Schampokaka bäst i test 2023 – 5 schampokakor som du måste känna till

1
Davines Essential Dede Shampoo Bar

Varför du ska välja Davines Essential Dede Shampoo Bar Davines har skapat en läcker schampokaka som ser ut som en tvål som troligen kommer att få dig att tänka två gånger om innan du byter ut ditt plastförpackade schampo för gott. Denna ljusa 100 grams bar känns mjuk i händerna och skummar upp så att det är svårt att se skillnad på detta och Davines flytande schampo med samma namn. Den gör håret mjukt och…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Davines Essential Dede Shampoo Bar 170,90 kr. Amazon
Balade en Provence Shampoo bar High Shine##
Odacite 552M Argan + Coconut Soap Free Shampoo Bar 318 kr. Bangerhead
Lamazuna Solid Shampoo Oily Hair Wild Herbs 67,30 kr. Amazon
WeDo/ Professional Light and Soft Shampoo Bar##

Sluta med ditt flytande schampo och hitta den bästa schampokakan i den här artikeln! Vi testar 5 schampokakor och väger för- och nackdelar baserat på lödderffekt, ingredienser och schampots allmänna egenskaper.

Har du funderat på att byta ut ditt flytande schampo mot ett fast schampo? Eller har du redan gjort det, men behöver rätt matchning för håret? Läs vidare när vi testar 5 av de bästa schampokakorna och tittar närmare på om de är lika briljanta som ryktet säger. Vi fokuserar särskilt på schampokakornas skummande och rengörande effekt och hur detta fungerar för olika hårtyper. I köpguiden som följer kan du lära dig mer om schampokakor många fördelar (och nackdelar) samt varför och hur du ska använda dem.

Du kan också få en översikt över våra fem testvinnare genom att klicka på vår jämförelsetabell här.

Davines Essential Dede Shampoo Bar – Bäst i testet

Davines Essential Dede Shampoo Bar

Varför du ska välja Davines Essential Dede Shampoo Bar

Davines har skapat en läcker schampokaka som ser ut som en tvål som troligen kommer att få dig att tänka två gånger om innan du byter ut ditt plastförpackade schampo för gott. Denna ljusa 100 grams bar känns mjuk i händerna och skummar upp så att det är svårt att se skillnad på detta och Davines flytande schampo med samma namn. Den gör håret mjukt och glansigt med samma härliga Essential Dede schampo-doft. Dessutom har det ett lågt pH-värde, vilket gör det extra milt, och det är dessutom förpackat i 100 % återvunnet papper. Davines slår ett stort slag för både miljön och ditt hårs hälsa med denna riktigt läckra schampokaka, och vi älskar den! 

Det vi liker:
 • Återfuktande schampo som passar alla hårtyper.
 • Även bra för torrt hår och lockigare hår
 • Lätt att skumma – och även långsamt att använda
 • Skonsamt för hårbotten
 • Lämplig för färgbehandlat hår
Det vi ikke liker:
 • Har en tendens att spricka när den torkar
 • Inte så bra för oljigt hår
 • Inte vegansk som de flesta andra schampokakor är

Balade en Provence Shampoo bar High Shine – Bäst i test billig schampokaka

Balade en Provence Shampoo bar High Shine

Varför du ska välja Balade en Provence Shampoo Bar High Shine

Om du gillar hållbar naturlighet och har en liten budget är denna schampotvål något för dig! Det skummar upp fint och återfuktar hårtyper som tenderar att vara lite på den torra sidan.

Den här tvålen är enkel och genomtänkt, med ingredienser som är så rena att du nästan kan äta dem, och den är både hälsosam och effektiv. Med sheasmör, kokosnöt-, grapefrö- och höljeolja får du den perfekta blandningen av skonsam rengöring och mjukgörande egenskaper, och du kan känna det efter bara en tvätt! Tvålen har en ljusgrön och “örtig” färg i Balade en Provence-stil och ger en läcker och lite exklusiv känsla, trots att den nästan inte kostar någonting – bonus!

