Plattång bäst i test 2022 – vilken är rätt för dig?

1
GHD The Original Classic Styler/IV Styler

Rakt, vågigt eller lockigt hår? Denna mångsidiga plattång från GHD stylar ditt hår precis som du vill ha det! Med keramisk uppvärmningsteknik och rundade kanter ger denna stylade plattång dig en jämn värmefördelning, vilket gör ditt hår glänsande och snyggt efter varje styling. Allt som allt egenskaper som gör den till nr. 1 i vårt test av plattänger. Därför ska du välja GHD The Original Classic IV Styler Denna GHD IV Styler är utrustad med…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
GHD The Original Classic Styler/IV Styler##
GHD PLATINUM+® Styler##
Remington Pearl S9500 Plattång 384 kr. Compumail
L'Oreal Paris SteamPod 3.0 2.619 kr. Currentbody
Remington ProLuxe Straightener S9100 546 kr. Compumail
GHD V Gold Mini Styler 1.649,25 kr. Amazon
Dyson Corrale 4.657 kr. Cdon
GHD V Gold Classic##
Babyliss 9000 944,30 kr. NordicFeel
Remington CB7480 Keratin Protect 473 kr. RDEButik
GHD V Gold Max Styler##
Remington Curl & Straight Confidence S6606##
Babyliss Sublim 3D H150E##

Blir din plattång alltid lite för varm, eller är du bara lite trött på att få ont i armar och handleder varje gång du behöver styla håret? Kanske hör du till de rutinerade som har använt en plattång ända sedan den uppfanns, men nu behöver en uppdatering. Det kan också vara så att du är ny medlem i klubben och inte riktigt vet hur du hittar den bästa plattången.

Oavsett bakgrund kan det med så många olika plattänger på marknaden idag vara svårt att få en överblick – var ska man börja och hur går man vidare? Lugn, vi klargör ett och annat här! Vi har i detta test av plattänger nämligen samlar de 13 mest populära plattängerna du kan få tag på just nu – helt enkelt de som kan klassas som bäst i test.

Vi ger dig också goda råd om vad du bör vara medveten om när du väljer en bra plattång, hur du plattar håret på rätt sätt, gör snygga lockar och sist men inte minst hur du bäst tar hand om ditt hår när du använder ett stylingverktyg som detta.

GHD The Original Classic Styler/IV Styler – Plattång bäst i test

Rakt, vågigt eller lockigt hår? Denna mångsidiga plattång från GHD stylar ditt hår precis som du vill ha det! Med keramisk uppvärmningsteknik och rundade kanter ger denna stylade plattång dig en jämn värmefördelning, vilket gör ditt hår glänsande och snyggt efter varje styling. Allt som allt egenskaper som gör den till nr. 1 i vårt test av plattänger.

Därför ska du välja GHD The Original Classic IV Styler

Denna GHD IV Styler är utrustad med keramiska plattor som, innan du ens hinner blinka, når en “hårsäker” och konstant temperatur på 185 grader så att du kan styla din frisyr utan att dina hårstrån skadas. Plattorna i denna modell är av hög kvalitet och säkerställer därmed en skyddande styling och lämnar ditt hår snyggt och mjukt, utan massa utstickande hårstrån. 

De rundade kanterna gör det enkelt för dig att forma ditt hår på alla möjliga och omöjliga sätt; lockar eller inte – det är helt upp till dig! Dessutom är det en modell som är lätt och ligger bra i handen. Den är till och med utrustad med en hela 2,7 m. lång sladd, så att du inte berövas din rörlighet när du stylar håret. Sammantaget är detta den modell som är bäst i test overall. Detta tack vare att det är en riktigt fin och effektiv plattång som ger dig superfina resultat, och som är riktigt lätt att använda – även för kortare hår.

Det vi liker:
 • Ultra-kort uppvärmningstid
 • Automatisk avstängning efter 30 minuters inaktivitet
 • Universal strömförsörjning så att du kan använda den oavsett vilket land du befinner dig i
 • Roterande och lång sladd
Det vi ikke liker:
 • Inte uppenbart effektiv om du har lockigt eller mycket tungt hår

GHD PLATINUM+® Styler – Bästa för färgat och behandlat hår

SMART-tekniken har tagit över i denna avancerade GHD-styler, vilket innebär att den anpassar sig efter ditt hårs behov och konsistens, och stylar därför enkelt och smidigt ända från det första draget du tar. 

