Hårtrimmer test 2022 – vilken är bäst för dig?

1
Panasonic ER1611 Professional

Om du letar efter en effektiv hårtrimmer som kan trimma både hår och skägg, ska du ta en närmare titt på denna trimmern från Panasonic. Den är designad med en kraftfull motor och vassa blad, vilket garanterar dig en jämn och exakt trimning oavsett vilken hårtyp du har. Sammantaget en riktigt grym hårtrimmer - bäst i test 2021 overall! Därför bör du välja Panasonic ER1611 Professional En professionell hårtrimmer med titanblad som arbetar med så…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Panasonic ER1611 Professional
Compumail
Philips Series 9000 HC9450
Amazon.se
Philips QC5580
Ikke på lager
Philips OneBlade Pro QP6550
Komplett
Braun Series 5 HC5050
Amazon.se
Panasonic ER-1512
Compumail
Babyliss Body Trim BG120E
Cdon
Babyliss E652E
Amazon.se
Babyliss E695E
Compumail
Philips Series 5000 HC5630
Amazon.se
Philips Multigroom Series 7000 MG7720
Compumail
Philips Series 1000 BG105
Compumail

Har du använt en hårtrimmer länge eller är du ny i gamet? Kanske har du koll, kanske inte – men det är väldigt viktigt att ha koll på vilken typ av hårtrimmer du använder till vad. För medan vissa hårtrimmers är optimala för att trimma frisyren på huvudet, har andra utvecklats främst för att ta bort hår på kroppen, i ansiktet och för intimrakning. Och så finns det också de som är extra bra för skägget.

Hur hittar du då den bästa hårtrimmern för dina specifika behov? Du gör det här!
Vi presenterar här inte mindre än 12 av marknadens bästa hårtrimmers just nu, med en granskning av dess egenskaper samt för- och nackdelar. Allt för att du ska kunna koncentrera dig på annat! Vi guidar dig också i valet kring hur du ska tänka när du ska välja en hårtrimmer, multitrimmer eller skäggtrimmer. Så läs detta test av hårtrimmers och få bättre koll på de bästa produkterna och allt kring dem!

Panasonic ER1611 Professional – Hårtrimmer bäst i test 2021

Om du letar efter en effektiv hårtrimmer som kan trimma både hår och skägg, ska du ta en närmare titt på denna trimmern från Panasonic. Den är designad med en kraftfull motor och vassa blad, vilket garanterar dig en jämn och exakt trimning oavsett vilken hårtyp du har. Sammantaget en riktigt grym hårtrimmer – bäst i test 2021 overall!

Därför bör du välja Panasonic ER1611 Professional

En professionell hårtrimmer med titanblad som arbetar med så mycket som 10 000 varv per minut? Ja tack! Denna praktiska och toppmoderna hårtrimmer från Panasonic klarar 50 minuters full trimning utan att tappa hastighet – även när batterinivån närmar sig den nedre änden av skalan. 

Denna hårtrimmer, bäst i test overall, har 6 olika längdinställningar på mellan 0,8 och 15 millimeter, som enkelt kan justeras på handtaget. De kan dessutom ställs in med 0,3 mm mellanrum mellan 0,8 och 2 mm, medan du med de 3 medföljande avståndskammarna kan fås i upp till 15 millimeter i längd på snittet. 

Dessutom är det värt att nämna att denna hårtrimmer gör ett exceptionellt bra jobb när det gäller trimning av fint hår längs hårkanterna och bakom öronen, och det är just genom sådana detaljer som denna hårtrimmer kan klassas som bättre än genomsnittet – till och med bäst i test. Denna Panasonic-modell är på alla sätt en mångsidig och superstabil hårtrimmer, som lyckas leverera ett snyggt och professionellt resultat varje gång.

Det vi liker:
 • Laddningsstation, trimnings- och rengöringsborste ingår
 • Batteriindikator så att du vet när det är dags att ladda enheten
 • Ergonomisk design – lätt och smidig att hantera
 • Universell spänning – använd den var som helst i världen
 • Lagom antal längdinställningar (6 st.) för de som prioriterar kvalitet före kvantitet
Det vi ikke liker:
 • Håret fastnar i maskinen, så om du använder den ofta behöver du också rengöra den ofta
 • Denna trimmern är lite dyr i priset, så om du inte använder en trimmer dagligen behöver du inte nödvändigtvis spendera pengar på en dyr modell som denna Panasonic

Philips Series 9000 HC9450 – Bästa för alla hårtyper

Varför gå till frisören när du kan trimma håret med professionella resultat hemma i badrummet? Med en extra lång drifttid och hela 400 olika längdinställningar är 

denna högteknologiska design från Philips förmodligen det bästa trimmern du kan få tag på just nu.

Därför bör du välja Philips Series 9000 HC9450

Denna trimmer befinner sig helt enkelt bara en nivå högre än de flesta andra hårtrimmers i sitt slag; den är utrustad med självoljande och självslipande blad, en smart DualCut-inställning som garanterar låg friktion, samt en turbofunktion som reglerar automatiskt klipphastighet beroende på hårtjocklek – wow! Det finns knappt ett enda typ av hårstrå eller längd som denna mycket effektiva hårtrimmer inte kan hantera och få till snyggt. Dessutom kan du med dess smarta Digital Swipe-funktion enkelt växla mellan så många som 400 längdinställningar! De sträcker sig från 0,5 – till 42 mm. 

Som om det inte vore nog, är denna snygga hårtrimmer också utrustad med 3 justerbara motorkammar och en minnesfunktion så att den kommer ihåg din senaste längdinställning. Om du också letar efter den allra tätaste trimningen kan du enkelt och säkert använda trimmern utan kammar. 

