Sulfatfritt schampo 2022 – Hur du hittar det bästa sulfatfria schampot för dig

1
HairLust Hair Growth & Repair Shampoo 250 ml

Med detta doftande sulfatfria schampot, Growth & Repair, har Danish HairLust skapat en favorit som alla hårtyper och hårbottnar verkligen kommer att tycka om. Mjukt, lugnande och återuppbyggande - här får du det bästa av det bästa från en av de absolut bästa produkterna i hela schampovärlden!  Därför ska du välja HairLust Hair Growth & Repair Shampoo Glöm alla andra schampon och få ett friskt och välskött hår med detta sulfatfria underverket på flaska; HairLust…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
HairLust Hair Growth & Repair Shampoo 250 ml##
Olaplex No. 4 Bond Maintenance Shampoo 250 ml 193,96 kr. Bloomingdales
Kevin Murphy Plumping Wash Shampoo 250 ml 287,20 kr. Grand Parfymeri
Davines Love Curl Cleansing Cream 500 ml 301,94 kr. OS Frisørartikler
Milk_Shake Integrity Nourishing Shampoo 1000 ml 256,75 kr. Unineed
Maria Nila Head & Hair Heal Duo 350 ml + 300 ml##

Sul… vad? Du har säkert hört namnet sulfater, men har inte stenkoll på vad det är – eller så är du mer insatt. Oavsett har du kommit rätt, då vi i denna artikel kommer att gå djupare in på vad sulfater i schampo är, varför du kanske vill undvika dem och hur du hittar det bästa sulfatfria schampot för din hårtyp.  

Frågan är då; schampo med eller utan sulfater? Sulfatfria schampon har blivit allt mer populära på senare tid, och flera av marknadens bästa schampon är numera sulfatfria. Oavsett om du letar efter ditt första sulfatfria schampo eller om du redan har undvikit sulfater länge och nu är nyfiken på vilket som är det bästa på marknaden just nu har du kommit helt rätt. 

Vi har granskat innehållsförteckningar, recensioner och egenskaper för att i detta test komma med ett bud på vilka som är de 6 sulfatfria schampon på marknaden som är bäst i test. Så häng med och få bättre koll på denna värld av sulfatfria schampon! 

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo 250 ml – Sulfatfritt schampo bäst i test

Med detta doftande sulfatfria schampot, Growth & Repair, har Danish HairLust skapat en favorit som alla hårtyper och hårbottnar verkligen kommer att tycka om. Mjukt, lugnande och återuppbyggande – här får du det bästa av det bästa från en av de absolut bästa produkterna i hela schampovärlden! 

Därför ska du välja HairLust Hair Growth & Repair Shampoo

Glöm alla andra schampon och få ett friskt och välskött hår med detta sulfatfria underverket på flaska; HairLust Growth & Repair Schampo. Här får du ett superbra schampo av högsta kvalitet, vilket stärker ditt hår inifrån så att det kan växa sig långt och starkt. Growth & Repair gör verkligen skäl för namnet – för är det något man kan säga om detta schampo, så är det just att det “repair your hair”.

Bland de närande ingredienserna i detta schampo hittar du veganska mikroproteiner från risextrakt, ekologisk aloe vera och växtextrakt från blåbär och mango – naturliga ingredienser som tillsammans ser till att varje hårstrå återfuktas och balanseras så att ditt hår inte går sönder eller torkar ut. Dessutom vårdas din hårbotten på bästa sätt med kaffebönolja, så att blodcirkulationen verkligen kickas igång och dina hårrötter får näringsämnen som får de att jubla! Sammanfattningsvis är HairLust Growth & Repair Schampo ett milt rengörande och effektivt återställande schampo, som ger alla hårtyper de absolut bästa förutsättningarna för hälsosam hårväxt och en hårbotten i balans. Bäst i test overall!

Det vi liker:
 • Certifierad organisk och vegansk
 • Certifierad klimatneutral
 • Fri från parabener och silikon
 • Om du lider av håravfall och slitet hår är detta det bästa schampot för dig
 • Mycket bra för skadat hår och kluvna toppar
 • Bra om du har känslig och torr hårbotten
Det vi ikke liker:
 • Vissa upplever att det tynger ner håret
 • Det rekommenderas att du tvättar håret två gånger så att du kan aktivera skumprocessen

Olaplex No. 4 Bond Maintenance Shampoo 250 ml – Bästa för torrt hår

Hur hittar du ett sulfatfritt schampo som skummar upp så pass bra att du skulle kunna tro att det var fullt med sulfater? Det är trots allt en härlig känsla med det där skummet! Svaret är detta Bond Maintenance Shampoo från Olaplex; schampot som ger liv och lyster till även de torraste hårtyperna. 

