Bästa schampot för skadat hår – ge ditt hår den extra vård det behöver

1
HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner

Har du torrt och skadat hår är detta dunderkuren för dig - med hjälp av mikroproteiner och ekologisk aloe vera tillsätter det håret en mängd fukt och styrka för välmående, vackert hår. Bra även mot mjäll då det har antibakteriell effekt på hårbotten.  Därför måste du välja HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner Håret får både en ordentlig fuktboost och mycket näring av det här schampo balsam setet. Med hjälp av veganska mikroproteiner…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner##
Olaplex No4 Bond Maintenance Shampoo 250ml 221,71 kr. ParfumGroup
Maria Nila Palett Structure Repair Shampoo 350ml##
Ida Warg Repair Shampoo 500ml 186,75 kr. Apotek Hjärtat
MoroccanOil Moisture Repair Shampoo 250ml 234 kr. Bangerhead
Redken Extreme Shampoo 300ml 129 kr. Bombola
Kevin Murphy Hydrate Me Wash Shampoo 250ml 249 kr. By Jacobs

Vackert, välmående hår gör otroligt mycket för hur vi känner oss, och hår som känns torrt och har blivit skadat behöver lite extra mycket vård och omtanke för att återfå sin styrka och glans.
Det finns många anledningar till att håret blir skadat och får kluvna toppar. Allt från färgning och slingor till frekvent värmestyling och även vardagssaker som uppsättningar och miljöpåverkan kan slita på ditt hår.

Om du har skadat hår är det viktigt att ge det extra fukt och näring för att hjälpa reparera och förebygga mer skada. Med hjälp av rätt schampo och balsam kan du få tillbaka härligt mjukt och friskt hår, som är mer motståndskraftigt och starkt.

De schampon som vi har listat här är några av de bästa som finns för just sprött hår, och har många fördelar som fukt och extra vård. De flesta schampon kommer med balsam i samma serie vilket är rekommenderat för att håret ska få ut det mesta av dem.

Behöver ditt hår lite extra vård? Läs då igenom vårt test av olika märken för att hitta det perfekta schampot som tar hand om ditt hår och återställer dess styrka och glans!

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner – Bästa schampot för skadat hår

Har du torrt och skadat hår är detta dunderkuren för dig – med hjälp av mikroproteiner och ekologisk aloe vera tillsätter det håret en mängd fukt och styrka för välmående, vackert hår. Bra även mot mjäll då det har antibakteriell effekt på hårbotten. 

Därför måste du välja HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner

Håret får både en ordentlig fuktboost och mycket näring av det här schampo balsam setet. Med hjälp av veganska mikroproteiner byggs håret upp och blir starkare och mer motståndskraftigt. 

Schampot innehåller även ekologisk aloe vera och extrakt från blåbär och mango som skyddar håret mot miljöpåverkan som fria radikaler och återfuktar torrt hår på djupet för att förhindra uttorkning. Håret stärks och risken för kluvna toppar minskas rejält. 

Samtidigt tar schampot hand om hårbotten med antibakteriell formula som skyddar och vårdar känslig hårbotten. 

Det är även rikt på omega-5, vilket stimulerar kollagenproduktionen i hårbotten. Tester visar på 60% bättre kvalite på håret och 20% mindre kluvna toppar och skadat hår. 

Det förlänger hårets livslängd med hjälp av ekologiskt certifierade och veganska ingredienser, speciellt utvalda för att skonsamt stärka håret. Då det också tar hand om hårbotten är det ett bra val om du lider av mjäll. 

Om ditt hår känns torrt och skadat är detta alltså det självklara förstahandsvalet! 

Både hår och hårbotten vårdas och det stärker hårets strån för riktigt välmående, starkt och vackert hår. 

Det vi liker:
 • Innehåller stärkande veganska proteiner
 • Återfuktar och skyddar håret
 • Har antibakteriell effekt på hårbotten

Olaplex No4 Bond Maintenance Shampoo 250ml – Unikt schampo som minskar friss och stärker håret

Genom att sammanlänka hårets proteiner stärker detta schampo verkligen ditt hår, som återfår sin styrka och glans. Ett otroligt populärt märke för dess förmåga att gå in och åtgärda problem som brutna hårstrån och frissighet.

Därför måste du välja Olaplex Bond Maintenance Shampoo No4

Olaplex är unika i hårvärlden då deras produkter, med deras egna Olaplex-molekyl, går in i håret och reparerar dess svavelbindningar. De har många schampon med olika fördelar, och om ditt hår är riktigt skadat och slitet av för hård blekning, värmestyling eller andra orsaker är detta schampot för dig. 

