Bästa hårtrimmer 2023 – 5 effektiva hårtrimmers + köpguide

1
Philips Series 5000 HC5630

Varför du ska välja Philips Series 5000 HC5630 Den här Philips Series 5000 HC5630 hårtrimmern ligger lätt i handen och har en stark motor och litiumjonbatterier som bara behöver laddas i en timme före användning. Philips Series 5000 HC5630 kan sedan användas i 90 minuter innan den behöver laddas om. Philips Series 5000 HC5630 har 28 olika längdinställningar. Philips Series 5000 HC5630 levereras med tillbehör som tre precisionskammar; en för kort och en för långt…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Philips Series 5000 HC5630 490 kr. Compumail
Braun HC5030 470,19 kr. Amazon.se
Panasonic ER-DGP82 1.987 kr. Amazon.se
Remington HC 335 282 kr. RDEButik
Wahl Color Pro Lithium 897,26 kr. Amazon.se

Det kan vara svårt att välja den bästa hårklipparen bland de många olika modeller som finns tillgängliga. Marknaden för hårtrimmer är stor och varierad, och du kan därför med fördel läsa nedan om du vill ha kunskap och en översikt över de bästa hårtrimmer som finns. Vi har testat och rankat 5 olika hårtrimmer, samt tagit reda på fördelarna och nackdelarna med samtliga.

Är du trött på småprat hos frisören eller vill du bara ha en enkel och prisvärd lösning för att klippa kort hår? Med en hårtrimmer kan du skapa exakt den korta frisyr du vill ha på några minuter. Allt du behöver göra är att skaffa den bästa trimmern som passar dina specifika behov. En  bra hårtrimmer för dig har kanske självslipande blad av rostfritt stål, eller kanske din bästa trimmer är en sladdlös modell med rätt längdinställning för just ditt skägg.

Vi har samlat all vår kunskap och användbar information om hårtrimmer i köpguiden nedan. För att få en snabb och enkel överblick kan du också jämföra de specifika produktfunktionerna hos de 5 olika testmodellerna i vår jämförelsemodell.

Philips Series 5000 HC5630 – hårtrimmer bäst i test

philips-series-5000

Varför du ska välja Philips Series 5000 HC5630

Den här Philips Series 5000 HC5630 hårtrimmern ligger lätt i handen och har en stark motor och litiumjonbatterier som bara behöver laddas i en timme före användning. Philips Series 5000 HC5630 kan sedan användas i 90 minuter innan den behöver laddas om. Philips Series 5000 HC5630 har 28 olika längdinställningar. Philips Series 5000 HC5630 levereras med tillbehör som tre precisionskammar; en för kort och en för långt hår och en för skägg.

Philips Series 5000 HC5630 är en effektiv och bra hårklippare och en multifunktionell produkt som kan trimma både hår och trimma skägg. Philips Series 5000 HC5630 hårtrimmern har självslipande blad i rostfritt stål som kan justeras från 0,5 millimeter till 28 millimeter. Sist men inte minst kan Philips Series 5000 HC5630 hårtrimmern sköljas i vatten för enkel rengöring.

Det vi liker:
 • Trådlös användning
 • Laddas på bara en timme med 90 minuters drifttid.
 • 28 längdinställningar
 • Förvaringsväska/väska ingår
 • Tvättbar och har självslipande blad
Det vi ikke liker:
 • Om du specifikt vill ställa in hårklipparen på en längdinställning på 1 millimeter bör du vara medveten om att den här hårklipparen endast kan ställas in på antingen 2 millimeter eller 0,5 millimeter.

Braun HC5030 – Bästa billiga hårtrimmer

Braun HC5030

Varför du ska välja Braun HC5030

Om du har bestämt dig för att trimma hemma och letar efter en hållbar och bra hårtrimmer som ger en enkel, smidig och effektiv trimning till ett budgetvänligt pris, är Braun HC5030 ett utmärkt val.

Med denna Braun-hårtrimmer får du en billig hårtrimmer som dessutom har flera längdinställningar och kan användas både med och utan sladd. Det tar 8 timmar att ladda den, men efter det kan den köras i 40 minuter oavbrutet. Den har en kraftfull motor och en lätt design som gör det lätt och smidigt att flytta runt handen när du använder hårtrimmern.