Därför ska du välja Olaplex No. 4 Bond Maintenance Shampoo

Det finns många bra skäl till varför du ska riktia in dig på detta återställande och stärkande schampo från Olaplex. Förutom att skumma som en dröm – låt oss erkänna att det är mycket det man bedömer hårets renlighet utifrån, lämnar det ditt hår återfuktat, fylligt och glänsande. Med en mängd näringsrika och vårdande ingredienser kan du nu säga hejdå till frissigt hår med torra hårstrån. Till skillnad från schampon med sulfater som tar bort mycket av hårets naturliga oljor bevaras dessa, vilka kanske är av extra stor betydelse för känslig hårbotten.

Detta är ett mycket effektivt sulfatfritt schampo som reparerar och efter bara en enda hårtvätt visar sina egenskaper; du får en friskare hårbotten och det gör håret ultra-mjukt och fylligt. Håret kommer helt enkelt utstråla glans och välbefinnande. Sammantaget ett superbra schampo som med imponerande resultat ger dig friska och starka lockar oavsett hårtyp – men kanske framför allt det bästa av sulfatfria schampot för torrt hår och torr hårbotten.

Det vi liker:
 • Detta schampo är mycket lätt att använda
 • Veganskt och fritt från parabener
 • Mycket bra för solskadat hår
 • Bra för färgat och behandlat hår
 • Bra för oljigt hår
Det vi ikke liker:
 • Pris – detta schampo ligger i den höga änden av skalan

Kevin Murphy Plumping Wash Shampoo 250 ml – Bästa för tunt hår

Om du har tunt och fint hår som snabbt hänger och ser livlöst ut, bör du titta närmare på detta schampo från Kevin Murphy. Det är ett bra shampoo som ger håret bra fyllighet och densitet till dina hårstrån, och det håller också din hårbotten i balans. 

Därför ska du välja Kevin Murphy Plumping Wash Shampoo

Ge ditt hår en omgång kärleksfull vård och superfin fyllighet med Kevin Murphys Plumping Wash. Här får du ett återställande sulfatfritt shampoo, som gör håret fylligt och volymiöst. Detta med bland annat naturligt aloe vera, nässelextrakt och ingefära stimulerar dina hårsäckar och får ditt hår att skina. Det är också ett återfuktande schampo men utan fet olja – istället bygger den på de naturliga oljorna du har i håret. Därmed får du en effekt som innebär att schampot mjukar på djupet från rot till spets utan att tynga ner håret det minsta. 

Om du lider av slitet hår eller håravfall på grund av en plötslig obalans är detta lilla mirakel från Kevin Murphy ett bra val av sulfatfritt schampo – en given plats hos dig som både vill ha reparerat och fylligt hår. Det är också bra för dig som under och/eller efter din graviditet har fått tunnare hår som behöver byggas upp – då kan det vara svårt att hitta rätt i hårvård-djungeln då du kanske ännu mer än vanligtvis prioriterar naturliga ingredienser för dig och ditt barn. 

Det vi liker:
 • Ger luft och volym för platt hår
 • Fri från parabener
 • Förpackningen består av 100% återvunnen plast – bra för samvetet
 • Bra för alla hårtyper, men särskilt bra för sprött hår
Det vi ikke liker:
 • Doften kan vara lite väl intensiv för vissa (smaken är dock som baken, och vissa tycker att det doftar gott)
 • Du kan behöva tvätta håret två gånger i rad för att uppnå optimal effekt

Davines Love Curl Cleansing Cream 500 ml – Bästa för lockigt hår

De med lockigt hår kommer att älska detta sulfatfria schampot från Davines! Det är rätt och slätt hårvård när det är som bäst. Schampot är inget annat än fantastiskt för att tämja lockar och samtidigt behålla elasticiteten, så att håret faller mjukt och naturligt med ett hälsosamt och välskött utseende.

Därför ska du välja Davines Love Curl Cleansing Cream

Ett rengörande och vårdande sulfatfritt shampoo som inte tvättar ur alla naturliga oljor ur håret? Davines Love Curl Cleansing Cream är då den hårvård-gåvan som du måste ge dig själv! Detta så att du kan få ett glänsande hår och botten i balans. Det är ett utsökt schampo som i perfekt anpassade mängder återfuktar och stärker elasticiteten hos dina vågiga lockar – utan att tynga ner dem. Det betyder också att typer med fina lockar och lätt “ängelhår” blir nöjda – med rent, hanterbart och silkesmjukt hår. 

