Vitaminer för håret – bäst i test 2023 Din guide för ökad hårväxt

1
Yuaia Haircare hair vitamins

Varför du ska välja Yuaia Haircare Hair Vitamins Få tillbaka ditt friska hår med alla viktiga vitaminer och mineraler som svagt och tunt hår behöver. Här spelar det ingen roll om du har stylingskadat hår eller upplever svag hårväxt orsakad av hormonella förändringar - dessa Yuaia Haircare Hair Vitamins veganska vitaminer för håret vitaliserar dina hårrötter oavsett. Gummierna är bra för håret och kommer att vara en game-changer för många och särskilt för dem som…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Yuaia Haircare hair vitamins 261 kr. Med24
VitaYummi Hair & Nails##
Bayer Priorin 559,20 kr. MEDS
New Nordic Hair Volume Gummies 179,25 kr. Lyko
Hairlust Hair Growth Formula 279 kr. Hairlust

Behöver du extra vitaminer för håret? I det här testet väljer vi ut de bästa vitaminer och mineraler för håret så att du kan få vackert och friskt hår som inte går sönder eller faller ur hårbotten. Häll upp en kopp kaffe och läs vidare när vi tittar på vitamintyper, smak och verkningstid för 5 av alla bäst i test hårvitaminer år 2023.

Är ditt hår tunt och bräckligt och har du redan provat schampo, balsam och olika håroljor utan framgång? Då behöver du vitaminer för håret som får det att växa och dem hittar du här, när vi testar 5 av de bästa hårvitaminerna på marknaden. Vi avrundar testet med en bra guide till alla de bästa vitaminerna för håret – och hur du kan äta dig till dem. Dessutom ger vi dig några bra råd om hur du kan stimulera din hårväxt på bara 5 minuter. Du kan också se testets 5 hårvitaminer som är bra för både hår, hud och naglar i en jämförelsetabell här.

Yuaia Haircare hair vitamins – bäst i testet

Yuaia Haircare hair vitamins

Varför du ska välja Yuaia Haircare Hair Vitamins

Få tillbaka ditt friska hår med alla viktiga vitaminer och mineraler som svagt och tunt hår behöver. Här spelar det ingen roll om du har stylingskadat hår eller upplever svag hårväxt orsakad av hormonella förändringar – dessa Yuaia Haircare Hair Vitamins veganska vitaminer för håret vitaliserar dina hårrötter oavsett.

Gummierna är bra för håret och kommer att vara en game-changer för många och särskilt för dem som har provat alla sorters vitaminer för håret utan framgång. De flesta kommer att börja se positiva förändringar i hår, hud och naglar efter bara en dryg månad med Yuaia Haircare Hair Vitamins, medan de optimala (och ganska fantastiska) resultaten ses efter 3 – 6 månader. Gummiernas form och färg gör dem lätta att komma ihåg och njuta av att äta, och det är en extra och läcker detalj som vi älskar!

Så det finns inget hokus pokus här, för dessa Yuaia Haircare Hair Vitamins vitaminer för hår fungerar faktiskt, och de är lika bra för män som för kvinnor!

Det vi liker:
 • Bibehåller normalt hår och ökar den friska celltillväxten
 • Gör ny hårväxt starkare
 • Passar alla hårtyper
 • Allergivänlig och gluten- och laktosfri
 • Med naturliga färger och smaker
Det vi ikke liker:
 • Även om jordgubbssmaken är av naturlig smak, smakar de något syntetiskt.

VitaYummi Hair & Nails – Bästa billiga hårvitaminer

VitaYummi Hair & Nails

Varför du ska välja VitaYummi Hair & Nails

Låt dig inte luras av det budgetvänliga priset, för dessa bäst i test gummibjörnar kan få nya babyhår gro och göra din hårlinje både tjockare och starkare.

Här är ännu ett veganskt tillskott med alla rätta vitaminer och mineraler som ett friskt och starkt hår behöver – och synbart starkare naglar och hud också (!).

För dig som “bara” vill ha vågigt, vackert och glänsande hår finns det hjälp här också.

Gummibjörnarna ser ut som en king-size storlek av Haribos gummibjörnar och ger känslan av att äta godis. Smak och känsla kan skilja sig lite åt, men med ett bäst i test tillskott med en effekt som denhär, äter vi gärna godis när som helst.

