Bästa schampo mot håravfall 2023 – Vi testar 5 schampon som kan öka din hårväxt

1
Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo

2023! Vi testar 5 schampon och tittar på för- och nackdelar i dessa produkter mot håravfall, deras aktiva ingredienser och hur dessa produkter mot håravfall hjälper till att bekämpa problemet med håravfall hos män och kvinnor. Är din kudde täckt av hår varje morgon och det är lite för mycket hår som rinner ner i avloppet varje gång du duschar? Ett bra schampo mot håravfall kan vara din räddare i nöden. I det här testet…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo##
Alpecin Caffeine C1 Shampoo 67,69 kr. iPill
Australian Bodycare Hair Loss Wash Shampoo 208 kr. Apohem
Kérastase Genesis Bain Hydra-Fortifiant Shampoo 229 kr. By Jacobs
Plantur 39 Phyto Caffeine Shampoo 107,88 kr. Feelunique

Läs vidare när vi hittar det bästa schampo mot håravfall 2023! Vi testar 5 schampon och tittar på för- och nackdelar i dessa produkter mot håravfall, deras aktiva ingredienser och hur dessa produkter mot håravfall hjälper till att bekämpa problemet med håravfall hos män och kvinnor.

Är din kudde täckt av hår varje morgon och det är lite för mycket hår som rinner ner i avloppet varje gång du duschar? Ett bra schampo mot håravfall kan vara din räddare i nöden.

I det här testet har vi testat de 5 bästa schampon mot håravfall på marknaden för att göra det lättare för dig att välja. Som alltid tittar vi på ingredienser och effekt när vi kritiskt analyserar om produkterna mot håravfall faktiskt fungerar. I köpguiden som följer förklarar vi orsakerna till håravfall och guidar dig till en bra hårbottenmassage så att du verkligen kanstimulera hårväxten! Du kan också de utvalda 5 schampon i testet i vår jämförelsetabell här.

Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo – Bäst i test schampo mot håravfall

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo 250 ml

Varför ska du välja Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo?

Hairlust bäst i test schampo motverkar håravfall och balanserar din hårbotten samt ger näring och stärker ömtåligare hårtyper. Formulerad med vårdande ingredienser, såsom aloe vera, vitaminer och mineraler, som utvecklats specifikt för kvinnors håravfall gör den ett utmärkt jobb. Du ska inte förvänta dig att få en stor, glänsande hårman och mer hår efter några tvättar med det här bästa schampot, men det kommer sakta men säkert att öka hårväxten och ge tunnare hårtyper mer fyllighet vid rötterna.

Med andra ord är det ett bäst i test återställande schampo som är idealiskt för alla som upplever håravfall till följd av periodiska och övergående effekter. Om du tappar hår samtidigt med en graviditet eller till följd av ett mjällutbrott kommer du att bli särskilt nöjd med denna schampo med bland annat aloe vera som hjälper mot håravfall från danska Hairlust.

Det vi liker:
 • Återställer och reparerar med växtproteiner – och är lämplig för alla hårtyper.
 • Stimulerar blodcirkulationen i hårbotten med koffein från kaffebönolja.
 • Vegansk, ekologisk och fri från sulfater, parabener och silikon.
 • Bra för känslig hårbotten – lugnar och skyddar med ekologisk aloe vera
 • Ger styrka, en känsla av tjockare hår, mera hår och fyllighet till tunnare hårsorter
Det vi ikke liker:
 • Har en tunn konsistens och måste användas i två omgångar för att skumma upp.
 • Inte bra för fet hårbotten

Alpecin Caffeine C1 Shampoo – Bäst i test billiga schampo mot håravfall hos både män och kvinnor

Alpecin Caffeine C1 Shampoo

Varför ska du välja Alpecin Caffeine C1 Shampoo?

Alpecins bästa signaturingrediens är koffein och deras specialitet är håravfall hos män. Den här kombinationen har gett många maskulina typer lite fylligare hårman och långsammare håravfall, och det är kliniskt bevisat. Kombinationen av ingredienser i detta schampo mot håravfall stärker hårsäckarna, så att finare hårtyper växer tjockare och tillväxten av nytt hår stimuleras. Vid konsekvent användning under några månader kommer de flesta att se resultat och känna en tydlig skillnad i ditt hår, med minskat håravfall, mer hår och fylligare, tjockare hår.

Produkten hjälper mot håravfall hos både män och kvinnor.