Med en superkraftig motor och en precision på 0,1 millimeter noggrannhet är denna hårtrimmern Philips Series 9000 HC9450 en av marknadens absolut främsta, och värt en klar investering. Det spelar dessutom ingen roll om du använder den med eller utan sladd, för den är lika effektiv oavsett. Att ladda upp den fullt tar dessutom bara 60 minuter. Allt som allt en riktigt bra hårtrimmer – bäst i test på sitt sätt!

Det vi liker:
 • Bra för alla hårtyper
 • Hela 400 längdinställningar från 0,05 – 42 mm
 • Full laddning på bara 60 minuter och trådlös drift i hela tiden 2 timmar!
 • Ergonomisk design – skön att hålla i och lätt att använda
 • Digital touch-skärm gör det extra enkelt att ändra inställningar medan du är i gång
 • Titanblad – stark kvalitet med framstående hållbarhet
Det vi ikke liker:
 • Touch-skärmen på denna hårtrimmer är mycket känslig och ändrar lite väl enkelt inställning, så var försiktig så att du inte håller i den för hårt under trimningen

Philips QC5580 – Bästa för tät trimning

Letar du efter en hårtrimmer som gör din trimning lätt som en plätt? Då måste du få tag på denna effektiva hårtrimmer från Philips. Den har en ergonomisk design och är utvecklad med en 180 graders roterande insats så att du enkelt kan nå överallt.

Därför bör du välja Philips QC5580

Med denna väldesignade hårtrimmer från Philips kan du både klippa hår och raka huvudet hur smidigt som helst – det låter hur bra som helst, eller hur? Den har 14 längder från 0,0 (ja – det stämmer, 0,0 mm!) till 15 millimeter och med ett intervall på 0,2 millimeter mellan stegen, som du enkelt kan ändra på det smarta zoomhjulet som sitter på trimmerns grepp.

Det är just det roterande huvudet på denna hårtrimmer som gör det möjligt att nå områden där andra maskiner kan ha svårt att komma åt. Den går som smort i upp till 60 minuter på full laddning och kan användas både med och utan sladd, så att du utan problem fortsätta trimma även om batteriet dör under tiden. Dessutom är den utrustad med en lysande batteriindikator, så att du alltid vet när den behöver ett eluttag för att laddas. 

Hårrimmern här är till och med designad med rundade spetsar på både kam och blad, och är därför extra skonsam mot huden – även om du rakar dig varje dag. Du förstår nu att detta är en grym hårtrimmer – bäst i test för mycket korta hår!

Det vi liker:
 • Skönt grepp i gummi så att du har maximal kontroll medan du trimmar
 • Självslipande blad i stål (rostfritt), så att du inte behöver slipa och smörja dem
 • Smidiga rakningstillbehör och precisionskam för extra korta hår ingår
 • Kan enkelt rengöras under rinnande vatten
 • Kort laddningstid (60 minuter) för full laddning
Det vi ikke liker:
 • Om ditt korta hår snarare är långt än vad det är kort passar denna hårtrimmer inte optimalt

Philips OneBlade Pro QP6550 – Bästa för skägget

Bröst, armhålor, rygg eller ansikte? Denna OneBlade Pro QP6550 från Philips stajlar, trimmar och rakar försiktigt och smärtfritt alla håriga hudområden, och det gör den med oklanderliga resultat! Extra bra är den för skägget.

Därför bör du välja Philips OneBlade Pro QP6550

Det spelar nästan ingen roll var och vad du vill trimma med detta revolutionerande OneBlade-verktyget. Detta tack vare att det är utrustat med både ett click-on hudskydd, click-on kroppskam samt en vanlig kam. På så sätt är du alltid garanterad en skonsam och exakt trimning oavsett var du väljer att göra det. 

Knivbladet arbetar också med rakethastighet – svindlande 200 gånger per sekund, så att du ovanpå allting också alltid garanteras en smidig och effektiv trimning. Drifttiden är också en att imponeras av; du kan trimma för fulla muggar i hela 2 timmar innan den behöver en tur i laddaren. Dessutom kan den justeras i så många som 14 olika längder från 0,4 – till 10 millimeter. Så det råder alltså ingen brist på mångsidighet hos den här smarta hårtrimmern, som är idealisk för dig som står och behöver en kroppstrimmer som inte sätter gränser för kreativitet eller precision. 

Allt som allt finns det goda chanser till stor nöjdhet med denna trimmern; Philips OneBlade Pro QP6550, som gör det den ska, och det gör det bra. Detta mycket tack vare att den ger dig gott om möjligheter att både raka dig, göra skarpa linjer och trimma skägget så att vem som helst skulle bli avundsjuk. Nu är det tydligt att detta är en riktigt bra hårtrimmer – bäst i test för skägget!

Det vi liker:
 • Ergonomisk design – lätt och snyggt grepp
 • Fodral och utbytbar insats ingår
 • Lätt att rengöra med vatten och kan användas med eller utan rakskum
 • Dubbelsidiga skär i denna trimmern gör det superenkelt att räta ut kanter och stajla med den
Det vi ikke liker:
 • Har ej självslipande blad och de måste bytas ut var fjärde månad
 • Inte så bra om du har väldigt mycket eller ‘hårt’ hår

Braun Series 5 HC5050 – Bästa för längre hår

Denna enkla men funktionella hårklippare från Braun är optimal dig som letar efter en robust hårklippare som enkelt och effektivt kan trimma både hår och skägg, och som inte kostar en förmögenhet. 

Därför bör du välja Braun Series 5 HC5050

Det går egentligen inte att säga att det är enklare att raka sig om man har kort hår eller långt hur – utan allt hänger på hur väl hårtrimmern är anpassad efter längden. Har du något längre hår är därför denna Braun Series 5 HC5050 precis rätt för dig! Den har dock en klippkam för både långt och kort hår, och sedan har den inte så 8 olika längdinställningar från 0,3 mm och upp till 24 millimeter! Jämfört med andra hårklippare är detta inte så många längdinställningar, men det kan ändå räcka för vissa.

