Bästa schampot

1
Olaplex No4 Bond Maintenance Shampoo

Produkterna från Olaplex är veganska, parbenfria, glutenfria, nötfria och färgbevarande. Olaplex är en unik och patenterad molekyl som hjälper till att sammanlänka hårets svavelbindningar vilket resulterar i ett starkare och friskare hår. Schampot ger håret en extremt skön känsla för alla hårtyper, är fantastiskt dryg och ger ett lyxigt lödder trots att det är sulfatfritt. Därför bör du välja Olaplex No4 Bond Maintenance Shampoo Schampot innehåller en unik sammansättning av fuktgivande ingredienser som gör att…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Olaplex No4 Bond Maintenance Shampoo 498 kr. By Jacobs
Sebastian Professional Volupt Shampoo 393 kr. Labelhair
Maria Nila Head & Hair Heal##
Kevin Murphy Hydrate Me Wash Shampoo 249 kr. By Jacobs
System 4 Climbazole Shampoo 2 Color Treated & Dry Hair##
Grazette Neccin No.1 Dandruff Treatment Shampoo 165 kr. Bellehem
REF. Weightless Volume 119 kr. Bombola

Vi använder schampo för att rengöra håret från smuts och oljor. Håret kan kännas smutsigt och fett och den enda lösningen på det är att tvätta håret med schampo. Schampo kan innehålla olika ingredienser som bildar en skyddande film runt hårstråna. Dessutom kan till exempel silikon läggas till, vilket gör håret lättare att forma.

I andra schampoprodukter kan solskyddsmedel eller ingredienser som skyddar mot värme från plattång och hårtork tillsättas. Kanske letar du efter ett schampo som ger ditt hår extra fyllighet eller som motverkar lockar i håret.

På denna sida har vi valt ut några av de bästa schampoprodukterna på marknaden, som alla syftar till att möta ett specifikt behov. Här får du en introduktion till vilka fördelar eller specialingredienser de har. Då blir du bättre rustad att välja den produkt som bäst passar dig, ditt hår och din ekonomi.

Olaplex No4 Bond Maintenance Shampoo – Bästa schampot

Produkterna från Olaplex är veganska, parbenfria, glutenfria, nötfria och färgbevarande. Olaplex är en unik och patenterad molekyl som hjälper till att sammanlänka hårets svavelbindningar vilket resulterar i ett starkare och friskare hår. Schampot ger håret en extremt skön känsla för alla hårtyper, är fantastiskt dryg och ger ett lyxigt lödder trots att det är sulfatfritt.

Därför bör du välja Olaplex No4 Bond Maintenance Shampoo

Schampot innehåller en unik sammansättning av fuktgivande ingredienser som gör att alla hårtyper får en optimal fuktnivå. Detta är en av de viktigaste komponenterna för att håret skall kännas friskt och starkt. Fukt oftast är det som saknas i håret för att uppleva den perfekta känslan. På grund av att det är fuktgivande bidrar det även till att bevara färgat hår. Flaskan är dryg och räcker länge vilket gör det till ett ekonomiskt alternativ. Schampot är dessutom veganskt och parabenfritt. Olaplex schampo är ett närande och reparerande schampo som gör att håret blir lättare att hantera, glansigare och friskare vid varje användning. Det reparerar och skyddar håret från vardagliga påfrestningar, skadat hår, kluvna toppar och friss genom att koppla samman trasiga svavelbindningar. Efter användning känns håret mjukt och lent. För bästa resultat ska schampot användas tillsammans med tillhörande balsam.

Det vi liker:
 • Fuktgivande och färgbevarande
 • Dryg flaska som räcker länge
 • Vegansk och parabenfri

Sebastian Professional Volupt Shampoo – fantastisk volym

Du behöver inte kompromissa med mjukheten i håret för att skaffa volym. Sebastians nyheter för fyllighet och volym bekämpar stelt och tråkigt hår. Med detta schampo får du möjligheten att få volym och bestående mjukhet.

