Bästa solkräm 2022 – skydda huden mot solens strålar

1
Evy Technology Sunscreen Mousse For Children SPF 30

Evy Technology sunscreen Mousse är en solkräm som alla borde ha hemma! Just på grund av att den erbjuder ett otroligt långvarigt skydd utan att den varken känns kladdig att smörja in eller att den lägger sig som en hinna är detta vår bäst i test vinnare. Den funkar för alla hudtyper men passar extra bra för de med mer känslid hud. Därför måste du välja Evy Technology Sunscreen Mousse For Children SPF 30 För…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Evy Technology Sunscreen Mousse For Children SPF 30
MEDS
Nivea Sun UV Face Soothing Sensitive Cream SPF 50
Harmoniq
La Roche Posay Anthelios Ultra Cream SPF 50
Deloox
Dermalogica Protection Sport Lotion SPF 50
Daystyle
Eco Cosmetics Neutral Sun Lotion SPF 50
LOOKFANTASTIC
Clarins Dry Touch Sun Care Cream SPF 30
Beautystore
La Roche Posay Anthelios Baby Lotion SPF 50
Kronans Apotek
Hawaiian Tropic Island Sport Spray SPF 30
Notino SE
Biotherm Lait Solaire Hydratant Anti-Dryness Melting Milk SPF 50
Ikke på lager
ACO Sun Face Fluid Mattifying SPF 30
Med24

Det har sen länge varit en trend att man, så fort solen visar sig ute, kastar av sig sina kläder och slänger sig på första bästa solstol. Detta framförallt om solen faktiskt både värmer och gör att vår hud “får färg”.

Något som många däremot glömmer bort är att solens strålar faktiskt är väldigt farliga. Utan skydd finns det risk för att huden bränns och skadas, något som i sin tur kan leda till pigmenteringar, fläckar och rynkor. Samtidigt kan det förvärra hudproblem som acne och oljighet.

Ett riktigt bra solskydd, som skyddar mot både UVA och UVB, är med andra ord A och O för att såväl din kropp som din hud ska skyddas. Genom att investera i den bästa solkrämen kan du lapa i dig de behagliga strålarna utan att riskera de mest allvarliga skadorna. Ta del av vår bäst i test guide för att hitta den bästa solkrämen för dig!

Evy Technology Sunscreen Mousse For Children SPF 30 – bäst i test solkräm 2021

Evy Technology sunscreen Mousse är en solkräm som alla borde ha hemma! Just på grund av att den erbjuder ett otroligt långvarigt skydd utan att den varken känns kladdig att smörja in eller att den lägger sig som en hinna är detta vår bäst i test vinnare. Den funkar för alla hudtyper men passar extra bra för de med mer känslid hud.

Därför måste du välja Evy Technology Sunscreen Mousse For Children SPF 30

För oss, och även för väldigt många andra, finns det ingen tvekan om vilken solkräm som är bäst i test vinnare i detta test. Evy Technology Sunscreen Mousse har så otroligt många egenskaper som gör den till en självklar vinnare. Och det till ett otroligt bra pris!

Dess formula, som kan liknas vid ett face mousse, är anpassad för att kunna användas på alla hudtyper, men främst för de som är lite extra känsliga. Det tack vare att formulan både är hypoallergen och parfymfri, utan att den känns tråkig eller äcklig.

Utöver denna mångsidiga användning är detta den bästa solkrämen då den rent sagt sjunker in i huden som ett extra skyddande hudlager. Det till skillnad från många andra solkrämer som lägger sig på ytan. 

Med denna variant får du alltså ett djupgående skydd mot både UVA och UVB, som tack vare att den är vattenfast dessutom håller väldigt länge trots svett och vatten. Perfekt för barn som gärna badar och leker hela dagarna!

Ytterligare en stor fördel med denna solkräm är att den är så behaglig och enkel att smörja in. Den sjunker snabbt in i huden utan att varken kladda, täppa igen porerna eller lägga sig som en vit hinna. Vi gillar också att den kommer som en face mousse – så kul! Solkrämen är lätt att applicera och kan användas såväl på barn som på vuxna i både ansikte och på kropp.