Den är utvecklad med en mycket ergonomisk design som gör att den ligger otroligt bra i handen, och även om du behöver pressa lite mot huden rör sig inte knivarna en enda millimeter. Det är en bra hårklippare med enkla funktioner som är riktigt lätta att förstå sig på och använda, samtidigt som den ger fantastiska, professionella resultat. 

Dessutom är denna hårklippare från Braun designad med en Memory Safelock-funktion, så den både kommer ihåg din längdinställning efter användning och behåller den medan du använder den, smart! Förutom de två kammarna ingår i köpet även en rengöringsborste och olja (en flaska), så att du enkelt kan underhålla bladen utan att behöva tänka på att det är något du ska köpa i första taget. På samma sätt är det superenkelt att rengöra maskinen; du bara sköljer den bara i rinnande vatten. Sammantaget marknadens bästa hårklippare för längre hår!

Det vi liker:
 • Kompakt storlek och tillbehör – perfekt att ta med på semester eller affärsresa
 • Kan användas trådlöst eller med sladden i eluttaget
 • Lysande batteriindikator
 • Smartplug ingår så att du kan använda den i alla länder
Det vi ikke liker:
 • Laddtiden på denna trimmer är något lång, då den behöver 8 timmar
 • Drifttiden på 40 minuter är relativt kort jämfört med andra hårtrimmers

Panasonic ER-1512 – Bästa för alla hårtyper

Ställer du höga krav på dina prylar i badrummet och vill trimma som ett proffs med en av de mest innovativa produkterna på marknaden? Ta då en närmare titt på denna snygga design från Panasonic. Denna högteknologiska hårklippare har allt man kan begära när det kommer till smarta funktioner, plus att den är effektiv och ser bara riktigt bra ut!

Därför bör du välja Panasonic ER-1512

Denna sofistikerade hårklippare fångar upp och klipper utan att missa ett enda hårstrå. Med X-koniska blad och en kol- och titanbeläggning, är det svårt att slå denna extremt kraftfulla och supersnabba Panasonic ER-1512-modell. 

Här har vi alltså en professionell hårklippare över genomsnittet, som blixtsnabbt trimmar mjukt och effektivt, oavsett hårtyp, som om det vore smör. Den kraftfulla motorn i kombination med både stil, skärpa och användarvänlighet gör att denna hårtrimmer absolut är en av de bästa på marknaden – kanske till och med bäst i test i premium-segmentet. 

Den är en favorit hos frisörer och kräsna typer – så det säger en hel del om den höga kvalitet som även du kan få. Den kan trimma håret i 6 olika längder från 0,8 till 15 millimeter, och med full gas i hela 70 minuter i taget. Både långt och kort hår får en superskarp och jämn trimning med denna specialutvecklade enhet, som förresten också är helt perfekt för att trimma skägg. Knivarna är också rostfria, och hårtrimmern väger mindre än de flesta!

Det vi liker:
 • Batteriindikator som på en display tydligt visar om nivån är high, medium eller low
 • Laddningsstation med plats för avståndsmätare ingår
 • Kan klippa och trimma alla hårtyper
 • Lätt att rengöra
Det vi ikke liker:
 • Pris – den här hårtrimmern ligger i den högre prisklassen

Babyliss Body Trim BG120E – Bäst för fint hår

Denna Babyliss Body Trim BG120E är med sina dubbelsidiga blad speciellt utvecklad för att ta bort hår över hela kroppen, och den är 100% vattentät, så att du enkelt och med stor säkerhet kan ta med den i duschen. Ett bra köp för fint hår!

Varför bör du välja Babyliss Body Trim BG120E

Om du letar efter en multifunktionell hårklippare som kan ta bort allt hår på din kropp och ansikte – rubb och stubb – då bara måste du investera i denna fantastiska hårtrimmer från Babyliss! 

Den har en 31 millimeter bred klippning med 3 olika längdinställningar från 0,3 till 0,7 millimeter, så att du enkelt kan komma åt bra och bli av med både längre och kortare hår. Rakhuvudet på denna snygga trimmer är också extra skonsamt, så bara du inte trycker allt för hårt, kan du trimma helt tätt utan risk för hudirritation – även utan användning av skum!

Den trimmar effektivt i 70 långa minuter på full laddning, och så får du också en förvaringsväska med i köpet, så du har något praktiskt att packa den i. Dessutom kan denna hårklippare från Babyliss användas både med och utan sladd, så skulle batteriet ta slut medan du är igång kan du utan problem färdigställa din rakning utan att behöva vänta! Tålamod är överskattat, eller hur?!

Det vi liker:
 • Skön och lätt att hålla i samt enkel att förstå och använda
 • Bra om du letar efter det raka utseendet
 • Bra för att trimma kanter
 • Kan även användas i duschen, till skillnad från vissa modeller som inte är vattentäta
Det vi ikke liker:
 • Inte så bra för kroppshår och stubb
 • Kan ha en tendens att gå lite väl hårt på huden om du trycker för hårt

Babyliss E652E – Bästa för öron, näsa och ögonbryn

Är du typen som har mer hår än du önskar i näsan och öronen? Då kan denna Babyliss trimmer rädda din dag! Om du också är den som vill undvika unibrow är detta också den perfekta trimmern att ha till hands.

Därför bör du välja Babyliss E652E

Med denna smala hårtrimmer från Babyliss kan du effektivt ta bort hår i både öron och näsa, och så kan du enkelt sköta dina ögonbryn med superfina resultat! Hur skönt, bokstavligen, att slippa pincetten, som både kräver stor precision av dig och gör ont?! Det är möjligt med denna Babyliss E652E.