Låt dig förresten inte luras av det faktum att detta 2-i-1-schampo inte skummar upp som de flesta, eftersom det ändå verkligen gör ett utmärkt jobb för lockigt hår. Tar du rätt mängd blir det rent, inte fett på en sekund, samtidigt som fukt tillförs på ett naturligt sätt. Det är även ett grymt sulfatfritt schampo för dig med spröda och kluvna hårtoppar.

Det vi liker:
 • Fri från parabener
 • Även bra för tjockt och starkt hår
 • Schampo och balsam i ett
 • Bra för att tämja korkskruvslockar
Det vi ikke liker:
 • Du behöver mer schampo här än med många andra, för att få det rent och så att det inte blir fett snabbt

Milk_Shake Integrity Nourishing Shampoo 1000 ml – Bästa för skadat hår

De med trött och skadat hår kommer att glädjas över detta sulfatfria shampoo från Milk_Shake som är en riktig fukt-boost. Det slätar ut och ger dig kontroll över frissigt hår – det är helt enkelt bara väldigt vårdande och livgivande hårvård åt slitet och skadat hår. Dessutom säljs det till ett relativt lågt pris!

Därför ska du välja Milk_Shake Integrity Nourishing Shampoo

Känns ditt hår livlöst och är dina toppar alltid trassliga? Då kan detta närande och sulfatfria schampo vara något för dig! Rik på organiskt Muru Muru-smör och extrakt från kokos och argan får du lätt och väldoftande hårvård med naturliga ingredienser i toppklass. Schampot vårdar och återfuktar utan att göra håret tungt, snabbt fett eller frissigt, och med sitt innehåll av vitamin A återställer det effektivt hårets elasticitet på ett naturligt sätt.

Detta sulfatfria schampo från Milk_Shake är optimalt för skadat hår, men klarar på det stora hela att regenerera nästan alla hårtyper – även de med tunt och fint hår, ner till, bokstavligen, minsta hårstrå. Om du väljer att tvätta håret med detta får du också bra lyft och volym i håret, så ditt hår blir silkesmjukt och fylligt efter varje tvätt – utan att du blir av med dina välgörande, naturliga oljor. Detta till ett lågt pris. Om du dessutom spenderar mycket tid i solen och i saltvatten, vilket resulterar i bland annat torrt hår, kommer detta sulfatfria schampo också att kunna rädda din dag!

Det vi liker:
 • Certifierad organisk – så du kan lita på att den innehåller bra ingredienser
 • Fri från parabener
 • Bra för färgat och behandlat hår
 • Lågt pris – detta sulfatfria schampo är billigare än de flesta!
 • Kan användas i hårförlängningar
Det vi ikke liker:
 • Har du starkt och samtidigt mycket torrt hår, är detta schampo inte nödvändigtvis det bästa för dig (kan vara svårt att få helt rent, och istället bli fett ganska snabbt)

Maria Nila Head & Hair Heal Duo 350 ml + 300 ml – Sulfatfritt schampo och balsam för känslig hårbotten

Om du letar efter hela paketet – ja då får du det här med denna starka duo med både schampo och balsam från Maria Nila. Genom att vara väldoftande och effektivt kan du vara säker på att detta sulfatfria schampo + balsam både rengör, vårdar och stärker din hårbotten, så att ditt hår kan växa starkt och glänsande. Bäst i test då du vill ha sulfatfritt schampo och balsam i ett!

Därför ska du välja Maria Nila Head & Hair Heal Duo

Oavsett anledning till att du kämpar med irriterad hårbotten, till exempel på grund en veckas semester med non-stop sol, salt eller klorvatten, kan du tryggt ta hand om ditt hår med denna extremt effektiva kombo från svenska Maria Nila. Både dess schampo och balsam har närande och regenererande egenskaper, vilket naturligt ger dig synligt starkare och friskare hår.

Uppbyggnaden med både vitamin E, apigenin och peptider är också superstimulerande för dina hårsäckar, så kluvna hårtoppar och håravfall reduceras och både hår och -botten kommer i balans. Dessutom innehåller produkterna Piroctone Olamine, som är kungen av alla ingredienser när det gäller att förebygga mjäll. Så det är svårt att det blir fel med denna duo med schampo utan sulfater + balsam, som tar hand om och bygger upp alla obalanserade hårtyper med bra resultat. Bäst i test då du vill ha sulfatfritt schampo och balsam i ett!