Därför ska du välja ghd PLATINUM+® Styler

Denna avancerade GHD Platinum + Styler värms till max 185 grader på bara 30 sekunder, och den kan både platta och göra lockar med bra resultat. Dessutom har den tre sensorer i varje platta och garanterar därför en konstant temperatur under hela tiden du plattar håret. Plattorna är optimerade jämfört med de tidigare modellerna och glider fint genom håret så att det sliter så lite som möjligt. Dessutom är denna GHD Platinum + Styler utrustad med en riktigt bra isolering runt plattorna, vilket säkerställer att du inte bränner dig, även om du plattar ut håret ända uppe från hårbotten. 

Precis som GHD IV Styler har denna Platinum+-modell en roterande och relativt lång sladd så att du inte behöver lägga tid och energi på att hålla koll och räta ut den medan du använder den. Designen är också utformad så att den är enkel och bekväm att hålla i, och så är det också ett plattång som kan användas av alla hårtyper. Sammantaget en modell som är bäst i test – en mycket bra plattång när du vill kunna både platta och locka.

Det vi liker:
 • Är färgskyddande och plattar känsligt hår
 • Automatisk avstängning efter 30 minuters inaktivitet
 • Universell strömförsörjning så att du enkelt kan använda den utomlands och relativt lång sladd
 • Värmebeständigt förvaringsfodral ingår
Det vi ikke liker:
 • Prisklassen, i och med att denna styler ligger i den något höga änden av skalan

Remington Pearl S9500 Plattång – Bästa för att platta

Remington utlovar yttersta salongskvalitet med denna riktigt högkvalitativa plattång, från rot till topp. Det är en supereffektiv plattång som kan tämja de mest spröda och slitna hårstråna, så att de får en fin och slät finish. Sammantaget marknadens bästa plattång då du vill göra håret rakt på ett mycket fint sätt.

Därför ska du välja Remington Pearl S9500

Denna modell är utrustad med dubbla keramiska plattor, med en beläggning av äkta pärlstoft. Det betyder att även vid maximal temperatur är den mycket skonsam. Plattången har hela 9 olika temperaturinställningar, som går från 150 till 235 grader, och den är därför lämplig för både tunt, fint och tjockare hår. 

Dessutom lovar Remington ett resultat som varar fem gånger längre än vid användning av andra plattänger. Denna effektiva hållbarhet beror på plattornas jonteknik, som är speciellt utvecklad med negativa joner för att platta hår med lockar och statisk elektricitet. Samtidigt låter plattångens höga temperaturinställningar dig verkligen få ett effektivt (och hållbart) resultat när du behöver platta håret. Plattorna på Remington Pearl S9500 är också längre än på de flesta andra av de bästa plattängerna på marknaden, så du blir klar snabbare framför spegeln. 

Det vi liker:
 • Har en digital display så att du enkelt kan styra temperaturen, som går upp till över 230 grader
 • Värmeskyddande förvaringsväska ingår
 • Detta är en billig plattång och du kan köpa den utan att behöva leva på nudlar i en hel månad
 • Har automatisk avstängning och en 3 meter lång vridbar sladd
Det vi ikke liker:
 • Har ingen universalkontakt, så kom ihåg adaptern om du vill ta med denna plattång på en utlandsresa
 • Om du vill locka ditt hår är denna modell inte för dig

L’Oreal Paris SteamPod 3.0 – Bästa för kluvna hårstrån

Denna plattång är en senare variant i L’Oreals serie, och du kan lita på att det märks att denna SteamPod 3.0 har fått genomgå lång tid av förfining av teknik. Med denna plattång kan du fixa både lockat och platt hår, och du kan till och med få extra volym. Har du kluvna toppar kan detta sägas vara marknadens bästa plattång – just då det är en plattång som passar lite mer slitet hår.

Därför ska du välja L’Oreal Paris SteamPod 3.0

Har du provat att stryka en skjorta eller en blus och det händer inte så mycket? Men sedan slår du på ångfunktionen och vips – plötsligt blir det skrynkliga tyget på strykbrädan snyggt och smidigt på nolltid. Precis så här fungerar L’Oreal’s SteamPod; du kommer att få ett snabbare och jämnare resultat om du använder dess ånga för att styla ditt hår.