Det vi liker:
 • Face Mousse som passar alla hudtyper, även extra känslig
 • Sjunker in i huden för långvarigt skydd
 • Lätt att smörja in utan kladd

Nivea Sun UV Face Soothing Sensitive Cream SPF 50 – bästa budgetval

Här har vi en riktigt bra och billig solkräm för dig som vill ha en lite lättare variant specifikt utformad som solskydd för ansiktet. Tack vare dess snabbtorkande formula lägger den sig varken som en vit hinna eller blir kladdig på huden. Den funkar även bra för dig med känslig hud då den lugnar huden.

Därför måste du välja  Nivea Sun UV Face Soothing Sensitive Cream SPF 50

För dig som är på jakt efter en lättare, lite tunnare solskydd för ansiktet som sjunker snabbt in i huden kan vi varmt rekommendera denna variant från Nivea. Det är en riktig klassiker som de flesta av er säkert redan hört talas om! Perfekt att smörja in sig med i ansiktet när solens strålar står högt. Innehåller ett högeffektivt UVA och UVB- filter som skyddar bra.

 Tack vare att den har en så pass lätt och mild formula kan den faktiskt utan problem användas varje dag. Den är specifikt utformad för att inte kännas kladdig eller lämna några vita rester, samtidigt som den återfuktar och lugnar hudirritation. Formulan är också oparfymerad för att den ska kunna användas av de flesta.

För en rätt stor förpackning med hög solskyddsfaktor SPF 50 behöver du inte betala så mycket mer än en 100-lapp – det är prisvärt om du frågar oss. Trots enklare förpackning och lättare formula är detta en solkräm som ger ett rikligt skydd och som känns behaglig att använda i alla situationer.

Det vi liker:
 • Lätt formula som sjunker in snabbt
 • Bra solskydd för ansiktet
 • Lugnar hudirritation och motverkar torrhet

La Roche Posay Anthelios Ultra Cream SPF 50 – bäst i test solkräm för känsliga ögon

Har du känsliga ögon? Då kan vi rekommendera denna solkräm från La Roche- Posay. Deras Anthelios Ultra är en solkräm specifikt utformad för att varken tynga ner eller skada den känsliga huden runt ögonen, där den inte heller rinner ner eller svider om du svettas. Vattenresistent, hållbar och mycket skyddande.

Därför måste du välja La Roche Posay Anthelios Ultra Cream SPF 50

Denna solkräm från La Roche-Posay är ett mycket bra alternativ för dig som lider av väldigt känsliga ögon. I och med att just den här varianten är utformad för att vara extra vattenfast kan du känna dig trygg med att den inte kommer rinna ner i dina ögon trots att du badar eller svettas.

Skulle den av någon anledning råka hamna i dina ögon ändå kommer dess milda formula inte svida. På så sätt är den perfekt för den känsliga, tunna huden runt ögonen, även då du har kontaktlinser. Tack vare dess höga skydd på SPF 50+ ger den också ett mycket bra skydd som motverkar rynkor och andra solskador. Detta håller hela dagen. 

Ytterligare en mycket fördelaktig egenskap är att den inte täpper igen porerna. Det i kombination med dess kladd- och parfymfria innehåll gör att den även funkar bra för dig med känslig hy. Väldigt bra och väldigt prisvärd.

Det vi liker:
 • Bra solkräm för känsliga ögon
 • Vattenresistent formula som skyddar länge
 • Parfymfri och bra för dig med känslig hud

Dermalogica Protection Sport Lotion SPF 50 – bästa exklusiva solkräm

Om du sen tidigare är ett fan av Dermalogica och deras produkter kommer du verkligen gilla den här solkrämen. Med ett högeffektivt solskydd för ansiktet på SPF 50 ger solkrämen ett långvarigt skydd mot solens strålar. Den är vårdande och återfuktande men samtidigt lätt och smidig.

Därför måste du välja Dermalogica Protection Sport Lotion SPF 50

Detta är utan tvekan vår bäst i test vinnare när det kommer till exklusiva solkrämer. Dermalogicas Protection sport lotion med SPF 50 sticker ut något då den både är otroligt skyddande och har en långvarig verkan, samtidigt som den upplevs som både lättsam, smidig och kladdfri.

