Marknadens bästa kollagen 2022 – kollagen bäst i test

1
Core Collagen Pro Lemon

Detta kollagen, Core Collagen Pro Lemon, kommer inte bara att ge dig friskare hud, muskler, leder, hår och naglar, utan den kommer även att ge dig en frisk drink med smak av citrus. Tack vare ett högkvalitativt bovint kollagen, med hela 15 gram hydrolyserat kollagen och extra vitamin C, är detta marknadens bästa kollagen 2021! Därför ska du välja Core Collagen Pro Lemon Med Collagen Pro Lemon från Core får du ett högeffektivt kollagen som…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Core Collagen Pro Lemon 329 kr. Svensk Hälsokost
Vild Nord Collagen Clean Protein##
Puori CP1 Pure Collagen Peptides 246,75 kr. Lyko
Nordic Superfood Collagen Premium + 216,75 kr. Lyko
Plent Marine Collagen Berry##

Kollagentillskott är populära – det har verkligen växt explosionsartat senaste tiden, och du kan inte gå till en hälsokostaffär utan att stöta på olika storlekar, färger och typer av kollagen i såväl kapsel- som pulverform. Men vad är kollagen egentligen bra för och hur hittar du det bästa kollagentillskottet? Kanske har du hört att kollagen kan hämma vissa tecken på åldrande, stärka dina ben, få håret att växa och samtidigt öka hudens naturliga kollagenproduktion? Det låter inte helt fel va?!

Vi kommer därför att granska 5 av de bästa kollagentillskotten på marknaden just nu så att du vet vad du ska be om nästa gång du besöker din hälsokostaffär, fysiskt eller online, och hitta det bästa kollagentillskottet för dig. Det finns nämligen lite att tänka på – ett bra kollagen ska exempelvis kunna tas upp av kroppen på ett bra sätt med hög biotillgänglighet och vara av hög kvalitet. Dessutom kommer vi att gå in på vad kollagen består av och hur du kan få ut det mesta av de många fördelarna med detta “superpulver” på bästa möjliga sätt.

Core Collagen Pro Lemon – Kollagen bäst i test

Detta kollagen, Core Collagen Pro Lemon, kommer inte bara att ge dig friskare hud, muskler, leder, hår och naglar, utan den kommer även att ge dig en frisk drink med smak av citrus. Tack vare ett högkvalitativt bovint kollagen, med hela 15 gram hydrolyserat kollagen och extra vitamin C, är detta marknadens bästa kollagen 2021!

Därför ska du välja Core Collagen Pro Lemon

Med Collagen Pro Lemon från Core får du ett högeffektivt kollagen som har förmågan att ha stor effekt på kroppens vävnader, leder, hy och hår. Dess unika blandning består bland annat av bovint kollagen och kondroitinsulfat, där det senare är ett vanligt ämne i kroppens leder med stabilisator och smörjning av bindväv som dess två främsta uppgifter. Dessutom bevarar det brosket och skyddar mot nedbrytning. Även MSM finns i detta kollagenpulver, som är ett svavelrikt ämne som även det bidrar till denna stärkning av kroppen.

Effekterna från detta kollagen är således fantastiska, men inte så mycket värt om de inte kan tas tillvara på. Detta är dock inget problem med detta kollagen, då det är lättsmält och har hög bioaktivitet. Gillar du den fräscha smaken av citrus kommer du att uppskatta det ytterligare! Till sista har detta kollagen ett bra pris (pris 299 kr för 340 g hos t.ex. Svenskt Kosttillskott). Sammantaget marknadens bästa kollagen – bäst i test 2021 overall helt enkelt!

Det vi liker:
 • Fräsch smak av citrus
 • Unik, effektiv blandning av kollagen, kondroitinsulfat, MSM och vitamin C
 • Lättsmält och hög bioaktivitet
 • Säljs till ett bra pris (pris 299 kr för 340 g hos t.ex. Svenskt Kosttillskott)
Det vi ikke liker:
 • Kan vara svårt att blanda i dryck och mat då det inte är smakneutralt

Vild Nord Collagen Clean Protein – Bästa marina kollagenet

Varje fiber i din kropp kommer att tacka och ta emot den motståndskraft och välbefinnande som detta kollagentillskott från Wild North ger. Det består av 100% rent hydrolyserat kollagen och är väl pepprat med vitamin C, glycin och proline. Bäst i test 2021 av marknadens marina kollagen!