Med en inbyggd vattentank och tre olika temperaturinställningar, som går från 180 till 210 grader, är detta en riktigt bra plattång för både fint och tjockt hår. Den har också en automatisk värmekontrollfunktion, så att du säkert kan styla ditt hår utan att det bränns. Det är en lätt plattång som ligger bra i handen (trots vattentanken!) och är lätt att använda. Med detta innovativa verktyg från L’Oreal Paris är du garanterad en effektiv plattång som ger dig ett silkeslent och glänsande hår utan att slita på det.

Det vi liker:
 • Har en inbyggd (och avtagbar) kam för att hålla håret på plats under styling
 • Bra för afrohår
 • Mycket bra för att räta ut krusigt hår och kluvna toppar
 • Värmeplattorna är anodiserade titanplattor – extra hållbara
Det vi ikke liker:
 • Kontakten är inte universell, så om du vill använda plattången utanför EU måste du ordna en adapter
 • Den inbyggda vattentanken får bara fyllas med demineraliserat vatten

Remington ProLuxe Straightener S9100 – Bästa för tjockt hår

Remington’s ProLuxe Straightener S9100 är perfekt för dig som har mycket tjockt eller långt hår. De keramiska värmeplattorna på denna modell är bredare än vad du hittar med de flesta andra plattänger, och garanterar därför en snabb och jämn plattning direkt. Nej, utan denna modell, som kan sägas vara marknadens bästa plattång för tjockt hår, har förmågan att göra håret platt utan lång tid alls. 

Därför ska du välja Remington ProLuxe Straightener S9100

Denna modell från Remington är designad med en innovativ uppvärmningsteknik i form av OPTIheat, vilket innebär att värmen fördelas och anpassas till ditt hår, så att tjockare hårsektioner får mer värme medan temperaturen sjunker på platser där håret är tunnare och sprödare. Du säkerställs därför en effektiv och särskilt hållbar plattning av håret, som dessutom kan vara upp till hela 24 timmar. Förutom att du snabbt kan platta håret, gör de breda värmeplattorna i denna plattång att du också enkelt kan locka håret med stora och vackra lockar.

Dessutom är denna sofistikerade plattång – liksom Remington Pearl-modellen – utrustad med 9 olika värmeinställningar, som gör det möjligt att ställa in värmeeffekten för just din hårtyp. Temperaturen går från 150 till 230 C, och som en extra funktion har plattången en speciell skyddande Pro+ -inställning på 185 grader, vilket garanterar en skonsam styling. 

Det vi liker:
 • Ultimate Glide-beläggning ger dig ett synligt mjukare resultat jämfört med en standard Remington keramisk beläggning,
 • 3 meter lång vridbar sladd och automatisk avstängning efter 60 minuters inaktivitet
 • Digital display för att styra temperaturinställningarna, som går upp till 230 C
 • Värmeskyddande förvaringsväska och matta ingår
Det vi ikke liker:
 • Plattorna i denna plattång stängs inte lika tätt som andra plattänger, så om du har tunt eller fint hår kan du överväga en annan modell

GHD V Gold Mini Styler – Bästa för kortare hår

Om du har lugg eller kort hår är denna Gold Mini Styler från GHD din nya go-to plattång! Smala plattor med samma välbekanta GHD-kvalitet gör detta till den plattång som är bäst i test av marknadens plattänger i kategorin “plattång: mini plattång”.

Därför ska du välja GHD V Gold Mini Styler

Med denna snygga mini styler kan du säkert och effektivt platta håret ända ner till hårbotten, och du kan göra det utan att skada det, eftersom modellen här har GHD:s inbyggda, klassiska säkerhet; en maximal temperatur på bara 185 grader. På samma sätt har plattången rundade kanter, vilket gör det superenkelt för dig att styla håret precis som det passar dig – exempelvis om du på bästa sätt vill locka håret med en smidig och liten plattång.

Plattornas kompakta storlek, i form av relativt smala plattor, gör att denna GHD plattång är en av de plattänger på marknaden som fungerar bra för att platta även de finaste och tunnaste hårpartierna effektivt, så det är inte bara lugg och kortare hår som den här mini-stylern är bra för. Liksom de andra plattängerna från GHD glider denna lätt genom håret och ger dig ett mjukt och glänsande hår. Trots storleken kan du fortfarande vara kreativ med den här designen – till exempel är den oerhört bra om du letar efter de små och lätta krusningarna!