Just av den anledningen anser vi att det är ett komplett solskydd som ger dig det du behöver oavsett situation. Precis som namnet utlovar funkar den också väldigt bra då du tränar och svettas mycket – i hela 40 min är solkrämen vattenresistent oavsett hur mycket du svettas eller badar.

Utöver det gillar vi också denna solkräm lite extra då den har en formula som mjukgör huden. Det då dess innehåll av olesosomer ser till att bidra med fukt för att vårda huden så att den håller sig smidig och följsam. Trots det är krämen inte kladdig, utan snarare tvärtom väldigt lätt och trivsam. Det känns som en vanlig återfuktande kräm med SPF i – så skön!

Det vi liker:
 • Exklusiv solkräm som skyddar mot solens strålar
 • Lätt men vattenresistent och långvarig
 • Återfuktande och vårdande formula

Eco Cosmetics Neutral Sun Lotion SPF 50 – bästa ekologiska solkräm

Gillar du ekologiska och naturliga produkter? Då kan den här solkrämen med solskyddsfaktor  SPF 50 från Eco Cosmetics bli en ny favorit för dig! Denna gör sig också mycket bra för sig som har väldigt känslig hud då den är fri från alkohol och parfym. Har en effekt likt anti age!

Därför måste du välja Eco Cosmetics Neutral Sun Lotion SPF 50

Vår bäst i test vinnare när det kommer till ekologisk solkräm är Eco Cosmetics Neutral Sun Lotion med SPF 50. Det beror inte minst på att just den här varianten är specifikt anpassad för dig med lite extra känslig hy – den är fri både både parfym och alkohol, vilket innebär att risken är väldigt liten att din hy reagerar på dess innehåll.

Istället kan den se till att lugna din hud, motverka reaktioner och dämpa rödhet. Tack vare att den både är vattenfast och har ett fysiakaliskt UV-filter med SPF 50 ger den också väldigt bra skydd mot både UVA och UVB strålar. Krämen reflekterar bort solens skadliga strålar från huden för att skadorna ska bli mindre såväl på kort som på lång sikt.

Samtidigt är solkrämen i sig också vårdande för huden. Den innehåller bland annat E-vitamin och olivolja som ser till att mjukgöra, skydda, återfukta och vårda huden på djupet. Detta har även en effekt likt anti age! Oavsett om denna appliceras som ett solskydd för ansiktet eller på kroppen gör den ett toppenjobb. Vi är så nöjda.

Det vi liker:
 • Ekologisk solkräm utan parfym och alkohol
 • Perfekt för känslig hy som lätt reagerar
 • Minskar skadorna från solens strålar

Clarins Dry Touch Sun Care Cream SPF 30 – bäst i test snabbtorkande solkräm

Clarins Dry  Touch Sun Care Cream är, precis som namnet utlovar, en mycket snabbtorkande och lättsam solkräm med SPF 30 för skydd mot UVA och UVB. Den har en len, återfuktande formula som både vårdar och skyddar huden utan att det känns som mer än en vanlig ansiktskräm. Bra för alla hudtyper.

Därför måste du välja Clarins Dry Touch Sun Care Cream SPF 30

För dig som har lite mer oljig och fet hy kan det kännas svårt att hitta en solkräm som funkar bra. Vi kan däremot ha hittat en ny favorit för dig, nämligen Clarins Dry Touch Sun Care Cream. Detta är ett mycket bra alternativ för dig med lite fetare hud då den framförallt absorberas väldigt snabbt utan att täppa igen porer. 

På så sätt slipper du oroa dig för den där feta, oljiga och glansiga känslan. Dessutom har krämen en matt finish som ser till att din hud håller sig glansfri väldigt länge trots att du svettas eller blir varm, det då den är en något torrare formula.

Solkrämen går in i huden på ett naturligt sätt och lägger sig som ett extra skyddande och hudvårdande lager. Samtidigt känns den len och behaglig i och med att den återfuktar, något som i sin tur även verkar anti age.

