Bästa mjällschampot 2022 – slipp klåda och flagig hårbotten

1
Australian Bodycare Hair Clean

Milt nog för daglig användning och har en lugnande och vårdande effekt på hårbotten. Ett perfekt val för dig med irriterad hårbotten och mjäll. Ett populärt schampo p.g.a. dess förmåga att hjälpa klåda i hårbotten! Därför måste du välja Australian Bodycare Hair Clean Detta är ett vårdande och naturligt mjällschampo som motverkar torr och irriterad hårbotten och har en lugnande effekt. Med hjälp av detta veganska, naturliga schampo blir du även av med eventuell acne…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Australian Bodycare Hair Clean 149,25 kr. Lyko
Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo 350ml##
Grazette of Sweden Neccin No.1 Dandruff Treatment Shampoo 1000ml 165 kr. Bellehem
Daxxin Triple Acting Anti Dandruff Shampoo 250ml 95,20 kr. Kronans Apotek
Nõberu of Sweden Hair Shampoo Anti Dandruff 159,20 kr. Barbershop
Löwengrip Care & Color Anti Dandruff Sensitive Shampoo 250ml##
Kerastase Specifique Bain Anti Pelliculaire Shampoo 250ml 329 kr. Salon Classique
Shu Uemura Cleansing Oil Shampoo Anti Dandruff 400ml##

Hårbotten kliar, och axlarna blir vita – många har något gång varit med om mjäll, och det är aldrig en trevligt upplevelse. Mjäll är något ingen är intresserad av att ha, och det kan lätt kännas pinsamt och ofräscht – för att inte tala om hur jobbigt det är om det kliar i hårbotten! 

Mjäll är dock varken något att skämmas över, eller som har något med hygien att göra, det beror istället troligtvis på jästsvamp i huden, vilket alla har, som i vissa fall huden reagerar mot vilket orsakar inflammation och att det klumpar sig. Det är inte heller något du behöver lida av då mjällschampo kan lindra symptomen rejält. 

Nyckeln till välmående, fint hår sitter faktiskt i hårbotten – det kan påverka hela ditt hår om din hårbotten är irriterad, torr eller oljig. 

Det kan vara svårt att helt och hållet bli av med mjäll men du kan kontrollera det och undvika utbrott och klåda med hjälp av ett bra mjällschampo. 

Vilket mjällschampo du ska välja beror på om du har torr hårbotten eller fet, och hur känslig din hårbotten är. Vi har listat några av de mjällschampon som fått bäst i test och som finns att köpa utan recept, sa att du inte behöver bekymra dig över vita spår på axlarna eller irriterad hårbotten igen!

Australian Bodycare Hair Clean – bästa mjällschampot

Milt nog för daglig användning och har en lugnande och vårdande effekt på hårbotten. Ett perfekt val för dig med irriterad hårbotten och mjäll. Ett populärt schampo p.g.a. dess förmåga att hjälpa klåda i hårbotten!

Därför måste du välja Australian Bodycare Hair Clean

Detta är ett vårdande och naturligt mjällschampo som motverkar torr och irriterad hårbotten och har en lugnande effekt. Med hjälp av detta veganska, naturliga schampo blir du även av med eventuell acne i hårbotten och den motverkar fet hårbotten vilket kan leda till fett hår. Kan även med fördel användas till skägg. Håret blir också mjukt och väldoftande av detta milda schampo, som hjälper dig få bort envist mjäll och klåda i hårbotten. 

Tea tree olja är en naturlig ingrediens som visat sig effektiv mot både torr, irriterad och kliande hårbotten, och den förhindrar bakterier i hårbotten. Hair Clean innehåller 100% naturlig tea tree olja av hög kvalitet. Det är ett milt schampo som även innehåller återfuktande glycerin som tar hand om hårbotten. Australian Bodycare har en serie med många olika mjällbehandlingar, så om du känner att du behöver en något starkare kur rekommenderar de att komplementera med andra produkter från samma serie, te.x. deras hårinpackning mot mjäll som är mer intensiv.