Det vi liker:
 • Snabb uppvärmning på bara 30 sekunder
 • Universell strömförsörjning och 2,7 meter roterbar sladd
 • Automatisk avstängning efter 30 minuters inaktivitet
 • Mycket bra för att platta korta och ‘vilda’ hårstrån
Det vi ikke liker:
 • Har bara en värmeinställning (185 grader)

Dyson Corrale – Bästa för lockigt hår

Håll i dig för här har vi vinnaren av Allures Readers Choice Award 2021. Sladdlös och med flexibla och toppmoderna plattor är detta verktyg perfekt för dig som vill ha total rörelsefrihet när du ska platta håret.

Därför ska du välja Dyson Corrale

Med absoluta toppenteknik integrerad kommer här Dyson med en toppmodern plattång som lovar 50% mindre slitage när du stylar håret, och det gäller oavsett om du behöver platta eller locka håret. Plattorna i denna plattång rör sig ständigt och anpassar sig till ditt hår så att det inte dras in eller fastnar när du stryker plattången genom håret. De rörliga jontekniska värmeplattorna innebär också att denna plattång är perfekt för att platta olika hårtyper och lägen, såsom med statisk elektricitet.

Dyson Corrale har 3 olika temperaturinställningar från 165 till 210 grader. Om du har väldigt starkt hår kan du behöva gå upp till 210 grader, men fördelen med denna plattång är att den är effektiv även vid låga temperaturer, och det är riktigt bra för det lockiga hår. Sammantaget en riktigt bra plattång – bäst i test på flera sätt.

Det vi liker:
 • nbyggd värmekontroll så att dina temperaturinställningar aldrig överskrids
 • Automatisk avstängning efter bara 10 minuters inaktivitet – ingen omedelbar brandfara
 • Intuitiv design – superenkel att använda
 • Passar bra i handen trots den extra vikten
Det vi ikke liker:
 • Är lite tyngre än andra plattänger
 • Batterilivslängden räcker inte för alla
 • Denna plattång är exceptionellt dyr

GHD V Gold Classic – Bästa för olika stilar

Här har vi ännu en pärla från GHD! Denna GHD-modell är utrustad med en avancerad duozone-teknik som – med beprövad effekt – garanterar dig friskare och mjukare hår. 

Därför ska du välja GHD V Gold Classic

GHD är lika med klassisk kvalitet och deras Gold Styler är inget undantag. Trots sin klassiska enkelhet har plattången flera alternativ för styling och garanterar ett bra resultat varje gång. De keramiska plattorna i denna GHD styler är utrustad med en smart tilt-funktion som gör plattången lämplig för flera stilar och utseenden. Plattorna är flexibla och lutar när de trycks in, och det är en superfunktion om du brukar experimentera med många olika frisyrer. Denna lutningsfunktion gör även plattången till en av de bästa plattängerna för det lockiga håret.

Denna GHD plattång är, liksom de andra av GHD:s plattänger, supersnygg och användarvänlig samtidigt. Den värms upp på bara 25 sekunder och har en konstant temperaturinställning på 185 grader, så du är alltid garanterad en mild (men effektiv) styling och ett fantastiskt glänsande hår. Det gör håret och dig glada!

Det vi liker:
 • En skyddskåpa av hårdplast ingår som kan appliceras medan plattången fortfarande är varm – bra för dig som vill använda plattången på språng
 • Universell strömförsörjning och en 2,7 meter roterbar sladd
 • Förbättrad form på plattorna – ger ett riktigt fint och smidigt hår
 • Snabb uppvärmning på mindre än 30 sekunder
Det vi ikke liker:
 • Den konstanta temperaturen på 185 grader är inte idealisk för alla

Babyliss 9000 – Bästa för frissigt och lockigt hår

Med denna sladdlösa högpresterande plattång från Babyliss har vi en annan mångsidig plattång som du både kan platta och locka håret med, var det än passar dig!