Användare upplever att deras hår får tillbaka sin forna styrka och glans, och ju längre tid du använder detta schampo regelbundet desto motståndskraftigare och friskare blir håret. 

Det minskar även frissighet och håret blir slätare och fritt från friss även innan du fönar det. Slitet hår blir märkbart starkare. 

Det fungerar bra för alla hårtyper och på färgat och behandlat hår. Schampot rengör även ordentligt ändå in i hårbotten och ger håret ett lyft, och många upplever att de tvättar håret mindre ofta utan att de får fett hår som känns platt.

Det vi liker:
 • Reparerar hårstråna med hjälp av Olaplex-molekyl
 • Läker effektivt torr hårbotten
 • Minskar frissighet

Maria Nila Palett Structure Repair Shampoo 350ml – Bästa veganska reparerande schampot

Håret blir härligt mjukt och följsamt med det här veganska och miljövänliga schampot från Maria Nila. Reparerar håret med hjälp av naturligt algextrakt och bygger upp hårstråna.

Därför måste du välja Maria Nila Palett Structure Repair Shampoo

Maria Nilas produkter har blivit otroligt populära – de är inte bara 100% veganska och fria från sulfater och parabener, de är även på ett milt och naturligt sätt väldigt vårdande för håret. Det här schampo och balsam är reparerande och djupt återfuktande för skadat hår utan att tynga ner, vilket gör det till ett bra val även för dig med tunt, fint hår. 

Schampot innehåller naturligt algextrakt som mjukgör och vårdar både hår och hårbotten. Det fungerar därför bra även för dig med känslig hårbotten. 

Schampot vårdar och bygger samtidigt upp hårets struktur och stärker det för att förhindra att det blir slitet och får kluvna toppar. Håret känns rent och mjukt, och slitet hår får nytt liv med det här härliga schampot som även har en mild fräsch doft. 

Det innehåller även skydd mot fria radikaler och slitsamma UV-strålar, så håret blir skyddat mot framtida skador. 

Du behöver inte men kan gärna tvätta håret varje dag med detta schampo då det är milt och återfuktande, och gör att håret känns rent men utan att slita. 

Det vi liker:
 • Ger både mjukt och starkt hår
 • Fritt från sulfater och parabener
 • Veganskt

Ida Warg Repair Shampoo 500ml – Återfuktar och doftar underbart

Ett stärkande och återfuktande schampo för torrt och skadat hår, som dessutom doftar helt underbart. Krämig konsistens som löddrar bra och hjälper torrt hår återfå glans och mjukhet.

Därför måste du välja Ida Warg Repair Shampoo

Detta är ett veganskt schampo som återfuktar och stärker håret med hjälp av algextrakt. Håret blir mjukt och lätt att reda ut, och doftar underbart av jasminblomma. Det får tillbaka sin styrka och vitalitet vid regelbunden användning. Schampot är fylligt och löddrar härligt, och den blommiga doften håller länge. 

Extra bra för dig med torrt och frissigt hår som blir mjukare och lätt att komma igenom med en borste. Om du har känslig hårbotten kan doften bli lite för mycket, men annars är detta ett riktigt bra schampo speciellt för dig som vill att håret ska dofta gott efter tvätt. Detta schampot är så härligt att använda att du nästan längtar tills nästa hårtvätt!

Det vi liker:
 • Återfuktande och stärkande
 • Ger näring med algextrak
 • Doftar underbart

MoroccanOil Moisture Repair Shampoo 250ml – Räddaren för dig med torrt hår

Du får massor av fukt från det här mjukgörande schampot, som är extra bra för behandlat eller väldigt torrt hår.

Därför måste du välja MoroccanOil Moisture Repair Shampoo

Om du vill ge fukt och näring åt ditt hår som är färgbehandlat, utsatt för kemiska behandlingar eller om det bara känns väldigt torrt och skört, är detta schampot för dig. 

Det återfuktar på djupet med hjälp av arganolja, som också är fullt av skyddande antioxidanter. Torrt hår känns rent och mjukt och återfår sin glans. 

Schampot hjälper reparera svagt hår med skadade hårstrån och kluvna toppar, och hjälper också håret få tillbaka sin elasticitet. Det är dessutom sulfat och parabenfritt och bra även för färgat hår. 

Ett populärt schampo som ger ordentligt med fukt även till de torraste kalufserna! Passar också riktigt bra för dig med lockigt hår som får fukt utan att tyngas ner, och schampot motverkar effektivt friss med hjälp av arganoljan. 