Det vi liker:
 • Vårdande
 • Hjälper även mot acne i hårbotten
 • Innehåller 100% naturlig Tea Tree Oil

Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo 350ml – hårväxstimulerande och mjällbekämpande

Ett näringsrikt schampo som behandlar hårbotten för att få bort och förebygga mjäll, och även innehåller vitaminer och syror som ger ökad hårproduktion och motverkar håravfall. Du får alltså tjockare hår med en frisk hårbotten!

Därför måste du välja Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo

Redan efter de första tvättarna märker användare skillnad på känslan i hårbotten med detta milda, dryga schampo. Det är antiinflammatoriskt och innehåller piroctone olamine och aloe vera för att behandla hårbotten. Hjälper mot både mjäll och andra hårbottensproblem som klåda. Ett stort plus, speciellt för dig med tunt hår, är att den innehåller E-vitamin och aminosyror som kan ge ökad hårproduktion genom att stimulera hårsäckarna.

Massera in och följ gärna upp med det balsam och inpackning som finns också för en hälsosammare hårbotten och hår som känns tjockare och håller sig rent länge. Schampot är milt nog för daglig användning och innehåller även Colour Guard som ger skydd mot färgförlust. Kommer i tre olika storlekar ifall du vill prova i en liten storlek eller behöver resestorlek. Maria Nila är ett miljövänligt företag och deras produkter är klimatkompenserade och ekovänliga.

Det vi liker:
 • Stimulerar hårväxt
 • Antiinflammatoriskt
 • Behandlar och förebygger mjäll

Grazette of Sweden Neccin No.1 Dandruff Treatment Shampoo 1000ml – återställer skonsamt balansen i hårbotten

Har du problem med mjäll och hårbotten kommer du långt med detta schampo från svenska Grazette. Istället för att döda svamptillväxt i hårbotten hämmar det tillväxten och återställer balansen i hårbotten vilket på ett skonsamt sätt behandlar mjäll och torrhet.

Därför måste du välja Grazette of Sweden Neccin No.1 Dandruff Treatment Shampoo

Genom att verka hämmande mot tillväxten av svamp och förhindra att sebum bryts ner och orsakar flagning ger det här schampot ett effektivt försvar mot mjäll och andra hårbottenproblem. Du blir av med jobbig klåda och håret blir dessutom glansigt. Schampot är milt och passar bra även för gravida och du som ammar, och har skydd mot färgförlust. Det innehåller också stärkande proteiner som ger dig starkare, mjukare hår, fritt från mjäll och klåda. Helt fritt från parabener och sulfater. 

Massera in i fuktigt hår och låt det sitta i 2-3 minuter innan du sköljer ur.

Det vi liker:
 • Hämmar svamptillväxt
 • Skonsamt nog att användas av gravida
 • Återställer den naturliga mikrofloran

Daxxin Triple Acting Anti Dandruff Shampoo 250ml – budgetvänligt mjällschampo

Ett bra och billigt mjällschampo som behandlar, förebygger och lindrar klåda och mjäll i hårbotten. Det är milt och effektivt och ger fin glans åt håret. Bra mjällschampo för dig med torr hårbotten.

Därför måste du välja Daxxin Triple Acting Anti Dandruff Shampoo

Daxxin Triple Acting Anti Dandruff shampoo lindrar effektivt för dig som har torr hårbotten och lider av den klåda och irritation som det kan orsaka. Produkter som innehåller piroctone olamine hjälper skapa en naturlig balans i hårbotten och förhindra svamp och bakterietillväxt som kan göra att mjäll uppkommer. Guaranaextrakt gör håret mjukt och lent med extra glans och lyster. Schampot är helt fritt från parfym, sulfater, parabener och färgämnen. Schampot är också allergivänligt och milt och kan användas dagligen för olika typer av mjäll. Det har även ett väldigt bra pris jämfört med många andra schampon mot mjäll.

Det vi liker:
 • Förhindrar svamp och bakterietillväxt
 • Milt och parfymfritt
 • Prisvärt

Nõberu of Sweden Hair Shampoo Anti Dandruff – bästa mjällschampo för män

Rengör effektivt men milt hår och hårbotten och lindrar mjäll. Hårbotten känns skön och håret blir glansigt och välmående. Schampot är gjort speciellt för män som lider av mjäll.