Därför ska du välja Babyliss 9000

Denna plattång har en superfin och snygg design, och då är den mycket användarvänlig. Den är relativt skonsam mot finare hårstrån, och den jämna värmefördelningen förändras enkelt och flexibelt medan du arbetar. Dessutom behöver du inte oroa dig för trötta handleder, eftersom denna, till skillnad från andra trådlösa plattänger, är väldigt lätt och passar nästan perfekt i handen. De keramiska plattorna i plattången är flexibla och ger effekt vid varje drag, så att ditt hår inte fastnar eller går sönder om du skulle bli lite väl ivrig med tovorna. 

Plattången har också 3 olika temperaturinställningar: 160, 180 och 200 grader, vilket gör den idealisk för både tunt och starkt hår. Om ditt hår tenderar att bli lockigt och krusigt, kommer den här enheten att jämna ut det på bästa sätt på nolltid. Dessutom är den utrustad med en smart funktion, vilket innebär att temperaturen automatiskt sjunker till 120 grader efter 5 minuters inaktivitet och slocknar helt efter ytterligare 5 minuter. 

Det vi liker:
 • Patenterade värmeplattor garanterar en jämn värmefördelning
 • Laddningsmätare, så att du alltid har kontroll över batteritiden
 • Värmeskyddsfodral och silikonfodral ingår
 • Ultrasnabb uppvärmningstid på bara 15 sekunder
Det vi ikke liker:
 • Full laddning ger dig bara 30 minuters användning (och det tar 3 timmar att ladda helt)

Remington CB7480 Keratin Protect – Bästa för tunt hår

Denna plattande borste från Remington CB7480 har inbyggda värmare som plattar håret medan du borstar det. Så det är ett supereffektivt sätt att styla håret om du är lite upptagen – bäst i test om du vill kunna kombinera två “måsten” i vardagen – utrett och stylat hår.

Därför ska du välja Remington CB7480

Har du tunt eller mindre voluminöst hår naturligt, det kan mycket väl ha en tendens att bli lite väl platt när du plattar det. Här kommer Remningtons plattningsborste till din räddning; den är faktiskt utformad för att bevara volymen utan att äventyra effektiviteten. Om du har fint hår, men älskar det platta utseendet är den här borsten med jonteknologi från Remington precis något för dig!  

Borsthuvudet har uppvärmda keramiska borstar som innehåller keratin och mandelolja, och som lätt glider igenom håret samtidigt som oljan överförs från rot till spets. Denna borste är utmärkt för att platta tunt hår, så det får ett riktigt mjukt och glänsande utseende. Borsten har också 3 olika temperaturinställningar och kan värma upp till 230, så att du enkelt kan anpassa temperaturen till din hårtyp. Allt som allt kan man säga att det är en riktigt bra kombinerad borste och plattång – bäst i test i den kategorin!

Det vi liker:
 • Bra för att upprätthålla volym i platt hår
 • Borstens platta kant av är speciellt utformad för att komma närmare rötterna under styling
 • Ion-teknisk borste, vilket är bra för att minska frizz
 • 3 meter lång roterbar sladd och universell strömförsörjning
Det vi ikke liker:
 • Om du vill ha vågigt eller lockigt hår är den här borsten inte bra

GHD V Gold Max Styler – Bästa för långt och starkt hår

Från tidigare GHD-modeller till denna uppdaterade V Gold Max-version ser GHD till att de med långt, tjockt och lockigt hår att klappa händerna. De 70% bredare plattorna i den här modellen gör det helt enkelt bara lite lättare när du behöver platta håret. 

Därför ska du välja GHD V Gold Max Styler

GHD har gradvis designat ett antal olika plattänger och fortsätter att leverera fantastiska premiumprodukter. Detta gäller naturligtvis även denna polerade V Gold Max Styler-version. 

Plattorna i denna plattång är hela 42 mm breda, och har samma höga standard och samma läckra funktioner som resten av produkterna i plattångsfamiljen från GHD. Det är dock en förbättrad version av de tidigare modellerna, där du på halva tiden kan styla dina långa lockar precis som du vill ha dem. Den optimala (och maximala) temperaturen är även i denna GHD-modell 185 grader, så du behöver inte oroa dig för skadade hårstrån när du stylar ditt hår. Detta är ytterligare en plattång av hög kvalitet, som både skyddar håret under styling och rätar ut det effektivt samtidigt. Absolut värt att tas med som en mycket bra plattång – bäst i test på sitt sätt. 

