göra lite skillnad. Och om du lägger lager på lager kan du verkligen skapa en effekt med denna nyansskillnad.

Om du är mycket ljus i huden och har mycket ljusa ögonfransar är en brun mascara ofta bättre än en helt svart mascara. Det är förstås en smaksak, men kontrasten mellan svart och mycket ljus hud och hår kan ibland se onaturlig ut.

Så här applicerar du mascara – få perfekta fransar med dessa 3 steg

Får du ut det bästa av din mascara? Oavsett vilket svar du har, har vi här den ultimata guiden som hjälper dig att få fram vackra fransar med några enkla metoder.

1.Böj dina ögonfransar

Böj fransarna med en ögonfransböjare – både för att få en uppåtriktad sväng, men lika mycket för att föra ihop fransarna. Använd eventuellt en vanlig fransborste efteråt och borsta fransarna så att de inte korsar varandra och du får ett naturligt resultat.

2.Hantering av mascaran

Det kanske låter konstigt, men sättet du tar ut din mascara ur fodralet kan göra skillnad för den effekt du får när du applicerar den på dina fransar.

Undvik att dra ut borsten i en snabb rörelse för att komma åt överallt. Gör istället små, lätta, vridande, skruvande rörelser. Torka bort överflödig produkt på insidan av kanten på fodralets öppning – använd återigen en lätt vridande rörelse. Den vanligaste orsaken till att mascara klumpar ihop sig är att produkten inte fördelas ordentligt i fransborsten eller att det helt enkelt finns för mycket produkt på den.

Undvik dessutom att göra pumpande rörelser med borsten i fodralet, eftersom det får mascaran att torka ut snabbare.

3.Applicering

Placera fransborsten nära fransraden på de övre fransarna och gör små zick zack rörelser. På den yttre halvan av fransarna rör du borsten i regelbundna uppåtriktade rörelser. Gör detta längs hela fransraden från inre till yttre ögonvrån. Applicera flera lager beroende på vilken look du vill ha, men undvik alltid att låta mascaran torka mellan lagren. Det kan göra fransarna stela och torra att se på, och det kan också ge “spindelben”-looken.

Använd spetsen på borsten för att applicera mascara på de nedre fransarna. Håll den vertikalt så att du har mer kontroll över varje frans. Om du har en tät fransväxt är det en bra idé att bara applicera mascara på den yttre delen av fransarna så att looken inte blir för tung.

Tips

Håll borsten vertikalt när du applicerar mascara på de inre och yttre fransarna. Det gör det lättare för dig att fördela mascaran jämnt och hålla dina fransar fria från klumpar för ett fint resultat.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken är den bästa mascaran i testet?

Den bästa mascaran i det här testet är Lancôme Lash Idôle Mascara! Här får du en innovativ och lyxig mascara som ger dig långa och fylliga fransar precis som du vill ha dem, utan smulor eller pandaögon För den som letar efter en billigare mascara med utmärkt prestanda kan vi rekommendera Maybelline Lash Sensational Sky High mascara.

Kan jag använda mascara varje dag?

Ja, du kan använda mascara varje dag. Det är dock viktigt att mascaran tvättas bort varje kväll innan du går och lägger dig, precis som du tar bort all annan makeup.