Bästa ögonkrämen 2022 – behandla och förebygg allt från mörka ringar till fina linjer

1
Dermalogica Total Eye Care SPF15 (15ml)

I Dermalogicas Total Eye Care får du precis vad som utlovas - en komplett, multifunktionell ögonkräm som ofta är bäst i test just för att den åtgärdar många problem samtidigt. Den kombinerar effektivt en omedelbart synlig effekt från ljusreflekterande partiklar, en svag färgning och ifyllnad av tunna linjer, med långtidsverkande ingredienser som stärker och förbättrad hudens kvalité. Den är även en av få ögonkrämer som innehåller solskyddsfaktor.  Därför ska du välja Dermalogica Total Eye Care…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Dermalogica Total Eye Care SPF15 (15ml) 513,03 kr. Lafantine
Clarins Eye Contour Gel (20ml) 285 kr. Electa
Filorga Time-Filler Eyes (15ml) 419 kr. Donna Beauty
Ole Henriksen Banana Bright Eye Cream (15ml) 409 kr. Shopping4net SE
Lancôme Absolue Premium ßx Yeux Eye (20ml) 1.266 kr. Notino SE
Peter Thomas Roth Un-Wrinkle Eye (15ml)##
La Roche-Posay Toleraine Ultra Eye (20ml)##
Decléor Peony Eye Cream Absolute (15ml) 539 kr. Buyersclub

Huden runt ögonen är extra tunn och ömtålig, vilket gör att den har extra behov av daglig vård och fukt. Eftersom huden i ögonområdet är så känsligt, är det större risk att det uppstår fina linjer och rynkor. Vanliga ansiktskrämer är inte alltid tillräckligt närings- och fuktgivande nog för att upprätthålla en bra balans i ögonområdet. Därför är det värt att investera i en ögonkräm av bra kvalité som har optimala ingredienser specifikt valda för den tunna, ömtåliga huden under ögonen. En bra ögonkräm ska tillföra ordentligt med fukt och näring och innehåller ofta olika syror eller vitaminer som kan ljusa upp mörka ringar, fylla i torrhetslinjer, och minska svullnader. Kom ihåg att olika personer  beroende på ålder, livsstil, gener etc. har olika behov av ansiktsprodukter och även av ögonkräm, så läs vidare för att se vilken ögonkräm som passar bäst för dig. Att hitta rätt kräm kan kännas svårt, därför har vi i denna artikel samlat åtta av de bästa ögonkrämerna på marknaden just nu och beskrivit krämerna och vad de hjälper bäst med. De nedanstående produkterna är noggrant utvalda baserat på sina starka resultat i diverse tester av ögonkrämer, så du kan verkligen lita på att detta är rätt ställe att hitta den bästa ögonkrämen för dig, som faktiskt verkar och har effekt!

Dermalogica Total Eye Care SPF15 (15ml) – Den bästa ögonkrämen

I Dermalogicas Total Eye Care får du precis vad som utlovas – en komplett, multifunktionell ögonkräm som ofta är bäst i test just för att den åtgärdar många problem samtidigt. Den kombinerar effektivt en omedelbart synlig effekt från ljusreflekterande partiklar, en svag färgning och ifyllnad av tunna linjer, med långtidsverkande ingredienser som stärker och förbättrad hudens kvalité. Den är även en av få ögonkrämer som innehåller solskyddsfaktor. 

Därför ska du välja Dermalogica Total Eye Care

Total Eye Care innehåller hydroxisyror, som skonsamt slätar ut huden och gör rynkor mindre synliga. Den har även en ljusreflekterande effekt som gör att mörka ringar ser ljusare ut,  och botaniska växtextrakt som motverkar påsar under ögonen. Den är vårt val som bästa ögonkrämen 2020 för hur effektiv den är mot mörka cirklar och tunna linjer. En annan viktig detalj som gör just denna kräm riktigt bra är att den innehåller spf 15, vilket förebygger åldrande och mörka ringar under ögonen genom att skydda den tunna huden här från solens strålar. Inom hudvård är det a och o att skydda och förebygga och detta är extra viktigt under ögonen där huden är väldigt tunn och ömtålig. Total Eye Care är innehåller även en svag färg som jämnar ut tonen. Detta ihop med solskyddsfaktorn gör den speciellt bra för dagtid.