MoroccanOil har många produkter med mycket fukt, och vill du få bäst resultat får du av att kombinera både schampo och balsam som finns i samma serie och även deras klassiska hårolja i topparna. 

Många användare upplever att de tre produkterna ihop gör håret riktigt mjukt, friskt, fritt från frissighet, och dessutom doftar gott!

Det vi liker:
 • Reparerar svagt hår
 • Återfuktar på djupet
 • Berikat med arganolja

Redken Extreme Shampoo 300ml – Ger lent, motståndskraftigt hår

Skadad hår blir reparerat och mjukt av detta stärkande schampo med ceramider och proteiner som ger sprött hår precis vad det behöver. Ger upp till 75% mindre risk för brutna hårstrån. 

Därför måste du välja Redken Extreme Shampoo

Redkens produkter håller alltid hög kvalite och detta är ett riktig bra schampo för hår som är stressat och har blivit skadat och sprött. Det passar alla hårtyper, även färgat hår, och går in på djupet för att reparera skadat hår och stärka det inifrån. 

Sojaproteiner stärker hårstråna från hårbotten genom att lägga sig som ett skyddande lager och gör håret starkare, och sepicap hjälper motverkar kluvna toppar och ger håret skydd. Ceramider ger slätare hår och hjälper hårets elasticitet. 

Redkens schampon är dryga och du behöver bara använda lite för att få rent, mjukt hår som genast känns mer välmående. Detta schampo ger stressat hår den kur det behöver för att må bra och skillnaden syns. Kommer i både vanlig och extra stor flaska, och bästa resultat kommer du få om du använder både schampon och balsam i samma serie. Schampot minskar att håret bryts av med upp till 75%. 

Det vi liker:
 • Vårdar skonsamt stressat hår
 • Berikat med stärkande proteiner
 • Ger lent hår som blir lätt att reda ut

Kevin Murphy Hydrate Me Wash Shampoo 250ml – Återfuktande schampo med antioxidanter

Håret får ordentligt med näring av detta mjukgörande schampo, som bland annat gör håret slätare, glansigare och lättare att reda ut. Det gömmer kluvna toppar och hjälper håret bibehålla fukt. Ett bra val för torrt hår helt enkelt!

Därför måste du välja Kevin Murphy Hydrate Me Wash Shampoo 250ml

Ett riktigt bra schampo som finns som balsam med, för dig som vill få ut det mesta av schampot och verkligen ge ditt hår en fuktboost. Valt till bästa schampo för torrt hår av Damernas Värld 2020. Ett vårdande schampo som gör håret lagom mjukt och lätt att reda ut, och det hjälper till att kamouflera kluvna toppar och motverka att håret skadas mer.

Schampot är helt fullproppat med antioxidanter som vårdar håret och hjälper till att återställa dess lyster och glans. Det är milt och fungerar bra även om du lider av mjäll eller har känslig hårbotten. Schampot gör att håret bibehåller fukt på ett optimalt sätt och resultatet blir härligt mjukt, återfuktat och glansigt hår, som även känns slätare och mindre slitet efter bar någon användning. Balsamet gör också underverk för kluvna toppar och helst ska de användas ihop. Serien har ett pH värde på 5,0-6,0 vilket är bra för håret. För högt eller alkaliskt pH när du tvättar håret kan orsaka problem som mjäll. Kevin Murphys schampo är även fritt från sulfater och parabener, och är en riktig räddare för väldigt torrt hår. Bonus för de snygga, praktiska flaskorna!

Det vi liker:
 • Bäst i test av Damernas Värld 2020
 • Optimalt pH värde för håret
 • Ger slätare och glansigare hår

Välj det bästa schampot för skadat hår

De flesta kan uppleva hår som är skadat och torrt någon gång, oavsett hårtyp. Solens strålar och miljöföroreningar sliter även på håret, och vi utsätter också ofta vårt hår för olika sorters styling som kan slita på det. Värmestyling, färgning, blekning, kemiska behandlingar – allt detta och mer kan göra håret svagare och då bryts hårstråna lättare av.

Även vädret kan påverka – precis som huden kan kännas torrare och i behov av extra fukt på vintern kan ditt hår behöva samma omtanke. Det är därför viktigt att ta hand om sitt hår, och som tur är finns det gott om produkter att välja mellan.

Så tro inte att allt är över om ditt hår väl har blivit skadat – med hjälp av rätt schampon, gjorda just för sprött, skadat och torrt hår, kommer du få helt friskt och fint hår igen!

