Menskopp bäst i test

1
OrganiCup

Menskoppen OrganiCup är en riktigt populär menskopp, både hos svenskar och andra världen över, och kan på goda grunder sägas vara den bästa menskoppen. Den är utformad för att vara lätt att ta ut och är därför bra för nybörjare. Den har en robust och flexibel pigg med ringar som gör den lätt att greppa. Om det känns irriterande kan du klippa av en del av piggen. Dess fördelar kan alltså radas upp en efter…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
OrganiCup 183 kr. Bonmed
Lunette Storlek 1 185 kr. Nicewear
Belladot Evelina Large/Plus 119,20 kr. Lyko
MonthlyCup Normal 206 kr. DOZ Apotek

Nästan alla kvinnor får mens, och de flesta använder bindor och tamponger som skydd. Om du är som de allra flesta kvinnor, tycker du nog också att de kan vara både irriterande och opraktiska att använda. Men det finns en tredje, och enligt många mycket bättre, möjlighet: menskoppen. 

I detta test får du bättre koll på vad en menskopp är, vem som kan använda en och hur man använder den – och vem vet? Kanske hittar du även den bästa menskoppen för dig, som kan göra livet mycket enklare och ta bort alla bekymmer under din cykel. 

Vad är en menskopp?

En menskopp är ett alternativ till en binda eller tampong. Det är en liten plastkopp/skål du för in i slidan och samlar blodet i. Om du sätter den rätt skapar det ett vakuum som förhindrar att blodet rinner ut. 

De flesta menskoppar är väldigt lika i formen. Det är ett litet klockformat fodral med en pigg i slutet. Ibland finns det som spår/mönster antingen i slutet/botten av koppen eller på piggen som gör den lättare att hålla i. De är vanligtvis tillverkade av medicinsk silikon och håller länge – upp till 8-10 år.

OrganiCup – Menskopp bäst i test

OrganiCup

Menskoppen OrganiCup är en riktigt populär menskopp, både hos svenskar och andra världen över, och kan på goda grunder sägas vara den bästa menskoppen. Den är utformad för att vara lätt att ta ut och är därför bra för nybörjare. Den har en robust och flexibel pigg med ringar som gör den lätt att greppa. Om det känns irriterande kan du klippa av en del av piggen. Dess fördelar kan alltså radas upp en efter en!

Därför ska du välja OrganiCup

Allt med OrganiCup är hållbart. De producerar bara koppar utan tillsatt färg, använder bara återvunnet papper för förpackningen och instruktionerna trycks direkt på insidan av förpackningen. 

För enkel rengöring har koppen lufthål så att du kan vara helt säker på att koppen kommer att rengöras och vara redo för din nästa mens. OrganiCup finns i 3 storlekar;

Menskopp A

Denna storlek på OrganiCup är avsedd för kvinnor under 30 år som inte har fött barn vaginalt, men som alltid är detta bara en fingervisning. Du känner din kropp bäst, så om du känner att koppen är för liten kan du enkelt använda till exempel B-koppen.

Menskopp B

B-storleken på OrganiCup är avsedd för kvinnor som har fött barn vaginalt eller är över 30 år. Men eftersom det inte sker någon magisk förändring i din vagina på din 30-årsdag är det inte säkert att din ålder bestämmer om du kan använda denna menskopp eller inte, utan du får känna dig fram.

Menskopp Mini

OrganiCup är ett av få märken som har designat en minikopp speciellt för tonåringar. Det är rimligt att tänka att tjejer som just har kommit i puberteten inte är redo för en A-kopp. Denna är också passande för mycket små kvinnor. 

Det vi liker:
 • Ett extremt hållbart alternativ till både traditionella hygienprodukter och andra menskoppar
 • Det långa skaftet och spåren på det gör det enkelt att ta sig ut
 • Lätt att rengöra
 • Levereras med en smidig tygpåse för förvaring
Det vi ikke liker:
 • Koppen i sig är lite hård och oflexibel
 • Många upplever att skaftet fastnar. Detta kan du undvika genom att klippa av det, men det kommer att göra det svårare att ta ut den. Speciellt om du har en hög livmoderhals.
 • Även om den vita färgen är bra för miljön betyder det att menskoppen snabbt blir missfärgad. Den får en färg som många nog kommer tycka inte känns så fräsch.

