Bästa sminkborsten 2022 – få en enkel och jämn applicering av ditt smink

1
SIGMA MOST WANTED SET

Det perfekta kitet som innehåller fem sminkborstar av hög kvalitet. De fina fibrerna i borstarna fungerar ihop med både puder, kräm och flytande smink och täcker alla baser (och ger dig en fantastisk bas!) Därför måste du välja Sigma Most Wanted Set Med detta set så får du fem fantastiska borstar som kan sköta hela din sminkrutin. De är 100% veganska, gjorda av fina syntetiska fiberhår som enkelt tar upp sminkpartiklar av olika typer utan…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
SIGMA MOST WANTED SET##
bareMinerals Beautiful Finish Brush 315,12 kr. Feelunique
LYKO Oval Foundation Brush##
Real Techniques Expert Concealer Brush 76 kr. Apohem
IsaDora Face Buffer Brush 95 kr. Harmoniq
Elf Studio Blush Brush##
NYX Pro All Over Shadow Brush 115 kr. Teknikproffset
NYX High Glass Face Primer Brush 268,43 kr. Amazon
Real Techniques Enhanced Eye Set Brushes 178 kr. Coolshop

Behöver jag verkligen en sminkborste? Svaret är ja, i alla fall om du vill få ut det mesta av ditt smink och nå bästa resultat med din makeup. En bra sminkborste gör mer än många kanske tror, den kan ta t.ex. din foundation från bra till flawless på ett kick. 

Det kan vara värt att investera i riktigt bra sminkborstar, då de håller bättre och ofta ger ett jämnare resultat. Investera i rätt sminktillbehör så sparar du både tid, får bättre resultat, och sparar i längden pengar på en borste som håller formen länge. Vi har satt ihop en lista med några av de produkter som fått bäst betyg i olika tester och kan ta ditt smink till en annan nivå!

Sen är det också väldigt viktigt att rengöra och ta hand om sina sminkborstar på rätt sätt, så vi har även samlat lite tips på hur du bäst ser efter dina borstar.

SIGMA MOST WANTED SET – bästa sminkborstarna som gör allt

Det perfekta kitet som innehåller fem sminkborstar av hög kvalitet. De fina fibrerna i borstarna fungerar ihop med både puder, kräm och flytande smink och täcker alla baser (och ger dig en fantastisk bas!)

Därför måste du välja Sigma Most Wanted Set

Med detta set så får du fem fantastiska borstar som kan sköta hela din sminkrutin. De är 100% veganska, gjorda av fina syntetiska fiberhår som enkelt tar upp sminkpartiklar av olika typer utan att suga åt sig det, och sprider ut det med ett jämnt, fint resultat. Alla borstarna är väldigt mjuka och sköna och skonsamma mot huden. Med hjälp av de olika alternativen kan du skapa allt från en naturlig look till dramatisk sminkning. 

Att de kan användas ihop med olika konsistenser, både puder, kräm och flytande, gör dem väldigt mångsidiga och att de går bra ihop med ditt smink oavsett vilken typ av foundation, rouge eller ögonskugga du föredrar. Det gör dem till ett bra val om du har ett stort sminkförråd och vill ha borstar som kan passa till olika produkter. 

Ett mycket prisvärt kit med många olika bra sminkborstar som ger ett naturligt resultat. 

Vad innehåller kitet?

F80 Kabuki borste – bra till flytande foundation och rouge

E40 Tapered Blending – avsmalnande mjuk borste för att sätta ögonskugga i vecket ovanför locket 

E25 Blending – ögonskuggsborste för jämn och detaljerad applikation på locket

E30 Pencil – borste med smal spets som kan blanda ut eyeliner, sätta tunn linje ögonskugga i kanten, eller dutta ljus skugga i inre ögonvrån för en highlighting effekt 

F35 Tapered highlighter – ger diskret highlighting effekt på kindben etc

Det vi liker:
 • Innehåller fem borstar för allt från foundation till ögonskugga
 • Ger möjlighet att skapa både naturliga och dramatiska looks
 • Prisvärt kit

bareMinerals Beautiful Finish Brush – bästa borsten för mineralfoundation och rouge

En puderborste i mjuk syntet och resevänlig storlek som är gjord specifikt för mineralbaserade puderfoundations, rouge, highlighters och brunpuder. Den håller effektivt fast pudret för minimalt spill och ger snabbt en jämn, fin yta. Väldigt behändig och passar perfekt till bareMinerals egna mineralprodukter men även lika bra till andra märken.