Den roterande insatsen säkerställer nämligen att du på ett säkert sätt kan trimma känsliga områden, och den medföljande kammen för ögonbrynen med 2 olika längder – 0,3 och 0,5 millimeter gör det enkelt att vara kreativ och forma ögonbrynen som du vill.

Dessutom går trimmern på AA-batterier, så du slipper hålla koll på vare sig laddstation eller sladd, och därför slipper du att vänta på full laddning. Allt som allt är det en riktigt praktisk och bra hårtrimmer som effektivt tar bort hår på ställen där andra trimmers kan ha svårt att komma åt. Dess behändiga storlek gör dessutom att den passar lika bra på badrumshyllan som den gör i necessären när du är på språng.

Det vi liker:
 • Denna hårklippare är riktigt billig!
 • Går relativt länge på sitt batteri, och du behöver inte hålla koll på laddstation eller sladd
 • Lätt att rengöra – trimmerns roterande huvud kan lätt tas bort och sköljas i vatten
Det vi ikke liker:
 • Brukar kunna bli rätt så varm vid långvarig användning
 • Denna hårtrimmer ska inte användas till annat än öron, näsa och ögonbryn – så man är relativt begränsad

Babyliss E695E – Bästa billiga

Babyliss Hårtrimmer E695E är en billig hårtrimmer med kvalitetsblad i rostfritt stål som gör jobbet enkelt och effektivt – precis så som vi vill ha det! Den är bra för dig som letar efter en hårtrimmer med enkla funktioner, med upp till 25 mm längd, men som samtidigt är mångsidig och enkel att använda.

Därför bör du välja en Babyliss E695E

Är du den som har en tendens att ständigt skjuta fram din tid hos frisören för att du hellre trimmar håret hemma själv framför spegeln? Kanske för att spara pengar? Då är ett bra verktyg A&O, och därför rekommenderar vi att du tar en närmare titt på denna Babyliss E695E-modell. Denna hårtrimmer är lätt att använda då du känner för det – med jämna mellanrum eller oftare. Den har en bred insats på hela 39 millimeter, och sedan kommer den med hela 8 olika distanskammar med en precision på 0,2 millimeter. Den trimmar håret effektivt och gör samtidigt ett fantastiskt jobb om du vill klippa skägget. Detta med en längd på upp till 25 mm. 

Den är också utformad med en särskild tunningsfunktion som ger frisyren ett mer professionellt utseende, då du därmed har möjlighet att tunna ut lite i hårprakten utan att behöva använda vare sig sax eller avancerade konster med bladen. För dem med stort och tungt hår är det värt att nämna att denna tunningsfunktion är helt genial. Dessutom kan du tack vare att den är eldriven trimma hur länge du vill – tre timmar? Inga problem. Dock ska vi nämna att den blir rätt så varm efter ett tag.

Sammantaget har vi här en utmärkt och prisvärd hårtrimmer som är lätt att använda och ger en trimning av hög kvalitet – som du annars inte kan förvänta dig av en hårtrimmer till ett så lågt pris. Marknadens bästa hårtrimmer av de billiga!

Det vi liker:
 • Borste, kam och olja ingår för att rengöra och underhålla knivarna
 • Bra för priset!
 • Minimalt ljud så att du inte själv får ont i huvudet av ljudet eller, för all del, väcker hela huset på morgonen
Det vi ikke liker:
 • Kan bara användas i eluttag
 • Tenderar att bli varmt när den används i mer än 30 minuter (så även om det är möjligt i praktiken tack vare att den är eldriven, bör du inte trimma tre timmar i sträck)

Philips Series 5000 HC5630 – Bästa för grövre hår

Med denna Philips Series 5000 HC5630 kan du trimma håret eller skägget på nolltid – och det riktigt snyggt och exakt, oavsett om det handlar om lite grövre och tjockt hår. Dessutom kan du hålla på länge – då den ger dig hela 90 minuters non-stop arbetstid. Du kan nog förstå att denna genomtänkta design på inget sätt gör dig besviken.

Därför bör du välja Philips Series 5000 HC5630

Precis som sina motsvarigheter i Philips Series 5000 kategori, är denna trimmer också utrustad med ett DualCut system och en kraftfull motor med turbofunktion. På så sätt kan den utan problem ge en fin och jämn frisyr för alla hårtyper. De specialdesignade kammarna ser också till att det klippta håret inte fastnar eller sätter sig på vissa ställen i maskinen. Det betyder att du inte behöver stanna längs vägen för att ‘tömma’ trimmern. 

Dessutom har denna trimmer extra lång batteritid, vilket innebär att du inte behöver dela upp sessionen då du ska klippa eller trimma i flera omgångar. Att den har en så pass kraftfull motor betyder också att maskinen här kan trimma igenom även de grövsta och starkaste hårstråna utan problem.

Du kan också använda denna trimmer från Philips för både hår på huvudet och för styling och trimning av skägg, eftersom den kan ställas in på 0,5 millimeter och upp till 28 millimeter – du vrider bara på det smarta zoomhjulet på handtaget. Och med två klippaggregat (en på varje sida) på toppen enheten, tar det ingen tid alls för dig att bli av med det hår som du vill – hur starkt och grovt det än är, i princip! Hög kvalitet på många sätt!