Det viktigaste är dock att krämen har ett skydd på SPF 30 som skyddar huden mot solens skadliga strålar. Clarins exklusiva multi-skydd erbjuder en komplett kombination av skydd mot UVA och UV, som även ser till att förebygga tecken på solskador. Sist men inte minst har den en mycket god doft. Trots ett exklusivt pris är den väldigt prisvärd.

Det vi liker:
 • Lättsam solkräm som sjunker in snabbt
 • Klibbfri formula med matt finish
 • Näringsrika ingredienser som återfuktar och vårdar huden

La Roche Posay Anthelios Baby Lotion SPF 50 – bästa solkrämen för barn

Ytterligare en favorit från La Roche- Posay, men denna gång i form av den bästa solkrämen för spädbarn. Tack vare dess innehåll av SPF 50+ ser den till att hålla barnets känsliga hud ordentligt skyddad mot solens strålar. Dessutom är den behagligt mjukgörande och mild.

Därför måste du välja La Roche Posay Anthelios Baby Lotion SPF 50

Är du på jakt efter en mycket skyddande, mjukgörande och behaglig solkräm för spädbarn? Då kan vi rekommendera vår bäst i test vinnare från La Roche- Posay. Denna solkräm innehåller SPF 50+ för att ge ett optimalt skydd för barnets känsliga hud.

Med denna insmord på kroppen behöver du inte oroa dig för att barnets hud ska skadas av vare sig UVA eller UVB strålarna. Trots väldigt bra och djupverkande skydd är krämen väldigt krämig och är därmed mycket behaglig att smörja in. Dess formula är mjukgörande och återfuktande för ökad komfort.

Vi gillar verkligen den här solkrämen och anser att det är en mycket bra investering för alla er med små barn. Du får väldigt mycket för pengarna!

Det vi liker:
 • Optimal solkräm från spädbarnens känsliga hud
 • SPF 50+
 • Mjukgörande, krämig konsistens för hög komfort

Hawaiian Tropic Island Sport Spray SPF 30 – bästa torrolja med solskydd

Du har säkert hört talas om Hawaiian Tropic och deras lättsamma, kokosnötsdoftande, smidiga solkrämer? Oavsett ditt svar på den frågan kan vi garantera dig om att det är en mycket bra solkräm – trots oljig konsistens är den vatten- och svettresistent för att skydda din hud oavsett aktivitet och rörelse.

Därför måste du välja Hawaiian Tropic Island Sport Spray SPF 30

Hawaiian Tropic Island Sport är en solkräm spray i form av en torrolja. Det innebär alltså att den här krämen har en väldigt lättsam och smidig konsistens som är otroligt enkel att smörja in i huden.

I och med att den har en torr men följsam konsistens kommer den också sjunka in väldigt snabbt i huden – du slipper alltså denna oljiga och kladdiga yta som andra torroljor efterlämnar. Formulan täpper inte heller till porerna.

Ytterligare en egenskap som underlättar såväl hantering som applicering är flaskans sprayfunktion. Det går snabbt och är lätt att applicera samtidigt som det känns väldigt behagligt. Vi gillar också att solkrämen har en vårdande effekt som håller huden återfuktad och följsam.  

Trots att solkrämen är väldigt lätt och snabbabsorberande innehåller den SPF 30 som skyddar huden väldigt bra både mot UVA och UVB strålning. Dess formula är specifikt utvecklad för att ge långvarigt skydd även då du svettas – den är vattenresistent i upp till 80 minuter! Sist men inte minst doftar detta solskydd väldigt gott och exotiskt. 

Det vi liker:
 • Solkräm i form av en torrolja
 • Tränger snabbt in i huden utan att kännas oljig
 • Vatten- och svettresistent formula för långvarigt skydd

Biotherm Lait Solaire Hydratant Anti-Dryness Melting Milk SPF 50 – bästa solskydd med god doft

Här har vi en otroligt fräsch solkräm från Biotherm. Precis som deras vanliga hudlotions doftar denna solkräm av uppfriskande citrus, något som både känns trivsamt och behagligt för kropp och sinne. Den skyddande solkrämen kan användas både i ansikte och på kropp.