Därför måste du välja bareMinerals Beautiful Finish Brush

Detta är en lyxig foundation- och puderborste i behändig liten storlek, som ger dig väldigt snabb och enkel applikation. Borstens mjuka, vågiga strån, gjorda av syntetfiber, suger upp puder som en svamp, vilket förhindrar onödigt spill av din puderfoundation. Fungerar lika bra till mineralbaserade rouge och brunpuder som foundations, och även med löspuder för att sätta sminket. Du får snabbt och enkelt en jämn, naturlig täckning som går att bygga upp från lätt till heltäckande på nolltid.

Det vi liker:
 • Gjord speciellt för mineralbaserade, lösa puder
 • Lätt att jobba med
 • Undviker spill

LYKO Oval Foundation Brush – bästa ovala foundationborsten

En oval foundationborste som snabbt och jämnt applicerar din flytande foundation på ansiktet och kan enkelt bygga upp täckningen. Enligt många ännu lättare att använda än en beauty blender!

Därför måste du välja Lyko Oval Foundation Brush

En mjuk och skön borste som snabbt får till en jämn och fin naturlig finish! Den annorlunda formen och det svajiga skaftet ger extra flexibilitet när du sminkar dig, och får din foundation på plats snabbt och med en airbrushed look. Din make up fastnar inte i borsten och ger ett jämnt resultat. Många som har provat den föredrar den t.o.m. framför kultprodukten Beauty Blender när det kommer till att snabbt och fint få din foundation på plats. Det är lätt att få till allt från lätt till full täckning. Lykos brush är först och främst menad för foundation, men om du vill kan den också användas till rouge och setting powders.

Det vi liker:
 • Först och främst för foundation men kan även användas för puder och rouge
 • Snabba resultat
 • Flexibelt handtag som gör att borsten följer ansiktets konturer

Real Techniques Expert Concealer Brush – bästa concealerborsten

En sminkborste för concealers tar din concealer till en annan nivå och det här är ett väldigt bra val. Den jobbar snabbt och fint in din concealer utan att dra runt den för mycket som fingrar kan göra. Borsten är mjuk med hår av syntet som är skonsam mot den känsliga huden runt ögonen och ger bra täckning. Du behöver inte mycket produkt för att få ett bra resultat med denna.

Därför måste du välja Real Techniques Expert Concealer Bush

Real Techniques är ett klassiskt märke bland just sminkborstar och ett säkert kort för bra kvalité. Expert Concealer Brush är en fluffig borste med Real Techniques UltraPlush strån som mjukt och skonsamt får till ett felfritt resultat. Just concealer kan vara svårt när den används både med en vanlig sminkborste och med fingrarna då den ofta dras runt för mycket. Den ska istället försiktigt buffas in med en mjuk borste precis som den här. Det ger ett perfekt resultat med mer täckning och bättre precision. Borsten fungerar lika bra för att ljusa upp över och under ögonen som för att applicera concealer på ansiktet för att trolla bort ojämnheter och ge extra täckning. Du kan också använda den till att highlight och skulptera ansiktet med din concealer. 

Gör så här:

 1. Dutta din concealer i små prickar längs med ytan du vill täcka, t.ex. under ögonen
 2. Använd din Expert Concealer Brush till att försiktigt buffa ut prickarna för en jämn täckning. Dra inte, då drar du bara bort produkten
 3. Använd gärna ett setting powder gjort specifikt för under ögonen, de innehåller ofta ljusreflekterande partiklar som ger en ljusare effekt förutom att de håller din concealer på plats längre
Det vi liker:
 • Concealerborste
 • Bra både under ögonen och för att täcka ojämnheter
 • Fungerar med både krämig och flytande concealer

IsaDora Face Buffer Brush – bästa puderborsten

En puderborste som gör det enkelt att “buffa” in ditt puder för en fin, airbrushed effekt. Ett bra val för både löst och fast puder och gör att resultatet inte blir kakigt och onaturligt. Vill man kan man även använda den för att applicera flytande foundation eller för att sätta rouge och bronzer.