Det vi liker:
 • Universell strömförsörjning och en 2,7 meter lång roterbar sladd
 • Vacker, snygg och användarvänlig design – och lättare än de andra modellerna
 • Isolerade värmeplattor så att din hand inte värms upp
 • Extra rundade kanter, så den är ännu lättare att hantera
 • Nano-silverbeläggning på värmeplattorna, så att ditt hår blir extra glansigt efter styling
Det vi ikke liker:
 • Denna plattång är lite dyr i priset, så kanske inte direkt en uppenbart prisvärd plattång

Remington Curl & Straight Confidence S6606 – Bästa för att göra vågigt hår

Remington erbjuder allt med denna vridna plattång. Vill du locka håret stort, eller få till lätt vågigt eller helt rakt hår spelar ingen roll – du får vad du vill ha. Den har även ett antal andra egenskaper som gör den värd att klassas som bäst i test, helt enkelt den bästa plattången, eller en av dem, med stora möjligheter.

Därför ska du välja Remington Curl & Straight Confidence S6606

Om du letar efter ett billigt allround stylingsverktyg till din samling hemma, då kan denna plattång från Remington vara något för dig. Det är en utmärkt keramisk plattång, som med sina mångsidiga egenskaper gör det enkelt för dig att vara kreativ när det gäller att styla ditt hår. Speciellt de vridna plattorna räddar dig från trötta handleder om du går för det vågiga eller lockiga utseendet. 

De keramiska plattorna har också 5 olika värmeinställningar som går mellan 150 och 230 grader, och denna plattång är därför bra för både tunt och tjockt hår. Beläggningen på plattorna innehåller turmalin, som både skyddar och hjälper till att göra ditt hår supermjukt och glansigt. Som pricken över i:et i denna fina plattång, bäst i test på sitt sätt, har den automatisk avstängning efter 60 minuter. 

Det vi liker:
 • Har en minnesfunktion, så du behöver inte spendera tid på att hitta din sista inställning
 • Snabb uppvärmning på bara 30 sekunder
 • Vridbar sladd
 • Designad med ett grepp som är skönt och lätt att hålla i, som ligger bra i handen
Det vi ikke liker:
 • Det är inte lätt för alla att navigera i temperaturinställningar på denna plattång
 • Sladden är relativt kort (1,8 meter) jämfört med vad den är på andra plattänger

Babyliss Sublim 3D H150E – Bästa för kort, tjockt hår

En annan pärla till borste på listan! Här har vi Babyliss 3D-plattborste – en enkel men snygg borste som ger korta och raka hårstrån, och som är lätt att använda.

Därför ska du välja Babyliss Sublim 3D H150E

Denna innovativa borste från Babyliss är en idealisk lösning för dig som letar efter en borste som först och främst kan ge dig slätt och platt hår, och som du samtidigt kan använda för att styla och forma din frisyr. 

Med så många som 94 (mjuka) piggar är du garanterad en effektiv och jämn värmefördelning när du drar den här plattborsten genom håret. Piggarna är utformade i 3 olika typer och material; plast, silikon och keramisk beläggning. Piggarna i plast tar hand om att räta ut håret, piggarna i silikon låter dig fixa håret, medan de keramiskt belagda spikarna säkerställer en utjämningseffekt. 

Det är också en mycket lätt borste, som skonsamt reder ut rätt känsligt hår med silkeslent resultat. Ett mycket bra alternativ bland de plattborstar som vi klassar som bäst i test!

Det vi liker:
 • Roterbar sladd
 • Automatisk avstängning efter 30 minuters inaktivitet
 • Kompakt storlek – lätt att bära i väskan
 • Bra för det låga priset
Det vi ikke liker:
 • Jämfört med andra värmare tar denna borste lite längre tid (1 minut) för uppvärmning
 • Har bara en temperaturinställning och det är 200 grader

Hur du väljer den bästa plattången

Innan du drar fram plånboken och investerar i en helt ny plattång är det bara några överväganden du bör göra för att du ska hitta den bästa plattången för dig. Ett bra råd är först och främst att du väljer en plattång i rätt kvalitet som skonar håret så mycket som möjligt. Då bör du överväga vilka behov du har baserat på din hårtyp och vilka stilar du vill kunna göra med din plattång, och värmeplattornas material där exempelvis nano keramisk beläggning kan sägas ge bra och fin effekt. Dessutom kan du fundera över plattångens användarvänlighet och ytterligare funktioner,  såsom vikt, automatisk avstängning, och längden på sladden.