Det vi liker:
 • Handgjord och 100 % naturlig schampokaka
 • Innehållet är huvudsakligen organiskt
 • Har en fräsch och härlig citrusdoft
 • Ekonomisk att använda i förhållande till sin ringa storlek
 • Certifierad vegansk och biologiskt nedbrytbar
Det vi ikke liker:
 • Kan tynga ner fint hår
 • Får inte användas av personer med citrusallergi.
 • Liten schampotvål – innehåller endast 40 gram

Odacite 552M Argan + Coconut Soap Free Shampoo Bar – Bäst i test premium schampotvål

Odacite 552M Argan + Coconut Soap Free Shampoo Bar

Varför du ska välja Odacite 552M Argan + Coconut Soap Free Shampoo Bar

Odacité ger dig alla fördelarna med ett gott och rent kvalitetsschampo, utan plastförpackning. Med denna schampotvål kan du tvätta håret skonsamt med ett mjukt, löddrar med ett tjockt lödder som bara tar några sekunder att framkalla. Den innehåller allt det goda från hårvärlden, bland annat cupuaçu-smör, ricin- och arganolja, som utgör en närande och återfuktande cocktail som kommer att vara särskilt bra för torrt hår.

Tvålen är handgjord med en önskan om ren, effektiv och klimatvänlig skönhetsvård. Och där andra med samma koncept kan falla lite till föga när det gäller produktens egenskaper i praktiken, får du här en schampotvål som håller vad den lovar. Den har en mild citrusdoft och kan även användas på kroppen.

Det vi liker:
 • Vegansk, cruelty free och Climate Pledge Friendly-certifierad
 • Lämplig för färgbehandlat hår
 • Ger mycket fukt och torkar inte ut hårbotten
 • Har en fräsch och fräsch citrusdoft
 • Kan även användas som skäggschampo
Det vi ikke liker:
 • Kan tynga ner fint hår
 • Inte bra för oljigt hår

Lamazuna Solid Shampoo Oily Hair Wild Herbs – Bäst för fett hår

Lamazuna Solid Shampoo Oily Hair Wild Herbs

Varför du ska välja Lamazuna Solid Shampoo Oily Hair Wild Herbs

Lamazunas Solid Shampoo gör din hårtvätt effektiv, väldoftande – och hälsosam också! Tvålens form gör den bekväm att använda, och den är faktiskt lite lättare att applicera än många av sina jämnåriga.

Det här är ännu en läcker schampokaka där minimal förpackning och rena naturliga ingredienser betonas, och effekten är fin. Den fungerar oklanderligt i normalt till fett hår, men på grund av lerinnehållet kan den vara lite uttorkande på hårbotten och hårtyper som redan saknar fukt.

Det vi liker:
 • Innehåller grön lera – vinka adjö till fett hår
 • Handgjord och 100 % naturlig
 • Vegansk och biologiskt nedbrytbar
 • Har en mild doft av gröna örter
Det vi ikke liker:
 • Liten schampotvål – här får du 55 gram, medan du med de flesta andra får runt 100 gram.
 • Inte bra för torrt och tjockt hår – det finns inte tillräckligt med fukt i produkten.

WeDo/ Professional Light and Soft Shampoo Bar – bäst för normalt hår

WeDo/ Professional Light and Soft Shampoo Bar

Varför du ska välja WeDo/ Professional Light and Soft Shampoo Bar

I ett försök att kombinera hårvård och klimatvänlighet har vi här en välbalanserad kombination av olivolja, lera, sheasmör och ricinolja. Denna schampokaka är perfekt för normala hårtyper, inklusive de finare, och tvättar håret skonsamt men effektivt och lämnar håret glänsande och lätt volymmat. Bäst för hår som snabbt blir oljigt och för dig som inte har bråttom (det kan ta ett tag att löddra). Med det sagt är denna miljömedvetna formula ett bra, fast schampo som ligger över genomsnittet.