Det vi liker:
 • Sladdlös användning utan sladd
 • Display med laddningsindikator
 • 17 olika längdinställningar
 • Skötselolja för blad ingår
Det vi ikke liker:
 • Tar 8 timmar att ladda upp

Panasonic ER-DGP82 – Premium hårtrimmer bäst i test

Panasonic ER-DGP82

Varför du ska välja Panasonic ER-DGP82

Letar du efter en professionell hårtrimmer som ger dig oöverträffade resultat? Den här modellen från Panasonic är utformad med en bladteknik som garanterar en smidig och enkel trimning. Panasonic ER-DGP82 har en ergonomisk och snygg design, en låg ljudnivå och en effektiv motor, så den är redo att ge även det tjockaste håret en professionell trimning. Du kan välja längdinställning mellan tre olika längder och tre kammar.

Dessutom har Panasonic hårtrimmern en praktisk laddningsstation, så du behöver inte oroa dig för att komma ihåg att ladda den innan du använder den fast den är sladdlös. Maskinens blad är belagda med titan, vilket gör den till en mycket hållbar maskin, så länge du kommer ihåg att ta hand om dem.

Det vi liker:
 • Sladdlös användning
 • Laddningsstation
 • Laddning tar bara en timme
Det vi ikke liker:
 • För optimal och långvarig användning kräver skärbladen underhåll.

Remington HC 335 – Bästa paketet

Remington HC 335

Varför du ska välja Remington HC335

Med denna Remington-hårtrimmer får du en fantastisk hårtrimmer och alla tillbehör du behöver för att klippa dig själv perfekt och professionellt hemma. Remington HC335 hårtrimmern levereras med en förvaringsväska som innehåller nödvändiga tillbehör som ett par precisionskammar, en sax och en kam samt en konditioneringsolja för att underhålla de vassa titanbelagda bladen i din Remington-trimmer. Titanbeläggningen säkerställer bladens hållbarhet, så du kan njuta av din nya Remington HC335 hårtrimmer under lång tid framöver.

Det vi liker:
 • Sladdlös användning
 • Levereras med tillbehör som förvaringsväska
 • Sax och kam ingår som tillbehör
 • Titanbelagda blad
Det vi ikke liker:
 • Det tar 16 timmar att ladda upp den helt.

Wahl Color Pro Lithium – Bästa laddningstiden

Wahl Color Pro Lithium

Varför du ska välja Wahl Color Pro Lithium

Den här Wahl-hårtrimmern är utformad med några unika fördelar. Den är tillverkad med ett mycket speciellt system med 8 olika precisionskammar, var och en med sin egen färgkod. Systemet är utformat för att göra det enkelt att hitta och komma ihåg din personliga favoritlängd varje gång.

 

Det avancerade litiumbatteriet gör att du kan snabbladda Wahl hårtrimmern utan sladd i 15 minuter och sedan använda den i 12 minuter om du har bråttom och inte hinner ladda i tid. En full laddning tar 3 timmar och sedan kan hårtrimmern användas i 120 minuter. Så om du ofta är på språng kan den här hårtrimmern vara en bra lösning för en snabb uppfräschning.

Det vi liker:
 • Sladdlös användning
 • Kan snabbladdas på 15 minuter om batteriet börjar ta slut
 • Inkluderar tillbehör som förvaringsväska
 • 90 min drifttid
Det vi ikke liker:
 • Ljudnivån kan variera efter några användningar

Hur man väljer den bästa hårtrimmern

I den här recensionen av hårtrimmerna har vi analyserat för- och nackdelar med ett antal av de bästa modellerna på marknaden idag. Frågan är hur du vet vilken av dessa elektriska hårtrimmer som är rätt för dig? Först och främst bör du ställa dig själv några frågor om dina behov:

 • Vilken frisyr bör din hårtrimmer kunna klippa?
 • Hur tjockt är ditt hår?
 • Hur ofta ska du använda din hårtrimmer?

