Bästa plattborste 2022 – platta håret snabbt och skonsamt

1
Philips StyleCare Essential BHH 880

Philips StyleCare Essential är vår bäst i test vinnare! Det är en perfekt plattborste för dig som gillar när det går snabbt och enkelt. Den håller jämn temperatur på lägsta möjliga nivå för att plattningen ska ske på ett så skonsamt sätt som möjligt. Håret behåller sin volym men blir glansigt och slätt. Bra för dig med platt och rakt hår. Därför måste du välja Philips StyleCare Essential BHH 880 För dig som vill att…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Philips StyleCare Essential BHH 880 476 kr. RDEButik
Remington Straight Brush CB7400 355,83 kr. Amazon.se
GHD Glide Professional Hot Brush 1.439,20 kr. Magasin.se
BaByliss HSB100E/HSB101E##
BaByliss H150E 299 kr. Amazon.se
DAFNI Original Plattborste 859 kr. Buyersclub
BaByliss H130E miniplattborste 279 kr. Hemmy

Önskar du att det fanns ett redskap som lät dig platta håret samtidigt som du borstar det, på ett snabbt, enkelt och mer skonsamt sätt? Då har vi svaret på dina önskemål, nämligen en plattborste! En plattborste är en kombination av en hårborste och en plattång.

Plattborsten erbjuder dig alltså att platta och borsta ditt hår samtidigt, utan att det slits särskilt mycket. På så sätt går det väldigt snabbt och är enkelt att göra även på egen hand, och resultaten blir sådär lyxigt glansigt.

Tror du att en plattborste är något för dig? Vi hjälper dig att hitta rätt! Här har vi nämligen samlat de plattborstar som tillhör bäst i test på marknaden. Genom att ta del av vår köpguide kan du få svar på vilken som är den bästa plattborsten för dig på nolltid. Häng med!

Philips StyleCare Essential BHH 880 – Bästa plattborste

Philips StyleCare Essential är vår bäst i test vinnare! Det är en perfekt plattborste för dig som gillar när det går snabbt och enkelt. Den håller jämn temperatur på lägsta möjliga nivå för att plattningen ska ske på ett så skonsamt sätt som möjligt. Håret behåller sin volym men blir glansigt och slätt. Bra för dig med platt och rakt hår.

Därför måste du välja Philips StyleCare Essential BHH 880

För dig som vill att hårstylingen ska vara snabb, enkel och behändig kommer denna plattborste från Philips passa perfekt. Inte nog med att denna variant blir uppvärm på bara några sekunder, utan plattborsten är också väldigt enkel att använda. Det tack vare att den låter dig platta håret i samband med att du borstar det.

På så sätt är det också lätt att uppnå fina resultat. Borstens har en keramisk beläggning som ser till att den glider igenom lätt och skonsamt, vilket gör att håret blir glansigt och lent även då du har tjockt hår. Välj mellan de två inställningarna beroende på texturen på ditt hår – fint eller grovt. 

En egenskap som verkligen uppskattas hos just denna plattborste är att den är utformad med något som kallas för ThermoProtect. Det är denna funktion som ser till att borsten håller en konstant jämn temperatur för att du ska arbeta effektivt men tryggt med extra skydd. Vi gillar också att hårets volym bibehålls. Vår bäst i test vinnare helt klart.

Det vi liker:
 • Blir snabbt varm
 • Keramisk beläggning som glider lätt över håret
 • ThermoProtect håller konsant tempatur och skyddar

Remington Straight Brush CB7400 – plattborsten för snabb styling

Remington Straight Brush CB7400 är en 2-i-1 lösning som kan underlätta för dig som ofta inte hinner med. Tack vare borstens generösa design i stort format kan den tackla även de tuffaste av hår. Samtidigt är den snabb och smidig att använda.

Därför måste du välja Remington Straight Brush CB7400

Är du på jakt efter en mycket prisvärd och lätthanterlig plattborste i ett lite större format? Då kan vi rekommendera en av våra absoluta favoriter, Remington Straight Brush CB7400. Denna är inte bara vår favorit, utan detta är en av de plattborstar som fått högst betyg på marknaden av flera olika användare.