Därför måste du välja Nõberu of Sweden Hair Shampoo Anti Dandruff

Nõberu of Sweden är ett nyare märke med målet att skapa produkter av hög kvalitét för den moderna mannen. Deras produkter kommer dessutom i förpackningar gjorda av återvunnet material och produkterna är inte testade på djur. Med hjälp av allantoin mjukar schampot upp huden och har en lugnande effekt på hårbotten, som får en behaglig känsla, och den rengör skonsamt för att förebygga och behandla uppkomsten av mjäll. Doftar fräscht av eucalyptus och ger extra glans åt håret.

Det vi liker:
 • Märke speciellt inriktat på män
 • Doftar fräscht av eucalyptus
 • Lindrar klåda och mjäll i hårbotten

Löwengrip Care & Color Anti Dandruff Sensitive Shampoo 250ml – veganskt mjällschampo som lindrar

Ett bra mjällschampo som har en härlig doft av mynta som svalkar och lindrar hårbotten. Det är ett löddrande schampo som känns lyxigt och effektivt motverkar mjäll.

Därför måste du välja Löwengrip Care & Color Anti Dandruff Sensitive Shampoo

Detta schampo från Löwengrip är speciellt utformat för dig med känslig hud och irriterad hårbotten. Den löddriga formulan rengör mjukt på djupet och skapar balans i hårbotten med hjälp av bland annat piroctone olamine vilket lindrar och motverkar mjäll på ett skonsamt sätt. 

Det är även berikat med pepparmyntsolja som har en svalkande, lugnande effekt på hårbotten. Det här effektiva mjällschampot är även 100% veganskt. Schampot har en härlig doft med noter av pepparmynta, mentol och citrus och löddrar härligt. Även du med känslig hårbotten kan med fördel använda detta utan att riskera irritation.

Det vi liker:
 • Skapar balans i hårbotten
 • Svalkar och lindrar
 • Speciellt anpassad för känslig hud

Kerastase Specifique Bain Anti Pelliculaire Shampoo 250ml – tacklar mjäll på två sätt

Detta schampo motverkar effektivt de två typer av mjäll som kan uppkomma – torra och oljiga flagor – så att du blir av med mjäll oavsett vilken sort du lider av. Hårbotten blir skonsamt exfolierad med hjälp av salicylsyra och schampot ger både bra, långvariga resultat och har en härlig doft.

Därför måste du välja Kerastase Specifique Bain Anti Pelliculaire Shampoo

Kerastase är ett ansett hårvårdsmärke och deras mjällschampo är speciellt utvecklat för att bekämpa mjäll som är orsakat både av torr och oljig hårbotten, för bästa resultat. Det är berikat med zinkpyrition som är fullt med antioxidanter, och salicylsyra som exfolierar hårbotten och tar bort döda hudceller som kan klumpas och bli flaggor. 

Håret känns lätt och mjukt och din hårbotten blir av med irritation i upp till 8 veckor. Detta mjällschampot har även en härlig doft och lämnar ditt hår mjukt och glansigt. Ett bra val, oavsett om du har torrt hår eller fett hår!

Det vi liker:
 • Bekämpar mjäll på två sätt
 • Förebygger mjäll i upp till 8 veckor
 • Ger mjukt och glansigt hår

Shu Uemura Cleansing Oil Shampoo Anti Dandruff 400ml – bästa rengöringsoljan

Ett oljebaserat schampo som rengör på djupet och ger ordentligt med fukt till hårbotten som får en bra balans. Håret blir även både luftigt och glansigt av det här härliga schampot!

Därför måste du välja Shu Uemura Cleansing Oil Shampoo Anti Dandruff

Rengöra håret med olja – det låter kanske lite bakvänt? Men denna fantastiska olja ger inte alls det kladdiga eller feta resultat som du kanske tänker dig, istället lyfter den bort smuts och fett från hår och hårbotten, och lämnar dig med hår som känns väldigt rent och mjukt. Håret blir glansigt och lent och känns luftigare, och schampot är väldigt skonsamt mot hårbotten som dessutom får en fuktboost av oljan. Schampot innehåller bland annat neroliolja och extrakt från onsen som är känt för sina renande egenskaper. Använd precis som ett vanligt schampo – massera in i vått hår, schampot löddrar sig skönt vid användning, och skölj sen ur. Detta är ett bra val för dig som på ett väldigt skonsamt sätt vill rengöra på djupet och ge extra fukt åt ditt hår och hårbotten, vilket kan hjälpa lindra milda problem med mjäll skapat av torrhet. Detta schampot har anti-inflammatoriska egenskaper och en svalkande effekt som även kan lindra och motverka en kliande hårbotten.