Lunette Storlek 1 – Bästa allround

Det kanske inte går att säga att det finns en one-size-fits-all med en menskopp, men Lunette menskopp kommer nära. Denna modell är enormt flexibelt och lättare att vika än de flesta koppar. Den finns dessutom i 5 olika färger – en lite rolig aspekt bland dess andra funktions-fördelar.

Därför ska du välja Lunette Storlek 1

Sammantaget är denna menstruationskopp väldigt bra tack vare att den är både enkel och pålitlig. Detta gör den också till en bra nybörjarkopp – kanske den bästa menskoppen för nybörjare till och med. Dessa, och alla andra, kan få glädje av denna Lunette menskopp länge. Det är nämligen den bästa menskoppen när det kommer till hållbarhet då den kan hålla i flera år – upp till 10 år. 

Denna Lunette menskopp är tillverkad i medicinskt silikon som är både hypoallergen, latexfri och doftfri. Du behöver alltså inte oroa dig för att du får i dig skadliga ämnen genom denna menskopp. 

Lunette i storlek 1 passar de som blöder lite och inte har fött barn än, men det fina är att den erbjuds även i större modeller – samtidigt som den som sagt är en av marknadens mest flexibla. 

Det vi liker:
 • Fås i flera färger (lila, blå, orange och klar).
 • Lätt att föra in och ta ur
 • De fina färgerna (förutom den klara) gör att den inte missfärgas lika snabbt
 • Levererad i fin förvaringspåse
 • Förpackningen är tillverkad för att vara både återvinningsbar och komposterbar.
Det vi ikke liker:
 • Färgerna kan göra det svårt att se om det finns några blodrester i de små lufthålen
 • Stammen är bred och platt, det gör den väldigt kännbar
 • Valet mellan flera färger gör den mindre miljövänlig

Belladot Evelina Large/Plus – Bästa budget

Att använda en menskopp istället för bindor och tamponger är generellt mer ekonomiskt. Detta kan göras ännu mer ekonomiskt om du väljer menskoppen Belladot Evelina, då den säljs till ett lägre pris än andra menskoppar på marknaden. Här få du den i en större modell. 

Därför ska du välja Belladot Evelina Large/Plus

Det säger nästan sig själv att en menskopp både är snällt för miljön och din plånbok – istället för att varje månad köpa massa nya bindor och tamponger är en menskopp en engångskostnad som du sedan har glädje av i många år framöver. Detta förstärks med denna Belladot Evelina menskopp vars inköpspris är lägre än många andra modeller. Skulle du inte behöva den längre är den återvinningsbar.

Detta är en modell som alldeles utmärkt går att återanvända gång efter gång, och den är lätt att rengöra – vilket du ju bör göra innan varje mensperiod. Är detta krångligt, går mycket av de fördelar, såsom smidighet, med en menskopp förlorad.

Belladot Evelina är tillverkad i medicinskt silikon som är allergitestat, och påverkar inte ph-värdet. Dess material i silikon gör att den även är mjuk och lätt att använda – vilket är en av dess viktigaste fördelar. Denna modell riktar sig särskilt för de med ett större behov, vilket räknas som om du blöder måttlig till riklig mängd och har fött barn vaginalt. Allt detta alltså till ett lägre pris än många andra menskoppar.

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris, så att användningen av en menskopp blir ännu mer ekonomiskt
 • Dess stora storlek gör den optimal för de som blöder mycket och har fött barn
 • Menskopp tillverkad i allergitestad medicinskt silikon som inte påverkar ph-balansen
 • Mjukt material som gör den lätt att använda
Det vi ikke liker:
 • Passar endast de som blöder mycket och har fött barn, trots att de mindre också kan vilja ha en menskopp till detta låga pris – och passar inte denna kan de bara välja en annan storlek (den finns i två storlekar endast)
 • Finns endast i klar färg, som kan missfärgas

MonthlyCup Normal – Bästa premium

MonthlyCup Normal är en riktigt bra menskopp där det mesta har tänkts på – du kan verkligen känna dig säker då du använder den. Detta gäller allt från tillverkning till användning, där dess fördelar avlöser varandra!

Därför ska du välja MonthlyCup Normal

Många kan tveka på om man verkligen kan känna sig säker med en menskopp – och använder du MonthlyCup i rätt storlek och ser till att den sitter rätt kan du verkligen känna dig säker! Detta gäller till att börja med dess funktion, där dess material gör att den anpassar sig optimalt efter din kropp. Du kan således springa, simma, sova, eller vad som utan läckage. 