Det vi liker:
 • Läckra gummibjörnar med hallonsmak för hår och naglar
 • Bibehåller friska hårstrån och ökar hårväxten
 • Bra om du lider av flisiga naglar
 • Skyddar mot oxidativ stress – björnarna är fulla av vitamin C och E
 • Finns även i smakerna persika, citron och passionsfrukt.
Det vi ikke liker:
 • Fastnar på tänderna när de tuggas
 • Kan vara svåra att separera eftersom de klistrar ihop i burken.

Bayer Priorin – Bästa premium hårvitaminer

Bayer Priorin - Bästa premium hårvitaminer

Varför välja Bayer Priorin

Priorin kapslar har funnits på marknaden länge, de finns fortfarande kvar och det finns en bra anledning till det. Här är vitaminerna för håret som verkligen fungerar och som har fått rötterna att växa i många kvinnors hår under de senaste 10+ åren. Alla typer av hormonellt och periodiskt håravfall täcks väl in med dessa chokladbruna kapslar, som helt klart är värda den något långa verkningstiden. Du kommer att uppleva något glansigare och definitivt starkare hår med Priorin, precis som små nya hårstrån gradvis börjar växa ut.

Kapslarna innehåller viktiga vitaminer för håret och aminosyror som ger näring åt håret ända ner till rötterna och kan hjälpa till att förebygga periodiskt håravfall.

En annan fördel med kapslarna är att du inte behöver ta dem i samband med en måltid (och du kan ta dem individuellt). Med 2 per dag får du friskt och starkt hår – och mera av det!

Det vi liker:
 • Speciellt kosttillskott för ökad hårväxt och friskare hår.
 • Ger synligt starkare och glansigare hår genom att ge näring till hårrötterna inifrån.
 • Vetenskapligt testat – hela 88 % av totalt 170 deltagare (kvinnor) upplevde positiva resultat.
 • Laktos- och glutenfritt
 • Innehåller cystin som är viktigt för hår- och nageltillväxt
Det vi ikke liker:
 • Tar lång tid att visa effekt
 • Är ganska stora och kan vara obekväma att svälja

New Nordic Hair Volume Gummies – Bäst för tjockt, tätt hår.

New Nordic Hair Volume Gummies

Varför du ska välja New Nordic Hair Volume Gummies

Vackert hår och naglar som är fasta, vita och starka – här är en burk med bäst i test vitaminer för håret som fungerar. Med en superpotent kombination som innehåller biotin, hirs och zink kan du förvandla tunt hår till ett tjockare, tätare hårhuvud och stärka svaga hårstrån så att de inte längre går sönder i hårborsten. Du får alla vitaminer och mineraler, även kalcium, som svagt hår behöver, med en läcker, lätt äppel- och druvsmak.

Vingummina kan ta en lång tid förrän resultat syns, men för de fantastiska resultat dessa vitaminer för håret ger spelar det egentligen ingen roll.

De kan förresten tas av barn över 11 år, och de fungerar också utmärkt mot tunnare hår hos män.

Det vi liker:
 • Kosttillskott som innehåller mycket kisel, järn och kalcium – allt bra för att stärka håret.
 • Laktos- och glutenfritt
 • Rika på E-vitamin för att skydda mot fria radikaler
 • Ger långa och starka naglar
 • Även bra om du vill ha tjockare ögonbryn
Det vi ikke liker:
 • Tar lång tid att verka jämfört med andra kosttillskott

Hairlust Hair Growth Formula – Bästa vitaminerna för håret utan socker

HairLust Hair Growth Formula Gummies

Varför du ska välja Hairlust Hair Growth Formula

Öka hårväxten och förhindra håravfall med detta sockerfria tillskott från danska Hairlust. Här får du rätt vitaminer i rätt mängd för att ge ditt hår en bra och grundlig omstart.

Genom att stärka håret direkt från hårsäckarna har dessa Hairlust-vitaminer en stor effekt på alla hårtyper.

Pillren är dessutom särskilt bra för typer med långt hår och kluvna toppar, där hårlängden också behöver en vitaminboost. Du får alltså de bästa förutsättningarna för ett friskt hår med alla de vitaminer som ett effektivt hårtillskott bör innehålla.

Om du inte är förtjust i vitaminer i pillerform finns de även i gummiform!