Det vi liker:
 • Bra mot mörka ringar under ögonen
 • Avancerad ögonkräm med syror som slätar ut huden
 • Innehåller spf 15 vilket skyddar det känsliga ögonpartiet

Clarins Eye Contour Gel (20ml) – Den bästa ögonkrämen mot mörka ringar

Med en Clarins Eye Contour Gel får du en gel-baserad ögonkräm, som aktivt bekämpar svullnad och mörka ringar under ögonen. Detta sker genom att gelen lugnar och mjukgör huden, medan de aktiva ingredienserna främjar mikrocirkulationen. Ögonkrämen är dessutom fri från parfym, och är idealisk för personer med känslig hy. Den blev vald som en av de bästa ögonkrämerna 2020 av Damernas Värld för sin effektivitet mot svullnad och mörka ringar.

Därför ska du välja Clarins Eye Contour Gel

Om du inte känner dig tilltalad av de andra mer krämiga ögonkrämerna, så bör du titta närmare på Clarins Eye Contour Gel. Som namnet indikerar så är denna ögonkrämen en gel, vilket gör den väldig lätt, uppfriskande och inte för fet. Gelen har en kylande effekt och förmår att både mjukgöra och lugna huden, vilket bl.a. hjälper bekämpa mörka ringar och svullnader i ögonområdet. Den här ögonkrämen fungerar speciellt bra för den som börjar se tecken på svullnad och mörka ringar. Med sina 20ml får man även mycket produkt för priset, jämfört med de 15ml de flesta ögonkrämer har. 

Clarins Eye Contour Gel innehåller bl.a. ginkgo biloba extrakt, som främjar mikroblodcirkulationen och därmed bekämpar mörka ringar, och naturligt extrakt från kamomill och blåklint, som ger ett mer utvilat intryck. Tillsammans gör ingredienserna att gelen har en förfriskande och lugnande effekt på huden. Som en extra bonus är denna ögonkräm framställd utan parfym, vilket gör den passande för alla hudtyper, inklusive känslig hud. Den går bra att använda både morgon och kväll.

Det vi liker:
 • Minskar svullnad och mörka ringar
 • Verkar förfriskande och lugnande på huden
 • Oparfymerad

Filorga Time-Filler Eyes (15ml) – Bästa ögonkrämen för hela ögonområdet

Många ögonkrämer är speciellt utvecklade för att användas under ögat och motverka mörka ringar och fina linjer, men kan ofta vara irriterande om de används på ögonlocken. Detta är en kräm som med fördel kan användas både på locket och under ögonen, och har en upplyftande effekt på ögonlocket. Att den dessutom ger näring åt ögonfransarna är ett stort plus! Det här är verkligen en kräm som ger lyft åt hela ögonområdet.

Därför ska du välja Filorgas Time-Filler Eyes

Filorgas Time-Filler Eyes innehåller en rad olika aktiva ingredienser med målet att effektivt förbättra hela området runt ögonen. Hyaluronsyra och peptider återfuktar och fyller i fina linjer, ett stimulerande komplex motverkar svullnader och mörka ringar, och krämen innehåller även ingredienser som ger näring åt ögonfransarna vilket gör dem tjockare och tätare. Den har en upplyftande effekt på locken vilket ger ett piggare intryck. Detta är en effektiv, krämig ögonkräm med mycket fukt, passande för dig som letar efter något som kan göra allt och fungerar lika bra över natten som dagtid.

Det vi liker:
 • Kan användas på ögonlocket för upplyftande effekt
 • Ger tjockare fransar
 • Fuktgivande, krämig konsistens

Ole Henriksen Banana Bright Eye Cream (15ml) – Den bästa ögonkrämen för dagtid

Ole Henriksens Banana Bright Eye Cream är gjord för att ge omedelbart lyster och färgkorrigera under ögonen. Dessa egenskaper gör den till ett bra val för den som vill ha en ögonkräm till dagtid som lägger en bra bas under sminket och ger lyster till ögonområdet. Krämen innehåller även c-vitamin, havtornsextrakt och kollagen som ger långvarig hjälp mot mörka ringar och kråkfötter. Den har fått många utmärkelser och uppmärksamhet internationellt.

