Bästa solkrämen 2023 – 5 solskyddsmedel med hög skyddsfaktor

1
Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milk Luminous Tan SPF50

Varför du ska välja Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milk Luminous Tan SPF 50 Få ett högt solskydd som din hud kan andas igenom - denna Lancaster är ultralätt och mild, med en fräsch sommardoft! Det är en effektiv, snabbt absorberande solkräm som perfekt kombinerar prestanda, miljövänlighet och lyx. Solkrämen är mjukgörande och lämnar en lätt skimrande glöd, så din solbränna kommer att se underbar och solkysst ut. Den kommer också att ha en lugnande och…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milk Luminous Tan SPF50 237 kr. Parfumdreams
Derma Sun Lotion SPF 30 113 kr. Mecindo
La Roche-Posay Anthelios Invisible Spray SPF 50 + 195 kr. Amazon
Nivea Sun Kids Mineral UV Protection SPF 50##
Riemann P20 Seriously Reliable Suncare Spray SPF 30##

Fyll din kaffekopp och läs vidare när vi utser årets bästa solskyddsmedel! Vi testar 5 olika bäst i test solskyddsmedel och tittar på konsistens, skydd och hudvänlighet när vi väger för- och nackdelar med var och en av dem.
Solskyddsmedel som absorberas snabbt in i huden, inte är feta och, viktigast av allt, skyddar bra – det är vad vi presenterar för dig i vårt test av solkrämer som ger skydd mot solen för för både ansikte och kropp! Vi applicerar 5 av de bästa solskydden på marknaden. Vi undersöker hur de skyddar mot UV-strålar, hur de känns på huden och vilka hudtyper de passar bäst för. Efter produktgranskningen fortsätter vi med en köpguide, där vi sätter oss in i de två typerna av solkrämskydd och vilka skillnaderna är mellan dem.

Vi berättar också varför du bör använda solskydd med brett spektrum som ger skydd mot både UVA och UVB strålning och hur ofta du bör använda den. Du kan också se våra 5 olika bäst i test solskyddsmedel i jämförelsetabellen genom att klicka här.

Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milk Luminous Tan SPF50 – Bäst i test 2023

Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milk Luminous Tan SPF50

Varför du ska välja Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milk Luminous Tan SPF 50

Få ett högt solskydd som din hud kan andas igenom – denna Lancaster är ultralätt och mild, med en fräsch sommardoft! Det är en effektiv, snabbt absorberande solkräm som perfekt kombinerar prestanda, miljövänlighet och lyx. Solkrämen är mjukgörande och lämnar en lätt skimrande glöd, så din solbränna kommer att se underbar och solkysst ut. Den kommer också att ha en lugnande och lätt kylande effekt på känslig hy, samt ge ett utmärkt skydd för mycket ljus hud. Detta solskydd skyddar mot både UVA- och UVB-strålar med en SPF 50 solskyddsfaktor.

För en faktor 50 smälter denna solkräm imponerande väl in i huden och torkar fint utan att lämna ränder. Den passar alla hudtyper, även känsligare hy, och är en favorit som får oss att älska solens strålar ännu mer!

Det vi liker:
 • Bredspektrum solskydd (ger skydd mot både UVA och UVB strålning) och vattentät med lugnande egenskaper
 • Vegansk och certifierad havsvänlig
 • Oljefri och lätt att sprida
 • Passar även för känsligare hud
Det vi ikke liker:
 • Innehåller parfym

Derma Sun Lotion SPF 30 – Bäst i test billig solkräm

Derma Sun Lotion SPF 30

Varför du ska välja Derma Sun Lotion SPF  30

Derma Sun Lotion är parfymfri och korallvänlig och är i princip bara en mild solkräm för alla hudtyper. Den ger ett jämnt, heltäckande skydd med en mjuk konsistens och är dessutom ett vattenfast och återfuktande solskydd.

Den har aldrig sett skuggan av hormonstörande ämnen och med lite god vilja kan den även användas i ansiktet. Här har vi ett billigt och bra solskydd som ger ett gediget skydd mot solens strålar samtidigt som huden hålls återfuktad. Det sistnämnda gör den särskilt bra för torra hudtyper och hud som tenderar att torka ut i varmt klimat. Det är förmodligen inte solkrämen du ska applicera innan du hoppar i din lätta sommaroutfit, men om du ser fram emot en lång dag vid poolen eller på stranden så är denna Derma SPF30 perfekt för tillfället!

