Kräm mot finnar – Den bästa krämen mot finnar 2023 – vi testar och guidar dig till det bästa valet.

1
CeraVe Blemish Control Gel 40ml

Varför du ska välja CeraVe Blemish Control Gel: Med denna fantastiska produkt från CeraVe får du en återfuktande behandling som innehåller alla tungviktarna när det gäller effektiva ingredienser för att bekämpa oren hy och akne. Den innehåller 2 % salicylsyra som hjälper till att både behandla och förebygga frustrerande utbrott. Den ger en skonsam exfoliering med AHA och BHA för att avlägsna proppar i porerna och hjälpa till att förbättra porernas utseende. Samtidigt fungerar niacinamid…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
CeraVe Blemish Control Gel 40ml 103 kr. Amazon
Prinoc Fresh Gel 30ml 69 kr. Med24
Ducray Keracnyl PP+ Anti Blemish Cream 30ml##
Australian Bodycare Face Cream Nourish & Moisturise 50ml##
The Inkey List Succinic Acid Blemish Treatment 15ml 118 kr. Parfumdreams

Om du ännu inte har hittat den bästa krämen mot finnar och akne har vi definitivt ett bra förslag nedan som kan ge dig en frisk och vacker hud. Vi har testat de bästa versionerna av finnkräm på marknaden 2022 och hittat de fem bästa. Du kan helt enkelt luta dig tillbaka, läsa texten och ta reda på vilken aknekräm som är bäst för dig.

Inget kan förstöra en bra dag som ett nytt utbrott av finnar och akne. Därför har vi sammanställt en köpguide med tips om hur man använder aknekräm och behandlar finnar intensivt. Om du bara behöver en snabb överblick över våra testvinnare kan du ta en titt på vår jämförelsetabell.

CeraVe Blemish Control Gel 40ml – Bäst i test

CeraVe Blemish Control Gel 40ml

Varför du ska välja CeraVe Blemish Control Gel:

Med denna fantastiska produkt från CeraVe får du en återfuktande behandling som innehåller alla tungviktarna när det gäller effektiva ingredienser för att bekämpa oren hy och akne. Den innehåller 2 % salicylsyra som hjälper till att både behandla och förebygga frustrerande utbrott. Den ger en skonsam exfoliering med AHA och BHA för att avlägsna proppar i porerna och hjälpa till att förbättra porernas utseende. Samtidigt fungerar niacinamid som en lugnande ingrediens och arbetar tillsammans med andra ceramider för att stärka hudens barriär.

Gelen är parfymfri, oljefri och fri från torkande alkohol. Den har en utjämnande effekt på huden och ger den ett strålande utseende utan att äventyra hudens naturliga skyddsbarriär. Gelen har en skön lätt konsistens och är skonsam att använda. Även om den känns skonsam mot huden är resultatet mycket effektivt. Den är mycket återfuktande och resultaten kan ses inom några dagar. Den absorberas snabbt i huden och kan användas över hela huden eller på specifika områden som behöver extra uppmärksamhet.

Det vi liker:
 • Exfolierande
 • Återfuktande
 • Fri från olja och alkohol
 • Med AHA, BHA, salicylsyra
Det vi ikke liker:
 • Denna finnkräm innehåller AHA, vilket kan göra huden ännu känsligare i solen. Du bör därför vara extra uppmärksam på att använda solskydd.
 • Salicylsyra kan vara uttorkande för huden, så det är viktigt att använda en bra fuktkräm efteråt.

Prinoc Fresh Gel 30ml – Bästa billiga

Prinoc Fresh Gel 30ml

Varför du ska välja Prinoc Frisk Gel:

Prinoc beskriver sin produkt som ett patenterat hudvårdssystem med dokumenterad effekt på akne – och det är samma effekt som har säkrat gelén en plats på den här listan. Hudvårdssystemet är specialtillverkat för att fungera genom en teknik som fungerar precis som vårt eget immunförsvar och med samma aktiva ämnen som håller våra ögon fria från infektioner.