Det vi liker:
 • Lätt att rengöra då du enkelt tvättar den under rinnande vatten
 • En smart väska medföljer så att både trimkammen, laddaren och rengöringsborsten enkelt kan samlas på ett ställe
 • Ergonomisk design, så att du enkelt kan flytta runt hårtrimmern i ansiktet/på huvudet
 • Kan användas både med eller utan sladd
 • Utrustad med självslipande insatser så att den kan tackla tjockt hår optimalt
Det vi ikke liker:
 • Inte så bra för att ta bort hår på ben och överkropp

Philips Multigroom Series 7000 MG7720 – Bästa för ansikte och kropp

Du kan klippa, trimma och styla i all evighet med denna högst mångsidiga multitrimmer från Philips Series 7000! Här har alla detaljer tänkts på, från maskinen i sig till dess tillbehör, och den kommer därmed att leva upp till kraven som även den mest kräsna typen har. Du kan sägas vara garanterad en vattentät hårtrimmer som kan trimma och göra det mesta både i ansiktet och på kroppen på ett riktigt bra sätt!

Därför du ska välja Philips Multigroom Series 7000 MG7720

Det finns inte mycket att anmärka på med denna extraordinära Philips Multigroomer. Den ser till att du får allt du kan tänka dig behöva och kräver av en trimmer – såväl i maskinen själv med dess tekniker, som med dess tillbehör där olika kammar och rakhuvuden för alla tillfällen inkluderas. 

I upp till 2 timmar kan du säkert och stabilt trimma allt från topp till tå – och vi menar ALLT. Vi har nämnt att den kommer med många tillbehör – är det på en lagom nivå då med, säg, tre olika kammar undrar du då? Nej, mycket mer än så! Dess 14 olika tillbehör och trimningskammar gör att du kan trimma och klippa håret på huvudet, i öronen, i näsan, under hakan, på kinderna, på bröstet, på de intima delarna – ja, vi kan fortsätta i all evighet! Som du kan höra på namnet är Philips Multigroom verkligen multifunktionell.

Du kan också helt undvika att använda kammarna, till exempel om du vill ha en riktigt, riktigt nära rakning eller bara vill få ut lite extra av stajlingen av skäggkanterna. Så du kan trimma från 0,0 millimeter (japp, 0,0 mm) och upp till 15 millimeter med denna silvergrå Superman. 

Modellen här är också utformad med ännu fler skär (jämfört med tidigare modeller), som i kombination med Philips DualCut-teknik lyckas trimma med en precision som är svår att slå. Detta innebär att du effektivt och utan problem kan trimma även de mest känsliga ställena på kroppen, samtidigt som du undviker att slinta och annat obehagligt. Dessutom är maskinen också riktigt smidig och lätt att rengöra – då du enkelt gör detta i rinnande vatten. Sist men inte minst är det värt att nämna att de medföljande trimkammarna är gjorda av ett särskilt robust material, så att du kan tappa dem gång efter gång ner på dina badrumsklinkers utan att de går sönder. Vad mer kan man begära?

Det vi liker:
 • Bra för att trimma tungt skägg och hår
 • Ergonomiskt och halkfritt gummigrepp
 • Praktiskt och kompakt fodral ingår, så att du kan ha koll på prylarna var du än är
 • Självslipande knivar och Philips karaktäristiska DualCut-teknik
 • 14-i-1 grooming kit – då har allt du behöver
 • Olika kammar ingår i köpet så att du kan trimma och klippa håret som du vill
Det vi ikke liker:
 • Många tillbehör att hålla reda på – så inte något för den som söker en enklare maskin

Philips Series 1000 BG105 – Bästa för kroppshår och intimrakning

Om du letar efter en superenkel och effektiv trimmer som är lätt att använda och ännu lättare att underhålla, bör du införskaffa dig denna batteridrivna modell från Philips. Den är 100% vattentät och har specialutvecklade blad, vilket alltid säkerställer en bekväm trimning även i de känsligaste områdena.

Därför bör du välja Philips Series 1000 BG105

Det är svårt att överträffa denna enkla men funktionella trimmer från Philips, som varken kräver underhåll i form av behandling med olja eller byte av blad. Skölj den helt enkelt bara under kranen eller i duschen efter användning så blir den så gott som ny! Att den är så smidig att ha att göra med, inte minst när det alltså kommer till den så viktiga rengöringen, är denna hårtrimmer också självklar att ta med på semester. 

De dubbelsidiga bladen i denna praktiska trimmer är speciellt utvecklade för att ta hand om känsliga områden på kroppen. Du kan vara säker på att din hud behandlas skonsamt, oavsett om det är hår på huvudet eller kroppen, såsom vid de intima delarna, som du vill få bort. Samma multifunktionalitet och flexibilitet gäller i hur du kan du använda den på både våt och torr hud utan problem. 

Denna trimmer är således en riktigt smart och genomtänkt maskin som kan trimma framåt och bakåt, kors och tvärs, så att kroppshår som är lite vildvuxet – kanske växer åt olika håll, trimmas effektivt och smärtfritt utan problem. Detsamma gäller om du vill fixa till de privata delarna; även här kommer denna Philips trimmer att göra jobbet skonsamt och bra, med fina och mjuka resultat. Dessutom ingår ett snyggt litet band, som fästs på trimmerns handtag, så att du enkelt kan hänga upp den där det passar dig!