En av de främsta anledningarna till de goda recensionerna är just att denna 2-i-1 plattborste är lite större. Dess stora borste möjliggör smidig användning även för dig som har lite mer bångstyrigt hår, exempelvis om det är tjock eller lockigt. Remington Straight Brusg CB7400  jobbar effektivt med kraft utan att slita på håret.

Trots väl tilltagen design känns den lätthanterlig och snabb vid användning – den är lätt att komma åt med. Borsten har en antistatisk keramisk beläggning som dämpar frissighet, utan att värmen tynger eller plattar ner hårets naturliga volym. Bra för dig med rakt hår. Borsten glider lätt genom håret på bara några minuter men ger ändå långvariga resultat.

Det vi liker:
 • Generöst tilltagen design som erbjuder kraft
 • Smidig och snabb att arbeta med
 • Hårets volym bibehålls samtidigt som det blir platt

GHD Glide Professional Hot Brush – bästa valet för dig som vill köpa en lyxig plattborste

Här har vi en lyxigare variant av plattborste. Trots att GHD’s Glide Professional Hot Brush tillhör premiumkategorin är den värd sitt pris – den ser till att du sparar tid och möjliggör för dig att styla håret utan onödigt slitage. En plattborste av proffs som funkar för alla!

Därför måste du välja GHD Glide Professional Hot Brush

För dig som är van vid att använda värmeverktyg vid styling av ditt hår kan det kanske kännas som att det inte finns en plattborste som passar för dig? Du behöver dock inte oroa dig – vi har hittat den bästa lösningen för dig som vill investera i en proffsig plattborste som gör vad den lovar.

GHD har kommit ut med en modell som heter Glide Professional Hot Brush. Tack vare dess keramiska beläggning med joner går det inte bara väldigt snabbt (30 sekunder!) att få borsten varm. Utan jonerna möjliggör konstant jämn temperatur på 185 grader. På så sätt slipper du slita på håret i onödan, vilket i sin tur leder till friskare och finare hår även på sikt.

Dessa joner har även en fördel i att de dämpar frissigt hår. Kombinationen av dessa plattor och borstens utformning med korta och långa borst ser även till att du får naturligt följsamma och mjuka resultat utan friss. Detta uppnår du på bara några minuter, precis som med Remington Straight Brush CB7400.

Ytterligare en smart funktion är att borsten har automatisk avstängning för ökad säkerhet. Vi älskar den här varianten av plattborste då den funkar såväl på tjockt hår som platt hår, frissigt hår som färgat och slitet hår. Så bra!

Det vi liker:
 • Proffsig plattborste som håller konstant temperatur
 • Erbjuder snygg hårstyling utan slitage för friskare hår
 • Ger mjuka, glansiga resultat utan friss

BaByliss HSB100E/HSB101E – keramisk plattborste för glansiga resultat

Är du sen tidigare ett fan av BaByliss och deras värmeredskap kommer du minst sagt gilla denna! Detta är en plattborste utformad för att ge extra snabba och glansiga resultat. Den borstar och plattar såväl tjockt hår som långt hår samtidigt utan problem.

Därför måste du välja BaByliss HSB100E/HSB101E

Frågar du oss finns det ingen tvekan om att den här plattborsten från BaByliss är en av de bästa på marknaden. Detta är en Babyliss liss brush i form av en plattång och en hårborste i ett. Utformad med 126 piggar är det väldigt enkelt att uppnå önskade resultat med denna.

De inre piggarna av hårdplast möjliggör skonsam hårborstning oavsett hårets längd, medan de yttre piggarna ser till att håret kommer närmre in på borstens värmeyta. Dessa piggar, i kombination med de uppvärmda piggarna, låter dig styla ditt hår utan att det känns krångligt, slitsamt eller att det gör ont.

Frissigt hår och elektricitet dämpas så att håret blir extra glansigt men med gott om volym! Har du rakt hår som sällan bjuder på egen volym är detta ett bra alternativ. 

Borstens stora yta med ett keramiskt värmesystem erbjuder även jämn värmefördelning för snabbare och mer hållbara resultat.