Därför du ska välja Vild Nord Collagen Clean Protein

Denna produkt från Wild North är ett av de bästa kollagentillskotten på marknaden just nu, och det finns naturligtvis en bra anledning till det. Det finns inte mycket att anmärka på när det kommer till detta genomtänkta kosttillskott, som med en perfekt doserad ingredienslista verkligen kan göra underverk för både hud, hår, muskelmassa och ben. 

Dessutom bör det nämnas att kollagenet i denna blandning extraheras från huden på nordatlantisk torsk – naturligtvis från hållbart fiske – så det är 100% samvetsgrant marint kollagen vi har att göra med här. 

Genom att dagligen ta detta kollagenpulver från Vild Nord, ett av marknadens bästa kollagen, kommer du att få märkbart starkare ben och din huds elasticitet återställs och stärks. 

Det vi liker:
 • Ultralågt fettinnehåll och 100% sockerfritt
 • Smakneutralt och därför lätt att äta med din favoritdrink
 • Gluten- och laktosfritt och helt utan tillsatser
 • Innehåller 20 olika aminosyror
Det vi ikke liker:
 • Något högre pris än andra produkter

Puori CP1 Pure Collagen Peptides – Bästa för svaga leder

Hydrolyserat nötkollagen med höga doser av både arginin, glycin och proline – här har du ett mycket effektivt kollagentillskott som kommer att ge dig starka leder och en synligt förbättrad hudstruktur. 

Därför ska du välja Puori CP1 Pure Collagen Peptides

Väljer du CP1 Pure Collagen från Puori kan du vara säker på att du får hem ett kollagentillskott som kommer att kunna göra underverk för bildandet och funktionen av hud, naglar, leder, senor och ben. Det kommer helt enkelt in och boostar dig!

Det är ett rent, rent, högkvalitativt, hydrolyserat kollagenpulver, som bara innehåller rena kollagenpeptider som säkerställer optimal absorption och funktion i kroppen. Det innehåller kollagen typ 1 och 3 och är tillverkat av hydrolyserat kollagen från bovin, till skillnad från vissa tidigare produkter från marina källor. Detta kollagen har en komplex aminosyraprofil med en blandning av både essentiella och icke-essentiella typer, där det är särskilt rikt på det senare. Exempelvis får du här en fin blandning av arginin, glycin och prolin – alla med fina effekter. 

Till sist är Puori CP1 Pure Collagen CP1 ett pulver som lätt upplöses och blandas i alla kalla och varma drycker. Däremot kan smaken uppfattas av vissa, och inte upplevas som 100% neutralt. Oavsett får du i varje mått CP1 över 90% rent protein, för en kick till muskler, hår och naglar. 

Det vi liker:
 • Testad för tungmetaller
 • Innehåller både typ 1 och typ 3 kollagen
 • Lätt att blanda i din favoritdryck eller strö över mat
 • Kan användas av både barn och äldre
Det vi ikke liker:
 • Är du vegetarian kan du inte använda detta tillskott
 • Inte 100% smakneutralt

Nordic Superfood Collagen Premium + – Bästa för hud och naglar

Ett annat marint kollagenpulver bestående av 100% hydrolyserat protein från hållbart fiske kommer här från Nordic Superfood. Surfa på denna framgångsvåg du, och känn hur kroppen stärks. 

Varför ska du välja Nordic Superfood Collagen Premium +

Vill du få starkare naglar och vackrare hud? Ja, vem tackar nej till det? Då kan du vända dig till detta effektiva kollagentillskott från Nordic Superfood, ett av marknadens bästa kollagen, som får dina naglar att växa sig vackra och starka, medan dina fina linjer och rynkor i ansiktet minskar sakta men säkert. 