Trots den angivna verkningstiden (minst 3 månader) verkar denna koffeinbehandling ge positiva effekter mot håravfall redan efter några veckor. Schampot ger mycket värde för pengarna och en säker vinnare när det gäller att motverka håravfall hos både män och kvinnor och ge tunnare hår mer fyllighet och ett tjockare hår.

Det vi liker:
 • Aktiverar och främjar hälsosam hårväxt med koffein, zink och niacinamid
 • Har förebyggande egenskaper – hjälper mot håravfall hos män
 • Ger fyllighet till finare och tunnare hårtyper
 • Också bra för fetare hårtyper
 • Kan även användas av kvinnor (även om den har en ganska maskulin doft).
Det vi ikke liker:
 • Används dagligen
 • Innehåller parabener och sulfater
 • Bör inte användas på skadat hår

Australian Bodycare Hair Loss Wash Shampoo – Bästa premium schampo mot håravfall

Australian Bodycare Hair Loss Wash Shampoo

Varför du ska välja Australian Bodycare Hair Loss Wash Shampoo

Australian Bodycare är det bästa schampo mot håravfall är till för dem som drabbas av håravfall på grund av en hårbotten i total obalans. Om håret till exempel är svårt drabbad av mjäll eller psoriasisliknande tillstånd hjälper detta schampo dig på vägen mot ett friskare hårbotten. Det motverkar håravfall och rengör håret skonsamt och kommer att vara bra om du har sår i hårbotten.

Eftersom detta schampo mot håravfall har utvecklats specifikt för att hjälpa till med håravfall är den idealisk för alla typer av tunt hår för den som har tendens att tappa hår och har allmänt försvagad hårtillväxt. Den ger dig näring för starkare hårtillväxt och bidrar därmed till att minska håravfallet.

Det vi liker:
 • Innehåller Capilla Longa och vitamin B – två av de bästa och mest effektiva ingredienserna för att stärka ditt hår och göra det tjockare
 • Balanserar hårbottens mikroflora och bekämpar bakterier med tea tree-olja
 • Schampot ger näring och boostar livlöst hår för hälsosam hårtillväxt
 • Lindrar och minskar klåda i hårbotten
 • Förebygger mjäll
Det vi ikke liker:
 • Inte bra för torrt och lockigt hår – den kan torka ut det
 • Kan filtrera håret

Kérastase Genesis Bain Hydra-Fortifiant Shampoo – Bäst i test för hår som går sönder

Kérastase Genesis Bain Hydra-Fortifiant Shampoo

Varför du ska välja Kérastase Genesis Bain Hydra-Fortifying Shampoo

Orsakas ditt håravfall av att håret går sönder när du borstar, stylar och tvättar det? Med detta schampo från Kérastase stärker du hårfibrerna i varje enskilt hårstrå, vilket ger dig synlig fukt och fyllighet och hjälper dig att du inte tappar håret.

Schampot är perfekt för att ge volym till tunnare hår och gör det mjukt och glansigt. Med nyckelingredienser som ingefärsrot och celler från edelweiss-blomma får du skonsam rengöring och skydd av håret, och därmed de bästa förutsättningarna för ett välvårdat hår.

Om du har skadat hår som bryts eller faller ut på grund av att du har varit lite för generös med heta stylingverktyg och färgbehandlingar är detta schampo något för dig.

Det vi liker:
 • Stärker och stärker håret från rot till topp – tränger effektivt in i hårrötterna.
 • Ger luft och textur till tunnare hår
 • Perfekt för fint och normalt hår
 • Utan mineraloljor
Det vi ikke liker:
 • Inte så bra för torr hårbotten och torrt hår – den innehåller sulfater och kan vara uttorkande.
 • Stark doft – om du är känslig för dofter, håll dig borta från den här produkten

Plantur 39 Phyto Caffeine Shampoo – Bäst för tunt hår

Plantur 39 Phyto Caffeine Shampoo

Varför ska du välja Plantur 39 Phyto Caffeine Shampoo?

Märker du att du tappar hår och har hårtätheten minskat mycket under de senaste månaderna eller till och med åren? Plantur 39 är formulerad med håravfallet i åtanke för att motverka håravfall.

Med ingredienser som till exempel koffein, zink och niacinamid får detta schampo inte bara tunnare hår att se ut som tjockare hår samtidigt som det också minskar håravfallet och förbättrar tillväxten av dina hårsäckar. Schampot är perfekt speciellt för kvinnor. Om du upplever plötsliga hormonella förändringar som påverkar håret och din hårväxt, kommer det också att vara bra för dig.