Därför ska du välja Ole Henriksen Banana Bright Eye Cream

Om du är ute efter en ögonkräm som hjälper din concealer att se fräsch och fin ut länge, eller vill se lite ljusare och piggare ut under ögonen utan att behöva använda smink, så är det här det bästa alternativet för dig. Det som gör den här krämen speciell är just som namnet anger ett så kallat banana powder, vilket anses vara en hemlighet bland professionella makeupartister. Banana powder är ett puder med gulaktig ton som fungerar på de allra flesta hudtoner och när det appliceras under ögonen neutraliserar det mörka ringar. Det är en bra kräm för dagtid då effekten är omedelbar, och den utgör en väldigt bra bas för concealer och får den att hålla längre. Krämen innehåller dessutom kollagen som fyller i fina linjer och återfuktar. Allt som allt ger den ett ljusare intryck med mindre tydliga linjer runt ögonen. Denna ögonkräm innehåller heller inga parabener eller sulfater. På grund av den neutraliserande effekten är den allra bäst för dagtid, men fungerar även bra på natten.

Det vi liker:
 • Färgkorrigerar och neutraliserar mörka ringar
 • Bra under smink
 • Innehåller kollagen som effektivt fyller i torrhets och ålderslinjer

Lancôme Absolue Premium ßx Yeux Eye (20ml) – bästa ögonkrämen för mogen hy

Lancôme Absolue Premium ßx Yeux Eye är en lyxig och krämig ögonkräm med ingredienser speciellt utvalda för att föryngra ögonområdet och återställa lyster och fasthet. Efter fyra veckors regelbunden användning blir huden runt ögonen märkbart fastare och jämnare. Krämen har en lyxig, silkeslen konsistens med intensiv fukt och näring som återställer balans och lyster i huden kring ögonen.

Därför ska du välja Lancôme Absolue Premium ßx Yeux Eye

Detta är en riktigt bra produkt som passa speciellt bra för dig med mer mogen hy, som vill ha en kräm som tillför all fukt och näring som området runt ögonen behöver och effektivt föryngrar och återställer lyster. Den ger bra resultat mot de fina linjer och rynkor som kommer naturligt med åldern kring ögonen. Priset är lite högre än de andra ögonkrämerna men är en bra investering för den som behöver en kräm som både förminskar synligheten av fina linjer och samtidigt ger lyster och återfuktar. Den patenterade ingrediensen Pro-Xylane hjälper återställa hudens naturliga fuktbalans och krämen är väldigt bra för att hjälpa huden återfå sin ursprungliga elasticitet. Krämen kommer i en 20ml förpackning och är även väldigt dryg och kräver bara en liten mängd produkt, och kan med fördel användas både morgon och kväll för ett lent, skönt resultat. 

Det vi liker:
 • Återfuktande och näringsrik
 • Silkeslen konsistens
 • Reducerar ålderstecken

Peter Thomas Roth Un-Wrinkle Eye (15ml) – bästa förebyggande ögonkrämen

Peter Thomas Roth Un-Wrinkle Eye cream är speciellt formulerad för att förebygga uppkomsten av rynkor i ögonområdet. Den har en avancerad formula av 6 olika peptider, neuropeptider, och anti-age ingredienser.

Därför ska du välja Peter Thomas Roth Un-Wrinkle

Den här krämen är fullpackad med anti-age peptider och neuropeptider som har utfyllande och åtstramande effekt på rynkor och linjer i ögonområdet. Un-Wrinkle är ett bra val även för att förebygga rynkor och kråkfötter. Efter regelbunden användning ser huden runt ögonen fastare och spänstigare ut. Ska helst användas både natt och dag för bästa resultat. Bäst för dig som vill ha en kräm som motverkar rynkor och slätar ut huden men inte har så stora problem med mörka ringar. Den är mild och fungerar bra om du har känslig hy och ögon och även för de som bär kontaktlinser.

Det vi liker:
 • Reducerar fina linjer och rynkor
 • Bra förebyggande kräm
 • Bra för känsliga ögon och de med kontaktlinser

La Roche-Posay Toleraine Ultra Eye (20ml) – bästa ögonkrämen för känslig hud

Ultra Eye är ett mer prisvänligt alternativ, men underskatta inte krämen för det. Det är en riktigt bra kräm som återfuktar utan att ge irriterade ögon och har blivit utsedd till bäst i test av Damernas Värld över dyrare alternativ. Den här krämen passar alla hudtyper, även de med känslig hy då den är parfymfri.

Därför ska du välja La Roche-Posay Toleraine Ultra Eye

Många är extra känsliga mot parfym och starka ingredienser runt ögonen och detta är en bra och effektiv ögonkräm utan parfym som kan irritera. Trots det ringa priset är den väldigt återfuktande och gör den känsliga huden under ögonen mjuk utan att vara extremt fet. Den ger tydliga resultat mot svullnader under ögonen vilket genast ger ett piggare, fräschare intryck. Den kan användas morgon och kväll. Krämen är bra förpackad i en stor hygienisk pumpflaska som ger en lagom mängd produkt och håller ögonområdet mjukt hela dagen. Toleraine Ultra Eye fick bäst i test av Damernas Värld just för hur effektiv den är till ett så bra pris.