Denna flexibilitet kan alltså materialet tackas för, som är högkvalitativt silikon tillverkad i Sverige, och följer medicinteknisk standard. Silikonet är givetvis 100% veganskt, medicinskt godkänt och lätt att tvätta.

För att bokstavligen sätta lite färg på den ibland lite tuffare perioden med mens kan du välja mellan olika färger såsom klar, rosa och blå. Lockas du av MonthlyCups menskopp men behöver en annan storlek än normal, som är till för måttliga och normala, snarare än kraftiga, blödningar kan du även välja det då den finns i två storlekar.

Det vi liker:
 • Finns i flera färger, så att du kan välja den som tilltalar dig mest
 • Tillverkad i Sverige och är godkänd för medicinskt bruk
 • Ger dig stor säkerhet oavsett om du sportar eller sover
 • Veganskt och högkvalitativt silikon
Det vi ikke liker:
 • Håller kortare tid än andra menskoppar som hart en hållbarhet på flera år – 5 år
 • Säljs till ett högre pris än andra modeller

Hur man använder en menskopp

De första försöken kan vara lite knepiga, och det kräver lite övning innan du behärskar tekniken och den sitter helt rätt. Men efter en tid, och efter att du har vant dig vid att använda den, blir användningen av menskoppen snabbt bara en del av din daglig rutin.

Nyckeln till en problemfri upplevelse är: god hygien, avslappning och tålamod.

Steg 1- Desinficera menskoppen

När du använder menskoppen antingen för första gången eller i början av en menstruationscykel ska du börja med att desinficera menskoppen. Du gör detta genom att koka den i 5 minuter, eventuellt lite längre för att vara helt säker. Då kokar du helt enkelt upp vatten och lägger sedan menskoppen i det kokande vattnet. Se till att den inte vidrör botten, för då finns risk att den smälter.

Denna process måste genomföras både första gången du använder den och före varje cykel.

Steg 2 – Sätt in menskoppen

När menskoppen har desinficerats och svalnat – du ska inte bränna dig – är dags för det mest skrämmande: att föra in en menskopp i slidan. Se till att du har rena händer innan du börjar sätta in din menskopp. Det är bäst att tvätta dem med mild eller doftfri tvål.

Vik ihop den

För att kunna sätta in den i slidan måste du först vika ihop menskoppen. Det finns otaliga sätt att vika menskoppen. Du kan behöva prova några olika innan du hittar den som är enklast och bekvämast för dig. En mycket populär vikningsmetod är en tät vikning, då du försöker att få din menskopp vikt så tätt och litet som möjligt.

Sätt in den i slidan

Här kommer den läskiga delen, men andas bara lugnt och slappna av musklerna. Då blir allt lättare. Du bör göra vad du kan för att slappna av så mycket som möjligt under hela processen, för då blir det inte lika svårt att få ut menskoppen. Jag rekommenderar att du provar detta för första gången medan du tar ett bad. Inte bara för att vattnet är avslappnande för dina muskler, utan också för att det är lättare att arbeta med en våt kopp.

Tryck först upp den med den vikta spetsen. Se till att menstruationskoppen inte fälls ut förrän den har satts in ordentligt. Tryck in den ordentligt så att hela koppen är inuti din vagina där den känns bekvämare. Det är viktigt att ingenting sticker ut. Du kommer direkt att kunna känna om den inte sitter ordentligt.

Släpp sedan menskoppen och låt den utveckla sig själv. För att se till att den är helt öppen kan du ta tag i menskoppen och vända den lite. Kontrollera med fingrarna om det finns några veck.

När den är helt utfälld bildas ett vakuum i slidan, vilket gör det omöjligt att det läcks blod. För att vara säker på vakuumet kan du försiktigt dra i botten av koppen. Du kommer genast att märka att det drar lite i magen.

Om något sticker ut betyder det antingen att du inte har satt den tillräckligt högt, att du behöver korta piggen, eller att du har en låg livmoderhals och behöver en kortare kopp.

Steg 3 – Ta ut menskoppen igen

När menskoppen har varit i slidan i upp till 12 timmar, eller om du känner att den behöver tömmas, är det dags att ta ut menskoppen igen. Naturligtvis måste du byta oftare än 12 timmar om du har kraftiga blödningar.

För att göra allt enklare bör du börja med att slappna av i kroppen. Precis som när du satte in den och precis som då kan det vara en bra idé att vara i duschen första gången du tar ut koppen. De första gångerna finns det en stor risk att du spiller av ditt menstruationsblod. När du däremot väl har blivit mer van vid tekniken kan du göra det över toaletten.