Inställning av längd

Vill du ha en hårtrimmer som snabbt kan ge dig en smidig klippning och en kort frisyr, eller vill du ha mer frihet att leka med längdinställningar och stil? Det är stor skillnad mellan längdinställningar på olika hårtrimmer. Vissa modeller sträcker sig från 0 mm till 26 och 46 mm, och vår testvinnare har hela 28 olika längdinställningar.

Skärblad

Om du vill skapa skarpa kanter och exakta detaljer kan du också leta efter bra blad, gärna självslipande, och välutvecklad bladteknik.

Oftast kommer du att stöta på skärblad av rostfritt stål eller med titanbeläggning.

Det finns olika för- och nackdelar med båda typerna. Med rostfritt stål får du prisvärda blad som kräver mycket lite underhåll.

Titanium av hög kvalitet är ett bra alternativ som gör att knivarna håller länge eftersom de kan slipas och slipas om. De kräver dock regelbundet underhåll, vilket du kan läsa mer om nedan.

Om du har mycket tjockt hår kan det ta ett tag att komma igenom hela håret med en trimmer. Detta sätter både knivarna och motorn på prov, så du tjänar på att investera i en modell med stark motor och hållbara knivar, kanske en dubbelslipad trimsax.

Laddningstid

Många hårtrimmers är idag utan sladd. Även om sladdlösa hårtrimmers måste laddas innan de används är de lika kraftfulla som sina sladdlösa motsvarigheter. En sladdlös modell erbjuder också en hög grad av rörelsefrihet som de andra inte gör, eftersom du kan röra handen fritt när du arbetar med din frisyr.

Kom bara ihåg att ladda en sladdlös modell innan du använder den och om du har mycket hårstrån eller vill ta god tid på dig. Om du behöver använda hårtrimmern ofta är det skönt att inte behöva vänta eller planera att klippa håret efter en längre laddningstid. Det är ofta en stor fördel att ha en sladdlös trimmer med lång batteritid och kort laddningstid.

Ergonomi

Sist men inte minst är ergonomin också värd att uppmärksamma när du letar efter en ny trimmer. Apparaten måste fungera i samarbete med dig och din hand. Därför säger det sig självt att ju bättre den känns i din hand, desto bättre kommer du att känna dig när du klipper ditt eget huvud.

En ergonomisk utformning är därför bra att tänka på. Dessutom har vi alla olika preferenser – vissa föredrar en hårtrimmer som känns tung i handen och andra föredrar en lätt design. Som tur är finns båda dessa bland de bästa hårtrimmarna på marknaden.

Guide till hur man använder en hårtrimmer:

Nu har du fått din nya hårtrimmer och är redo att trimma ditt hår.

Vad händer nu?

 • Se till att din hårklippare är laddad. Det är synd om du har trimmat halva huvudet och plötsligt får slut på ström. Särskilt om den efterföljande laddningstiden är nära 24 timmar (om du vill undvika detta helt och hållet, observera att du bör leta efter hårtrimmers med kort laddningstid).
 • När du trimmar ditt hår ska det vara rent, torrt och helt fritt från produkter. Det är lättare att köra hårklipparen genom torrt hår – både för dig och för maskinen.
 • Om du är den enda som trimmar ditt eget hår bör du skapa en uppsättning med en spegel framför dig och en spegel på baksidan så att du kan se baksidan av din egen nacke och få med alla hårstrån. På så sätt kan du undvika en ojämn trimning
 • Skydda dig själv och dina kläder från kliande små lösa hårstrån genom att svepa en handduk eller liknande över rygg och nacke innan du börjar.
 • Innan du börjar är det också en bra idé att göra upp en plan för hur du ska gå tillväga för att trimma. Det är en bra idé att dela in huvudet i sektioner så att du kan behålla överblicken och uppnå ett jämnt och exakt resultat. Om du letar efter inspiration är internet fullt av guider för hårtrimmning.
 • När du är säker på hur du vill klippa ditt hår är det dags att bestämma längden. Om du är osäker på hur kort du vill ha ditt hår kan du alltid börja med en något högre längdinställning än den du är osäker på. Om du tänker trimma ditt hår på olika längder kan du jämna ut övergångarna genom att trimma med en mellanlängdsinställning.
 • Börja med att trimma ditt hår i nacken genom att böja det lite framåt så att du kan nå trimmern. Kör trimmern över huvudet i en uppåtgående rörelse.
 • Stanna halvvägs när du når mitten av bakhuvudet. Efter nacken kan du ta håret på sidorna av huvudet på samma sätt.
 • Slutligen kan du ta bort toppen, framsidan och resten av baksidan av huvudet genom att köra trimmern framifrån och bakåt längs toppen av huvudet.
 • Du kan enkelt köra trimmern över samma område flera gånger, eftersom längdinställningen säkerställer att håret inte blir kortare än den längd du har valt.
 • För håret runt öronen, nacken och kanterna kan du använda precisionskniven på din hårtrimmer eller en frisörsax.
 • Skölj håret efter trimningen så att du får ut alla lösa och avklippta hårstrån.