Det vi liker:
 • Bäst i test Damernas Värld 2020
 • Prisvärd
 • Återfuktar och minskar svullnad

Decléor Peony Eye Cream Absolute (15ml) – bästa naturliga ögonkrämen för åldrande hy

Mogen hy behöver ofta starkare ingredienser för att hjälpa huden behålla sin elasticitet och fylla i rynkor och fina linjer, och Decléor Peony Eye Cream Absolute riktar sig speciellt mot denna grupp men utan att vara irriterande för känslig hy. Den är fri från parfym och parabener vilket gör den till ett bra alternativ för de med känsliga ögon eller hy. Det naturliga ämnet adenosine plumpar upp rynkor och fina linjer vilket ger ett slätare intryck och koffein piggar upp ögonområdet.

Därför ska du välja Decléor Peony Eye Cream Absolute

Kombinerar naturliga ingredienser som adenosine, koffein och pion extrakt för att aktivera huden under ögonen och jämna ut den. Den passar extra bra för dig med mogen hy som vill ha en produkt som ger resultat utan att irritera. Den har en lätt och krämig konsistens som snabbt sjunker in i huden och återfuktar länge, och gör huden mer elastisk med en plumpande effekt.  Krämen innehåller naturliga, botaniska ingredienser som inte är för starka för den ömtåliga huden runt ögonen. Även fri från parfym och parabener. Krämen kan användas dag och natt.

Det vi liker:
 • Plumpande effekt
 • Passar speciellt bra för mogen men känslig hy
 • Parfymfri, fri från parabener

Varför ska man använda ögonkräm?

Det är en bra idé att lägga till en ögonkräm i sin dagliga rutin, då huden kring ögonen ofta har behov av mer vård än vad den kan få från en vanlig ansiktskräm. Eftersom huden runt ögonen är tunnare är den också mer känslig. Det är inte ett måste att ha en speciell kräm till just ögonen, men det kan vara värt att investera i för att ta lite extra hand om den känsliga huden runt ögonen, speciellt efter en viss ålder.

Dessutom hjälper en ögonkräm mot fina linjer och rynkor under och runt ögonen, samt förebygger förekomsten av dessa. Det är alltså bra att använda en ögonkräm oavsett om du redan ser tecken på linjer runt ögonen och vill minska synligheten av dem, eller om du är ute efter att förebygga framtida rynkor. Många ögonkrämer hjälper även mot mörka cirklar och påsar under ögonen, vilket är en fördel för dig som gärna vill undvika att se trött ut till vardags. 

Ögonkräm kan även med fördel användas runt munnen och mellan ögonbrynen, där det också lätt uppstår rynkor och torrhetslinjer. Detta på grund av att ögonkrämer generellt har en åtstramande och utjämnande verkan på huden.

En annan viktig sak att tänka på när det gäller ögonkräm är att det oftast tar relativt lång tid att se riktiga resultat. Minst en månad säger de flesta ögonkrämer att man ska ge dem innan man kan förvänta sig synlig skillnad, och många experter rekommenderar att ge en ny ögonkräm hela sex månader innan man kan se full effekt. När det kommer till genetiska mörka ringar är det svårt att helt ta bort dem, men trots det finns många krämer som både kan minska dem på längre sikt och dölja dem på dagtid, t.ex Dermalogicas Total Eye kräm som är vår bäst i test, och Ole Henriksen Banana Bright Eye (nummer 4).

Vilka ingredienser ska jag leta efter i min ögonkräm?

Det grundläggande med en ögonkräm är att tillföra optimal fukt och näring till din hud. Av den anledningen ska du helst välja ögonkrämer med extra fuktgivande egenskaper, som samtidigt har högt näringsrikt innehåll. Det har de flesta ögonkrämer på marknaden, så det borde inte vara så svårt att hitta. Därutöver är vissa ingredienser som K vitamin, retinol (A vitamin), och olika syror vara bra i en ögonkräm då de boostar kollagenproduktion och har maximal åtstramning av huden vilket hjälper mot rynkor. Här kan t.ex. nämnas nummer 4 på listan, Filorgas ögonkräm som innehåller återfuktande hyaluronsyra, och vårt första val Dermalogica som med hjälp av alpha hydroxy syror slätar ut fina linjer.  