Det vi liker:
 • Utvecklad specifikt för kvinnor som tappar hårvolym i början av klimakteriet.
 • Lämplig för alla hårtyper
 • Kliniskt bevisad effekt på håret
 • Stärker, ger näring och stimulerar naturlig hårtillväxt och ger tjockare hår
 • Återställer och skyddar med B-vitamin (biotin) och veteextrakt
Det vi ikke liker:
 • Innehåller sulfater och parabener
 • Bör inte användas på skadat hår
 • Du bör tvätta håret dagligen med detta schampo

Hur man väljer det bästa schampot mot håravfall – köpguide

Det är helt normalt att tappa hår som en del av den naturliga tillväxtcykeln. De flesta människor tappar mellan 50 och 100 hårstrån per dag (vilket kan kännas som mycket). Om håravfallet blir mer än så har många människor en god anledning att ta reda på vad som orsakar det.

Oftast handlar det om tillfälligt problem som stress eller gallring av håret på grund av genetiska orsaker. Även om det inte finns mycket att göra åt hårstrån som redan fallit ut finns det flera förebyggande åtgärder, varav ett schampo är en.

Hur fungerar ett schampo mot håravfall?

Det finns många olika produkter som är utformade för att motverka håravfalls-processen. Många av dessa produkterna bromsar själva processen genom att ge näring och förbättra hårbottens tillstånd.

Ett av de sätt som ett bra schampo kan bromsa håravfalls-processen är genom att stimulera blodcirkulationen i hårbottnet och aktivera hårsäckarna (hårrötterna). På så sätt kan hårväxten öka på ett naturligt sätt.

Dessutom är många produkter för håravfall också gjorda för tunnare hårtyper, med fuktgivande och volymgivande ingredienser för att ge håret extra fyllighet och få det att se fylligare ut.

I följande guide berättar vi allt du behöver veta om olika typer av håravfall och hur produkterna kan hjälpa dig med dessa problem.

Förlorar du ditt hår eller bryter du det?

Håravfall förväxlas ofta med att håret går sönder för att det är slitet och saknar näring och vård. Slitage kan ske på olika sätt, men regelbunden användning av heta stylingverktyg, hårda stylingprodukter och kemiska behandlingar är de typiska orsakerna.

Här faller håret inte ut ur hårbottnet, utan bryts nära hårbottnet eller längre ner i hårfästet.

Det är viktigt att du klargör detta innan du går vidare med ditt problem, eftersom det är skillnad på om håret går av eller om det i praktisk mening faller ut ur hårbottnet – behandlingsmetoderna är inte nödvändigtvis desamma. Även om ett friskt hår börjar med en frisk hårbotten måste du vid bristande hårstrån fokusera extra mycket på att stärka hårets keratinstruktur och elasticitet. Dessutom skulle du i praktisk mening behöva ta en paus från stylingverktyg, behandlingar och stylingprodukter.

Orsaker till håravfall

Problem med håravfall drabbar både män och kvinnor av olika anledningar och för att kunna behandla dem på rätt sätt är det naturligtvis viktigt att veta vilken typ av problem det rör sig om. Det kan vara frågan om ärftliga orsaker, stress eller många andra saker.

Genetiskt håravfall

Genetiskt håravfall – även känt som ärftligt håravfall – är tydligare hos män än hos kvinnor eftersom det ofta börjar vid tinningarna och framsidan av hårbottnet. Hos kvinnor visar det sig mer som en gallringsprocess där hårsäckarna långsamt krymper och håret som växer ut blir finare och kan inte växa lika länge som tidigare.

Det finns inte mycket man kan göra för att stoppa denna typ av håravfall varken hos män eller kvinnor, men det finns sätt att bromsa processen, förbättra hårväxten och “lura” håret till ett tjockare och tätare utseende med ett schampo som motverkar håravfall.

Hormonellt och periodiskt håravfall hos kvinnor

Hormonella förändringar är den vanligaste orsaken till håravfall hos kvinnor. Detta är ett tillfälligt och intermittent problem som kan uppstå till exempel efter graviditet. Lyckligtvis är denna typ tillfällig och även om hårtillväxten kan påskyndas väl med schampo och vitaminer, såsom biotin,  kommer denna typ av problem hos kvinnor ofta att jämna ut sig med tiden.