Med 22 olika aminosyror och extra booster från Glycin och Prolin är du garanterad en blandning med en cellförnyande effekt som verkligen kan stärka dina vävnader inne i kroppen, och samtidigt kommer den att göra sitt yttersta för att återställa hudens elasticitet och smidighet. Sammantaget är detta ett av marknadens bästa kollagen!

Det vi liker:
 • Smak- och luktfri – blanda den i din favoritdryck eller använd den i matlagning
 • Sockerfri och utan tillsatser
 • Funkar bra för dig som är pescetarian
Det vi ikke liker:
 • Kan ha en liten eftersmak för vissa

Plent Marine Collagen Berry – Bästa för smidig hud

Letar du efter ett botemedel som kan återställa hudens elasticitet? Vill du samtidigt njuta av en god smak av bär? Då bara måste du få tag i detta marina kollagen från Plent, som är ett av marknadens bästa kollagen med en twist i form av god smak och C-vitamin.

Därför du ska välja Plent Marine Collagen Berry

Genom att vara packad med C-vitamin och rik på Hydroxyproline kan du med detta kosttillskott med kollagen vinka adjö till slapp hy och istället säga hej till friskare och smidigare hud. Hela kollagenstrukturen i din kropp kommer effektivt att återuppbyggas och stärkas, så att hår och naglar också får en bra boost med detta kollagentillskott. Om du har fina linjer och rynkor finns det också gott om möjligheter att bli av med dem!

Det vi liker:
 • Bärsmaken extraheras från naturliga bäraromer
 • Kan enkelt användas i både mat och dryck
 • Testad för tungmetaller
 • Innehåller C-vitamin
Det vi ikke liker:
 • Innehåller sötningsmedel
Core Collagen Pro Vild Nord Collagen Clean Protein Puori CP1 Pure Collagen Peptides Nordic Superfood Collagen Premium +
Plent Marine Collagen Berry
Proteininnehåll per 100g 60,3 g. 95 g. 90 g. 99,6 g. 90 g.
Molekylvikt 2000 dalton 3 kDa 3 kDa 3000 dalton 3 kDa
Marint eller bovint kollagen Bovint Marint Bovint Marint Marint
Antal aminosyror 20 st. 22 st. 19 st.
Tilsatt C-vitamin Ja Ja Ja Nej Ja
Kollagentyp Typ 1 Typ 1 Typ 1 & 3 Typ 1 Typ 1

Hur man väljer det bästa kollagenpulvret

Alla kosttillskott med kollagen gör i allmänhet samma sak för din kropp. Å andra sidan är det skillnad mellan vad kollagenet extraheras från och i vilken utsträckning det gör vad. De flesta kvinnor letar efter ett kollagenpulver som, förutom att stärka ben och leder, är extra effektivt för att öka hudens elasticitet och därmed minska bildandet av fina linjer och rynkor. Om du är en av dem rekommenderar vi att du väljer ett kollagentillskott, som berikas med C-vitamin, eftersom detta vitamin hjälper till att stimulera kollagenbildning i huden.

Olika typer av kollagen

Det finns flera olika typer av kollagen, de vanligaste är kollagen typ 1, kollagen typ 2 och kollagen typ 3. Dessa typer är också de som utgör den största delen av kroppens naturliga kollagen. Kroppsvävnader som ben, senor, leder och hud består av typ 1, och det är därför också den typ som i stort sett alla kollagentillskott består av.

Typ 2 är kollagenproteinet som hjälper till att bygga brosk i vår bindväv, och används ofta i läkemedel och kosttillskott, som särskilt riktar sig till personer med ledvärk.

Kollagen av typ 3 kompletterar typ 1 på många sätt och kombineras därför ofta med detta. Typ 3 är viktig för både organ, hud, blodkärl och hjärtvävnad och tillsammans med typ 1 är detta typ av kollagen i mångt och mycket den perfekta duon när det kommer till ett riktigt bra kollagen. Tillsammans utgör de alltså majoriteten av det kollagen vi har i kroppen och är därför båda optimala att ha i ett tillskott av kollagen.