Hur fungerar ett stärkande schampo och balsam?

Ett reparerande och stärkande schampo tar hand om håret på olika sätt. De har ofta ett neutralt pH värde vilket är minst slitsamt för håret. En del innehåller proteiner, som omsluter hårstråna och på så sätt minskar risken för att de ska brytas av.

Det är viktigt att håret är ordentligt återfuktat, då torrt hår löper större risk för att bli skadat, så välj gärna ett schampo med fuktgivande naturliga oljor.

Vad orsakar skadat hår?

Fundera över vad det är som har gjort att ditt hår har blivit skadat, så att du förutom att stärka håret med rätt schampo även kan förebygga att det blir skadat igen.

 • Färgning/blekning – har du färgat eller blekt det allt för ofta? Då är det kanske läge att ge ditt hår en paus, eller välja att färga det lite mindre ofta. Blekning speciellt sliter ju väldigt mycket på håret, så om ditt hår är slitet prata med din frisör om andra möjligheter
 • Fel schampo – att använda fel schampo och balsam kan också torka ut ditt hår och inte ge det vad det behöver för att hålla sig friskt. Om du har färgat hår, välj gärna ett schampo för just färgat hår osv.
 • Fel stylingprodukter – även andra stylingprodukter kan torka ut ditt hår, använd te.x. inte hårspray dagligen, och se över vad du har i håret och om håret känns torrt efter att du satt i dem
 • Värmestyling – fundera över hur du värmestylar ditt hår – se till att du inte håller hårfönen för nära håret när du ska torka det, och är din hårfön gammal kan det vara dags att byta den, då nyare hårfönar är långt mer skonsamma och effektiva än äldre modeller. Glöm heller aldrig att använda värmeskydd när du ska använda hårfön, plattång eller locktång!
 • Frisören – även om ditt hår mår bra av att färgas och blekas mindre ofta, ska du inte dra ner på klippningarna. Om dina toppar är kluvna är det dags att boka en tid hos frisören, och se till att gå regelbundet för att förhindra att håret blir mer slitet. 
 • Solen – solens UV-strålar kan slita och orsaka skada på håret, så är du ute i stark sol mycket kan det vara bra att använda en hatt, och även hårprodukter som innehåller UV-skydd
 • Vitaminer – nuförtiden finns det gott om näringstillskott just för ditt hår, och att lägga till rätt vitaminer kan hjälpa ditt hår bli starkare naturligt

Hur kan jag förebygga skadat hår?

Undvik att värmestyla, bleka och färga det alltför ofta, och använd en bra hårolja i topparna dagligen. Använd gärna en återfuktande hårinpackning 1-2 gånger i veckan, de ger den  extra fukt och vård torrt hår har nytta av.

Glöm inte heller att ta hand om hårbotten, då välmående hår startar där. En svinborste är ett bra tips för dig med torrt hår, då de hjälper fördela de oljor som finns naturligt i hårbotten över hela håret, som återfuktas och blir mindre torrt.

Det är även viktigt att hitta rätt schampo och balsam för just ditt hår, då olika hårtyper har olika behov. Något som fungerar utmärkt för någon annan kanske inte alls ger önskade resultat för dig, och det finns många olika schampon att välja mellan av väldigt varierande kvalite. Läs därför gärna också igenom vårt stora bäst i test av olika schampon om du vill hitta ett riktigt bra schampo som fungerar bra för just ditt hår!

FAQ

Vilket schampo är bäst i test för skadat hår?

Vår bäst i test är HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner, för dess förmåga att bygga upp och stärka håret och samtidigt ta hand om hårbotten. Men läs igenom hela vårt test så kommer du att hitta den bästa produkten för just dig!

Hur ofta ska jag tvätta håret?

Generellt är det bra att undvika att tvätta håret varje dag, dra gärna ut på det till varannan dag eller mer. Rätt schampo kan göra att håret känns fräschare längre så du slipper känna att du får fett hår, och torrschampo kan också hjälpa till mellan tvättarna.

Behöver skadat hår ett dyrt schampo?

Om ditt hår är skadat och torrt kan det absolut vara värt att lägga lite extra på ett riktigt bra schampo, som ska kunna hjälpa ditt hår bli återfuktat och starkare, inte slita mer.

Mår håret bra av att byta schampon?

Känn efter hur håret känns - ditt hår förändras, och kan i olika stadier ha olika behov. Så känner du att ditt hår inte längre får samma effekt av ditt schampo kan det vara dags att prova olika schampon.