Det vi liker:
 • Innehåller biotin i höga halter, kiseldioxid och zink – superkombination för att hålla håret friskt
 • Förebygger håravfall och brutna hårstrån
 • Bra för slitet hår
 • Vegansk och gluten- och laktosfri
Det vi ikke liker:
 • Om du har svårt att svälja piller är dessa vitaminer inte för dig.
 • Bör endast tas tillsammans med en fettrik måltid – fettrik mat varje dag är inte optimalt för alla.

Så här väljer du de bästa vitaminerna för ditt hår

Upplever du håravfall, svag hårväxt eller har du plötsligt sköra hårstrån som går sönder? Då kanske du undrar om ett hårtillskott kan hjälpa dig.

Nedan guidar vi dig genom hur olika vitaminer och mineraler fungerar på håret och berättar vad du annars kan göra för att boosta håret och hårväxten i din vardag.

Hur fungerar vitaminer för håret?

Precis som alla andra delar av kroppen behöver håret olika näringsämnen och olika vitaminer för att växa och fungera optimalt. En hälsosam och varierad kost räcker i många fall, men av olika anledningar kan det uppstå obalanser som påverkar hårets välbefinnande.

Därför kan en extra injektion av vitaminer och mineraler ibland vara till hjälp för att upprätthålla en normal hårväxt.

Vitaminer för håret bidrar också till att hålla huden snygg och naglarna starka.

De flesta människor kommer att uppleva positiva resultat med ett hårtillskott. Många typer av hårtillskott kommer också att ha en positiv inverkan på hudens och naglarnas hälsa. Du bör dock vara medveten om att de goda effekterna av vitaminer för hår även bör ses på resten av kroppens hår. Med andra ord kan du behöva ta bort oönskat hår lite oftare. Å andra sidan kan du njuta av mer hår på huvudet, som inte bara blir starkare utan också friskare att se på.

Vilka vitaminer är bra för håret?

Även om hela spektrumet av ABC-vitaminer har sin inverkan på håret (och kroppen i allmänhet) finns det några som är särskilt bra för hårväxten. Det finns också vissa mineraler som i kombination med dessa vitaminer utgör en supercocktail för att håret ska växa.

Här kan du läsa om de viktigaste vitaminerna och mineralerna som bidrar till hårets tillväxt och välbefinnande. Flera av dessa vitaminer och mineraler har även betydelse för hud och naglar.

Vitamin A

Vitamin A är faktiskt en av de viktigaste vitaminerna för håret. Faktum är att vitamin A upprätthåller en sund celltillväxt och är därför viktigt för alla vävnader i kroppen – inklusive hår (och naglar) som är de snabbast växande av den sort vi har i kroppen.

Dessutom hjälper vitamin A till att balansera hårbottens naturliga talgproduktion, som i sin tur är viktig för hårets tillväxt och välbefinnande. Brist på vitamin A kan upplevas i form av kluvna toppar (hårbrott) och en livlös och uttorkad look.

Observera att vitamin A är ett fettlösligt vitamin, så du måste vara försiktig så att du inte får för mycket A-vitamin.

B-vitamin

B-vitamin och dess många typer är förmodligen det vitamin som är mest känt som ett effektivt vitamin mot håravfall. Till exempel B6, B7 och B12 är några av dem du kommer att se på ingrediensförteckningen för alla vitaminer för att bibehålla normalt hår och främja en sund hårväxt. Biotin (B7) i synnerhet hittar du höga mängder av i vitaminer för hår, hud och naglar.

Anledningen till att du ser b-vitaminer i kombination i hårtillskott är att de är beroende av varandra för att fungera optimalt i kroppen. Av samma anledning kallas b-vitaminer ibland för ett b-komplex när de används i kosttillskott.

Det finns totalt 8 olika b-vitaminer, men här kommer vi bara att diskutera de som har särskild betydelse för håret.

Pantotensyra

Pantotensyra är detsamma som vitamin B5 och finns i de flesta vitaminer och hårtillskott. Detta vitamin är viktigt för hår, hud, naglar och binjurehormoner. Det sistnämnda eftersom det stimulerar binjurarna och bidrar till produktionen av kortison. Om du saknar pantotensyra i kroppen kommer det att finnas flera symptom, och ett av dem kan vara håravfall.

Vitamin B5 finns i livsmedel som svamp, havregryn, nötter (alla sorters), broccoli, avokado, grönkål, sesamfrön och blomkål.

B6

Vitamin B förebygger håravfall genom att stärka och skydda hårsäckarna och är därför mycket viktigt för hår och hårbotten.