Därför måste du välja IsaDora Face Buffer Powder Brush

Det sägs att för att verkligen få till en airbrushed finish är en buffer brush rätt val! Genom att buffa in produkten med cirkelrörelser får du en fantastisk yta som ser felfri ut. En mjuk och fluffig puderborste som fungerar super ihop med både lösa och kompakta puder och foundations. Du slipper en torr, kakig makeup som puder kan ge om det inte appliceras lätt och jämnt. Du kan även använda borsten ihop med en flytande foundation med samma buffing teknik. Om du vill tona och skugga i ansiktet, mjuka upp konturer och ge definition åt andra kommer du långt med den här!

Det vi liker:
 • Puderborste som ger en naturligt felfri look
 • Tätt packade borsthår för optimal buffing effekt
 • Går även bra att använda med flytande smink

Elf Studio Blush Brush – bästa sminkborsten för rouge

Den vinklade borsten ger en precis applikation så du kan skapa definition och framhäva dina ansiktsdrag. Den är lätt att använda även för en nybörjare och du får ett bra resultat på både krämrouge och puderrouge. Även ett jättebra val för bronzer eller highlighter.

Därför måste du välja e.l.f. Studio Blush Brush

Här får du en bra rougeborste som gör det enkelt att få ditt rouge precis där du vill ha det för att kunna ge ansiktet ett definierat och skulpterat resultat. Borsten tar upp lagom mycket av produkten vilket ger mindre risk att få för mycket och resultatet blir naturligt och kan byggas upp vid behov. Studio Blush Brush fungerar bra med både våt och torr rouge eller bronzer vilket är bra då krämiga rouge har blivit mer och mer populära på grund av sitt naturliga resultat, men kan kännas svårare att applicera rätt. Men med den här borsten går det lika lätt som en puderrouge! Den är dessutom väldigt budgetvänlig och du får en bra rougeborste för väldigt lite. Många rekommenderar också att använda den för att applicera setting powder under ögonen då den vinklade borsten gör det lätt att komma åt där och den ger lagom med mängd.

Det vi liker:
 • Vinklad borste som ger en skulpterad look
 • Budgetvänlig
 • Tar upp lagom med produkt för ett naturligt resultat

NYX Pro All Over Shadow Brush – bästa borsten för att få din ögonskugga på plats

En ögonskuggeborste som du kan använda för att sätta färg på hela locket eller lägga lager. Den är mellanstor och fungerar bra för att sätta din basskugga och blanda ut på ögat. 

Därför måste du välja NYX Pro All Over Shadow Brush

Även om du inte är van att sätta ögonskugga blir det jämnt och fint med denna skuggborste. Mellanstorleken gör den bäst för att täcka hela locket men är även perfekt för att blanda och mjuka ut skuggor på locket. Det är ett budgetvänligt val och ett måste i sminklådan för fin ögonskugga på ett kick, även för en nybörjare. NYX produkter är 100% veganska och certifierat djurvänliga av amerikanska PETA. Inga animaliska produkter används och borsten är syntetisk. 

Det vi liker:
 • Bra pris för en effektiv skuggborste
 • Gör det lätt att snabbt täcka locket
 • 100% vegansk och certifierat djurvänlig

NYX High Glass Face Primer Brush – bästa primerborsten

Med olika långa strån kommer den här primerborsten åt alla delar av ditt ansikte för den perfekta sminkbasen. Din primer appliceras lätt med en glasliknande finish, alltså jämnt, nästan genomskinligt och reflekterande vilket ger din foundation en fantastisk bas.