Därför bör du välja Sebastian Professional Volupt Shampoo

Revolutionerande partiklar, bygger med en kuddlik effekt upp och kapslar in mjuk volym. Hårets lätthet består utan att tyngas och din look framhävs med viktlös teknologi. Schampot ger en volymboost även till fint hår samtidigt som mjukheten består. Du får alltså en volymboost och djup rengöring samtidigt som naturlig bambuextrakt gör håret luftigt och mjukt. Schampot gör även att färgat hår behåller sin intensitet och gör håret fylligt.

Det vi liker:
 • Ger volym
 • Mjukgörande
 • Tynger inte ner håret

Maria Nila Head & Hair Heal – Bästa ekologiska schampot

Maria Nila erbjuder professionell hårvård av hög kvalitet där samtliga produkter är både veganska samt sulfat- och parabenfria. Detta ekologiska och vitaminrika schampo förebygger mjäll och motverkar håravfall.

Därför bör du välja Maria Nila Head & Hair Heal

Head & Hair Heal är ett antiinflammatoriskt och hårväxtstimulerande schampo. Piroctone Olamine och naturligt Aloe Vera-extrakt behandlar och förebygger mjäll och hårbottenproblem. Vitamin E, Apigenin och aminosyror stimulerar hårsäckarna vilket ger ökad hårproduktion. Det är ett antiinflammatoriskt och hårväxtstimulerande schampo. Behandlar och förebygger mjäll och hårbottenproblem samt stimulerar hårsäckarna vilket ger ökad hårproduktion och motverkar håravfall. Schampot förebygger håravfall och innehåller Color Guard Complex som skyddar och bevarar färgen i färgbehandlat hår. Dessutom är det ekologiskt, vitaminrikt och fritt från sulfater och parabener.

Det vi liker:
 • Ekologiskt och vitaminrikt
 • Förebygger mjäll
 • Motverkar håravfall

Kevin Murphy Hydrate Me Wash Shampoo – otroligt återfuktande

Kevin Murphy erbjuder professionell hårvård där alla produkter är paraben- och sulfatfria. De tillverkas av hållbara och förnybara ingredienser såsom naturliga antioxidanter, rena eteriska oljor och växtextrakter. Detta schampo är extremt utjämnande och fuktgivande som ger näring och lyster.

Därför bör du välja Kevin Murphy Hydrate Me Wash Shampoo

Schampot ger näring till torrt hår och kamouflerar bort kluvna hårtoppar. Ett schampo med en formula fullmatad med antioxidanter som ger håret en frisk lyster och förhindrar att håret förlorar mer fukt. Detta passar dig som har färgat hår. Schampot är extremt återfuktande och ger håret intensivvård. Det har en unik blandning av återfuktande ingredienser som effektivt ger vård och fukt till håret med resultatet av en silkeslen finish. Schampot har en lätt citrusdoft och innehåller silkextrakt, vitamin A och C, jojoba, sheasmör och bergamott, som vårdar och mjukgör håret.

Det vi liker:
 • Näringsrikt och reparerande
 • Ger fin lyster och glans
 • Fuktgivande och utjämnande

System 4 Climbazole Shampoo 2 Color Treated & Dry Hair – Bästa schampot för färgat hår

Climbazole Shampoo 2 är en exklusiv och vårdande schampo som är speciellt framtagen för färgat och torrt hår. Detta schampo hjälper till att återställa fuktbalansen i en irriterad hårbotten och gör håret mjukare och mer hanterbar. Schampot förhindrar mjäll och motverkar klåda och irritation i hårbotten.

Därför bör du välja System 4 Climbazole Shampoo 2 Color Treated & Dry Hair

Detta schampo skyddar din hårfärg genom att försegla håret så att färgen inte bleknar. Det ger intensiv fukt och en stor glans. Det har en lugnande effekt på hårbotten vilket minskar tendens till mjäll. Schampot är speciellt framtagen för färgat och torrt hår vilket innebär att det är intensivt fuktgivande.