Det vi liker:
 • Ergonomisk design gör den enkel att använda
 • Drifttid upp till 2 månader på ett set Philips alkaliska batterier
 • Trimmerkam på 3 mm ingår
 • Upp till 2 års hållbarhet för knivarna utan underhåll
 • Supereffektiv för intimrakning hos män
Det vi ikke liker:
 • Denna trimmer har bara en enda längdinställning
 • Inte bra för att trimma skäggstubb
Panasonic ER1611 Philips Series 9000 HC9450 Philips QC5580 Philips OneBlade Pro QP6550 Braun Series 5 HC5050 Panasonic ER-1512 Babyliss Body Trim BG120E Babyliss E652E Babyliss E695E Philips Series 5000 HC5630 Philips Multigroom Series 7000 MG7720 Philips Series 1000 BG105
Uppladdningstid 1 timme 1 timme 1 timme 1 timme 8 timmar 1 timme 8 timmar Batteridriven Sladdriven 1 timme 5 minuter/1 timme Batteridriven
Drifttid 50 minuter 2 timmer 1 timme 2 timmar 40 minuter 70 minuter 70 minuter Batteridriven Obegränsat 90 minuter 2 timmar Upp till 2 månader
Längdinställningar 6 st. 400 st. 14 st. 14 st. 8 st. 5 st. 3 st. 2 st. 5 st. 28 st. 8 st. 1 st.
Min. längdinställning 0.8 mm 0.5 mm 0.0 mm 0.4 mm 0.3 mm 0.8 – 2 mm utan avståndsmätare 0.3 mm 0.3 mm 0.3 mm 0.5 mm 0.5 mm 0.5 mm
Max. längdinställning 15 mm 42 mm 15 mm 10 mm 24 mm Upp till 15 mm med avståndsmätare 0.7 mm 0.5 mm 25 mm 28 mm 15 mm Trimkam på 3 mm medföljer
Trådlös Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nej Ja Ja Ja

Hitta den bästa hårtrimmern för ditt hår

I detta test av hårtrimmers har vi granskat ett antal av de främsta modellerna på marknaden. Det behöver dock inte nödvändigtvis betyda att du är på det klara med vilken du ska klicka hem, utan du kanske fortfarande känner att du vill att vi ska hjälpa dig vidare på väg mot rätt hårtrimmer för dina behov.

Av denna anledning kommer vi därför givetvis i följande punkter att fokusera på vad du bör vara särskilt uppmärksam på när du köper en hårtrimmer. Och vi vågar nästan till fullo garantera att du därmed kommer att beställa hem den bästa modellen för dig – om du bara gör några av dessa överväganden.

Längdinställningar

Det antal längdinställningar som marknadens hårtrimmers är utrustad med varierar mycket från hårtrimmer till hårtrimmer. Därför bör du överväga vilka längder du främst kommer att behöva och sedan välja en hårtrimmer baserad på detta. Om du vill ha precisionstrimning bör du förmodligen köpa en hårtrimmer som har ett stort antal längdinställningar. Om du alltid använder samma inställning eller bara ändrar med några mm behöver du alltså inte en modell med så många inställningsmöjligheter.

Typ av insatser

Du kan faktiskt välja mellan tre typer av skär: blad i rostfritt stål, titan eller keramiska skär. Blad i rostfritt stål håller sig vassa länge och kommer inte att attackeras av rost, så de är det uppenbara valet för dig som inte är särskilt sugen eller vass (no pun intended) på att underhålla hårtrimmern så ofta. Keramiska skär är idealiska när maskinen ska användas lång tid i taget, eftersom de inte överhettas, men å andra sidan är de ganska dyra och slits snabbt. Om du vill ha det bästa av det bästa ska du rikta in dig på titanblad, särskilt självslipande titanblad, men då stiger också produktens pris

Motorns effekt

Du ska alltid hålla ett öga på maskinens motor. Detta ger en indikation på prestandan och vad du faktiskt kan förvänta dig av din nya hårtrimmer. Om du har tjockt och grovt hår bör du framför allt rikta in dig på att ha en maskin med en stark motor (och vassa blad) så att du inte behöver trimma samma område flera gånger

Sladd- eller batteridriven

Du kan få hårtrimmers antingen som sladdriven eller som batteridriven. Det är upp till dig vad du föredrar. Men du bör överväga om du alltid kommer att använda den nära ett eluttag eller inte. Om det inte finns något smidigt uttag i badrummet du använder bör du alltså hitta en batteridriven modell – och helst med en lång batteritid. Att slippa tänka på tillgång till eluttag, och när du reser; rätt typ av eluttag, och att trassla in sig i en sladd kan vara riktigt skönt, och värt “besväret” att då och då köpa nya batterier.

Rengöring

Välj en hårtrimmer som är lätt att rengöra – du kommer att tacka oss, vi lovar! Detta kommer du tycka är riktigt värt i det långa loppet. Detta gäller speciellt eftersom att en hårtrimmer ska rengöras efter varje användning. Det är ofta som en rengöringsborste ingår i köpet, och den är bra att använda, och så ska du även hålla koll på, och gärna prioritera, huruvida trimmern tål att tvättas under rinnande vatten

Underhåll

För att hålla din trimmer i topptrim, bokstavligen, gäller att du ger den mer underhåll än endast rengöring. Vissa hårtrimmers kräver nämligen mycket kärlek för att hålla sig på topp, men det finns även de som bara behöver lite olja då och då. Mängden underhåll är därför också smart att hålla koll efter när du köper en hårtrimmer – så att du inte plötsligt står där med orimliga krav på att slipa och olja etc.

Prisklass

Du bör alltid jämföra de olika hårtrimmers som lever upp till dina behov – särskilt när det kommer prisklass. Det är ofta så att priset avspeglar kvaliteten och hur pass avancerad hårtrimmern är, men samtidigt är det inte heller så att den dyraste är den bästa just för dig. Om du bara behöver några längdinställningar, och inte ett överflöd, kan det mycket väl räcka med en enklare, billigare modell för dig. Detta gäller alla slags aspekter där olika trimmers skiljer sig åt. Med det inte sagt att de dyrare inte är värda sitt pris – för de är de sannerligen, med egenskaper såsom superstarka motorer och ultrahög precision. Du kan med fördel sätta dig en budget innan du letar efter en hårtrimmer för att vara säker på att det blir rätt för dig och din investering blir så bra som möjligt.

Skäggtrimmer, hårtrimmer eller multitrimmer?