Detta värmesystem kan justeras i tre olika temperaturer, 160, 180 och 200 grader, via LED-displayen för optimal användning. Kort sagt en väldigt bra plattborste som erbjuder effektiv plattning av håret till enkel och smidig användning.

Det vi liker:
 • Praktiskt utformad plattborste med 126 piggar
 • Kan användas på de flesta typer av hår
 • Stor yta för jämn värmefördelning i tre olika nivåer

BaByliss H150E – plattborste med smidig hantering

Här har vi en mycket praktisk plattborste som blir riktigt varm väldigt snabbt. Tack vare en smidig på- och av-knapp, en lång sladd och en smart LED-display är den lätt att hantera oavsett situation. Mycket prisvärd.

Därför måste du köpa BaByliss liss Brush H150E

BaByliss liss brush H150E är ett mycket bra alternativ för dig som vill investera i en mycket prisvärd men samtidigt välpresterande plattborste. Just den här modellen är utformad för att vara extra effektiv och varm.

Det utan att du behöver slita lika mycket på håret som med en vanlig plattång, trots att den plattar håret. Den har dock bara en och samma temperatur på 200 grader. Denna modell är något enklare (och billigare) än våra andra deltagare, men funkar ändå väldigt bra.

Tack vare kombinationen av en vanlig borste och en plattång i ett är den också riktigt smidig att använda för de allra flesta typer av hår. De varierande piggarna tar sig igenom och reder ut håret utan att det gör ont eller känns jobbigt. Vi gillar också de smarta funktionerna i form av enkel av- och på-knapp, lång sladd samt tydlig LED-display.

Det vi liker:
 • Arbetar snabbt och effektivt på hög värme
 • Smidig användning för de flesta hårtyper
 • Lätt att hantera och använda

DAFNI Original Plattborste – unik plattborste för alla hårtyper

Dafni är den första plattborsten i världen utformad med en tredimensionell keramisk yta. Denna patenterade design erbjuder dig att ”kommunicera” med ditt hår ända från hårbotten och ut – du kan uppnå silkeslena och jämna resultat utan minsta ansträngning.

Därför måste du välja Dafni Original plattborste

Är du intresserad av att investera i en plattborste som ger riktigt glansiga och lena resultat för nästan alla olika hårtyper? Då har vi den plattborste som är bäst för dig här! Dafni Original är mångsidig, skonsam och motverkar friss. Temperaturen är konstant och jämn för bästa effekt.

Tack vare dess specifika, helt unika design med en tredimensionell keramisk yta av högsta kvalité kan du utan problem komma åt för att styla ändå ner till hårbotten. Och det utan att göra så mycket skada! Detta är både otroligt smart och uppskattat då det möjliggör otroligt fina och långvariga resultat utan att du måste anstränga dig så mycket alls. Det går både snabbt och enkelt!

Borsten plattar håret genom att du borstar det som med en vanlig hårborste. Skillnaden i resultatet är dock enormt – du kommer få silkeslent, följsamt och naturligt format hår på nolltid. Som extra plus har borsten ett ergonomiskt handtag, inbyggd elsladd för smidig hantering, samt smart på- och av- knapp. Vi är så nöjda.

Det vi liker:
 • Tredimensionell yta för behandling ända ner i rötterna
 • Ger silkeslent hår utan ansträngning
 • Ergonomiskt handtag och smarta funktioner

BaByliss H130E miniplattborste – bästa plattborste i mindre storlek

För dig som vill ha möjligheten att packa med dig plattborsten i väskan kan denna variant från Babyliss vara ett perfekt alternativ. Detta är nämligen en miniplattborste, som trots dess begränsande storlek erbjuder samma funktioner som andra våra andra deltagare.

Därför måste du välja BaByliss H130E miniplattborste

Är du trött på att dina värmeverktyg tar upp all ledig plats som finns i din väska? Då har vi lösningen för dig här! Genom att investera i denna miniversion av plattborste från Babyliss slipper du krångla med dina stora verktyg. Istället är den här varianten av plattborste både enkel och smidig att ta med i princip var du än ska gå.