Det vi liker:
 • Skyddar mot UVA- och UVB-strålar
 • Innehåller vitamin E och oljor – du får antioxidanter och extra fukt på köpet.
 • Vegansk, Svanenmärkt och Allergicertifierad
 • Icke-klibbig och lätt att applicera
 • Lämplig för hela familjen – även för känslig hud
Det vi ikke liker:
 • Den är lite oljig i konsistensen
 • Kan täppa till porerna
 • Kan lämna gula ränder på ljusa kläder.

La Roche-Posay Anthelios Invisible Spray SPF 50 + – Bäst i test solskydd i premium-kategorien

La Roche-Posay Anthelios Invisible Spray SPF 50 +

Varför du ska välja La Roche-Posay Anthelios Invisible Spray SPF 50 +

Oavsett om du har normal, fet eller känslig hud kan du använda denna milda formula med hög SPF. Det är ett multifunktionellt solskydd med extra högt skydd på SPF 50 som kan användas på både kropp och ansikte.

Solskyddet går in i huden snabbt och har en lätt återfuktande effekt. Dessutom innehåller den E-vitamin så din hud skyddas även från yttre miljöpåverkan + du får lite anti-age i köpet här.

Denna La Roche-Posay Anthelios har en fräsch och lätt konsistens som, förutom solskydd, även lugnar huden. Eftersom La Roche-Posay Anthelios Invisible Spray SPF 50 + är mycket svettresistent är den idealisk för alla typer av människor som utövar utomhusaktiviteter under solen. Den är också mild och vårdande för solallergisk och torr hud.

Det vi liker:
 • Bredt spektrum och extra vattenresistent med fuktgivande ingredienser
 • Passar även för känslig och allergisk hud
 • Dermatologiskt testad
 • Inte klibbig, lätt att applicera och lämnar ingen vit film på huden
Det vi ikke liker:
 • Sprutmunstycket kan stänka lite
 • Vissa formulor är parfymfria, andra inte – kontrollera ingrediensförteckningen på varje solskydd för att vara säker på innehållet.

Nivea Sun Kids Mineral UV Protection SPF 50 – Bäst i test solskydd för barn

Nivea Sun Kids Mineral UV Protection SPF 50

Varför du ska välja Nivea Sun Kids Mineral UV Protection SPF 50

Skydda de minsta storlekarna med en formula som är helt fri från kemikalier och parfym! Denna Nivea Sun Kids tub ger alla bebisar och barn ett extra starkt skydd mot solens skadliga strålar på land och i vatten. Dess innehåll av aloe vera har en lugnande, återfuktande och lugnande effekt, vilket gör den extremt mild och perfekt för barn.

Den kan kännas lite tung, men den är inte kladdig. Den är också utformad med en lätt film, så det är lätt att se var på kroppen eller ansiktet den har applicerats – en stor fördel för föräldrar som behöver återfukta sina barn. Solkrämen skyddar med mineraliska UV-filter och kommer därför även att vara idealisk för alla vuxna typer med känsligare hy och tendens till allergiska reaktioner.

Det vi liker:
 • Mineraliskt solskydd med aloe vera och extra högt skydd
 • Parfymfri och utan kemiska UV-filter eller allergiframkallande ämnen.
 • Bredt spektrum – skyddar mot UVA- och UVB-strålar
 • Speciellt utformad för barn, passar alla hudtyper
 • Även bra för vuxna med känslig hy
Det vi ikke liker:
 • Kan lämna vita märken och en vit hinna på huden
 • Känns lite tung

Riemann P20 Seriously Reliable Suncare Spray SPF 30 – Bäst i test vattenresistent solkräm

Riemann P20 Seriously Reliable Suncare Spray SPF 30

Varför du ska välja Riemann P20 Seriously Reliable Suncare Spray SPF 30

Ser du fram emot en lång dag med sol och vattenglädje, eller behöver du bara ett solskydd som ger ett bra skydd under extra lång tid?