Vad är kollagen?

Så vad är egentligen kollagen för något? Kollagen är ett naturligt protein som finns i kroppen och som bland annat utgör cirka 80% av vår hud. Kollagen är ett av kroppens viktigaste proteiner och är grunden för muskler, ben, bindväv, senor och blodkärl. Precis som elastin, som också är ett protein vi har i kroppen, bryts kollagen ned gradvis med åldern.

Genom varierad kost och näring kan du ofta se till att du i vardagen får tillräckligt med kollagen per dag – åtminstone som ung och under de första åren av vuxenlivet. Om du dock vill ligga steget och underhålla ben, leder och hudens elasticitet kan du redan från 25 års ålder börja att ta kosttillskott som innehåller kollagen.

Fungerar kollagenpulver?

Detta är en fråga värd att ta en titt på så att man inte lägger pengar på något, oavsett högt pris eller lågt pris, helt i onödan. Det råder delade meningar kring huruvida kollagenpulver verkligen fungerar, och det ska åtminstone inte vara någon hemlighet att effekten av ett tillskott av kollagen inte kommer över en natt. Å andra sidan upplever många positiva resultat med ett rekommenderat intag per dag i mellan 1 – 4 månader, och detta gäller muskler, ben, leder, hud, hår och naglar. Det är viktigt att påpeka att effekten är individuell och alltid kommer att bero på din kropps naturliga kollagenproduktion; till exempel hur bra det absorberar protein, liksom hur mycket protein du får i din dagliga kost.

Kan du få för mycket kollagen?

Nej, i princip kan du inte få för mycket kollagen, eftersom kollagen är ett protein som finns naturligt i kroppen. Så du kan egentligen inte överdosera, och det finns ingen risk för biverkningar. I värsta fall blir du bara immun mot effekten av kollagen om du får för mycket av det, och så kan det bli onödigt dyrt, speciellt om du köpt ett kollagen till ett högre pris (men såklart även lågt pris).

Vi rekommenderar dock att du alltid kontrollerar ingredienslistan innan du ger dig in i kollagensvängen, eftersom att det – förutom kollagenet – kan finnas tillsatta ingredienser som du kanske inte tål. Vi vill dock betona att de flesta tillskott av kollagen extraheras från fiskskinn, så om du är överkänslig mot skaldjur bör du välja ett tillskott som består av protein från nötkreatur.

Därför är kollagenpulver ett bra tillskott

Kollagen är en del av kroppens naturliga byggstenar, och att ta kollagentillskott är därför självklart för alla som vill behålla och stärka kollagenproduktionen i kroppen. Det finns också ett antal fördelar med att ta tillskott av kollagen, som inte bara handlar om ben, hud, naglar och hår, eftersom kollagen bevisligen är väldigt mångsidigt.

Till exempel minskar kollagen risken för hjärt -kärlsjukdom och det har också en positiv effekt på dina hornhinnor. Med dagligt intag av kollagen minimerar du helt enkelt risken för att du får dålig syn då du blir äldre. Dessutom är kollagen super bra för dig som tränar, eftersom det gör dina muskelfibrer elastiska och smidiga, vilket minskar risken för både skador och ömma leder.

Hur får man kollagen på ett naturligt sätt?

Är du typen som helst vill ta kollagen naturligt, och inte ta tillskott? Inga problem! Kollagenet kommer även naturligt i många olika källor, och det finns många livsmedel som kan öka din naturliga kollagenproduktion om du inte vill ta kosttillskott. Fördelen med att få i sig kollagenet naturligt snarare än genom kosttillskott är att de naturliga källorna innehåller även andra fina vitaminer och mineraler, och detta kan ofta vara väldigt fördelaktigt när det kommer till pris.