Det vi liker:
 • Veganvänlig och parabenfri hårvård när det är som bäst
 • Har antiinflammatoriska egenskaper
 • Bra för fjällande, torr och kliande hårbotten
 • Förhindrar håravfall
 • Smidigt att det är shampoo och balsam i ett
Det vi ikke liker:
 • Högt pris – denna duo med schampo utan sulfater + balsam tillhör inte de billiga

Hur man väljer det bästa sulfatfria schampot

Precis som med schampon med sulfater bör du naturligtvis överväga din hårtyp och dina behov innan du tar fram plånboken för att klicka hem ett schampo utan sulfater. När du ska använda ett sulfatfritt schampo kan du alltid känna dig trygg i att oavsett vilken hårtyp du har, kommer ett sulfatfritt schampo alltid att vara mildare och skonsammare för både hårbotten och håret.

Sulfatfria schampon finns nu tillgängliga för alla hårtyper, och det har därför blivit något lättare att välja ett som kan tillgodose alla behov. Innan du bestämmer vilket sulfatfritt schampo du vill köpa vill vi bara berätta lite om vad sulfater är för något och vad de gör i ditt schampo och för ditt hår. Vi kommer också att diskutera vilka hårtyper som sulfatfri hårtvätt kommer att vara särskilt bra för – allt för att du ska vara fullt redo för att välja det bästa sulfatfria schampo för just dig.

Vad är sulfat?

Du känner säkert till namnet, men det är inte säkert att du vet den exakta effekten av läkemedlet. Det finns olika typer av sulfater och de mest kända är Sodium Laureth Sulfate (SLES) och Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Dessa sulfater är ämnen som fungerar som rengöringsmedel i tvålar, schampon och andra typer av rengöringsmedel.

Ett sulfat har egenskapen att det kan rengöra hud och hår från både olja och smuts. Detta säkerställer en effektiv och djuprensande effekt, men tyvärr är det också exakt det som gör sulfat till en ingrediens som du i viss utsträckning bör undvika i dina kropps- och hårvårdsprodukter, eftersom det kan vara en hård behandling för både hår och hud.

Bland annat är det också sulfater som gör att tvålen i badet eller tandkrämen skummar. Av samma anledning undviker många att använda ett helt sulfatfritt schampo, helt enkelt för att det inte skummar och därför inte ger en känsla av att håret verkligen har tvättats.

Dessutom kan vi tillägga att allt fler tillverkare successivt lyckas få sina sulfatfria schampon att skumma väl, samtidigt som de är helt fria från skadliga SLS- och SLES-sulfater. Här är Olaplexs No. 4 Bond Maintenance Shampoo från vår lista en av dem som använder en naturlig typ av sulfat som försiktigt men effektivt både kan skumma och rengöra ditt hår.

Skillnaden mellan SLS, SLES och SLSA

Det kan vara förvirrande att förstå sig på vilka SL-sulfater du bör hålla dig borta från och som du enkelt kan tvätta dina lockar med utan att riskera uttorkning och obalans. Som redan nämnts är det alltid en bra idé att undvika större mängder av både natriumlaurethsulfat (SLES) och natriumlaurylsulfat (SLS) i dina hårprodukter.

SLSA – Sodium Lauryl Sulfoacetate – ett naturligt rengörande och skummande sulfat

Å andra sidan är Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSA) helt ofarligt. Det är då också här som förvirringen kan uppstå, eftersom namnet påminner om både natriumlaurethsulfat (SLES) och natriumlaurylsulfat (SLS).

Medan både SLS och SLES är laboratorietillverkade, är SLS en substans bestående av naturlig kokosnöt och palmolja. Den har samma effektiva rengörings-, skummande och antibakteriella egenskaper som SLS och SLES, och är därför en favoritingrediens i hud- och hårvårdsprodukter som prioriterar en skonsam men effektiv ingredienslista.

Är sulfater farliga?

Nej, sulfater är egentligen inte farliga, men det kan sägas att de inte är helt optimala för varken hud eller hår – särskilt om du använder produkter som innehåller sulfater dagligen eller flera gånger i veckan. I värsta fall kan de resultera i allergiska utbrott eller extrem uttorkning av hud, hår och hårbotten. I detta sammanhang är det värt att nämna att även om du har använt hårprodukter med sulfater under en längre tid finns det fortfarande en risk att din hårbotten (och din hud mer allmänt) plötsligt reagerar på dem eller att du utvecklar allergier.