Därför måste du välja NYX High Glass Face Primer Brush

Även om du har sminkborstar för andra produkter, är du kanske är van vid att applicera primer med fingrarna? Även om det fungerar bra, så kommer NYX High Glass Face Primer brush att ta din primer till en helt annan nivå. Borsten har ojämna strån som mjukt kommer åt överallt och lägger din primer på ansiktet med en glasartad yta. Ju jämnare och bättre din primer lagts på, desto bättre kommer din foundation bli över och den här borsten ger ett bra resultat. Den fungerar såklart bra ihop med NYX High Glass Face Primer men går bra ihop med vilken primer som helst. Den är väldigt mjuk och gör att din primer blandas in perfekt i huden istället för att lägga sig ovanpå.

Det vi liker:
 • Tar din primer till en ny nivå
 • Glasliknande fin finish
 • Underlättar för en jämn applikation

Real Techniques Enhanced Eye Set Brushes – bästa veganska borstsetet för ögonsmink

Ett bra kit från Real Techniques som ger dig allt du behöver för en perfekt ögonmakeup. Real Techniques borstar är alltid 100% veganska och är av hög kvalitet.

Därför måste du välja Real Techniques Enhanced Eye Set Brushes

Om du tycker om att sätta skugga och sminka ögonen är det här det ultimata borstsetet. De fem borstarna tar dig igenom varje steg för en perfekt ögonmakeup, och du behöver inga andra. Att få till snyggt målade ögon har aldrig varit lättare! 

Borstarna går att använda med alla sorters skuggor, både torra och krämiga, för lika bra resultat. Det ingår också en kam som försiktigt kan separera dina fransar och undvika att de ser klumpiga ut efter du har satt mascara. Fem borstar bara för ögonen kanske känns som många, men för bästa resultat är det viktigt med olika storlekar och vinkling på sminkborstarna för att komma åt den tunna huden runt ögonen och sätta skuggan på rätt plats för definierade, piggare, vackra ögon. 

Vad innehåller kitet?

Lash separator – för mer volym och mindre klumpar i fransarna

Medium shadow brush – för att sätta basskugga på hela locket

Essential Crease Brush – för att enkelt kunna sätta en mörkare nyans i ögonvecket vilket ger mer definition åt ögat

Shading Brush – bygger upp skuggan för mer dramatisk effekt

Fine Liner Brush – för att sudda ut eyeliner eller sätta en tunn linje skugga

Brush cup – kitet kommer även med en liten mugg för dina borstar så du enkelt kan organisera och hitta dina borstar

Det vi liker:
 • Fem borstar som ger dig allt du behöver för ditt ögonsmink
 • Fungerar med puder, kräm och flytande konsistenser
 • 100% veganskt

Välj den bästa sminkborsten för dig

Vilken eller vilka sminkborstar behöver just du i din sminklåda och hur vet du hur bra kvaliteten på en borste egentligen är? 

Vad du kan ha nytta av beror lite på hur ofta du sminkar dig och hur avancerad sminkning du lägger, men de flesta har glädje av att ha i alla fall några av de mest grundläggande borstarna hemma. T.ex. så ger en fluffig puderborste dig enkelt ett jämnt lager puder, en foundationborste ger en naturligt airbrushed effekt, en vinklad sminkborste får ditt rouge perfekt på rätt plats för markerade kindben, och ögonskuggeborstar gör det busenkelt att få till en bra ögonmakeup. 

Här listar vi lite saker att tänka på med sminkborstar och även hur man rengör dem – ett väldigt viktigt steg du vill se till att få in i din rutin för att undvika bakterier! 

Hår & Skaft

Det finns borsta med både naturligt och syntetiskt hår. Tidigare valde många naturligt hår på grund av att de generellt höll högre kvalitet, men nuförtiden är syntetiska borstar riktigt bra och det är svårt att känna skillnad på en bra syntetisk borste och en med naturligt hår. Syntet är ett bra veganskt alternativ, och är även lättare att rengöra och de är billigare än de med naturligt hår. Men du kan självklart välja en borste med naturligt hår, se bara till att rengöra den extra noga! 