Det vi liker:
 • Passar färgat hår
 • Lugnar hårbotten
 • Ger fukt och glans

Grazette Neccin No.1 Dandruff Treatment Shampoo – motverkar mjäll

Mjäll behandlar man själv med mjällschampo och där kan man välja ett schampo som är antimykotiskt eller ett schampo som hämmar svampens tillväxt. Neccin är det nyaste på marknaden och säljs enbart hos frisörer. Schampot är inte svampdödande utan hämmar svampens tillväxt och är samtidigt skonsamt för håret. Det är heller ingen fara för gravida eller ammande att använda Neccin. Neccin shampo dandruff treatment har framställts för att behandla mjäll och ta bort torrhet.

Effektivt mjällschampo som behandlar och löser hårbottensproblem. Schampot är färgbevarande och innehåller stärkande vegetabiliska proteiner som ger livfullt och vackert hår. Det är fortfarande lika skonsamt och helt paraben- och sulfatfri! De aktiva ingrediensen i Neccin dandruff, piroctone olamine, förhindrar att sebum bryts ner i irriterande ämnen som orsakar flagning. Genom att minska antal bakterier som verkar på sebum, förhindrar schampot svamptillväxt och återställer balansen i kombination med en unik tensidblandning i hårbottnens narturliga mikroflora.

Det vi liker:
 • Motverkar mjäll
 • Paraben och sulfatfritt
 • Färgbevarande och stärkande

REF. Weightless Volume – Volym utan att tynga ner

Sulfatfritt schampo med botaniska extrakt speciellt utvalda för att skydda, stärka och ge struktur åt fint och tunt hår. Upplyftande egenskaper ger fyllighet, densitet och glans. Ger långvarig volym och skyddar färgat hår.

Baserad på en mix av organisk Citrus Paradisi olja och Jojoba olja. Denna näringsrika och vårdande blandning ger lysande glans och fukt till tunt och fint hår utan att tynga ned. Dessa ingredienser fungerar även utmärkt för utredning av håret vilket resulterar i mjukt, hälsosamt, glänsande och återfuktat hår.

Det vi liker:
 • Sulfatfritt med botaniska extrakt
 • Viktlös volym
 • Skyddar, stärker och ger struktur

Hitta det bästa schampot för dig

När du väljer schampo måste du naturligtvis överväga din egen hårtyp och välja ett schampo som kan tillgodose dina behov. Dessutom får du här olika tips för vilka ingredienser som kan vara bra för dig och vad du kan relatera till i sökandet efter rätt schampo.

Det finns många olika sorters schampon för olika hårtyper, exempelvis torrt, fett, normalt, slitet eller lockigt. Om ett schampo är för fett hår innebär det således att det är avsett för personer med fett hår och inte att användning av det schampot ger ett fetare hår. Vanligt är också specialschampo för bekämpning av mjäll. Det finns även kombinationsschampon som innehåller balsam för att göra håret mjukt i samband med tvätten ersätter det en separat balsambehandling efter hårtvätten.

De verksamma ämnena som finns i de flesta typer av schampon är tensider (som minskar vattnets ytspänning och ger en löddrande känsla), konditionerande ämnen (till exempel sådana som ger en önskad viskositet), antistatiska ämnen (för att förhindra att håret blir elektriskt), parfymer och konserveringsmedel.

Vilken hårtyp har du?

Om du till exempel har tjockt hår, välj ett schampo som ger extra fukt. Genom att lägga till extra fukt blir ditt starka och fylliga hår mer samarbetsvilligt. Har du tunt och fint hår bör du välja ett volymgivande schampo som skapar extra fyllighet. Det finns även schampon som motverkar frissighet eller hjälper skadat hår att återhämta sig. Om du har fett hår finns det även schampon som är anpassade efter det, så att du slipper tvätta och slita på håret.

Vilka behov har du?