Det kan vara lite svårt att navigera rätt bland de olika typer av trimmers som finns. Av den anledningen kommer vi i det här avsnittet att granska fördelar och nackdelar, samt allmänna skillnader och likheter mellan en skäggtrimmer, hårtrimmer och multitrimmer. Det är nämligen så att du bör använda en hårtrimmer till vissa ändamål, skäggtrimmer till andra, och multitrimmers till båda. Efter denna genomgång kan du förhoppningsvis lättare ta reda på vilken hårtrimmer som passar dina behov bäst.

Hårtrimmer

Begreppet ‘hårtrimmer’ används ofta som en gemensam term för alla typer av trimmers. Av denna anledning är det många som blandar ihop hårtrimmern och multitrimmern med varandra. För att uppnå optimal trimning och rakning bör du dock helst använda rätt variant – alltså den för ändamålet särskilt utvecklade.

Precis som namnet avslöjar är detta en trimmer särskilt utvecklad för att på ett mycket bra sätt trimma/raka håret på huvudet. Det är dock naturligtvis möjligt att hitta flera hårtrimmers som kan användas för hår någon annanstans på kroppen, men hårtrimmerns primära funktion är att klippa och trimma din kalufs på huvudet – och inte t.ex. skägget.

Hårtrimmern kan således sägas vara det perfekta verktyget för dig som inte är så sugen på att lägga pengar på att så ofta gå till frisören, för med denna, bokstavligen, nära till hands kan du på egen hand fixa håret hemma själv.

Skäggtrimmer

En skäggtrimmer är superbra för dig som i första hand behöver använda en maskin för att trimma ditt skägg. Fördelen med att använda en specifik skäggtrimmer framför en hårtrimmer eller multitrimmer för detta ändamål är att du helt enkelt får ett bättre resultat, eftersom dessa modeller i allmänhet är utformade för att ge en närmare trimning.

Om du däremot inte behöver, eller med stort intresse vill, underhålla ditt skägg så mycket eller bara vill ha en trimmer som också fungerar för andra ändamål, bör du istället rikta uppmärksamheten mot en multitrimmer. Men då måste du bara vara säker på att maskinen du investerar i också kan användas för ansiktet, eftersom du annars måste gå ut och köpa fler maskiner, vilket blir dyrt i slutändan.

Multitrimmer

Multitrimmern är idealisk för dig som inte är sugen på att investera i flera olika maskiner. Dessa varianter kan vanligtvis ta bort hår både över hela kroppen och i ansiktet utan problem. Naturligtvis finns det olika typer av multitrimmare, där vissa “bara” klarar av att trimma hår på huvudet, skägg och oönskad hårväxt på kroppen, medan andra också är lämpliga för användning i öronen, näsan etc. Återigen gäller det att tänka över dina egna behov innan du köper hårtrimmern så att du får rätt variant med dig hem.

Använd din hårtrimmer till endast ett område

Många av marknadens hårtrimmers kan du använda för håret på huvudet, i ansiktet och på kroppen – rubb och stubb helt enkelt. Men vi vill bara lyfta att om du använder hårtrimmern för hår och skägg, bör du undvika att använda den för intimrakning. Bakteriekulturen är helt enkelt annorlunda där, mot hur den är högre upp. Blandas dessa finns stora risker att det leder till både irritation och inåtväxta hårstrån.

På samma sätt, och precis som det är med rakhyvlar, ska du inte dela din hårtrimmer med andra – även om du rengör den med både tvål och desinficerande rengöring. Det är helt enkelt bara aldrig en bra idé att byta kroppsbakterier på det här sättet – så “ta avstånd” från irritation och smärta och håll din trimmer för dig själv.

Hur länge håller en hårtrimmer?

En hårtrimmer av bra kvalitet och som är välskött håller vanligtvis upp till 5 – 7 år. En del håller till och med ännu längre! Detta beror förstås också på hur ofta du använder den och hur noggrann du är med användning, underhåll och rengöring. Om du till exempel har äldre barn och tonåringar som är flitiga användare av trimmern, men kanske mindre försiktiga i hanteringen, är det inte helt säkert att den kommer att leva i flera år.

Som en utgångspunkt kan man däremot säga att om du använder din hårtrimmer regelbundet och ger regelbunden vård kan själva motorn i den hålla i upp till 7 år.

Steg-för-steg-guide till att använda en trimmer hemma

 1. Ställ in din hårtrimmer till önskad längdinställning. Om du är osäker på vad trimmern ska ställas in på för längd kan du börja med ett något högre tal, och sedan justera längden när du kan se hur resultatet ser ut – du vill inte trimma kortare än vad du tänkt från början.
 2. Om du har väldigt långt hår, till exempel uppe på huvudet, är det en bra idé att klippa de långa testarna lite mer med sax innan du börjar trimma.
 3. Börja nu att köra maskinen nedifrån och upp i nacken – det hjälper att ha huvudet böjt något framåt så att maskinen glider bättre. Du bör alltid börja vid nacken, inte sidorna!
 4. Kör hårtrimmern från botten av nacken och upp till den tjockaste delen av huvudet, typ bakhuvudet (toppen på huvudet trimmas först senare).
 5. För maskinen fram och tillbaka i samma område flera gånger – och helst i olika vinklar. På så sätt kan du få ner allt hår till samma längd.
 6. När nacken är klar kan du gå ut till sidorna (börja med ena sidan och flytta sedan över till den andra).
 7. Klipp runt öronen (håll i dem om det behövs så att du inte skär dig själv) och kör maskinen upp till samma höjd på huvudet som du gjorde när du var i nacken.
 8. Innan du byter sida/går framåt kan du använda trimmerns kant för att ta bort hårstrån runt öronen, om du inte gjorde det i det tidigare steget.
 9. Byt till en annan längdinställning om nödvändigt eller använd en annan kam när du går vidare till toppen av huvudet (för här vill många ha lite längre hår).
 10. Klipp håret från framsidan mot baksidan och upprepa detta i olika vinklar, och helst över samma område.
 11. Upplever du synliga övergångar/hack från sidorna och baksidan av huvudet till toppen av huvudet, kan du ta bort dessa genom att använda en kam/längdinställning som är i mitten mellan de två du har använt tidigare.
 12.  Ut och rocka din nya frisyr!