Med denna Riemann-formel garanteras ett optimalt skydd i upp till 10 timmar åt gången.

Solskyddet är oljebaserat och kräver en viss torktid och kan kännas lite klibbigt efter applicering. Men detta är vad man kan förvänta sig av en vattenresistent formula som ger ett solskydd på SPF 30 som är väl värt att betala för. Å andra sidan är den inte fet eller tjock som andra extra vattenresistenta solskyddsmedel kan vara. Den kan användas av hela familjen (med undantag för bebisar) och den ger i genomsnitt upp till 45 långa minuter i vattnet innan den kräver en ny applicering.

Det vi liker:
 • Mycket vattenresistent solskydd
 • Bra solskydd för vattensporter
 • Bra för torr hud
 • Lätt att använda och sprida
Det vi ikke liker:
 • Kan lämna en gulaktig färg på kläder
 • Känns lite klibbig
 • Luktar som skräp

Hur man väljer den bästa solkrämen – köpguide

För att få bästa möjliga skydd av en solkräm är det bra att veta lite om hur solskyddsmedel egentligen fungerar och vilka typer av skydd som finns tillgängliga.

Vi guidar dig i följande avsnitt för att se till att du får en solkräm som ger dig ett fullgott skydd.

Hur fungerar solskydd?

Solskyddsmedel skyddar mot solens ultravioletta strålar. Dessa ultravioletta strålar kallas också UVA- och UVB-strålar och de angriper huden på olika sätt (mer om detta senare).

Trots att många av oss inte gör det bör vi faktiskt använda solskyddsmedel dagligen och när vi befinner oss direkt i solen, oavsett årstid. Solstrålar är härliga och varma och kan ge oss mental lycka, D-vitamin och en fin solbränna. Men de kan också vara skadliga om vi inte skyddar vår hud, och det är den typen av skador som vi tenderar att se och känna senare i livet.

Mineral- och kemikalieskydd

Det finns två typer av skyddande UV-filter i solskyddsmedel: mineraliska/fysiska och kemiska.

Solskyddsmedel med mineraliska UV-filter skyddar genom att reflektera solens strålar och på så sätt “lösa upp” dem innan de når huden.

Kemiska UV-filter tränger in i hudens allra översta lager där de genom en kemisk reaktion omvandlar solens strålar till värme så att de inte skadar. Eftersom kemiska UV-filter absorberas i hudens översta lager behöver de också en viss tid för att verka. Därför bör man med kemiska UV-filter alltid vänta cirka 20-30 minuter från det att man applicerar krämen till dess att man ska gå ut i solen.

Solskyddsmedel med mineraliska UV-filter fungerar så snart du applicerar dem på huden.

Solskyddsmedel med kemiska UV-filter är lätta i konsistensen, medan mineraliska solskyddsmedel kan kännas tunga och lämna en glänsande kladdig hinna.

Nedan kan du se namnen på de olika typerna av UV-filter:

Mineraliska/fysiska UV-filter

 • Titandioxid
 • zinkoxid

Kemiska UV-filter

 • Avobenzon
 • homosalater
 • Octokrylen
 • Butylmetoxidibenzoylmetan
 • Oxybenzon (ej havsvänlig)
 • Octinoxate (ej havsvänlig)
 • Octisalat

Det bör betonas att dessa kemiska UV-filter bara är några av flera, men namnen här används ofta.

Skydd för både UVA- och UVB-strålar – vad gör de med huden?

Solens UV-strålar tränger in i hudens översta lager och är de som ger oss de välkända solbrännskadorna. UVA-strålar har längre vågor och tränger in i de djupare hudlagren och kan orsaka för tidigt åldrande av huden, rynkor, cancerrisk och cellförändringar.

Siffran SPF (Sun Protection Factor) på en solkräm anger hur mycket skydd du får mot solens UVB-strålar, men inte hur mycket skydd du får mot UVA-strålar.

Därför bör du alltid välja ett solskydd med bredspektrum skydd för att vara säker på att du är helt skyddad mot både UVA- och UVB-strålar.

UV-index

Ett UV-index kan visa oss när solens strålar är som starkast och när vi därför bör vara extra försiktiga.