Dess nätta och smidiga storlek gör också att den är lite mer behändig än vanliga stora varianter. Men, trots att borsten är lite mindre så funkar den ändå lika bra som en stor. Funktionerna är de samma – du får en plattång och vanlig borste i ett, vilket möjliggör effektiv borstning och plattning av håret i ett.

Bortsen har en smart satin touch-funktion som vid användning ser till att ditt hår blir slätt och glansigt. I och med att temperaturen inte överstiger 180 grader, samt att den glider genom håret, sliter den inte så mycket. Vi gillar verkligen att du får med 3 olika borsthuvuden, och även att sladdfästet är rörligt. Prisvärd och bra plattborste.

Det vi liker:
 • Liten och nätt storlek för smidigt medtag
 • Lätt att använda och hantera
 • Satin touch-funktion för slätt och glansigt hår

GUIDE: vilken är den bästa plattborsten för mig?

Känner du dig säker på vilken plattborste just du ska köpa? Grattis, det kan vara väldigt skönt att få sådana val avklarade. Om du däremot inte känner dig säker på vilken plattborste som är rätt för dig, vilket vi verkligen förstår, kan vi vägleda dig till rätt beslut.

Idag finns det mängder av olika plattborstar att välja mellan på marknaden, det både till din fördel och till din nackdel. Fördelen är att det breda utbudet innebär att det finns en variant som kan passa för alla olika behov och önskemål. Oavsett om du har tunt eller tjockt hår, rakt hår eller lockigt hår, kort eller långt hår så kan du hitta en plattborste som funkar för dig.

Nackdelen med det väldigt mångsidiga sortimentet är att det kan kännas som en djungel när man väl ska försöka hitta den plattborste som faktiskt är bäst – vi alla har olika typer av hår som i sin tur kräver olika saker för att behandlas på bästa möjliga sätt. Olika plattborstar kommer med andra ord göra sig olika bra för olika personer.

Men hur gör man då för att hitta den bästa plattborsten? Vi har listat ett antal punkter som kan vara bra att tänka på då du ska välja din nya favorit. Tar du del av dem ökar du dina chanser att göra rätt investering redan från början!

Vilken hårtyp har du?

Den absolut första aspekten du bör räkna in vid valet av plattborste är just vilken hårtyp du har. Det vill säga, en person som exempelvis har väldigt lockigt hår, eller ett hår som är väldigt tjockt, bör välja en plattborste som är bra på att reda ut lite trassel utan problem. Här kan även frissighet vara ett problem – en plattborste som ger glans är extra viktigt.

Om det istället gäller en person med väldigt slätt hår finns det sällan ett lika stort behov av egenskaper om att borsten ska reda ut håret. Där kan det istället vara trivsamt med en plattborste som bibehåller hårets volym, eller som du rent ut sagt kan skapa lite volym.

Gäller det dig med torrt hår är det extra viktigt att den keramiska ytan håller hög kvalitet för att minska slitaget. Vi vill dock bara poängtera att oavsett hårkvalité och hårtyp kan det finnas mängder av riktigt bra plattborstar att ta del av där ute. Vi hjälper dig att hitta rätt!

Elektrisk plattborste eller vanlig plattborste?

Nästa fråga du bör ställa dig är om du vill ha en elektrisk plattborste eller en vanlig plattborste. Elektriska plattborstar är bra då de har redan inbyggda värmeelement som möjliggör smidig plattning av håret i kombination med borstning.

Det är när du använder den elektrisk plattborsten som du kan uppnå liknande resultat som du får med en plattång, fast enklare och med mindre slitage. Resultatet blir väldigt slätt, lent och glansigt över hela håret, vilket just är anledningen till varför många använder en elektrisk plattborste.

En vanlig plattborste kan vara att föredra då du gillar att borsta och föna ditt hår. Detta ger lite andra resultat än användning av borste och plattång – mindre flygiga hårstrån, dämpat friss och elektricitet, samt en något mer voluminös effekt. Här får du helt enkelt avgöra själv vad du föredrar och vad du kan behärska.