Innan du tar ut menskoppen är det viktigt att du bryter vakuumet. Försök att inte dra i piggen i hopp om att den ska komma ut som en tampong. Istället bryter du vakuumet genom att ta tag i koppens botten med två fingrar. Pressa sedan försiktigt, och medan du fortfarande klämmer koppen, drar du den gradvis ur slidan.

Om den har åkt för långt upp för att du ska greppa botten av koppen ordentligt kan du ta tag i piggen och mycket försiktigt vicka ner den tills du kan nå botten.

När menskoppen är helt ute kan du bara tömma menstruationsblodet i toaletten eller avloppet i duschen.

Steg 4 – Rengör koppen

Precis som inför användning är det efter användning mycket viktigt att du tvättar koppen i varmt vatten med intimtvål. Fyll den med tvålvatten, lägg handen över öppningen, vänd den upp och ner och pressa ihop botten. På så sätt rengör du också de små lufthålen.

Om du måste tömma koppen blod på en offentlig toalett kan du bara torka av den med toalettpapper. När du är hemma igen kan du bra och smidigt rengöra den mer ordentligt.

Hur du väljer den bästa menskoppen för dig

Det är viktigt att göra lite efterforskningar innan man väljer sin kopp. Ibland måste du prova flera menskoppar innan du hittar rätt. Med dessa tips kommer det förhoppningsvis att bli lättare.

Ingen vagina är den andra lik, utan alla är unika och har unika behov. Så är det också när det gäller menstruationskoppen. Därför finns det många faktorer att tänka på om du ska hitta en som passar just dig.

Din anatomi som utgångspunkt – har du t.ex. fött barn?

När det gäller att välja rätt menskopp och storlek, tänk på att alla storlekskategorier är vägledande som en fingervisning – förstå då kan du utnyttja alla dess fördelarfullt. Om du är under 30 men en större menskopp känns bekvämare är det här vad du behöver.

Du bör ha lite koll på hur hög din livmoderhals är. Att välja en menskopp som sitter för högt eller lågt kan vara lite obehagligt och så kan det göra det svårt att få ut den.

Om du, som de flesta som inte använder menskopp, aldrig har tänkt på din livmoderhals, så finns det ett ganska enkelt sätt att veta om den är hög eller låg.

Tvätta händerna och sätt in ett finger i slidan. Det är bäst att göra detta medan du har mens då livmodern ändrar position under månaden. Om du enkelt kan nå din livmoderhals är den låg och då behöver du en kortare menskopp så att du kan få in den hela vägen utan att den träffar livmoderhalsen.

Om du inte kan nå den är den hög och då behöver du en lång menskopp så att den inte åker för högt upp i slidan, och då blir svår att ta ut.

Varför finns en menskopp i minst två olika storlekar?

Anledningen till att en och samma menskopp för det mesta finns i minst två olika storlekar är, som vi har varit inne på några gånger, att alla kvinnor är unika och storleken beror på ett antal parametrar. Vissa menskoppar finns i två olika storlekar (large och small/medium), medan andra finns i tre olika storlekar, minst.

Mjuk eller hård silikon

En menskopp i mjuk silikon kan vara bekvämare och är mycket lättare att vika ordentligt, men om det är fel för din vagina kommer det att läcka oftare. Om du har problem med urinblåsan eller om blåsan ligger nära slidan behöver du en mjukare kopp.

Om du känner ett tryck på urinblåsan efter att du satt in koppen är den antingen för hård eller för stor för dig. Eller så kan det vara att det är fel modell, så att den åker upp högre än optimalt för din livmoderhals.

Om du är ny inom området är det en bra idé att börja med en medium-mjuk kopp. Oavsett hårdhet bör du säkerställa att menskoppen är tillverkad av medicinsk silikon.

Lång eller kort pigg

Om du har en hög livmoderhals behöver du förmodligen en längre pigg för att kunna få ut den ordentligt igen. Om du har långa naglar kan det vara en bra idé att ha en längre pigg för att undvika att riva dig själv.

Vad är fördelen med menskoppar?

Funderar du på att använda en menskopp? Det kan verka väldigt krångligt första gången. Det är något helt främmande som ska in på en mycket känslig plats. Men det finns otroligt många fantastiska skäl att använda en sådan – och det är inte för inte de som väl provar med tålamod blir helt frälsta!

