Bästa Sololjan 2022

1
Filorga UV Bronze Body Anti-Ageing Sun Oil SPF30 150ml

En härlig sololja som snabbt sjunker in i huden och återfuktar samtidigt som den förstärker effekten av solens strålar för en djupare, jämnare bränna. Innehåller spf 30 så den skyddar samtidigt huden från att bli bränd och skadad av solen. Därför måste du välja Filorga UV Bronze Body Anti-Ageing Sun Oil SPF30  Du kan enkelt spraya på den här lätta, sköna sololja som snabbt torkar in och ger dig glänsande hud. Den förstärker solens strålar…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Filorga UV Bronze Body Anti-Ageing Sun Oil SPF30 150ml 306,68 kr. Amazon.se
Evy Technology Daily UV Face Mousse SPF30 75ml 130,50 kr. Kronans Apotek
Maria Åkerberg Sun Protecting Oil SPF 15 125ml 149 kr. Bangerhead
Hawaiian Tropic Protective Dry Spray Oil SPF 15 200ml 111,99 kr. Amazon.se
Eco Cosmetics Sun Oil Spray SPF30 50ml 296,65 kr. Amazon.se
Lancaster Sun Beauty Satin Sheen Oil SPF30 150ml 614,06 kr. Amazon.se
Collistar Supertanning Dry Oil 200ml 179 kr. Parfymklipp.se
Meraki Sun Olja SPF 30 265 kr. Sovtex
Nivea Sun Protect & Bronze Tan Activating Protecting Oil SPF30 200ml##

Precis som i de mesta av våra andra hår- och hudvårdsprodukter har olja blivit alltmer populär även som solskydd – mycket för dess återfuktande egenskaper och sköna känsla.

Förutom de olika klassiska och ekologiska solkrämer det finns så finns det alltså även sololjor som kan ta över jobbet att skydda och ta hand om din hud. 

Om du associerar sololja med att ligga och steka i solen helt oskyddat så tänk om – det finns sololjor som kan ge dig en djupare, jämnare bränna, men de flesta innehåller samtidigt spf för att skydda och låta din hud få naturligt fin färg utan att bli bränd. 

Tro inte heller att sololja betyder kladd – dagens oljor är ofta torroljor, som absorberas snabbt och lämnar din hud len och mjuk, inte kletig. Ofta sjunker de faktiskt in snabbare än en vanligt kräm! De tillför också mer fukt än vad många ekologiska solkrämer gör, då icke kemiska solskydd kan vara smått uttorkande i krämformat. 

För att hjälpa dig hitta rätt har vi samlat några av de bästa sololjorna just nu, allt från produkter som kan förstärka din solbränna till sköna solskydd som passar för hela familjen.

Filorga UV Bronze Body Anti-Ageing Sun Oil SPF30 150ml – bäst i test av sololjor

En härlig sololja som snabbt sjunker in i huden och återfuktar samtidigt som den förstärker effekten av solens strålar för en djupare, jämnare bränna. Innehåller spf 30 så den skyddar samtidigt huden från att bli bränd och skadad av solen.

Därför måste du välja Filorga UV Bronze Body Anti-Ageing Sun Oil SPF30 

Du kan enkelt spraya på den här lätta, sköna sololja som snabbt torkar in och ger dig glänsande hud. Den förstärker solens strålar och ger dig en djupare, jämnare solkysst ton samtidigt som den skyddar med spf 30. Oljan återfuktar effektivt för mjukare, mer välmående hud, och har uppstramande anti-ageing effekt. Innehåller hyaluronsyra som återfuktar huden, och en antioxidant som aktiveras av solen och ger huden extra skydd. Du får snabbare och bättre färg av solen med hjälp av en melaninbooster. Det är en mjuk, härlig olja som inte blir kladdig, skyddar din hud, och ger dig fin färg på ett säkert sätt. Den doftar även gott och är vattenfast.

Det vi liker:
 • Ger silkeslent resultat som genast ser förbättrat ut
 • Ger en djupare brun ton
 • Anti-age effekt och återfuktande

Evy Technology Daily UV Face Mousse SPF30 75ml – bästa moussevarianten

Tekniskt sett en mousse, som snabbt sjunker in och ger ansiktet ett riktigt bra solskydd. Bra även för de med känslig hud och är barnvänligt. En skön solkräm med spf 30.