B7 – Biotin

Biotin är på många sätt B-vitaminet av dem alla. Det är ett viktigt vitamin för hälsosamt hår, starka naglar och vacker hud. Brist av biotin är ofta förknippat med håravfall och svag hårväxt.

Rikliga mängder biotin visar nästan alltid positiva resultat hos personer som har drabbats av hormonellt och/eller periodiskt håravfall.

Kosttillskott för hår och naglar kommer alltid att innehålla en god mängd biotin.

Dessutom upprätthåller biotin friska slemhinnor och hudens kondition (det vill säga, förutom att få den att se bra ut). Biotin bidrar också till ett balanserat nervsystem.

B9 – Folsyra

Folsyra är en annan B-vitamin som du måste se till att du har gott om i dina hårtillskott. Folsyra är involverad i många funktioner i kroppen och spelar en viktig roll i celldelningen (frisk cellbildning).

Det finns riskgrupper där upptaget av folsyra kan vara extra utmanande och kan utvecklas till direkt håravfall eller mycket försvagade hårstrån som går sönder.

Dessa riskgrupper är bland annat rökare, gravida och ammande kvinnor samt personer med leversjukdom.

Om du tillhör någon av dessa grupper och lider av håravfall kommer ett B9/folsyratillskott med största sannolikhet att ha en god effekt på dig.

VItamin B12 – kobalamin

Varje cell i din kropp behöver vitamin B12. Vitamin B12 bildar bland annat blodkroppar och hjälper organ att fungera optimalt. VItamin B12 spelar en viktig roll i celldelningen i hårsäckarna och därför bidrar vitamin B12 till att stärka hårväxten i de enskilda hårrötterna.

C-vitamin

Vi förknippar ofta vitamin C med hudvårdsprodukter och som en immunförstärkare när C-vitamin konsumeras som livsmedel. Men C-vitamin kan också göra något när det gäller håret.

C-vitamin har kraftfulla skyddsegenskaper som förhindrar att håret skadas eller förstörs av fria radikaler (yttre miljöpåverkan).

Dessutom hjälper vitamin C kroppen att bättre ta upp andra vitaminer, näringsämnen och mineraler och bidrar till bildandet av kollagen.

D-vitamin

Vitamin D – även känt som solskensvitaminet – bidrar till hårsäckarnas funktion och en balanserad hårbottenmiljö och är därför viktigt för ett friskt och hälsosamt hår.

Generellt sett spelar D-vitamin en viktig roll i många processer i kroppen och är viktigt för muskler, ben, blodkärl och immunförsvaret mer allmänt.

Dagsljus och direkt solljus är omedelbart de viktigaste och bästa källorna för upptag av D-vitamin. Detta betyder dock inte att alla hudtyper tål solen lika bra, så du bör alltid komma ihåg att skydda dig när du är ute i solen.

E-vitamin

Precis som C-vitamin är E-vitamin en superkraftfull antioxidant som stärker och skyddar enskilda hårstrån från oxidativ stress. Dessutom bidrar E-vitamin till att förbättra syretillförseln till hårsäckarna, vilket är en av de viktigaste förutsättningarna för att håret ska växa.

Vilka mineraler är bra för håret?

Mineraler är en annan viktig beståndsdel när det gäller hårtillskott. Vi sammanfattar nedan några av dem som används mest och bäst i kombination med de vitaminer vi just har gått igenom. Tänk på att det oftast är de noggrant utformade kombinationerna av vitaminer och mineraler som hjälper till att stärka håret och få det att växa.

Zink

Zink är viktigt för hårrötternas förmåga att producera nytt hår och zink skyddar cellerna från att brytas ner. Därför är zink en av de viktigaste mineralerna för ben, hud, hår och naglar.

Om du letar efter zink i din mat, se till att du får tillräckligt med zink från spenat, nötter, frön, fullkorn, kött och fisk.

Jod

Jod reglerar din ämnesomsättning och de hormoner som bidrar till sund hårväxt.

Det är inte en vanlig ingrediens i hårtillskott och/eller vitaminer som sådan, men det är viktigt för kroppens allmänna funktion och välbefinnande.

Kiseldioxid

Kiseldioxid är ett mineral för hår, hud och naglar och kan även tas som ett separat hårtillskott. Kiseldioxid finns i våra kroppar, och som mineraltillskott bidrar det till att upprätthålla den normala funktionen hos bindväv, ben och hud. Kiseldioxid hjälper också kroppen att producera kollagen och kan även bidra till att stimulera tillväxten av naglarna och håret.