Är dyrare krämer bättre än billiga?

När det kommer till ögonkräm är det viktiga ingredienserna, inte priset. Många billigare alternativ fungerar utmärkt för att återfukta och förebygga fina linjer, och det finns även prisvärda alternativ som innehåller starkare ingredienser som retinol. 

FAQ 

Vilken ögonkräm ska jag välja?

Fokusera på vad just du är i behov av. Har du ålderstecken du vill minska som kråkfötter? Är du ofta torr under ögonen? Vill du ha en kräm som sitter bra under din makeup? Är det mörka ringar du vill få bort? I vårt test har vi valt våra favoriter i olika kategorier beroende på deras egenskaper, ingredienser, och resultat. Vill du ha en ögonkräm som både skyddar, förbättrar och förebygger är vårt första val, Dermalogicas Total Eye Care, det självklara valet.

När ska man börja använda ögonkräm?

Det skiftar naturligtvis från person till person, när man ska börja använda en ögonkräm. I många fall kan en bra vanlig nattkräm vara tillräcklig i många år, då den tillför ordentligt med näring och fukt. Man ska inte heller börja använda en ögonkräm alltför tidigt, då den kan irritera huden om det inte finns behov av dess egenskaper, eller påverka hudens egen produktion av kollagen och elastin (och tro oss, det vill du inte!) Kvinnors kollagen- och elastinproduktion börjar långsamt att minska efter 25-års åldern, så efter det kan man med fördel börja kolla upp ögonkrämer för att förebygga framtida rynkor. Man kan dock vänta lite med just anti-age krämer till efter ca 35-års ålder, då de flesta kan ha nytta av att boosta kollagen och elastinproduktionen. Men alla är olika och vissa hudtyper, t.ex. torr hy, kan se tecken på rynkor tidigare och ha behov av anti-ageing krämer tidigare än så. Men undvik ögonkrämer tills efter du fyllt 25, och i många fall kan man även vänta längre än så. Förebyggande effekt Om du börjar använda ögonkräm på din 25-års dag för att undvika framtida rynkor och fina linjer i ansiktet, är det viktigt att tänka på krämen som just förebyggande. Då du troligtvis inte har några rynkor än är krämen användbar just för att förebygga och återfukta torr hud, vilket är viktigt då man aldrig helt kan bli av med rynkor med hjälp av en kräm när de väl dykt upp, även om man kan förminska synligheten av rynkor och fina linjer även efter uppkomst med hjälp av en bra ögonkräm. Är du under 30 räcker det oftast med att använda ögonkräm ett par gånger i veckan, och när det känns som att huden runt ögonen har behov av lite extra vård.

Så applicerar du ögonkrämen på rätt sätt för optimal effekt

Det finns en väldigt viktig regel när det kommer till att applicera ögonkräm: du ska INTE gnugga in produkten i huden. Man ska vara väldigt försiktig med området kring ögonen, då det är väldigt ömtåligt, och därför är det viktigt att man inte gnuggar eller gnider in produkten i huden. Istället ska du ta en liten mängd kräm (och då menar vi verkligen pyttelite) på ett finger, t.ex. ditt ringfinger eller lillfinger, och därefter dutta in krämen på huden. Det handlar alltså mer om att försiktigt dutta in krämen tills den är helt absorberad, än att gnida in ett tjockt lager av kräm på området. Processen ska upprepas morgon och kväll.

Det är också viktigt att se till att först rengöra huden både morgon och kväll innan man applicerar ögonkräm så att inte smuts och bakterier samlas. Sen går det utmärkt att lägga på andra produkter, t.ex. ansiktskräm och smink, men vänta tills ögonkrämen absorberas ordentligt. 

Är det stora skillnader mellan olika ögonkrämer?

Ögonkrämer är ofta speciellt formulerade för att bekämpa ett eller flera specifika problem under ögonen, så ja, det kan vara stora skillnader mellan olika ögonkrämer. Det är därför viktigt att tänka till vad just dina behov är och leta efter en kräm som ska användas till just det. T.ex. vill du att din kräm först och främst ska göra bot mot mörka ringar, påsar, eller fina linjer, eller är du främst ute efter att tillföra lite extra återfuktning och näring? Vill du ha olika ögonkrämer för morgon och kväll? Fundera över det och ta sen en titt på vår lista för att hitta den kräm som bäst ser till dina behov.