Gelen är därför både antibakteriell och lugnande, men på ett skonsamt och naturligt sätt som inte torkar ut huden. Dessutom är gelen rik på till exempel A-vitamin som ger huden mer elasticitet. Resultatet är en effektiv aknebehandling som inte bara minskar blemmor och hjälper till att avlägsna döda hudceller, utan också lämnar huden med en friskare lyster.

Det vi liker:
 • Återfuktande
 • Kan användas mot akne i ansiktet, på ryggen och på bröstet.
 • Ökar hudens elasticitet
Det vi ikke liker:
 • Gelen innehåller vitamin A och bör därför inte användas om du är gravid.

Ducray Keracnyl PP+ Anti Blemish Cream 30ml – Bästa premium

Ducray Keracnyl PP+ Anti Blemish Cream 30ml

Varför du ska välja Ducray Keracnyl PP+ Anti Blemish Cream:

Franska apoteksvarumärken har sedan länge knäckt koden för bra hudvård, och denna krämen mot akne är inget undantag. Det är en effektiv kräm som riktar in sig på att reducera akne, ärr och rodnad. Den är dermatologiskt testad och oparfymerad, så den är även bra för dig med känsligare hy. Dessutom är 82 % av ingredienserna av naturligt ursprung. Krämen innehåller vitamin PP som är en aktiv ingrediens som hjälper till att minska rodnad och lugnar irriterad hy. Krämen är ett riktigt bra verktyg för att reducera orenheter då den reglerar hudens talgproduktion och är dessutom märkt som “non-comedogenic”, vilket innebär att den inte täpper till porerna.

Det vi liker:
 • Närande
 • Återfuktande
 • Lugnande
 • Innehåller niacinamid och vitaminer
Det vi ikke liker:
 • Innehåller alkohol som kan ha en uttorkande effekt på vissa hudtyper, inklusive torr eller mera känslig hy.

Australian Bodycare Face Cream Nourish & Moisturise 50ml – Best vegan

Australian Bodycare Face Cream Nourish & Moisturise 50ml

Varför du ska välja Australian Bodycare Face Cream Nourish & Moisturise:

Australian Bodycare Face Cream är formulerad med tea tree-olja. Tea tree-olja är lite av ett antibakteriellt mirakelmedel, vilket gör att krämen förebygger finnar och pormaskar med vårdande, lugnande och antiseptiska ingredienser. Krämen är utvecklad för vård av hy med akne eller rosacea och har en härlig doft, bland annat av tea tree oil. Den lämnar också huden med en vacker lyster.

Doften kommer från alla de underbara ingredienserna, förutom tea tree-olja består av till exempel macadamianötolja, som upprätthåller hudens naturliga fuktbalans (vilket är bra för dem med tendens till fet hy), och tasmanisk peppar, som hjälper till att motverka irritation i samarbete med tea tree-olja. Tasmanisk peppar är också lugnande, så det är en särskilt bra ingrediens för mera känslig hy. Denna finnkräm från Australian Bodycare innehåller även E-vitamin som stärker hudens smidighet och elasticitet samtidigt som den förebygger finnar och pormaskar.

Det vi liker:
 • Återfuktande
 • Närande
 • För alla hudtyper
 • Vegansk
Det vi ikke liker:
 • Krämen har en mycket fet konsistens, vilket naturligtvis inte passar alla.
 • Den innehåller alkohol och tea tree-olja. Båda kan vara uttorkande – särskilt för torr eller känsligare hy.

The Inkey List Succinic Acid Blemish Treatment 15ml – Bäst för punktbehandling

The Inkey List Succinic Acid Blemish Treatment 15ml

Varför du ska välja The Inkey List Succinic Acid Blemish Treatment:

Krämen fungerar otroligt bra som ett stick mot finnarna och de frustrerande utbrotten av akne och röda nippor som alltid kommer vid sämsta möjliga tillfälle. Den innehåller 2 % bärnstenssyra och svavel som hjälper till att minska synligheten av blemmor och minska oljenivåerna i huden.