Magnesium

Magnesium bidrar till att upprätthålla en balanserad och hälsosam hårbotten. Det bidrar också till bildandet av protein, vilket är viktigt för både hud och hår.

Om du till exempel lider av mjäll (vilket kan leda till håravfall) och fet hårbotten kan magnesium hjälpa dig.

Järn

Järn är viktigt för våra kroppar eftersom det hjälper till att transportera syre runt. Därför har det också en stor inverkan på hårsäckarna i din hårbotten och därmed på din hårväxt.

Lyckligtvis får de flesta av oss tillräckligt med järn genom kosten, men ibland kan vi ha brist och ett av symptomen kan vara håravfall.

Hur snabbt fungerar hårvitaminer mot håravfall?

Man brukar säga att det med kosttillskott tar 2-3 månader innan du kan börja se och känna effekter. Men hur och hur snabbt din kropp reagerar på just det tillskott du tar beror förstås på individen. Många ser de första positiva effekterna efter en dryg månad, medan det för andra faktiskt kan ta upp till 4 månader.

Ta alltid dina hårvitaminer i samband med en måltid

Hårvitaminer och kosttillskott i allmänhet absorberas bäst av kroppen i samband med en måltid. Detta beror på att de flesta vitaminer och mineraler är vattenlösliga, så de utsöndras helt enkelt i urinen om det inte finns någon mat där de kan tas upp.

Livsmedel med bra vitaminer för håret

Även om faktorer som ärftlig genetik, hormoner och ålder påverkar hårets tillväxt kommer en hälsosam och varierad kost alltid att vara viktig för hårets välbefinnande. Se därför alltid till att komplettera dina vitaminer för hår med en hälsosam kost.

Nedan kan du se vilka livsmedel som innehåller särskilt bra näringsämnen för hår och som kan vara bra att öka mängden av i din kost.  Vi har listat de som ger dig en bra variation av alla vitaminer och mineraler som vi har gått igenom ovan.

 • Ägg
 • Fullkorn
 • Fet fisk och skaldjur
 • Gröna bladgrönsaker
 • Bönor och linser
 • Nötter och frön
 • Bär
 • Broccoli och sparris
 • Rödbetor
 • Vitlök
 • Olivolja
 • Linfröolja
 • Alla sorters kål
 • Rucola
 • Magert kött
 • Yoghurt

Kan du förebygga håravfall med vitaminer och mineraler?

Det korta svaret är nej, du kan inte förebygga håravfall med vitaminer och mineraler. Men du kan få friskare hår och du kan få det att växa starkare. Om det visar sig att kroppen har brist på några av de viktiga vitaminerna och mineralerna kan man uppnå särskilt goda resultat.

Allmän information om friskt hår och hårbotten – stimulera din hårväxt på några minuter.

Förutom att äta en hälsosam och varierad kost (eventuellt kompletterad med extra vitaminer för håret) finns det ett annat sätt att bidra till bättre hårväxt. Och det är hårbottenmassage. Hårbottenmassage ökar blodcirkulationen i hårbotten och ökar syretillförseln till enskilda hårsäckar. Detta kan bidra till att öka cellbildningen och tillväxten av nya och tjockare hårstrån.

Du behöver inte ägna en halvtimme åt att ge dig själv en bra hårbottenmassage, och du behöver inte göra det på något särskilt sätt. Använd små tryckande och cirkulära rörelser med fingrarna i 3-5 minuter. Gör det en eller två gånger om dagen. För många är en hårbottenmassage perfekt före sängen eftersom den kan göras medan man ligger ner – och det är skönt att vaggas till sömns av.

Om du inte vill använda fingrarna kan du skaffa en hårbottenborste. Hårbottenborstar är både effektiva och enkla att använda, och de är bra att massera in när du tvättar håret eller applicerar hårbalsam.

VANLIGA FRÅGOR

Vilka hårvitaminer är bäst?

De bästa hårvitaminerna i testet är Yuaia Haircare Haircare Hair Vitamins! Med en härlig jordgubbssmak kan dessa veganska gummies öka hårtillväxten och ge fylligare hår med imponerande resultat!

Vad stimulerar hårväxt?

Biotin är en av de vitaminer som är riktigt bra på att stimulera hårväxt. Dessutom är a/c/d/e vitaminer och mineraler som just biotin, zink, jod och kiseldioxid viktiga för ett starkt och friskt hår.