Det vi liker:
 • Vegansk, cruelty free och tillverkad av 99,8 % biologiskt nedbrytbara ingredienser.
 • Kan även användas som en kroppstvål – har en mild och lätt söt doft.
 • Förpackad i 100 % återvunnen kartong
 • Innehåller grön lera – motverkar oljigt hår
Det vi ikke liker:
 • Inte bra för lockigt hår eller afrohår
 • Innehåller parfym
 • Kan torka ut hårbotten något

Hur man väljer den bästa schampokakan – köpguide

Vare sig du är nybörjare på schampokaka eller redan känner till denna trendiga form av hårtvätt i tvål kan du lära dig lite mer här. Vi är här för att guida dig genom allt du behöver veta om schampokakor, så att du kan klicka dig vidare med allt du behöver veta om schampokakor – och välja en som är helt rätt för dig.

Vad är en schampokaka?

En schampokaka är i princip ett vanligt schampo i kondenserad och fast form, ungefär som en fast tvål. Schampokakor har enklare ingrediensförteckningar och består vanligtvis av växtbaserade komponenter som oljor och smör. Likaså är de flesta av dem gjorda utan sulfater och andra starka ingredienser. De är därför ett skonsamt alternativ som är bra för både hår och hårbotten.

Fördelar med att använda en schampokaka

För många av oss är tanken på att tvätta håret med något som liknar en fast tvål långt ifrån tilltalande. Vi tänker på visuella scenarier av ultrafiltrerat och helt tvåltorkat hår och köper därför vårt vanliga flytande schampo i stället.

Men låt dig inte skrämmas av schampokakans handtvålslika utseende, för självklart kan den löddra, rengöra försiktigt, vara vårdande och mjuka upp håret. Dessutom finns det många fördelar med att byta från ett flytande till ett fast schampo:

 • Lätt att resa med – Eftersom den är solid är det lätt att ta med tvålen i handbagaget. Dessutom tar en schampostav mindre plats i ditt incheckade bagage än en schampoflaska i standardstorlek, så även här vinner den på resefrihet.
 • Mer fokus på naturliga ingredienser – Nästan alla schampon i kakform består huvudsakligen av naturliga komponenter, vilket är en fördel för alla som vill undvika onödiga kemikalier.
 • Miljömedveten och hållbar – Eftersom schampon i fast form är fasta och inte behöver glas- eller plastförpackningar, möjliggör de de bästa hållbara lösningarna, till exempel förpackning i återvunnet eller biologiskt nedbrytbart papper.
 • Spara pengar – schampokakor är koncentrerade och därför billigare att använda än ett vanligt schampo. Många av dem innehåller så mycket som 80 eller 100 hårtvättar. Det motsvarar två 250 ml flaskor schampo. Tänk efter en stund.

Vad en schampokaka inte är bra för

Även om det inte är så många, har schampokakor begränsningar. Detta gäller särskilt för skadat hår och ibland även för kemiskt behandlat hår. Sådana hårtyper kräver särskild vård och därför ofta specifika ingredienser och kombinationer av dessa, som antingen endast eller bäst är formulerade i flytande form.

Ingredienser i en schampokaka

Precis som vanliga flytande schamponeringar finns även schampokakor med olika ingredienser och formuleringar. Här är det dock mer okomplicerat, eftersom schampokakor i sin grundform är något enklare.

Sodium Cocoyl Isethionate – den goda sulfaten

Det som ger en schampokaka dess skummande effekt är natriumcocoylisethionat. Detta är ett extremt milt sulfatpulver som extraheras från kokosnötsolja och som finns i nästan alla typer av schampokakor. Det är ett bra och skonsamt alternativ till de hårdare sulfaterna SLS och SLES. Sodium cocoyl isethionate tar inte bort naturliga oljor från håret eller hårbotten, men det tvättar håret ändå och ger ett skönt mjukt lödder till din schampokaka.

Ingredienser som älskar håret

Argan-, ricin-, grapefrö-, avokado-, jojoba- och kokosolja – du kan aldrig göra fel med dessa oljor i din hårvård, och detsamma gäller för din schampokaka. Dessutom är sheasmör och kakaosmör samt botaniska extrakt som aloe vera och kamomill ingredienser som håret kommer att älska. Var dock medveten om att fint och tunt hår inte bör ha feta oljor eftersom de kan tynga ner håret.

Undvik syntetiska doft- och färgämnen.