Detta gör den till en mycket effektiv kräm för att behandla akne om du lider av fet hy eller stora porer. Krämens effektivitet förstärks ytterligare av dess innehåll av salicylsyra, som exfolierar och lugnar huden. På så sätt hjälper krämen till att minska inflammation och förebygga tilltäppta porer med en icke uttorkande och riktad behandling. Det är en superpraktisk kräm eftersom den kan användas både under och ovanpå smink. Den sätter sig snyggt, så du behöver inte oroa dig för fula fjäll eller liknande. Den här krämen/fläck-stiftet är en vän i nöden när du vill bekämpa plötsligt uppkommen oren hy.

Det vi liker:
 • Återfuktande
 • Exfolierande
 • Parabenfri
 • Vegansk
Det vi ikke liker:
 • Speciellt utvecklad för fokusområden och aktiva breakouts. Den bör därför inte användas över hela ansiktet.
 • Rekommenderas inte för gravida kvinnor, rådfråga din läkare före användning.

Varför får jag finnig hy och akne?

Huden producerar naturligt olja och fett (även kallat talg eller sebum) för att skydda sig själv. Detta kan ge en hälsosam lyster, men överproduktion kan leda till fläckar och akne. När talgkörtlarna bearbetar oljan och fettet leder detta till att det produceras avfallsprodukter. Ett överflöd av dessa avfallsprodukter kan leda till irritation, vilket i slutändan leder till fläckig hy.

Akne, finnar och fläckar kan drabba vem som helst och alltid vid de mest oönskade tidpunkterna.

Få människor går igenom livet utan att ha lidit av finnig hy i någon grad. På grund av hormonerna i tonåren kan man ofta uppleva en överproduktion av olja och fett – och därmed extra fet hy och orenheter. Ojämn hy är dock på intet sätt begränsad till tonåren. I alla åldrar kan man uppleva oren hy. Det kan särskilt hända kvinnor under menstruation eller graviditet, men det kan också bero på faktorer som kost, livsstil och miljö. Lyckligtvis finns det hjälp och råd att få särkilt till måttlig akne, och en bra början är en bra finnkräm. En finnkräm riktar sig till och ger huden näring med aktiva ingredienser som motverkar bildandet av finnar och irriterad hy. Om du har riktigt svår akne kan det löna sig att besöka en hudläkare. Vid svår akne kan receptbelagda läkemedel från en hudläkare eller receptfria läkemedel direkt från apoteket behövas.

Hur man väljer den bästa aknekrämen

En bra kräm för att bli av med finnar är antibakteriell, återfuktar din hy och stärker dess naturliga barriär med många vårdande och aktiva ingredienser. Det är också bra om din aknekräm är exfolierande, eftersom detta hjälper till att rengöra talgkörtlarna. Detta görs ofta med ingrediensgrupperna AHA och BHA (inklusive salicylsyra), som är naturliga exfolierande ämnen som avlägsnar döda hudceller. AHA är mildare, men hjälper också till med hyperpigmentering och förebygger därmed också efterföljande ärr, som kan komma från pormaskar, akne och finnar.

Innan du köper din nya aknekräm bör du ta en titt på din hudtyp. Även om akne kan drabba alla hudtyper skiljer sig behandlingen åt beroende på hudtyp:

 • Fet hy: Fet hy tenderar att producera mer talg än nödvändigt. Undvik alltför oljiga krämer och välj oljefria och vattenbaserade hudvårdsprodukter.
 • Torr hy: Ge rikligt med fukt! Torr hy försöker överkompensera för torrhet genom att producera för mycket olja, vilket kan leda till irritation. Du bör undvika uttorkande ingredienser som alkohol.
 • Känsligare hy: Om du har känsligare hy bör du undvika starka ingredienser som alkohol, sulfater och parfym. Vissa eteriska oljor som t.ex. tea tree oil, lavendel och mynta kan också vara för starka för din hy.