Eftersom det kan vara svårt att bedöma exakt hur mycket sulfater som finns i ett schampo, rekommenderar vi att du helt undviker produkter som innehåller SLS och SLES – då är du på den säkra sidan.

Sulfat skapar obalans i hår och hårbotten

Just för att sulfater går in och rengör på djupet bryts ämnet också ner och tvättar ur några av de naturliga proteiner och oljor som finns i vårt hår och hårbotten. Sulfater kan således också påverka hårbottens produktion av talg, så att det antingen har en över- eller underproduktion, och kan resultera i en fet eller torr, kliande och/eller fjällande hårbotten.

Sulfat sliter på håret

Eftersom SLS och SLES sulfater rengör håret och hårbotten på djupet, sliter de ganska hårt på hårstråna av samma anledning. Detta kan leda till att håret ser torrt, tunt och tråkigt ut.

I värsta fall – om du inte är medveten om de negativa effekterna av att använda produkter med SLS och SLES-sulfater – kan det slita så rejält på håret att hårstråna helt enkelt faller av.

Sulfat bryter ner färgpigmenten i håret

Om du har färgat hår bör du också undvika SLS- och SLES-sulfater i både schampo och balsam. Sulfater bryter ner färgpigmenten i håret och din hårfärg kommer därför att blekna snabbare.

Ett schampo utan sulfat har däremot ofta vårdande egenskaper, så att färgen i håret stärks och håller längre. Sulfatfria schampon kan också hjälpa till att behålla fint resultat vid andra hårbehandlingar såsom permanenta lockar. Här kommer ett schampo utan sulfat ge näring och behålla elasticiteten hos dina lockar, medan behandlingen, precis som med färgat hår, varar länge och bara ser bättre ut under en längre tid.

Andra sulfater att undvika

Kärt barn har många namn (tydligen o-kärt barn också) och att hålla koll på vad ett schampo fritt från sulfat inte bör innehålla kan vara lite av en utmaning. För översiktens skull har vi därför gjort en lista över de sulfater som du – förutom de redan nämnda SLS- och SLES-sulfaterna bör undvika om du prioriterar bra behandling av din hårbotten och ett välbefinnande hår.

Denna lista tar upp de tuffare typerna av sulfater och du bör därför undvika dessa oavsett vilka hud- och hårvårdsprodukter det handlar om.

 • Sodium Lauryl Ether Sulfate
 • TEA-dodecylbenzenesulfonate
 • ATEA Lauryl Sulfate
 • Sodium Alkylbenzen Sulfonate
 • Ammonium Laureth Sulfate or Sodium Xylene Sulfonate
 • Sodium Laureth/Lauryl Sulfate

Sulfatfritt och silikonfritt shampoo

Vad gäller då med silikon i ett schampo? Förutom sulfater och parabener undviker fler och fler tillverkare att använda silikon i sina hårvårdsprodukter. Silikon är inte farligt och det finns inga dokumenterade bevis för att silikon i hårvårdsprodukter kan vara skadligt. Å andra sidan kan silikon sätta sig som en film på håret och förhindra att schampots andra egenskaper tränger in på djupet. Om ditt shampoo innehåller stora mängder silikon får du inte optimal vård, fukt eller näring, även om schampots struktur och ingredienser är bra.

Sulfatfritt och parabenfritt shampoo

Sulfater och parabener är ingen lämplig kombination i vare sig hud- eller hårvårdsprodukter. Vi skulle alltid rekommendera att du helt undviker en produkt om den innehåller både SLS/SLES-sulfater och parabener. Man kan i princip säga att det bara dubblar risken för allergier och/eller extrem uttorkning av hud och hår. Och som om det inte vore nog – vissa ämnen är till och med hormonstörande.

FAQ

Vilket sulfatfria schampo är bäst i test?

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo är det sulfatfria schampo som är bäst i test! Det ger alla hårtyper och hårbotten de absolut bästa förutsättningarna för hälsosam hårväxt.

Vad är sulfater i schampon?

Sulfater är tillsatserna i ett schampo som gör hår och hårbotten rent från smuts och fett, samt säkerställer att ditt schampo har en skummande effekt. Däremot har de även vissa negativa effekter.

Vad får schampo inte innehålla?

Det finns egentligen inga regler för vad ett schampo inte får innehålla, men det är bra att undvika parabener, parfymer och SL-sulfater för en effektiv men skonsam behandling av hår och hårbotten.