Bästa schampoborsten 2022 – Därför ska du investera i en hårbottenborste!

1
HairLust Scalp Massage Brush

are än hårtvätten och -massagen hos frisören? Faktum är att det inte bara är skönt, utan även nyttigt för ditt hår och din hårbotten. Du kan uppnå samma effekt hemma med en schampoborste. En schampoborste, även kallad hårbottenborste, är din väg till friskt hår och en hårbotten i balans; hårbotten exfolieras, hårrötterna stimuleras och ditt hår får i allmänhet en riktig boost! I denna artikel kommer du att få full koll på schampoborstens alla genialiska…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
HairLust Scalp Massage Brush 139 kr. Kicks
Karmameju Activate Scalp Brush 249 kr. Magasin
Australian Bodycare Scalp Brush 123 kr. Apohem
Kent Brushes Shampoo & Scalp Massage Brush##

Visst finns det inte många saker som är skönare än hårtvätten och -massagen hos frisören? Faktum är att det inte bara är skönt, utan även nyttigt för ditt hår och din hårbotten. Du kan uppnå samma effekt hemma med en schampoborste. En schampoborste, även kallad hårbottenborste, är din väg till friskt hår och en hårbotten i balans; hårbotten exfolieras, hårrötterna stimuleras och ditt hår får i allmänhet en riktig boost!

I denna artikel kommer du att få full koll på schampoborstens alla genialiska egenskaper. Vi guidar dig så att du kan hitta den bästa schampoborsten för dig och din hårvårdsrutin. De bästa av marknadens schampoborstar recenseras, och vi går in på vad du kan tänka på för att investera i rätt modell.

HairLust Scalp Massage Brush – Schampoborste bäst i test 2022

HairLust Scalp Massage Brush

Ge ditt hår och hårbotten det bästa av det bästa med denna vinnare av Danish Beauty Award från Danish HairLust. Här har vi en supereffektiv (och vegansk!) schampoborste som ger dig en skön och skonsam exfoliering, så att du kan ta hand om din hårbotten och stärka hårväxten.

Därför ska du välja HairLust Scalp Massage Brush

Nu kan du ta bort mjäll, främja hårväxt och förhindra håravfall – allt med en enkel borste som denna! Med mjuka och smidiga silikonpiggar kommer denna testvinnare till schampoborste att ge dig en bra och hälsosam hårbotten, så att ditt hår – helt naturligt – kan växa sig snyggare och starkare. Helt klart något du vill visa upp för omvärlden!

Denna schampoborste kommer att stimulera huden på huvudet samtidigt som den tar bort döda hudceller, fett och fjällande flagor så att du kan få friska hårsäckar och stärkta hårstrån en gång för alla. Borsten är särskilt skonsam och lätt att använda, så risken att dra i och slita på håret vid användning är nästan obefintlig. Dessutom är denna fina modell också bra för att lindra muskelspänningar och huvudvärk, tack vare dess sköna massage – som att skickas, nåväl, rakt till himmelriket. Sammantaget bäst i test 2022!

Det vi liker:
 • Rengör och tar bort ansamlingar av överflödigt talg, föroreningar, stylingprodukter och smuts
 • Bra för att minska mjäll
 • Ger ett snyggt och glänsande hår
 • Baserat på recensioner kan man säga att hela familjen gillar denna modell – den passar alla hårbottentyper
 • Ergonomisk design – inga trötta fingrar och handleder här inte
 • Bra för sitt pris – kvaliteten kommer att visa sig vara toppen trots det låga priset!
Det vi ikke liker:
 • Fungerar bäst i blött hår i kombination med schampot eller balsamet i duschen, vilket kan göra användningen något begränsad

Karmameju Activate Scalp Brush – Bäst för både torrt och blött hår

Karmameju Activate Scalp Brush

Ta hand om din hårbotten med denna fina schampoborste från ett av de bästa hår- och hudvårdsmärkena på marknaden! Här kommer Karmameju med en borste som kan lindra din huvudvärk och samtidigt ge dig de absolut bästa förutsättningarna för friskare hår!

Därför ska du välja Karmameju Activate Scalp Brush

Stimulerande massage som också kan främja hårväxt? Inte illa! Med denna Karmameju Scalp Brush kan du med enkla, masserande rörelser och försiktigt tryck lindra muskelspänningar i hårbotten och få stärkta hårstrån. En välgörande behandling inifrån och ut.

Denna aktiverande schampoborste är lätt att använda i både torrt hår och blött hår, och är därför lika praktisk i handväskan eller på nattduksbordet som i duschen. Här har vi en riktigt fin och användarvänlig schamponborste som verkligen kan blåsa liv i hårbotten!