Det var allt! Nu kan du styla ditt nya hår som du vill.

Kom bara ihåg att rengöra och underhålla trimmern innan du går ut i världen med ditt nya hår – på så sätt håller den i många fler trimningar. Läs mer om hur du gör detta nedan.

OBS: Läs alltid bruksanvisningen för varje hårtrimmer innan du använder den, eftersom den kan ha specifika funktioner eller krav för användning.

Tips för att trimma skägg och kroppshår:

En hårtrimmer kan också användas för att trimma skägget eller för att ta bort hår på rygg, bröst och andra kroppshår.

Jämfört med en skäggtrimmer är en hårtrimmer vanligtvis bredare. Det kan därför vara svårare att trimma skägget jämnt med en hårtrimmer, och därför finns det även skäggtrimmer som är utformade speciellt för detta ändamål. Det är dock möjligt att trimma skägget med en hårtrimmer. Kör helt enkelt apparaten genom skägget i en rörelse nedifrån och upp.

För annat kroppsbehåring, t.ex. hår på ryggen och bröstet, gäller samma princip och du behöver bara flytta trimmern mot hårets riktning.

Rengöring och underhåll

Det är bra för din hårklippare och bra för dig om du ser till att rengöra och ta hand om den. Om du håller knivarna skarpa och tar bort damm, hårrester och bakterier får du ett jämnare och mer felfritt resultat. Ta reda på hur nedan:

 1. Efter användning ska du försiktigt slå trimmern mot diskbänken för att ta bort de värsta hårstråna. Använd en liten borste för att ta bort eventuella kvarvarande hårstrån i trimmern. En rengöringsborste brukar ingå som tillbehör i paketet med hårklipparen, men om så inte är fallet kan du också använda en tandborste (som du inte använder för dina tänder).
 2. Vissa hårtrimmers är vattentäta och på vissa hårtrimmers kan klipphuvudet tas bort och rengöras under vatten för att skölja bort alla hårstrån. Undvik dock alltid att skölja hela maskinen i vatten.
 3. Hårkilpparen kan bli lite av en bakteriemagnet, och därför är det viktigt att rengöra trimmern för att undvika infektioner, särskilt om du använder trimmern på låga längdinställningar eller på olika delar av kroppen.

Du bör rengöra din hårklippare regelbundet – minst ett par gånger i månaden. Du kan använda ett desinfektionsmedel som rengöringsalkohol eller ett särskilt rengöringsmedel för hårtrimmer.

Trimmerns blad blir så småningom mindre vassa, och det kan hända ganska snabbt om du har tjockt hår. I vilket fall som helst är det en bra idé att hålla knivarna i gott skick genom att använda några droppar olja för att smörja dem då och då.

För att hålla knivarna vassa är det bara att droppa några droppar olja på knivarna och sedan slå på maskinen så distribuerar den automatiskt oljan med den automatiska rörelsen.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken hårtrimmer är bäst i test?

Den bästa hårklipparen i testet är Philips Series 5000 HC5630 eftersom den är lätt att använda, hållbar och ger kreativ frihet samtidigt som den garanterar en jämn och exakt trimning. Philips Series 5000 HC5630 är en verklig bäst i test -modell som har självslipande blad i rostfritt stål och hela 28 längdinställningar

Vilken hårtrimmer använder frisören?

Precis som genomsnittskonsumenten har frisörer sina personliga favoriter, men en professionell hårklippare bör åtminstone ha en kraftfull motor, solid bladteknik och ett brett utbud av längdinställningar.