Det vi liker:
 • Oljebaserat
 • Fritt från silikoner och parabener
 • Ger mycket glans åt håret

Välj det bästa mjällschampot för dig

Vilket schampo du ska välja beror på vilken typ och allvarsgrad av problem du har. Någon som verkligen lider av mycket mjäll kanske behöver ett receptbelagt mjällschampo, men de flesta klarar sig bra och får positiva resultat med bra mjällschampon du kan hitta i affären. Leta efter schampon som är anti dandruff shampoo, mjällschampo, eller exfoliating shampoo. Sa hur fungerar ett mjällschampo? Vad är det de gör? Kan de hjälpa? Vilket är bäst? Och vad är egentligen mjäll?

Vad är mjäll?

Mjäll är en inflammation i hårbotten orsakat av jästsvamp som växer där naturligt. Det är naturligt att nya hudceller skapas och tränger bort döda hudceller, men svamp som finns i hårbotten kan ibland växa för mycket och göra att processen ökas på, med klumpar eller vita små fjäll som resultat. Det är oklart vad exakt det beror på men det kan ha med hormoner att göra, vilket gör att tonåringar kan löpa större risk att få mjäll och faktorer som stress kan leda till mjäll. Uttorkande eller starka hårprodukter kan också irritera hårbotten och leda till problem, likaså torr luft och yttre påverkan. 

Det är viktigt att komma ihåg att även om mjäll kan vara både jobbigt och kännas pinsamt, så är det varken farligt eller smittsamt och kan drabba vem som helst oavsett hygien. 

Har du torr eller fet mjäll?

Vilken typ av mjäll du har spelar roll när du ska behandla den, då olika ingredienser ofta är olika effektiva på torr och fet mjäll.

Om du har tunn, nästan osynlig mjäll som kan falla ner på axlarna och synas, är det troligtvis torr mjäll du har. Om hårbotten däremot känns fet och har tjockare flagor som oftast stannar i hårbotten är det den typen av mjäll du har. För torr mjäll är det viktigt att inte torka ut hårbotten ytterligare, så leta efter ett återfuktande, milt mjällschampo. Om du har kliande och fet hårbotten kan du ha nytta av ett lite starkare mjällschampo som kan hämma överväxten av svamp. 

Om du provat ett mjällschampo och inte upplever någon skillnad kan det vara värt att prova något med andra aktiva ingredienser, eller något som exfolierar hårbotten med t.ex. salicylsyra. Om du provat olika sorters mjällschampo från butik och ändå inte blivit av med symptomen, kanske du behöver ett receptbelagt mjällschampo. Prata med personal på apoteket eller en hudläkare för att få hjälp med dina problem. 

Vanliga mjällbekämpande ingredienser att titta efter i schampo:

Zinkpyrition

En mildare behandling som kan användas två gånger i veckan och kan hjälpa bra mot dig med mild till måttlig mjäll och kliig hårbotten. Zinkpyrition är dessutom mjukgörande och återfuktande vilket är speciellt bra för dig med torr hårbotten. Den minskar produktionen av svamp och talgproduktionen i hårbotten. Denna ingrediens är även bra för dig med flygigt eller frissigt hår, då regelbunden användning har visat sig ha effekt mot det. Detta är den ingrediens te.x. Head Shoulders använder. 

Ketokonazol

Denna ingrediens är svampdödande och tar bort hudsvamp, och är bra för dig som lider av stora besvär med mjäll. Kan användas två gånger i veckan den första månaden, och sen vid behov. Schampot ska sitta i håret i ca 5 minuter för att verka. Undvik om du inte har stora besvär då det är ett stark medel. 

Kol

Hjälper mot mjäll genom att motverka hudflagor och överproduktion av hudceller. Det kan dock avfärga sig på ljust hår så undvik om du inte har en mörk hårfärg. 