Det vi liker:
 • Kan användas av både barn och vuxna
 • Bra för alla hår- och hårbottentyper
 • Tar bort ansamling av döda hudceller, överskott av talg, föroreningar och smuts
 • Exfolierar hårbotten och rengör skonsamt
 • Ger en märkbart friskare hårbotten
 • Tillverkad i hygienisk silikon – säker att använda och lätt att rengöra
Det vi ikke liker:
 • Denna borste är något dyrare än andra av samma typ och kvalitet

 

Australian Bodycare Scalp Brush – Bästa för fjällande och torr hårbotten

Australian Bodycare Scalp Brush

Du kan aldrig gå fel med en produkt från Australian Bodycare, och i denna schampoborste kommer ytterligare en superprodukt från de obestridda Tea Tree Oil-mästarna. Du får massage och hårvård som är i den absoluta toppen!

Därför ska du välja Australian Bodycare Scalp Brush

Nu kan du få en frisk och balanserad hårbotten fri från mjäll och andra obehag, och du kan få det med en enda hårbottenmassage om dagen! Australian Bodycare ger dig här en schampoborste som enkelt och effektivt kan stimulera hårrötterna, främja hårväxt och förhindra håravfall – och det gillar vi! 

Det spelar ingen roll om du har kombinerad, torr eller fet hårbotten, även med klåda, för denna borste kommer att balansera alla typer av hårbottnar och se till att din frisyr växer sig stark och glänsande! Och så är det ju riktigt skönt – det känns som att man skickas raka vägen till himmelriket (snällt räknat)!

Det vi liker:
 • Lätt att använda och lika lätt att rengöra
 • Särskilt bra om du lider av mjäll och eksem
 • Designad med extra mjuka piggar som inte sliter på håret
 • Tar skonsamt bort döda hudceller samtidigt som det stimulerar hårbotten
 • Bra för att lindra muskelspänningar och huvudvärk
Det vi ikke liker:
 • Något dyrare än de andra modellerna

Kent Brushes Shampoo & Scalp Massage Brush – Bästa billiga

Kent Brushes Shampoo & Scalp Massage Brush

Unna dig själv lite extra lyx då du tvättar ditt hår genom en skön massagestund som samtidigt förbättrar din hårväxt. Hur då? Jo, genom att använda denna smarta borste från Kent. Enkelt och effektivt stimulerar borsten hårbotten så att du kan få glänsande hår och en hårbotten i balans.

Därför ska du välja Kent Brushes Shampoo & Scalp Massage Brush

Använd denna borste varje gång du tvättar håret så kommer din hårbotten att vara riktigt nöjd och tacka dig med förstärkta hårstrån som utstrålar välbefinnande och känns starka! Ett extra plus är att den säljs till ett plånboksvänligt pris, och det betyder inte på något sätt att det har kompromissats med kvaliteten! 

Tvärtom får du här en mycket effektiv schampoborste, som stimulerar hårbotten, och ger dig de bästa förutsättningarna för ett starkt hår och en frisk hårbotten.

Det vi liker:
 • Tar bort ansamlingar av döda hudceller, överflödigt talg, föroreningar och produktrester
 • Ergonomisk design som är superenkel att använda
 • Använd den för att fördela både schampo och balsam
 • Stimulerar och ger en hälsosam hårbotten – känns skönt och ser fint ut
 • Även bra för att lindra muskelspänningar och huvudvärk
Det vi ikke liker:
 • Bör endast användas i vått eller fuktigt hår
 • Om ditt hår redan har en tendens att slitas, måste du vara extra försiktig med denna schampoborste

Hur man väljer den bästa schampoborsten

Till skillnad från många andra kategorier inom hårvårdsprodukter är utbudet av schampoborstar på marknaden inte fullt så överväldigande, och det är därför lite lättare att välja den som passar dig och du gillar bäst.

De flesta schampoborstarna är faktiskt relativt lika; de är ungefär lika stora som en handflata och de är tillverkade i en kombination av gummi, plast och silikon. Storleken och formen på de olika borstarnas piggar kommer även de, med mycket få undantag, att likna varandra. Därmed är det egentligen inte så att någon borstes piggar är bättre för vissa hår- och hårbottentyper än vad andra är.

Vi vill bara vara tydliga med att borstens piggar ska vara gjorda av silikon så att de är tillräckligt effektiva för att stimulera huden i hårbotten och rengöra den varsamt, men samtidigt vara mjuka så att de känns sköna och inte irriterar eller sliter onödigt.

Andra saker du kan tänka på innan du går på jakt efter din nästa mirakelborste kan till exempel vara om borsten ska vara vegansk eller om du föredrar en speciell färg. Till sist kan du också tänka på att de flesta schampoborstar är tänkta att användas när du tvättar håret, så ett bra och ergonomiskt grepp kommer att vara en fördel.

Vad är en schampoborste?

En schampoborste – även kallad hårbottenborste – är en borste som rengör och exfolierar hårbotten med mjuka piggar, så att rester av döda hudceller, överflödigt talg, föroreningar och annan smuts tas bort.

Dessutom kan en schampoborste för typer med tjockt hår vara särskilt effektiv vid hårtvätt, eftersom borstens piggar kommer att kunna nå ända ner till hårbotten och på så sätt rengöra på djupet.