Sminkborstarna kommer med många olika sorters skaft, och det är ofta här de går sönder, så leta efter ett som känns stadigt och sitter bra ihop med borsten. Det finns andra sminkborstar utan skaft också, det beror lite på vad du gillar bäst att jobba med. Om din borste har ett skaft är det viktigt att det är av bra kvalitet och inte kommer gå sönder efter regelbunden användning. Vissa skaft är lite böjbara för en mer flexibel applicering vilket kan vara hjälpsamt, känn bara efter så det inte känns skört. 

Fundera också på om du hellre vill ha ett långt skaft så den är lätt att hålla i, eller en mindre borste som lätt går ner i väskan. 

Pris

Hur viktigt är priset när det kommer till sminkborstar? Det beror igen mycket på hur de används. En makeupartist som sminkar flera olika personer varje dag bör absolut investera i lite dyrare produkter som ger bättre hållbarhet. Sminkar du dig ofta och använder många olika produkter är det en bra ide att ha flera olika borstar. Om din budget tillåter kan du köpa olika varianter, men om du vill spara lite pengar är det ofta billigare att köpa ett kit som kommer med det mesta du kan tänka dig. 

Rengöra sminkborstar

För att undvika att det bildas bakterier i de sminkrester som finns kvar i borsten efter användning, är det viktigt att rengöra dina sminkborstar ofta. Allra helst ska du gärna rengöra dem minst en gång i veckan. Ett tips är att välja en dag i veckan, t.ex. söndag, att ta lite extra väl hand om din hy genom att lägga en ansiktsmask och samtidigt rengöra alla borstar och eventuellt beauty blenders du använt under veckan. På så sätt blir det en vana som inte känns så jobbig!

Nuförtiden är de flesta sminkborstar gjorda av syntetiska, djurvänliga strån, men har du en sminkborste med riktigt hår ska du använda schampo istället för tvål för att rengöra den.

På syntetiska borstar kan du använda tvål, men allra helst ett rengöringsmedel gjort speciellt för sminkborstar som verkligen tar bort alla sminkrester och bakterier för en ordentligt ren sminkborste som inte kommer orsaka oren hy när du använder den.

Vår personliga favorit för rengöring av sminkborstar är NYX On The Spot Makeup Brush Cleaner Spray. Sprayflaskan gör det enkelt att rengöra borstarna vilket gör det troligare att du orkar med det regelbundet. Du sprayar enkelt medlet på en trasa, handduk eller en bit hushållspapper, och gnugga sen mot borstens strån tills allt smink och smuts är borta. Sprayen desinfekterar för ett riktigt rent resultat, fritt från bakterier och smuts. 

Sprayen skyddar och tar hand om din borste, gör stråna mjukare, och rengör snabbt utan att slita. Den är lätt att ta med sig för rengöring var som, och är super att ha med på resan för att snabbt kunna göra rent borstar. Om du ofta använder samma borste till olika delar av din makeup kan du snabbt rengöra mellan användningar och gå vidare till nästa del av sminkningen efter bara ett par minuter. 

Om du väljer att tvätta dina make up borstar med tvål eller schampo tar det längre tid för dem att torka. Det är rekommenderat att låta dem ligga och lufttorka i 24h innan du använder dem igen.  

Använd en mild tvål eller schampo, tvätta försiktigt av tills du inte längre ser spår av smink i vasken, och skölj sen av borsten ordentligt så inga tvålrester finns kvar i borsten.

FAQ

Vilken sminkborste är bäst?

Vårt bäst i test är Sigma Most Wanted Kit. Här får du alla sminkborstarna du behöver från foundationborste till skuggborste, av bra kvalité, till ett bra pris. Läs mer för andra tips!

Hur tvättar man sina sminkborstar?

Rengör helst dina sminkborstar minst en gång i veckan med ett rengöringsmedel eller tvål. Läs mer högre upp för våra tips för hur du bäst gör rent dina borstar och vårt bäst i test av borstrengöring för sminkborstar!

Måste man ha olika borstar för olika typer av smink?

Att ha en sminkborste för varje steg i ens makeup rutin är inte nödvändigt, men det underlättar processen och du får ut mer av ditt smink om du använder en borste gjord speciellt för den typen av smink.