Om du har färgat ditt hår finns det färgbevarande schampon som inte tvättar ur tvätten. Det finns även schampo med UV-skydd om du vistas mycket i solen. Tänk på vilka behov du har i din vardag och leta sedan reda på rätt schampo för dig.

Är ditt hår känsligt?

Schampo kan innehålla oönskade kemikalier såsom parfym. Innehållet av parfym i schampo kan få dig att utveckla parfymallergi och det kan därför vara en bra idé att välja ett schampo utan parfym – speciellt om du redan lider av allergier.

Parabener är ett ämne som läggs till schampo för att få det att hålla längre. Så det är inte en ingrediens som ger dig någon annan vinst än längre hållbarhet. Parabener kan orsaka rodnad och klåda när du kommer i kontakt med det.

Om du har känslig hud och hårbotten kan det vara en bra idé att använda dig av ekologiska produkter. Ett ekologiskt schampo kan vara ett bättre alternativ om ditt hår är känsligt. Försök hitta schampon med så få ingredienser som möjligt i innehållsförteckningen.

Allmänna tips om hur du bör tvätta håret

Det kan finnas specifika instruktioner för hur man använder schampo på vissa produkter. Dessa instruktioner bör följas. Men totalt sett här är ett antal tips och råd om hur du använder ditt schampo på rätt sätt för att få optimal vård och för att skydda ditt hår och hårbotten så mycket som möjligt.

Det finns inte alltid enighet om hur ofta du ska tvätta håret. Vissa gör det varje dag – andra gör det mycket sällan. Men vad säger vetenskapen och kan man göra en allmän regel om hur ofta det ska göras?

Experter påpekar att det är stor skillnad i hur ofta vi faktiskt behöver tvätta håret. Det är relaterat till hårets karaktär och individens estetiska önskningar. Låt oss därför med hjälp av vetenskapen konstatera att det är individuellt hur ofta det är hälsosamt att tvätta hår – och istället fokusera på hur.

Håret är ömtåligt och det glöms ofta bort. Vi har tvättat håret hela våra liv och kanske inte längre tänkt på hur vi gör det. Vi gör det bara. Men när vi drar och sliter i håret för att få vårt schampo att tränga in ordentligt, så finns det en stor risk att vi bryter av håret. Så hur gör man det ordentligt?

 1. Red ut håret innan du blöter det. När ditt hår har blivit blött tenderar det att trassla sig.
 2. Fukta allt hår med varmt vatten för att öppna upp håret. Rengör därefter håret ordentligt från gamla produkter.
 3. Låt vattnet göra jobbet och dra inte i håret för mycket.
 4. Ta lite schampo och lägg det i handflatorna. Gnugga dem mot varandra och lägg i håret.
 5. Schampot ska appliceras i hårbotten och inte på hårets ändar.
 6. Låt schampot sitta i några minuter.
 7. Tvätta ur schampot noggrant med vatten.
 8. Du kan med fördel tvätta håret igen för att vara säker på att det är helt rengjort.
 9. Efter att ha tvättat håret, pressa ut vattnet ur håret. Dra inte eftersom håret är ännu känsligare när det är vått.
 10. Använd slutligen balsam.

Kom ihåg att använda balsam

Schampo och balsam har två olika funktioner när du tvättar håret. Av denna anledning kan du använda både schampo och balsam varje gång du tvättar håret, oavsett om du har långt eller kort hår. Balsam är inte bara där för att mjuka upp och konditionera håret, utan hjälper också till att ta hand om och återfukta håret, samt tillföra nödvändig näring.

Protein och kollagen är, i form av polypeptider och aminosyror, byggstenar hos håret. Det kan också finnas fettlösliga A- och E-vitaminer, som gör att det blir en tunn hinna på håret. Olika fetter såsom aloe och kamomillextrakt, vetegrodds-, henna- jojoba- och kokosolja kan också finnas med och innebär också att håret får en fetthinna på ytan. Balsam innehåller också ibland pantotensyra och substanser med positiva laddningar. Dessa förhindrar eller motverkar flygigt och hängigt hår genom att öka intermolekylära bindningar mellan hårstråna.