Hur som helst, om du äter både kött och fisk är det dags att skatta dig lycklig, för dessa två är gyllene källor till rent, bovint eller marint kollagen i din kost. Gör som fransmännen och tillaga hela djuret – kött, fett och ben – i en gryta, så har du kollagen så det räcker och blir över! Alternativt kan du med fördel göra det till en vana att alltid spara olika typert av rester från brosk när du lagar mat, och använda dem för att laga soppa på, precis som när du gör buljong. Det är på alla sätt en superfoodmåltid som verkligen kan kicka igång kroppens naturliga produktion av kollagen.

Kollagen finns inte bara i marint eller bovint kollagen, utan också i bär som jordgubbar, körsbär och björnbär. De innehåller alla rikliga mängder lykopen, vilket är ett bra hjälpämne när det gäller kollagenproduktion. Du kan också fylla korgen när du handlar med röda paprikor, för de innehåller även fullt med C-vitamin, så att du får en dubbel nytta av att äta denna grönsak. Utöver att äta livsmedel med vitamin C och lykopen, kan du också stimulera din kollagenproduktion genom svavelinnehållande livsmedel som bananer, gurkor, vitlök och selleri. Dessutom är nötter, potatis, ost och ägg också superbra eftersom de innehåller lysin, vilket främjar kroppens naturliga produktion av kollagen.

Hur får man kollagen som vegan?

Som vegan kan du inte få direkt kollageninnehållande livsmedel då du ju undviker marint och bovint tillskott eller råvaror, men i gengäld kan du äta produkter som nötter, röda frukter och bär som ökar din egen naturliga produktion av kollagen. Här är sojaprodukter och tofu utmärkta hjälpare. Detsamma gäller spenat, liksom olika sorters kål som rödkål, brysselkål och grönkål.

Så det finns gott om möjligheter för en vegan att äta för en bättre kollagenproduktion genom en varierad och hälsosam kost – och om du vill boosta det ytterligare, ja då är det bara ett kollagentillskott, i form av kapslar eller pulver, du behöver få tag på.

Aminosyror, hydrolys och molekylstorlek

Har du också undrat lite om vad aminosyror är? Aminosyror är vad ett kollagenprotein består av, och ett kollagenpulver innehåller ofta upp till 25 av dessa – och nästan alltid Glycin och Proline. Dessa två tillsammans med Hydroxyproline är särskilt viktiga för kollagenets styrka, så se till att ditt kollagenpulver har ett högt antal av alla tre.

Hydrolysering och Kilo Dalton

Kollagen är ett protein som är uppbyggt av mindre proteinkedjor. Dessa mindre kedjor kallas proteinpeptider, och de består vidare av aminosyror. Innan själva kollagenproteinet kan brytas ner till proteinpeptider måste det ta sig genom matsmältningssystemet och brytas ned innan det förvandlas till aminosyror. Fördelen med ett kollagenpulver är att nedbrytningsprocessen redan har ägt rum och det är därför lättare att absorbera. Denna process kallas hydrolys. När kollagenpulvret har genomgått en hydrolysprocess kommer vikten av molekylstorleken vanligtvis att vara mellan 2 – 6 Kilo Dalton (kDa). Kilo Dalton-talet har en effekt på hur lätt kollagenet absorberas i kroppen – ju lägre tal, desto effektivare absorbering.

FAQ

Vilket kollagenpulver är bäst i test?

Core Collagen Pro Lemon är det kollagen som är bäst i test. Detta tack vare att det har en unik, effektiv blandning som är lättsmält- och absorberat för starkare vävnader.

Vad gör kollagen för kroppen?

Kollagen finns naturligt i våra kroppar, och genom att konsumera det som kosttillskott hjälper du till att bygga upp och stärka produktionen av kollagen som din kropp gradvis har tappats med åldern.

Vilken typ av kollagen är bäst?

I grund och botten är typ 1-kollagen vad de flesta kommer att välja eftersom att det ger huden elasticitet. Det är också den typ som finns mest i vår kropp och är därför viktig för vår naturliga kollagenproduktion.

Vad innehåller kollagenpulver?

Ett kollagenpulver består huvudsakligen av rent protein, generellt omkring 95%. De återstående procentsatserna består vanligtvis av till exempel C-vitamin och/eller aromer.