Därför måste du välja Evy Technology Daily UV Face Mousse SPF30

Ett bra val för dagligt solskydd för ansiktet. Den mjuka moussen sjunker in utan att lämna en vit hinna eller att kännas kladdig. Du får bra solskydd med spf 30 som håller länge, och den skyddar även mot miljöföroreningar och fria radikaler. Detta förebygger ålderstecken och pigmenteringar orsakade av solens skadliga UV-strålar. Moussen är berikad med C och E vitamin, kollagen och hyaluronsyra som ger gott om näring och fukt till huden. Formulan är väldigt mild, parfymfri och allergitestad, så den är bra även för dig med känslig hud och mild nog att tryggt använda på barn. Den motverkar också soleksem och kan användas på hud med eksem. Den fungerar även bra att ha i hårbotten eller i på tunt skägg. 

Det vi liker:
 • Berikad med vitaminer och hyaluronic syra
 • Skyddar ansiktet och förebygger åldrande
 • Passar alla hudtyper och bra även för känslig hud

Maria Åkerberg Sun Protecting Oil SPF 15 125ml – bästa ekologiska sololjan

En ekologisk sololja som är bra både för din hud och miljön. Du får ett medelhögt solskydd och återfuktad hud med hjälp av naturliga ingredienser. Karoten hjälper torr hud och kan även ge dig en brunare ton på ett naturligt sätt.

Därför måste du välja Maria Åkerberg Sun Protecting Oil

En sololja från ett framstående svenskt märke av hög kvalité. Den är ekologisk och gjord på naturliga, vårdande ingredienser som skyddar din hud både från solens skadliga UV strålar och från kyla. Ett bra val året runt alltså! Fungerar utmärkt att använda både till kropp och ansikte, och går även bra att använda till barn. Titandioxid är den enda UV-blockerande ingrediensen och anses av läkare vara ett av de bästa solskydden. Genom att reflektera ultraviolett ljus skyddar det på ett ofarligt och bredspektrat sätt huden från solen. Karotin hjälper hudens celler vid nybildning, kan hjälpa mot torr hud och eksem, och kan dessutom ge dig en naturligt brunare nyans, om du använder ganska mycket av produkten. Solskyddet innehåller en blandning av jojoba och kokosolja som både återfuktar effektivt och naturligt.

Det vi liker:
 • Effektivt och bra solskydd med titandioxid
 • Kokos och jojobaolja återfuktar huden
 • Karotin hjälper vid nybildning av celler och kan även ge dig en brunare nyans

Hawaiian Tropic Protective Dry Spray Oil SPF 15 200ml – bästa budgetvalet

En klassisk torrolja som sjunker in snabbt och återfuktar och skyddar huden med spf 15. Vattenfast och ger en len, mjuk känsla åt huden. Du ska inte tro att detta är samma som de gamla Hawaiian Tropic som stekte huden – detta är bara en vårdande sololja som ger skydd mot solen.

Därför måste du välja Hawaiian Tropic Protective Dry Spray Oil Spf 15

En billig men bra sololja från det klassiska märket Hawaiian Tropic. Det är en dry spray oil eller torrolja vilket betyder att den absorberas snabbt för ett torrt, kladdfritt resultat. Den känns alltså inte oljig på huden men återfuktar effektivt med vårdande oljor. Sololjan har bredspektrat skydd med spf 15 som är vattenfast i upp till 80 minuter, vilket gör den till ett bra val vid bad. Den doftar gott av kokos och fungerar bra såväl till stora som små. Den är hypoallergenisk, dermatologiskt testad och fri från alkohol. Du får dessutom hela 200ml till ett väldigt budgetvänligt pris!

Det vi liker:
 • Absorberas snabbt och lätt
 • Skön och mjukgörande
 • Vattenfast i upp till 80 minuter

Eco Cosmetics Sun Oil Spray SPF30 50ml – bästa naturliga sololjan

En ekologisk, helt naturlig sololja i sprayformat med bra skydd mot solen med spf 30, helt fritt från kemiska filter. Du kan med gott samvete välja detta naturliga skydd som tar väl hand om din hud.