Balsam används för att motverka schampots avfettande effekter, genom att bland annat tillsätta olika fetter. Detta skyddar håret, gör det mer lättkammat och ger det ett glansigare utseende.

Hur man underhåller och sköter om håret

Även om du använder ett bra schampo (och balsam) kan ditt hår fortfarande dra nytta av att tillsätta extra proteiner, vitaminer, mineraler och liknande. Här kan du använda en vårdande hårbehandling eller en hårolja som passar ditt hår ett par gånger i månaden. Håroljor kan också hjälpa till att återuppbygga ditt hår om det är skadat, torrt, tråkigt eller tunt, eftersom de lägger till mycket bra näringsämnen.

En hårolja kan också vara en bra lösning om ditt hår behöver lite extra vård eftersom du kan använda oljan i hela håret eller bara i topparna eller hårbotten – beroende på vad ditt hår behöver. Det är dock viktigt att du använder en bra hårolja och därför har vi skrivit en guide till de bästa håroljorna så att du kan få en överblick över urvalet.

Fördelarna med ett ekologiskt schampo

Genom att välja naturliga och ekologiska hårprodukter kan du vara säker på att den kemiska påfrestningen för din hud, ditt hår och miljön minskas. Så att välja naturliga och ekologiska alternativ kommer inte bara att göra en stor skillnad för dig, ditt hår och din hälsa utan också för miljön!

Naturliga och ekologiska hårprodukter är mildare och i regel mer skonsamt vårdande, i längden är de mycket effektivare än syntetiska produkter eftersom de inte innehåller några ingredienser som kan vara skadliga, hormonstörande eller allergiframkallande. I själva verket finns det läskigt många hårvårdsmärken som vi tycker att vi känner till så väl men som ändå har många av dessa skadliga ämnen i sina produkter. Kollar du inte noggrant igenom ingrediensförteckningen kan det vara extremt svårt att upptäcka.

Ett ekologiskt schampo och balsam kommer inte att innehålla SL-sulfater, parabener, ftalater eller andra syntetiska kemikalier som är kända för att skada håret. Det kan vara svårt att förstå vilka ingredienser du bör undvika, men om du väljer naturliga eller ekologiska hårprodukter behöver du inte vara nervös för ingredienser som torkar ut hårbotten eller som kan störa din hormonbalans och göra mer skada än nytta. Om du vill ha friskt hår som inte bara ser friskt ut utan också är riktigt friskt och starkt; se till att välja naturlig hårvård och ekologiska produkter för ditt hår.

Ett schampo består till största del av vatten och tensider, i konventionella schampon är dessa tensider så pass starka att de tvättar bort alla naturliga oljor från hårbotten. När detta händer måste hårbotten kompensera genom att producera ett överskott av fett för att inte håret ska bli uttorkat, därför upplever du att håret ofta blir fett. Ett ekologiskt schampo behåller de friska och naturliga oljorna i håret. Schampot stödjer den naturliga balansen i hårbotten.

FAQ

Vilket schampo är bäst?

I vår undersökning kom vi fram till att No4 Bond Maintenance Shampoo från Olaplex är bäst. Det är nämligen optimalt fuktgivande. Men beroende på vad som passar din hårtyp bör du ta en titt på de andra produkterna i vår lista också.

Ska jag välja ett organiskt schampo?

Det är bra att använda ett organiskt schampo om du har känsligt hår eller hårbotten. Det torkar dessutom inte ut håret lika lätt eftersom det inte innehåller sulfater, och därmed passar det framförallt torrt hår. Vanliga schampon kan tvätta ur naturliga oljor och därför kan ett organiskt schampo även bidra till mindre fett hår.

Hur ofta ska jag använda schampo?

Beroende på din hårtyp och livsstil är det lite olika hur ofta du bör använda schampo. Man brukar i regel säga 1-3 gånger i veckan för att inte störa balansen i håret. Testa dig fram och se vad som passar dig bäst.