Plattångens design och olika hårtyper

När du väljer plattång är det som sagt baserat mycket på ditt hår: är det tjockt, fint, långt eller kort? Detta beror på att det spelar roll vilken storlek och design din plattång borde ha så att det blir den bästa plattången för just dig.

Om du har långt och/eller starkt hår bör du välja en plattång med breda värmeplattor, dvs. plattor på ca. 4 cm. Om du har kort hår kan du med fördel välja plattång med smalare plattor, eftersom det gör det lättare att nå väldigt nära hårbotten. Här är plattänger med plattor på ca 1 – 1,5 cm de som kan klassas som bäst i test för dig.

En bra allround-plattång blir då en medelstor, dvs. lagom breda plattor på 2-3 cm i bredd. Ett plattång med medelstora plattor kan nämligen användas för både kort hår, mellanlångt hår och långt hår. Om du vill locka med plattång bör du välja en med värmeplattor på ca 2 cm – 2,5 cm.

Temperaturinställningar för plattången

Det är nästan självklart att hög värme, ju högre temperatur, desto effektivare plattning. Du bör dock fortfarande tänka till en extra gång innan du, relativt bokstavligen, kastar dig in i hetluften. Att behandla ditt hår med mer än 200 grader ger nämligen mycket slitage på håret, och denna extra belastning startar redan vid över 185 grader. Vissa plattänger går så högt som 230 grader. Om ditt hår är starkt kan du väl välja ett plattång med högre temperaturer, men har du tunt eller slitet hår, är det viktigt att din plattång kan ställas in på låga temperaturer. Helst skulle 185 grader vara högsta temperaturen för sådana hårtyper. Flera plattångar är utrustade med både temperaturkontroll och en temperatur på högst dessa 185 grader, så ditt hår är alltid garanterat en mild styling när du använder plattången.

Om ditt hår är väldigt fint eller skadat av färgning och behandlingar är ett bra alternativ en plattborste eftersom det vanligtvis är skonsammare för håret än de flesta vanliga plattänger. Detta betyder dock inte att du behöver oroa dig för att borsta håret med en plattborste om temperaturen är skyhög – utan det gäller även då att hålla koll på temperaturen.

Om du har mycket tjockt hår bör du som tumregel välja plattänger med något högre temperaturer, som har en bra och jämn värmefördelning och som kan hålla en konstant temperatur. Starkt hår skadas inte så lätt, men det kan vara ineffektivt att behöva platta eller styla håret med en plattång utan bra värmefördelning. Du kan alltid fråga din frisör om råd om du är osäker på vilken typ av plattång som är bäst för ditt hår.

Värmeplattornas material

Resultatet av din styling och så vidare påverkas av i vilket material plattorna i plattången är gjorda av. Som utgångspunkt är plattorna designade på två olika sätt: plattor av titan och keramiska plattor. Plattänger med värmeplattor i titan är ofta något dyrare än plattänger med keramisk beläggning. Värmeplattor med titan är ofta också mer robusta och har därmed en längre livslängd än de med keramiska plattor.

Modeller med keramiska plattor är däremot mer skonsamma mot håret och fungerar i allmänhet bättre vid lägre temperaturer. Det finns plattänger med högresistent nano keramisk beläggning, som minskar friktion och elektricitet. Dessutom fördelas värmen bättre på keramiska plattor.

Hur plattar du håret på rätt sätt?

För att kunna få håret platt på rätt sätt bör du först se till att ditt hår är nytvättat och helt torrt – då har du grunden för att få det bästa och mest hållbara resultatet. Oavsett om du använder en plattång eller en plattborste, bör du alltid se till att reda ut eventuella tovor innan du börjar.

Sedan är det en bra idé att dela upp håret i sektioner så att du inte plattar samma områden mer än en gång. Här är olika typer av klämmor helt fantastiska att hålla håret uppe med när du har delat upp det. Hur många sektioner du ska dela håret i beror på längd och tjocklek, men som utgångspunkt räcker det med 4 sektioner.