Om du misstänker hormonell akne eller om din akne är så svår att en vanlig aknekräm inte räcker till, kan det vara en bra idé att kontakta din husläkare, som kanske kan skriva ut ett receptbelagt läkemedel mot akne.

Vad är det bästa sättet att använda min aknekräm?

Nu har du hittat den perfekta aknekrämen för dig. Det är viktigt att välja rätt aknekräm, men det är också viktigt att du därefter följer en rutin för effektiv aknebehandling. Tänk på din dagliga rutin som en nödvändig långsiktig behandling och förebyggande av akne. Det rekommenderas att du rengör din hy två gånger om dagen (även om du bara behöver använda finnkrämen en gång om dagen):

I morgon bitti:

 1. Tvätta ditt ansikte: Använd en mild ansiktsrengöring eller en mild tvål som rengör utan att torka ut huden eller göra den irriterad. Det är viktigt att inte överrengöra ansiktet eftersom det kan torka ut din hud och orsaka ytterligare irritation, vilket inte är vägen till en bra hud.
 2. Tillför mycket fukt: välj en bra fuktkräm som passar din hudtyp.
 3. Använd solskydd: välj en solkräm som är icke-komodogen (dvs. den täpper inte till porerna). På engelska kallas detta “non-comodogenic”.

Kväll:

 1. Rengör ansiktet: Använd samma milda rengöring som på morgonen. Om du bär smink bör du vara extra noga med att rengöra ansiktet på kvällen, och du kan välja att rengöra det två gånger, även kallat “dubbel rengöring”. Här kan du använda en oljebaserad rengöring för smink först (oavsett hudtyp) och sedan den milda rengöringen igen.
 2. Applicera din kräm.
 3. Tillför fukt: applicera din fuktkräm härnäst, men vänta några minuter tills aknekrämen är helt absorberad. Många ingredienser kan vara uttorkande för din hy, så en fuktighetskräm är särskilt viktig efter att du har applicerat din aknekräm.

Om du märker att din hud blir oljig eller att krämen eller gelen inte absorberas ordentligt, prova att variera dosen innan du byter ut din aknekrämen.

Andra bra tips för att bekämpa finnar och blemmor:

 • Hälsosam livsstil: Försök att få mycket vatten, sömn, hälsosam mat och regelbunden motion.
 • Använd en bra ansiktsmask då och då för att stärka och rengöra huden på djupet.
 • Använd en icke-komodogen solkräm. Solskydd är bra för huden, men om du lider av oren hud är det en bra idé att välja en icke-omodogen och oljefri solkräm.
 • Sätt upp håret och tvätta det ofta eftersom det kan innehålla bakterier som kan leda till fler orenheter.
 • Tvätta kuddfodralet ofta, eftersom smuts och fett samlas snabbt, vilket kan leda till fler finnar och blemmor.

Vad man inte får göra:

 • Du bör inte försöka ta bort finnar genom att klämma på dem. Det gör bara situationen värre. Rätt hudvård och behandling ger din hud förmågan att bekämpa finnar  och måttlig akne på egen hand.
 • Undvik tungt smink som täpper till talgkörtlarna.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken kräm är bäst i test?

Den bästa finnkrämen i testet är CeraVe Blemish Control Gel 40ml, eftersom den innehåller många bra ingredienser som effektivt behandlar och vårdar huden.

Är tandkräm effektivt mot akne?

Nej, det är det inte. Tandkräm innehåller antibakteriella egenskaper, men också många ingredienser som i många fall kan skada och irritera din hud. Använd därför alltid en riktig finnkräm som är utvecklad för behandling av akne.