Som alltid bör du undvika färgämnen och parfymer – särskilt om anledningen till att du vill använda en schampokaka också har att göra med en hälsosammare ingredienslista.

Om det står “parfum” på listan och det inte finns något extra märkt bredvid ordet bör du undvika att använda denna ingrediens, eftersom den kan dölja lite av allt.

Att tvätta håret med en schampokaka

Schampokakor är lyckligtvis lätta att använda, vilket ger dem ytterligare en fördel. Det finns två olika sätt att använda din schampokaka på; det ena är att löddra upp den i våta händer och sedan fördela skummet i håret. Det andra är att applicera schampokakan direkt i håret.

Kom ihåg att du ska tvätta håret med det skum som du skapar genom att gnugga schampokakan i dina våta händer eller ditt våta hår. Försök inte att lösa upp schampokakan när du använder den.

Schampokaka som löddrar i dina händer

 • Vätning av håret
 • Blötlägg sedan händerna och schampokakan och gnugga schampokakan mellan händerna för att få den att skumma upp. Du kanske vill använda en svamp eller en tvålpåse – det kan ibland göra det lättare att skumma upp.
 • Applicera skummet i håret och massera in det i håret och hårbotten som ett vanligt schampo.
 • Var extra noga med att skölja ur schampot efteråt – schampokakor är mer koncentrerade, så det kan krävas lite extra rinnande vatten för att skölja ur håret och hårbotten.

Schampo direkt i håret

 • Gnugga försiktigt in schampokakan i det våta håret. Om du har kort hår kan du köra schampotvålen i små cirklar genom håret. Om du har långt hår kan du köra schampokakan i nedåtgående rörelser längs hårets längd.
 • Skölj och avsluta med balsam

Förvara din schampokaka

Förvara din schampokaka precis som en bra handtvål. Om du inte redan har en tvålkopp, skaffa en – se till att det är en sådan som gör att vattnet kan rinna av schampohandsken medan den lufttorkar. Om du har en liten väska kan du lägga schampokakan i den när den är helt torr.

Undvik att lämna din schampokaka i duschen (även om den ligger i en tvålkopp). Fukt, ånga och vattenstänk kommer bara att tvätta ut den och göra den svår att arbeta med när du behöver använda den. Förvara den istället på ett torrt ställe.

Schampokaka jämfört med vanligt schampo

De största fördelarna med att använda en schampokaka är utan tvekan den miljövänliga aspekten och det faktum att du kan tvätta ditt hår med en formula som är mycket mildare än ett vanligt flytande schampo.

Eftersom en schampokaka också är enklare sammansatt och vanligtvis inte innehåller SLS och SLES-sulfater, kan vissa personer behöva några tvättar innan håret vänjer sig vid den.

Det är en välkänd “bieffekt” att håret måste vänja sig vid din nya produkt när du släpper ditt flytande schampo med SLS och SLES-sulfater. Samma sak gäller till exempel med curly girl-metoden; för många kommer håret att kännas fett och tungt tills det vänjer sig vid de curly girl-produkter man bytt till.

Skölj håret med en ACV-sköljning (äppelcidervinäger och vatten).

Under övergångsperioden tycker många att det är bra att skölja håret med en blandning av äppelcidervinäger och vatten (i förhållandet 1:5) efter de första tvättarna med schampokakan. Detta tvättar hårbotten och håret från överflödig olja och produktrester, vilket gör det lättare för håret att vänja sig vid schampokakans naturliga ingredienser.

Dessutom balanserar äppelcidervinäger pH-värdet, ger glans och fyllighet och kan hjälpa till att minska mjäll i ditt hårbotten.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken schampokaka är bäst i test?

Den bästa schampokakan i testet är Davines Essential Dede Shampoo Bar! Det är en miljövänlig och effektiv schampokaka som både skummar och återfuktar, så att man skulle kunna tro att det är ett flytande schampo.

Kan alla hårtyper använda schampokaka?

Ja, alla hårtyper kan generellt sett använda schampokaka. Men om du har torr hårbotten och mycket torrt, kemiskt behandlat eller skadat hår bör du använda ett schampo som är särskilt utformat för denna typ av hår.