Kom ihåg att solstrålarnas styrka inte har något att göra med temperaturen – du kan lätt bränna dig i kallt väder om UV-indexet är högt.

Ett bra exempel är våren i Sverige, då det fortfarande är svalt men solens UVA- och UVB-strålar är starka.

Hur hög skyddsfaktor ska du använda?

Vi rekommenderar alltid att du använder ett solskydd med hög solskyddsfaktor (spf 30 eller högre), men det beror naturligtvis på hur mycket du kommer att vistas utomhus under dagen.

Om du till exempel bara går ut kortare stunder kan du klara dig med SPF 15. För längre perioder, oavsett om det är en resa till stranden eller en stadspromenad i gassande solsken, bör du använda minst spf 30.

Kom dock alltid ihåg att oavsett hur högt skyddet i ett solskydd är kan den aldrig skydda huden till 100 procent. Det bästa sättet att skydda huden från solens strålar är att hålla sig i skuggan mitt på dagen när strålarna är som starkast.

Vattenfast eller icke-vattenfast solskydd

Det finns faktiskt inga vattenfasta solskyddsmedel. Alla solskyddsmedel löses upp och förlorar sin verkan när de utsätts för svett och vatten. Många solskyddsmedel är dock vattenresistenta (se efter “vattenresistent”). Det innebär att de ger skydd på våt hud – till exempel i upp till en timme. Leta efter solskyddsmedel som är “mycket vattenresistenta” eller “mycket vattenresistenta” om du ska gå i vattnet.

Vi rekommenderar att du alltid använder ett vattenavvisande solskydd med högt SPF för kroppen och anskiktet för att skydda dig mot solens strålar oavsett var du befinner dig.

Hur mycket solkräm ska du använda och hur ofta?

Använd alltid rikligt med solkräm – för mycket är bättre än för lite.

Är du osäker på hur mycket solskydd du ska använda? En bra mängd är motsvarande ett shotglas (eller en mycket generös handfull solkräm) som vanligtvis räcker för armar, ben, hals och ansikte.

Även om du använder ett tjockt lager måste du komma ihåg att applicera solkräm flera gånger under dagen, oavsett SPF. Detta är särskilt viktigt om du befinner dig vid vattnet eller direkt i solen. En bra tumregel är att du ska smörja in dig med solkräm minst varannan timme. Om du har mycket ljus hud bör du smörja in dig mer ofta, helst varje timme. Om du har varit i vattnet ska du alltid applicera ett ordentligt lager solkräm in i huden efteråt.

Solskydd för ansikte

I praktiken kan du använda din vanliga solkräm i ansiktet, eftersom skyddseffekten blir densamma som med speciellt solskydd för ansiktet så länge det finns SPF. Däremot kan solskydd för kroppen kännas kladdiga och tunga i ansiktet, och de innehåller ofta parfymer som kan vara irriterande på ett eller annat sätt. Om du har oren eller känslig hud i ansiktet bör du använda en solkräm som är ett speciellt framtaget solskydd för ansiktet. Detsamma gäller om du har fet och oljig hud i ansiktet.

Havsvänlig solkräm

Vissa solskyddsmedel innehåller ingredienser som har både skadliga och allvarliga konsekvenser för koraller och den marina miljön i allmänhet.

När du hoppar i havet med solkräm på dig löses den upp och solfiltren påverkar levande organismer som korallrev. Om du vill undvika att använda solskyddsmedel med dessa skadliga ingredienser bör du undvika dem:

 • Oxybenzon – även känt som bensofenon-3
 • Octinoxate – även känt som etylhexylmetoxicinnamat

VANLIGA FRÅGOR

Vilken solkräm är bäst i test?

Det bästa solskyddet i testet är Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milk Luminous Tan! Den ger alla hudtyper effektivt skydd och lyster med en formula som doftar himmelskt och känns ultralätt på huden.

Vilket solskydd ska jag välja?

För att vara på den säkra sidan bör du välja en hög solskyddsfaktor. Om du ska vara i solen större delen av dagen ska du välja en solkräm med en solskyddsfaktor på SPF 30 eller mer, exempelvis SPF 50, och komma ihåg att smörja in dig varannan timme eller så. Du kanske också vill ha ett annat solskydd för ansiktet.