De är ekonomiska

En menskopp är vid inköpstillfället betydligt dyrare än ett paket bindor. Men eftersom den kan hålla i många år är det en investering som lätt kan löna sig. Så det blir faktiskt ett billigt alternativ till de mer traditionella hygienprodukterna.

Beroende på vilken typ av tampong och binda du brukar köpa kan du ha sparat pengar redan efter 3 månader.

De är miljövänliga

Kvinnor använder i genomsnitt 11 000 engångs-mensprodukter i livet. Det är mycket slöseri! Speciellt när man tänker på att en binda eller en tampong kan ta 500 år innan de bryts ner helt.

Å andra sidan, om du använder en menskopp, lämnar du praktiskt taget inget svinn efter dig, eftersom en bra menskopp kan hålla 8-10 år. Vissa är dessutom nedbrytningsbara. Dessutom gör flera olika kopptillverkare mycket för klimatet och försöker aktivt att lämna så lite spår på vår planet som möjligt.

Bekvämt och praktiskt

En använda menskopp är hygienisk, och istället för att absorbera blodet fångar den upp det och håller det på plats tills du tömmer koppen.

Detta bör också irritera slemhinnorna mindre än en tampong. Du känner förmodligen igen känslan av när du är i slutet av cykeln och du inte blöder särskilt kraftigt. När du tar ut tampongen, och slidan, är den nästan helt torr, och det är extremt obehagligt, och detta undviks helt med menskoppar.

Du kan sova med den i och bära den i upp till 12 timmar. Om menskoppen används korrekt ska du inte alls kunna känna den. Det känns nästan som att du inte har mens alls!

Om din menstruationscykel inte är helt regelbunden och du inte är säker på om du ska ha mens kan du bara sätta in menskoppen för säkerhets skull. Det gör ingen skada och som sagt ska du inte kunna känna det.

Hejdå toxic shock syndrome

TSS är oftast förknippat med tamponger, eftersom de är fyllda med kemikalier som är främmande för din kropp och som du kan få en våldsam reaktion på. Eftersom koppen vanligtvis är tillverkad av medicinskt silikon är det en minimal risk att kroppen reagerar negativ på den. Naturligtvis finns det alltid en liten risk för detta, men det kräver att du använder koppen helt fel.

De mindre bra sakerna med en kopp

Det tar lite tid att vänja sig vid att sätta in och ta ut en menskopp. Det kan faktiskt ta några cykler innan man är helt inne i det. Det är som med kontaktlinser; riktigt svårt till en början, men efter ett tag går det nästan av sig själv.

För att kunna använda menskoppen kräver det att du är bekväm med din egen kropp och mage. Det är många som inte är särskilt laddade på att föra upp fingrarna i slidan, särskilt när det är fullt med blod.

Som vi har sagt flera gånger i den här artikeln är ingen vagina den andra lik. Därför finns det också många olika koppar, och du kan behöva gå igenom några olika innan du hittar en som passar dig. Det kan snabbt bli dyrt. Och även om det utan tvekan kommer att spara dig pengar på sikt, har inte alla råd att köpa fler koppar.

Hälsokomplikationer – har du en spiral?

Om du har en spiral, P-ring eller liknande kan komplikationer uppstå vid användning av en menskopp. Det ska vara möjligt att använda menskoppar med preparaten om man anpassar tekniken efter dem. Men för att vara på den säkra sidan bör du prata med en läkare innan du börjar experimentera med en menskopp.

Vanliga frågor

Vilken menskopp är bäst i test?

OrganiCup är den menskopp som är bäst i test, då den är säker och bekväm samt har en lång hållbarhet på 10 år. Det kan vara den bästa menskoppen för dig, eller någon av testets andra modeller.

Hur ofta ska du tömma en menskopp?

Hur ofta du ska tömma en menskopp beror på hur riklig din mens är, men generellt brukar två gånger om dagen vara lagom. Du ska dock inte ha den inne längre än 12 timmar.

Hur vet man att menskoppen vecklar ut sig?

Du vet att menskoppen vecklar ut sig genom att känna med ett finger längs kanten på menskoppen. Om den är slät sitter den rätt. Du kan även dra försiktigt i piggen för att känna vakuumet.

Vilken storlek på menskoppen är bäst?

Den storleken på menskoppen som är bäst beror på dig och din kropp, där du som blöder rikligt, är över 30 år och har fött barn vaginalt behöver en större storlek, medan andra kan behöva en mindre.