Därför måste du välja Eco Cosmetics Sun Oil Spray SPF30

Med Eco Cosmetics Sun Oil Spray får du ett bredspektrat, riktigt bra solskydd med solskyddsfaktor 30. Den transparenta sprayen är helt fri från kemiska solskydd och är ekologiskt certifierad. Innehåller bara ingredienser av naturligt ursprung och är fri från parabener, silikoner, nanopartiklar, petroleum, paraffiner och genetiskt modifierade ingredienser. Den är berikad med vårdande E-vitamin, havtornsolja och granatäpplekärnolja. Fungerar utmärkt till både kropp och ansikte och till barn. Det är också veganskt och aldrig testat på djur.

Det vi liker:
 • Högt, bredspektrat skydd
 • Fritt från kemiska filter, parabener, nanopartiklar, silikoner m.m.
 • Vattenfast i upp till 80 minuter

Lancaster Sun Beauty Satin Sheen Oil SPF30 150ml – bästa sololjan för en snabb, trygg solbränna

Den här sprayen gör att du får en fin solkysst färg mycket snabbare, samtidigt som den skyddar mot att du bränner dig. Den torkar in snabbt och ger jämn, fin färg med vattenfast och bredspektrat skydd.

Därför måste du välja Lancaster Sun Beauty Satin Sheen Oil SPF30

Lancasters Sun Beauty Satin Sheen Oil sjunker in snabbt och ger en silkeslen yta som tillåter huden under att på ett tryggare sätt få färg av solens strålar på mindre tid. Den är lätt att applicera och ger dig en gyllebrun, jämn färg som håller länge. Det bredspektrade skyddet med spf 30 förhindrar att huden lätt blir skadad av solens strålar, samtidigt som sololjan fångar upp strålarna på ett sätt som ger dig en mer intensivt, jämnare färg. Bäst för dig som redan har lite gyllene till mörk hud.

Det vi liker:
 • Ger dig jämn, brun ton snabbt
 • Spf 30
 • Förlänger din färg

Collistar Supertanning Dry Oil 200ml – olja som vårdar, skyddar och ger färg

En torrolja som ger en otroligt mjuk och len känsla och även ger dig en gyllenbrun solbränna snabbt. Den innehåller många vårdande ingredienser som tar hand om huden och förhindrar att den blir torr av sol, vatten och salt, och ger ett medelhögt solskydd med spf 15.

Därför måste du välja Collistar Supertanning Dry Oil

Du får en stor flaska av denna torrolja som gör mycket på en gång. Den är berikad med riktigt med näring från E-vitamin och oljor av bl.a. morot, hasselnöt och calendula. Huden blir ordentligt återfuktad och känns sammetslen och skön, utan att sololjan blir fet och kladdig. Du får snabbare färg utan att bränna dig om du applicerar flera gånger under dagens lopp. Innehåller medelhögt spf 15. Kan användas både på ansiktet och kroppen, även av dem med känslig hud. Den skyddar också från salt i vatten och luft som kan torka ut huden och kan användas i håret.

Det vi liker:
 • Innehåller rikligt med vitamin och närande oljor
 • Gör att du får en fin solbränna fortare
 • Fungerar bra på känslig hud

Meraki Sun Olja SPF 30 – bästa vattenfasta sololjan för hela familjen

Här har du en bra sololja som passar för hela familjen att ta med till stranden – den vattenfasta formulan gör att du är skyddad även vid bad, och spf 30 ger bra skydd mot solen. Sololjan är allergivänlig och kommer i en stor, bra flaska.

Därför måste du välja Meraki Sun Olja Spf 30

Merakis sololja är Svanenmärkt och helt fri från parfym. Den är astma- och allergivänlig och passar för hela familjen med sin milda formula. Att det är en olja gör den lätt att appliceras och den sjunker snabbt in i huden utan kladd. Sololjan är väldigt vattenfast, så du kan lugnt bada efter du applicerat den och fortfarande vara skyddad från solen. Det är praktiskt när hela familjen använder samma produkt och du slipper släpa med olika alternativ, dessutom ger den ett bra solskydd med spf 30. Oljan innehåller även  E-vitamin som skyddar mot fria radikaler och närande sheasmör som återfuktar och stärker hudens barriär. Den stora flaskan och bra ingredienser gör den värt sitt pris.