Hur man använder en trimmer när du behöver ta bort hår på kroppen

Låt oss konstatera att om du behöver ta bort hår på kroppen skiljer sig denna procedur en hel del åt från när du klipper håret på huvudet eller tar hand om ditt skägg. Här går vi igenom hur du gör det allra bäst!

Precis som när du trimmar håret på huvudet ska du dock se till att alla tovor och lockiga hårstrån rätas ut. Använd gärna en kam, och om ditt hår är extra långt, klipp av det med sax och se till att borsta bort allt hår innan du börjar.

Om du till exempel behöver trimma bröstet och buken bör du så långt det är möjligt trimma mot hårets riktning. Håret på bröstet och på buken (och kroppshår i allmänhet) är ofta finare och tas därför bäst bort om du går i just motsatt riktning mot hårstråna. Dessutom växer de vanligtvis också i olika riktningar, och du kommer förmodligen att upptäcka att för att få bort dem helt måste du trimma flera gånger över samma område.

Detta betyder också att du måste vara extra försiktig när du trimmar kroppshår. För det första trimmar du upprepade gånger över samma område, och sedan är huden på din kropp något mer känslig än håret på ditt huvud och i ditt ansikte. En bra metod när du trimmar kroppshår är att undvika att dra långa drag, utan då istället se till att hålla dig till korta och stabila (men samtidigt mjuka) rörelser.

Intimrakning med en hårtrimmer – mest för män

Någon gång måste det väl tas upp, så det gör vi nu; hur trimmar du dina ädlare delar med en hårtrimmer? Om du sitter och tittar på det här avsnittet just nu är det troligtvis för att du vill veta hur en hårtrimmer kan ge dig en mjuk rakning under bältet. Vi hjälper dig på vägen – så läs vidare så att du kan komma igång säkert och snabbt!

Som med annat kroppshår gör du också klokt i att klippa längre hår med sax innan du börjar använda maskinen. På så sätt undviker du både eventuella tovor och i värsta fall blodiga olyckor, och samtidigt slipper du behöva trimma över samma område flera gånger – och tro oss, du vill undvika det när det gäller den extremt känsliga huden söderut om naveln. Se till att alltid använda en trimmer med rena (!) och vassa blad, så slipper du ett stickande och halvfärdigt resultat.

Vilken hårtrimmer är bäst för intimrakning?

Nu vet du hur du använder en trimmer för intimrakning – men vilken ska du då använda? När du väljer en hårtrimmer för intimrakning ska du alltid rikta in dig på en som kan trimma riktigt nära, men samtidigt kan göra det försiktigt och utan att irritera. Den ska helst vara utvecklad med specialutvecklade blad och kammar som skyddar huden i de intima områdena.

Leta dessutom efter en hårtrimmer som kan klippa och fånga hår som växer åt olika håll (som kroppshår oftast gör). Här är flera av marknadens hårtrimmers utformade med en så kallad DualCut-funktion, eller en slags ‘cross-cut’ -funktion, som klipper åt olika håll och därför ger dig ett effektivt och snabbt resultat med mycket mindre risk för irritation.

Hur du underhåller din hårtrimmer

Här ovan var vi inne på vikten av underhålla – och det tåls att sägas igen; om du vill vara säker på att din hårtrimmer kan hålla i många år, kom då ihåg att underhålla den regelbundet! Om du inte underhåller din hårtrimmer kommer du att upptäcka att trimningen inte alls blir bra, utan istället ineffektiv och med en slö maskin.

Tänk särskilt på att rengöra maskinen efter varje användning så att kvarvarande hår tas bort från knivarna och maskinen. Om din maskin tål vatten kan du skölja den under kranen efter användning. Genom att rengöra maskinen efter varje användning hjälper du också till att upprätthålla optimal hygien, vilket är A&O vid rakning och allmän hudbehandling.

Smörj dessutom knivarna/bladen på din trimmer regelbundet med olja. Det hjälper till att hålla dem skarpa och ser till att de inte rostar. Oljan hjälper också till att förlänga bladens livslängd, och så får du naturligtvis en mer exakt trimning när du håller kniven vassa.

Vi skriver visserligen att dina blad ska oljas med ‘jämna mellanrum’ men vi bör göra dig medveten om att vissa maskiner ofta behöver underhåll med olja. Du måste därför följa din produkts bruksanvisning och få koll på ifall bladen behöver smörjas efter varje gång de har använts.

Hur detta test av hårtrimmers har utförts

Vi har gått igenom tester hos olika testkällor och konsumentrecensioner för att ta reda på vilka hårtrimmers som kan kategoriseras som bäst i test. Du har säkert märkt att vi har inkluderat hårtrimmers av olika typer. Detta beror på att vi vill att varje konsument ska hitta den hårtrimmern som är den bästa för just den individen.

Därför har vi inte bara fokuserat på de bästa billiga hårtrimmarna, modeller som är multifunktionella eller premiumprodukter – utan istället har vi försökt ge en översikt över de som är bäst i test inom varje segment.

FAQ

Vilken hårtrimmer är bäst i test?

Panasonic ER1611 Professional är den hårtrimmer som är bäst i test. Det trimmar alla typer och längder av hår säkert och jämnt, mycket tack vare noggrann utveckling med fina funktioner.

Vilken hårtrimmer använder frisörer?

Frisörer ställer höga krav på sin utrustning, och ofta ser man maskiner från Panasonic eller Philips hos dem, just för att de är effektiva och högkvalitativa med professionella resultat.