Därför måste du välja Biotherm Lait Solaire Hydratant Anti-Dryness Melting Milk SPF 50

Gillar du hudvårdsprodukter som doftar riktigt gott och fräscht? Då kommer du utan tvekan tycka om den här solkrämen från Biotherm. Här finns det inget som heter unkna eller tråkiga solkrämsdofter, som vanligen kan förekomma hos andra klassiker. Utan här får du istället en solkräm med en mycket uppiggande och trivsam doft av citrus.

Denna solkräm känns alltså både fräsch och behaglig att smörja in sig med, inte minst efter en dag på stranden. Utöver dess goda doft gör den ett mycket bra jobb när det kommer till att skydda huden i såväl ansiktet som på kroppen. Med SPF 50 kan du känna dig säker på att både UVA och UVB strålar reflekteras från huden. 

Trots en mycket skyddande effekt känns krämen i sig väldigt lättsam och smidig, vilket gör att du enkelt smörjer in den vid behov. Den har en återfuktande formula som snabbt sjunker in i huden utan att varken bli vit eller kladdig. Vi anser att detta är en väldigt bra och prisvärd solkräm som funkar för alla i familjen!

Det vi liker:
 • Mycket återfuktande sollotion med SPF 50 mot UVA och UVB
 • Lättsam formula som snabbt absorberas
 • Riktigt god doft

ACO Sun Face Fluid Mattifying SPF 30 – bästa solkräm för oljig hy

Sist men inte minst i vårt bäst i test finner du denna klassiker från ACO. Deras Sun Face Fluid Mattifying SPF 30 är en solkräm specifikt anpassad för användning i ansiktet. Dess aktiva formula motverkar finnar och ser till att huden håller sig matt. Perfekt för dig med normal till kombinerad hy.

Därför måste du välja ACO Sun Face Fluid Mattifying SPF 30

För dig som har problem med att hitta solskydd för ansiktet som håller sig matt och glansfri under dagen kan denna solkräm från ACO komma att bli en riktig favorit. Deras Sun Face Fluid Mattifying med SPF 30 har en lite lättare formula som motverkar oljor och glans. Istället hålls huden matt hela dagen utan att den känns torr.  

Tack vare att detta är en så kallad aktiv solkräm innebär det också att den funkar för dig som har finnar och stora porer. Det då denna aktiva ingrediens motverkar uppkomsten av finnar samtidigt som den ser till att solkrämen inte lägger sig i porerna. Dess parfymfria formula funkar också bra för dig med känslig hud.

I och med att solkrämen är så lättsam och smidig gör den sig också väldigt bra under smink. Krämen håller din hud återfuktad hela dagen! Sist men inte minst ser dess innehåll av SPF 30 till att huden i ansiktet skyddas väldigt bra. Det är en solkräm med hög solskyddsfaktor som du enkelt smörjer in när det passar dig. Prisvärd är den också.

Det vi liker:
 • Aktivt solskydd för ansiktet
 • Perfekt för dig med normal till kombinerad hy
 • Mattifierande formula som inte täpper igen porerna

GUIDE: så väljer du den bästa solkrämen för dig

Det finns ingen tvekan om att solskydd är något som vi alla borde använda, det oavsett hudtyp, hudfärg och hudproblem. I och med att det på senare tid blivit allt mer uppmärksammat om att solen och dess strålar faktiskt är otroligt skadliga finns det idag ett enormt utbud av solskydd att tillgå.

Och det till allas vår fördel! För faktum är att solen inte bara ger oss uv strålning som på sikt kan leda till hudcancer. Utan solens uv strålning är också en riktig bov när det kommer till ålderstecken och skador på huden. Utan ett tillräckligt högt solskydd kan UV strålarna leda till fler rynkor, pigmenteringar och fläckar, samt förvärrande hudproblem och uttorkning.

Att använda solskydd är med andra ord väldigt viktigt, det både för ansiktet och för kroppen. I och med det enormt generösa utbudet av solkrämer som finns på marknaden idag kan det dock vara svårt att veta vilken variant man ska välja – vilket är det bästa solskyddet för mig? Ta del av vår guide nedan för att få tips kring hur du väljer rätt solskydd!