Det vi liker:
 • Väldigt vattenfast så du kan bada
 • Allergivänlig och parfymfri
 • Absorberas snabbt

Nivea Sun Protect & Bronze Tan Activating Protecting Oil SPF30 200ml

En återfuktande sololjespray som förstärker den egna bruna färgen genom att stimulera hudens melaninproduktion. Ger bra solskydd mot både uva och ubv strålar och känns skön mot huden. Sololjan är vattenresisten och skyddar omedelbart vid applicering och kommer ge dig en fin brun färg!

Därför måste du välja Nivea Sun Protect & Bronze Tan Activating Protecting Oil

Med Niveas Sun Protect & Bronze Tan Activating Oil får du ett bra, bredspektrat skydd mot solens strålar som är vattenresistent och ger omedelbart skydd. Samtidigt innehåller oljan lakrisrot, som främjer hudens melaninproduktion vilket gör att du lättare blir fint och jämnt brun. Vid kontakt med solens strålar aktiveras melaninproduktionen och då denna stimulerar den extra gör det att huden genast får en brunare ton. Spf 30 skyddar huden samtidigt från att bli bränd.

Oljan är också framtagen för att inte ge svåra fläckar på kläder och handdukar som inte går bort i tvätt. Solskyddet är miljövänligt och orsakar inte skador på korallreven. Det är även dermatologiskt testat. 

Applicera en bra mängd av oljan på hela kroppen varje gång du ska vistas i solen. Återapplicera många gånger om du är ute länge.

Det vi liker:
 • Ger mycket fukt och vård till huden
 • Förstärker din solbränna med hjälp av promelanin
 • Skyddar hela kroppen effektivt

Välj den bästa sololjan för dig

Vad ska du då leta efter i en sololja? Tänk på saker som hur högt spf du behöver och om det är bredspektrat, alltså som skyddar mot både uva och uvb strålar, hur pass naturliga ingredienser du vill hålla dig till, och vilken näring de tillför samtidigt som de skyddar. 

Med alla solskydd är det väldigt viktigt att komma ihåg att täcka hela kroppen som inte är täckt av kläder, använda ett riktigt bra solskydd om du är ute länge i stark sol, och återapplicera många gånger. Även om sololjan är vattenfast är det bra att sätta ett nytt lager efter bad. Ju mer du använder ditt solskydd desto mindre risk löper du att bränna dig. 

Om du väljer en sololja som förstärker din solbränna, tänk på att det är bäst att vänta tills du har lite färg själv redan. 

Här är några saker att tänka på när du ska välja bland olika sololjor:

Vårdande effekt

Oljor har en vårdande och mjukgörande effekt på huden. Kokosolja och jojobaolja är vanliga ingredienser. Dyrare sololjor kan innehålla oljor som är extra rika på antioxidanter, från t.ex. druvkärnor. Många sololjor är rika på E-vitamin, vilket skyddar huden mot fria radikaler. 

Solskydd

Det finns sololjor med olika styrka på sitt solskydd, det vanligaste är att de ligger på antingen spf 15, spf 20, eller spf 30. Tänk på att ju högre spf, desto större andel av skadliga UV strålar stoppas. Välj helst ett bredspektrat solskydd, då får du skydd både mot sjukdomar som hudcancer och tidigt åldrande av huden. 

Färg

Vissa sololjor gör att du snabbare och lättare får en fin, jämn färg av att vistas i solen. Det är viktigt att de innehåller spf så att du inte bränner dig, och rekommenderas ofta att användas

först när du redan har en grundbränna och vill bygga på den, då huden tål mer, eller om du naturligt redan har en gyllenbrun ton. Välj helst en produkt som har både uva och uvb skydd med högt spf, och näringsrikt innehåll för att göra din hud så välmående och skyddad som möjligt samtidigt som du blir fint brun. 

Skydd från yttre påverkan

En del sololjor ger inte bara huden skydd mot solen utan även mot annan yttre påverkan som fria radikaler och miljöföroreningar, och ibland även mot salt i luft och vatten, tex när du är på stranden. 