Steg för steg

För bästa resultat, börja alltid med de nedre och inre hårskikten. Du börjar alltså med att platta det nedre delen av håret medan det övre delen hålls uppe på huvudet. Var alltid försiktig när du går med det varma verktyget genom håret – håll gärna i en hårtopp med ena handen medan du försiktigt använder plattången eller plattborsten med den andra. På så sätt undviker du att slita onödigt på håret medan du plattar det. Var dock försiktig så att du inte drar för långsamt – särskilt om du har tunt hår – eftersom det finns en risk att håret då blir för varmt.

Hur man gör lockar med ett plattång

Om du vill göra lockar spelar storleken på plattångens värmeplattor roll. Helst bör de, som nämnts tidigare, ha lagom breda plattor på mellan 2 – 2,5 cm i bredd. Återigen är det här en bra idé att dela håret i sektioner, eventuellt i flera, allt beroende på vilken storlek du vill att dina lockar ska vara. Börja också här med de nedre sektionerna och arbeta dig uppåt.

Det är inte någon hemlighet att det kan ta lite tid att lära sig att göra de perfekta lockarna. Å andra sidan är det gjort ganska snabbt när du väl får in knixen, så det är bara att komma igång!

Tillvägagångssätt

Ta en hårtest i plattången och rotera försiktigt medan du långsamt drar igenom håret. Se alltid till att böja/rulla plattången bort från ansiktet och i nedåtgående drag så att lockarna får den mest harmoniska effekten. Som tumregel ska plattången ha botten med sladden i luften när du stryker håret igenom så att du har rätt nedåtvinkel. Medan du stryker och rullar ner plattången med ena handen kan du använda den andra för att dra nytta av plattans främre del (plattens ”nos”).

Försök att se om du kan få till ett roll-pull-roll-system så att du först rullar och sedan drar ner lite och sedan rullar igen. På så sätt är du säker på att du lockar jämnt och att den sista delen av håret är lockat ända ut till toppen. Kom ihåg att ju långsammare du drar håret genom plattångens plattor, desto tätare blir lockarna.

Använd sedan fingrarna för att ge ditt lockiga hår en extra twist: håll i det med tummen och pekfingret på ena handen och “locka runt” med ditt andra pekfinger. Gör detta efter varje lock du har gjort med plattången. Beroende på vilket lockigt utseende du är ute efte kan du med fingrarna och handflatorna krama håret upp från hårbotten och ut till spetsarna när du är klar med plattången. Om du vill ha ett mjukare och fylligare utseende kan du använda en borste eller kam i de nedre längderna, men samtidigt vara försiktig så att du inte borstar för hårt. Avsluta med en stylingprodukt som kan ge extra fyllighet och är gjord för att behålla formen på stylade frisyrer.

Tips:

Saltvattenspray ger ditt lockiga hår en extra voluminös och snygg look, och det är mycket skonsammare än de flesta hårsprayer.

Hur skyddar jag mitt hår när jag använder en plattång?

Du bör aldrig använda en plattång i fuktigt eller vått hår, och du bör alltid skydda håret innan du utsätter det för en värmebehandling. De flesta plattänger av hög kvalitet är utrustade med funktioner som hjälper till att skydda håret så mycket som möjligt. Vi rekommenderar dock att du alltid använder en värmeskyddande produkt i håret innan du plattar det – även om du gör det vid en låg temperatur.

En värmeskyddande produkt hjälper också till att hålla frisyren så länge som möjligt. Dessutom är det en bra idé att systematiskt platta håret. Du kan göra detta genom att dela upp det innan du börjar, så att du undviker att platta samma hårstrån flera gånger.

FAQ

Vilken plattång är bäst i test?

GHD IV Classic Styler är den plattång som är bäst i test! Detta tack vare hög kvalitet och användarvänlig design som ger dig platt, lockigt eller vågigt hårt både skonsamt och snyggt - så det ser ut som att du har fått både hårbehandling och styling av en professionell.

Vad är jonteknik?

Kan jag använda ett plattång varje dag?

Vi kan alla enas om att alla typer av värmeverktyg sliter på ditt hår, och det är oavsett temperatur. Vi rekommenderar därför att du inte plattar håret mer än 1-2 gånger i veckan.

Hur länge håller en plattång?

Den allmänna uppfattningen är att en plattång ska bytas ut vartannat eller var tredje år. Vi är dock mer inne på att en plattång av god kvalitet, som regelbundet rengörs och underhålls, håller sin standard i upp till 5 år.