UVA och UVB

Något av det första du bör tänka på när du väljer solskydd är att det ska innehålla både UVA skydd och UVB skydd. Detta är rätt vanligt idag, men samtidigt finns det fortfarande solkrämer som innehåller skydd antingen mot UVA eller UVB. För att din solskyddsfaktor ska vara riktigt bör den se till att båda UV strålarna reflekteras bort.

Ansikte eller kropp?

Vid köp av solkräm kan det även vara bra att fundera över om du vill ha en variant som kan användas både på kroppen och i ansiktet, eller om du vill ha en för ansiktet och en för kroppen. Detta kan faktiskt innebära rätt stor skillnad när det kommer till hur pass bra solkrämen skyddar, samt vilka egenskaper den har mot exempelvis oljighet eller rynkor.

Hudtyp

Ytterligare en punkt att utgå ifrån är din hudtyp. Det finns olika solkrämer som passar olika bra för olika hudtyper. Detta är viktigt oavsett om du väljer en solskyddsfaktor för både ansikte och kropp eller om du väljer en för vardera.

Har du exempelvis problem med glansighet, porer och finnar bör du välja ett solskydd som verkar mattifierande och som inte täpper igen. Har du istället väldigt torr hy, eller om du vill motverka ålderstecken bör den vara djupt återfuktande. Det finns något som kan passa alla. Tänk dock på att det är viktigt att använda solskydd oavsett hudtyp.

Innehåll

Vi skulle faktiskt rekommendera alla att se över innehållet i en solskyddsfaktor innan det att du köper den. Det är rätt vanligt att solskydd innehåller både parfym, alkohol och kemikalier, något som framförallt inte är så bra om din hud är känslig och lätt reagerar. Önskar du att din solkräm ska ha en viss hudvårdande egenskap är innehållet avgörande även där.

Vattenresistent eller vattenfast?

Sist men inte minst anser vi, och väldigt många andra, att en av de viktigaste egenskaperna hos en solkräm är att den ska vara vattenresistent. Det är såklart ännu bättre om ett solskydd är vattenfast, speciellt om den ska användas på barn som ofta badar eller blir svettiga. Det är dock inte lika vanligt.

Men att leta efter en solkräm som är vattenresistent är ett väldigt bra tips. På så sätt kan du känna dig säker på att solskyddet håller i sig längre trots att du badar eller svettas. Ska du träna när det är soligt ute och inte vill riskera att du bränner dig är denna egenskap ett måste. Ett vattenresistent solskydd ger ofta väldigt bra skydd.

FAQ

Vilken solkräm är bäst i test?

Vi, tillsammans med många andra, anser att den absolut bästa solkrämen är Evy Technology Sunscreen Mousse For Children SPF 30 som kan användas av såväl barn som vuxna. Däremot finns det väldigt många andra solkrämer som ger bra solskydd - ta del av våra favoriter i vårt bäst i test ovan!

Hur länge håller en solkräm?

En solkräm kan i princip hålla sig fräsch hur länge som helst om du ser till att den tas om hand på rätt sätt. Det vill säga, solkrämer som ofta följer med i strandväskan och som utsätts för både sol och värme kan lätt bli korniga och få en otrevlig doft - det är tecken på att ditt solskydd bör bytas ut.

Varför ska jag använda solskydd?

Att använda solskydd är otroligt viktigt för att du inte ska drabbas av varken hudcancer eller solskador. Vill du hålla din hud ung, fräsch, följsam och jämn bör du applicera solskydd då du ska gå ut, annars riskerar du både rynkor, pigmenteringar och torrhet.

Vad ska jag tänka på då jag applicerar min solkräm?

För att ditt solskydd ska komma till sin fulla rätt är det viktigt att det appliceras på rätt sätt. Det innebär dels att du bör applicera tillräckligt mycket solkräm (ca 6 teskedar för en vuxen), och dels att du bör smörja in dig noggrant överallt även där det känns som att solen inte kommer åt.