En hårbottenborste skiljer sig alltså något från en vanlig hårborste. Det är dock värt att nämna att schampoborsten (trots att det faktiskt inte är en hårborste) gör ett formidabelt jobb när håret är tovigt och man behöver ett skonsamt sätt, som inte känns så mycket, att få lite ordning.

Därför ska du använda en schampoborste

De masserande rörelserna du gör när du använder en schampoborste i hårbotten ökar blodcirkulationen, och kan därmed bidra till att både främja hårväxt och förhindra håravfall. Om du lider av problem såsom en torr och fjällande hårbotten kan en hårbottenborste vara särskilt bra för att få bort flagor och minska mjäll.

Vem kan använda en hårbottenborste?

En schampoborste kan användas på alla typer av hår och hårbottnar, och kommer att vara ett värdefullt tillbehör och bra komplement till din hårvårdsrutin. Detta oavsett om du upplever problem med hårbotten såsom att den är känslig, har klåda, du upplever minskad hårväxt eller om du bara vill göra något bra för din hårbotten.

Dessutom gör en schampoborste det lite lättare för dig att massera hårbotten, precis som att det också gör din schamponering mer effektiv än då du bara använder dina händer. Är du dessutom ute efter mer volym i håret, är hårbottenborsten ett stylingverktyg som kan öka volymen utan dess like! Alltså, lika delar njutning som nytta och skönhet!

Hur man använder en schampoborste

Oavsett om du vill använda borsten i vått, torrt eller fuktigt hår ger vi dig några grundläggande knep för att få ut det bästa resultatet av din schampoborste. Observera att det är rörelserna du använder med borsten som spelar roll om du får en optimalt rengörande och stimulerande hårbottenmassage, för annars så kommer du istället bara mest att inte bli nöjd utan få tovor i håret och slita på det. Använder du borsten i torrt hår bör du vara extra uppmärksam på att endast applicera ett mycket försiktigt tryck när du masserar.

 • Massera hårbotten med borsten i mycket små cirkulära eller sicksackliknande rörelser – massera försiktigt och med lika försiktigt tryck. Det är viktigt att du hela tiden undviker stora cirkulära rörelser, då detta kommer att göra håret tovigt.
 • Gå långsamt igenom hela hårbotten med de masserande rörelserna – kom ihåg det milda trycket, och kom även ihåg att lyfta upp borsten innan du börjar på ett ny område så att du inte får tovor och drar i hårstråna. Det är helt upp till dig hur länge du vill massera i varje område, men ge minst 5 minuter för hela hårbotten.
 • Om du använder borsten samtidigt som du tvättar håret ska du första applicera schampot och jobba upp ett skum med fingrarna först. Massera sedan, tillsammans med ditt schampo, försiktigt men bestämt med borsten i hårbotten så att du kan bli av med rester av döda hudceller, överflödigt talg och smuts. Kom ihåg att massera i små runda (eller sicksack-) rörelser och igen; undvik de stora cirkulära rörelserna och lägg inte för hårt tryck!
 • Använder du schampoborsten i torrt hår ska du först borsta håret ordentligt med en vanlig hårborste innan du börjar. Sedan applicerar du samma mjuka tryck och små cirkulära eller sicksackliknande rörelser som när du använder borsten i blött hår.

Tips:

Lägg lite extra tid på att massera de områden i hårbotten där du vill främja hårväxten – och massera både morgon och kväll.

När bör du undvika att använda en schampoborste?

Det kan finnas vissa fall där massage av hårbotten inte är optimalt och du därför bör undvika att använda en schampoborste. Det kan till exempel vara så att din hårbotten är särskilt känslig, såsom att du har en inflammerad eller kliande hårbotten eller eksem, och då rekommenderas inte att du masserar den med en hårbottenborste.

Dessutom bör du alltid undvika att använda din schampoborste på och runt områden med svullna födelsemärken och/eller skadad hud.

FAQ

Vilken schampoborste är bäst i test?

HairLusts Scalp Massage Brush är den schampoborste som är bäst i test! Effektivitet och användarvänlighet går hand i hand i denna modell som garanterar alla typer en frisk hårbotten och stark hårväxt.

Vem kan använda en schampoborste?

Spontant: alla! Barn som vuxna, män som kvinnor, torr som fet hårbotten. Undantaget är de som har väldigt känslig hårbotten. Annars är den optimal för de flesta som skönt vill stimulera hårväxten.

Varför är en schampoborste bra för håret?

Friskt hår börjar i hårbotten, och en hårbottenborste är ett av de bästa alternativen för dig som vill få en frisk hårbotten, främja hårväxt och förebygga håravfall på ett helt naturligt sätt.

Hur kan massage av hårbotten främja hårväxt?

Massage av hårbotten ökar blodcirkulationen och aktiverar cirkulationen så att syre pumpas ut till hårrötterna, vilket därmed kan bidra till att både främja hårväxt och förhindra håravfall.