Applicering

Det är lite upp till dig vad du föredrar – vissa oljor kommer i pumpform, som du kan använda i handflatan och sen smörja in. Andra kommer i sprayflaska vilket kan vara praktiskt för att inte få ut för mycket produkt i taget. 

Viktigt är att oljan inte känns kladdig och absorberas snabbt, och fungerar med din livstil, tex en sololja som passar bra under smink. Är du ofta på stranden använder du troligast mer produkt, och kanske vill ha en produkt med stor flaska, enkel applikation, och bra solskydd för hela kroppen. 

Kropp/ansikte

Är sololjan till för ansiktet eller kroppen eller både och? Se till att inte använda en sololja som täpper till porerna på ansiktet, och om du använder en sololja gjort specifikt för ansiktet kan det bli dyrt att använda den till hela kroppen då de ofta kommer i mindre flaskor till högre pris. Många fungerar dock bra till både kroppen och ansiktet! 

Känslig hud

Har du känslig hud eller lider av eksem är det viktigt att titta på ingredienserna och helst välja en produkt som är allergivänlig då de inte irriterar i onödan. Undvik sånt som starkt parfymerad olja eller en produkt med hög andel alkohol som torkar ut. 

Vattenresistans

Om du planerar att ta med din sololja till stranden, tänk på att ha koll på om den är vattenfast och tål ett bad, och inte lämnar dig utan skydd. Hur lång tid i vatten den tål avgör också hur ofta du ska återapplicera, men generellt är det alltid en bra idé att applicera flera gånger om du är länge ute i solen. 

Ekologisk

Det mest naturliga och skonsamma solskyddet enligt läkare är titandioxid, så är du noga med vad du använder på din hud är det något att tänka på. Att välja ekologisk är också bra för miljön. 

Akne

Om du har hud som är aknebenägen vill du ha en sololja som inte täpper till porerna utan låter huden andas utan att irritera. Välj gärna en sololja som innehåller kokosolja och olja från druvkärnor är bra för aknebenägen hud. 

Pris

Är det värt att investera i en dyrare sololja? Nuförtiden finns det många bra produkter som passar de flesta hudtyper, är lätta att använda, och dessutom skyddar ordentligt och absorberas snabbt. Om du är villig att lägga lite mer kan du få en sololja med extra näring för huden eller som har högre pris för att den innehåller helt naturliga ingredienser. 

Sololja eller solkräm?

Vilket är bäst, sololja eller solkräm? Till stor del handlar det om vad du personligen föredrar, men det finns vissa fördelar med att välja en sololja vilket har bidragit till dess ökade popularitet. 

 • Ingen vit hinna: sololjor är transparenta, så de lämnar ingen vit hinna som en solkräm kan göra
 • Lättare att applicera: en sololja glider lätt och snabbt ut för en jämn applikation, medan en solkräm kan vara trög att få ut och kännas jobbig att använda
 • Vårdande: oljor är ofta väldigt mjukgörande och rika på antioxidanter, vilket gör dem vårdande för huden
 • Fukt: fysikaliska UV-filter är bättre för hälsan och miljön, men i en solkräm kan de ha en uttorkande effekt, som i en sololja motverkas av oljans återfuktande egenskaper. Sololjor med spf återfuktar och skyddar huden samtidigt
 • Färg: en del sololjor kan göra dig brunare snabbare och förlänga din solbränna, samtidigt som de återfuktar huden och ger solskydd för att förhindra att du blir bränd

FAQ

Vilken sololja är bäst?

Vår bäst i test är Filorgas UV Bronze Body. Du får en lyxig produkt som ger bra skydd mot solen med spf 30, har anti-age egenskaper, och accelererar effekten av solbränna. Dessutom är den vattenfast och återfuktande.

Är dyrare bättre när det kommer till sololjor?

Vad du kan få i en lite dyrare sololja är oljor rikare på antioxidanter som vårdar huden lite extra.

Ger alla sololjor mer färg?

Nej, bara vissa är formulerade för att ta upp mer av solens strålar och ge en djupare bränna. Många sololjor är helt enkelt en oljevariant av solkräm som ger dig bredspektrat skydd mot solen men samtidigt gör huden mjuk och återfuktad.