Funktioner

Något som kan skilja alla olika modeller av plattborstar åt är just deras funktioner. Somliga plattborstar är exempelvis utformade med automatisk avstängning, möjligheten att välja mellan temperaturer eller olika programinställningar för olika hårtyper. Dessa funktioner kan vara avgörande för vilken plattborste som är bäst för dig och ditt hår.

När det kommer till olika funktioner kan även saker som sladdlängd, keramisk beläggning och antalet piggar vara avgörande för såväl hantering som resultat och påverkan på håret. Däremot är det ett faktum att oavsett om du plattar ditt hår ofta eller mer sällan så kommer en plattborste vara väldigt mer skonsam än en vanlig plattång.

Pris

Idag finns det alla möjligheter att hitta en plattborste som stämmer överens med såväl dina önskemål och behov som din budget. Trots att du kanske inte har möjlighet att investera i den dyraste plattborsten behöver inte det betyda att du inte kan hitta en variant som håller hög kvalitet – priset är ngörämligen inte allt.

Vi kan lova dig att det finns mängder av riktigt välgjorda plattborstar som kommer till billigare pris. Ta del av våra rekommendationer ovan för att hitta den bästa borsten för dig, oavsett budget och önskemål. Plattborsten är mångsidig och kan passa de flesta.

Ska jag välja en plattborste eller en plattång?

Själva syftet med en plattborste, som ni även kan höra på namnet, är att den ska agera likt en plattång. Vid användning av en plattborste ska du alltså få liknande resultat som med en plattång – håret ska bli mer platt, glansigt och lent. Men vad är egentligen bäst, en plattång eller en plattborste?

Fördelar med plattång

En av de främsta fördelarna med en plattång är att de ger riktigt platta och släta resultat. Med en plattborste kan du inte få till riktigt samma platta känsla. Vill du investera i ett värmeverktyg som ger dig det är plattborsten alltså inte att föredra.

Plattången är även lite mer effektiv när det kommer till att behandla tjockare, grövre och lockigare hår, vilket plattborsten i vissa fall kan ha svårt med. En plattborste kan ge väldigt släta resultat för hår som redan är relativt raka, medan de lite “vildare” hårtyperna är svårare att tämja.

Håret blir också platt snabbare tack vare den höga värmen. Ytterligare en fördel med platttången är att du kan styla håret på flera olika sätt, där resultaten tack vare den höga värmen ofta blir något mer långvariga och synliga.

Fördelar med plattborste

En av de främsta fördelarna, och även en av de största skillnaderna, mellan en plattång och plattborste är att användningen av plattborsten är otroligt mycket enklare. Det är även mer skonsamt för ditt svall då temperaturen är något lägre samtidigt som behandlingen inte är lika intensiv.

Har du frissigt, skadat eller väldigt slitet och tunt hår erbjuder alltså detta verktyg en form av hårstyling som inte nödvändigtvis behöver slita än mer på håret. Den funkar även bra för att dämpa och reda ut hår som är lockiga utan att vara alldeles för svårhanterliga.

Plattborsten är också bra då den inte plattar ner hela håret och gör så att det känns sådär “slickat” och hängigt. Detta kan lätt uppstå om du plattar håret med en plattång, inte minst om du sen innan har väldigt slätt hår. Där erbjuder plattborsten en lite mildare styling som bibehåller hårets egna volym samtidigt som det rätar ut.

Samtidigt borstar den ut ditt hår, vilket i kombination med lite värmestyling innebär snabba men snygga resultat som är slätare och har mer glans. Använder du en plattång måste du samtidigt använda en vanlig borste för att reda ut håret.

Hur använder man en plattborste?

Att använda denna form av stylingborste är inte alls särskilt svårt. Det krävs bara att du vet hur du ska gå tillväga för att det ska kännas så smidigt och enkelt som det kan vara. För bästa möjliga resultat är det också viktigt att du känner till skillnaden mellan en elektrisk och en vanlig plattborste.

Ta del av vår sammanfattade steg för steg guide för att få reda på hur du använder en plattborste – vi hjälper dig att lyckas!