Andra orsaker till periodiskt eller spontant håravfall kan vara allt från stress och kostvanor till hårvårdsprodukter, styling och hårstyling (hårsvansar som sitter hårt varje dag kan lossa hårstråna från hårbottnet). Dessutom kan tillstånd som mjäll och psoriasis eller medicinska behandlingar orsaka håravfall och påverka hårväxten.

Dessa tillfälliga former av håravfall kan vanligtvis minskas och balanseras med några få medel. En kombination av schampo, näring, vitaminer och mineraler, som exempelvis biotin, samt eventuella kostförändringar kan ofta vara mycket effektiva.

Massage av hårbottnet – hur man stimulerar hårväxt

Ett av de bästa sätten att stimulera hårbotten är att massera den. När du stimulerar hårbottnet stimulerar du blodcirkulationen, som i sin tur syresätter och skickar näringsämnen till hårsäckarna. Detta innebär att din hårtillväxt aktiveras och att din hårbotten får en balans. Dessutom lindrar en bra och grundlig hårbottenmassage spänningshuvudvärk och har en underbart avstressande effekt.

Det finns inga regler för hur länge du ska massera din hårbotten, men vi rekommenderar att du ägnar minst en minut åt det. Kombinera det med din hårtvätt och massera medan du schamponerar.

Miniguide om hårbottenmassage

Börja med att reda ut eventuella trassel så att du kan köra fingrarna genom håret från hårbottnet till topparna.

 1. Knyt ihop fingrarna och placera dem på toppen av huvudet. Placera dem lite bakåt så att händernas yta når kronan på huvudet.
 2. Tryck sedan ihop händerna så att handflatorna tar tag i kransen på huvudet.
  Gör detta några gånger och flytta positionen lite fram och tillbaka så att du får med hela huvudet. Detta är en bra uppvärmning innan du verkligen börjar.
 3. Placera alla 10 fingrarna på huvudet och täck båda sidorna. Pressa och gör små cirkulära rörelser. Börja högst upp i pannan och rör dig bakåt – kom ihåg nedre delen av huvudet.

Massage av hårbottnet med sicksackrörelser

För den här metoden placerar du fingrarna på vardera sidan av huvudet och för dem uppåt så att de möts i mitten och flätas samman.

Du kan göra detta på hela huvudet, och naturligtvis kan du kombinera det med cirkulära rörelser som du vill.

Massage av hårbotten med hårbottenborste

Om du har turen att ha en hårbottenborste kan du slippa använda dina fingrar och samtidigt få en lite mer effektiv massage. Metoden är likadan – håll borsten med ett lätt men fast tryck och massera med små cirkulära rörelser.

Du kan också sicksacka med små bakåtriktade rörelser (från framsidan av huvudet), men var noga med att göra det i relativt korta drag så att du inte drar i hårstråna med borsten.

Livsmedel och vitaminer som biotin stärker håret och främjar en sund hårväxt

En varierad kost och mångsidig näring skapar optimala förutsättningar för dig och din kropp – inklusive ditt hår.

Som du kanske vet är B-vitamin (biotin) hårets vitamin, men det är långt ifrån det enda som hjälper till god och stark hårtillväxt. Vi har sammanställt en lista över några av de livsmedel som ger dig rikliga mängder vitaminer, särskilt biotin, som hjälper ditt hår att minimera håravfall.

Kost med b-vitaminer (biotin):

 • Äggulor
 • Havregrynsgröt
 • Vetekli
 • Frukt
 • Pumpafrön
 • Sparris och broccoli

Övriga

 • Lax – rik på Omega-3-fettsyror; kan hjälpa till att återfukta inifrån och förbättra hårtillväxten.
 • Spenat och mörkgröna grönsaker – rika på järn, zink, vitamin A och E, som är andra vitaminer som stärker och skapar förutsättningar för en sund hårväxt.
 • Kyckling och kalkon hjälper kroppen att producera keratin (och vårt hår består huvudsakligen av keratin).

VANLIGA FRÅGOR

Vilket schampo mot håravfall är bäst i test?

Det bästa schampo mot håravfall 2023 i vårt test är Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo! Det är ett effektivt schampo som säkerställer en frisk hårbotten med rätt förutsättningar för ökad hårväxt. Läs vårt test så hittar du många andra bra produkter mot håravfall 2023.

Kan man stoppa håravfall?

Problem med att tappa hår som orsakas av stress, kostvanor etc. kan stoppas genom att behandla dessa problem. Dessutom kan hårtillväxten stimuleras med schampo och vitaminer som motverkar håravfall. Genetiskt/ärftligt håravfall kan inte stoppas.