Selen

En vanlig ingrediens som också är bäst för dig med ganska stora besvär, och bör användas försiktigt och inte alltför ofta. Läs noggrant instruktionerna och fråga gärna om hjälp på apoteket. Selen kan göra att håret känns fetare så lider du av fettigt hår är det bättre att välja ett mjällschampo med en annan aktiv ingrediens. 

Salicylsyra 

Salicylsyra hjälper att få bort döda hudceller och kan även få bort vissa typer av hudsvampar för att hjälpa hårbotten att kännas fräsch och fri från mjäll. Bekämpar symptomen av mjäll, som klumpar i hårbotten. 

Tea Tree olja

Ett bra val för dig som är ute efter ett mjällschampo med naturliga ingredienser. Den har anti-inflammatoriska egenskaper och är också anti-microbial vilket motverkar mjäll. Om du har känslig hårbotten använd inte ren tea tree olja då det kan irritera, utan välj ett schampo som innehåller det eller blanda ut några droppar med te.x. kokosnötolja. 

Hur kan du förebygga mjäll?

Mjäll har ju som sagt inget att göra med renlighet, men det finns många saker man kan försöka göra för att förebygga uppkomsten av mjäll, förutom såklart att använda ett av de bäst i test mjällschampo vi har skrivit om!

 Stress – försök undvika för mycket stress, då det kan påverka kroppens hormonnivå och även leda till mer mjäll

 • Diet – en balanserad diet kan också hjälpa hår och hårbotten, tänk på att få i dig gott om B-vitamin och zink. Omega 3 och probiotika kan också ge en positiv effekt
 • Hårprodukter – speciellt om du har torr mjäll eller känslig hårbotten, är det viktigt att undvika att använda uttorkande hårprodukter
 • Tvätta håret oftare – håret mår bra av att inte tvättas för ofta, men hårbotten kan behöva dagliga hårtvättar för att undvika att det blir fett och flagigt vilket i sin tur påverkar ditt hår
 • Sol – att spendera tid i solen kan ha en positiv effekt på hårbotten, men glöm inte solskydd bara!
 • Exfoliera hårbotten – produkter som salicylsyra kan exfoliera och ge rum för nya hudceller och förhindra bildning av flagor

Vad gör mjällschampon annorlunda än vanliga schampon?

Ett effektivt mjällschampo gör mer än bara rent hår och hårbotten, det innehåller speciellt utvalda ingredienser som kan lindra symptomen av mjäll och förhindra uppkomsten av ny mjäll. Detta genom att hämma överväxten av svamp i hårbotten vilket kan leda till mjäll. 

Du kan använda det i kombination med vanliga schampon och andra produkter men försök att undvika för starka produkter då de kan förvärra mjäll. Ett mjällschampo ska användas enligt instruktionerna, oftast ett par gånger i veckan till att börja med sen kan du trappa ner och ha mjällschampon vid behov. 

De bästa mjällschampon är milda men lindrar effektivt. Det är viktigt att välja ett mjällschampo som fungerar på din typ av problem och hårbotten då det finns många olika ingredienser som kan hjälpa olika problem. 

Om ditt schampo har effekt märker du genom att håret känns mjukare och glansigare, hårbotten slutar klia, och du slipper se vitt på axlarna. När du fått bukt med din mjäll kan du ha kvar ditt mjällschampo och använda det vid behov eller då och då för att hålla mjällen borta, eftersom man inte helt kan bota mjäll. 

FAQ

Vilket mjällschampo är bäst i test?

Det bästa mjällschampo du kan köpa utan recept är enligt oss är Australian Body Care Hair Clean. Det är milt och innehåller naturliga ingredienser som lindrar torr och kliande hårbotten. Beroende på dina problem rekommenderar vi att läsa igenom hela listan för att hitta det mjällschampot som bäst åtgärdar dem!

Hur använder man mjällschampo?

Massera in schampot i håret och låt sitta och verka i några minuter innan du sköljer ur det. Använd 1-2 gånger i veckan. Följ alltid instruktionerna för det schampo du köper, vissa mjällschampon är mer starka än andra.

Är mjäll smittsamt?

Nej, mjäll är inte smittsamt så även om du har problem med mjäll behöver du inte oroa dig för att sprida det till andra.