Användning av elektrisk plattborste
 1. Behandla ditt hår med ett värmeskydd anpassat för din hårtyp
 2. Starta igång din borste och se till att den är uppvärm innan du använder den
 3. Borsta ditt hår från rötterna och ner i uppdelade sektioner med hjälp av borsten. Dra långsamma tag för att låta borsten platta ner håret.
 4. Borsta igenom håret tills det är så platt som du önskar.
 5. Låt det svalna och avsluta med hårspray för att bibehålla den släta finishen.
Användning av vanlig plattborste
 1. Börja med att applicera ett värmeskydd som är anpassat efter din typ av hår
 2. Vid användning av en vanlig plattborste (utan värme) är det nödvändigt att du kombinerar denna med en hårfön. Koppla in hårfönen för att sätta igång.
 3. Borsta sen ditt hår från rot till topp samtidigt som hårfönen är vinklad mot håret i borsten. Dra uppifrån och ner tills det att håret är torrt eller platt.
 4. Upprepa de olika sektionerna långsamt för att få till fina resultat hyfsat snabbt.

Underhåll och skötsel av håret – tips på hur du tar hand om ditt hår på bästa sätt

När vi använder oss av olika värmeverktyg för att styla håret innebär det också att vi slitet väldigt mycket på det. Håret torkar ut av värmen, vilket gör att det skadas och går sönder. Hur roligt det än må vara att locka, platta eller föna sitt hår så är det inte roligt när allt värmeslitage leder till att din hår inte längre håller.

Det är just här som plattborsten kommer in som en räddare i nöden. Som vi tidigare varit inne på är en av de främsta fördelarna med en plattborste att den stylar och slätar ner ditt hår utan att det är särskilt slitsamt. Detta är viktigt för att ditt hår inte ska skadas eller torkas ut i onödan, framförallt om ditt hår redan är slitet, tunt eller frissigt.

Med en plattborste är det alltså möjligt att fortsätta styla håret och fortfarande få snygga, fräscha resultat, men utan allt intensivt slitage. Däremot är det ändå viktigt att du vårdar och sköter om ditt hår på rätt sätt för att det ska må så bra som möjligt. Här kommer våra bästa tips!

 • Värmeskydd kan vara A och O

Oavsett om du ska platta håret, locka håret eller använda en plattång för att släta ner ditt rufs är det otroligt viktigt att du använder värmeskydd. Detta lägger sig som en hinna på hårstråna och skyddar dem sen mot den höga värmen du ska applicera.

 • Det du äter påverkar håret

Du har säker hört talas om att “du är vad du äter”? Detta gäller faktiskt även ditt hår! Det vill säga, om du äter bra, nyttig och hälsosam mat kommer det även synas utåt i dina längder. Här är vitaminer och mineraler extra viktigt, men även en balanserad kost med gott om grönsaker och frukter. Att dricka vatten är också bra.

 • Vårda ditt hår med vårdande produkter

Om du upplever att du hår är väldigt torrt, frissigt och livlöst behöver det dock inte bara bero på att du inte äter en tillräckligt hälsosam kost. Utan trots att vi gör allt vi kan för att boosta vårt hår inifrån och ut är det inte säkert att man får de resultat man önskar. Vård utifrån är med andra ord också viktigt.

Satsa på att investera i riktigt vårdande och fuktgivande produkter som verkligen reparerar och återställer håret på djupet. Det finns mängder av hårvårdsprodukter anpassade för olika hårtyper, behov och önskemål. Dessa kan i sin tur göra stor skillnad när det kommer till att uppnå ett friskt hår.

FAQ

Vilka plattborstar är bäst i test?

Idag finns det väldigt många plattborstar som erbjuder otroligt hög kvalité. Vår bäst i test vinnare är dock Philips StyleCare Essential BHH880.

Kan mitt hår skadas av plattborstar?

I och med att plattborstar är en form av värmeverktyg kommer håret ta viss skada vid användning. Samtidigt är de väldigt mycket mer skonsamma än andra verktyg som jobbar mer intensivt på högre temperaturer.

Hur mycket kostar en plattborste?

Priset på plattborstar varierar beroende på vilken variant det gäller. Du kan hitta allt från billiga plattborstar för ett par hundralappar till lite mer exklusiva plattborstar för ett par tusen kronor.